REVISTA PRESEI 13.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 februarie 2014

ADEVARUL

Încăierare generală pe scena politică. Loviţi de strechea alegerilor

Victor Ponta şi Crin Antonescu se atacă pe faţă, miniştrii PSD le arată uşa miniştrilor PNL, iar Daniel Constantin se simte ofensat că liberalii nu-l vor vicepremier. În această horă tulbure a intrat şi preşedintele Traian Băsescu, care se războieşte cu USL, dar şi, surprinzător, cu Mugur Isărescu. De o săptămână, de când liberalii se chinuie să-l impună pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier, USL nu mai are linişte. PNL nu mai are toţi miniştrii la şedinţele de Guvern, iar Executivul condus de Victor Ponta funcţionează într-un soi de ilegalitate tacită. Liberalii Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Eugen Nicolăescu au renunţat forţat la ministerele pe care le conduceau (Finanţele, Economia şi Sănătatea), dar au demisionat numai verbal, în faţa partidului, şi nu în scris, în faţa premierului Victor Ponta. Primul care a sesizat anomalia a fost preşedintele Traian Băsescu. "Chiţoiu şi-a depus demisia, ministrul Economiei şi-a depus demisia, ministrul Sănătăţii şi-a depus demisia, dar eu nici până astăzi nu am numit interimarii. Deci Guvernul funcţionează ilegal", a spus preşedintele, într-o emisiune la B1TV.

Băsescu vrea pace în USL: Găsiţi o soluţie pentru a nu se ajunge la o criză politică

Preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel către liderii USL să înceteze cu disputele din interiorul alianţei pentru că riscă să genereze într-o criză politică. Apelul şefului statului vine ca urmare a disensiunilor din cadrul USL pe fondul numirii lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, lansează un apel către liderii Uniunii Social-Liberale (USL) să găsească de îndată o soluţie la actualele dispute din interiorul alianţei pentru a nu se ajunge la o criză politică. România are nevoie de stabilitate şi de un guvern pe deplin funcţional, care să poată gestiona în mod eficient problemele ţării şi să asigure o bună guvernare", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele a arătat că propunerea premierului Victor Ponta de a modifica structura Guvenului afectează credibilitatea instituţiilor publice şi a mediului de afaceri.

Banca Naţională, lovită în războiul dintre palate. La cine din BNR s-a răstit Băsescu: la Isărescu sau la Georgescu?

Şeful statului a spus că a verificat, ideea implementării "electoratei" a venit de la BNR şi nu poate crede că instituţia condusă de Mugur Isărescu este implicată într-un proiect electoral, catalogat "o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea". Deşi Banca Naţională a încercat să inducă ideea că nu a fost implicată în elaborarea acestei scheme, surse oficiale citate de Mediafax susţin că Ministerul Finanţelor a lucrat la proiect cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, fost ministru al Finanţelor, susţinut de PSD. "Proiectul de ordonanţă este rezultatul unei colaborări între fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu, actual prim-viceguvernator al BNR, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a fost subalternul lui Georgescu. În acest sens, BNR a avut o implicare mai mare, dincolo de datele statistice puse la dispoziţie şi evaluarea impactului", au declarat sursele citate.

Mircea Geoană, numit de Ponta Înalt Reprezentant al Guvernului. Ce presupune funcţia

Premierul Victor Ponta l-a numit pe senatorul PSD Mircea Geoană Înalt Reprezentant al Guvernului, post înfiinţat în cadrul Cancelariei premierului. Mircea Geoană va avea ca obiective principale: "promovarea unor proiecte economice regionale ale României, ţinând seama de interesul mediului de afaceri din România de a accesa noi pieţe, inclusiv din perspectiva iniţiativei de creare a unui coridor economic denumit generic "Noul Drum al Mătăsii", organizarea în România a unor conferinţe anuale în domeniul economic, care să atragă personalităţi din domeniul politicii internaţionale şi mediului de afaceri, participarea la proiectele Guvernului privind promovarea ţării în străinătate în vederea atragerii investiţiilor străine, cooperarea cu organizaţii ale mediului civic, economic şi academic pentru promovarea relaţiilor României cu ţări cu economii emergente.

Ponta, despre Băsescu: Un nebun aruncă o piatră şi toţi alergăm s-o scoatem

Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor, miercuri, că "un nebun aruncă o piatră şi apoi toţi alergăm s-o scoatem", el făcînd astfel trimitere la o afirmaţie referitoare la uzinele Dacia a preşedintelui Traian Băsescu, precum şi la precizările transmise ulterior de către grupul Renault. "Ştiţi cum, un nebun aruncă o piatră şi după aia alergăm toţi s-o scoatem. Apreciez foarte mult poziţia unuia dintre marii investitori tradiţionali în România, Dacia-Renault, care şi astăzi a anunţat că îşi continuă investiţiile în România. Nu întâmplător spun că nebunul aruncă cu piatra şi reuşim s-o scoatem cu greu", le-a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de guvern.

Renault: Nu intenţionăm să părăsim România, dar proiectele viitoare vor depinde de evoluţia infrastructurii

"Renault nu are intenţia să părăsească România. România este o ţară importantă pentru Renault. Renault a investit peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea aparatului industrial, dezvoltarea gamei de produse şi pentru crearea în România a unui lanţ complet de construcţie a unei maşini: de la design, inginerie, fabricaţie, vânzare şi post-vânzare. În fiecare zi, 350 de camioane ale Dacia şi ale furnizorilor noştri parcurg traseul Piteşti - Arad. Prioritatea noastră pentru 2014 este relansarea pieţei auto de vehicule noi din România. Evoluţia infrastructurii, care permite reducerea întârzierilor de livrare, va fi determinantă pentru proiectele noastre viitoare", potrivit Direcţiei de Comunicare a Renault România, citată de Mediafax.

Avocat CJUE: Un curs de schimb diferit la acordarea şi rambursarea unui împrumut poate fi abuziv

Aplicarea la deblocarea unui împrumut în monedă străină a unui curs de schimb diferit de cel aplicabil rambursării împrumutului poate fi abuzivă, potrivit avocatului general Nils Wahl de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Directiva europeană privind clauzele abuzive prevede că nu este posibilă aprecierea caracterului abuziv al clauzelor care definesc obiectul principal al contractului, în măsura în care sunt exprimate în mod clar şi inteligibil, arată CJUE. În acest context, avocatul general Wahl precizează că, pentru a stabili ce constituie obiectul principal al contractului, trebuie să se determine în fiecare caz prestaţia sau prestaţiile care trebuie considerate în mod obiectiv esenţiale în economia generală a contractului.

ANRE va da 30.000 de euro pe un studiu ca să vadă dacă scumpirea gazelor e bună

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va comanda un studiu pentru a afla cum vor fi afectaţi consumatorii de o eventuală accelerare a procesului de liberalizare a preţului gazelor naturale, urmând să plătească în acest sens circa 30.000 de euro, scrie Mediafax, care citează surse din instituţie. Pentru selecţia consultantului, ANRE va organiza o licitaţie, probabil săptămâna viitoare, iar până acum s-au arătat interesate companii precum KPMG, Ernst&Young, Roland Berger, Candole Partners şi PricewaterhouseCooper's. Studiul care ar urma să fie finalizat în martie. Potrivit calendarului de dereglementare, preţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie acelaşi cu cel de import. Deocamdată, preţul gazelor româneşti este cu 40% mai mic decât cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat dar care, dacă ar primi oferte mai bune, ar putea să treacă în piaţa dereglementată, au spus sursele.

CURENTUL

Procurorii DNA au dat iama şi-n ograda baronului PSD Iaşi, Gheorghe Nichita

Vin vremuri grele pentru liderii locali ai PSD, care păreau intangibili în baroniile lor din teritoriu pe care au pus stăpânire de peste 10 ani. Astfel, în decurs de o lună marele pesedist Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a fost dus în cătuşe la DNA, unde refuzase să se prezinte deşi fusese citat de mai multe ori, colegul său de la Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut pentru trafic de influenţă, iar mai nou, Gheorghe Nichita, baronul PSD Iaşi a intrat şi el în vizorul procurorilor. Încolţit de presă, Nichita a recunoscut ieri că şase proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, derulate de Primăria Iaşi, care vizează refacerea infrastructurii în municipiu, sunt verificate de către procurorii DNA Bucureşti. Ca şi colegii săi care au dat recent ochii cu procurorii DNA, şi Nichita a invocat presiuni, încercând să se victimizeze.

"Felix" Voiculescu îl acuză pe Iliescu de înaltă trădare naţională?

Fostul turnător dovedit al Securităţii, Dan "Felix" Voiculescu face din nou ameninţări la adresa şefului statului dând de înţeles că i se coace un plan de acuzare pentru "înaltă trădare" din cauza faptului că Traian Băsescu nu ar fi recuperat tezaurul României de la ruşi. "Şi dacă tot vorbim de interese naţionale, poate ar fi cazul să înceapă ancheta mult aşteptată de români legată de tezaurul României de la Moscova şi de implicarea lui Traian Băsescu în nerecuperarea acestuia. Trădarea intereselor naţionale se încadrează perfect în art. 96 din Constituţia Romaniei", susţine Voicu­lescu. Pentru reîmprospătarea memoriei şubrede şi selective a celui poreclit "Varanul", dacă se poate imputa cuiva acest lucru, persoana este tocmai actualul său aliat şi fost lider al PSD-ului, Ion Ilici Iliescu. Juridic vorbind, problema tezaurului s-a tranşat la 4 iulie 2003, pe vremea celui de-al treilea mandat de preşedinte al lui Iliescu, atunci când România şi Rusia au încheiat Tratatul privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă.

CURIERUL NATIONAL

BRD a suferit în 2013 o pierdere de 385 mil. lei

BRD Groupe Societe Generale a suferit anul trecut o pierdere netă de 385 milioane lei, dar cu un rezultat brut negativ aproape dublu, de 648 milioane lei, din cauza creşterii provizioanelor, compensate în parte de un câştig realizat prin eliberarea unor sume din impozitul amânat la plată. Provizioanele constituite anul trecut s-au ridicat la 2 miliarde de lei, dar gradul de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 69%. "În anul 2013, sistemul bancar românesc a continuat să parcurgă o fază de consolidare. În ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scădere a volumului creditelor (-4,2%), determinată de evoluţia sectorului corporate, în paralel cu o creştere dinamică a depozitelor (+7,4%), în special pe piaţa clienţilor companii (+10,1%)", se arată în comunicatul BRD remis Bursei de Valori Bucureşti.

Firmele spun NU taxei de protecţie impuse de Guvern

Obligativitatea impusă tuturor firmelor de a realiza contra cost, prin intermediul unui evaluator de risc autorizat de Poliţia Română, o analiză a riscului securităţii fizice pentru toate punctele de lucru pe care le deţin, a stârnit ieri ample reacţii în rândul reprezentanţilor mediului de afaceri. La unison, membrii asociaţiilor patronale incriminează noua taxă - faptul că fiecare reprezentant al unei societăţi comerciale va trebui să plătească evaluatorului de risc la securitatea fizică pentru analiza riscului efectuată asupra fiecărei filiale, sucursale din compania pe care o deţine -, catalogată drept una de protecţie plătită evaluatorilor autorizaţi de Poliţie, o taxă împovărătoare pentru firmele mici şi inutilă pentru cele care nu lucrează cu numerar sau cu bunuri şi valori importante. Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR): Este absolut revoltător. Cred că ar trebui să lăsăm fiecărui om de afaceri libertatea de a decide cum îşi asigură bunurile

UE nu reuşeşte să se înţeleagă cu Statele Unite în privinţa siguranţei alimentelor

"Ceea ce este non-negociabil sunt standardele de siguranţă alimentară. Hormonii sunt interzişi, există un regim strict de organisme modificate genetic, iar acest lucru nu o să dispară", a declarat negociatorul-şef al UE cu privire la Parteneriatul de Investiţii şi Comerţ Transatlantic cu SUA. De asemenea, el a spus că regimul strict al UE pentru controlul substanţelor chimice nu va fi modificat, că "recunoaşterea reciprocă" a standardelor de siguranţă se aplică numai în cazul în care sunt "compatibile". Un raport difuzat recent la televiziunea germană cita eforturile lobbiştilor din SUA de a eluda interdicţiile existente ale UE cu privire la carnea de pui tratată chimic şi carnea de vită cu hormoni.

Bursa, între obstacole, capcane şi şmecherii

BVB mizează pe sprijinul Guvernului şi al BNR pentru îndepărtarea obstacolelor de reglementare identificate de directorul Bursei, Ludwik Sobolewski. Mugur Isărescu spune că aceşti paşi în dereglementare trebuie realizaţi rapid, însă ei nu pot înlocui schimbarea comportamentului de piaţă. Daniel Dăianu (ASF): "Degeaba înlăturăm opt bariere dacă nu este încredere, dacă investitorii cred că în piaţă prevalează şmecherii". Bursa a smuls o promisiune autorităţilor. Obstacolele în calea investitorilor prinse în sistemul de reglementare identificate de directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, în toamna anului trecut ar urma să fie îndepărtate cu sprijinul factorilor de decizie astfel încât piaţa de capital românească să poată promova în categoria pieţelor emergente. Primul-ministru Victor Ponta şi-a oferit ieri "întreaga disponibilitate" pentru a primi propunerile Bursei

După Băsescu, şi Boc atacă BNR

Fostul premier Emil Boc a declarat că speră ca "BNR să nu redevină parte a dezmăţului electoral pe bani publici", el comentând declaraţiile şefului statului în legătură cu Banca Naţională, informează Mediafax. Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de implicarea BNR în chestiunea "electoratei", Emil Boc a spus: "Sunt surprins negativ să aud că BNR cade pe panta populismului, când a fost unul dintre cei mai consecvenţi susţinători ai măsurilor de reformă a statului şi de restabilire a echilibrelor bugetare. Sper să nu fie adevărat, pentru că BNR a fost unul dintre stâlpii, alături de Guvern şi de preşedinte, cu care am restabilit echilibrele macrobugetare, distruse în perioada 2007-2008.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ dezvăluie minciuna premiilor internaţionale cu care se laudă Antena 3

Antena 3 şi-a pus în panoplie trofee jurnalistice câştigate în concursuri în care premiile sunt oricum garantate. Surse din media românească susţin că astfel de competiţii în masă sunt lipsite de orice formă de credibilitate. Lecturarea cu atenţie sporită a regulamentului "prestigioasei" competiţii de televiziune din metropola americană spune mult despre renumele şi, mai ales, credibilitatea concursului care se încheie anual cu sute de premianţi. Înscrierile individuale sunt evaluate în baza meritelor intrinseci, fără a fi comparate cu altele. Nu există o limită pentru numărul finaliştilor din fiecare categorie. Fiecare candidat este, de fapt, în competiţie cu "el însuşi" se arată pe site-ul festivalului de la New York, la rubrica dedicată regulamentului competiţiei, secţiunea dedicată televiziunilor. Altfel spus, cursa este una în care fiecare aleargă de unul singur şi câştigă la final.

"Cimentiştii" ar putea părăsi România

Comisia Europeană urmează să dea, luna aceasta, undă verde pentru calculul necesarului de certificate CO2 şi pentru modul de alocare al acestora. De această decizie depinde posibila mutare a fabricilor celor trei mari producători de ciment: Holcim, Lafarge şi Carpatcement. < Dacă alocarea se va face gratuit, cum a fost în perioada 2008-2012 şi cum s-a preconizat şi pentru 2013-2020, atunci producţia şi costurile vor fi sub control şi predictibile. În caz contrar, vom avea mari probleme. Certificatele CO2 sunt acum la valori foarte mici, dar dacă toată lumea va avea nevoie de ele, valoarea lor va exploda imediat >, a declarat Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din Industria Cimentului şi Altor Produse Minerale pentru Construcţii din România (CIROM). Creşterea costurilor ar face nerentabilă desfăşurarea activităţii de producţie pe teritoriul României şi va face dezirabile ţări din afara spaţiului european precum Ucraina, Belarus sau Turcia - unde nu există costuri suplimentare legate de emisiile de carbon.

Senator PNL: USD este MÂRLĂNIE pe faţă, ca şi plagiatul chinezilor cu Abibas. Ponta va candida la Preşedinţie

Senatorul PNL Cristian Bodea s-a declarat, miercuri seara, la Digi 24 Oradea, revoltat de mişcarea PSD de a forma o nouă alianţă în cadrul USL, Uniunea Social Democrată. El a dezvăluit că majoritatea parlamentarilor PNL este pentru ieşirea de la guvernare. "Noi n-am fost la guvernare în deciziile Guvernului, au fost niste băieţi deştepţi care au fost atraşi de PSD. Stroe şi Chiţoiu de aia au fost executaţi. (...) Chiţoiu accepta tot ce spunea Ponta. Cu Iohannis, PSD-ului nu-i convine aşa ceva, cu miniştri care să spună nu", a subliniat senatorul PNL. Cristian Bodea a mai dezvăluit că mai toţi parlamentarii liberali îşi doresc ca partidul să iasă de la guvernare. "Eu abia aştept să ieşim de la guvernare, pentru că PSD nu va mai sta la 40%, intr-o lună două va ajunge la 30%. Toată lumea este de acord la noi în partid că ne-ar avantaja ieşirea de la guvernare. Suntem la 20% pentru că suntem anexa PSD", a mai spus senatorul. Bodea s-a mai arătat convins că Victor Ponta va candida la Preşedinţie.

PNL acceptă impozitarea progresivă

Ministrul desemnat al Finanţelor, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că liberalii sunt dispuşi să înlocuiască actuala cotă unică. Potrivit Strategiei fiscal bugetare în perioada 2014 - 2016, publicată pe site-ul ministerului Finanţelor, Guvernul vrea să înlocuiască actuala cotă unică de 16%, şi să treacă la impozitarea progresivă a veniturilor, cu cote de 8, 12 şi 16%. Până acum, liberalii, în frunte cu liderul PNL, Crin Antonescu, au susţinut în câteva rânduri că nu doresc să renunţe la cota unică, însă poziţia oficială a partidului, exprimată ieri printr-un comunicat de presă transmis de Eugen Nicolăescu, desemnat de PNL să preia Ministerul Finanţelor, este una favorabilă introducerii impozitului diferenţiat.

JURNALUL NATIONAL

Românii vor plăti impozit diferenţiat, salariul minim va creşte cu 12,5%

Guvernul vrea să reintroducă impozitul progresiv, cu trei cote, în funcţie de venituri, potrivit strategiei fiscal-bugetare 2014-2016. Cele trei cote la care s-a gândit Executivul sunt de 8, 12 şi 16 procente. O formă de renunţare la cota unică de 16% este şi acordarea creditului fiscal pentru cei care vor să îşi restructureze creditul şi acceptă o reducere a ratei cu până la jumătate, măsură pe care Guvernul vrea să o aplice de la 1 aprilie. În strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 se mai prevede reducerea CAS-ului cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie, indexarea taxelor locale în 2016 cu inflaţia din perioada 2013-2015, precum şi o modalitate diferită de taxare a clădirilor, în funcţie de destinaţia acestora. În plus, salariul minim va creşte până în 2016 cu 12,5%, pensiile vor fi indexate cu 3,75 de procente, iar venitul minim garantat va creşte cu 4,5%. Cota unică de 16% a fost adoptată în România în anul 2005 şi a înlocuit impozitul diferenţiat în cinci trepte cu cote cuprinse între 18% şi 40%.

Jurnalul Naţional, lider incontestabil al presei de calitate

Joi, 6 februarie, Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) a publicat noile date de audienţă pentru perioada ianuarie 2012 ­ decembrie 2013, date care au reconfirmat, aşa cum era de aşteptat, poziţia de lider a Jurnalului Naţional în rândul ziarelor de calitate, cu 187.000 de cititori pe ediţie, urmat de Adevărul cu 157.000 de cititori pe ediţie, Evenimentul zilei cu 150.000 de cititori pe ediţie şi România Liberă cu 67.000 de cititori pe ediţie. Dintre cele 32 de livrări SNA, din 2005 până în prezent, 25 clasează Jurnalul Naţional pe primul loc! Este un record absolut pe care nici un alt cotidian de calitate nu l-a atins. Publicul Jurnalului Naţional apreciază calitatea şi valorile autentice. Este vorba despre un public pe care orice cotidian şi-l doreşte: avem cititori cu vârste cuprinse între 14 şi 44 de ani (48,3%), 55,8% sunt bărbaţi şi 44,2%, femei. 45,9% sunt absolvenţi de facultate, colegiu sau şcoală postliceală.

PROPUNERE ŞOCANTA: Hipermarketurile ar putea fi închise în weekend

Hipermarketurile ar putea fi închise sâmbăta şi duminica, potrivit unui proiect de lege iniţiat de liderii PNL. Iniţiatorii susţin că în acest mod producătorii români vor avea de câştigat pentru că produsele lor vor fi vândute în pieţe şi în târguri. Deputaţii din Comisia de Agricultură vor dezbate astăzi acest proiect de lege însă reprezentanţii hipermarketurilor susţin că totul este o aberaţie. Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii cred ca inchiderea marilor magazine in weekend este un lux pe care producatorii nostri nu si-l permit in plina criza economica. Acestia sustin ca in piete nu vand tarani, ci intermediari, asa ca initiativa legislativa nu ajuta pe nimeni, ci mai degraba incurca si duce la pierderi financiare importante, scrie voceatransilvaniei.ro.

România, a doua creştere a producţiei industriale în UE, în 2013

Producţia industrială a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, în decembrie 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, iar cele mai mari creşteri din rândul statelor membre UE au fost înregistrate în Portugalia şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit Eurostat, producţia industrială a scăzut în 13 state membre şi a crescut în 10 ţări membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Portugalia (7,1%), România (7%), Cehia (6,7%) şi Slovenia (5,2%), iar cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Malta (7,3%), Irlanda (6,7%), Estonia (6,4%) şi Finlanda (4,8%). În decembrie 2013, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 0,7% în zona euro şi în Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, producţia industrială a scăzut în 19 state membre şi a crescut în patru ţări membre.

NATIONAL

Ponta preia gestiunea SPP!

Serviciul de Protectie si Paza va trece, incepand din toamna, printr-un minutios proces de remaniere, in urma caruia oamenii de incredere ai generalului Lucian Pahontu vor fi lasati sa se retraga onorabil de la sefia structurilor conduse de atata vreme, locul lor urmand sa fie luat, fara prea mult tam-tam mediatic, de ofiteri mai apropiati de Palatul Victoria. Dupa cum sustin sursele National, incepand cu luna septembrie, la SPP se vor schimba liniile, ca la hockey. Bineinteles, daca nu cumva, intre timp, strategii "marii coabitari" nu isi vor schimba planurile cu privire la o tranzitie cat mai lina in comunitatea informationala, pentru a nu fi perturbata activitatea structurilor cu responsabilitati in siguranta nationala.

PNL mai are un ministru tradator

Iesit la rampa televizata, Traian Basescu a trimis o sageata otravita catre liberali: pe langa Daniel Chitoiu si Radu Stroe, care erau "executantii lui Ponta", PNL mai are un ministru "la fel". "Sa fim drepti. Eu stiu mult mai bine decat presupun ziaristii. Chitoiu era un executant, ce ii cerea Ponta facea, nu avea treaba cu consultarea, cu PNL. Cum era si Stroe. Si mai au unul, dar daca tot nu l-au ghicit, il las acolo", a aruncat bomba seful statului. Pana sa-si descopere liberalii ultimul cal troian, Traian Basescu a catalogat drept ilegala functionarea Guvernului, daca informatiile referitoare la demisia ministrilor liberali se confirma. Motivul: respectivii nu au fost inlocuiti cu interimari mai exact cu alti ministri "din cei ramasi teferi, pe functii", asa cum spune legea.

Isarescu, iritat ca toata lumea se "pricepe" la politica monetara

Tot mai multe voci - unele chiar din domeniul universitar - afirma ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa lase cursul valutar liber. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca acest curs se stabileste liber prin cotatiile de pe piata valutara, iar institutia pe care o conduce aplica de 15 ani doar o "flotare controlata".

Rudel Obreja, anunt incredibil direct din inchisoare: "Totul e o magarie. O inscenare a DNA! SOV m-a amenintat"

Obreja a fost acuzat ca i-ar fi solicitat un milion de euro afaceristului Sorin Ovidiu Vintu pentru a-i asigura acestuia o decizie favorabila intr-un dosar care a ajuns la instanta suprema. Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box se apara si sustine, conform libertatea.ro, ca "totul este o magarie a DNA, o inscenare realizata prin intermediul lui Sorin Ovidiu Vintu". Obreja sustine ca Vintu s-a pus la dispozitia procurorilor DNA pentru a-si obtine reducerea pedepsei intr-un alt dosar. De asemenea, Obreja spune ca de fapt milionul de euro il ceruse in schimbul drepturilor litigioase detinute de niste evrei bogati. "Aveam nevoie de cash si urma sa-i vand, pentru 1.000.000 de euro, drepturile litigioase ale unor evrei bogati. N-am primit de la el nici un euro, desi Vintu incerca cu obstinatie sa-mi dea banii, ceea ce mi s-a parut suspect. Ulterior am aflat ca eu eram urmarit, aveam telefoanele ascultate si microfoane inclusiv in casa mea! Probabil ca DNA a vrut sa ma prinda cu ceva, dupa ce, in cazul Galei Bute, nu a gasit nimic acuzator" este anuntul socant facut de Obreja.

PUTEREA

Sute de persoane au semnat petiţia de susţinere a lui Robert Turcescu de la B1 TV

Semnatarii Apelui pentru apărarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei condamnă public decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a sancţiona postul B1 pentru opiniile jurnalistului Robert Turcescu. Ziarul PUTEREA susţine demersul celor patru ONG-uri (Freedom House România, Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social şi Centrul Român pentru Politici Europene), care avertizează asupra încercărilor repetate de a reduce la tăcere jurnaliştii români cu opinii diferite de cele ale puterii. Sute de jurnalişti şi nu numai au semnat petiţia online privind susţinerea lui Robert Turcescu, care a fost sancţionat de CNA pentru opiniile sale.

Trafic restricţionat din 24 februarie pe Calea Victoriei

Municipalitatea bucureşteană a anunţat, miercuri, că lucrările de reabilitare şi modernizare a Căii Victoriei, pe segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Calea Griviţei, au în vedere atât extinderea trotuarelor, cât şi amenajarea pistelor pentru biciclişti, prin renunţarea la o bandă şi jumătate din carosabil. Calea Victoriei urmează să fie reabilitată şi modernizată pe segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Calea Griviţei, prin extinderea trotuarelor şi amenajarea pistelor pentru biciclişti, proiectul urmând să dureze şase luni şi să coste 8.700.000 de lei.

Firmele din alimentaţie şi afacerile cu spaţii şi birouri, primele victime ale insolvenţei în 2014

Supraîndatorarea a fost principala cauză de intrare în insolvenţă a companiilor din România, în 2013, a declarat Andrei Cionca, asociat fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR). Potrivit acestuia, alte cauze majore pentru intrarea firmelor în insolvenţă, anul trecut, au fost greşelile echipelor manageriale, scăderea consumului, pierderile continue şi apartenenţa societăţilor cu probleme la un grup de companii. Reprezentantul CITR a subliniat că potrivit analizelor efectuate de practicienii în insolvenţă, cele mai afectate domenii în 2014 vor fi cel alimentar şi cel de închirieri de spaţii şi birouri. Alţi potenţiali "candidaţi" la insolvenţă vor fi beneficiarii de subvenţii - din cauza întârzierilor plăţilor - şi constructorii de infrastructură.

ROMANIA LIBERA

Magistraţii, imuni la contraofensiva politicienilor

Mogulul Gruia Stoica a fost trimis în judecată în doar două săptămâni de la reţinerea sa. Pe lângă viteza cu care s-a mişcat în cazul Gruia Stoica, DNA a deschis, după 1 februarie, şi alte anchete răsunătoare. Ele vizează mai mulţi baroni locali care păreau până acum imuni la problemele penale. A fost, nu în ultimul rând, o perioadă în care a devenit şi mai vizibilă intenţia unora de a forţa schimbări înainte de termen la vârful Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv DNA. Deşi până acum ideea cu pricina nu s-a materializat, asemenea semnale pot inhiba lupta cu marea corupţie. Din fericire, există indicii solide că instituţiile vitale pentru evoluţia justiţiei nu au cedat şi nici nu au ieşit timorate din coliziunea cu factorul politic, iar finalizarea-fulger a anchetei în cazul Gruia Stoica e o dovadă în acest sens. Nici nu se poate spune că ar fi şi singura. Două săptămâni, şase nume: Mazăre, Constantinescu, Cosma, Nicolescu, Nichita, Gheorghe Ştefan.

Capcană pentru clanul Gambino şi N'drangheta

Poliţiile din Italia şi SUA au lansat în comun o vastă operaţiune botezată "New Bridge", care a dezmembrat o reţea mafiotă transatlantică şi a distrus un plan criminal major destinat să faciliteze traficul internaţional de droguri, de arme şi de spălare de bani între Italia, SUA, Canada şi America de Sud. Planul a reunit familia Gambino din New York şi N'drangheta, mafia calabreză. Extrem de puternică şi cu ambiţii expansioniste, mafia calabreză a vizat o alianţă importantă cu clanul Gambino pentru că acesta, la rândul său, are relaţii importante cu cartelurile mexicane ale drogurilor. Un expert american în mafie a declarat că arestările au subliniat o nouă strategie pentru stabilirea unei baze americane. "Mafia din SUA a înţeles foarte clar că mafia siciliană, Cosa Nostra, a slăbit atât de mult încât a permis ascensiunea N'dranghetei."

ZIARUL FINANCIAR

Bogdan Putinică, Enea Software: Noi producem la Bucureşti tehnologie pentru avioane Boeing şi pentru sateliţi europeni. România trebuie să devină un centru de cercetare şi dezvoltare în IT&C

România nu poate ajunge la un milion de softişti pentru că nu poate concura în volum cu India sau China, dar poate deveni centru de cercetare şi dezvoltare în IT&C, crede Bogdan Putinică, vicepreşedinte al Enea Software. Producătorul de software suedez Enea produce în România tehnologie pentru avioane Boeing, avioane de luptă americane, sateliţi europeni şi elicoptere apache, a spus la ZF Live Bogdan Putinică, vicepreşedintele companiei. Bogdan Putinică este cel care a fondat în anul 2000 compania de software IP Devel împreună cu Daniel Bogdan. În 2006, compania de recrutare Adecco a achiziţionat 76% din IP Devel pentru o sumă estimată la 7 mil. euro, iar în 2008 compania fondată de Putinică a fost preluată integral de Enea pentru 3,2 mil. euro.

Lista achiziţiilor "ilegale" pe fonduri europene: Mercedes-Benz cu opţionale de 3.000 de euro, Nissan Juke, tablete şi telefoane mobile

Un automobil Mercedes-Benz de 42.000 de euro cu dotări opţionale precum asistenţă la parcare, scaune încălzite, tapiţerie de piele şi pachet de iluminare inte­rioară, un SUV Nissan Juke, o tabletă Samsung şi un telefon BlackBerry sunt câteva dintre produsele achiziţionate de Ministerul Afacerilor Europene şi de autorităţile de management ale programelor de fonduri europene, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Cei 42.000 de euro ce au ajuns în con­turile producătorului german de auto­mo­bile au fost cheltuiţi în cadrul unui proiect din cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unul dintre cele mai controversate ca urmare a scandalurilor de corupţie ce au ajuns în lumina reflectoarelor în ultimii ani.

Şeful BVB: Dacă nu facem lichiditate, bursa se usucă şi moare

Fără măsuri urgente de schimbare şi clarificare a reglementărilor, piaţa de capital nu se poate dezvolta, iar economia are nevoie de o bursă solidă pentru a avea o alternativă la finanţarea bancară, este concluzia conferinţei cu tema "Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România", care a avut loc ieri la Banca Naţională. "Piaţa locală de capital se usucă, aproape că moare, din cauză că nu este un loc atractiv şi marii jucători din economie preferă să se finanţeze din afară. Companiile mici şi mijlocii nu se pot finanţa pentru că piaţa de capital este seacă. Economiile românilor nu pot fi investite în economia locală pentru că piaţa de capital nu este lichidă", a fost semnalul de alarmă tras ieri de CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, polonezul Ludwik Sobo­lewski. El a reuşit să aducă la aceeaşi masă Guvernul, BNR, ASF şi elita pieţei de capital din România, pentru a găsi soluţii aplicabile pentru dezvoltarea pieţei de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb