REVISTA PRESEI 13.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 13 februarie 2017

REVISTA PRESEI 13.02.2017

ADEVARUL

60.000 de oameni au format, în Piaţa Victoriei, un tricolor

Noi proteste au avut loc, duminică seara, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. Peste 60.000 de manifestanţi au făcut, în Piaţa Victoriei, un tricolor uman şi au cerut demisia Guvernului Grindeanu. Protestatarii au aprins şi luminile telefoanelor. Circulaţia a fost blocată. Manifestanţii au ocupat întreaga zonă din faţa Guvernului, unde jandarmii au înlăturat gardurile metalice pe care le puseseră. La ora 22.00 protestatarii din Piaţă au cântat imnul României.

Toţi oamenii preşedintelui Dragnea

Ca o noutate în PSD după câştigarea guvernării, împărţirea funcţiilor nu a mai însemnat o bătălie între taberele din partid, ci a stat în pixul unei singure persoane: Liviu Dragnea. Toate deciziile privind componenţa Guvernului, a conducerii unor structuri parlamentare şi a instituţiilor aflate în subordinea Guvernului au fost luate, exclusiv, de preşedintele PSD Liviu Dragnea. Prima mişcare politică a fost alegerea sa în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu scopul de a-şi dubla puterea şi influenţa asupra partidului. Persoanele în care Liviu Dragnea are cea mai mare încredere sunt două femei, care s-au aflat de-a lungul anilor în subordinea directă a liderului PSD. Una este Sevil Shhaideh, cealaltă, Carmen Daniela Dan.

O noua tara ar putea apărea anul viitor in Europa

Insulele Feroe, un arhipelag autonom in cadrul Danemarcei situat in zona Atlanticului de Nord, vor organiza anul viitor pe data de 28 aprilie un referendum pentru o noua Constituţie care să le dea dreptul la autodeterminare, transmite duminica AFP. 'Constituţia (Insulelor Feroe) ne va defini identitatea ca naţiune si drepturile si obligaţiile noastre fundamentale ca popor, inclusiv dreptul la autodeterminare', a menţionat intr-un comunicat şeful executivului local, Aksel Johannesen. Insulele Feroe numără mai puţin de 50.000 de locuitori si sunt situate intre Islanda, Scotia si Danemarca. Acest teritoriu a obţinut autonomia in anul 1948, dar relaţiile externe si apărarea au rămas in sarcina Danemarcei.

Armata americană, "răpusă" de căile ferate din România

Militari americani şi echipament de război al Armatei Statelor Unite ale Americii sosesc marţi, 14 februarie, la Baza de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Venirea trupelor înarmate, anunţată iniţial pentru luni, a fost amânată cu o zi din cauza "condiţiilor de trafic şi a stării vremii", a anunţat MApN. Marţi, 14 februarie, va sosi la Kogălniceanu, pe calea ferată, transportul cu militari şi echipament de la Brigada a treia de Blindate, cu 500 efective militare, un batalion de infanterie cu tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley şi mortiere. "Vulturii luptători" vor să facă o demonstraţie de forţă din debarcarea lor la ţărmul Mării Negre. Ei vor staţiona aici 9 luni, apoi vor fi înlocuiţi de altă unitate combatantă.

Puşcăriaşii, de două ori mai bine hrăniţi decât bolnavii din spitalele de stat

Deşi alimentaţia este foarte importantă pentru recuperarea pacienţilor internaţi în spitale, hrana zilnică pe care aceştia o primesc este în limita a 15 lei, nu e diversificată şi nici concepută în funcţie de nevoile lor. De cealaltă parte, alocaţia de hrană pentru un deţinut este de 32 de lei. Deşi a crescut cu câţiva lei, alocaţia de hrană pe zi pentru un pacient internat în spital nu depăşeşte 15 lei în cazuri extreme. Din acest motiv, bolnavii români internaţi în spital ajung să primească ceai direct din găleţi şi mâncăruri de care abia dacă se pot atinge.

Achiziţia unei locuinţe pentru închiriere, mai rentabilă decât un depozit bancar

Pe fondul tendinţei de stabilizare a preţurilor la locuinţe, piaţa rezidenţială a revenit în ultimii ani în topul preferinţelor celor interesaţi de diferite variante de plasament al capitalului. Chiar dacă este supusă unei sensibilităţi fireşti la contextul economico-financiar, cererea pe acest segment de piaţă rămâne una puternică, susţine Imobiliare.ro. Dr. Radu Zilişteanu, profesor de economie, a confirmat că există o rentabilitate mai mare din achiziţionarea unui imobil în scop investiţional faţă de un depozit bancar, însă consideră investiţiile pe bursă chiar mai profitabile. "O investiţie imobiliară poate conduce la randamente mai bune decât o dobândă bancară, adică poate să conducă la câştiguri nete de 6-7% pe an, pe când depozitul bancar nu", a declarat Zilişteanu.

George Maior: O întâlnire Iohannis - Trump, obiectivul cel mai semnificativ din punct de vedere al dialogului politic bilateral

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că are "promisiunea" de la consilierul pe securitate naţională al lui Donald Trump, că noul secretar de Stat, va efectua, până în luna iunie, o vizită în România, obiectivul "cel mai semnificativ" din punct de vedere al "dialogului politic bilateral" la nivel strategic fiind o întâlnire între preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Trump.

România a instalat anul trecut un număr dublu de turbine eoliene. Vântul, a doua sursă de electricitate a UE

Capacităţile noi de energie instalate în România anul trecut s-au dublat faţă de 2015, iar în UE energia eoliană a ajuns a doua sursă de electricitate, devansând cărbunele, potrivit datelor furnizate de Wind Europe. În anul 2016, 13,9 GW de energie eoliană au fost instalaţi în Europa, dintre care 12,5 GW în Uniunea Europeană. Aceasta reprezintă o scădere de 3% faţă de 2015. Cu o capacitate totală instalată de 153,7 GW, energia eoliană depăşeşte cărbunele, devenind a doua formă, după capacitate, de generare de energie din Europa. Cu aproape 300 TWh generaţi în 2016, capacităţile eoliene au acoperit 10,4% din cererea de electricitate a UE. În 2016, 27,5 miliarde de euro au fost investiţi pentru a finanţa dezvoltarea energiei eoliene, ceea ce reprezintă cu 5% mai mult decât suma alocată în 2015.

Peste 100 de nave captive în gheaţă sunt în pericol de scufundare. Banchiza de pe Dunăre

Circulaţia pe fluviu este blocată de mai bine de o lună de zile deoarece Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) a abandonat sectorul din amonte de Brăila al fluviului, pe motiv că nu are cu ce sparge gheaţa. Proprietarii navelor, în mare parte companii străine, ameninţă România cu procese. Situaţia de pe Dunăre devine, pe zi ce trece, tot mai complicată. Circulaţia navelor în amonte de Brăila este în continuare închisă după ce, de mai bine de o lună de zile (mai precis din 8 ianuarie 2017), Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor) a anunţată că nu mai poate menţine şenalul liber de gheaţă deoarece nu are dotarea tehnică necesară.

BANCHERUL

Nici in Polonia nu se mai face conversia creditelor in CHF la cursul istoric

Celor o jumătate de milion de polonezi cu credite in CHF li s-a promis de actualul preşedinte al tarii, Andrzej Duda, in campania sa electorala din 2015, ca, dacă va fi ales, va susţine o lege pentru conversia acestor împrumuturi in zloţi, la cursul istoric, după cum si politicienii români nu doar au promis, ci chiar s-au ţinut de cuvânt. Însă odată ajunşi la putere, politicienii polonezi au constatat că promisiunile lor au fost simple demagogii si ca in realitate o conversie la cursul istoric nu este posibilă fără a încălca o serie de norme europene, de legi, dar si fără a afecta serios sistemul bancar. Astfel că au renunţat la ideea de a face conversia la cursul istoric, dar au venit cu o altă măsură compensatorie, de a rambursa clienţilor marja de curs valutar pe care băncile au încasat-o de la clienţi.

Banca Transilvania, premiata de BVB pentru ca organizează teleconferinţe secrete cu investitorii

Banca Transilvania a primit de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) premiul "Cea mai bună strategie de comunicare şi relaţii cu investitorii în 2016 a unei companii listate (votul publicului)", cu toate ca banca din Cluj este netransparentă si discriminatorie cu investitorii si analiştii. Banca Transilvania (indice bursier TLV) a început din 2015 sa organizeze, după modelul băncilor străine, teleconferinţe telefonice in care prezinta investitorilor, in general analişti ai băncilor si fondurilor de investiţii, detalii suplimentare despre rezultatele financiare trimestriale, la o zi după ce acestea sunt comunicate oficial Bursei si presei. Numai că, spre deosebire de teleconferinţele băncilor străine, care sunt publice, aşadar transparente, si la care poate participa orice analist, deci nediscriminatorii, teleconferinţele băncii din Cluj sunt secrete.

CAPITAL

Darea în plată devine aproape imposibilă

Doar 100 de debitori mai trimit lunar cereri de dare în plată către bănci, faţă de 1.000 de persoane, câte erau înainte de modificarea legii de către Curtea Constituţională. Până acum, s-au strâns 6.400 de cereri, în condiţiile în care sunt 300.000 de persoane eligibile, potrivit estimărilor BNR. Fiecare cerere de dare în plată în parte va fi analizată de un judecător şi fiecare client care vrea să scape de credit cedând locuinţa va trebui să demonstreze că, pe parcursul derulării contractului, a apărut un eveniment imposibil de prevăzut din cauza căruia ratele nu mai pot fi achitate. Aceasta este, în termeni simpli, modificarea adusă de Curtea Constituţională legii privind darea în plată. Iar această modificare reduce aproape de zero efectele, atât de discutate şi amplificate ale actului normativ.

În ianuarie, RAR a eliberat documente pentru 37.437de maşini de ocazie şi doar 8.000 noi

Registrul Auto Român a primit în prima lună a anului solicitări de eliberare a documentelor necesare înmatriculării pentru doar 8.000 de maşini noi. În schimb, alte 37.437 de solicitării au fost pentru vehicule de ocazie. Un calcul simplu arată că raportul dintre maşinile de ocazie şi cele noi a urcat la aproape 5/1.

Creşterea economică reduce numărul de insolvenţe

Companiile resimt diferit creşterea economică din ultima perioadă, aproape 8.300 intrând în insolvenţă pe parcursul anului trecut. Cifra este însă cu o cincime mai mică decât cea înregistrată în 2015. Perioada economică bună de anul trecut s-a putut observa şi în numărul în scădere al companiilor care au intrat în insolvenţă. Datele Registrului Comerţului (ONRC) arată că, în 2016, au declanşat procedura de insolvenţă 8.371 de firme, cu 18,5% mai puţine decât în 2015. Cele mai multe procese au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, cu un total de 1.771 cazuri, cu 2,5% mai puţin decât în anul anterior.

Un buget prea optimist pentru o realitate tristă

Bugetul a fost votat de Parlament cu foarte puţine amendamente faţă de varianta propusă de Guvern. Au rămas astfel în proiect cheltuielile uriaşe, cât şi estimările mult prea optimiste cu privire la venituri. Astfel, dacă nu apare vreo minune, este greu de crezut că vom reuşi să rămânem în deficitul de 3%.

Global Finance ar mai putea vinde din proprietăţile româneşti

Fondul de investiţii Global Emerging Property Fund (GEPF), lansat de grecii de la Global Finance în 2005, caută oportunităţi de continuare a activităţii de dezvoltare şi investiţii din România, deşi pe piaţa imobiliară locală se vorbeşte despre un posibil exit al acestuia, după mai bine de zece ani de activitate. Compania nu exclude totuşi vânzarea activelor ca parte din strategia generală a fondului. Fondurile de investiţii de genul celui administrat de Global Finance au, de regulă, o durată de viaţă de zece ani, după care urmează o perioadă de lichidare a activelor acumulate cu scopul returnării câştigurilor către investitori.

COTIDIANUL

Corul impostorilor vrea academie - Cornel Nistorescu

Dacă şi apelul unui grup de membri ai Academiei Române a stîrnit dispreţ, contestări, inclusiv retrageri, de parcă ar fi vorba despre nişte duşmani ai României, atunci cu siguranţă că avem o problemă. Multora le lipseşte o doagă sau, pur şi simplu, se cred mai deştepţi decît membrii Academiei Franceze cu cea a României luate la un loc. Cunoscuta soprană Mariana Nicolesco s-a şi retras, descoperind că nu este vorba despre dînsa. Acesta pare un argument rezonabil în raport cu criticile sau obiecţiile altora. Cristian Tudor Popescu, isteric şi vituperant, ca o falcă de Dracula deschisă deasupra PSD, a găsit de cuviinţă să contribuie şi el la campania de sprijinire a Pieţei Victoriei şi de demolare a valorilor pe care nu le pricepe.

Primarul Iaşiului, "invitat" să plece din PSD

Unul dintre vicepreşedinţii PSD Iaşi, Ovidiu Laicu, îi cere demisia de onoare liderului filialei, primarul Mihai Chirica, din cauza declaraţiilor publice făcute de acesta în ultima vreme care ar încălca statutul PSD. Ovidiu Laicu a declarat, presei, că el solicită conducerii centrale a PSD să îl suspende pe Chirica din funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional. "Vorbesc în nume propriu. Organizaţia nu cere excluderea domnului Chirica. Prin declaraţiile pe care le face domnul Chirica este mană cerească pentru adversarii politici. Face paradă că ar fi pesedist. De fapt, prin declaraţiile pe care le face se situează în cu totul în afara PSD-ului. El încalcă nişte articole din statutul PSD prin declaraţiile pe care le face", a afirmat Ovidiu Laicu, citat de Agerpres. El a recunoscut că Mihai Chirica are susţinerea întregii filiale a PSD, dar că "până acum a declarat doar de capul lui".

Germania are un nou preşedinte

Fostul ministru de Externe Frank-Walter Steinmeier a fost ales duminică preşedinte al Germaniei, funcţie în care îl va înlocui pe Joachim Gauck. Social-democratul a fost ales cu 931 de voturi pentru (dintr-un total de 1.239) ale parlamentarilor şi reprezentanţilor celor 16 landuri germane, care formează Convenţia Federală. Alegerea lui Frank-Walter Steinmeier în funcţia de preşedinte a fost posibilă în urma înţelegerii dintre partidul său şi creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel. Steinemeier este al 12-lea preşedinte german din ultimele şapte decenii şi va ocupa în următorii cinci ani o poziţie mai mult simbolică.

FMI critică Germania pentru politica impusă Atenei. Grecia în era Trump: drahmă sau "protectorat" UE?

Calculele electorale din Olanda, Franţa şi Germania obligă cele trei guverne să încheie un acord pentru o nouă tranşă de împrumut până la finalul acestei luni, altfel Grecia ar intra în incapacitate de plată exact înainte de alegerile din Germania, în luna septembrie. Explozia acestei crize ar face ca Angela Merkel, depăşită deja în sondaje de social-democratul Martin Schulz, să piardă voturi importante din cauza acestor împrumuturi foarte nepopulare pentru electorat. Numai că FMI pune o piedică marilor economii care creditează Grecia şi cere condiţii mai puţin dure şi restructurarea datoriei. Ultimul raport al FMI caracterizează situaţia datoriei elene drept "nesustenabilă" şi "explozivă".

Între drahmă şi protectorat european

Situaţia Greciei este folosită acum de către administraţia Trump, cu un sprijin discret din partea FMI, pentru a pune presiune pe Angela Merkel. Guvernul de la Atena pare angrenat într-un joc al celor mari, iar analiştii economici arată că premierul Alexis Tsipras nu face decât să se pună astfel cu spatele la zid în faţa a două soluţii: fie Grecia va pierde în continuare din suveranitate, urmând să ajungă precum posesiunile SUA din Pacific sau precum rezervaţiile de amerindieni, primind în schimb finanţare din partea metropolei, fie va renunţa la euro şi se va arunca în necunoscut.

CURIERUL NATIONAL

Se redresează Euroins?

Aflată în redresare financiară din noiembrie 2015, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat, printre altele, insuficienţa capitalului social, societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA a decis majorarea acestuia cu 100 milioane lei, de la 430 milioane lei cât era la finele anului trecut. La sfârşitul anului trecut, Autoritatea a analizat stadiul de îndeplinire a măsurilor cuprinse în planul de redresare al Euroins. În 2015, Euroins a înregistrat pierderi de aproape 300 milioane lei.

Guvernul creează un Fond pentru administrarea şi valorificarea eficientă a participaţiilor statului

Guvernul intenţionează să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), mecanism care, potrivit memorandumului promovat de Ministerul Economiei, va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile. Creat ca un mecanism de finanţare care va identifica şi materializa oportunităţi investiţionale cu impact în dezvoltarea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă pe termen lung, FSDI "va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii".

O spectaculoasă schimbare de poziţie a lui Donald Trump faţă de China

Presa internaţională consemnează, sub titluri mari, o schimbare radicală a poziţiei preşedintelui Donald Trump faţă de Beijing. Surprinzător, joi, domnia sa a decis să-l contacteze telefonic pe preşedintele Xi Jinping şi să acţioneze într-o manieră care până la urmă a dezamorsat tensiunile survenite în ultimele săptămâni între Statele Unite şi China. Confirmând o informaţie apărută în "The Financial Times", Casa Albă a anunţat oficial, într-un comunicat, că cei doi oameni de stat au purtat o "lungă" conversaţie telefonică în cursul căreia Donald Trump a acceptat, la cererea lui Xi Jinping, să respecte principiul "o singură Chină".

Economistul Mircea Coşea: Bugetul pe 2017, la fel de periculos ca Ordonanţa 13

"Orice analiză a unui buget de ţară cu economie de piaţă funcţională, membră a Uniunii Europene, trebuie să se bazeze pe o axiomă a economiei moderne globalizate, aceea conform căreia bugetul nu este doar un cont contabil al economiei naţionale, ci şi un instrument de politică economică a guvernelor. Explicaţia este dată de rolul pe care statul îl mai poate avea într-o economie de piaţă concurenţială", a spus economistul. Mircea Coşea a declarat recent că bugetul pe anul 2017 este la fel de periculos pentru economia ţării, asemeni OUG 13, pentru viitorul democraţiei. Economistul Mircea Coşea este de părere că bugetul pe 2017 arată un accent pe asistenţa socială a unor categorii considerate mai mult sau mai puţin defavorizate în funcţie de interesele electorale.

Hackerii ruşi iau cu asalt campania prezidenţială din Franţa

După ce a fost acuzată de ingerinţă în prezidenţialele americane pentru a-l favoriza pe Trump, Rusia este suspectată acum că pregăteşte atacuri informatice pentru a influenţa campania electorală din Franţa, în favoarea partidului populist de extremă-dreapta Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen.

EVENIMENTUL ZILEI

Strategia chinezilor creşte afacerile rafinăriei Petromidia

Anul acesta, conducta care transportă ţiţei din Kazahstan şi Rusia în Marea Neagră îşi va dubla capacitatea de transfer, până la un nivel de 67 milioane tone/an. Măsura se va reflecta şi în România şi va consolida parteneriatul strategic încheiat la finele lui 2016 între compania de petrol şi gaze din Kazahstan KazMunayGas şi compania chineză CEFC.

Dragnea APROAPE SCOS DIN JOC în PSD?

În PSD au apărut discuţii despre viitorul lui Liviu Dragnea în partid, concluzia fiind că depinde foarte mult de el dacă va mai fi susţinut la şefia PSD, a anunţat, duminică, vicepreşedintele naţional al partidului Mihai Chirica, primar al municipiului Iaşi. Întrebat dacă este mulţumit de felul în care Liviu Dragnea conduce PSD, Mihai Chirica a spus la Digi24: "Sincer, nu. Daca as fi fost multumit, as fi tacut". Chirica a precizat că îi dă un cec în alb lui Dragnea "pana cand nu pune in pericol PSD". Întrebat dacă pana acum a pus in pericol partidul, el a spus: "Conform prognozelor sociologice, da ". Mihai Chirica a mai spus că ar fi nevoie de un Congres extraordinar al partidului "în momentul în care se liniştesc apele".

PERICOL IMENS în bulion. APC a activat ALERTA NAŢIONALĂ

Pericol imens în bulionul din supermarcheturi. Asociaţia Pro Consumatori a activat alerta naţională şi îi avertizează pe români să fie atenţi la acest tip de produs atunci când îl achiziţionează pentru că anumite sortimente pun în pericol sănătatea. Reprezentanţii asociaţiei Pro Consumatori au testat 71 de sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi) comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket şi că, dintre acestea, 78% ar trebui retrase de pe piaţă.

JURNALUL NATIONAL

Parchetul, despre finanţarea USR: A fost începută urmărirea penală in rem pentru spălare de bani,delapidare şi conflict de interese

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis la începutul acestui an un dosar în care a fost începută urmărirea penală in rem (pentru faptă) pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări venite de la Autoritatea Electorală Permanentă privind o posibilă finanţare ilegală a USR. Informaţia a fost confirmată pentru AGERPRES de Biroul de presă al Parchetului General.

Sporuri şi prime date ilegal în mai multe companii de stat

Zeci de sporuri şi prime date ilegal în companiile de stat. Asta a descoperit Curtea de Conturi. Ultimul raport publicat arată grave erori în ceea ce priveşte modul în care instituţiile statului au dat drepturi salariale în valoare de peste 10 milioane de euro. La Romgaz, din cele 11.2 milioane de lei date pentru prime şi sporuri, 9.15 milioane au fost cheltuiţi pentru salariile şefilor. La APIA s-au efectuat plăţi nejustificate, în valoare de 604.000 lei din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata primei de stat, acordate producătorilor agricoli în cadrul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, prin nesesizarea şi necorectarea unor erori de înregistrare în cererile unice de plată, fiind declarate cantităţi de lapte mai mari decât cele reale, se arată în document.

2016, cel mai slab an din ultimii 18 în privinţa firmelor cu capital străin nou înfiinţate

România a înregistrat, în 2016, cel mai slab an din ultimii 18 în privinţa firmelor cu capital străin nou înfiinţate, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, anul trecut au fost înfiinţate 5.348 de astfel de firme, în scădere de la 5.831 unităţi, în 2015. După 1991, cele mai multe societăţi au fost înfiinţate în anul 2007, când au fost înregistrate peste 15.000 de astfel de firme. La polul opus, cele mai puţine au fost în anul 1995, respectiv 3.400. Valoarea totală a capitalului social al celor 5.348 firme se ridică la 40 milioane dolari, cu 1,4% peste 2015. În perioada 1991 - 2016, au fost înfiinţate 209.814 de societăţi cu participare străină la capital, valoarea totală a capitalului social subscris fiind de peste 44,8 miliarde de euro.

Cătălin Dumitru, numit preşedinte al CA Rompetrol Rafinare

Cătălin Dumitru a fost numit, începând cu data de 10 februarie, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, iar Alexei Golovin a fost numit membru interimar în CA, după ce Azamat Zhangulov a renunţat la funcţia de preşedinte şi la cea de membru, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti. "Azamat Zhangulov, actualul prim vicepreşedinte al KMG International, a fost promovat în funcţia de prim vicepreşedinte vânzări şi marketing în cadrul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze a statului Kazahstan, acţionar unic al KMG International", se menţionează în raportul transmis BVB.

NATIONAL

Se intră cu ranga la SRI!

Noua Putere se pregăteşte pentru "confruntarea secolului" in războiul pe viată si pe moarte pe care îl duce cu sistemul. Si, desigur, după gafele de strategie pe cât de penibile, pe atât de inutile comise odată cu năstruşnica OUG 13 si după ce PSD-ul a făcut niscai paşi înapoi, fiind pus cu botul pe labe de "frumoşii tineri si liberi" si, mai ales, de obscurii susţinători din umbra ai acestora, ar părea că noul asalt al oamenilor lui Liviu Dragnea ar părea din start supus eşecului. De aceasta data însă, probabil si cu lecţia învăţata după faza cu graţierea, planul pare mult mai bine pus la punct, ţintind chiar "inima duşmanului" si anume statutul ofiţerului de informaţii din cadrul SRI.

Carmen Dan se da la "stăpânii căsuţelor"!

Mişcare pe cât de surprinzătoare, pe atât de ambiţioasă a noului ministru de Interne, după ce Carmen Dan a decis trimiterea Corpului de control la Direcţia Secretariat General si de Protocol, condusă de fostul şef al Jandarmeriei Romane, generalul Mircea Olaru. Se încearcă deschiderea unei "cutii a Pandorei" in care au fost ţinute ascunse, atâta amar de vreme, unele dintre secretele care le-au dat atâta influenta "stăpânilor căsuţelor". Cei de care, pe când era preşedinte jucător, până si Traian Băsescu se plângea ca nu pot fi daţi de la butoanele subterane ale Internelor.

PUTEREA

Cel mai important consilier al lui TRUMP va vizita ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, într-un interviu difuzat de Digi 24, că are "promisiunea" de la consilierul de securitate naţională al lui Donald Trump, generalul Michael Flynn, că va efectua, până în luna iunie, o vizită în România. În opinia lui Maior, obiectivul "cel mai semnificativ" din punct de vedere al dialogului politic bilateral la nivel strategic este o întâlnire între preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Trump. Chestionat dacă vor avea loc anul acesta vizite la nivel înalt, George Maior a spus că se lucrează "intens" în acest sens.

MAIOR, fostul şef al SRI: "Îmi pare rău că generalul COLDEA s-a retras!"

George Maior, a declarat, referitor la scandalul de la nivelul SRI care îl viza şi pe el, alături de Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea, că nu îşi reproşează absolut nimic. Maior afirmă totuşi că îi pare rău că Florian Coldea a decis să se retragă, după ce a contribuit "enorm" la reformarea Serviciului. "Eu am cooperat foarte bine cu acea anchetă care s-a desfăşurat în cadrul Serviciului. Eu am fost cel voluntar care am adăugat explicaţii suplimentare dacă a fost nevoie. Lucrurile au fost clare din punct de vedere al acelei cercetări. Zece ani de zile SRI a devenit unul dintre cele mai puternice din lume, respectate, credibile şi văd acest lucru şi aici, văd peste tot acest fapt", a afirmat fostul director al SRI.

ROMANIA LIBERA

Războinicul de la PSD, plătit din banii NATO

Chiar în decembrie 2016, când câştiga un nou mandat de deputat, pesedistul Cătălin Rădulescu era condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Ceea ce nu l-a împiedicat să câştige, prin propria firmă, contracte pentru lucrări la Baza Aeriană 86, cea care adăposteşte nou-achiziţionatele avioane de luptă F-16. Situată lângă Feteşti, baza aeriană a intrat într-un amplu program de refacere şi modernizare la standarde NATO. În primă fază, organizaţia Nord-Atlantică şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) au plătit aproximativ 32 milioane euro pentru lucrări de reabilitare şi modernizare.

Senatorul PSD Şerban Nicolae crede că bliţul telefonului poate consuma din minutele abonamentelor de telefonie mobilă

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că lanterna telefonului consumă minute din abonamentul telecom oferite de Parlamentul României. Ba mai mult, senatorul le-a atras atenţia colegilor săi să nu ridice costurile prin utilizarea lanternei, după ce parlamentarii Opoziţiei şi-au aprins telefoanele în semn de solidaritate cu protestatarii din Piaţa Victoriei.

ZIARUL FINANCIAR

De ce PSD-ul urăşte multinaţionalele, deşi au făcut cel mai mult afaceri cu ele

Multinaţionalelel sunt acuzate că şi-au trimit oamenii în Piaţa Victoriei şi în celelalte oraşe mari, ca să protesteze împotriva celebrei OUG 13, cu scopul final de a da jos de la putere guvernul naţional PSD-ALDE şi a instala guvernul lui Iohannis, aservit Bruxelless-ului şi multinaţionalelor, cum a fost guvernul Cioloş. Ironic, istoric, liderii PSD au făcut mai multe afaceri cu multinaţionalele, cu cei care vor să distrugă unitatea şi independent acestei ţări, decât au făcu celelalte guverne sau regimuri. Dacă ne amintim de afacerea Daewoo, de acum 12-13 ani, privatizarea Petrom cu nivelul scăzut al redevenţelor, apariţia în pădurile României a grupului austriac Schweighofer, autostrada Bechtel, a doua etapă din privatizarea BRD, privatizarea Sidex şi a altor combinate, etc, toate sunt legate de guvernările PSD şi de liderii lor. Toate aceste vânzări şi privatizări au fost însoţite de ştergeri mari de datorii, plus bani din bugetul de stat, fie pentru disponibilizări, fie pentru probleme de mediu.

America House, cea mai scumpă clădire de birouri cumpărată în România, revine pe piaţă la vânzare

Clădirea America House va fi scoasă la vânzare anul acesta, la zece ani de când a devenit cel mai scump proiect de birouri tranzacţionat în România. America House este deţinută de fondul francez de investitii AEW Europe, unul dintre principalii administratori de proprietăţi şi investiţii imobiliare din Europa. America House a fost cumpărată în august 2007 de Natixis, a cărui divizie imobiliară este AEW Europe de la Globe Trade Canter contra sumei de 120 de milioane de euro, nivel neatins de atunci de niciun alt proiect vândut în ultimul deceniu. Singura tranzacţie care ar putea să o depăşească ar fi vânzarea birourilor AFI Park, aceasta fiind evaluată la 164 de milioane de euro. Potrivit datelor din piaţă, America House s-ar vinde acum pentru circa 80-90 mil. euro, cu 30-40 mil. euro mai puţin.

Germania pregăteşte asaltul comercial asupra Africii

În toamna anului trecut cancelarul german Angela Merkel declara că a venit timpul ca Africa să intre în atenţia lumii. De atunci, Germania a venit cu un Plan Marshall pentru dezvoltarea ţărilor africane, cu îndemnul pentru companiile nemţeşti să investească pe un teritoriu până acum neglijat şi cu intenţia de a face Africa pentru prima dată o prioritate în agenda G20, grup a cărui preşedinţie o deţine anul acesta. O Africă emergentă, cu o clasă de mijloc în expasiune ar fi atât o piaţă de desfacere interesantă pentru companiile germane, cât şi o bază de producţie ieftină în condiţiile în care forţa de muncă din Europa de Est tinde să se scumpească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb