REVISTA PRESEI 13.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 februarie 2012

ADEVARUL

FMI face agenda noilor şefi ai ministerelor economice

Lucian Bode, noul şef de la Economie, vrea exploatarea de noi resurse şi privatizarea companiilor de stat, iar Bogdan Drăgoi, noul ministru al Finanţelor, spune că acordul cu FMI este o ancoră esenţială. Proiectele majore ale noului ministru al Economiei, Lucian Bode, sunt reorganizarea sectorului energetic şi asigurarea investiţiilor, precum şi privatizarea companiilor de stat, după cum a declarat vineri, la preluarea mandatului. Poate noul oficial nu ştie, dar acestea au fost intenţiile tuturor miniştrilor de resort din 2005 încoace, însă niciunul nu a apucat să facă nimic. În plus, ce a înşiruit Bode la capitolul priorităţi sunt exact punctele pe care insistă FMI de mai bine de un an. O altă declaraţie a lui Bode este de remarcat: proaspătul ministru a arătat că se va axa pe diversificarea şi exploatarea de noi resurse pe teritoriul României.

Parlamentul Greciei, sub asediul protestatarilor, mai multe clădiri din Atena au fost incendiate

Aproximativ 100.000 de greci s-au adunat, duminică după-amiază, la Atena, la apelul sindicatelor şi opoziţiei, pentru a protesta faţă de noul plan de austeritate pe care Parlamentul urmează să-l voteze, astă-seară, la cererea UE şi FMI, relatează AFP. Peste zece clădiri, goale, erau cuprinse de flăcări duminică seara în centrul Atenei, majoritatea incendiate cu cocteiluri Molotov lansate în cursul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate, au anunţat pompierii şi poliţia. "Aproximativ zece clădiri sunt în flăcări, majoritatea din cauza cocteilurilor Molotov", a anunţat Nikolaos Tsongas, purtătorul de cuvânt al pompierilor, potrivit Mediafax. El a precizat că vehiculele de pompieri nu se pot apropia de locurile sinistrate din cauza numărului de oameni aflaţi pe străzi.

Ce prevede planul de austeritate

Guvernul grec s-a angajat să reducă cheltuielile cu medicamentele cu cel puţin 1,076 miliarde euro în 2012 şi să taie orele suplimentare realizate de medici pentru a face economii de cel puţin 50 de milioane de euro. Cheltuielile militare vor fi şi ele reduse cu 300 de milioane, aproximativ 500 de posturi de primari, adjuncţi şi consilieri vor fi desfiinţate pentru a economisi alţi 30 de milioane de euro. Guvernul mai trebuie să reducă cheltuielile cu alegerile cu cel puţin 270 de milioane de euro şi investiţiile publice cu 400 de milioane de euro. Printre noile măsuri de austeritate de numără şi o reducere cu 22% a salariului minim şi de 32% pentru tinerii sub 25 de ani, liberalizarea pieţei muncii, dar şi o reformă a pensiilor mari şi celor complementare.

Fermierii din nordul judeţului Galaţi aruncă laptele pentru că fermele sunt înzăpezite

Crescătorul de vaci Constantin Pintilie, din Munteni, a aruncat deja 2.000 de litri de lapte, deoarece drumul de acces către fermă este acoperit de nămeţi de trei metri. Vremea extremă a produs pagube importante crescătorilor de animale din judeţul Galaţi. Cei mai mulţi dintre ei nu au mai avut cui livra producţia de lapte zile în şir, aşa că au fost nevoiţi să arunce o parte din ea. Mai mult, unele dintre ferme sunt în continuare sub nămeţi.

România, fraudată prin reţeaua Al-Qaeda

Cinci irakieni, pe care procurorii DIICOT i-au identificat ca fiind membri Al-Qaeda, căutaţi în toată lumea pentru atentatele comise împotriva forţelor aliate, sunt folosiţi în România într-o vastă reţea de evaziune fiscală ai cărei beneficiari sunt cetăţeni români şi străini. Teroriştii figurează ca asociaţi sau ca administratori în peste 150 de societăţi comerciale care au acumulat de-a lungul anilor datorii de milioane de euro la bugetul de stat. Numai că irakienii sunt, în cele mai multe cazuri, afacerişti doar pe hârtie. Foştii proprietari ai firmelor, cetăţeni români sau străini, au apelat la membrii Al-Qaeda pentru a-şi înstrăina societăţile cu datorii. Primul ţepuit e statul român, care ar trebui să recupereze banii acum de la noii proprietari, teroriştii. Datoriile totale ale societăţilor teroriştilor, declarate la ultimele bilanţuri, ajung la ameţitoarea valoare de 82 de milioane de euro.

Tot mai multe ziare pun taxă pe conţinutul online

Constrânse de veniturile scăzute, o serie de publicaţii din întreaga lume au început să ceară bani pentru accesul la articolele publicate pe internet ("paywall"). Micşorarea bugetelor de publicitate destinate printului şi scăderea tirajelor au obligat multe publicaţii să caute metode alternative de finanţare. Cum mecanismul publicităţii online nu poate susţine marile trusturi de presă, tot mai multe ziare din lume au adoptat un mecanism de acces plătit la informaţie. Celebrul "The New York Times" a dezvoltat trei pachete online ce variază de la 15 la 35 de dolari, pentru patru săptămâni. În urma adoptării noului sistem, a strâns un milion de abonaţi. Totodată, s-au înmulţit abonamentele la varianta tipărită, dar a scăzut numărul paginilor vizualizate, iar creşterea vizitatorilor unici a fost modestă.

Americanii pariază pe energia nucleară

SUA au aprobat construirea primei centrale nucleare din ultimii 30 de ani, în timp ce întreaga lume priveşte reactoarele cu teamă din cauza dezastrului de la Fukushima. Statele Unite ale Americii au aprobat construirea unei noi centrale nucleare, prima în mai bine de trei decenii. Decizia a fost luată în ciuda îngrijorările legate de siguranţă exprimate de autorităţile de reglementare din sectorul energetic american în urma dezastrului de la Fukushima, din primăvara anului trecut. Statul este al doilea consumator mondial de energie ca mărime, fiind depăşit în 2010 de China. Membrii Comisiei de Reglementare a Energiei Nucleare din SUA (NRC) au aprobat, cu patru voturi pentru şi unul împotrivă, construcţia unei noi centrale nucleare, cu o putere de 1.100 MW. Aceasta va fi situată lângă centrala existentă din oraşul Votgle, statul Georgia.

Nemulţumirea socială se extinde în Europa

Manifestări împotriva austerităţii nu au avut loc, în weekend, doar în Grecia, ci şi în Portugalia şi în Belgia. Pentru săptămâna aceasta şi sindicatele spaniole au făcut apel la mobilizare generală pentru a protesta faţă de un proiect de reformă a pieţei muncii. Mii de oameni au protestat la Lisabona, purtând pancarte pe care se putea citi: "Nu exploatării, nu inegalităţilor, nu sărăcirii" sau "o altă politică este posibilă şi necesară". Manifestaţia a avut loc cu câteva zile înainte de sosirea Troicii finanţatorilor internaţionali (UE, BCE şi FMI), însărcinată cu evaluarea aplicării unui plan de susţinere financiară acordat în mai anul trecut Portugaliei, în valoare de 78 de miliarde euro.

CAPITAL

INTERVIU Jeffrey Franks: "BNR trebuie să fie foarte prudentă cu noi reduceri de dobândă"

Şansele unei ieftiniri puternice a creditelor în perioada următoare sunt mici, cât timp nu scad împrumuturile neperformante. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, crede că nici noi reduceri ale dobânzii de politică monetară nu trebuie decise pripit pentru ca BNR să nu piardă de sub control inflaţia. Franks a considerat, de altfel, "prematură" o diminuare anterioară a dobânzii BNR şi crede că nici rezervele minime obligatorii ale băncilor nu ar trebui reduse în perioada următoare, din cauza incertitudinilor de pe pieţele financiare europene. Oficialul FMI explică de ce creditele pentru economia reală se ieftinesc foarte lent, ce probleme de finanţare au apărut la proiectele de infrastructură, care este motivul amânării scumpirii gazelor şi cât loc de măsuri "populare" poate găsi Guvernul în bugetul pe 2012.

Inflaţia va reîncepe să crească din trimestrul al doilea

BNR a revizuit în creştere rata prognozată a inflaţiei pe 2012, pe fondul scumpirilor la alimente, combustibili şi al creşterii preţurilor administrate. Un alt impact inflaţionist îl poate avea volatilitatea cursului de schimb. După ce revizuise în scădere previziunea privind rata inflaţiei pentru 2012, de la 3,5% la 3%, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, îşi schimbă din nou calculul, anticipând o creştere de la 3% la 3,2%. În afara elementelor externe care rămân impredictibile, guvernatorul BNR crede că "balanţa riscurilor este predominant echilibrată". În favoarea dezinflaţiei acţionează, în principal, deficitul de cerere.

Cine are de câştigat de pe urma Zilei Îndrăgostiţilor

Împrumutată de peste Ocean, Ziua Îndrăgostiţilor oferă încă un motiv comercianţilor să-şi rotunjească veniturile: târguri pentru îndrăgostiţi, inimioare de pluş, ciocolată, flori, bijuterii, călătorii sau cine romantice, toate stau la dispoziţia românilor dornici să-şi manifeste dragostea. S-ar părea că nimic nu mai şochează de Valentine's Day, nici măcar căsătoriile de-o zi, oficiate la...mall, acolo unde sunt organizate şi târguri cu tematică de Ziua Îndrăgostiţilor. Sun Plaza, Băneasa Shopping City şi Bucureşti Mall organizează târguri pentru îndrăgostiţi. Cu ceva cadouri puteţi pleca şi de la Sala Dalles, unde, în perioada 9 - 14 februarie expozanţii îi aşteaptă pe îndrăgostiţi cu accesorii preţioase, dulciuri din marţipan sau ciocolată, parfumuri sau cosmetice şi multe alte cadouri speciale, noutatea din acest an fiind jocurile de cuplu, dar şi o excursie la Sinaia pentru câştigătorii tombolei.

Lipsa lichidităţilor a adus dobânzile la randamente de trei ori mai mari decât inflaţia

Diferenţa între cea mai mică şi cea mai mare dobândă la depozite pe piaţa bancară a ajuns la 3,40%, un ecart foarte mare, care poate arăta dezechilibre între lichidităţile băncilor. La inflaţia actuală (în jur de 2%% pentru primul trimestru), chiar o dobândă de 3,4% pe an ar oferi randamente pozitive. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus recent că băncile oferă dobânzi exagerat de mari la depozitele clienţilor poate tocmai pentru că nu au suficiente lichidităţi, iar în fruntea plutonului băncilor care oferă cele mai mari dobânzi pe piaţa românească sunt cele greceşti. Într-adevăr cea mai mare dobândă este oferită de Piraeus Bank, de 7,50% şi Bank of Cyprus. Urmează apoi o serie întreagă de tipuri de depozite ale aceloraşi bănci, alături de care mai apar ATE Bank, Emporiki şi alte bănci din eşalonul doi -trei.

CURENTUL

Crin Antonescu, un preşedinte pentru puturoşii României

Trezit, probabil, târziu cu faţa la pernă, după încă o noapte pierdută din cauza unor vicii nocturne. Mai mult, semidoctul Antonescu, un repetent notoriu al Facultăţii de Istorie, face în prezent aprecieri de natură etică la adresa unui cercetător de marcă în acelaşi domeniu al istoriei şi un om de o înaltă ţinută morală, aşa cum este premierul Ungureanu. Slobod la gură şi mahalagiu din fire, Crin s-a pus sâmbătă seara pe criticat declaraţiile premierului Mihai Răzvan Ungureanu potrivit cărora unii dintre sinistraţi preferă să stea la căldură şi să nu dea o mână de ajutor la deszăpezit. Mai precis, Antonescu a preferat să ia apărarea acestei categorii umane, care parcă e făcută după chipul şi asemănarea sa, numai pentru a putea intra într-un clinci cu şeful Executivului care s-a deplasat la sfârşitul săptămânii trecute în zonele afectate de zăpadă din judeţele Vrancea şi Buzău.

Peste 10.000 de militari au sărit în ajutorul sinistraţilor zăpezii

Mii de militari ai MApN şi ai MAI au sărit în aceste zile cu toate forţele în ajutorul oamenilor din judeţele acoperite în ultima săptămână de cantităţi masive de zăpadă. MApN a autorizat 19 misiuni de intervenţie în judeţe din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde militarii ajută la scoaterea oamenilor şi caselor din zăpadă şi la distribuirea alimentelor şi hainelor colectate ieri prin campaniile ajutorare a sinistraţilor. Numai ieri, au fost transportate din Capitală, Timişoara şi Sibiu, peste 80 de tone de alimente şi îmbrăcăminte destinate sinistraţilor din Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Brăila, cel mai grav lovite de viscol şi zăpadă.

CURIERUL NATIONAL

Mediul de afaceri, sufocat de controale şi controlori

Oricât de mult ne-am dori un mediu de afaceri perfect şi funcţional, e clar că el nu poate fi obţinut pe calea celor peste 80 de controlori care pot oricând să deschidă uşa întreprinzătorului şi să-l ia la rost, cu sau fără temei. Or, exact această cifră incredibilă, de peste 80 de persoane cu atribuţii de control, poate descinde peste omul de afaceri român potrivit unui studiu Golden Mind&Spirit (îl puteţi găsi integral pe http://www.goldennews.ro/). Dincolo de arbitrariul unor controale, hai să calculăm timpul şi nervii irosiţi în acest fel. Nu aşa poate să crească mediul privat şi nu aşa se menţine vie şi puternică o economie!

Traian Băsescu a invitat partidele la Cotroceni

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis ieri o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, astăzi, la o discuţie cu privire la "perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară" şi "dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României". Reprezentanţii USL sunt invitaţi la ora 12.00, iar reprezentanţii PDL, UDMR, UNPR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la ora 13.00.

Guvernul trebuie să renegocieze contractele Hidroelectrica până miercuri

Fondul Monetar Internaţional a impus Guvernului să finalizeze procedurile de renegociere până la 15 februarie. În cazurile în care încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate în limitele legii. Guvernul va trebui să încheie renegocierea contractelor Hidroelectrica până miercuri, după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus Executivului să finalizeze rapid procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica. Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie, şi prevede că, în cazul în care încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate în limitele legii.

Drăgoi: Vreau colectare mai bună şi prioritizare a cheltuielilor

"Reformele au creat premisele unei creşteri economice durabile". Trebuie să avem în vedere contextul internaţional, criza financiară mondială şi din Europa, a arătat noul ministru al Finanţelor. Bugetul se va concentra pe susţinerea creşterii economice prin stabilitate fiscală, dar o colectare mai bună, cu aplicarea echidistantă a legislaţiei fiscale, şi pe baza eficientizării şi prioritizării cheltuielilor publice, a declarat noul ministru al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, citat de Mediafax. "

EVENIMENTUL ZILEI

Prefectul Vrancei a luptat cu iarna şi a căzut la datorie

Dramatismul situaţiei din Vrancea a fost o arie interpretată perfect de Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean. Prefectul Sorin Hornea a pierdut acest meci televizat ore în şir, care a căpătat imediat turnură politică: pentru vieţile a zeci de mii de oameni se băteau un pesedist cu un om al Guvernului, adică Opoziţia cu Puterea. Vineri, 10 februarie, la ora 14, Marian Oprişan a umplut ecranele cu un bilanţ tragic, tonul său grav amintind de tsunami-ul devastator din Indonezia, din 2004. 41.000 de oameni în izolare totală, 69 de sate (din 9 comune) rupte de lume, 6 sate fără curent electric, avarii în alte 26 de localităţi, 8 drumuri naţionale blocate, 17 judeţene, 27 de decedaţi care n-au putut fi înmormântaţi, o primărie şi două case arse.

Coşmarul din nămeţi: românii care dorm în iglu

Pâinea de la ajutoare, care costa 1 leu, a fost vândută la intersecţie de troiene cu 10 lei bucata. În multe sate, doar jandarmii muncesc. Militari, jandarmi, poliţişti şi voluntari se luptă nonstop cu zăpezile care au îngropat zeci de comune. Jumătate din ţară e astăzi sub avertizare de cod portocaliu, vin iar ninsorile, când deja peste 70.000 de oameni sunt izolaţi . În aceste condiţii, lupta pentru supravieţuire e dură, a început să se facă bişniţă cu produsele de la ajutoare, iar buticarii şi-au dublat preţurile. Astfel, nămeţii au născut şi "monstrul" de alimentară, buticarul profitor. După ce ar fi tras concluzia că a venit "Apocalipsa albă", câţiva comercianţi din localităţile izolate au ajuns să tripleze preţul la alimentele pe care le mai aveau în stoc. În Găvăneşti, Buzău, pâinea de la ajutoare, care costă 1 leu, se vindea la capăt de uliţă cu 10 lei bucata. Ieri, în Bucureşti, sute de pensionari au stat la coadă ca să trimită, din puţinul lor, ajutoare pentru zonele sinistrate.

Căldura din calorifere ar putea dispărea de la întreţinere

Autorităţile bucureştene analizează separarea facturilor la căldură pentru fiecare locuinţă, pentru a evita situaţiile în care locatarii unui bloc întreg stau în frig din cauza unui singur rău platnic. Mulţi proprietari se plâng că suma pe care o dau pentru întreţinere este "astronomică" şi că nu au cu ce să o plătească. Pe timp de iarnă, aproximativ jumătate din valoarea facturii pentru un apartament reprezintă căldura, restul fiind cheltuieli legate de apă caldă şi rece, reparaţii şi salarii.

Există viaţă pentru Emil Boc în PDL după demisie

Poziţia sa în fruntea PDL nu este ameninţată după plecarea din guvern. Adversarii săi trebuie să aştepte rezultatul alegerilor pentru a-l schimba din funcţie. Ce viitor politic are Emil Boc după demisia sa din fruntea guvernului? Cum modifică remanierea extinsă a Executivului raporturile de forţe în interiorul partidului de guvernământ?

Al-Qaida cheamă musulmanii să răstoarne regimul de la Damasc

Reţeaua islamistă al-Qaida a dat ieri publicităţii o înregistrare video în care liderul grupării Ayman al-Zawahiri face apel la întreaga lume musulmană să susţină opoziţia siriană în încercarea de a înlătura regimul "canceros" al lui Bashar al-Assad, scrie ziarul israelian Haaretz. De asemenea, îi îndeamnă pe sirieni să nu aibă încredere în guvernele occidentale sau arabe, care ar impune, potrivit liderului Al-Qaida, un regim aservit Occidentului. Zawahiri le cere musulmanilor din Turcia, Iordania şi Liban să susţină rebeliunea şi să răstoarne regimul actual, pe care îl califică drept anti-islamist.

JURNALUL NATIONAL

"Guvernul nu deszăpezeşte". Ministrul de Interne spune că România nu intră în apocalipsă, ci în cod portocaliu

De mâine, de la ora 12 până poimâine, la ora 2 intră în vigoare un nou cod portocaliu pentru ninsori abundente. Potrivit ANM, va ninge abundent în partea de sud şi sud-est a ţării, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 cm şi izolat 50 cm. În intervalul menţionat ju­deţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Timiş se află sub cod galben pentru ninsori. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, la videoconferinţa cu prefecţii, că Ro­mâ­nia nu intră în apocalipsă, ci în cod portocaliu de iarnă şi a solici­tat co­mitetelor judeţene pentru si­tu­a­ţii de urgenţă să ia rapid măsurile care se impun.

Centrul Atenei, în flăcări. Parlamentul elen a avizat un nou program de austeritate

La capătul unei dezbateri extrem de aprinse, Parlamentul elen a aprobat programul de austeritate cerut de Uniunea Europeana şi FMI in schimbul eliberării pachetului de asistenţă financiară în valoare de 130 de miliarde de euro, absolut necesar Greciei pentru a nu intra in incapacitate de plată a datoriilor in luna martie. Circa 100.000 de persoane au manifestat în total, 80.000 la Atena şi 20.000 Salonic, împotriva unui nou program de austeritate impus de UE şi FMI Greciei, pe care deputaţii se pregătesc să îl voteze pentru evitarea "falimentului" ţării, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Ungurii dictează preţul cerealelor. Comercianţii maghiari fac evaziune fiscală cu grâul şi porumbul românesc

Începând cu 1 iunie 2011, Guvernul Boc a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice. Statul a aplicat această măsură pentru a nu mai fi fraudat cu recuperările false de TVA. Multe companii cumpărau fără acte grâul de la ţărani, îl revindeau cu TVA şi cereau ulterior să-şi recupereze TVA de la stat. Guvernul Boc a prezentat această mă­sură ca fiind cea mai eficientă me­to­dă de combatere a evaziunii fiscale în agricultură. Taxarea inversă are însă efecte neanticipate de autorităţile române. "Evaziunea fiscală s-a mutat după introducerea taxării inverse la cereale în sectorul de morărit şi panificaţie şi a atins acum proporţii uriaşe, de peste 65% din totalul pieţei. Aplicarea taxării inverse la cereale în România se dovedeşte mană cerească pentru comercianţii maghiari de cereale. În Ungaria se plăteşte în continuare TVA la cereale la un nivel de 27%, cea mai mare din Uniunea Europeană.

600 de angajaţi de la Poştă rămân pe drumuri. CNH va fi lichidată. Termoelectrica va renegocia contractele până miercuri, 15 februarie

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi FMI dezvăluie aspecte interesante privind privatizările unor companii importante, pe care şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, nu le-a amintit în conferinţa de presă de la finalul misiunii. Poşta Română va concedia cel puţin 600 de angajaţi, dintr-un total de 35.000, până la sfârşitul lunii martie şi va reduce în continuare numărul oficiilor poştale, cu peste 135 unităţi, conform scrisorii de intenţie, obţinută de Mediafax. În urma reducerilor, numărul total al oficiilor poştale va scădea de la 5.835 la sub 5.700 unităţi, după ce anul trecut numărul oficiilor poştale a mai scăzut de la 7.100 la 5.835 unităţi. Totodată, Guvernul şi FMI au stabilit să prelungească cu cel puţin două luni vânzarea a 20% din acţiunile Poştei Române.

NATIONAL

Ponta, premierul presedintelui Ungureanu

Exponent al tinerei generatii, Victor Ponta nu este dispus sa-si puna in pericol viitorul politic. Prin urmare, liderul PSD s-a asigurat ca va ajunge sef la Palatul Victoria si fara sustinerea liberalilor. Dupa ce a inteles ca USL este un cal mort si ca insotirea cu Crin Antonescu i-a cam afectat imaginea, social-democratul Victor Ponta si-a pus la punct o noua strategie. Asa se explica de ce presedintele PSD a ales sa se rupa "stilistic" de colegii sai de USL si sa inlocuiasca atacurile furibunde la adresa Puterii cu un discurs ponderat, in stil european.

Victoras a dat o fuga cu Ghita pana-n Turcia

In timp ce Crin Antonescu face crize de nervi la partid, iar intreaga suflare politica analiza din virgula in virgula discursul lui Victor Ponta din Parlament, social-democratul a dat o fuga pana-n Turcia. Nu singur, ci insotit de amicul Sebastian Ghita. Motivul: cei doi au mers sa vada confruntarea dintre echipele Galatasaray Medical Park - CSKA Moscova, in cadrul etapei a-IV-a a Euroleague Basketball Top 16. Imediat dupa meci, Ponta s-a intors rapid in tara, mizand pe faptul ca nimeni nu i-a sesizat absenta.

Boc, laudat de straini

Hulit pe meleagurile natale, ex-premierul Emil Boc este bine cotat peste hotare. "In Romania si-a dat demisia un prim-ministru pe care colegii din UE il invidiaza pentru reabilitarea bugetului de stat si in care institutiile financiare internationale au incredere", comenteaza postul german "Deutsche Welle". Ca urmare, analistii germani se mira ca Emil Boc a demisionat dupa ce a condus Romania "cu foarte multa intelepciune". "Niciun alt guvern din UE nu a facut atat de multe lucruri bune, intr-un timp atat de scurt", conchide DW, considerand disciplina fiscala introdusa de Boc un bun model pentru germani.

Zvonul care da fiori mapamondului: noul lider nord-coreean a fost asasinat!

Mari agentii de presa au vehiculat o stire aparuta pe net conform careia Kim Jong-un, tanarul lider nord-coreean, a fost asasinat. La inceput, stirea a aparut pe un site de blogging din China, Weibo, dar nu a fost bagata in seama. Apoi s-a raspandit pe Twitter si alte site-uri de socializare, de unde a facut inconjurul lumii, pentru ca era credibila. Informatiile indicau ca liderul nord-coreean se dusese la Beijing, la "mentorii" sai, asa cum lasase cu limba de moarte taica-su, iar acolo, doi indivizi l-ar fi asasinat in camera pe care o ocupa la Ambasada Coreei de Nord, fiind si ei la randul lor ucisi de catre garda de corp a lui Kim Jong-un.

PUTEREA

Ion Sandu, directorul ANM: Iarnă până în martie

Ce factori au influenţat episodul de iarnă severă cu care ne confruntăm, cât va mai dura iarna şi ce înseamnă atenţionarea de cod roşu - despre toate acestea a vorbit domnul Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), într-un interviu acordat ziarului "Puterea". În următorul interval, vom avea în continuare aspect autentic de iarnă şi sunt aşteptate ninsori, mai ales în partea de est şi de sud a ţării. În acest moment semnalele indică faptul că primăvara nu va debuta cel puţin până în jurul datei de 1 martie - data calendaristică a debutului acestui anotimp.

Stare de alertă politizată în Vrancea

După câteva zile de solicitări repetate adresate de Consiliul Judeţean Vrancea, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a aprobat starea de alertă pentru acest judeţ. Berca a luat decizia după ce s-a consultat cu prefectul Florin Hornea. Starea de alertă în judeţul Vrancea este valabilă până mâine.

Soros nu crede în Merkel

Miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a apreciat că actualul cancelar german, Angela Merkel, "îndreaptă Europa într-o direcţie greşită", într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel. Soros a precizat că, în ciuda faptului că are o admiraţie pentru capacitatea de leadership a cancelarului german, crede că direcţia în care aceasta îndreaptă Europa nu este cea bună. Miliardarul a făcut referire şi la faptul că prin acest fapt, se teme de repetarea greşelilor care au condus spre criza din 1929. Cel mai potrivit ar fi ca statele europene să fie reanimate cu injecţii de capital, fără ca guvernele să mai fie obligate să facă economii. De asemenea, Soros nu împărtăşeşte nici ideea de a implica Fondul Monetar Internaţional în gestionarea crizei.

Elveţienii resping Gripen

Avioanele de luptă suedeze Gripen au eşuat la testele Forţelor Aeriene elveţiene, potrivit unui raport de evaluare confidenţial din 2009. Conform raportului "eficienţa globală a Gripen MS21 rămâne insuficientă pentru a dobândi superioritatea aeriană în ameninţări viitoare, după 2015". Un alt extras al raportului subliniază că avionul "rămâne incapabil de a atinge capacităţile minime în toate tipurile de misiuni examinate".

ROMANIA LIBERA

Secretar general ANI: 25% dintre aleşii locali au contracte între firmele lor şi consiliile în care activează

Secretarul general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) are date care arată că zona cea mai vulnerabilă privind conflictul de interese se află în teritoriu, printre consilierii judeţeni şi locali. Potrivit unui studiu condus de Horia Georgescu, 25 la sută din consilierii judeţeni au contracte cu propriile firme. Agenţia Naţională de Integritate, care a fost lăudată în raportul preliminar al Comisiei Europene, este însă supusă permanent presiunilor politice, după cum spune Horia Georgescu, mărturisind că politicienii dau telefoane şi chiar îi ameninţă pe funcţionarii Agenţiei.

Ultimatum FMI pentru renegocierea contractelor cu Hidroelectrica

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional prevede condiţii dure şi urgente de restructurare a companiilor de stat păguboase. Guvernul trebuie să înceapă procedurile de lichidare a Companiei Naţionale a Huilei până la sfârşitul lunii septembrie, după ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, potrivit scrisorii de intenţie Guvern -FMI, în urma misiunii din ianuarie-februarie. Minele considerate viabile ale CNH ar urma să fie incluse în Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Paroşeni şi Mintia.

SUA: Căderea regimului Assad în Siria este o chestiune de timp

Potrivit şefului de cabinet al Casei Albe, Jacob Lew, căderea regimului preşedintelui Bashar al Assad, 'este doar o chestiune de timp', având în vedere că SUA şi aliaţii lor desfăşoară 'o puternică presiune financiară', care face ca guvernul sirian să se resimtă, informează duminică EFE, citata de Agerpres. Jacob Lew, care a participat la programul matinal 'Fox News Sunday', a insistat că 'brutalitatea regimului sirian este inacceptabilă şi trebuie să se încheie', lucru de care nu se îndoieşte că se va întâmpla, după aproape un an de la izbucnirea revoltelor în mai multe oraşe siriene pentru a cere reforme democratice care au fost reprimate dur de forţele de securitate.

ZIARUL FINANCIAR

Parlamentul Greciei a aprobat noul program de austeritate. Atena este în flăcări

Parlamentul Greciei a aprobat în această noapte programul de austeritate draconic pregătit de guvernul de la Atena, obţinând astfel acces la al doilea pachet de salvare pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi reuşind să evite intrarea într-un default dezorganizat. Înainte de votul parlamentului pe străzile din cele mai importante oraşe ale ţării au avut loc manifestaţii violente. Prin acest program vor fi tăiate salarii, pensii şi se va reduce numărul de locuri de muncă în acest an, realizându-se o economie de 3,3 miliarde de euro anual. Cu toate acestea, Grecia va primi o tranşă de ajutor de 130 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi FMI, reuşind astfel să îşi obţină banii necesari pentru plata unor obligaţiuni a căror scadenţă va fi la 20 martie.

Criză??? Unde? Sute de greci investesc milioane de euro în proprietăţi din Marea Britanie

Cetăţenii eleni şi companiile cu capital grecesc au investit peste un miliard de euro în piaţa imobiliară din Marea Britanie în ultimii doi ani, potrivit unui document al autorităţilor britanice trimis ministerului grec al finanţelor, scrie Ekathimerini. Documentul sugerează că aproximativ 300 de cetăţeni greci şi firme deţin proprietăţi imobiliare numai în Londra, o mare parte din acestea fiind în cele mai scumpe zone. Pe listă figurează numele multor avocaţi, politicieni, jurnalişti şi artişti. Proprietăţiile au valori cuprinse între 100.000 de euro şi un milion de euro. Autorităţile elene investighează dacă fondurile investite în Marea Britanie vin din surse legitime.

Valuta face legea la creditare. Ponderea leilor a ajuns la minimul ultimilor nouă ani

La sfârşitul anului 2011, ponderea împrumuturilor în valută în total credite a depăşit 63%. De la acest dezechilibru major al pieţei creditului porneşte programul BNR de încurajare a creditului în lei. Recent, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat că banca centrală a început aplicarea unui adevărat program de încurajare a creditului în moneda naţională. Iniţial, prin introducerea injecţiilor săptămânale de lichiditate prin opera­ţiuni repo şi acoperirea integrală a solicitărilor primite de la bănci, iar mai departe prin introducerea de măsuri administrative de descurajare a creditului în valută şi prin trei paşi succesivi de reducere a dobânzii-cheie de la 6,25% la 5,5% pe an.

A început lupta la Fondul Proprietatea

Georgia Palade van Dusen şi fratele său Philipe Palade, moştenitorii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, care deţin peste 6,5% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), au solicitat convocarea adunării generale a acţionarilor (AGA) în vederea revocării tuturor membrilor din Comitetul Reprezentanţilor şi a alegerii unor noi membri. Solicitarea vine după ce Ministerul Finanţelor şi-a epuizat acţiunile la Fondul Proprietatea, iar restricţiile de vot aplicate celorlalţi acţionari au fost eliminate. Statul, care nu mai are acţiuni la fond, are în prezent trei reprezentanţi (din cinci) în organismul care supraveghează administrarea FP de către grupul american Franklin Templeton. Asta după ce Bogdan Drăgoi, preşedintele Comitetului Reprezentanţilor, şi-a dat demisia ca urmare a numirii sale în funcţia de ministru de finanţe.

Europa a fost împânzită de proteste împotriva ACTA, Germania a suspendat temporar ratificarea acordului

La Bucureşti au ieşit la demonstraţiile anti-ACTA 300 de persoane, la Cluj 1.000 şi câteva zeci în alte oraşe din ţară. Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Europa, cu o importantă mobilizare în Germania, denunţând atin­ge­rile aduse Internetului pe care le conţine, în opinia lor, acordul ACTA împotriva contrafacerii, relatează AFP. Majoritatea tineri, unii purtând masca în alb-negru cu surâsul sarcastic al lui Guy Fawkes - un activist britanic din secolul al XVII-lea - devenit simbolul activiştilor, denunţătorii ACTA au defilat paşnic în marile oraşe europene. În Germania, unde temperaturile erau cuprinse între -20 şi 0 grade Celsius în pofida razelor soarelui, 16.000 de persoane au manifestat la München, 10.000 la Berlin, 5.000 la Hamburg, 4.000 la Dortmund şi câte 3.000 la Frankfurt şi Dresda, potrivit organizatorilor şi poliţiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb