• ADEVARUL
• Întâlnire de urgenţă a liderilor USL. Crin Antonescu: "USL rămâne"
Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună cu mai multi miniştri, s-au reunit duminică seară într-o întâlnire de urgenţă pentru a dezbate principalele probleme din Uniune. Premierul Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, Daniel Chiţoiu, Liviu Dragnea, Radu Stroe, dar şi liderul PC, Daniel Constantin s-au aşezat aseară la masa discuţiilor pentru a discuta despre viitorul USL. După încheierea discuţiilor, Crin Antonescu a trimis un mesaj de pace. "USL rămâne, USL îşi recuperează unitatea care a dus-o la câştig în 2012 în alegeri locale, în referendumul împotriva lui Traian Băsescu şi a alegerile parlamentare şi care îşi urmăreşte până în 2016 cel puţin obiectivele pentru această ţară", a declarat Antonescu la România TV. Antonescu a mai spus că problema organizaţiilor din teritoriu în care USL nu mai funcţionează va fi abordată în şedinţa de luni a partidului.
• Victor Ponta: "Am fost într-o vizită privată în Italia. Victoria Nuland a venit pentru un subiect confidenţial, discutat în CSAT"
Premierul Victor Ponta a oferit prima reacţie după vizita Victoriei Nuland la Bucureşti, în emisiunea "Sinteza zilei", la Antena 3. Premierul a anunţat că a fost plecat, cu familia, în Italia, acolo unde s-a întâlnit cu liderul socialiştilor italieni în vederea congresului Partidului Socialist European de luna viitoare. Ponta despre vizita Victoriei Nuland: "Ştiam care este subiectul principal, l-am discutat în CSAT, ştiam de ce vine doamna Nuland la Bucureşti. Este un subiect confidenţial, însă aspura căruia domnul Corlăţean este îndreptăţit să spună punctul de ve dere al Guvernului. Este un subiect care ţine de relaţaţia dintre România şi SUA. Faptul că a venit să certe Guvernul, este o iluzie fanariotă. Poziţia doamnei Nuland a fost apreciativă la nivelul României." Despre Adrian Năstase:"Îmi menţin declaraţia că este condamnat politic. Nu are nicio legătură cu independenţa justiţiei. Am spus că procesele penale împotriva lui Năstase au fost începute imediat după ce a pierdut alegerile în 2004, de către Morar şi Macovei. Scopul lui Băsescu a fost distrugerea omului politic Adrian Năstase. E o realitate. N-am voie să spun realităţi? "
• Emisarul SUA: Mesaj ferm, în mănuşă de catifea
Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat american John Kerry, le-a transmis politicienilor români un mesaj echilibrat, dar clar: lăsaţi Justiţia în pace. Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a vizitat România cu un scop precis: întărirea statului de drept. Victoria Nuland nu a fost atât de radicală în discurs ca predecesorul său, Philip Gordon, care ne-a vizitat inopinat în vara tumultuoasă a anului 2012, dar şi de această dată, mesajul SUA pentru România a fost limpede de înţeles: independenţa justiţiei. "Avem o alianţă puternică, iar SUA vor fi totdeauna interesate de reforma şi traiectoria României. Statul de drept trebuie întărit pentru că garantează o Românie prosperă", a spus Nuland. "Este în primul rând interesul nostru să consolidăm statul de drept. Angajamentul României şi al Guvernului pe acest palier este foarte, foarte clar", a replicat Corlăţean. De lupa delegatului american nu au scăpat nici parlamentarii care au încercat să adopte pe ascuns legea amnistiei.
• Mercurialul cadourilor în şcolile din România
Cazul învăţătoarei Dana Blându, concediată vineri, nu este singular, părinţi din toată ţara reclamând o practică perpetuată de fiecare generaţie. Scandalul ar putea genera eliminarea din sistem a dascălilor corupţi. Părinţi din toată ţara au reclamat că învăţământul obligatoriu nu este de fapt gratuit şi trebuie să cotizeze cu mii de lei de la grădiniţă până când termină copiii liceul, cele mai mari sume fiind strânse în şcoala primară. Sumele pentru învăţătoare pleacă de la 10-15 lei de copil şi pot depăşi 200 de lei, în funcţie de oraş şi de cât de bine cotată e şcoala, iar cadourile pornesc de la parfumuri, bijuterii sau blănuri şi pot ajunge şi la laptopuri şi plasme. Părinţii s-au arătat nemulţumiţi că legea le permite acestor dascăli să rămână la catedră.
• Cealaltă faţă a lumii: Bulgaria trăieşte visul american, în Nepal reuşesc să nu se omoare şi România domină Internetul
Fiecare ţară se pricepe la ceva, dar cum ar fi să vezi toate aceste activităţi pe o singură hartă? Ei bine, se poate. Spre exemplu, România are o viteză mare de conectare la Internet, în timp ce Canada e recunoscută pentru siropul de arţar şi impactul cu asteroizi. Argentina ce ai spune că ştie să facă? Poţi afla dintr-o hartă amuzantă a lumii ajunsă viral pe Internet publicata de Business Insider. România stă mai bine decât, spre exemplu, Myanmar care se pricepe doar la vorbirea corectă a limbii birmaneză. Se mai întâmplă, când nu ai cu ce compara o anumită entitate, să "tragi" de top până iese în vârf. Brazilia e recunoscută pentru cafea şi jocul bun de fotbal, pe când Argentina este recunoscută pentru exportul de fotbalişti. Dacă vrei să trăieşti visul american, nu-ţi trebuie SUA, acesta este savurat din plin de Bulgaria. Sau măcar bulgarii încearcă să facă asta. În Columbia doar plouă, atât a reuşit această ţară să pună pe hartă. Dar din Nepal vine o performanţă deloc de neglijat, cetăţenii de acolo au reuşit să nu se ucidă între ei (în număr prea mare).
• Primul tronson al Diametralei Buzeşti - Berzei - Uranus a fost deschis circulaţiei. Nicuşor Dan: "Cei care au semnat recepţia au comis o ilegalitate"
Primul tronson al Diametralei Buzeşti - Berzei - Uranus, cuprins între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan, a fost inaugurat, duminică, de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu. Edilul a precizat că siguranţa circulaţiei pe bucata de bulevard este asigurată, lucru confirmat de reprezentanţii Brigăzii Rutiere. Vineri, au fost făcute şi primele probe de circulaţie pentru tramvaiele care vor avea traseul pe noua arteră. "Am promis că voi realiza acest proiect şi m-am ţinut de cuvânt. Singurul lucru care mă interesează acum este ca cetăţenii Bucureştiului să beneficieze de această lucrare", declara, în urmă cu două zile, Oprescu. Totodată, acesta spunea că bucureştenii se vor convinge de utilitatea drumului şi "vor putea să aprecieze descongestionarea traficului din această zonă". De asemenea, primarul general a precizat că pe noua bucată din bulevardul Uranus vor funcţiona cinci linii de tramvai şi şase de autobuz, ajutând 12.000 de oameni să circule cu transportul în comun în fiecare zi.
• CAPITAL
• Ponta nu renunţă la ideea taxei de solidaritate şi vrea să convingă PNL, pentru 2015
Liderul PSD, premierul Ponta a declarat că nu a renunţat la ideea introducerii unei taxe de solidaritate şi că va încerca în continuare să îşi convingă partenerii de guvernare asupra necesităţii acestei măsuri, care să poată fi aplicată anul viitor. "Pentru 2015, eu în continuare cred şi o să încerc să-mi conving şi partenerii de guvernare că trebuie să găsim acel sistem corect, echitabil, prin care pensiile mari să rămână pe loc şi pensiile mici să crească. În acest moment, noi le mărim pe toate la fel, şi cel care are 700 de lei, şi cel care are 7.000 de lei, le mărim procentual la fel, în sumă netă de fapt îi dăm mai mult celui care are mai mult. Varianta - pentru că nu ai voie, prin decizia Curţii Constituţionale, să indexezi diferit - varianta este de fiecare dată, sigur, un gen de taxă de solidaritate pe care la un moment dat am discutat-o, după care a căzut. Poate o să reuşim", a spus Ponta la România TV.
• Bani fără expunere de motive
BNR a decis să reducă rata rezervelor obligatorii şi la depozitele în lei şi la cele în valută, măsură care se traduce, conform aşteptărilor BCR, printr-o eliberare de lichidităţi în favoarea băncilor de aproximativ 3,5 mld. lei, respectiv 0,4 mld. euro. Care este impactul măsurilor luate de BNR asupra creditării? Teoretic, impactul poate fi uriaş. Scăderea ratei rezervelor echivalează cu o masivă intrare de bani în sistemul bancar, bani care dacă ar fi multiplicaţi prin mecanismul multiplicatorului monetar ar provoca o expansiune masivă a creditului. Această decizie politică ar fi trebuit însoţită de o justificare pe măsură. În loc de motive am văzut însă o însăilare de informaţii şi comentarii pe alocuri contradictorii, din care până la urmă reiese că... dacă nu reduceam rezervele bancare "ne-am fi îndepărtat de Europa". Băncile reprezintă cei mai slabi antreprenori din economie. Creditele neperformante au ajuns la aproape 22%, adică peste 1 din 5 credite a fost acordat greşit. Aţi pomenit o fabrică de creioane care să scoată 22% din creioane strâmbe? Doar băncile puteau reuşi o asemenea contraperformanţă. De ce? Din lipsa concurenţei şi a responsabilităţii. Tocmai din cauza genului de politică pe care BNR a adoptat-o.
• CURENTUL
• Oprescu mutilează centrul Capitalei, îngropând Ateneul Român între blocuri de sticlă
O hidoşenie enormă, mai mare decât Ateneul român se va înălţa lângă restaurantul Cina, volumul măgăoaiei depăşind de două ori clădirea întregului Ateneu. Asociatia Salvaţi Bucureştiul, a depus cereri de dezbatere publică a proiectului ce va desfigura zona istorică a Bucureştiului prin construirea unui bloc hidos mai mare decât Ateneul Român. Nicuşor Dan, reprezentantul organizaţiei a luat atitudine, însă se pare că e prea târziu pentru a mai putea fi blocată mânăria: "Primăria Bucuresti a pus în dezbatere publică proiectul exact între Crăciun şi Revelion, când nu se lucrează, cinci PUZ-uri controversate: turn de 45 de metri în spatele British Council, bloc mai mare decât Ateneul pe spaţiul verde de lângă restaurantul Cina, continuarea Berzei Buzeşti pe sub Casa Poporului, bloc intre case in Primăverii, demolarea unor clădiri de patrimoniu in zona Progresul.
• Guvernul Ponta comunică cu partenerii strategici prin canalele lui Felix
Chiar dacă Washingtonul este în prezent cel mai important aliat strategic al României, premierul Victor Ponta se fâstâceşte să dea ochii cu oficialii americani. Asta în condiţiile în care cu doar câteva luni în urmă se fălea pe toate canalele de comunicare cu vizita sa peste Ocean şi cu discuţiile private cu Obama via Tony Blair la înmormântări prin Africa. Atunci când există reproşuri de la deraierea cursului democratic din România prin intervenţia politicului în actul de justiţie, şeful Guvernului de la Bucureşti este de negăsit şi nimeni nu ştie despre el. Ponta aplică astfel tactica struţului care îşi bagă capul în nisip când este vorba de vreo primejdie. Odată cu anunţul venirii în România a adjunctului secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al SUA, Victoria Nuland, premierul Ponta a dispărut fără nicio explicaţie pentru mai multe zile rând. După plecarea de sâmbătă a doamnei Nuland, ieri, echipa de comunicare a premierului a anunţat ieri că Victor Ponta va fi prezent în ţară la talk show-ul de seară de la Antena 3 al lui Mihai Gâdea.
• CURIERUL NATIONAL
• Măsura pe care firmele o aşteaptă de 20 de ani
Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru de Finanţe, a declarat că măsura neimpozitării profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odată cu cea de scădere a CAS, dacă aceasta nu va avea un impact bugetar negativ şi după discuţii pe această temă în USL şi cu FMI. Ovidiu Nicolescu, CNIPMMR: Generalizarea neimpozitării profitului investit în toate activele productive este o măsură pe care o solicităm de aproape două decenii. Florin Jianu, PTIR: Calculele noastre arată că statul câştigă mult mai mult prin profitul reinvestit care înseamnă TVA, înseamnă consum, înseamnă noi locuri de muncă. Mircea Coşea: În momentul de faţă, beneficiul la nivel naţional la IMM şi pe ansamblul economiei este încă mic pentru că economia nu şi-a dat încă drumul, este o economie cu dificultăţi, sufocată de fiscalitate.
• Cum îşi pot lua banii de la AAAS păgubiţii FNI
Deşi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) are conturile oprite de aproape 2 ani, păgubiţii pot intra în posesia sumelor dacă parcurg câteva etape. "Cei care se regăsesc în decizia instanţei se pot adresa unui executor judecătoresc pentru a cere executarea AAAS, în urma acestui demers persoana îndreptăţită urmând să obţină prioritate în recuperarea sumelor. Cu documentul primit de la executor, păgubiţii pot merge direct la bancă", au declarat pentru Curierul Naţional reprezentanţii autorităţii. Până în prezent, au fost despăgubite 17.900 persoane cu o valoare totală indexată de 389.140.794 lei. De asemenea, au fost despăgubite parţial alte 300 de persoane cu o valoare totală indexată de 8.950.948 lei, rămânând de despăgubit 6.114 persoane cu valoarea totală din sentinţă de 29.395.928 lei, care ar putea fi indexată la momentul plăţii. Pe site-ul AAAS, la rubrica despăgubiri FNI este prezentată procedura de urmat pentru întocmirea dosarului.
• Şoc în comerţul global la început de 2014?
Deşi analiştii din pieţele financiare internaţionale mizează pe o majorare a ritmului economic în 2014 impulsionat în primul rând de un avans de peste 3% al economiei americane, primele date din acest an privind comerţul mondial cu materii prime sunt contradictorii. Astfel, indicele Baltic Dry, care măsoară costul contractării cargourilor care transportă materii prime, a suferit un declin de 33,59%, faţă de ultima valoare afişată la sfârşitul anului trecut. Şapte zile consecutive din 2014 indicele respectiv a înregistrat scăderi până la nivelul de 1.512 puncte, după ce pe data de 24 decembrie 2013, ultima dată de anul trecut când a fost afişat de Baltic Exchange din Londra, acesta se situa la 2.277 puncte, conform datelor furnizate de Bloomberg. Portalul financiar Zero Hedge punctează că o astfel de scădere la acest interval după Crăciun nu s-a mai consemnat din 1984. Aceasta înseamnă că este cea mai mare prăbuşire de două săptămâni din această perioadă a anului din ultimii 30 de ani.
• Joseph Stiglitz: De ce nu sunt optimist pentru anul 2014
O mare majoritate a cetăţenilor ţărilor dezvoltate şi-au văzut, în 2013, veniturile mult diminuate, situaţie ce se anunţă a fi la fel şi în 2014. În opinia laureatului Premiului Nobel pentru economie, niciun guvern nu pare a fi în măsură să opereze reformele necesare pentru a schimba în 2014 această situaţie. "Nu trebuie să ne aşteptăm la progrese semnificative nici în 2014 şi nici într-un viitor previzibil: atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, dat fiind că sistemele politice par a fi incapabile să întreprindă reformele necesare construirii unui viitor mai bun". În 2013, la fel ca în anii precedenţi, relevă economistul american, problema fundamentală care a chinuit economia mondială a fost diminuarea cererii. Iar ideologia dominantă ne împiedică să găsim, să ne imaginăm alternative. Global, apreciază în mod surprinzător Stiglitz, economia de piaţă nu funcţionează. Importante resurse rămân neutilizate, în timp ce nevoile rămân nesatisfăcute.
• Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a început emiterea primelor titluri de plată
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a emis vineri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 165/2013, primele 50 de titluri de plată pentru beneficiarii dosarelor de despăgubire soluţionate. "Din dorinţa de a continua politica de comunicare transparentă a activităţii A.N.R.P. şi cunoscând interesul beneficiarilor legilor restituirii, Autoritatea va publica periodic lista persoanelor pentru care s-au emis titluri de plată", a comunicat autoritatea, precizând că, având în vedere legislaţia privind protecţia datelor personale, datele publicate se vor limita la numele persoanei şi numărul dosarului de opţiune.
• Stanley Fischer vine de la şefia băncii Israelului ca al doilea om al Rezervei Federale Americane
Preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat vineri pe un fost guvernator al Băncii Israelului, Stanley Fischer, pentru funcţia de vicepreşedinte al Rezervei Federale (Fed), în locul lăsat liber de Janet Yellen, care va prelua conducerea băncii centrale a SUA în februarie. Fischer, în vârstă de 70 de ani, deţine dublă cetăţenie, israeliană şi americană, şi trebuie confirmat de Senatul Statelor Unite. "Este recunoscut ca unul dintre cei mai fini şi experimentaţi economişti la nivel mondial. Sunt convins că va forma o echipă fantastică cu doamna Yellen", a declarat Obama într-un comunicat.
• EVENIMENTUL ZILEI
• SUA se miră de ce nu apără românii Justiţia în stradă
Emisarul trimis de America la Bucureşti, Victoria Nuland, a transmis mai multe mesaje, însă cel mai important este că românii înşişi sunt cei care trebuie să apere statul de drept. Asistentul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a transmis mesaje publice cu prilejul a trei întâlniri avute la Bucureşti: la Administraţia Prezidenţială, la Ministerul de Externe şi la discuţia cu un grup de jurnalişti. Semnale implicite au fost date şi prin faptul că Victoria Nuland s-a întâlnit cu şefa DNA, Laura Kovesi - dar nu şi cu Procurorul General, Tiberiu Niţu - şi cu patru ONG-uri preocupate de situaţia statului de drept: EFOR, Freedom House, IPP şi CRPE. EVZ prezintă o interpretare a celor mai importante mesaje, pe care Victoria Nuland le-a îmbrăcat în formulări diplomatice.
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta sau dispreţul PSD-ist faţă de opinia publică
Victor Ponta avea datoria elementară să informeze opinia publică din România în legătură cu:1. Motivele pentru care nu se întîlneşte cu Victoria Neuland. 2. Unde şi de ce a plecat. Nu după, la un taifas mieros la Antena 3, ci înainte sau măcar în timpul vizitei. N-a făcut-o. Ceea ce trădează astfel uriaşul său dispreţ PSD-ist faţă de opinia publică. Una dintre dovezile că un politician e democrat convins rămîne respectul faţă de opinia publică, rezumat în principal în comunicarea sinceră, permanentă, cu aceasta. Nepoţel al PCR, din tatăl FSN, PSD nu poate concepe un alt raport cu opinia publică decît manipularea. Victoria Nuland n-a avut nevoie să-l întîlnească pe Victor Ponta pentru a se convinge că iresponsabilul vesel e păpuşa gonflabilă a Penalilor din USL. Dispreţul PSD-ist faţă de opinia publică e dovada.
• Inevitabilul s-a produs: China devansează SUA devenind cea mai mare putere comercială a lumii
Schimburile comerciale ale Chinei au trecut pentru prima dată în 2013 pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ceea ce face din China cea mai mare putere comercială a lumii, devansând SUA, arată datele publicate vineri de Administraţia vamală chineză. Exporturile chineze au crescut cu 7,9% în 2013 până la 2.210 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 7,3% până la 1.950 miliarde de dolari, astfel că valoarea schimburilor comerciale ale Chinei au ajuns la 4.160 miliarde de dolari. Autorităţile de la Washington vor da publicităţii cifrele finale abia în luna februarie, însă în perioada ianuarie-noiembrie 2013 schimburile comerciale ale SUA s-au ridicat la 3.570 miliarde de dolari. "Cel mai probabil, China a devansat SUA devenind cea mai mare putere comercială a lumii în 2013", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei vamale chineze, Zheng Yuesheng. Excedentul comercial al Chinei s-a ridicat la 259,75 miliarde de dolari, în creştere cu 12,8% comparativ cu 2012.
• Ponta anunţă, oficial, schimbarea politicii externe a României: spre China şi Rusia
La 36 de ore după ce Victoria Nuland a plecat din Bucureşti, Victor Ponta a ieşit din ascunzătoarea unde se pitise şi a transmis un mesaj către Statele Unite: da, este important parteneriatul cu SUA, cu UE, dar România vrea să-şi dezvolte relaţia cu China şi Rusia. Mai mult, Ponta a insistat ca România să aibă un parteneriat strategic cu comuniştii chinezi, deşi a propus acest lucru încă din vară, iar oficialii de la Beijing au tratat cu indiferenţă propunerea sa. Şi, pentru ca înjurătura trimisă pe urmele înaltului diplomat american să fie mai clară, premierul României a făcut aceste anunţuri la un post de televiziune cercetat penal pentru infracţiunea de şantaj.
• JURNALUL NATIONAL
• Comisia Nana, primele audieri
Audierile încep la ora 15 cu reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi şi se continuă la ora 17 cu prefectul George Iacob. Aceste audieri vor avea două părţi. În prima parte vor fi invitate instituţiile, prin reprezentanţii lor, să vorbească despre istoricul acestor terenuri şi în a doua parte vor fi invitate unele persoane despre care se vorbeşte în documente. Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 - 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.
• SUA avertizează că există risc de atentate teroriste la Jocurile Olimpice de la Soci
Autorităţile ruse au arestat cinci presupuşi membri ai unei organizaţii teroriste în nordul Caucazului, la est de staţiunea Soci, unde vor avea loc Jocurile Olimpice de iarnă, după ce Statele Unite au avertizat că există riscul unor atentate în timpul evenimentului sportiv. Arestările au fost făcute în oraşul Nalcik, situat la aproximativ 300 de kilometri est de staţiunea Soci, unde vor avea loc Jocurile Olimpice de iarnă, relatează BBC News, potrivit Mediafax. Rusia a mobilizat peste 30.000 de agenţi de poliţie în regiune, pentru a evita acţiuni teroriste islamiste.
• Experţii Comisiei Europene FAC PRAF proiectul României de utilizare a fondurilor europene în perioada 2014-2020: FĂRĂ VIZIUNE, PREA VAG, cu LECŢII NEÎNVĂŢATE
Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată. Observaţiile au fost transmise de către experţii Comisiei Europene (CE) prin intermediul misiunii României la Bruxelles, la sfârşitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizată în luna octombrie. Această primă versiune a Acordului, care reprezintă, practic, o formă mult mai avansată decât un simplu draft şi indică modul în care autorităţile române şi-au propus să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, a fost prezentată, în octombrie, membrilor Camerei Deputaţilor de premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
• NATIONAL
• Radu Stroe isi trage 3.000 de bodyguarzi!
Radu Stroe, aflat pe ultima suta de metri a mandatului sau de ministru de Interne, face presiuni de-a dreptul desantate pentru a scoate efectivele de jandarmi de la paza a zeci de obiective, multe dintre ele de interes national. Prin "reorganizarea" precipitata a Jandarmeriei, actuala conducere a MAI vine cu o oferta de nerefuzat pentru firmele de casa: 3.000 de posturi de agenti de paza. Locuri bine platite, ca doar miliardele or sa vina tot de la buget. Insusi ministrul de Interne a anuntat ca prioritatea sa absoluta din acest an o reprezinta reorganizarea Jandarmeriei, DGIPI si DGA. In ceea ce priveste situatia celor din urma, "National" a dezvaluit deja ca Radu Stroe urmareste de fapt "destructurarea" acestora, nemultumit atat de faptul ca nu a reusit sa si le subordoneze total, dar mai ales ca ofiterii de informatii de la respectivele structuri si-au cam bagat nasul in unele "oaze" de evaziune fiscala din Ilfov si Portul Constanta.
• Sefii de la "crima organizata" isi cauta de lucru prin mica publicitate
Comisarul sef Aurelian Pavel, cel care a dus, fie si involuntar, la destructurarea gruparii "chestorilor lu' peste", trece prin momente jenante. Zburat din functia de sef al BCCO Constanta in urma nenumaratelor nereguli constatate de catre Ministerul de Interne si IGPR, Pavel a fost pus la dispozitie si a ajuns sa faca figuratie la investigarea fraudelor. Cert este ca, de cateva zile, prin Intrapol a fost dat un comunicat de catre cei de la "Management - Resurse Umane", prin care li se cauta un loc de munca atat lui Aurelian Pavel, cat si "locotenentului" sau Cristian Victor Lipan, fostul sef al Serviciului Antidrog Constanta. Insa pana acum nici un coleg din tara nu s-a inghesuit sa le ofere vreo functie oarecare, singurele locuri disponibile la aceasta ora fiind la Ordine Publica. Dar, si acolo, doar in mediul rural...
• PUTEREA
• Mapamondul se întoarce la cărbune. România dispune de mari rezerve, pe care le poate exploata 100 de ani
Ziarul PUTEREA organizează în data de 16 ianuarie 2014 evenimentul "Cărbunele - trecut, prezent şi viitor în industria energetică", ce va reuni reprezentanţi ai autorităţilor cu responsabilităţi în domeniu, ai jucătorilor de pe piaţă, ai companiilor de avocatură, specialişti, investitori, reprezentanţi ai unor bănci. Printre speakerii evenimentului se numără Maricel Popa, secretar de stat, Elena Popescu, director general în Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, Laurenţiu Ciurel, director geneneral executiv CEN Oltenia, Daniel Andronache, director general Complexul Energetic Hunedoara, Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE, Ion Popescu, preşedinte Federaţia sindicală Meridian. Conferinţa se va concentra pe temele arzătoare din domeniul energiei, în ideea că România trebuie să fie independentă din punct de vedere energetic, pentru că are resursele necesare în acest sens.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu Oana Schmidt-Hăineală: Noul CSM, prima ilegalitate
Oana Schmidt-Hăineală, 38 de ani, fostă preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), declară că "marea corupţie nu poate fi combătută doar de procurori şi judecători", fiindcă aceştia au nevoie de un "cadru normativ" şi de "instrumentele necesare", pe care doar clasa politică le pot asigura. După "marţea neagră", când Parlamentul a modificat Codul Penal - oferindu-le parlamentarilor superimunitate - şi când a propus legea amnistiei şi graţierii, s-a observat un "regres major" în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. Reprezentanta CSM consideră că "atacurile la adresa independenţei justiţiei" vor apărea în Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), sugerând că e posibil să fie incluse în acest context şi declaraţiile premierului Victor Ponta.
• Geopolitică. Impactul unei lumi fără coordonare mondială, căreia îi lipseşte leadership-ul. Topul riscurilor politice în 2014
Potrivit analiştilor, în 2014 economia la nivel mondial este relativ stabilă şi o implozie financiară este înlăturată. În schimb, în centrul preocupărilor s-au instalat riscurile geopolitice - impactul unei lumi lipsite din ce în ce mai mult de leadership şi fără coordonare mondială. Ian Bremmer, preşedintele Eurasia Group, expune primele zece riscuri politice din acest an. După criza financiară din 2008, cele mai mari riscuri mondiale au fost considerate de analişti ca fiind cele economice. De la prăbuşirea zonei euro la o "aterizare" brutală a creşterii chineze sau criza datoriei americane, analiştii au petrecut ultimii cinci ani sub temerile unei implozii financiare. Dar, cu o economie din ce în ce mai stabilă, în prezent un loc central îl ocupă riscurile geopolitice - care includ un Kremlin capricios şi revenirea spectaculoasă a reţelei teroriste Al Qaeda.
• ZIARUL FINANCIAR
• Nu avem lideri în politică. Dar în business avem manageri care să conducă mari companii? Economia românească e plină de consultanţi, dar mai puţin de lideri cu forţă.
Ca să tragă de timp cu reforma companiilor de stat, o vacă de muls pentru toţi cei care sunt la putere, în 2011 guvernarea Boc/PDL şi preşedintele Traian Băsescu au venit în faţa FMI cu ideea unui management privat, care să preia conducerea acestor companii, să le izoleze de interferenţa politică, să le reducă pierderile, arieratele, să stopeze drenarea banilor către buzunarele găştilor politice şi într-un final să le pregătească pentru privatizare, fie prin vânzarea directă către un investitor strategic, fie prin listarea la bursă. Banca Mondială şi Comisia Europeană, care deveniseră principalii creditori ai României prin împrumutul de 20 de miliarde de euro de la începutul lui 2009, au dat undă verde în speranţa că se va mişca ceva la companiile de stat. După trei ani, această struţocămilă de administrare a companiilor de stat - membri de CA aduşi din sectorul privat, dar directori executivi fie lăsaţi, fie aduşi tot din sectorul de stat pe filieră de partid -, preluată la pachet la mijlocul lui 2012 şi de guvernarea USL, a produs mai multe eşecuri decât succese.
• Mircea Ursache, ASF: SIF-urile vor avea voie să se cumpere între ele
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va ridica restricţiile care interzic unei SIF să cumpere acţiuni la o altă SIF, a anunţat Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii într-un interviu acordat ZF. O SIF va putea să cumpere acţiuni la o altă SIF până la limita de 5% de capital, cât este pragul de deţinere. Deşi pe final de 2013 vicepreşedintele ASF a declarat că susţine majorarea pragului de deţinere la SIF-uri, în interviul acordat ZF el spune că nu este oportună ridicarea pragului în 2014. "În şedinţa de miercuri din această săptămână vom discuta propunerea de a anula restricţiile care vizează ca un AOPC (n.red. - fond închis de investiţii) nu poate să cumpere acţiuni la alte AOPC-uri", a anunţat oficialul ASF.
• Leul a pierdut 1,5% în faţa euro, dar băncile au ajuns vedetele bursei
Jucătorii de pe piaţa valutară n-au stat mult pe gânduri după ce l-au auzit pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunând că mişcări ale cursului leu/euro de până la 5% n-ar trebui băgate în seamă şi că nu crede că noua scădere de dobândă plus eliberarea în piaţă a 4 mld. lei ar duce la deprecierea leului, şi au împins cotaţiile spre 4,55 lei/euro. Au transformat astfel leul într-una dintre monedele din regiune cu cea mai proastă evoluţie în faţa euro de la începutul acestui an: moneda naţională a pierdut circa 1,5%, în timp ce forintul - o monedă mult mai vulnerabilă în ultima vreme - a scăzut cu numai 0,7%. Pe de altă parte, investitorii de pe bursa din Bucureşti au primit cu entuziasm deciziile de politică monetară ale BNR, orientându-se săptămâna trecută în special către acţiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Carpatica (simbol bursier BCC) s-au apreciat cu 8,5% în decurs de doar trei zile şi au închis ultima şedinţă a săptămânii trecute cu un avans de 4,1%.