REVISTA PRESEI 13.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 13 martie 2014

ADEVARUL

Scandal între Palate pe tema certificatelor verzi. Băsescu: A scăzut preţul la energie şi Ponta nu s-a prins

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, miercuri, despre Ordonanţa de Urgenţă privind certificatele verzi, despre care a subliniat că este în vigoare, în ciuda faptului că a fost atacată la Curtea Constituţională, dar şi despre situaţia din Ucraina. Basescu: "Premierul, din obiceiul prost de a minţi ori din incompetenţă, a spus că ar fi blocată OUG nr. 57 prin care se reducea numărul de certificate verzi care erau acordate producătorilor de energie din surse regenerabile. Aş vrea să v-o arăt, să o vadă şi premierul. Guvernul a considerat că primele acordate, numărul de certificate adică, este mare, mai ales pentru perioada actuală şi a emis această OUG care este în vigoare. Deci ce spune premierul, că e blocată, e ori minciună, ori proba incompetenţei, ori ambele. OUG a produs efecte şi bănuiesc că orice jurnalist ştie că preşedintele nu poate bloca aplicarea unei OUG, ci numai Avocatul Poporului."

Crin Antonescu, la Adevărul Live: Dacă Iohannis are în mod clar mai mult ca mine, mergem pe el la prezidenţiale

Preşedintele PNL Crin Antonescu a fost invitat, miercuri, la Adevărul Live, unde a vorbit despre viitorul PNL în contextul celor două rânduri de alegeri din acest an, dar şi despre relaţia cu fostul său partener de alianţă, Victor Ponta. Crin Antonescu despre ţinta PNL la europarlamentare: Îmi propun 25% la europarlamentare. Noi vorbim de o ţintă. Ştim că dacă luăm 23% e ca şi atinsă ţinta. Nu sunt mulţumit nici cu 20%, sub 20% ar fi foarte rău. Nici nu vreau să analizez aşa ceva. Sub 20% ar fi foarte rău, ar genera schimbări serioase. Aşa ar trebui să fie. Nu îmi voi da demisia înainte de a-i schimba şi pe alţii. Apoi, şi eu. Despre alegerile prezidenţiale: Evident, dacă s-ar lua o decizie referitoare la candidatura lui Iohannis, aş respecta-o. Nici eu, nici Klaus Iohannis, nu confundăm ceea ce de un an de zile s-a practicat, şi anume scorul de încredere al cuiva cu intenţia de vot la prezidenţiale.

Vestul s-a împăcat cu ideea că Rusia înhaţă Crimeea

Criza ucraineană riscă să conducă la o soluţie dureroasă, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea să fie nevoit să o accepte: abandonarea Crimeei lui Vladimir Putin pentru a salva independenţa Ucrainei, comentează AFP. Niciuna dintre marile puteri nu pare pregătită să înfrunte Rusia pentru a apăra Crimeea, o regiune pe care liderul sovietic Nikita Hruşciov a desprins-o din Rusia în 1954 şi a "dat-o" Ucrainei, în cadrul URSS. "Occidentul poate să decidă să se uite în altă parte şi să se facă că nu vede ocuparea Crimeei, dar doar dacă Putin recunoaşte Guvernul ucrainean actual", apreciază profesorul Aleksander Motil de la Universitatea Rutgers din Newark, în New Jersey. "Liderul de la Kremlin ar trebui să furnizeze garanţii foarte explicite Occidentului", adaugă expertul , citat de AFP. "Din nefericire, nimic din discursul sau acţiunea lui Putin nu permite să ne gândim că se va opri la Crimeea", a adăugat el.

Cum ar putea fi ţinut departe de România Vona Gabor

Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului să emită un act normativ prin care prezenţa membrilor partidului extremist Jobbik în România să fie interzisă. Victor Ponta i-a transmis şefului statului că liderul Jobbik, Vona Gabor, poate fi declarat indezirabil printr-o decizie de la Cotroceni. Legea arată că adevărul este la mijloc. Imediat după marşul secuilor de la Târgu-Mureş, unde s-au scandat lozinci antiromâneşti, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, dar şi Parlamentului, să interzică, printr-un act normativ emis de urgenţă, partidul extremist maghiar Jobbik, dar şi pe liderul acestuia, Vona Gabor. Potrivit legii în vigoare, Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, poate fi declarat indezirabil numai printr-o decizie a instanţei, după sesizarea preşedintelui sau a ministrului de Interne.

"Reţeaua cărnii 2": tun de 15 milioane euro cu carne adusă "la negru" din UE

Percheziţii de amploare miercuri la membrii a două grupări infracţionale formate din peste 80 de persoane, suspectate că au importat carne din state UE, pe care au vândut-o "la negru", chiar şi după ce intrase în proces de alterare. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism acuză chiar că mari producători de pe piaţa de carne din România au sprijinit acţiunile ilegale ale evazioniştilor. Printre aceştia s-ar număra "Avicola" Slobozia. De altfel, oficialii de la Protecţia Consumatorilor au anunţat că doar miercuri au retras de pe piaţă aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013. Aceştia ameninţă că în cursul zilei de astăzi vor verifica toate supermarketurile din ţară.

BCR a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces pe clauze abuzive. Dobânda trebuie "negociată" cu clientul

Banca Comercială Română (BCR) a pierdut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) un proces privind clauzele abuzive. Instanţa a descoperit că dobânda variabilă, care folosea un indice intern al băncii, este ilegală şi a dispus înlocuirea cu o dobândă "negociată", după ce instanţele inferioare au eliminat total atât dobânda, cât şi comisioanele. Decizia a venit în cazul unui client BCR, care a dat banca în judecată în martie 2011. Clientul era beneficiar al unui credit imobiliar din 2008 şi a cerut instanţei să constate ca fiind abuzive mai multe clauze din contract, care se referă la modul de calcul a dobânzii, la comisionul de administrare şi cel de acordare, precum şi la clauza care permite băncii să declare scadenţa anticipată a creditului dacă valoarea garanţiei scade sub cea de la momentul acordării împrumutului.

România, în topul european al salariilor cocoşate de taxe

Presiunea fiscală care apasă asupra forţei de muncă este atât de mare în România, încât angajatorul plăteşte statului, sub formă de taxe şi impozite, o sumă aproape egală cu leafa plătită salariatului. Din acest punct de vedere, în Europa ne depăşesc doar ţările în care se câştigă cele mai mari salarii, cum sunt Belgia, Franţa, Austria, Germania sau Italia, reiese dintr-un studiu prezentat de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Pe primul loc din punctul de vedere al costurilor cu forţa de muncă se regăseşte Belgia, cu 1,34 euro plătit de angajator la un euro primit net de salariat, urmată de Franţa (1,16 euro), Austria (1,11 euro) şi Germania (1 euro brut la 1 euro net). La polul opus se regăsesc Malta, Irlanda şi Cipru, cu mai puţin de 40 de eurocenţi plătiţi de angajatori la un euro salariu net acordat angajaţilor. Media generală în UE (27 de ţări - fără Croaţia, care la data realizării studiului nu aderase la Uniune) este de 73 de eurocenţi la un euro net per salariat.

Acţionarii Nuclearelectrica au respins bugetul pe 2014 al societăţii, în care se prevede un profit de 15 ori mai mic decât în 2013

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Nuclearelectrica (SNN) a respins, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014, solicitând ca acest subiect să fie discutat într-o şedinţă viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea bugetului. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli supus pentru aprobarea AGA, compania ar urma să înregistreze în acest an un profit net de doar 27,9 milioane de lei (6,2 milioane de euro), de aproape 15 ori mai mic faţă de câştigul din 2013, de 417,3 milioane de lei (94,4 milioane de euro). Totodată, compania se aşteaptă ca în acest an să aibă venituri de 1,82 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,78 miliarde de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014. Veniturile totale ale Nuclearelectrica au crescut anul trecut cu 21,6%, la 2,05 miliarde lei, iar cheltuielile au fost cu 5% mai mari, de 1,6 miliarde lei.

CURENTUL

Statul se pregăteşte să şteargă datorii de două miliarde de lei ale companiilor de stat

În ultimii cinci ani zeci de companii deţinute de stat au beneficiat de scutirea la plata datoriilor, în condiţiile în care firmele private şi românii obişnuiţi se trezesc cu conturile blocate sau sunt executaţi silit pentru datorii de câteva sute sau zeci de lei. Doar în ultimii cinci ani, companii precum CFR SA, Compania Naţională a Huilei sau Poşta Română au beneficiat de scutiri de la plata datoriilor de peste 10 miliarde de lei. Iar acum Executivul se mai pregăteşte să cureţe de datorii companiile de stat de alte 2 miliarde de lei. Jumătate din sumă reprezintă arieratele companiilor din industria de apărare. Vor mai fi plătite şi restanţele companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri către constructori. În plus, alte companii vor fi trecute în insolvenţă, pentru a fi reorganizate mai uşor. Pe listă au fost deja înscrise societăţile Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia.

Ipocrizia liderilor UDMR. Se delimitează de extremişti în declaraţii, dar de fapt ei îi finanţează şi-i încurajează

Liderii UDMR se dezic chipurile de acţiunile reprobabile ale acestora în România şi susţin că nu sunt de acord cu ele aici, ci eventual la Budapesta. "Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi principii democratice trebuie să se delimiteze", a spus liderul Uniunii, Kelemen Hunor. Numai că ipocrizia, la fel ca şi minciuna are picioare scurte iar acţiunile de sprijin financiar şi politic ale UDMR către Jobbik şi sateliţii de la "Mişcarea tinerilor din cele 64 de comitate" (HVIM) sunt mai mult decât evidente iar astfel de declaraţii ca cea a lui Hunor devine ridicolă şi îl etichetează drept ipocrit.

CURIERUL NATIONAL

Marile companii pompează miliarde de dolari în Facebook pentru a câştiga cotă de piaţă

În prezent, circa 59% dintre cumpărătorii online afirmă că urmăresc brandurile favorite pe reţelele de socializare. În acest context, acelaşi utilizator cumpără mai mult de la mai puţine companii. Anul trecut, Facebook a încasat aproape 8 miliarde de dolari doar din publicitate. Facebook realiza anul trecut încasări de 2 miliarde de dolari trimestrial, din care 1,8 miliarde de dolari însemnând doar venituri din publicitate. Promovarea pe Facebook însă nu funcţionează la fel pentru toate companiile, iar cei care dau cei mai mulţi bani, evident, au garantată o promovare mai bună. Iar aceste eforturi ale companiilor de a investi în promovarea pe reţelele de socializare pare firească, în condiţiile în care tot mai mulţi utilizatori intră tot mai des în contact cu brandurile pe reţelele de socializare.

Cine se hrăneşte din stârvul Rodipet

La mai bine de patru ani de la intrarea în insolvenţă, Network Press Concept (NPC), fosta companie Rodipet, abia dacă supravieţuieşte, încasând din contractele de asociere aferente chioşcurilor cât să plătească onorariile experţilor contractaţi în cadrul proceselor, salariile şi datoriile către autorităţile locale cu care s-au încheiat contracte de închiriere a spaţiilor pe care se află amplasate chioşcurile. În plus, în tot acest timp, administratorul judiciar Consulta 99 nu a putut întocmi nici măcar tabelul definitiv al creanţelor şi implicit nici planul de reorganizare al companiei, ceea ce face absolut imposibilă redresarea companiei. De ce? Din cauza numeroaselor contestaţii depuse la tabelul preliminar al creanţelor. Administratorul judiciar speră însă să se găsească un investitor dispus să preia reţeaua naţională de distribuţie a presei

Vestul pregăteşte noi sancţiuni împotriva ruşilor

Oficialii occidentali se pregătesc să pedepsească Rusia şi să ofere mai mult sprijin pentru noul Guvern pro-Europa din Ucraina - timp în care criza din Crimeea se intensifică. SUA, Marea Britanie şi alte ţări europene s-au reunit la Londra pentru a pregăti o listă de ruşi care se vor confrunta cu interdicţii de călătorie şi li se vor îngheţa activele, cu excepţia cazului în care Moscova vorbeşte cu Ucraina cu privire la rezolvarea confruntărilor militare din regiunea Mării Negre. Liderii europeni, inclusiv prim-ministrul britanic David Cameron, au declarat că fereastra pentru diplomaţie se închide rapid, Crimeea pregătindu-se duminică să organizeze un referendum cu privire la aderarea la Rusia. Occidentul spune că votul planificat este ilegal şi nu va fi recunoscut de către comunitatea internaţională.

Ursache: Este clar că sunt vinovăţii la Depozitar, BCR şi Broker Cluj în afacerea Harinvest

Deciziile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind rolul jucat în afacerea Harinvest de Depozitarul Central şi contrapărţile în tranzacţiile pe produse structurate ale casei de brokeraj vâlcene BCR şi SSIF Broker Cluj au fost amânate pentru şedinţa de mâine, 14 martie a.c., după ce iniţial fuseseră programate în şedinţa de ieri a Consiliului instituţiei. Cele trei rapoarte întocmite de ASF vor fi însoţite de propuneri pentru măsuri şi amenzi prevăzute de legislaţie, spune vicepreşedintele Autorităţii, Mircea Ursache. "Propunerile mele sunt de sancţiuni în toate cele trei cazuri", a declarat ieri acesta pentru Curierul Naţional adăugând că nu poate face public nimic înainte de votul din board. Amânarea de ieri este cauzată de necesitatea unor definitivări pentru cele trei rapoarte. Cele mai mari probleme în sectorul bursier se regăsesc la brokeri.

Românii, chemaţi să întocmească strategia energetică

Viziunile fostului ministru delegat pentru Energie asupra strategiei energetice par să nu fie deloc pe placul actualului ministru, odată ce acesta îi cheamă din nou pe români - consumatori, producători, operatori etc. - să sugereze cum ar trebui elaborată această strategie, fără a ţine cont de demersurile deja făcute de fostul ministru Constantin Niţă. Afirmând că şi-a propus să "accelereze" procesul de elaborare a strategiei energetice a României, astfel încât aplicabilitatea acesteia "să aibă loc în intervalul 2014 - 2035" (adică imediat), Departamentul pentru Energie, condus de Răzvan Nicolescu, a remis ieri presei un set de întrebări adresate reprezentanţilor "consumatorilor, producătorilor şi altor operatori din industria energetică, ai mediului academic.

Comisia Europeană schimbă regulile insolvenţei

Comisia Europeană recomandă tuturor statelor membre să instituie măsuri menite să salveze întreprinderile de la insolvenţă, încurajând restructurarea într-un stadiu incipient, oferind "o a doua şansă întreprinzătorilor cinstiţi".

"Având în vedere cele aproximativ 200.000 de întreprinderi din UE care riscă să intre în insolvenţă şi cele 1,7 milioane de persoane care riscă să îşi piardă locul de muncă în fiecare an ca urmare a acestei situaţii, Comisia doreşte să ofere întreprinderilor viabile şansa de a se restructura şi de a se menţine pe piaţă", a comunicat ieri Comisia Europeană, precizând că reformarea normelor naţionale în materie de insolvenţă ar fi în avantajul tuturor părţilor", permiţând firmelor viabile să îşi continue activitatea şi să protejeze locurile de muncă, dar şi creând un mediu mai favorabil pentru instituţiile creditoare, care în acest fel şi-ar putea recupera o parte mai importantă din investiţii decât dacă întreprinderile debitoare ar da faliment.

EVENIMENTUL ZILEI

ANI: Zeci de deputaţi şi senatori sunt incompatibili. Unii dintre ei sunt acuzaţi şi de fals în declaraţii. Cei mai mulţi sunt de la PNL

Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputaţi şi 10 senatori) încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. Liberalii sunt cei mai afectaţi de noua decizie a ANI, 15 parlamentari ai PNL fiind declaraţi incompatibili. Pe locul doi se află PSD, cu şapte parlamentari, în timp ce de la PC, PPDD şi UDMR sunt câte doi. Pe listă se mai află PNŢCD şi UDMR cu câte un ales, plus un independent.

Dezvăluirile unui fost ofiţer de Securitate. Unde îşi ţinea Ceauşescu banii

Filip Teodorescu, unul dintre liderii Securităţii, a reuşit să transforme emisiunea lui Ion Cristoiu, "Om cu carte", de pe TVR 2, într-o producţie de senzaţie. El a analizat evenimentele din decembrie 1989, dovedindu-ne că încă mai putem afla noutăţi despre Revoluţia română. Am aflat, în premieră, că în după amiaza zilei de 22 decembrie, puţin după orele 14 un grup de 300 de cetăţeni au manifestat paşnic chiar în faţa sediului Securităţii. Trebuie precizat că acest sediu nu era cunoscut de bucureşteni şi este surprinzător cum nişte manifestanţi ar fi putut ajunge spontan acolo. Filip Teodorescu a mai povestit cum în întâmpinarea lor a ieşit colonelul Raţu Gheorghe care le-a spus că este o instituţie secretă şi că nu pot avea acces decât şapte persoane. Tot Filip Teodorescu a relatat faptul că soţii Ceauşescu aveau bani la CEC, nu în conturi, cum atâta s-a vorbit. De aici se înţelege cât de departe erau de capitalism.

Războiul facturilor la curent electric

Sindicaliştii din industrie au dat startul unui şir de proteste, cerând autorităţilor să ia măsuri pentru reducerea costurilor la energie. Ieri, câteva sute de sindicalişti afiliaţi Cartel Alfa au protestat în Bucureşti, iar alţi aproximativ 1.600 s-au adunat în faţa prefecturii judeţului Olt, pentru a cere reprezentanţilor statului soluţii urgente de limitare a creşterii preţurilor la energie. În caz contrar, circa 150.000 de angajaţi din industrie îşi pot pierde posturile. "Dacă nu se iau măsuri privind regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gazele naturale, consecinţa va fi reducerea masivă a producţiei, adică peste 150.000 de locuri de muncă pierdute pe un termen foarte scurt", avertizează liderul sindical Bogdan Hossu.

JURNALUL NATIONAL

Aproape 300 de tone de carne oprite de la comercializare, prejudiciu de peste 15 milioane de euro. Urmează controale în toate supermarketurile

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri. Verificările au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterate şi cu data durabilităţii minimale depăşită. "ANPC a aplicat sancţiuni totale de 71.500 de lei şi în continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau să atrag atenţia operatorilor economici că de mâine (joi - n.r.) suntem în supermarketurile din toată ţara pentru verificarea produselor din carne şi preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau în magazine", a precizat preşedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, într-o conferinţă de presă.

Macrostabilizarea - nu-i de colo să mori sănătos! - Ilie Serbanescu

Cum a ajuns România în situaţia de a mai putea obţine creştere economică semnificativă doar prin ruperea echilibrelor fragile pe care le experimentează, în timp ce menţinerea actualelor echilibre împiedică de fapt dinamizarea creşterii economice? Este rezultatul direct al asaltului de tip colonialist al băncilor străine în perioada 2003-2008 asupra unei economii subdezvoltate. Structural economia din România nu mai are potenţial de creştere economică, ceea ce este aproape absurd şi oricum dramatic pentru o ţară subdezvoltată! România trebuie să beneficieze de zeci de ani de creştere a producţiei, fără creşterea consumului, ca să revină la un potenţial de creştere economică rezonabil pentru o ţară subdezvoltată. Odată mai de mult, însuşi dl Isărescu a creionat perspectiva aproape chiar în aceşti parametri. În mod obiectiv, creşterea economică nu poate izvorî decât din dezechilibre, fie la intern, fie la extern. Echilibrele sunt minunate, dar nu nasc creştere economică! Si pentru o ţară subdezvoltată ca România, absenţa creşterii economice înseamnă moarte! Se moare în general din cauza unei boli. E însă doar o ironie amară să mori sănătos, mai ales după ce nici n-ai apucat să te bucuri ca lumea de viaţă!

NATIONAL

Buldogul, "aport" la DNA!

In momentul de fata Vasile Blaga nu are statutul de inculpat in niciun dosar penal. In schimb, numele sau apare in nu mai putin de zece dosare instrumentate de catre procurorii anticoruptie sau de catre colegii lor de la DIICOT. Probele privind implicarea actualului presedinte al PDL in diverse operatiuni de contrabanda, evaziune fiscala, inselaciune sau trafic de influenta sunt pur si simplu "fara numar". "Buldogul" are toate motivele de ingrijorare. Si asta nu neaparat din cauza dosarului vamesilor corupti unde, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, doar o minune a facut ca fostul ministru de Interne sa nu compara deja in fata judecatorilor. Cel putin la fel de mult ar trebui sa se teama Vasile Blaga si pentru dosarul privind coruptia din Portul Constanta, unde deja a fost audiat. Ca si pentru ancheta privind fraudarea unor importante banci cu 85 de milioane de euro, mai ales ca afaceristul Marius Locic este deja condamnat definitiv intr-o alta speta.

Geoana a inghitit fitilul lui Ponta

Mircea Geoana este prizonierul trecutului. Faptul ca a scapat printre degete prima functie in stat, i-a produs multe frustrari. Pe care Victor Ponta le-a folosit in interesul sau in momentul in care l-a nominalizat pe Geoana drept posibil prezidentiabil al PSD. Desi mai toti social-democratii si-au facut cruce si au scuipat in san la auzul acestei variante de lucru, fostul lider PSD a luat-o de buna. "Este un lucru simplu, clar si neindoielnic, pe care si Victor Ponta l-a spus acum 2 zile la intalnirea cu doamnele si domnisoarele social-democrate, ca in PSD sunt doi lideri politici, domnia sa si cu mine, care avem cota de incredere, de notorietate, de popularitate, de capacitate de a administra functii foarte inalte in statul roman. Sunt doi potentiali candidati in PSD, liderul actual al partidului si cu mine.

PUTEREA

Rovana Plumb promite amărâţilor izbăvirea şi bugetarilor premii de excelenţă

Declaraţiile ministrului muncii, Rovana Plumb, cu privire la priorităţile mandatului său, respectiv acordarea a două salarii de excelenţă pe an bugetarilor şi scoaterea din sărăcie a 580.000 de persoane sunt privite cu îngrijorare de către reprezentanţii mediului de afaceri şi de către analiştii economici. Şi asta pentru că bugetul de stat nu-şi permite astfel de cheltuieli, iar orice alocare de resurse pe criterii electorale ar însemna noi taxe pe care ar trebui să le suporte companiile private, care şi aşa abia fac faţă noilor biruri impuse de la 1 ianuarie 2014.

Misterul nopţii de 27 decembrie 1989 în sediul BRCE

Groparul Bancorex, fosta Bancă Română de Comerţ Exterior (BRCE), Răzvan Temeşan, tocmai a recunoscut că a fost ofiţer sub acoperire al SIE. El se laudă că, în această calitate, a recuperat zeci de milioane de dolari dosite de regimul Ceauşescu. Degeaba i-a recuperat dacă tot au fost furaţi în cele din urmă! Bursa Zvonurilor are însă altă dilemă, la care aşteaptă răspuns de la cei prezenţi în sediul BRCE în noaptea de 27 decembrie: cu ce s-au ocupat atunci, acolo? Iată-i cu nume şi prenume: Dan Pascariu, Răzvan Temeşan, Gigi Munteanu şi Daniel Dăianu. Dintre toţi, doar ultimul a recunoscut că a fost securist. Hai, care se spovedeşte primul?

Adrian Thiess îl aduce la Bucureşti pe Jean Claude Juncker, viitorul preşedinte al Comisiei Europene

Jean Claude Juncker, candidat al Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene, va fi prezent la Bucureşti în luna aprilie unde va participa la o conferinţă organizată de Adrian Thiess şi găzduită de BNR. Jean Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, a fost desemnat candidat la şefia Comisiei Europene, săptămâna trecută, la Summit-ul PPE de la Dublin. Dacă alegerile europarlamentare din 22-25 mai 2014 vor fi câştigate de PPE, Juncker va deveni preşedintele Comisiei Europene până în 2019.

ROMANIA LIBERA

Ponta s-a predat: i-a cedat şi Ministerul Apărării lui Gabriel Oprea

Vicepremierul Gabriel Oprea are putere cît doi miniştri la un loc: printr-o decizie a premierului Victor Ponta, Oprea trebuie să avizeze "documentele emise de ministerele şi instituţiile cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale". Practic, orice decizie majoră luată la Interne sau Apărare trebuie să conţină parafa lui Oprea. Mutarea e menită să-l facă pe vicepremier, de facto, ministru şi la Apărare, pe lîngă portofoliul Internelor pe care Oprea îl deţine deja. Decizia 79 din 10 martie 2014 a premierului Victor Ponta hotărăşte care sînt atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea. Conform articolului 1 al acestei decizii, Oprea "coordonează activităţile din domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale". Atenţie, însă, există şi o completare a acestei prevederi: "calitate în care va aviza documentele emise de ministerele şi instituţiile cu atribuţii în respectivele domenii".

Obama avertizează că Rusia va suporta "costuri" dacă va anexa Crimeea

Preşedintele SUA, Barack Obama avertizează că Rusia va suporta "costuri" dacă nu va renunţa la planurile de anexare a regiunii ucrainene Crimeea, avertizează preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Sper că diplomaţia va putea evita organizarea referendumului în Crimeea", a afirmat Obama după întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu Arseni Iaţeniuk, premierul interimar proeuropean al Ucrainei. Parlamentul din Crimeea a adoptat marţi o "Declaraţie de independenţă", etapă prealabilă înaintea referendumului programat duminică.

Manevre navale româno-americano-bulgare în coasta ruşilor

Exerciţiile navale începute ieri în largul coastelor româneşti la sud-est de Constanţa, la care participă, alături de distrugătorul american USS Truxtun, fregata "Regina Maria", însoţită de două corvete, şi fregata bulgărească Drazki, "au fost plănuite cu săptămâni în urmă, mult înaintea declanşării crizei din Crimeea", au insistat comandanţii militari ai Flotei a Şasea americană cu sediul la Napoli, în Italia. Cu toate acestea, ele au loc într-un moment de maximă tensiune în zonă, extrem de aproape de baza navală rusească de la Sevastopol. În mod normal, exerciţiile româno-americano-bulgare nu ar trebui să reprezinte o ameninţare pentru ruşi, a căror flotă de la Sevastopol este suficientă pentru a face faţă celor trei nave, dintre care numai USS Truxtun este înarmat cu rachete de croazieră de tip Tomahawk care ar putea reprezenta o ameninţare.

ZIARUL FINANCIAR

Zece judeţe din România au 70% din business şi 80% din angajaţii din companii. Jumătate din ţară este "corigentă" la economie

Companiile înregistrate în Bucureşti generează 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România şi adună 32% din numărul total de angajaţi din mediul de business Capitala şi alte nouă judeţe sunt singurele "centre" din România unde cifra de afaceri a companiilor depăşeşte 5 mld. euro anual (un rezultat cel puţin egal cu cifra de afaceri a Petrom - cea mai mare companie locală), în timp ce alte zece judeţe nu reuşesc "să adune" un business de 1,5 mld. euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului Cu o rată a şomajului de peste 10%, un salariu mediu net care nu ajunge la 1.400 de lei, cu mai puţin de 30.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 1,5 mld. euro în companii, judeţe precum Mehedinţi, Teleorman sau Vaslui nu contează în economia românească. Polarizarea economiei româneşti este la apogeu. Mehedinţi, Botoşani, Vaslui, Caraş- Severin şi Covasna au afaceri de doar 5 mld. euro pe an, de aproape zece ori mai mici decât cele mai bogate cinci judeţe: Argeş, Timiş, Cluj, Braşov şi Prahova, care au împreună 47 mld. euro. Bucureşti şi Ilfov adună afaceri de 100 mld. euro.

Enel a raportat profit operaţional de 289 mil. euro în România. "Nu mai investim în producţia de energie"

Fulvio Conti, CEO al grupului italian de utilităţi Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, spune că are încredere că firma pe care o reprezintă va avea câştig de cauză în faţa Curţii de Arbitraj de la Paris în procesele pe care le are cu statul român privind neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare. În timp ce autorităţile dau asigurări că Electrica are de luat sute de milioane de euro din procesele cu companiile străine din energie, statul deja a pierdut o parte din procesele cu Enel, spun reprezentanţii grupului de utilităţi.

Acţiunile băncilor, un pariu dificil: îşi va reveni BRD? Va fi Carpatica surpriza anului? Va continua creşterea la Transilvania?

Analiştii se aşteaptă la o revenire a acţiunilor BRD-SocGen (BRD) şi la o evoluţie favorabilă a Băncii Comerciale Carpatica (BCC) în 2014, pe fondul reducerilor costurilor cu creditele neperformante, dar şi al unei posibile fuziuni în cazul băncii din Sibiu. Evoluţia Băncii Transilvania (TLV), instituţie cotată de analişti drept cel mai bine poziţionată pe piaţa creditării, va fi influenţată de o posibilă creştere a provizioanelor, dar şi de randamentul pe care acţionarii se aşteaptă să-l obţină din distribuirea de acţiuni gratuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb