REVISTA PRESEI 12.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 12 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 12.12.2016

ADEVARUL

Alegeri parlamentare 2016. Datele oficiale, furnizate de BEC: PSD conduce detaşat

Viitorul Parlament va avea 330 de deputaţi şi 136 de senatori. Din aceştia şase sunt reprezentanţi ai diasporei, în timp ce 18 sunt reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Rezultatele parţiale ale votului, centralizate de Biroul Electoral Central, arată o victorie clară pentru PSD şi asigură la limită prezenţa în viitorul legislativ pentru ALDE şi PMP. Rezultate parţiale comunicate de BEC, la ora 3.30 după numărarea a 96% din voturile exprimate şi împărţirea mandatelor parlamentare înainte de redistribuire, conform Digi24: Camera Deputaţilor PSD - 46,08 (132 mandate) PNL - 19,91 (45 mandate) USR - 8,28 (14 mandate) UDMR - 6,38 (16 mandate) ALDE - 5,62 (2 mandate) PMP - 5,01 Senat PSD - 46,27 (48 de mandate) PNL - 20,31 (10 mandate) USR - 8,35 (3 mandate) UDMR - 6,38 (4 mandate) ALDE - 6,04 (1 mandat) PMP - 5,29 (1 mandat)

Exit poll. Alegeri generale 2016

Rezultate alegeri generale 2016. Exit-poll-urile IRES şi CURS-Avangarde arată că PSD a câştigat alegerile parlamentare din 2016, urmat de PNL şi USR. Potrivit exit-poll-ului IRES, realizat la comanda Digi 24, PSD a câştigat alegerile parlamentare din 2016, cu 45,4% din voturi, şi, teoretic, poate forma majoritatea parlamentară împreună cu ALDE, care ar avea 6,3%, ceea ce înseamnă că o coaliţie PSD-ALDE ar avea, teoretic, peste 50% din voturi. Social democraţii sunt urmaţi de PNL, cu 21% din voturi, iar al treilea cel mai bun rezultat aparţine USR-ului, cu 9,4%. În Parlament mai intră UDMR, care ar fi obţinut 6,8 la sută din sufragii. Potrivit sondajului, PMP şi PRU ar urma să nu intre în Parlament. Până la ora 21.00, când s-au închis urnele, la alegerile parlamentare 2016 au votat 7.211.639 persoane, 39,49% din total alegatori.

Alina Gorghiu: "Posibilitatea ca Dacian Cioloş să fie premier încă se joacă"

Preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că datele primelor exit-poll-uri nu exclud varianta ca Dacian Cioloş să rămână premierul României, însă a evitat să ofere un răspuns clar cu privire la o eventuală demisie, după ce în timpul campaniei electorale a declarat că va renunţa la conducerea partidului dacă liberalii nu intră la guvernare. Gorghiu a declarat că nu a vorbit cu Dacian Cioloş în cursul zilei de duminică, dar că va avea o discuţie luni pentru a vedea în ce măsură se poate concretiza proiectul de a construi o majoritate care să-l susţină pe Cioloş pentru funcţia de prim-ministru.

Financial Times: Trei nume, printre posibilele propuneri de premier în România

PSD a obţinut o victorie categorică la alegerile parlamentare de duminică, după ce le-a promis alegătorilor din a doua cea mai săracă ţară a UE că va pompa miliarde de euro în creşteri salariale şi tăieri de taxe. Însă numele viitorului prim-ministru rămâne un mister, iar oponenţii PSD au avertizat că alegerea lui ar putea da naştere unei confruntări între preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, scrie Financial Times. Financial Times" enumeră printre nominalizaţii văzuţi ca "foarte probabili" pentru postul de premier pe vicepremierul Vasile Dîncu, menţionând că este "membru proreformist al PSD", pe Victor Ponta şi pe Liviu Dragnea.

Dragnea se autopropune premier după victoria PSD. Partidul îl susţine

După scorul istoric obţinut de PSD, aşa cum arată rezultatele exit-poll-urilor, Liviu Dragnea s-a autopropus, indirect, drept nominalizarea de premier a partidului. "Voi ţine cont de vot, de Constituţie şi de programul de guvernare", a spus Dragnea, întrebat dacă este propunerea de premier a partidului. De legea din 2001 privind funcţionarea şi organizarea Guvernului, care interzice celor condamnaţi penali să fie membri de Guvern, Dragnea a arătat că voinţa populară este mult mai importantă. "Sper că apelul meu a fost înţeles de toate instituţiile", a conchis Dragnea. Imediat după reacţia lui Dragnea, mai mulţi social-democraţi l-au indicat pe Liviu Dragnea drept cel mai potrivit pentru a prelua funcţia de premier.

Cel mai lung tunel din lume, deschis traficului în Elveţia

Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveţia şi destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul şi sudul Europei, a fost deschis traficului duminică, au informat Căile Ferate Federale Elveţiene, citate de AFP. Tunelul, denumit "GBT" (Gotthard Base Tunnel) şi construit între oraşele Zurich şi Lugano, are o lungime de 57 de kilometri şi traversează masivul Gotthard din Alpi. Tunelul a fost inaugurat în luna iunie de către preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Johan Schneider-Ammann, în prezenţa mai multor oficiali, printre care preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel. Lucrările au necesitat 17 ani de muncă şi o investiţie de circa 11 miliarde de euro.

Ce buget lasă Guvernul Cioloş viitorului Executiv

Guvernul condus de Dacian Cioloş a realizat un proiect de buget pentru anul viitor, pe care îl va lăsa spre aprobare succesorilor de la Palatul Victoria, proiect în care au fost introduse reducerile de taxe prevăzute de Codul Fiscal, dar şi majorarea pensiilor cu 5,2%. Executivul condus de Dacian Cioloş a elaborat un draft al bugetului pentru anul următor, care prevede venituri totale de 243,3 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 267,2 miliarde de lei, ceea ce va menţine deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sarcina aprobării bugetului pe 2017 va reveni însă Guvernului desemnat după alegeri.

Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite prin Ghiseul.ro, începând de luni

Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite prin Ghişeul.ro de luni, 12 decembrie, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Au fost semnate ultimele documente necesare pentru începerea plăţilor online, iar vineri au fost făcute teste, a explicat ministrul. Până acum, prin ghiseul.ro s-au putut plăti doar taxele şi impozitele locale - pentru clădiri, terenuri, maşini -, şi amenzile gestionate de autorităţile locale. Portalul www.ghiseul.ro este operat de către Centrul Naţional pentru Managementul Societăţii Informaţionale. Interconectarea ANAF cu Ghiseul.ro va permite Fiscului să colecteze direct pe internet amenzi, taxe şi impozite de la persoane fizice, PFA şi persoane juridice.

BANCHERUL

Ce vrea statul de la viitorul preşedinte al CEC Bank: să facă profit la fel de mare ca băncile străine

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor i-au scris viitorului preşedinte al CEC Bank, in curs de selecţie, o scrisoare in care descrie performanţele pe care va trebui să le îndeplinească, dintre care cea mai dificilă este aceea de a atinge un profit la nivelul marilor bănci străine concurente. "Acţionarul (statul) se aşteaptă ca rezultatul financiar al CEC Bank să fie pozitiv, comparabil cu cel al competitorilor (bănci aflate in top 4-7)", se arata in "Scrisoarea de aşteptări prin care Ministerul Finanţelor Publice stabileşte performantele aşteptate de la organele de administrare si conducere ale CEC Bank". O misiune ce pare imposibila in acest moment, in condiţiile in care CEC Bank obţine acum câştiguri cam de 20 de ori mai mici decât marile bănci străine.

CAPITAL

Producătorii de ţiţei au ajuns la un acord istoric

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au ajuns sâmbătă la primul lor acord de după 2001 de reducere a producţiei de ţiţei cu circa 2% pe plan global, care să ducă la o majorare a preţului hidrocarburilor. Înţelegerea reprezintă un nivel de cooperare nemaiîntâlnit până acum în rândul statelor producătoare de ţiţei. Este prima dată din anii '70 când o coaliţie de state, care produc mai mult de jumătate din petrolul furnizat pe plan global, a ajuns la un acord pentru a influenţa cotaţia barilului de ţiţei. Acordul implică 12 state din afara OPEC (Azerbaidjan, Bahrein, Bolivia, Brunei, Guineea Ecuatorială, Kazahstan, Malayezia, Mexic, Oman, Rusia, Sudan şi Sudanul de Sud) iar cea mai mare parte din reducere producţiei - 300.000 de barili pe zi - va fi efectuată de Rusia, care produce mai mult ţiţei decât orice ţară.

Fabrica de pâine Titan se închide

Fosta fabrică de pâine Titan, deţinută de GoodMills România, se închide, sute de oameni urmând să fie daţi afară. Producătorul pâinii Titan făcea chifle de 4-5 milioane euro pe an pentru restaurantele McDonald's. Clienţii producătorului de pâine, aflat între cei mai mari jucători de pe piaţă, alături de Vel Pitar, Boromir şi Băneasa, au fost notificaţi că, începând din 13 decembrie, GoodMills România "nu va mai putea onora comenzile de produse panificaţie", ultima livrare urmând să se facă în data de 12 decembrie 2016. Proprietarul fabricilor de pâine Titan, GoodMills, este cel mai mare grup de morărit din Europa. Potrivit lui Mircea Podina, director de resurse umane al GoodMills România, citat de Ziare.com, s-a luat decizia să se renunţe la producerea de pâine din România pentru a se concentra pe ce ştie să faca mai bine, respectiv pe activitatea de morarit.

COTIDIANUL

Alegerile din 11 decembrie 2016, pierdute de Iohannis

Klaus Iohannis a pierdut alegerile de o manieră categorică şi se face vinovat de îngroparea Partidului Naţional Liberal, singurul partid istoric care a mai rămas în picioare după cei 26 de ani de democraţie prost înţeleasă. Involuntar, Klaus Iohannis a început să pregătească terenul pentru victoria clară a PSD şi pentru înfrângerea ruşinoasă a PNL în momentul în care s-a folosit de tragedia de la "Colectiv" pentru a-i fugări pe social-democraţi de la guvernare şi pentru a-i aduce în locul acestora pe aşa-zişii tehnocraţi. Dacă ar fi rămas la guvernare, imaginea PSD s-ar fi erodat, inevitabil. Tehnocraţii au avut o prestaţie lamentabilă, nelăsând nimic palpabil în urma lor, iar maximul penibilului a fost atins în momentul în care n-au fost capabili nici măcar să achiziţioneze "Cuminţenia pământului", după un an de bătut toba şi de strâns bani de la oamenii pe care i-a păcălit cu o campanie de PR de o violenţă nemaiîntâlnită.

Surse: Alina Gorghiu ar demisiona

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, îşi va anunţa oficial demisia luni dimineaţă, ca urmare a rezultatului slab obţinut de liberali la alegerile parlamentare, afirmă surse din partid citate de Pro TV. Pe de altă parte, surse citate de News.ro, au declarat Alina Gorghiu şi secretarul general, Ilie Bolojan, i-au anunţat duminică noapte pe liderii organizaţiilor judeţene ai partidului că îşi dau demisia de la conducerea formaţiunii, dar aceştia au refuzat o acccepte, recomandându-le să rămână în funcţii până la congresul de anul viitor. Potrivit exit-poll-urilor, PNL are sub 22% din voturi atât la Cameră, cât şi la Senat.

Campionatul European de Handbal. România, victorie superbă în faţa Ungariei

România a învins cu 29-21 Ungaria, în primul meci din grupa principală de la Campionatul European de Handbal, conform b1TV. Tricolorele au câştigat fără emoţii partida jucată în faţa unguroaicelor după ce au condus tot meciul cu excepţia debutului partidei când Ungaria a deschis scorul. Româncele au controlat întreaga partidă, iar la pauză au condus cu 15 la 9.

CURENTUL

Nereguli grave în ultimii cinci ani, descoperite la ANFP

În perioada ianuarie 2011 - septembrie 2016, la nivelul A.N.F.P. şi al centrelor regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală s-au desfăşurat 2.876 programe de formare profesională/perfecţionare, în valoare totală de 34.362.744 lei, organizate pentru 45.943 cursanţi, marea majoritate a acestora provenind din cadrul instituţiilor publice. Programele de formare profesională/perfecţionare au fost realizate de către partenerii A.N.F.P. sau ai centrelor regionale, care au fost selectaţi cvasi-exclusiv (cu trei excepţii) din rândul unor societăţi comerciale sau organizaţii neguvernamentale. Pentru derularea efectivă a acestor activităţi, entităţile menţionate au utilizat, potrivit cadrului legal în vigoare, personal specializat în activităţi de formare, constituit în mare măsură din funcţionari publici.

CURIERUL NATIONAL

Statul a plătit 156 mil. lei pe avocaţi

Raportul Curţii de Conturi privind cheltuielile efectuate de către entităţile publice ale administraţiei centrale şi locale pentru desfăşurarea activităţii de asistenţă juridică şi reprezentare în perioada 2013-2015 a scos la iveală înclinaţia acestora de a apela la cabinetele de avocatură, în detrimentul propriilor servicii specializate, fapt care a determinat un nivel ridicat al sumelor plătite din bugetele locale pentru astfel de servicii. Potrivit Curţii de Conturi, Statul a plătit 156 mil. lei pe avocaţi suma fiind plătită între anii 2013 şi 2015 pe reprezentare juridică sau consultanţă. În topul acestor cheltuieli efectuate de instituţii publice se află CNADNR, cu 48,11 mil. lei, MFP cu 17,5 mil. lei, Ministerul Culturii cu 9,87 mil. lei şi Ministerul Economiei cu 9 mil. lei.

9 staţii de alimentare a vehiculelor cu gaz, inaugurate de-a lungul coridoarelor europene

Prima reţea de staţii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (GNCV) din România va fi inaugurată de-a lungul coridoarelor europene de transport, a informat Antares Group. Staţiile vor fi amplasate în oraşele principale ce sunt tranzitate de coridoarele europene de transport rutier Rhine-Danube: Arad, Timişoara, Deva, Sibiu, Piteşti, Bucureşti, Constanţa şi Orient/East-Med: Drobeta Turnu-Severin şi Craiova. Investiţia totală, în valoare de 5,2 milioane de euro, se va derula până în 2019 şi beneficiază de o contribuţie nerambursabilă de 4,4 milioane de euro. Proiectul se derulează prin firma Denisson Energy, membră a Antares Group, şi Asociaţia Producătorilor şi Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat (CNG România).

Ajutor de minimis pentru stimularea investiţiilor efectuate de către investitori individuali - business angels

Guvernul a stabilit, printr-un memorandum, instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind stimularea investitorilor individuali de a realiza investiţii de capital pentru sprijinirea IMM-urilor. Schema nu instituie direct măsuri de ajutor de minimis, ci prevede facilităţi fiscale pentru persoanele fizice care investesc în societăţi, conform Legii 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali - business angel. Astfel, ajutorul de minimis se acordă ca finanţare de risc, sub forma investiţiilor de capital în numerar la societăţile în care investitorii aleg să investească.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, exclusă din Barou

Fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, a fost exclus din avocatură în urma unei decizii a Consiliului Baroului Dolj. Decizia vine în urma condamnării de 4 ani de închisoare primită pe fond în dosarul în care este acuzată de favorizarea infractorului într-un dosar al lui Ovidiu Tender. Consiliul Baroului Dolj a luat decizia de a-i suspenda Alinei Bica dreptul de a exercita profesia de avocat în conformitate cu prevederile articolului 50 din Statutul profesiei de avocat.

Romsilva a început vânzarea pomilor de Crăciun

Peste 61.000 de pomi de Crăciun sunt oferiţi în acest an spre vânzare de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, cei mai mulţi, peste 41.000, fiind brazi şi restul molizi. "Aproape 36.000 de pomi de Crăciun sunt recoltaţi din culturi dedicate, precum cele sub culoarele electrice, din operaţiunile silvice de rărituri, prin îndepărtarea arborilor tineri care împiedică dezvoltarea pădurii din care provin, iar peste 25.000 sunt puieţi ornamentali, din pepinierele proprii, aceştia putând fi vânduţi cu rădăcina protejată sau direct în ghivece, urmând să atingă dimensiunile pomilor de Crăciun în timp de şapte ani", a anunţat compania.

EVENIMENTUL ZILEI

Românii au sancţionat drastic nenorocitul experiment numit Revoluţia Colectiv

Dacă cifrele date de exit-polluri nu sînt contrazise spectaculos de numărătoarea voturilor, putem vorbi de o surpriză uriaşă, una dintre cele mai mari din istoria postdecembristă. Ea nu constă în situarea PSD pe primul loc, ci în înfrîngerea catastrofală a PNL. Cînd spui PNL, spui două partide foste de Guvernămînt - PDL şi PNL - care au obţinut nu mai departe, în 2008, un scor împreună de peste 50%. PDL, 33%, PNL, 18%. Aceste două partide au fuzionat în 2014 în numele necesarei unităţi a Dreptei. PDL, cel puţin, şi din cauza nebuniei lui Vasile Blaga, s-a sacrificat pînă la pierderea identităţii, iar în 2016, pînă la renunţarea la postul de copreşedinte. În 2012, anul unui alt dezastru pentru Dreapta, PDL obţinea, împotriva colosului USL, 16%.

Cristian Tudor Popescu: "PNL a greşit totul, PSD a câştigat incitând la ură împotriva străinilor"

Invitat la ediţia specială a ştirilor ProTV, Cristian Tudor Popescu a făcut o analiză dură a alegerilor parlamentare. "O combinaţie de inepţii cu fantasmagorie in aceasta campanie, cea mai goala de conţinut pe are am văzut-o in 26 de ani" - astfel a descris jurnalistul campania electorala. "PNL a greşit totul. Tot ce a făcut de un an încoace a fost eronat. Cum să mai aibă oamenii încredere? Cum să perceapă oamenii PNL ca serios după tarantela din alegerile locale, cu candidatul la Primăria Capitalei. Atunci si-a pierdut credibilitatea, oamenii s-au uitat "cine-s ăştia, dom'le? Ăştia nu-s in stare". Cel mai auto distrugător mesaj pentru un partid nu e sa stârnească teama, e sa stârnească râsul. PNL e in cea mai proasta situaţie politica de 150 de ani încoace".

Ministrul britanic al Apărării afirmă că statele occidentale nu mai trebuie să trateze Rusia ca un partener egal

Ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat duminică că este gata să lucreze cu noul său omolog american, însă, a subliniat el, statele occidentale nu pot trata Rusia ca un partener egal în condiţiile în care Moscova este un adversar strategic. Câteva numiri făcute de preşedintele ales al SUA Donald Trump au sugerat că administraţia sa doreşte relaţii mai strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, provocând îngrijorarea mai multor aliaţi europeni, în special din Europa de Est. "Sunt gata să lucrez cu noul ministru al apărării american Jim Mattis, să fim puternici împotriva agresiunii ruse faţă de NATO, să reducem tensiunile cu Moscova şi, aşa cum am mai spus, să continuăm să colaborăm cu Rusia pentru a ajunge la o înţelegere în Siria", a declarat Michael Fallon pentru BBC. "Nu putem însă trata Rusia ca un egal. Rusia este un adversar strategic pentru noi în Occident şi trebuie să înţelegem asta", a adăugat el.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu: Pentru prima dată în viaţă mea de politician când sunt de acord cu Antena 3

Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că diferenţa între PSD şi PNL e prea mare ca preşedintele să poată forţa Constituţia şi să refuze un premier propus de PSD, în urma alegerilor parlamentare de duminică. "Când sunt apropiaţi şi mai ieşi, cum am găsit eu soluţia imorală, am rupt chiar din alianţa PSD un partid, a fost o mişcare politică acceptabilă, dar acum diferenţa pare a fi prea mare. Dar să vedem rezultatele finale. După exit poll-uri, diferenţa e mare ca să forţezi lucrurile", a punctat fostul şef al statului. "E pentru prima dată în viaţă mea de politician când sunt de acord cu Antena 3, care dă 6% PMP şi îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu premier din cauza scorului PNL. Dar PSD nu s-a hotărât încă, poate că şi ei caută cel mai bun premier", a declarat Băsescu.

Alegerile din România, disecate în presa internaţională

Mass-media internaţionale au menţionat sau au analizat alegerile parlamentare din România, precizând la unison că, indiferent de rezultatul acestora, ţara noastră va continua să susţină UE. Presa străină avertizează însă asupra revenirii corupţilor la putere. REUTERS: Românii sprijină UE. Românii votează duminică în alegeri parlamentare, care, foarte probabil, îi vor readuce la putere pe social democraţii de stânga, susţinători ai unei politici fiscale lejere, dar permisivi în privinţa corupţiei agresive. DEUTSCHE WELLE: "Corupţia revine". "La numai un an după o retragere umilitoare, partidul apărut din cenuşa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceauşescu va câştiga, după toate probabilităţile", în alegerile parlamentare, a transmis "Deutsche Welle", referindu-se la Partidul Social Democrat (PSD). FINANCIAL TIMES: "Suspecţi DNA, la putere".

Când vor fi inaugurate noile staţii de pe Magistrala 4 de metrou

Magistrala 4 de metrou Gara de Nord - Lac Străuleşti va fi inaugurată pe 19 decembrie, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, într-un interviu acordat AGERPRES. Proiectul Magistrala 4 de metrou - Gara de Nord - Lac Străuleşti: Secţiunea Parc Bazilescu - Lac Străuleşti realizează extinderea M4 în zona de nord a Bucureştiului cu încă două staţii, Laminorului şi Străuleşti, cu tunelele şi galeriile de legătură aferente, un terminal intermodal, un Park&Ride şi un depou. Lungimea totală a secţiunii va fi de 2,1 kilometri. Valoarea totală a proiectului este de 1,115 miliarde de lei (252,4 milioane de euro).

NATIONAL

Gaşca Boc, face "poc"!

Florin Secureanu, coruptul numărul unu al acestei perioade fierbinţi de dinainte de alegeri, va trebui să dea cu subsemnatul nu doar despre "grozăviile" de moşier bezmetic făcute pe feuda statului si pe banii bugetului Ministerului Sănătăţii la Spitalul "Malaxa". După cum susţin sursele National, de fapt strategia procurorilor ar avea cu totul alte priorităţi, pe aceştia interesându-i ca, odată luat in custodia DNA, Secureanu să-l dea in gât pe Vasile Blaga. Dar "decisiva" pe care vor să i-o aplice "Buldogului" este doar una dintre cele două piste urmărite de către anchetatori, miza cea mare fiind "gaşca" de "combinatori" care a făcut jocurile din preajma lu Emil Boc, pe vremea când actualul primar din Cluj- Napoca era premierul României.

Ministrul Sănătăţii, acoperit de Ministerul de Interne!

La Ministerul Sănătăţii a fost detaşat un ofiţer de la Ministerul de Interne, care să se ocupe de partea juridica. Adică, in mod profesional, sa pună ordine in hârtii. Si de ce Vlad Voiculescu parca nu mai este el de atunci, este destul de greu de explicat. Mai ales că paloarea nepotului lobbystului "Don Nic" Voiculescu, care nu ştie dacă "miliţienii" îl vor acoperi sau nu in acte, nu poate fi explicată nicidecum din motive medicale...Este greu de apreciat dacă a fost ideea lui Vlad Voiculescu să se "blindeze" cu un profesionist juridic provenind din rândurile Ministerului de Interne sau a primit aceasta "detaşare" in regim volens-non volens.

MACELUL DE STANGA: promisiunile PSD, mai tari decât ofertele PNL

Scrutinul de ieri a demonstrat că sub faţada unei campanii electorale de-a dreptul imbecile au mocnit resentimentele românilor batjocoriţi de proprii lor conducători. Iar ca dovada că paharul răbdării românilor s-a umplut, mediul urban a ieşit la vot, încă din primele ore, in număr mai mare decât alegatorii din zona rurală, fapt care constituie o premiera postdecembrista absolută. Nu trebuie omis faptul ca in campanie PSD a venit cu promisiuni concrete si realiste (vezi doar Legea eliminării taxelor - respinsă de Iohannis), in timp ce PNL a bătut apa in piuă cu penalii...

PUTEREA

FSC: Schweighofer a cumpărat lemn despre care ştia că e tăiat ilegal

Forest Stewardship Council (FSC), organizaţie din care face parte şi Holzindustrie-Schweighofer, a realizat o amplă investigaţie referitoare la afacerile cu lemn ale companiei austriece în România. Raportul cu rezultatele investigaţiei a fost publicat recent şi prezentat de Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România). Din document reiese că Schweighofer a comis numeroase ilegalităţi pe teritoriul României, între altele cumpărat lemn despre care ştia că e tăiat ilegal. Practic, raportul este o confirmare a concluziilor investigaţiilor jurnalistice având ca obiectiv modul de operare al companiei austriece. Juriul FSC a recomandat "dezasocierea de Holzindustrie Schweighofer şi de toate companiile asociate cu acţionarul său majoritar, Gerald Schweighofer".

"Eroare tehnică" de un milion de lei

La Arcul de Triumf s-au făcut lucrări şi fără avizul arhitectului, spun cârcotaşii primăriţei Capitalei. Bursa Zvonurilor a aflat una şi mai tare. Cică experimentatul constructor pe bani publici, Vasile Turcu ar fi făcut o altă boacănă. Fiindcă tot nu le are cu tehnica, madame primar genera, şi e rost de "un ban în plus", Turcu ar fi "astupat ventilarea naturală" a Arcului de Triumf. Astfel, clădirea, şi aşa neîncălzită, cu subsolul plin de amortizoare şi fără ventilaţie, nu-i de bine. Poate aude vreun procuror să facă un control acolo! Mai sunt nişte guri rele care spun că totul pleacă de la caietul de sarcini, că acolo s-ar fi introdus, cu dedicaţie, anumite echipamente care urmau să fi achiziţionate de peste Atlantic.

ROMANIA LIBERA

UDMR, marele învingător al alegerilor din Transilvania

Exit-poll-urile arată că UDMR este marele câştigător al alegerilor din Transilvania. Scorul de 6,8 la sută din voturi indicat de sondajul IRES arată că UDMR va avea o reprezentare parlamentară sensibil mai bună decât cea obţinută în anul 2012. Acest scor poate duce UDMR la guvernare şi, de asemenea, consolidează rolul formaţiunii politice a maghiarilor de curea de transmisie între Guvernele de la Bucureşti şi de la Budapesta. În campania electorală, liderii UDMR au avut grijă să evite să atace PSD sau PNL, iar ultimele luni au adus o apropiere foarte strânsă de Guvernul de la Budapesta.

Presa internaţională analizează situaţia politică a României

AFP: Într-o ţară în care unul din patru cetăţeni e afectat de sărăcie, PSD a profitat de pe urma unei campanii în care a promis măriri de salarii şi pensii. Principalele agenţii internaţionale de presă au preluat şi analiza exit poll-urile făcute publice după închiderea urnelor, duminică, la alegerile parlamentare din România, potrivit Agerpres. "Stânga câştigă alegerile parlamentare din România", notează Reuters, luând notă de scorul obţinut de PSD şi precizând că PNL se plasează pe locul al doilea, dar cu mult în urma social-democraţilor. Agenţia germană DPA notează că PSD va forma, probabil, un guvern de coaliţie "cu micul partid ALDE" şi că nu este clar dacă Liviu Dragnea, preşedintele social democraţilor, va fi propunerea pentru funcţia de premier, "în condiţiile în care a fost condamnat pentru manipulare electorală".

ZIARUL FINANCIAR

De ce a câştigat PSD-ul atât de detaşat alegerile: când te duci la supermarket şi cumperi pâine şi ulei, nu plăteşti cu competitivitatea, ci cu creşterea salariului minim şi cu "scăderea de TVA"

PSD a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie 2016, obţinând chiar peste cele mai optimiste aşteptări. Conform ultimelor sondaje, PSD depăşeşte 45%, în timp ce PNL se învârte în jurul la 20%, adică la mai puţin de jumătate. Mai degrabă PSD a câştigat alegerile decât PNL le-a pierdut. Mai mult a fost un vot pozitiv pentru PSD din motive economice, poate pentru prima dată de foarte mult timp. Creşterea salariului minim de la 700 de lei la 1.250 de lei brut în patru ani a rămas în mintea alegătorilor PSD. O treime din salariaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar o creştere a acestuia a însemnat enorm.

Acţionarii Nuclearelectrica nu au aprobat reînnoirea mandatului de administrator al Danielei Lulache

Acţionarii Nuclearelectrica, compania ce produce 20% din cantitatea de energie electrică a României, au respins propunerea privind reînnoirea mandatului de administrator al Danielei Lulache. Nu doar directorul general nu a fost ales, ci un total de şase candidaţi propuşi pentru un mandat de patru ani, începând cu aprilie 2017, nu au primit sprijinul Ministerului Energiei şi Fondului Proprietatea, principalii acţionari ai companiei energetice. Astfel, nu au fost reconfirmaţi pe funcţii Daniela Lulache, Alexandru Alexe, Ni­coale Bogdan Codruţ Stănescu, Dan Popescu, Carmen Radu şi Alexandru Săndulescu.

Nemţii împing Monte dei Paschi spre naţionalizare şi lasă Deutsche Bank pe mâinile străinilor

La începutul anului fostul premier italian Matteo Renzi declara că Monte dei Paschi di Siena (BMPS) este vindecată şi dădea asigurări că cine investeşte în această bancă face o afacere bună. Acţiunile BMPS au scăzut vineri cu peste 10%, iar de la începutul anului şi-au pierdut 85% din valoare. Banca este în pragul colapsului, iar nemţii o împing spre naţionalizare. Poate pentru că nimeni în afară de guvernul italian n-ar mai accepta să rişte pentru a salva BMPS. John Mauldin, analist financiar renumit, este convins că "probabilitatea ca Italia să treacă în următoarele câteva trimestre printr-o criză bancară severă este de aproximativ 90%".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb