REVISTA PRESEI 12.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 12 octombrie 2013

ADEVARUL

EXCLUSIV Negocieri dure pe CFR Marfă: comisia de privatizare vrea ca Gruia Stoica să plătească fără ca ministerul să-şi fi îndeplinit obligaţiile din contract

În urma discuţiilor purtate timp de câteva ore ieri, la Ministerul Transporturilor, au rezultat mai multe variante de lucru care converg către ideea ca ministerul să primească banii fără a-şi îndeplini obligaţiile. "Membrii comisiei au prezentat 3-4 variante de soluţionare a impasului tehnic în care se află părţile şi au propus ca investitorul să nu mai ceară ministerului să-şi îndeplinească obligaţiile. Practic, ar urma să se renunţe la aceste condiţii şi, în acelaşi timp, Gruia Stoica să plătească restul de bani până luni", au declarat pentru "Adevărul" surse apropiate negocierilor. Gruia Stoica a afirmat că ar fi dispus să plătească suma de 170 de milioane de euro şi înainte ca o altă instituţie importantă, Consiliul Concurenţei, să-şi dea avizul, dar cu condiţia ca Ministerul să-şi îndeplinească obligaţiile din contractul iniţial.

Mănescu, la Constanţa: Toţi bugetarii vor avea salariu indexat în funcţie de inflaţie, deci şi cei de la Metrorex

Aflată la Constanţa într-o vizită oficială la Podul Agigea, Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, a declarat că există deja un memorandum votat pentru creşterea salarială cerută de sindicaliştii Metrorex şi RATB, dar care se va face pentru toţi bugetarii, de la 1 ianuarie 2014. Creşterea se va face prin indexarea salariilor la rata inflaţiei şi se va face începând cu 1 ianuarie. "Nu a fost cu dedicaţie acest memorandum. Sigur că li se vor indexa şi angajaţilor Metrorex salariile", a mai spus Mănescu. Deşi ameninţau cu o manifestaţie care practic urma să îngheţe transportul în comun în Capitală, sindicaliştii de la METROREX şi RATB au amânat greva programată pentru zilele de luni şi marţi, între orele 4.00 şi 16.00, după ce au purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii Metrorex, vineri după masă. Este a doua oară când aceştia ameninţă cu greva, ca mai apoi să o amâne.

Asasinat la TVR. TVR: un nou tun imobiliar

Prin cheltuieli clientelare, exorbitante, televiziunea publică este împinsă pe panta falimentului. Pentru a fi apoi miraculos salvată, printr-o insolvenṭă bine controlată ! Cu un astfel de nou statut, decizii altfel dubioase vor părea profund justificate. Primul pas a fost deja făcut în ultimul consiliu de administraṭie al TVR, din 9.10.2013, în care conducerea executivă i-a informat post factum pe înṭelepṭii care răspund de soarta instituṭiei, că, între propunerile de modificare a legii audiovizualului, trimise de conducerea TVR pe ṣest ṣi ilegal, fără aprobarea CA, la Parlament, figurează ṣi o cerere de modificare a articolului de lege, ce specifică faptul că televiziunea, ca ṣi radioul public, au în folosinṭă bunurile imobiliare. CA a fost anunṭat că s-a cerut modificarea acestui articol, în sensul ca bunurile imobiliare să treacă în proprietatea TVR. Cu instituṭia trecută apoi în insolvenṭă, adică în reorganizare judiciară, administratorul special va clama că, pentru continuarea activităṭii, trebuie salvat ce se mai poate din bunurile instituṭiei, iar restul trebuie valorificat. La "restul" va fi trecut terenul.

Primarul Caransebeşului, Ioan Marcel Vela, pe lista scurtă pentru Ministerul Economiei

Doi deputaţi, un senator şi un primar de municipiu sunt pe lista scurtă a PNL pentru nominalizarea la Ministerul Economiei. Informaţia, transmisă de postul de televiziune DIGI 24, îi plasează pe Mircea Roşca, Cristian Buican, Iulian Dumitrescu şi Ioan Marcel Vela în lista scurtă de ministeriabili pentru postul vacantat în urma demisiei lui Varujan Vosganian. Ioan Marcel Vela este primarul municipiului Caransebeş de trei mandate, începând cu anul 2004, după ce a avut şi un mandat de viceprimar dar şi unul de prefect al judeţului Caraş-Severin (2000-2001). Absolvent al Universităţii Politehnice, Vela are şi studii de drept iar, din anul 2010, este o prezenţă continuă în BPN al PNL. Nu este pentru prima oară când Marcel Vela ajunge ministeriabil, el fiind dat pe lista scurtă şi în cazul demisiei ministrului Fenechiu de la Ministerul Transporturilor.

EXCLUSIV Privatizarea CFR Marfă: ce condiţii contractuale şi-au asumat, dar nu au îndeplinit instituţiile statului

Privatizarea CFR Marfă trebuia încheiată până în luna iulie a acestui an, nu atât pentru că Guvernul şi-a asumat acest lucru faţă de FMI, ci pentru că strategia de privatizare a fost gata în februarie şi, de atunci, mai trebuiau îndeplinite doar câteva formalităţi. Iată că am ajuns în octombrie, aproape de un nou termen-limită, şi procesul de privatizare este încă incert, dar nu din cauza investitorului desemnat câştigător prin licitaţie, ci tot din cauza formalităţilor. Câteva dintre formalităţile ce trebuiau îndeplinite, aşa cum sunt ele prevăzute în contractul de privatizare a CFR Marfă: Finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii ca urmare a operaţiunii de majorare de capital în baza conversiei; Obţinerea de către vânzător, de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii contractului de privatizare.

Cine a refuzat Comisia Roşia Montană

Audierilor în Comisia pentru Roşia Montană s-au încheiat în această săptămână. Marii absenţi de la audieri au fost reprezentanţii SRI, cei ai SIE, ai Ministerului Finanţelor, cei ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, precum şi fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, care a semnat trecerea licenţei de la Minvest la RMGC. Cum şi-au motivat absenţa? În 23 septembrie, directorii SRI, George Maior, şi al SIE, Teodor Meleşcanu, au transmis că nu se vor prezenta în faţa parlamentarilor din Comisia Roşia Montană. Aceştia şi-au argumentat absenţa prin faptul că, potrivit legii, pot fi audiaţi doar de comisiile speciale de control asupra serviciilor. Ministerul de finanţe, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, în fruntea căruia se află Lucia Varga, au ignorat invitaţia lansată în repetate rânduri de Comisia Roşia Montană, fără să ofere însă un motiv clar. Contactat de "Adevărul", Berceanu a infirmat refuzul. "N-am refuzat niciodată. Am fost sunat marţi ca să vin miercuri, dar nu eram în ţară. Le-am spus limpede că săptămâna viitoare vin cu cea mai mare plăcere", a precizat Berceanu.

Ucraina ameninţă cu sistarea importurilor de gaze din Rusia dacă preţul nu scade. Kremlinul răspunde cu ameninţări

Premierul ucrainean Mykola Azarov ameninţă că Ucraina îşi va înceta importurile de gaze naturale din Rusia dacă autorităţile de la Moscova nu vor reduce preţul gazelor naturale exportate către Kiev. Ucrainenii vor să pună capăt dependenţei de gazul rusesc prin creşterea eficienţei energetice, scăderea consumului, folosirea surselor alternative şi creşterea propriei producţii, potrivit lui Azarov. Nu a durat mult până să i se răspundă: "Înainte de a face astfel de declaraţii, partenerii noştri ucraineni ar trebui să ia în considerare că se pot aplica sancţiuni în cazul oricărei revizuiri unilaterale a termenilor contractului", a anunţat Natalia Timakova, purtătoarea de cuvânt a premierului Dmitri Medvedev.

Promisiuni înainte de Vilnius

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Ucraina va primi volumele necesare pentru stocare la 260 de dolari pe mia de metri cubi şi că Rusia va împrumuta cu 750 de milioane de dolari Ucraina. Comentariile sale vin înainte ca autorităţile de la Kiev să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, programat la Vilnius, un plan care a enervat Kremlinul. Rusia se teme că piaţa sa va fi inundată de produse europene care să intre în Ucraina fără taxe de import, dar care să fie apoi re-exportate de-a lungul lungii lor graniţe comune. Rusia are deja o uniune vamală cu Belarus şi Kazahstanul şi încearcă să convingă Ucraina să se alăture. La începutul acestei săptămâni, Rusia a blocat şi importurile de lactate din Lituania, motivând că există probleme de siguranţă. Pe de altă parte, Rusia este pregătită să reducă cu 30% taxele vamale aplicate exporturilor de gaze în Armenia, ţară care a renunţat luna trecută la planurile de asociere cu UE, optând pentru uniunea vamală cu statul rus.

EVENIMENTUL ZILEI

PDL dezbină Dreapta cu mâna lui Predoiu

Democrat-liberalii fac alegeri interne din scurt pentru a-şi desemna candidatul la Cotroceni. Decizia periclitează negocierile pentru coagularea Dreptei. Toate formaţiunile de Dreapta doresc susţinerea unui singur candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, mai puţin PDL, formaţiunea cu cea mai bună logistică şi cel mai bun procent în sondaje (cu excepţia PNL). PDL-iştii au luat ieri o decizie care blochează practic orice negociere de coagulare a Dreptei. Democrat- liberalii au anunţat numele primilor înscrişi în cursa internă pentru desemnarea prezidenţiabilului: Cătălin Predoiu (prim-vicepreşedinte), Gheorghe Falcă (primarul Aradului) şi Simona Creţu (consilier în CGMB). Dacă partidele de Dreapta ar fuziona, rezultatul în euroalegeri le-ar avantaja. Formaţiunile mici sunt cotate cu 5% şi sunt în pericol să nu treacă pragul. PDL, care are 15% ar fi şi el avantajat, chiar dacă nu toate procentele s-ar contabiliza la el. Unindu-şi forţele, Dreapta ar putea învinge PNL-ul.

Culisele negocierii pe pactul de coabitare

Cea mai importantă ştire a săptămânii este că premierul Victor Ponta dă semne că a cedat în faţa preşedintelui Băsescu. Consilierii prezidenţiali Iulian Chifu şi Cristian Diaconescu s-au întâlnit la o vilă de protocol din Capitală cu ministrul de externe Titus Corlăţean şi ministrul justiţie Robert Cazanciuc pentru a discuta Acordul de coabitare. Nu au ieşit informaţii din culisele întâlnirilor, semn că cele două părţi au început să se înţeleagă. Băsescu avea două reproşuri privind nerespectarea Pactului: justiţia şi relaţiile externe. Pe relaţia Bucureşti-Washington D.C s-au purtat discuţii intense. Şi pe relaţia Londra-Bucureşti. Dar şi pe relaţia cu Bruxelles-ul. Şi nu în ultimul rând pe relaţia cu Berlinul. Toţi au invocat respectarea Pactului de Coabitare în numirile de la DNA. După întâlnirea Chifu/Diaconescu cu Corlăţean/Cazanciuc a urmat prima cedare. Cazanciuc a renunţat la propunerile lui Niţu şi a acceptat, conform legii, recomandarea făcută de Laura Codruţa Kovesi la şefia Secţiei 1 din DNA.

Ministrul Justiţiei a făcut pasul înapoi în "Scandalul procurorilor"

După înlocuirea intempestivă a procurorilor Papici şi Alexandru, Cazanciuc a schimbat propunerile, în acord cu şefa DNA. Ministrul Justiţiei a retras propunerile de numire a Iulianei Bendeac şi a lui Viorel Cerbu la conducerea Secţiei I DNA, cea care se ocupă de faptele de corupţie. După ce, de data aceasta, s-a consultat cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Robert Cazanciuc i-a propus pe Gheorghe Popovici ca procuror şef de secţie şi pe Dănuţ Volintiru, procuror adjunct de şef de secţie. De asemenea, Cazanciuc a mai propus-o şi pe Mariana Alexandru pentru funcţia de procuror şef adjunct secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie.

Operaţiunea "cardul de sănătate" îmbogăţeşte Poşta

În loc să fie distribuite în cabinetele medicilor de familie, acolo unde ar trebui să fie şi activate, cardurile fac "gaură" la buget. Cardul de sănătate va fi distribuit cetăţenilor exclusiv prin poştă, potrivit unui proiect lansat pentru a doua oară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Varianta iniţială prevedea şi posibilitatea ca documentele să fie disribuite prin primării. Soluţia este una de compromis, după ce medicii de familie au refuzat categoric să facă acest lucru, aşa cum prevede acum legea. Nota de plată va trece de 13 milioane de euro şi va fi plătită de CNAS, din banii pacienţilor.

Analist american, la Bucureşti: Rusia nu mai este o putere globală. România să finalizeze reformele cerute de UE dacă se vrea auzită în Europa

Rusia este o ţară a cărei influenţă pe plan global este într-un declin continuu şi va ajunge, probabil, să îşi dorească să se alăture familiei europene ca simplu membru, nu ca entitate statală dominantă, aşa cum are acum ambiţia, a declarat ieri Walter Meade, profesor de relaţii internaţionale la Colegiul Bard din New York. Într-o dezbatere organizată de ambasada americană la Bucureşti, Meade a explicat că spaţiul de manevră al Moscovei pe plan extern se îngustează vizibil şi liderii ruşi întreţin doar impresia unei prezenţe globale puternice. "Ucraina se îndreaptă către vest, Moldova este practic aproape pierdută, Transnistria devine o enclavă irelevantă, fără rol geostrategic, profitul din petrol şi gaze naturale se împuţinează pe măsură ce alte resurse similare sunt descoperite în alte colţuri ale Europei, influenţa Rusiei în Asia Centrală este periclitată de mişcările islamiste şi de către China, armata rusă este coruptă şi refuză reforma. În concluzie, Rusia nu mai este în formă" a subliniat expertul american.

De ce se extind agresiv supermarketurile, în ciuda crizei

Marii retaileri continuă expansiunea şi atrag clienţii prin oferta diversifi cată, dar şi prin preţuri cât mai mici. În aceste condiţii, vechile alimentare şi micii buticari sunt măturaţi de pe piaţă. Extinderea accelerată a lanţurilor străine de magazine pare ciudată, dacă ne uităm la datele statistice, care indică un consum al populaţiei încă redus. Şi totuşi, criza este cea care le asigură succesul: dezvoltarea reţelei e mai ieftină acum, iar o reţea mai mare înseamnă costuri mai bune de aprovizionare, deci preţuri mai mici pentru consumatori. Aşa că vânzările continuă să le crească. Strategia marilor retaileri în ultimul timp este mai ales aceea de a fi cât mai aproape de consumatori, înlocuid buticurile şi alimentarele de cartier. Aşa au apărut magazinele Shop&Go ale Mega Image, ajunse în prezent la 100 de unităţi, ori reţeaua Carrefour Express, cu şapte unităţi.

SE ÎNCHIDE FABRICA DACIA din România? CE SPUNE ŞEFUL RENAULT

Planul de afaceri al companiei Renault "pentru perioada următoare" prevede ca dezvoltarea producţiei în Tanger (Regatul Maroc) şi Togliatti (Federaţia Rusă) să nu afecteze producţia în uzina de la Piteşti, dar că o creştere viitoare a activităţii acestor unităţi de producţie va depinde, în mare măsură, de evoluţia competitivităţii şi productivităţii acestora, a informat, într-un comunicat, Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Traian Băsescu l-a primit vineri la Palatul Cotroceni pe Carlos Ghosn, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Alianţei Renault-Nissan, prilej cu care au fost prezentate planurile de dezvoltare ale companiei pentru anii următori, care vizează menţinerea activităţii uzinei Dacia de la Piteşti cel puţin la nivelul actual, se menţionează în comunicat.

JURNALUL NATIONAL

CEDO a decis: Site-urile sunt responsabile legal pentru comentariile lăsate de utilizatori

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, că instanţele din Estonia au procedat corect amendând Delfi, unul dintre cele mai mari site-uri de ştiri din ţară, care a fost dat în judecată pentru comentariile anonime ofensatoare vizând un articol. Şapte judecători ai Uniunii Europene au stabilit că site-ul de ştiri din Estonia este responsabil din punct de vedere legal pentru comentariile ofensatoare pe care le lasă utilizatorii, informează pcworld.com, citat de Mediafax. În ianuarie 2006, Delfi a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, ceea ce a dus la întârzieri în deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine către unele insule. Mai mulţi cititori au scris comentarii jignitoare şi ameninţătoare la adresa companiei şi a proprietarului ei. Drept urmare, proprietarul companiei a dat în judecată Delfi, în aprilie 2006, şi a primit 433 de dolari despăgubiri.

Remus Borza: Am decis să rămân la conducerea Hidroelectrica după ce m-am întâlnit cu Ponta, Chiţoiu şi Niţă

Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a declarat că a decis să nu mai demisioneze de la conducerea companiei, în urma unei discuţii purtate vineri cu premierul Victor Ponta, cu ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, şi cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, informează agerpes.ro. "Am avut o întâlnire cu premierul, cu vicepremierul şi cu ministrul Energiei şi am reuşit să clarificăm toate aspectele, prin urmare am decis să rămân în continuare la Hidroelectrica. Cei trei m-au asigurat că am autoritate deplină în cadrul companiei", a precizat Borza. El a explicat faptul că a intenţionat să părăsească această funcţie întrucât era nemulţumit de activitatea unor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului Hidroelectrica, care este boardul executiv al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb