• ADEVARUL
• Procent infim de şcoli autorizate
În toată ţara, elevii au intrat în noul an şcolar ascultând slujbe religioase şi discursuri politice pline de promisiuni. Cu toate acestea, realitatea cruntă confirmată chiar de ministrul Educaţiei arată că şcolile în regulă din punct de vedere legal sunt un lux în România. Potrivit ministrului Învăţământului, Liviu Pop, dintre cele 32.000 de unităţi şcolare din ţară doar 2.261 au autorizaţie de funcţionare pentru securitate la incendiu. Întrebat ce-i sfătuieşte pe părinţii care se tem să-şi ducă copiii în şcoli nesigure, răspunsul ministrului Pop a fost: "Să nu îi mai ducă la şcoala respectivă. În nicio şcoală neautorizată nu ar trebui să lăsăm copiii astăzi".
• Brâul Maicii Domnului, salvarea şcolii româneşti
Un primar din Constanţa a făcut un pas înainte faţă de slujbele religioase clasice la început de an şcolar şi a adus în localitate o relicvă ortodoxă pentru rezultate bune la învăţătură. În acest timp, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu ştie de ce "copiii" se scrie cu trei "i", iar un alt parlamentar PSD a postat un mesaj agramat. Elevii din comuna constănţeană Cumpăna au fost îndemnaţi la deschiderea noului an şcolar să meargă la biserică împreună cu părinţii pentru a se închina la Brâul Maicii Domnului. Recomandarea a venit din partea primăriţei Mariana Gâju, care a anunţat cu o seară înainte, pe contul de Facebook, că a reuşit să aducă în localitate obiectul de cult celebru în lumea ortodoxă, depus în mod obişnuit la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia.
• Carul înaintea boilor - strategia pentru decongestionarea traficului în Capitală
Traficul de coşmar din Bucureşti ne situează pe prima poziţie a unui top european al celor mai aglomerate metropole. Concret, şoferii bucureşteni petrec, în medie, cu 50% mai mult timp în trafic decât în condiţii normale de circulaţie. La orele de vârf, situaţia este şi mai gravă, dimineaţa pierzând cu 90% mai mult timp în trafic, iar seara cu 98% mai mult. În timp ce multe metropole au găsit soluţii pentru a reduce ambuteiajele formate mai ales în orele de vârf, din păcate, pentru şoferii din Capitală, edilii nu au găsit încă o rezolvare pentru această problemă. Asta în timp ce Londra, de exemplu, a găsit o soluţie de decongestionare a traficului: autorităţile au decis să le perceapă bani celor care vor să circule cu maşinile personale în zone predispuse la congestionare, în special în centrul oraşului.
• Daum, "decapitat" de 11 septembrie
De 11 septembrie, a căzut capul lui Christoph Daum ca selecţioner al naţionalei României. Prezentat cu surle şi trâmbiţe la 7 iulie 2016, neamţul a lăsat în urma sa doar vorbe goale. A fost nevoie ca tricolorii să-şi compromită total şansele de calificare la Mondialul din 2018 pentru ca Federaţia Română de Fotbal să se convingă că a mizat pe un "cal mort", atunci când l-a adus pe Daum şi a crezut în promisiunile sale. Comisia Tehnică FRF s-a reunit, luni, şi, la capătul unei şedinţe de mai multe ore, preşedintele ei, Mihai Stoichiţă, a anunţat concluzia. Comisia Tehnică a propus întreruperea raportului de muncă între FRF şi Christoph Daum şi s-au făcut recomandări pentru numele viitorului selecţioner.
• Şeful Comisiei SIE şi un baron local, favoriţi să-i ia locul lui Ţuţuianu
Conducerea PSD se reuneşte marţi pentru a stabili cine-i va urma în funcţie lui Adrian Ţuţuianu. Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că cele mai mari şanse pentru a ajunge ministru le are Mihai Weber, preşedintele Comisei de control SIE. În ciuda faptului că nu este un parlamentar notoriu, Weber este preşedintele Comisie de control SIE şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, ambele funcţii cu greutate. Weber este prima variantă pe lista lui Liviu Dragnea, potrivit surselor "Adevărul". Însă şi premierul Mihai Tudose, care până acum a executat cu sfinţenie ordinele de la partid, are un favorit pentru Ministerul Apărării: deputatul Gabriel Vlase, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Şanse mari pentru a-l înlocui pe Adrian Ţuţuianu le are şi Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin, unul dintre cei mai importanţi lideri ai partidului din teritoriu.
• Nouă finanţare de un milion de euro pentru Catedrala Mântuirii de la Primăria Capitalei
Consiliului General al Municipiului Bucureşti a aprobat luni proiectul de rectificare a bugetului PMB, un milion de euro fiind direcţionat spre Catedrala Mântuirii Neamului, rebotezată de către Primărie "Catedrală a Întregirii Neamului". Anul trecut, Consiliul Capitalei a decis acordarea unui sprijin financiar de 15 milioane de lei Patriarhiei Române, pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Cel mai grandios proiect al Bisericii Ortodoxe Române va fi inaugurat în 2018, în anul centenarului Marii Uniri. Data terminării construcţiei a fost schimbată până acum de două ori. Tot la rectificarea de luni, s-au acordat bani pentru domeniile prioritare, cum ar fi fonduri destinate copiilor cu dizabilităţi, bani pentru spitale, RADET, RATB, parcaje etc.
• Drama românilor care muncesc ca sclavii în fermele din Italia
Pentru zeci de mii de români, visul unei vieţi mai bune a devenit o momeală ce i-a făcut vulnerabili în faţa traficanţilor de persoane. Plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune, multora dintre ei li s-au "vândut" promisiuni şi speranţe false. Afirmaţiile aparţin unui procuror din cadrul DIICOT care a investigat modul în care sute de români au fost amăgiţi cu salarii de 1.000 de euro/lună pentru a munci în fermele agricole din jurul oraşului Verona (Italia). În realitate, salariile erau mai mici, munceau întreaga zi, nu aveau voie să părăsească ferma, condiţiile de cazare erau improprii şi trebuiau să plătească şi o taxă lunară de 150 de euro intermediarilor români care i-au adus la muncă. Românii munceau 10-12 ore zilnic, câte 7 zile, fiind plătiţi cu suma de 4,3 euro/oră, deşi înţelegerea era pentru 8 ore de muncă, pentru un salariu de 6-7 euro/oră şi duminica, zi lberă.
• BANCHERUL
• BNR împiedică dezvoltarea economiei, neoferind un sistem de transferuri bancare modern si rapid
Banca Naţională a României (BNR) si băncile comerciale împiedică dezvoltarea economiei, neoferind populaţiei si firmelor un sistem de plăţi interbancare modern si suficient de rapid, cum există de mai mulţi ani in Polonia, Turcia sau Marea Britanie. In toate cele trei tari, băncile centrale si sistemele bancare au dezvoltat sisteme de plăţi interbancare instant, ceea ce înseamnă că un transfer de bani efectuat de către clientul unei bănci ajunge imediat la destinaţie, adică in contul altei bănci, nu in termen de câteva ore sau chiar a doua zi, cum se întâmplă in România. Oamenii, dar mai ales firmele, îşi doresc ca banii trimişi din conturile lor să ajungă cât mai repede la cel care-i aşteaptă, persoane fizice sau parteneri de afaceri, astfel încât aceştia să se poată folosi imediat acei bani, fie pentru nevoi personale, fie pentru derularea afacerii.
• COTIDIANUL
• Avertisment grav al Chinei pentru Statele Unite
Preşedintele Donald Trump a început să pregătească un pachet de măsuri diplomatice şi militare împotriva Coreei de Nord, printre care atacuri cibernetice şi operaţiuni secrete, imediat după testul nuclear efectuat de Phenian duminică, 3 septembrie. Potrivit NBC News, consilierii preşedintelui i-au propus inclusiv lovituri preventive împotriva Coreei de Nord, subliniind însă că asemenea acţiuni ar avea repercusiuni grave. "China a transmis oficialilor administraţiei că, dacă SUA vor lovi primele Coreea de Nord, atunci, Beijingul va susţine Phenianul", scrie NBC, citând un înalt oficial militar american.
• De ce a rămas Guvernul fără bani. Dezmăţul pomenilor PSD în 11 legi
De la începutul anului şi până în prezent, Guvernul PSD-ALDE a emis 11 acte normative care au dus la creşterea veniturilor unor categorii de populaţie şi care au pus presiune pe finanţele ţării. Urmare a acestor decizii, cheltuielile bugetului general consolidat ca pondere în PIB au înregistrat o creştere cu 0,4 puncte procentuale de la 14,7% din PIB în semestrul I 2016 la 15,1% din PIB în semestrul I 2017. Cele 11 acte normative au contribuit decisiv la această creştere iar efectele se pot vedea în măsurile din ultimul timp: creşterea supraaccizei la carburanţi, creşterea contribuţiilor pentru cei care lucrează part-time, amânarea unor facilităţi fiscale pentru medici, agricultori, dar şi problemele apărute în Armată cu plata salariilor etc.
• Răspunsul lui Sorin Oancea către Felix: Dan Voiculescu, dacă ai cea mai mică dovadă, fă-o publică!
Sorin Oancea, directorul B1 TV, îi răspunde lui Dan Voiculescu la afirmaţiile făcute în scrisoarea către Laura Codruţa Kovesi. Dacă aş fi "ajutat" DNA să-ţi facă "dosare fictive", aşa cum susţii, ai fi fost şi acum în puşcărie. Am părăsit grupul Intact acum 7 ani, tocmai pentru că nu eram de acord cu drumul pe care l-ai impus. Acum văd că am făcut bine. Mulţi apropiaţi, colaboratori şi parteneri ai tăi sunt fie decedaţi, fie condamnaţi. Nu o să-i enumăr, din respect pentru ei. Chiar şi fiica ta, Camelia, s-a pricopsit cu o condamnare penală, iar iubitul ei, noul şef al trustului Intact şi cel care m-a înlocuit, este în puşcărie pentru şantaj prin presă. Din păcate, este evident faptul că, nici după trei ani petrecuţi în închisoare, nu ai înţeles pentru ce ai fost condamnat.
• CURENTUL
• Incultul Liviu Pop, umilit din toate direcţiile, nu are ruşine şi nu demisionează
Ministrul Educaţiei a apărut la deschiderea anului şcolar cu o foaie pe care îşi scrisese discursul. Textul acestuia fost surprins de camerele de filmare ale televiziunilor de ştiri, iar pe foi se vede clar cum sintagma "copiii dumneavoastră" conţine doi "i" în loc de trei aşa cum e corect. Antena 3 l-a sunat pe ministrul Educaţiei şi l-a rugat să explice care este rolul celui de-al treilea "i". Dialogul cu Pop este incredibil: Prezentatoarea: "Să înţeleagă toţi telespectatorii, o să vă rugăm să ne explicaţi dvs. acea regulă gramaticală: când se scrie cuvântul copii cu doi i şi când se scrie cu trei i?" Pop: "Păi lucrul acesta e simplu când îi spui cuiva: punem cu trei i ca şi roşiii trandafiri sau trandafirii roşii". Prezentatoarea: "Bun şi-al treilea i ce este? Pop: "În ce sens, ce este?" Prezentatoarea: "Din punct de vedere gramatical". Pop (pauză lungă): Aloooo?
• CURIERUL NATIONAL
• Tensiuni pe piaţa taximetriei
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a transmis un comunicat în care solicită autorităţilor române să demareze o anchetă pentru a stabili modul în care au intrat pe piaţa din România firme de transport precum Uber, Bla Bla Car etc. Firma UBER este anchetată acum în Statele Unite ale Americii, pentru a se stabili felul în care s-a făcut lobby pentru a intra pe piaţa americană. În SUA s-au descoperit deja sume fabuloase plătite pentru această companie, dar activitatea de lobby este interzisă în România şi se numeşte trafic de influenţă.
• Studiu eJobs: Românii vor salarii cu 1.000 de lei mai mari
Aşteptările salariale ale angajaţilor români au crescut în ultimul an, în contextul evoluţiei economice favorabile care a dus la creşterea consumului şi, implicit, a nivelului de trai. Astfel, dacă anul trecut un român ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum aşteptările pornesc de la minimum 2.844 de lei, relevă un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Mai mult, participanţii la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obţin pentru joburile curente. În medie, diferenţa dintre salariul curent şi cel considerat just la nivelul pieţei este mai mare de 1.000 de lei.
• Criză de bani fără precedent la stat: Guvernul forţează Romgaz să îi plătească dividendele înainte de termen
Consiliul de Administraţie al Romgaz a anunţat că va convoca în perioada următoare o şedinţă a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGA) în care se va discuta o solicitare venită din partea Ministerului Energiei de a aproba distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub formă de dividende, informează HotNews. Potrivit sursei citate, statului i-ar reveni 525 milioane de lei din această sumă, în timp ce restul ar urma să ajungă la acţionarii minoritari. Este vorba de un dividend special. Anul acesta a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obţinut în 2016.
• Un uriaş "Marş pentru Europa" la Londra
Cu două zile înainte ca Parlamentul britanic să supună votului proiectul de lege prin care se abrogă legislaţia europeană, londonezii, dar şi cetăţeni veniţi din alte localităţi britanice, au ieşit sâmbătă, cu miile, în stradă pentru a cere rămânerea în Uniunea Europeană. Organizatorii protestului au estimat că între 10.000 şi 15.000 de oameni s-au alăturat marşului încă de la începutul acestuia, iar numărul lor ar fi crescut până la 50.000. Manifestanţii, costumaţi în albastru şi galben, au fluturat steaguri ale Uniunii Europene şi au purtat pancarte cu mesaje precum "Exit from Brexit". Ei au mărşăluit pe străzile capitalei britanice, pentru ca în final să se oprească în faţa Parlamentului.
• Ministrul Comunicaţiilor cere demisia conducerii Poştei Române
Ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general interimar al Poştei Române, Andrei Stănescu, invocând managementul defectuos din ultimul an. Ministrul a trimis şi Corpul de control la Poştă. Corpul de Control va verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenţei cu ocazia aplicării sancţiunii contravenţionale care a condus la acumularea datoriilor către bugetul de stat.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Lovitură DURĂ la adresa lui Florian Coldea
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, arestat în în dosarul Black Cube, a făcut o serie de dezvăluiri incredibile legate de "acoperiţii" din politică "făceau cărare"' la biroul fostului adjunct din SRI, Florian Coldea. "Toată lumea vorbeşte astăzi despre Sistem. Cu S mare. Eu am fost un membru al sistemului, sistemul este format din sutele, mii de oameni: bărbaţi şi femei, care fac parte din diferite instituţii ale statului român, în special insituţiile de forţă, şi care zi de zi desfăşoară activitatea pentru interesul statului român. Statul paralel este altceva decât sistemul, statul paralel este o clică, o mafie. O gaşcă de băieţi şi fete de la vârful sistemului care au decis să utilizeze instituţiile şi sistemul în scop personal. Ori lucrurile astea au început să se vadă în 2009", a declarat Dragomir în emisiunea lui Victor Ciutacu.
• Raport DEVASTATOR! Ce SCRIE Inspecţia Judiciară despre ABUZURILE DNA
Mihai Gâdea a prezentat, luni seară, în premieră, un raport al Inspecţiei Judiciare despre oamenii lui Codruţei Kövesi din DNA. Documentul dezvăluie s-au făcut abuzuri şi s-a încălcat Constituţia în cazul anchetei pe OUG 13/2017. Raportul datează de pe 5 septembrie 2017. Augustin Lazăr - procurorul general al României şi Laura Codruţa Kövesi - procuror şef al DNA, au lansat acuzaţii determinate la adresa membrilor Guvernului României care au elaborat Ordonanţa 13/2017, raliindu-se protestelor antiguvernamentale din Piaţa Victoriei. (...) Declaraţiile celor doi au incitat la ură împotriva Guvernului şi au amplificat protestele de stradă, manifestanţii preluând acuzaţiile formulate de aceştia", se arată în documentul citat de Antena 3.
• România, pe primul loc în UE la diferenţele dintre regiunile bogate şi cele sărace
România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte inegalităţile dintre regiuni, motiv pentru care Universitatea 'Babeş-Bolyai' organizează zilele acestea la Cluj o conferinţă în cadrul căreia zeci de specialişti din diverse ţări ale lumii vor discuta soluţiile şi politicile practicate la nivel mondial pentru nivelarea acestor discrepanţe.
• JURNALUL NATIONAL
• Directorul ANM despre ciclonul uriaş care vine spre noi: "Vom avea furtuni, descărcări electrice"
Florinela Georgescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a vorbit la Sinteza Zilei despre ciclonul uriaş care se îndreaptă spre România. Specialistul susţine că acest ciclon se va opri înainte de a ajunge la noi în ţară. "Ciclonul de deasupra Italiei se îndreaptă spre România, dar nu ajunge. Vom rămâne la extrema cu precipitaţii abundente. Am avut două zile cu temperaturi de vară. Vom avea furtuni, descărcări electrice. Ce e mai important este faptul că vor fi intensificări ale vântului peste tot în ţară. Va avea 40-50 km la oră. Posibil să mai fie şi pe parcursul nopţii. A fost o avertizare Cod Galben in Banat si în Dobrogea. Noi vom avea două zile cu vreme ceva mai instabilă, după care vom reveni la zile frumoase", a declarat Florinela
• Paza la metrou, asigurată de o companie cu zero angajaţi
Metrorex SA continuă să plătească milioane de lei unei firme în faliment pentru paza metroului. Banii sunt oferiţi prin prelungirea unui contract din 2015 care a încetat însă în iunie 2017. Pentru că nu mai avea capacitatea de asigura paza la standardele iniţiale impuse prin contract, firma a "beneficiat" şi de reducerea substanţială a numărului de ore pe care Nitro Guard Security SRL trebuie să le presteze, creându-se astfel breşe de securitate în funcţionarea metroului. Din motive neştiute, licitaţia pentru încheierea unui nou acord cadru este tergiversată. Între timp, situaţia a ajuns şi în atenţia MAI, care a dispus efectuarea unui control asupra serviciilor de pază şi securitate de la metrou.
• Preţul tungstenului, cea mai rapidă creştere de pe piaţa materiilor prime
Preţul unuia dintre cele mai importante metale pentru economia occidentală creşte mai rapid decât orice altă materie primă. Conform Bloomberg, cotaţia tungstenului, cunoscut şi sub denumire de wolfram, a crescut cu peste 50% în ultimele două luni ca urmare a îngrijorărilor cu privire la reducerea producţiei în China, de unde provine 80% din acest metal. Autorităţile de la Beijing au început să închidă minele poluante şi să impună respectarea cotelor de producţie. "Chinezii au început să controleze producţia de tungsten şi s-au folosit de politica de mediu pentru a elimina producţia care depăşeşte cota", a declarat Mark Seddon, senior manager la Argus Consulting (Metals).
• NATIONAL
• Bază militară americană la Buftea - Corbeanca!
In timpul vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Albă, intre preşedintele american si cel român s-a bătut palma pentru mult mai multe înţelegeri de cooperare strategica in domeniul securităţii decât doar contractele de înarmare. Iar "deal"-ul prevedea si construcţia, in viitorul apropiat, a doua noi baze militare pe teritoriul tării. Care, chiar dacă vor funcţiona sub stindardul NATO, vor aparţine într-o proporţie covârşitoare US Army. Deja experţii militari s-au apucat de ceva vreme de lucru, prima propunere pentru a găzdui o nouă bază militară americană fiind zona Buftea - Corbeanca. Acolo unde va fi "vârful de lance" al "lanţului" de centre operaţionale pentru conectarea comandamentului NATO pentru forţa de reacţie rapidă cu forţele naţionale si structurile de comanda naţionale.
• Industria pharma susţine "PRO Ponta"!
In ultima vreme, industria pharma pare sa-si fi aliniat astrele pentru platforma politică înfiinţată de Victor Ponta Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, au si început plăţile pentru "agenţii de influentă" ai "PRO-Ponta" din diverse domenii. Iar in centrul operaţiunilor financiare apare atât numele fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cat si al altor personaje influente din anturajul acestuia...Acum este greu de apreciat de ce ar paria "nababii" Sănătăţii pe o "mana moarta" politica, aşa cum pare in acest moment "platforma" lui Victor Ponta. Dar, probabil, iţele întregii combinaţii sunt unele transpartinice, astfel că se merge la mai multe capete.
• Primul cyborg din lume vine la Bucureşti
Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut si atestat de autorităţi prin emiterea unui document care-i confirma aceasta identitate, va fi prezent la expoziţia Internet & Mobile World, din Bucureşti, din 4-5 octombrie 2017, de la Romexpo. Artist contemporan si cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut in Marea Britanie cu acromatopsie, o afecţiune care constă in incapacitatea de a distinge culorile. Neil si-a petrecut copilăria si adolescenta in Catalonia, Spania, doar in alb si negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă in craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori ii sunt asociate unde sonore in funcţie nu doar de culoare, dar si de saturaţie, intensitate etc.
• PUTEREA
• Favoritul PSD pentru Ministerul Justiţiei îl REFUZĂ pe Dragnea
Deşi este dat de mai toată lumea drept favorit în interiorul PSD pentru a ocupa funcţia de ministrul al Apărării ca urmare a demisiei lui Ţuţuianu, deputatul PSD Mihai Weber nu îşi doreşte acest lucru. "În ultimele zile s-a vehiculat, în mass-media, că aş figura pe lista PSD ca propunere pentru funcţia de ministru al Apărării. Evident că o astfel de propunere m-ar onora, însă, pentru a pune capăt acestor speculaţii, ţin să precizez că, în acest moment, nu consider că ar fi oportun să ocup o astfel de funcţie. Motivele ţin de implicarea mea în mai multe proiecte politice, atât în organizaţia PSD Gorj, cât şi în Parlamentul României, proiecte care necesită întreaga mea implicare", a afirmat Mihai Weber pentru Agerpres.
• ROMANIA LIBERA
• Pensia lui Teodor Meleşcanu de la MAE a crescut de patru ori într-un an
O lectură a declaraţiilor de avere depuse de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Teodor Meleşcanu, actual senator şi ministru de Externe, scoate la iveală un fapt remarcabil. În 2015, pensia sa a crescut de aproape patru ori. Motivul l-a reprezentat intrarea în vigoare a legii pensiilor speciale. Pensia lui Meleşcanu a oscilat în funcţie de modul în care diversele guverne s-au raportat la aceste pensii speciale. Aşa se explică faptul că, în declaraţia de avere publicată în anul 2015, Meleşcanu a consemnat că a primit de la MAE o pensie anuală de 25 de mii de lei. Un an mai târziu, pensia i-a crescut viguros, ajungând la peste 93 de mii de lei. Declaraţia de avere reflectă veniturile pe anul fiscal anterior.
• PSD, UDMR şi trei liberali şi-au dat mâna ca să dilueze Legea achiziţiilor
PSD şi UDMR propun o serie de modificări în legislaţia privind achiziţiile publice, având şi sprijinul a trei parlamentari PNL. Unii dintre semnatari sunt direct interesaţi, deoarece derulează afaceri cu statul. Schimbarea legislaţiei în domeniu a ajuns pe agenda Parlamentului, după ce 44 de parlamentari, majoritatea PSD şi UDMR, au depus un proiect de lege prin care sunt schimbate două acte normative. Este vorba de Legea privind achiziţiile publice (98/2016) şi de Legea privind achiziţiile sectoriale, care privesc utilitatea publică (99/2016). Potrivit propunerii, prin excepţie de la prevederile legale în vigoare, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 132.519 de lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 441.730 de lei.
• ZIARUL FINANCIAR
• Topul celor mai mari companii antreprenoriale româneşti în 2016
Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, este pentru al patrulea an consecutiv cel mai mare business antreprenorial cu capital privat românesc după ce cifra de afaceri a avansat cu 20%, la 5,2 mld. lei. De altfel, Dedeman este singura companie din top cinci care şi-a păstrat poziţia, în timp ce RCS&RDS (Zoltan Teszari), Altex (Dan Ostahie) şi Fildas Trading (Anca Vlad) au urcat în clasament faţă de 2015. Schimbările vin după ce Augustin Oancea, acţionar al grupului de firme Tinamar Ind (pe poziţia a doua în 2015), a decis să-şi împartă afacerea pe linii de business diferite. În 2015, unsprezece companii antreprenoriale aveau afaceri de peste un miliard de lei, iar anul trecut mai erau doar nouă firme care au trecut peste acest prag.
• BCE va ţine jos dobânzile şi va continua să cumpere obligaţiuni mai mult timp decât a prevăzut şi se va lua la trântă cu euro puternic
In plină furie electorală germană contra dobânzilor mici ale Băncii Centrale Europene, unul dintre cei mai populari membri ai boardului BCE a anunţat că politica acomodativă va dura mai mult timp decât s-a prevăzut. De asemenea, francezul Benout Coeure a asigurat că banca centrală a zonei euro este pregătită să se ia la trântă cu un euro puternic, care poate distruge inflaţia într-o economie slabă. Un personaj căruia pieţele financiare îi acordă o atenţie deosebită, Benout Coeure a avut acum pentru acestea un rol de service post-vânzare după şedinţa de politică monetară a BCE se săptămâna trecută, scrie Les Echos. Mesajul transmis de francez, printr-un discurs în care a făcut referire la cursul de schimb de nu mai puţin de 48 de ori, a fost liniştitor pentru pieţe.
• Miting de amploare în Barcelona, pentru independenţa Cataloniei
Sute de mii de persoane au participat ieri la un miting în Barcelona pentru a-şi arăta susţinerea pentru independenţa Cataloniei şi pentru dreptul de a vota într-un referendum contestat ce a fost interzis de Spania, informează presa internaţională. Mitingul a avut loc de Ziua Naţională a Cataloniei. Conform unor sondaje efectuate de CEO, agenţia pentru sondaje a guvernului catalan, 41% dintre catalani susţin independenţa, în vreme ce 49% ar prefera ca regiunea să aparţină în continuare Spaniei. Procurorii spanioli au anunţat joi că vor înainta acuzaţii penale asupra membrilor Parlamentului regional catalan care au votat pentru desfăşurarea unui referendum de independenţă, care este considerat ilegal la Madrid.