• ADEVARUL
• Cum va arăta noul Parlament
USL a obţinut două treimi din mandatele parlamentare şi are suficiente voturi necesare pentru modificarea Constituţiei. Noul Legislativ va avea 588 de parlamentari. Dintre aceştia, USL va avea 395, ARD - 80, PPDD - 68, UDMR - 27 iar grupul minorităţilor - 18. Astfel, din 394 de mandate la Camera Deputaţilor, USL a obţinut 273, ARD - 56, PPDD - 47, UDMR - 18. Acestora li se adaugă 18 mandate de deputat, ale organizaţiilor minorităţilor naţionale. La Senat, din totalul de 176 de mandate, USL are 122, ARD - 24, PPDD - 21, UDMR - 9. Faţă de legislatura 2004-2008, Parlamentul de la Bucureşti va avea 116 mandate suplimentare. Acestea vor fi ocupate de candidaţi care au pierdut în colegii unde adversarii lor au obţinut peste 50%. Aceştia provin din ARD şi PPDD, partide care, potrivit legii în vigoare, au dreptul la un număr de mandate direct proporţional cu numărul de voturi obţinute.
• Ponta, după întâlnirea cu guvernatorul Mugur Isărescu: "Proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi prezentat mâine în Guvern"
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit vineri după-amiază, la sediul Băncii Naţionale, cu guvernatorul Mugur Isărescu, pentru a discuta proiectul privind Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). După întâlnire, premierul Ponta a declarat că proiectul de înfiinţare a ASF va fi prezentat mâine în Guvern. Actualul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, va reveni la Banca Naţională a României, la finalul mandatului guvernamental, a declarat, marţi seara, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
• Exportăm animale vii şi importăm carne. Importurile de mâncare au ajuns la maximul ultimilor cinci ani
În primele 10 luni din 2012, alimentele şi băuturile cumpărate de România din afara graniţelor au însumat 3,35 miliarde de euro. Agricultura rudimentară este principala cauză a dependenţei noastre de importuri. Pentru o ţară ca România, despre care se spune că ar fi "eminamente agrară", importurile de alimente, băuturi şi (mai ales) produse agroalimentare procesate ar putea fi un motiv de îngrijorare, dacă nu chiar de ruşine. Şi totuşi, în ultimii ani aceste importuri au crescut vertiginos, inclusiv în 2011 - considerat ca fiind cel mai bun an agricol de după Revoluţie, iar în primele 10 luni din 2012 am ajuns la un nou maxim, după cum reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).
• După patru ani de la naţionalizare, Guvernul SUA iese din acţionariatul AIG
La patru ani după de Guvernul Statelor Unite ale Americii a naţionalizat compania de asigurări AIG, salvând-o de la falimentul iminent dictat de criza financiară, Trezoreria scoate la vânzare participaţia de 16% pe care o deţine la companie. Preţul estimat pentru acţiunile pe care statul American le deţine la AIG este de 7,6 miliarde de dolari. Trezoreria SUA a scos la vânzare cele 234,2 milioane de acţiuni ale AIG, potrivit unui comunicat transmis luni de guvernul SUA. Preţul pentru o acţiune este de 32,50 de dolari, potrivit Bloomberg. Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group şi JPMorgan Chase&Co. se vor ocupa de gestionarea ofertei, au declarat oficialii Trezoreriei.
• BCE ar putea supraveghea băncile cu active de peste 30 de miliarde de euro
Băncile care au active de peste 30 de miliarde de euro vor fi supravegheate direct de către Banca Centrală Europeană (BCE), pe măsură ce Uniunea Europeană (UE) caută să clarifice concesiile atribuite unui singur organism de supraveghere pentru creditorii din zona euro înainte de termenul limită asumat de liderii europeni, adică începutul anului viitor, se arată într-un proiect al Guvernului cipriot. Peste 40 de bănci din zona euro au active de peste 30 de miliarde de euro, conform datelor Bloomberg. Aceşti creditori variază de la Deutsche Bank Ag, cu active totale de 2.160 de miliarde de euro, la Credito Emiliano SpA din Italia, cu active de 31,1 miliarde de euro.
• Scandal pe piaţa de capital: statul vrea să desfiinţeze Rasdaq, investitorii acuză CNVM că distruge piaţa
CNVM a publicat, în noiembrie, un proiect normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul "Nelistate" să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar urmând să fie transferate automat pe ATS-ul Bursei de Valori Bucureşti. Asta înseamnă practic desfiinţarea platformei Rasdaq, un proiect faţă de care investitorii protestează vehement. Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) se opune desfiinţării Rasdaq şi spune că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe (adoptată în 1996), este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România.
• Străinii au luat cu asalt un sat din Turcia, despre care spun că va fi ocolit de Apocalipsă
Toate locurile de cazare din liniştitul sat Şirince din vestul Turciei, aflat în apropiere de situl antic Efes, au fost rezervate de câteva săptămâni de turişti din lumea întreagă, care cred că această localitate turcă va fi "scutită" de presupusa Apocalipsă de pe 21 decembrie. Potrivit adepţilor teoriilor despre Apocalipsă, satul Şirince, care are doar 600 de locuitori, este traversat de fluide pozitive, întrucât de acolo a urcat în rai Fecioara Maria. Aceste credinţe au generat un veritabil "boom" turistic pentru Şirince, unde toate cele 400 de locuri de cazare sunt deja rezervate de mai multe săptămâni.
• CURENTUL
• I-am întrecut pe americani la numărul de parlamentari. Mulţumim USL!
In urma votului pentru alegerile parlamentare, vom avea, graţie Legii alegerilor parlamentare moşită cu mare grijă de PNL şi PSD (actualul USL) în 2008, 588 de parlamentari, în condiţiile în care în SUA numărul aleşilor poporului este de 535. Un Parlament "umflat" de Legea USL cu circa 25%, creează probleme reale de funcţionare, în condiţiile actuale de organizare. Dar probabil Ceauşescu a ştiut că megalomania va fi perenă la oamenii politici români şi că imensele săli din "Casa Poporului" vor putea adăposti şi alţi grandomani care îi vor urma. Aşa că astăzi mai marii legislativului caută săli suplimentare pentru a-i adăposti pe toţi aleşii neamului, în condiţiile în care un alt grandoman al neamului, Adrian Năstase, cel care a organizat mutarea Parlamentului la Casa Poporului, nu a prevăzut că numărul parlamentarilor va depăşi vreodată cifra 500.
• Cai verzi pe pereţi: inculpatul Relu Fenechiu visează să sară din boxa acuzaţilor direct în Guvernul României
"Visez un post de ministru. O să vedem care". Oricât ar părea de ciudat, aceste câteva cuvinte pline de tupeu n-au fost rostite de un somnambul abia trezit din somn. Nu! "Visătorul" este Relu Fenechiu, ţârcovnicul liberal travestit în "baron" local, stăpân după cum vrea "muşchii" lui peste dulcea moşie a Iaşului. Care nu şi-a povestit "visul" de mărire undeva, la o bere sorbită pe îndelete într-o bodegă, ci foarte aproape de boxa acuzaţilor, la scurt timp după ce magistraţii instanţei tocmai dăduseră citire actului de acuzare prin care "domnu Relu" a fost, deja, trimis în judecată, complice la infracţiunea de "abuz în serviciu".
• Ponta separă apele de liberali în USL
Văzuţi cu sacii în căruţă, liderii USL încep să strige unul hais şi celălalt cea. Fiecare pe limba lui şi în dreptul propriului partid, astfel că PSD doreşte să desprindă de la locomotiva sa, vagonul denumit PNL-PC. În acest sens, PSD a anunţat deja, prin vocea premierul Victor Ponta, că urmează să fuzioneze cu UNPR-ul lui Oprea iar PNL şi PC vor forma grupuri separate în Parlament. "Grupul PSD, care include şi parlamentarii UNPR - noi de altfel vom şi fuziona, cele două partide - deci grupul social-democrat are 221 de parlamentari. Sunt foarte mândru pentru că este cel mai bun rezultat obţinut de PSD. Grupul PNL va avea 147, care iarăşi cred că este cel mai bun rezultat din istoria PNL", a spus Ponta la RTV.
• CURIERUL NATIONAL
• Românii vor cumpăra de Crăciun 7 milioane de cozonaci
Brutarii se aşteaptă la încasări de peste 22 milioane de euro. Rompan: Deşi grâul s-a scumpit cu 70%, iar făina cu 50%, preţul pâinii şi al cozonacilor nu va creşte. Estimările brutarilor privind vânzările cozonacilor de Crăciun vizează o creştere de 5% faţă de anul trecut, încasările ridicându-se la peste 22 mil. euro, a declarat ieri Aurel Popescu, preşedintele asociaţiei din domeniul panificaţiei Rompan, precizând că preţul produselor de panificaţie nu va creşte, în ciuda scumpirii materiei prime cu 50%.
• Firmele mici se plâng de asuprirea Fiscului
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, spune că în urma unei consultări privind problemele pe care le întâmpină întreprinzătorii în relaţia cu ANAF, o treime din aceştia se plâng de o relaţie foarte rea cu administraţia fiscală. "33,3% dintre întreprinzători indică deficienţe majore în activitatea ANAF cu aceştia în ultimele 12 luni, în timp ce 20% au avut blocări de conturi şi executări silite. De asemenea, 20% au indicat existenţa unor reţineri duble şi chiar multiple a sumelor din cont pentru aceeaşi datorie. Nu în ultimul rând, 27% din întreprinzători au fost supuşi unor controale din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În aceste condiţii nu se pot derula activităţi, iar totul se va răsfrânge asupra capacităţii de a genera locuri de muncă. Mediul de afaceri ar trebui să fie favorizant dacă nu poate fi unul permisiv", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
• AVAS încheie ultima etapă din privatizarea Automobile Craiova
Ford a cedat Autorităţii noua societate înfiinţată din activele pe care le-a administrat şi care nu fac parte din activitatea principală derulată la Craiova, plus lichidităţile aferente de 170 mil. lei. Monitorizarea va înceta efectiv în primăvara anului viitor, după analiza documentelor privind achitarea de obligaţiile contractuale de către cumpărător.
• Preţul gazelor autohtone se dublează pentru firme până în 2014
Calendarul propus de Ministerul Economiei prevede majorarea cu 20% a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor casnici. Pentru firme, prima scumpire va avea loc la data de 1 aprilie 2013, iar pentru consumatorii casnici la 1 iulie 2013. Ministerul Economiei a postat ieri pe site-ul său un proiect de act normativ prin care se stabileşte calendarul scumpirii gazelor naturale din producţia internă, majorările fiind diferenţiate pentru firme faţă de consumatorii casnici.
• HSBC, amendă record!
Grupul britanic HSBC va plăti autorităţilor din Statele Unite o amendă record de 1,92 miliarde de dolari pentru încheierea amiabilă a unei investigaţii privind deficienţe în mecanismele pentru combaterea spălării de bani, potrivit CNBC. Amenda este cea mai mare plătită până în prezent de o bancă. HSBC a admis funcţionarea necorespunzătoare a mecanismelor interne de control şi şi-a cerut scuze într-un comunicat.
• Americanii bogaţi vor încasa beneficii substanţiale înainte de majorările de taxe din 2013
Americanii bogaţi sunt pe cale să încaseze beneficii substanţiale în ultimele săptămâni ale acestui an, companiile făcând plăţi în avans pentru a evita majorările de taxe preconizate de preşedintele Barack Obama pentru 2013, relatează Bloomberg, potrivit Mediafax. Peste 150 de companii, de la Costco Wholesale la Las Vegas Sands, au declarat în trimestrul IV dividende speciale în valoare cumulată de circa 20 de miliarde de dolari, pentru a scăpa de taxele mai mari din 2013. Alte companii, precum firmele juridice şi fondurile private de investiţii, vor plăti probabil anticipat bonusuri şi comisioane, din acelaşi motiv, a declarat Lou Crandall, economist şef la compania Wrightson ICAP din Jersey City, New Jersey.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ALEGERILE din fieful lui Dragnea - PE MÂNA JUSTIŢIEI!
Pentru neregulile constatate, ARD Teleorman a cerut renumărarea voturilor din peste 75% din secţiile de votare. Cererea a fost respinsă de BEC, deşi s-a depus dovada că procesele-verbale de consemnare a rezultatelor s-au semnat în alb. Neregulile de la votare în judeţul condus de Liviu Dragnea au fost reclamate la Birourile Electorale şi la Parchete. Ultima sesizare făcută de ARD Teleorman este cea prin care a fost cerută renumărarea voturilor adunate în peste 75% din secţiile de votare din judeţ. Organizaţia a depus şi dovada faptului că cel puţin unele procese-verbale de consemnare a rezultatelor au fost semnate în alb, înainte de trecerea rezultatelor.
• Antonescu: Băsescu a contactat o persoană din interiorul PSD pentru a-l propune premier
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că Traian Băsescu ar fi contactat o persoană din PSD pentru a-i propune poziţia de premier. Întrebat dacă ştie ca preşedintele să fi contactat alte persoane din USL, în afara lui Victor Ponta, pentru a le propune desemnarea pentru poziţia de prim-ministru, Antonescu a declarat că deţine informaţii în acest sens. Potrivit acestuia, Băsescu ar fi "căutat în interiorul USL, a explorat alte ipoteze", care nu s-au materializat. Crin Antonescu nu a vrut să dezvăluie despre cine este vorba, însă a menţionat că i s-ar fi confirmat acest lucru din "expresia" persoanei respective.
• România a ales CEL MAI PENAL PARLAMENT din istorie: 2 condamnaţi definitiv, 15 trimişi în judecată, 5 cercetaţi penal. LISTA ALEŞILOR PĂTAŢI
Au fost acuzaţi de procurori de fapte de corupţie, crimă organizată sau găinării. Acum sunt în situaţia de a iniţia şi vota legile ţării. Mai mulţi parlamentari din viitorul legislativ al României au fost acuzaţi de procurori de fapte grave. Pe 9 decembrie o parte dintre aceştia au fost votaţi de 60-70% dintre alegătorii din Colegiu. "Evenimentul Zilei" vă prezintă lista celor care au fost cercetaţi de procurori, trimişi în judecată şi care au fost votaţi în Parlament.
• Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democraţie
Învingător detaşat în alegerile parlamentare de duminică, premierul român Victor Ponta a dat asigurări că va micşora taxele şi că va amenda Constituţia. Declaraţiile sale sunt însă veşti proaste pentru economie şi democraţie şi, tocmai din acest motiv, rezultatul alegerilor de acum două zile din România ar putea avea efecte la nivelul UE şi al NATO, scrie publicaţia Der Spiegel într-o analiză în care preia comentarii din restul presei germane. Ponta este pornit să câştige lupta sa politică cu preşedintele Traian Băsescu odată pentru totdeauna. A declarat deja că vrea să amendeze acele prevederi constituţionale care vizează prerogativele militare ale preşedintelui şi cele în materie de politică externă. El vrea să acorde Parlamentului puterea de a respinge decizii ale Curţii Constituţionale, aminteşte Der Spiegel.
• JURNALUL NATIONAL
• Presa germană: "Băsescu trebuie să ştie că nu va mai găsi, în afara României, susţinători ai escapadelor sale neconstituţionale"
Traian Băsescu este avertizat de presa germană că nu va mai beneficia de suportul primit din partea liderilor europeni, cu ocazia referendumului de suspendare, dacă îşi va menţine atitudinea în relaţia cu oponenţii săi politici, cu preţul încălcării Constituţiei. Cu trimitere la aşteptata desemnare a viitorului premier al României, Süddeutsche Zeitung notează: "Băsescu trebuie să ştie că nu va mai găsi susţinători ai escapadelor sale neconstituţionale în afara României". "Băsescu a eşuat ca preşedinte. Este extrem de divergent şi poartă o mare parte a responsabilităţii pentru faptul că ţara sa este divizată în două tabere care se urăsc crâncen. Deşi ar trebui să fie un om de stat vizionar, un exemplu de discreţie şi de fixare a standardelor pentru reforme democratice, Băsescu preferă violenţa verbală, trădarea şi înşelăciunea. Nepotismul este alta dintre slăbiciunile sale", se mai arată în analiza cotidianului german.
• Ministerul Finanţelor ar putea fi "spart" în două
Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat marţi seară la România TV că în noua structură a Guvernului, Ministerul Finanţelor ar putea să fie spart în două, iar Ministerul Economiei să fie împărţit în trei ministere. "Premierul vorbeşte despre logica unei responsabilităţi mai concrete, mai conturate, adică ca un ministru să se ocupe de mai puţine lucruri, să le poată acoperi, să nu fie în vârful unei piramide birocratice vaste", a explicat Antonescu. "Împărţirea Ministerului de Finanţe în două, adică unul de Finanţe şi unul al Bugetului, este o discuţie, nu este ideea PNL, este propunerea premierului. PNL este gata să o discute, pentru că fiecare dintre modele are raţiunea sa", a declarat Crin Antonescu.
• Victor Ponta: Vreau să-i mulţumesc lui Adrian Năstase, care a crezut că PSD îşi va reveni după momentul 2009
Premierul Victor Ponta le-a mulţumit tuturor celor care au crezut în el şi a subliniat că rezultatul obţinut la alegerile parlamentare de duminică este unul "istoric". "În urmă cu trei ani de zile eram în aceeaşi formulă, învinşi şi cu capul jos. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au crezut în mine, dar important este ceea ce facem noi ca partid. Le mulţumesc celor prezenţi, vreau să le mulţumesc celor de acasă, vreau să-i mulţumesc lui Adrian Năstase, care a fost parte a acestui proiect şi care a crezut în faptul că PSD îşi poate reveni după momentul 2009
• NATIONAL
• Pariul Serviciilor: Ovidiu Tender va fi la anul cel mai bogat roman
In timp ce grosul oamenilor de afaceri romani se zbate sa scape din ghearele falimentului, Ovidiu Tender pare sa aiba o adevarata bagheta fermecata, cu ajutorul careia isi indeplineste toate dorintele. Astfel, in ultima vreme, din toate colturile lumii ii parvin contracte fabuloase, pe care nu trebuie decat sa isi depuna semnatura. Afacerile nu ii merg mai rau nici in tara, unde firmele din grupul controlat de banateanul care locuieste acum in Dakar castiga licitatii pe banda rulanta, chiar daca la unele dintre acestea nici macar nu participa!
• Pedelistii l-ar rastigni pe Blaga, dar nu au lider de schimb
Incinsi de esec, mai multi pedelisti ar vrea sa-i ia gatul lui Vasile Blaga. Caruia unii dintre colegii de partid nu au ezitat sa-i ceara deja demisia. O relatie in cel mai bun caz rece cu Traian Basescu si o infrangere rasunatoare in alegeri, acesta este bilantul celor cinci luni de mandat al lui Vasile Blaga in fruntea PDL. Perioada in care "aripa Boc" a fost nevoita sa dea in marsarier si sa intre in silenzio stampa, pentru a nu fi luata la refec de noua conducere a partidului. Iata insa ca rezultatul lamentabil de duminica a distrus definitiv aura de lider eficient avuta de Blaga, moment exploatat imediat de adversarii sai interni. Care vorbesc, neoficial deocamdata, despre posibilitatea revenirii lui Emil Boc in fruntea PDL.
• Culmea spionajului! Vultur israelian capturat in Sudan
Autoritatile din Sudan au anuntat ca au capturat un vultur care ar fi fost folosit de Israel in scop de spionaj. Israelienii neaga si spun ca vulturul "nu stia sa faca poze". Un "vultur-drona" pare un proiect hilar, dar autoritatile sudaneze insista si sustin ca zburatoarea era dotata cu tehnica de spionaj, alimentata cu o baterie solara montata pe aripi. Conform unei publicatii israeliene, serviciile de securitate sudaneze au stabilit ca echipamentul de spionaj provine de la Universitatea Evreiasca din Ierusalim, deoarece poarta logo-ul acesteia. Pe de alta parte, reprezentantii universitatii sustin ca vulturul facea parte dintr-un proiect stiintific, nu de spionaj, iar pasarea nu putea inregistra imagini, deoarece nu avea aparat de fotografiat in dotare.
• PUTEREA
• Parlament dublu faţă de referendum. 588 în loc de 300
Vom avea peste o sută de parlamentari în plus faţă de actuala legislatură, conform calculelor făcute de partidele politice. Atât de mulţi încât nu vor încăpea în sala de plen a Palatului Parlamentului, ce trebuie reamenajată. Biroul Electoral Central va furniza astăzi rezultatele finale. După ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial, preşedintele Traian Băsescu va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea premierului care să formeze viitorul guvern, a anunţat Preşedinţia.
• CNADNR se reorientează spre concesiuni. Autostrăzi pe banii privaţilor
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a pus ochii pe bani privaţi pentru dezvoltarea reţelei de autostrăzi. Românii ar putea circula, în câţiva ani, pe autostrăzi particulare, cum ar fi Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti, centura la standard de autostradă a Bucureştiului şi Ploieşti-Buzău-Focşani. Bugetul total al celor patru proiecte de autostradă privind finanţarea, proiectarea, construcţia, întreţinerea şi operarea pentru o perioadă de 30 de ani se ridică la aproximativ 4,7 miliarde de euro.
• Un acord financiar pune capăt procesului fostului director FMI, Dominique Strauss-Kahn
Un acord financiar confidenţial între fostul director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, şi camerista care l-a acuzat de agresiune sexuală a fost anunţat luni la New York, înţelegerea punând capăt procesului declanşat în urmă cu 19 luni, relatează marţi AFP. Anunţul cu privire la înţelegerea financiară a fost făcut de judecătorul Douglas McKeon, la finalul unei foarte scurte audieri la tribunalul din Bronx. Reclamanta, camerista de origine africană Nafissatou Diallo, 33 de ani, nu a declarat nimic în timpul audierii, care nu a durat decât zece minute şi la care DSK nu a fost prezent. La ieşire, ea l-a mulţumit tuturor celor care au susţinut-o.
• Rusia refuză scenariul american pentru Siria
Rolul Rusiei în stoparea conflictului sirian a devenit crucial. Moscova şi Washingtonul negociază de ceva vreme legitimitatea unei intervenţii în regiune timp în care vărsarea se sânge continuă sub privirile îngrozite ale comunităţii internaţionale. Având în vedere că mai devreme sau mai târziu regimul Bashar al-Assad va cădea, americanii le-au propus ruşilor un plan de soluţionare. Însă Rusia nu este de acord cu rolul pe care SUA i l-a rezervat în acest plan şi anume: să-l convingă pe Bashar al-Assad să plece benevol. Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au discutat la Phnom Penh şi Dublin problema siriană. Planul american îşi propune să preîntâmpine un măcel interconfesional şi să minimalizeze riscul de utilizare a armelor chimice, scrie "Kommersant", citat de Agerpres.
• ROMANIA LIBERA
• A treia forţă politică din Parlament: TRASEIŞTII şi CONDAMNAŢII lui Dan Diaconescu
Partidul Poporului a primit, prin redistribuire, 68 de locuri în Camera Deputaţilor şi Senat şi poate influenţa deciziile politice din Parlament. Partidul Poporului - Dan Diaconescu a devenit, după alegerile de duminică, a treia forţă politică din Parlamentul României. Deşi mulţi au considerat-o doar o cacialma a patronului postului de televiziune OTV, formaţiunea a reuşit să obţină 47 de locuri în Camera Deputaţilor şi 21 în Senat. PP-DD a fost la un pas de a depăşi Alianţa România Dreaptă, care are doar 12 parlamentari în plus faţă de partidul lui Dan Diaconescu.
• Ce cred analiştii străini despre ce vrea şi ce poate viitorul Guvern USL
Fitch consideră că aversiunea faţă de reformele structurale şi privatizări va creşte, Comerzbank este de părere că promisiunile de atenuare a austerităţii nu vor fi respectate iar Raiffeisen vede negocieri mult mai dure ca până acum cu FMI în timp ce BCR nu exclude un curs de peste 4,6 lei/euro dacă reapare instabilitatea politică. Cum opiniile analiştilor în parohia cărora se găseşte România nu diferă prea mult de cea a investitorilor focalizaţi pe ţara noastră putem spune că din rapoartele principalelor bănci şi agenţii de rating se poate deduce viitoarea dinamică a fluxurilor de capital spre şi dinspre România.
• EXCLUSIV RL: OSCE critică sistemul electoral românesc şi măsurile luate de Guvernul Ponta
Ambasadorul Andreas Nothelle, reprezentantul misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la alegerile parlamentare din România, a acordat un interviu ziarului "România liberă", în care a criticat sistemul electoral românesc în ceea ce priveşte distribuţia locurilor, Guvernul - pentru o serie de ordonanţe de urgenţă controversate, şi a remarcat partizanatul presei româneşti.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cum au supravieţuit crizei cei mai mari 50 de capitalişti români
Ziarul Financiar lansează astăzi cea de-a doua ediţie a suplimentului "Cei mai mari capitalişti ai României", care prezintă strategiile de supravieţuire folosite de către cei mai mari 50 de antreprenori în cei mai dificili ani pentru economie. Creează peste 110.000 de locuri de muncă, conduc afaceri cumulate de peste 7,5 miliarde de euro şi continuă să investească în România într-o perioadă în care unele multinaţionale decid să închidă fabricile şi pleacă în ţări cu forţă de muncă mai ieftină. Marii capitalişti români au fost puternic afectaţi de scăderea consumului, dar nu au renunţat la investiţii, preferând mai degrabă să îşi dezvolte afacerile decât să ajungă la profiturile-record din perioada de boom.
• Megaparlamentul României: 588 de parlamentari, aproape cât Bundestagul. Băsescu nu convoacă Legislativul înainte de oficializarea rezultatelor
Viitorul parlament va fi cel mai stufos de la Revoluţie încoace, va avea un număr de parlamentari aproape cât Bundestagul Germaniei, o ţară de 82 de milioane de locuitori. Sistemul uninominal cu compensare (care recompensează partidele care nu au câştigat colegii uninominale, dar au obţinut procente peste pragul electoral de 5%) face ca Parlamentul viitor să aibă un număr record de membri, 588, faţă de 471 de membri câţi are actualul Parlament al cărui mandat expiră. Parlamentul României va avea un număr de membri aproape egal cu Bundestagul german (camera inferioară a parlamentului german), care are în actuala structură 622 de deputaţi şi este mai mare decât parlamentul Poloniei, care are 560 de membri la o populaţie de 38 mil. locuitori.
• Isărescu: Salariile de la ASF vor fi plafonate în funcţie de venituri
"Această autoritate va trăi, ca şi comisiile care supraveghează cele trei pieţe financiare, din comisioanele pe care le încasează de la cei pe care îi supraveghează. Bineînţeles că dacă piaţa nu are un volum de business suficient, nici comisioane nu vor fi. De aceea, salariile membrilor acestor comisii vor depinde de veniturile din piaţă. La noi, la BNR, noi facem profit, nu depindem de comisioane plătite de cei pe care îi supraveghem", a spus guvernatorul. Despre salariile din supravegherea sectoarelor financiare, inclusiv bancare, nu sunt informaţii publice, pentru că membrii acestor consilii afirmă că ar încălca anumite norme europene dacă le-ar publica.