REVISTA PRESEI 13.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 ianuarie 2016

ADEVARUL

62 de universităţi au girat 426 de titluri de "lucrări ştiinţifice" ale puşcăriaşilor

În total, profesori din 38 de universităţi de stat, respectiv 24 din mediul privat, au coordonat lucrări scrise de puşcăriaşi. Începând cu anul 2006, în cazul a 426 de titluri se poate distinge universitatea sau centrul de cercetare din care proveneau coordonatorii, dintre care 293 au fost susţinute de profesori universitari din cadrul unor universităţi de stat, respectiv 133 din universităţi private, potrivit unui studiu. Studiul "Universităţile copy-paste: fenomenul plagiatului şi impostura academică în învăţământul superior românesc - perspectiva studenţilor" prezintă o radiografie la nivel european a modului în care plagiatul este abordat de statele din Uniunea Europeană, precum şi o analiză a cazurilor de impostură academică din România şi a cadrului legal naţional care guvernează acest domeniu, transmite Alianaţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR). Percepţia externă asupra învăţământului superior românesc s-a deteriorat, generând prejudicii de imagine greu de estimat, spun studenţii.

Liderii Uniunii Europene, prezentaţi ca nazişti pe coperta unei reviste poloneze

Relaţiile dintre guvernul conservator al Poloniei şi Uniunea Europeană au suferit o nouă lovitură, după ce o revistă poloneză a publicat pe coperta ultimului număr o imagine în care feţele mai multor lideri UE sunt înfăţişate pe o fotografie a unei întâlniri dintre liderii nazişti germani din al doilea război mondial, generând critici vehemente din partea instituţiilor europene, relatează "The Guardian". Revista săptămânală "Wprost" (în traducere "Direct") a publicat pe coperta ediţiei de luni, 11 ianuarie, o imagine în care feţele cancelarului german Angela Merkel, preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, comisarului european Gunther Oettinger şi a liderului grupului parlamentar ALDE Guy Verhofstadt sunt suprapuse pe o poză înfăţişând o întâlnire între Adolf Hitler şi alţi lideri nazişti din timpul celui de-al doilea război mondial, sub titlul "Aceşti oameni vor să controleze Polonia din nou".

Două ambarcaţiuni militare americane, reţinute în Iran pentru că au intrat în apele teritoriale

10 membri ai marinei americane au fost reţinuţi în Iran, marţi seară, după ce două ambarcaţiuni în care aceştia se aflau au fost acostate de Garda Revoluţionară Islamică, pentru că au intrat în apele teritoriale ale ţării persane. Pentagonul a anunţat că soldaţii vor fi eliberaţi în curând şi a precizat că cele două nave au deviat de la traseu din cauza unor defecţiuni tehnice, relatează "The New York Times". La bordul celor două ambarcaţiuni se aflau 10 membri ai Marinei Statelor Unite, dintre care 9 bărbaţi şi o femeie, iar ambarcaţiunile erau dotate cu trei mitraliere fixe, conform sursei citate. Militarii au fost reţinuţi de către branşa navală a Gărzii Revoluţionare Islamice - una dintre facţiunile forţelor armate iraniene, al cărei rol constă în "apărarea sistemului islamist iranian şi prevenirea intervenţiilor externe, precum şi a loviturilor de stat".

Istanbul. Köln. Paris. Cât de ameninţată e România de valul de acte teroriste care a cuprins Europa

Atacurile teroriste nu se vor opri prea curând, avertizează specialiştii. Ieri, valul de teroare a ajuns în Istanbul, unde mai mult de 10 oameni au murit în urma unui atac terorist cu bombă. De asemenea, agresiunile asupra femeilor petrecute în noaptea de Anul Nou la Köln (venite la scurtă vreme după atacurile teroriste de la Paris - n.r.), dar şi în alte oraşe germane, au stârnit un val de furie în Europa. Ne confruntăm cu o criză de identitate culturală, spun analiştii. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat pentru "Adevărul" că pericolul pentru România este mic, în actualul context geopolitic, însă nu ne putem exclude cu totul din faţa unui eventual atact terorist. Cât priveşte atacurile de la Köln specialistul în civilizaţie arabă şi traducătorul român Christian Tămaş este rezervat spunând că situaţia este neclară şi că a luat autorităţile pe nepregătite. Tămaş aminteşte că ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a lansat ipoteza că aceste atacuri ar fi fost planificate.

Avertisment şoc: "Vindeţi tot, ne aşteaptă un an cataclismic!"

Royal Bank of Scotland îşi sfătuieşte clienţii să se pregătească pentru "un an cataclismic" marcat de o criză globală a deflaţiei, avertizând că marile burse ar putea cădea cu până la o cincime iar barilul de petrol ar putea fi cotat cu 16 dolari. Divizia de creditare a RBS afirmă că pieţele dau semnale de stres similare celor 2008, din lunile care au precedat declanşarea crizei Lehman. "Vindeţi absolut tot, cu excepţia obligaţiunilor de înaltă calitate. Vorbim de redobândirea capitalurilor, nu de rentabilitatea capitalurilor. Suntem într-un hol foarte aglomerat care are ieşiri de urgenţă foarte strâmte", se afirmă într-o notă trimisă clienţilor de conducerea Diviziei de Credite. Andrew Roberts, şeful Diviziei, afirmă că piaţa creditelor şi comerţul global se contractează- o adevărată provocare pentru bilanţurile corporative şi câştigurile de capital în condiţiile în care ponderile datoriei globale au atins un nivel record.

Bulgarii i-au dat de gol: Rusia vrea să reia proiectul South Stream, după ce tensiunile cu Turcia au îngropat gazoductul Turkish Stream

Proiectul gazoductului South Stream ar putea fi reluat "în orice moment", după ce tensiunile dintre Rusia şi Turcia, apărute ca urmare a doborârii unui avion rusesc la graniţa cu Siria, au dus la îngheţarea construcţiei pentru conducta Turkish Stream. Ministrul economiei de la Sofia, Bozhidar Lukarski, a afirmat South Stream este un proiect "îngheţat", nu "terminat" şi că lucrările ar putea începe oricând, deoarece partea bulgară nu a primit niciun document oficial cum că partea rusa renunţă la proiect, potrivit Itar-Tass. Concomitent, premierul bulgar Boiko Borisov a afirmat apropiaţilor că "Moscova se întoarce la South Stream". Potrivit ziarului bulgar Standart, proiectul South Stream se va afla pe agenda discuţiilor la reuniunea comisiei mixte bulgaro-ruse, care va avea loc la Sofia la finele lunii ianuarie, după o pauză de cinci ani. In data de 1 decembrie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai implementa South Stream.

Elveţienii, îmbiaţi să amâne plata taxelor pe case

Autorităţile locale din Elveţia recomandă contribuabililor să amâne cât mai mult posibil plata impozitelor, pentru a reduce costurile generate de dobânzile negative acordate la depozite de băncile din ţară, relatează "Financial Times". Motivul este reprezentat de costurile de păstrare în conturi a banilor.

Surse: PNL tatonează o împăcare cu Tăriceanu

PNL pregăteşte deja strategia pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Potrivit unor surse politice, liberalii încearcă să încălzească relaţiile cu fostul lor preşedinte, Călin Popescu Tăriceanu, care a ales să meargă pe mâna lui Victor Ponta după ruperea USL. Dincolo de faptul că mai există încă afinităţi între unii liberali şi Călin Popescu Tăriceanu, strategia PNL este cât se poate de pragmatică. Sondajele comandate de liberali arată că ALDE, UDMR şi PMP sunt singurele partide care vor intra în Parlament alături de giganţii PSD şi PNL. Or, liberalii sunt conştienţi că, deşi acum sunt pe primul loc în preferinţele electoratului, nu vor putea forma singuri o majoritate parlamentară, în toamnă, după alegeri, aşa că au început să tatoneze de pe acum varianta alianţelor. UDMR aşteaptă doar un semn dinspre PNL pentru a intra din nou la guvernare, însă cele 25 de voturi pe care le scot în mod tradiţional maghiarii nu vor fi suficiente pentru o majoritate stabilă. De aceea, liberalii vor avea de ales între ALDE şi PMP.

BANCHERUL

Cate firme noi s-au înfiinţat in 2015, ce tipuri, in ce domenii si in ce regiuni

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comerţului (ONRC), in primele 11 luni din 2015 s-au înfiinţat 106.545 de noi firme in Romania, in creştere cu 11,44% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. Un număr de 11.250 de firme noi s-au înfiinţat in domeniul agricultură, silvicultură si pescuit, acestea având cel mai mare ritm de creştere, de aproape trei ori mai multe decât in 2014. In privinţa regiunilor si tipului de firme noi înregistrate, datele ONRC arata ca cel mai mare ritm in privinţa înregistrării de noi firme l-a avut judeţul Tulcea.

La ce bancă e mai avantajos sa am cont pe firma: BT sau ING?

Doua bănci destul de active pe piaţa serviciilor financiare pentru IMM-uri, si anume Banca Transilvania (BT) si ING Bank, au început anul cu un duel pentru atragerea start-up-urilor, adică firmele nou înfiinţate, mai exact cu o vechime de maxim un an de la înregistrarea la Registrul Comerţului. Un număr de peste 106.545 de firme noi au apărut in Romania in primele 11 luni ale anului trecut, in creştere cu 11,44% fata de aceeaşi perioada a anului precedent, conform datelor Oficiului National al Registrului Comerţului (ONRC). Oferta ambelor bănci este de acelaşi tip: atât BT cat si ING le promit start-up-urilor comisioane gratuite pentru administrarea contului si a serviciilor de internet si mobile banking, precum si pentru diverse operaţiuni, precum plăţi si încasări de bani, dar numai câteva luni, maxim un an. Concluzia este ca cele doua oferte sunt destul de asemănătoare, astfel ca e greu de făcut o diferenţiere strict intre costurile produselor si serviciilor, capitol la care totuşi ING pare a avea un avantaj minor.

CURENTUL

Negriţoiu a minţit transportatorii. RCA deja a crescut

Anul trecut Bucureştiul a fost blocat de transportatorii care protestau faţă de creşterea dementă a preţului RCA. Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF a semnat un angajament că până la sfîrşitul anului 2015 va limita superior preţul. Acum se dovedeşte că a minţit, conform unui comunicat al transportatorilor: "În urma negocierilor între reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, de la finalul anului trecut, nu s-a respectat protocolul semnat pe data de 22 decembrie 2015, care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50% faţă de iunie 2015. În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obţine încetarea protestelor, pe lângă acţiunile noastre viitoare, vom deschide o acţiune în instanţă împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaţionale.

În ultima zi de guvernare, Gavrileasca şi cu Ponta au aservit 86% din pădurile ţării grupurilor de interese

Pe 4 noiembrie 2015, Victor Ponta şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru. Dar nu înainte de a emite o Hotărâre de Guvern nr. 924/04.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Ieri, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor a acuzat prevederile acestui act "întrucât nu respectă prevederile Constituţiei României şi ale Legii nr. 46/2008 - Codul Silvic şi duce la aservirea a 86% din pădurile ţării grupurilor de interese, nelăsând nicio şansă gospodăririi durabile a pădurilor, efectuării de împăduriri şi de lucrări de combatere a inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării, nelăsând nicio şansă generaţiilor viitoare de a avea păduri. De asemenea, aplicarea H.G. nr. 924/04.11.2015 duce la desfiinţarea a 7.000 de locuri de muncă din mediul rural, marea majoritate a celor care ocupă aceste locuri de muncă fiind unici susţinători de familie."

EVENIMENTUL ZILEI

Gabriela Firea: Aş avea prima şansă la Primăria Primăria Generală a Capitalei

În emisiunea X Press, moderată de Sabin Orcan şi difuzată la postul de televiziune B1TV, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat că, potrivit unui sondaj de opinie realizat în perioada sărbătorilor de iarnă, ea ar avea prima şansă la Primăria Generală a Capitalei. "Câţiva colegi din PSD au făcut această propunere care mă vizează pe mine (n.r.-aceea de a candida la Primăria Capitalei) care, vă spun sincer, m-a luat prin surprindere, nu mă aşteptam la acest lucru. Eu sunt doar de trei ani şi ceva în politică, nu am ambiţii atât de mari în sensul să ard etapele şi să vreau ca într-un timp foarte scurt să ajung foarte departe. Ideea acestor colegi s-a conturat în forma unui sondaj de opinie care a fost realizat în perioada sărbătorilor de iarnă, acest sondaj a fost citit de domnul preşedinte Dragnea ieri, este un sondaj realizat de Marius Pieleanu de la Avangarde". Firea a mai precizat că nu a decis încă dacă va intra în cursă.

Joseph Stiglitz: China nu se confruntă cu o încetinire economică dezastruoasă!

China nu se confruntă cu o încetinire economică "cataclismică", iar turbulenţele de săptămâna trecută de pe pieţele financiare internaţionale au ţinut mai degrabă de scurtcircuitarea pieţelor de capital, a declarat economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, scrie Bloomberg. "Scurtcircuitele, care au provocat închiderea burselor mai devreme în două zile săptămâna trecută, după ce acţiunile s-au prăbuşit la 7%, nu sunt atât de bine concepute pe cât ar fi putut fi", a declarat Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York, într-un interviu acordat Bloomberg Television la Shanghai. Închiderea pieţelor financiare şi cursul mai mic al monedei chineze în raport cu dolarul au burversat pieţele globale, sporind anxietatea care ar putea prevesti o criză mai profundă, cu o creştere deja la minimul ultimilor 25 de ani în 2015. Shanghai Composite Index a alunecat din nou luni, fiind la început de 2016 într-un declin de 15%.

6 bancheri, puşi sub acuzare în primul caz de manipulare a Euribor

Şase bancheri au fost puşi sub acuzare în mod oficial de un tribunal britanic, pentru conspiraţie la manipularea dobânzii Euribor, indice de referinţă internaţional utilizat la stabilirea dobânzilor pentru mai multe produse financiare, inclusiv ipoteci. Alte 5 persoane sunt acuzate că nu s-au prezent la audieri, scrie Reuters. 10 bărbaţi şi o femeie, fosti angajaţi în sistemul bancar, au compărut în faţa Curţii Magistraţilor din Westminster, la Londra, fiind acuzaţi de complot pentru manipularea Euribor. Cazul care implică 11 foşti angajaţi ai Deutsche Bank, Barclays şi Societe Generale. Acesta este al 4-lea capitol al anchetei globale privind manipularea dobânzilor, lansată de autorităţile de reglementare din SUA, în 2008. De astă dată însă acesta primul caz care se referă la acuzaţii de manipulare a Euribor, care alături de Libor, reglementează titluri de valoare de 450 de trilioane de dolari la nivel mondial.

Putin a fost BĂTUT de o FEMEIE

Vladimir Putin a fost filmat în timpul unei lupte cu o femeie. Preşedintele rus, un pasionat de judo şi deţinător al centurii negre, a fost surprins în timpul unui antrenament cu reprezentanţii Naţionalei de judo, la Sochi. După cum se poate vedea în imagini, tânăra de 28 de ani nu l-a menajat deloc pe liderul de la Kremlin, în vârstă de 63 de ani. Totodată, Putin şi-a demonstrat tehnica în faţa antrenorului principal al echipei Naţionale, potrivit bn24. În anul 2006, Putin a devenit preşedinte de onoare a Federaţiei Europene de judo. În 2012 Federaţia Internaţională de Judo i-a atribuit preşedintelui rus al optulea dan, din 10 posibili, în acest sport.

JURNALUL NATIONAL

Dacian Cioloş: Situaţia este foarte delicată, în cazul familiei Bodnariu

Premierul Dacian Cioloş a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este foarte preocupat de situaţia familiei Bodnariu, argumentând că Guvernul României ţine legătura constant cu autorităţile norvegiene în acest caz. "Guvernul a prezentat astăzi demersurile făcute de autorităţile române. Mâine Ministerul Afacerilor Externe va veni cu informaţii suplimentare. Situaţia este foarte delicată şi în acelaşi timp complexă, de aceea ţinem constant legătură cu autorităţile norvegiene având ca prioritate interesul copiilor", a mai scris Dacian Cioloş, pe Facebook. Guvernul a anunţat, marţi, primele măsuri luate în cazul Bodnariu. Astfel, familia Bodnariu este chemată marţi la ambasada din Oslo pentru asistenţă, pentru a discuta cu ambasadorul nostru şi un nou avocat din oficiu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Drama familiei Bodnariu. Klaus Iohannis, prima reacţie

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că urmăreşte cu mare atenţie şi preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. "Susţin eforturile autorităţilor române şi ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetăţenii români, oriunde s-ar afla ei", a mai scris Klaus Iohannis, pe Facebook, citat de antena3.ro.

Ce spune Traian Basescu despre o candidatura la Primaria Capitalei

Mişcarea Populară îşi va definitiva listele de candidaţi la funcţiile de primar de municipii pe 16 ianuarie, în cadrul unui Colegiu Naţional al formaţiunii, a declarat preşedintele MP, Traian Băsescu. "S-a făcut o analiză a stadiului pregătirii listelor de candidaţi, atât pentru alegerile la funcţia de primar, cât şi listele pentru consilii locale şi judeţene. Analiza va fi definitivată pe 16 (ianuarie - n.r.), când vom avea Consiliul Naţional (Colegiul Naţional - n.r) care se va ţine la Parlament. În momentul de faţă, avem candidaţii pentru toate municipiile capitale de judeţ, dar şi pentru municipiile care nu sunt capitale de judeţ. Lista va fi definitivată pe data de 16 şi va fi făcută cunoscută", a anunţat Traian Băsescu, marţi, într-o conferinţă de presă, la finalul unei şedinţe a Consiliului Naţional Executiv al MP. El a adăugat că MP va intra în cursa electorală pentru alegerile locale cu obiectivul de a obţine un scor de 10% - 12%. Întrebat despre o posibilă candidatură a sa la Primăria Capitalei, el a răspuns: "Vreţi să vă spun secrete? Niciodată nu am exclus, dar nici nu am afirmat că o voi face".

NATIONAL

Măcel la MAI: "Lupii tineri" sfâşie "Frăţia chestorilor"!

"Marea deratizare" de la Ministerul de Interne, dezvăluita in exclusivitate de "National", continua in ritm forţat, deşi aproape nimeni nu credea ca, de data aceasta, "minunea" va dura mai mult de trei zile. Culmea este ca, deşi mulţi din cei din "Frăţia chestorilor" fac obiectul atât a unor informări interne alarmante din partea serviciilor de informaţii, dar si a unor complexe anchete ale DNA, aflate in diverse stadii de cercetare, "numele grele" de pe aceasta "lista neagra" continua sa se agate cu disperare de funcţiile deţinute. Singura veste buna pentru "nume grele" din MAI, ca Gheorghe Popa, Constantin Manoloiu, Aurel Vladulescu, Arion Tiganasu Janica, Lucian Guran, Ion Cuhutencu si alţi chestori doldora de stele, este ca mai au o ultima şansa de a ieşi cu demnitate la pensie.

Protocol încălcat: poliţa RCA, mai scumpa cu peste 50%!

Transportatorii reclama încălcarea protocolului încheiat anul trecut intre reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiara (ASF), ai transportatorilor si ai companiilor de asigurări. RCA trebuia sa se majoreze intre anumite limite, dar s-a scumpit cu peste 50%. Transportatorii susţin ca nu s-a respectat protocolul semnat pe data de 22 decembrie 2015, care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50% fata de iunie 2015. La întâlnirea de atunci au participat reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, Consiliului Concurentei si preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiara, Mişu Negriţoiu.

Adrian Thiess, binecuvântat de Iohannis la Primăria Capitalei

Omul de afaceri Adrian Thiess va candida, la alegerile locale din acest an, pentru funcţia de prim edil al Bucureştiului. Candidatul-surpriza si-a anunţat intenţia intr-un interviu dat presei centrale: "Cred ca este momentul sa fac pasul in fata, sa ies din umbra, unde am sprijinit victoriile altora, si sa lupt pentru propria mea victorie". Odată cu confirmarea intrării sale in cursa pentru Primăria Generala, Adrian Thiess a povestit ca a decis sa schimbe macazul inspirat fiind si de fostul edil: "Sorin Oprescu a fost cea mai mare dezamăgire nu doar a mea, ci a tuturor oamenilor care l-au sprijinit. Intr-un fel, si eşecul lui in administraţia locala m-a determinat sa candidez".

Modest de nevoie, Busoi s-ar mulţumi si cu Primăria Sectorului 1

Odată cu anunţul referitor la candidatura sa, Adrian Thiess a precizat si ca a avut grija sa-l informeze personal pe Busoi: "Cristian Busoi este prietenul meu. L-am anunţat asta seara despre intenţia mea de a candida si sper sa rămânem prieteni". Scos din jocul Primăriei Generale, Cristian Busoi încearcă acum sa-i convingă pe liberali sa-l lase sa candideze la Primăria Sectorului 1. Cum milogeala nu a ţinut la liderii PNL (foc făcuţi pe Busoi după ce acesta a încercat sa exploateze in scop electoral tragedia de la Colectiv), fostul viitor candidat la Primăria Generala l-ar fi rugat pe Nicolae Robu (primar al Timişoarei si amic cu Klaus Iohannis) sa-i pună o pila. Nu s-a înţeles exact daca la conducerea PNL sau la preşedinte, dar anunţul intrării lui Adrian Thiess in cursa pentru Primăria Capitalei face oricum inutil demersul lui Busoi.

PUTEREA

Curentul se ieftineşte, gazele stagnează, iar carburanţii oscilează

Facturile la energia electrică vor scădea cu 8% în medie din ianuarie, după reducerea TVA şi a tarifelor de distribuţie, a anunţat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost redusă la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a diminuat cu 12% în medie tarifele de distribuţie a energiei electrice de la 1 ianuarie. Aceste tarife reprezintă 40% din preţul final. "Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piaţa de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie", a precizat Grigorescu. Contactaţi de ziarul PUTEREA, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spun însă că de fapt scăderea este de până în 4%, pentru că s-au luat în calcul mai multe elemente. " Din totalul de 8% am scăzut 3% pentru noul coş, 1% variaţia bonusului de cogenerare şi 1% din preţul reglementat din noul coş. Astfel ajungem la o scădere de 3,5-4%", au declarat pentru PUTEREA reprezentanţii ANRE.

Olanda nici măcar nu ia în calcul aderarea României la Schengen

Armonie totală. Aşa ar putea fi caracterizată conferinţa de presă comună, susţinută luni, 11 ianuarie, la Reprezentanţa Comisiei Europene din România, cu ocazia lansării Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene, de Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Stella Ronner-Grubacic, şi ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu. Au fost discutate câteva dintre punctele considerate majore ale strategiei Olandei pentru următoarele şase luni - atât cât ţine mandatul olandez. Ministrul Comănescu a exprimat, în repetate rânduri, suportul total pentru strategia Preşedinţiei olandeze. Însă, deşi incluse în agenda conferinţei, aspecte importante pentru ţara noastră din strategia oficială a Olandei nu au fost discutate.

Câte ceva despre candidatul "Tianu"

A venit vremea anunţurilor intenţiilor de a candida la primării. Numai săptămâna asta, Bursa Zvonurilor a aflat că fostul ziarist Ovidiu Zară ar vrea să ocupe fotoliul eliberat de Piedone, iar Adrian Thiess şi Sebastian "Tianu" Burduja se gândesc să candideze la Primăria Generală. Cel din urmă, care este mai puţin cunoscut, îşi va face şi partid, susţinut de Fundaţia Caesar, în scurtă vreme. El este fiul lui Marinel Burduja, fost Prim Vice-Preşedinte al Raiffeisen Bank. Tatăl a lucrat înainte de '89 în comertul exterior, apoi a cochetat cu politica o vreme, fiind deputat (independent spune el, din partea FSN spune site-ul Camerei Deputatilor). Marinel a făcut parte, zice gura târgului, din anturajul lui Dan Voiculescu. Sebastian Burduja este membru fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

ROMANIA LIBERA

Mari actori politici care au devenit spectatori

România se pregăteşte să încheie un ciclu electoral, intrând în ultimul an al mandatului parlamentar 2012-2016. Faţă de început, o parte dintre cei care se aflau la masa deciziilor, influenţând alianţele politice şi majoritatea parlamentară, au părăsit politica sau joacă. Prăbuşirea cea mai spectaculoasă este, de departe, cea a lui Victor Ponta, devenit lider al PSD în ianuarie 2010 şi premier al României în mai 2012. Acum, a pierdut ambele funcţii. Prăbuşirea politică a lui Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL (2009-2014) şi preşedinte interimar al României (10 iulie -31 august 2012), a început tocmai în urma conflictelor cu Victor Ponta. A dispărut din prim-planul vieţii politice şi un alt fondator al USL, fostul preşedinte de onoare al PC, Dan Voiculescu. Soarta lui Ponta şi Antonescu ar putea fi împărtăşită în curând şi de un alt lider al fostei USL, Gabriel Oprea. O altă cădere spectaculoasă a fost aceea a patronului OTV, Dan Diaconescu.

Dinte pentru dinte în criza constituţională din Polonia

Comisia Europeană va discuta astăzi acuzaţiile de încălcare a statului de drept aduse noului guvern conservator de la Varşovia, dar, potrivit surselor citate de Wall Street Journal şi Reuters, nu va recomanda adoptarea de sancţiuni împotriva Poloniei. Problema este că, în lipsa unor standarde obiective, eliberate de încărcătura politică, Uniunea Europeană este lipsită de instrumente credibile pentru apărarea statului de drept şi lasă calea deschisă unor forţări ulterioare. Dacă te iei după preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ce se întâmplă la Varşovia este nici mai mult, nici mai puţin decât "o lovitură de stat" dată de noul guvern dominat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) împotriva statului de drept şi a sistemului de checks and balances.

ZIARUL FINANCIAR

Drama agriculturii româneşti. Doar 22% din laptele produs în fermele locale ajunge la procesatori

Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu realizat de Eurostat, România înregistrând astfel cea mai mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE era în 2013 de 92%. Din cele aproximativ un milion de capete de bovine, câte sunt în România, majoritatea se regăsesc în gospodăriile populaţiei, care sunt axate pe producţia pentru propriul consum şi nu vând către marii procesatori. "Nu am încercat să vând fabricilor pentru că nu am o cantitate foarte mare. Vând doar prin sat şi am pus anunţuri pe OLX. Este o diferenţă foarte mare între preţul pe care-l oferă fabricile şi cel cu care vindem noi. Nimănui nu i-ar conveni să-l dea aşa", a spus Marius Constantin din Vidra, jud. Ilfov, care are 12 vaci de lapte. Micii fermieri pun astfel anunţuri inclusiv pe site-uri precum olx.ro unde un litru de lapte de vacă se vinde cu 3 lei, faţă de 1 leu cât spun ei că oferă fabricile mari din România.

Românii au cumpărat maşini de 3,7 miliarde de euro anul trecut

Peste 2,5 miliarde de euro s-au cheltuit anul trecut pe maşini vechi din import, adică de zece ori mai mult decât pe achiziţia de maşini româneşti, produse de Dacia sau Ford. Piaţa auto locală a urcat anul trecut la peste 3,7 miliarde de euro potrivit calculelor ZF, sumă din care 2,5 mld. euro reprezintă achiziţia de maşini vechi importate din Eu­ropa de Vest. Spre comparaţie, în 2007, anul în care s-a atins maximul pieţei auto locale, românii au cumpărat maşini în valoare de aproape 6 miliarde de euro. Diferenţa constă în faptul că la acea vreme piaţa importurilor de maşini vechi era evaluată la circa 1,2 miliarde de euro, adică la aceeaşi valoare la care este acum evaluată piaţa de maşini noi. Pentru automobilele noi s-a luat în calcul un preţ mediu cu TVA de 15.000 de euro, iar pentru cele vechi de 10.000 de euro.

Adrian Vasilescu, BNR: De banii gheaţă ne despărţim greu

Întrebat, cândva, când se vor răspândi la noi cardurile, care să absoarbă supranumerarul în circulaţie, academicianul Costin Kiriţescu - căruia în timpul vieţii i se spunea "Profesorul de monedă" - a răspuns, cu binecunoscutul său umor, că atunci când bucata de plastic va putea fi lipită pe fruntea lăutarului. Dacă, acum, am fi tentaţi să gândim că timpul i-a infirmat previziunea, fără îndoială că ne-am înşela. Pentru că, în anii din urmă, deşi cardurile au cunoscut la noi o răspândire explozivă, supranumerarul în circulaţie - banii gheaţă, deci, ţinuţi "la ciorap" în gospodăriile populaţiei sau în casieriile firmelor - nu au fost absorbiţi în măsura aşteptată. Şi necesară. Un motiv fiind şi acela că trei categorii ale populaţiei, pensionarii, lucrătorii care primesc salariul minim şi lucrătorii cu câştiguri în jur de salariul mediu, cei mai mulţi dintre ei, îşi retrag banii de pe card a doua zi după ce le sunt depuşi. Un alt motiv, la fel de puternic, fiind evaziunea fiscală. Ar mai merita să fie adăugată, aici, şi obişnuinţa istorică a românilor de a lucra cu numerar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb