Adevărul
• Surse: Guvernul nu o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru. Ce motiv invocă
Publicaţia "Adevărul" scrie că Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru "Adevărul". MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. "E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE", ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.
Guvernul va trebui să susţină la Bruxelles un punct de vedere oficial privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european. Conform procedurii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va formula mandatul cu care România va merge în Consiliul UE, acolo unde se va decide numele viitorului şef al Parchetului European. Toader a anunţat în primă fază că-i va avertiza pe miniştrii de Justiţie din UE cu privire la "abuzurile" comise de Kovesi ca şef al DNA. Ulterior, Toader a pasat răspunderea către premeierul Viorica Dăncilă.
Bancherul
• BRD m-a bagat in Biroul de Credit pentru un card de alocatie neinchis. Ce pot sa fac?
Publicaţia "Bancherul" informează: "Buna ziua. Cumnata mea a avut acum 3 ani un card pentru alocatii la BRD dar nu a fost sa inchida contul. In luna noiembrie s-a dus sa faca un credit pentru nevoi personale si a gasit-o cu o restanta de 70 lei. A platit acea restanta si i-a spus de la banca ca inca nu a fost scoasa din baza de date. Ea nu a fost in niciun fel anuntata ca mai are aceasta restanta. Cum poate fi scoasa din biroul de credite ca sa poata face un credit?", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro.
Raspuns
Stimata doamna,
BRD ar fi trebuit sa inchida cardul, daca acesta nu a fost utilizat o perioada lunga de timp, si sa-si anunte clientul cu privire la eventualele comisioane care mai trebuie achitate pentru respectivul card.
In shimb, BRD a procedat incorect, daca nu a inchis cardul si a continuat sa calculeze comisioane de administrare a cardului, desi acesta nu era folosit.
Cotidianul
• Zi de FOC: Tarcea, pe făraş?
Publicaţia "Cotidianul" informează că secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM discută, miercuri, de la ora 14.00, acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară faţă de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, potrivit agendei făcute publice pe site-ul CSM.
Pe 19 decembrie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de preşedinta instanţei supreme pentru "refuz nejustificat" de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, referire la completurile de judecată.
"Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) şi o) din Legea nr. 303/2004.
Naţional
• Cine n-are ROBOR, sa-si cumpere!
Cătălin Tache de la Publicaţia "Naţional" notează: Pe la ora 11 a inceput transmisia. Se intreceau televiziunile sa prezinte live audierea la care fusese invitat Mugur Isarescu sa dea socoteala in fata Comisiei economice. Cred ca au fost audiente record, de parca ar fi fost finala Cupei Davis, cu Romania pe terenul care ba este al Bancii Nationale, ba al altuia, ba al altora si niciodata al cui trebuie. Lumea astepta cu sufletul al gura sa vada cazand capul lui Isarescu. Ce dezamagire, caci Guvernatorul BNR a iesit din sala cu capul pe umeri. Si asta n-ar fi nimic. Sfidator, a plecat si cu ROBOR-ul la subrat, dand astfel cu tifla parlamentarilor care l-au descusut.
Ce au inteles cei care au privit cum se sagetau din priviri si din vorbe senatorii si Consiliul de administratie al BNR? Pai, sa calculam. 20% din telespectatori nu au cultura economica. 20% nu au cultura financiara. Inca 20% nu au cultura privind piata monetara. Mai sunt alti 20% - ca sa folosesc o zicala - care nici acum nu inteleg ca bancherii, cu o politete desavarsita, iti imprumuta umbrela cand afara e cald si vreme frumoasa, dar ti-o iau inapoi, la fel de politicosi, cand ploua cu galeata. Restul, pana la 100%, s-au prins ca ROBOR ba creste, ba scade, si au dat fuga la supermarket sa-l cumpere, poate o fi vreo oferta.