REVISTA PRESEI 13.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 martie 2015

ADEVARUL

Vanghelie, suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită, reţinut pentru 24 de ore

Marian Vanghelie, edilul Sectorului 5 al Capitalei, a fost luat în vizor de procurori, care îl suspectează că încasa comisioane grase la contractele de la Primărie. Iubita lui, deputata Oana Mizil, este şi ea suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia. Procurorii DNA au decis reţinerea pentru 24 de ore primarului bucureştean, dar şi a altor patru suspecţi în acest dosar. Marian Vabghelie a fost scos în cătuşe din sediul DNA şi dus în arestul Capitalei. la ieşirea din DNA a declarat că România "e ţara denunţurilor". Avocatul edilului bucureştean, Cristi Ene, a declarat că procurorul de caz a tras concluzia că se impune reţinerea pentru 24 de ore a lui Vanghelie. Totodată, Ene a subliniat că "nu s-a precizat (n.r.- de procurorul de caz) dacă va face sau nu propunere penttru arestare preventivă pentru 30 de zile.

Planul Poloniei şi României de a fi tandemul strategic al NATO în Estul Europei

În vizita efectuată în Polonia, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Bronislaw Bokorowski, au încălzit parteneriatului strategic dintre cele două state.Cei doi preşedinţi au anunţat că atât Polonia, cât şi România vor găzdui două evenimente importante pentru regiune, care au ca scop întărirea flancului estic al NATO. De asemenea. liderul polonez a atras atenţia că acordul de la Minsk ar putea fi încălcat de Putin. După ceremonia de primire, între cei doi şefi de stat au avut loc convorbiri tete-a-tete timp de douăzeci de minute, după care s-au alăturat discuţiilor şi cele două delegaţii oficiale. Cei doi preşedinţi au planuri mari pentru summitul NATO de la Varşovia de anul viitor, care se va axa pe întărirea flancului estic, şi asupra căruia cei doi preşedinţi au convenit să se ocupe împreună de pregătirea sa. De aceea, mai întâi, România va găzdui, în toamna acestui an, întâlnirea şefilor de stat regionali, care va preceda summitului NATO.

Explozia dolarului: cei trei oameni care au aprins fitilul pieţei valutare

Cum (şi când) au schimbat Janet Yellen, Şefa Băncii Centrale a Statelor Unite, Thomas Jordan, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, şi Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, viaţa noastră de zi cu zi? Mai întâi, ca un prim declaşator al creşterii monedei americane (care oricum se afla pe un trend ascendent de mai bine un an), a fost decizia Băncii Centrale a Statelor Unite (Fed) de a pune capăt, în noiembrie trecut, programului de achiziţii lunare de obligaţiuni. Astfel, Fed oprea tiparniţa şi transmitea mesajul că nu este îngrijorată din cauza slăbiciunii economiei mondiale şi a inflaţiei scăzute şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare. Francul elveţian se apropie de paritatea cu dolarul, cu un curs de 4,18 lei pentru un franc, iar creşterea accelerată a francului se datorează controversatei decizii luate, la jumătatea lunii ianuarie, de Thomas Jordan: guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei anunţa că Elveţia renunţă la pragul minim de 1,2 franci/euro

Plângerea Elenei Udrea împotriva generalului Coldea de la SRI a fost clasată

Dosarul penal deschis de procurorii DNA după ce Elena Udrea l-a reclamat pe adjunctul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Florian Coldea, a fost clasat. Procurorii spun că fostul ministru al turismului a reclamat fapte care nu au corespondent în realitate, iar acuzaţiile aduse sunt generice. Din denunţ nu reies indicii că s-ar fi comis vreo infracţiune. Surse judiciare spun că Dorin Cocoş şi omul de afaceri Nicolae Dumitru au fost audiaţi şi au infirmat acuzaţiile fostului ministru. Deputatul anunţa, la sfârşitul lunii ianuarie, că a depus un denunţ împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea, în care vorbea şi despre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

INTERVIU "Adevărul": FBI, despre colaborarea cu sistemul românesc de justiţie penală

În contextul recentei vizite la Bucureşti a directorului FBI, James Comey, vizită desfăşurată pe fundalul răsunătoarelor dosare anticorupţie din România, unele declanşate chiar de investigaţiile Biroului Federal, Russell Ashenden, ataşat FBI, a răspuns mai multor întrebări adresate de jurnalişti români. "Parteneriatele SUA cu instituţiile de aplicare a legii şi serviciile secrete din Romania sunt la fel de puternice ca întotdeauna. Colaborările noastre sunt semnificative şi productive pentru că ne înţelegem reciproc şi dorim să ne unim forţele pentru a-i proteja pe cetăţenii pe care îi slujim de infracţionalitatea organizată transfrontalieră, de infracţiuni informative şi terorism", a spus Russell Ashenden.

Cu o săptămână înaintea alegerilor legislative anticipate, panică în partidul premierului israelian

Partidul israelian de opoziţie Uniunea Sionistă, condus de Yitzhak Herzog, înregistrează o creştere în sondaje înaintea alegerilor legislative de săptămâna viitoare, generând panică în rândul formaţiunii premierului Benjamin Netanyahu, relatează "The Guardian". Două sondaje de opinie recente creditează Uniunea Sionistă cu un avans care i-ar permite să obţină trei sau patru mandate parlamentare în plus faţă de partidul Likud, al premierului Netanyahu. Activiştii Likud au primit, în acest context, un mesaj prin care li se cere să îşi mobilizeze rudele şi prietenii să meargă la vot marţi.

CFR Marfă va transporta peste un milion de tone de sare pentru Salrom în Ungaria

"Societatea a câştigat licitaţia organizată de Salrom, pentru atribuirea contractului de transport de sare pe calea ferată. Transporturile se vor derula pe relaţia România - Ungaria, respectiv Dej - Nyrabrani. În cadrul contractului se vor transporta 300.000 - 400.000 tone/anual, durata acestuia fiind de 3 ani. În condiţiile unei concurenţe puternice pe piaţa transporturilor feroviare de marfă, CFR Marfă urmăreşte prin practicarea unor politici comerciale flexibile, crearea de noi parteneriate, concomitent cu fidelizarea şi păstrarea clienţilor existenţi", se arată într-un comunicat al CFR Marfă. Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă este operatorul naţional de transport feroviar de marfă din România, cu o cotă de piaţă preliminată de 57,2% în 2014. Compania de stat a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 212 milioane de euro.

BANCHERUL

Bancherii cer BNR sa relaxeze restricţiile de creditare impuse in timpul crizei

Bancherii simt ca am ieşit din criza si este momentul sa acorde mai multe credite firmelor si populaţiei, fiind gata sa-si asume mai multe riscuri, motiv pentru care cer BNR sa le relaxeze restricţiile de creditare adoptate dupa izbucnirea crizei din 2008. "Avem bani de creditare, dobânzile sunt mici, tot ce ne lipseste sunt norme de creditare mai relaxate si asumarea de catre noi a unor riscuri mai mari, dar nu neacoperite si periculoase", apreciază Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB). "Astăzi, la o licitaţie pentru acordarea unei finanţări corporate de peste 100 de milioane de lei, câştigătoare a fost o banca dispusa sa încaseze o dobanda de doar 1,15% plus Robor la 6 luni (1,57%), in total 2,72%, acesta fiind un exemplu ca in Romania avem in acest moment preturi pentru bani foarte atractive", a spus Ghetea, in cadrul unei conferinţe organizata de ARB la ASE Bucuresti.

Eximbank se va transforma într-o banca de dezvoltare naţionala, a decis ieri Guvernul

Guvernul a decis ieri ca in cadrul Eximbank sa fie puse bazele viitoarei bănci de dezvoltare a României, care ar avea rolul de a finanta marile proiecte de dezvoltare a tarii si de cofinanţare a proiectelor cu fonduri europene, a spus, cu putine momente in urma, in cadrul unei conferinţe la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, Stefan Nanu, seful trezoreriei statului. "Ieri guvernul a decis ca noul concept de banca de dezvoltare sa fie pe scheletul Eximbank, deci in perioada imediat urmatoare se vor pune bazele design-ului acestei banci de dezvoltare in cadrul Eximbank", a spus Nanu. "S-a ales Eximbank (a existat si varianta celeilalte banci de stat, CEC Bank n.r.), pentru ca statul are deja un capital de 1,5 miliarde lei in aceasta banca, care pot fi pusi in creditare printr-o paleta mai mare de instrumente, deci se va extinde aria de activitate a bancii", a adaugat el.

CURENTUL

63% dintre români au încredere în DNA şi 55% în DIICOT

Un sondaj realizat de IRES în perioada 9-10 martie arată că 63% dintre români au multă şi foarte multă încredere în Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în timp ce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) se bucură de încrederea a 55% dintre cetăţeni. 23% dintre subiecţii sondajului au răspuns că au foarte multă încredere în DNA, în timp ce 40% au spus că au multă încredere. 21% au manifestat puţină încredere în această instituţie, iar 12% foarte puţină. În DIICOT, 16% dintre cei intervievaţi au foarte multă încredere, 39% multă încredere, pe când 37% manifestă încredere puţină sau foarte puţină. Procentul încrederii scade atunci când este vorba de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar cei care au încredere în această instituţie sunt mai mulţi decât cei care nu au. Astfel, 48% din subiecţi manifestă multă şi foarte multă încredere faţă de ICCJ, în timp ce 44% arată puţină şi foarte puţină încredere.

CURIERUL NATIONAL

Ac de cojocul comercianţilor agresivi

Nenumăratele situaţii cu care fiecare dintre noi s-a confruntat, când am fost sunaţi la uşă sau la telefon de comercianţi insistenţi, decişi să-şi vândă cu orice preţ produsul, vor înceta. Începând de mâine, când intră în vigoare noile reglementări privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, vânzătorii cu amănuntul pot fi amendaţi cu până la 100.000 lei pentru agresivitatea cu care încearcă să ne convingă să le cumpărăm marfa, în ciuda repetatelor noastre refuzuri. Concret, potrivit Legii 33/2015 care modifică Legea 363 din 2007, act normativ care se aplică începând de mâine, orice comerciant care-şi face publicitate înşelătoare sau agresivă poate fi amendat cu sume cuprinse între 2.000 - 100.000 lei. Pentru a-i determina să renunţe la astfel de practici, consumatorii nu trebuie să facă altceva decât să sesizeze în scris Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi să ataşeze documentele sau pliantele care dovedesc aceste practici ilegale.

Creştere economică pe trei piloni: investiţii, reforme structurale şi consolidare fiscală

Parlamentul European a votat, miercuri, pentru susţinerea viziunii Comisiei Europene privind stimularea creşterii economice şi creării de locuri de muncă. Înainte de vot, deputaţii au dezbătut "Semestrul European" 2015 - exerciţiul anual al statelor europene de a-şi coordona politicile economice, cu vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, comisarul Marianne Thyssen (afaceri sociale) şi Elzbieta Bieñkowska (piaţa unică şi întreprinderile mici şi mijlocii). Politicile economice ale Comisiei au fost examinate din trei unghiuri diferite, ceea ce a dus la adoptarea a trei rezoluţii separate în trei comisii parlamentare. Toate cele trei documente au fost aprobate cu majoritate largă.

Reparaţiile în cazul "Cum să furi un milion de acţiuni FP", la un nou obstacol

Asociaţia Brokerilor spune că modificările preconizate de ASF la accesarea Fondului de Compensare induc riscuri la nivelul intermediarilor. Schimbările preconizate de Autoritate vizau existenţa unor rezoluţii de despăgubire şi pentru investitorii care nu aveau contract la un intermediar. Cazul notoriu era cel al lui Aurel Marinescu, reclamantul unui furt de un milion de acţiuni FP de la desk-ul Harinvest, casă de brokeraj al cărei client nu era, dar de unde solicitase un extras de cont. La un an şi patru luni de la declanşarea scandalului Harinvest, procesul de despăgubire a reclamanţilor unor furturi de 19,3 milioane lei, conform ultimelor calcule centralizate de victime, îşi continuă poticnelile. Nu numai că ancheta penală a DIICOT nu a ajuns pe masa vreunui judecător, prima premisă pentru aflarea vinovaţilor şi recuperarea daunelor, dar nici reparaţiile în limita a 20.000 de lei prevăzute de sistemul de compensare nu au fost obţinute de vreun investitor.

Politica BCE ne asfixiază, spune ministrul de finanţe elen

Banca Centrală Europeană promovează o politică mult prea restrictivă pentru Grecia, care presează oficialii de la Atena să fie de acord cu o cale ce va împinge ţara într-o altă criză, spune ministrul de finanţe elen, Yanis Varoufakis. "BCE, în opinia mea, urmează o politică ce poate fi considerată ca sufocantă faţă de guvernul nostru", a declarat ieri acesta, potrivit Reuters. Asfixia de care vorbeşte şeful finanţelor greceşti este refuzul BCE de a acorda împrumuturi pe termen scurt guvernului pentru a-şi îndeplini obligaţiile curente de plată. Întrebat dacă a mai avut discuţii cu omologul său german, Wolfgang Schaeuble, el a răspuns că acesta i-ar fi zis că şi-a pierdut încrederea în el, ca şi în alţi oficiali eleni. El afirmă că este conştient că prezenţa sa în cadrul Eurogrupului care reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro i-a iritat pe o parte din membri.

EVENIMENTUL ZILEI

O corecţie necesară: şi totuşi, procurorul Monica Macovei a emis un mandat de arestare la Mineriada din '90!

Pe 23 mai 1997, în prezenţa presei, a răbufnit problema mandatelor de arestare emise de procurori pentru cei reţinuţi de poliţişti în Piaţa Universităţii, după ce generalul Chiţac dăduse ordin să fie împrăştiaţi manifestanţii, în 13 iunie. Aşa am aflat că procurorii Ţuculeanu şi Macovei au emis şi ei mandate. Primul - multe, Monica Macovei, doar unul! Procurorul general Nicolae Cochinescu a decis ca Monica Macovei şi Gheorghe Mocuţa (procurori cu care nu s-a înţeles de la începutul venirii lui în Parchet) "să facă ancheta şi să prezinte concluziile în termenii legii". Cinci zile mai târziu, pe 28 mai 1997, Monica Macovei şi-a dat demisia, iar din 1 iunie a părăsit efectiv Parchetul, alipindu-se prietenei ei de atunci, RenateWeber, la conducerea APADOR-CH. La scurt timp şi procurorul general a fost schimbat din funcţie, în locul lui fiind numit Sorin Moisescu.

Reţeta Fiscului pentru închiderea afacerilor: Penalităţi excesive şi controale abuzive

Impozitele depistate la control vor fi penalizate cu până la 40% anual, arată proiectul Codului de procedură fiscală. Măsura, în contextul legislaţiei neclare, subiectivităţii şi erorilor de interpretare ale inspectorilor, este o ameninţare pentru firme. Proiectul Codului de procedură fiscală aduce o noutate absolută: penalitatea de nedeclarare a obligaţiilor fiscale. Practic, cumulată cu accesoriile - dobânzi şi penalităţi de întârziere - , va însemna o supraimpozitare de aproape 40%.

Fostul şef politic al SRI, condamnat cu executare

Deputatul PSD Ion Stan , fost şef al Comisiei de Control a SRI, a fost condamnat de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat de trafic de influenţă după ce a fost acuzat că a cerut bani unui om de afaceri pentru a-i obţine contracte cu statul. În acelaşi timp, judecătorii au decis şi confiscarea de la Ion Stan 580.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la completul de cinci judecători. În urmă cu doi ani, Stan a fost trimis în judecată după ce, pe 12 noiembrie 2012, a solicitat unui denunţător 130.000 de lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Stan a mai primit produse pentru campania electorală a PSD în valoare de 535.000 lei.

Începutul sfârşitului. Statul Islamic suferă primele înfrângeri pe front

Armata irakiană a pătruns în Tikrit, locul de baştină al fostului dictator Saddam Hussein, la nouă luni după ce oraşul căzuse în mâinile grupării jihadiste sunite Statul Islamic. Circa 30.000 de soldaţi irakieni, susţinuţi de aviaţie, participă la ofensiva asupra bastionului sunit, considerată cea mai mare operaţiune militară de până acum împotriva jihadiştilor. După un asalt de zece zile, victoria de etapă a forţelor guvernamentale are, mai întâi de toate, o încărcătură simbolică uriaşă şi marchează începutul unei ample contraofensive terestre împotriva islamiştilor, care încep să piardă teren. Succesul este cu atât mai important cu cât are loc la exact patru ani de la debutul conflictului civil sirian, care a creat premisele expansiunii ideologice şi militare a Statului Islamic. Nu în ultimul rând, cucerirea Tikritului deschide calea spre Mosul, principalul oraş irakian aflat sub controlul islamiştilor.

JURNALUL NATIONAL

Căcărezele caprelor râioase put pe covorul roşu de la DNA

Marele dosar întocmit de DNA cu sprijinul asumat al SRI pentru poprirea lui Grebla a ajuns o cacareaza. Caprele delictuale si-au lăsat măslinele la intrarea DNA sub semnătura unui fabricant de denunturi. Institutia inchiziţiei plantata in zilele noastre de minţi cuprinse nu de febra dreptatii si aplicarii legilor, ci de obiective demolatoare cade acum in ridicolul care pute. Baschetbalista care a preluat sceptrul puterii de la un fanatic dirijat de un alcoolic aluneca in scârna unor animale altfel blajine si folositoare. Dorind demolarea a 9 robe care ar apara o Constitutie prea stramta pentru o dictatura a terorii lui Robespierre mutate in epoca IT, la comanda generalilor cu tumori stelate crescute pe umeri de metastazele basismului, DNA l-a agatat pe mustaciosul gospodar din Gorj la rasaritul Soarelui pentru a-l servi la micul dejun televiziunilor vorace ca piranha.

"Nuland pune paie pe foc în conflictul din Ucraina", apreciază presa germană

Romania si Bulgaria nu sunt ''cazuri problema'' pentru Germania - apreciaza sintetic publicatia Frankfurter Allgemeine Zeitung, dupa vizita ministrului de Externe Steinmeier la Bucuresti si Sofia. In consistenta analiza din FAZ este evidentiat, intr-un extras facut de DW, ca '' Romania sprijină poziţia Germaniei de a nu înăspri masurile împotriva Moscovei, cu excepţia cazului in care s-ar încălca flagrant acordurile de la Minsk''. Romania solicita o prezenta NATO mai consistenta in Est, in vreme ce Germania nu doreşte nimic in plus fata de hotărârile summitului din Tara Galilor. Prestigioasa publicatie germana adauga in finalul analizei un pasaj foarte explicit referitor la divergentele de opinii din interiorul aliantei privitor la criza din Ucraina: '' La Berlin lumea este contrariata de multa vreme de adjunctul secretarului de stat american VICTORIA NULAND care PUNE PAIE PE FOC in conflictul dintre Ucraina si Rusia. De altfel, diplomatii nu prea au vorbe bune nici despre PHILIP BREEDLOVE, comandantul suprem al fortelor NATO, care ar prezenta intr-o lumina mai rea decat este cazul situatia din Donbas''.

Americanii le furnizează drone şi blindate Humwee ucrainenilor

Statele Unite vor suplimenta ajutorul acordat Ucrainei cu echipamente neletale în valoare de 75 de milioane de dolari. Totodată, americanii au introdus pe lista neagră a sancţiunilor financiare noi nume de separatişti proruşi precum şi o bancă rusă activă în Crimeea. Casa Albă a anunţat aceste măsuri după o convorbire telefonică între vicepreşedintele Joe Biden şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. În această convorbire, cei doi lideri au discutat şi despre noile sancţiuni impuse de SUA împotriva separatiştilor din estul ţării, a unei bănci ruse şi a unor foşti miniştri ai precedentului guvern de la Kiev. Departamentul Trezoreriei a anunţat miercuri că opt responsabili din regiunea separatistă Doneţk şi Banca Naţională Comercială Rusă, activă în regiunea Crimeii după anexarea acestui teritoriu de către Rusia, au fost adăugaţi la lista neagră americană.

NATIONAL

"Combinatorul din Herăstrău" le-a făcut farmece liderilor PNL!

Soc si groaza la vârful Partidului National Liberal. Pentru ca, dincolo de calculele făcute asiduu pentru intrarea la guvernare, mulţi dintre mai-marii partidului tremura din toate încheieturile la gândul ca procurorii Laurei Codruta Kovesi il au in custodie pe colegul lor, Cristinel Bagiu. Iar dupa cum sustin sursele National, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau se dovedeste deja un "denuntator model", oferind organelor de ancheta nu doar ponturi valoroase, dar si probele audio si imagistice necesare urgentarii anchetelor.Dupa ce si-a intrat in mana cu denuntul care a dus la arestarea fostului ministru de Interne Cristian David, Cristinel Bagiu s-a dezlantuit pur si simplu. Mai ales ca, aflat in stare de arest, nu prea are cum sa-si omoare timpul cu pregatirea apararii, el fiind prins chiar in flagrant de procurorii DNA, in timp ce primea spaga.

Ponta, Iuda pentru PSD

Deşi s-au scurs câteva zile de la ultima reuniune a conducerii PSD, ecoul scandalului din BPN nu s-a stins nici acum. Din contra, cu cat social-democraţii despica mai mult firul in patru, cu atat li se pare mai tare ca "reforma" lui Victor Ponta miroase a trădare. Asa cum i-a obisnuit din noiembrie incoace, premierul a jucat din nou pe cartea demisiei. "Daca nu acceptati modificarile propuse de mine la statut, va cautati alt presedinte", le-a transmis Victor Ponta colegilor sai, dupa ce acestia i-au atras atentia ca amendamentul lui ar putea destabiliza partidul. In ciuda protestelor, liderul PSD nu a cedat, insistand ca social-democratii sa-si piarda atat functiile politice din partid, cat si cele administrative si din Guvern, daca sunt incuplati in dosare de coruptie.

Generalul american Bob Scales: Trebuie ucişi cat mai mulţi ruşi pentru a salva Ucraina

Pentru a inversa raportul de forte in estul Ucrainei este necesara eliminarea unui număr cat mai mare de ruşi, a afirmat un general american intr-un interviu acordat Fox News. SUA trebuie sa ajute Kievul sa ucida pe cat posibil cat mai mulţi soldaţi ruşi, a estimat generalul Bob Scales, analist in cadrul televiziunii americane Fox News, informează Sputnik. Potrivit generalului, "singurul mijloc care ar permite Statelor Unite sa-si exercite influenta si sa inverseze situatia din regiune este începerea uciderii ruşilor, atât cat trebuie pentru a împiedica mass-media a lui Putin sa ascundă faptul ca aceştia se întorc in tara lor in saci mortuari".

Guvernantii estimeaza gresit PIB-ul si nu supravegheaza investitiile

Cel mai recent raport al FMI referitor la Romania atrage atentia ca, desi au inregistrat progrese, autoritatile de la Bucuresti se cam "împiedică" in estimări ale PIB si nu supravegheaza investitiile publice. Decizia autoritatilor de a trata cu oarecare indiferenta relatia cu FMI, precum si intentia de a nu mai semna vreun acord nou cu creditorul international nu au ramas fara efect. FMI a prezentat, recent, un raport din care reiese ca, in general, guvernantii nostri si-au facut unele teme satisfacator, insa raman cateva puncte critice. Unul dintre acestea se refera la faptul ca bugetul de stat nu este elaborat la timp, grevând asupra activităţii ministerelor si instituţiilor de stat din subordine. Experţii Fondului atrag atenţia si asupra faptului ca in raportările fiscale anuale nu apar si marile companii de stat, care reprezintă - fie si teoretic - peste zece procente din valoarea PIB-ului.

PUTEREA

Colegiul Psihologilor câştigă milioane din pixul Rovanei Plumb

În loc să se preocupe de majorarea alocaţiilor pentru copii sau să mai dea nişte bani în plus amărâţilor de pensionari, ministrului Muncii i s-a pus pata pe mii de profesionişti din sistemul medical. Mai exact, dintr-o simplă mişcare de pix, Rovana Plumb a radiat ocupaţia "psiholog" din Clasificarea Ocupaţiilor din România, lăsând însă alte ocupaţii similare. Principalul beneficiar al acestei măsuri este Colegiul Psihologilor din România (COPSI) în conturile căruia vor intra câteva sute de mii de euro rezultaţi din atestarea (obligatorie acum) a profesioniştilor din sistemul medical. Întrucât actualizarea COR se face din iniţiativa utilizatorilor, se pare că preşedintele Colegiului, prof. dr. Mihai Aniţei, a făcut un lobby serios pe lângă Rovana Plumb pentru a se asigura că îi sporesc veniturile. Ministrul Muncii a semnat un ordin care încalcă dreptul la muncă, deoarece condiţionează exercitarea meseriei de plata unor taxe, dreptul la asociere, deoarece psihologii sunt obligaţi să se înscrie la COPSI, şi, mai mult, ignoră acte oficiale emise şi recunoscute de statul român.

TVA ar putea scădea la 9% pentru întreaga industrie de turism

Guvernul ia în calcul scăderea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului. Ministerul Finanţelor va înainta şi normele de aplicare necesare emiterii tichetelor de vacanţă. Premierul Victor Ponta a făcut aceste declaraţii la deschiderea celei de-a 33-a ediţie a Târgului de Turism, care se desfăşoară între 12 şi 15 martie la Romexpo. De altfel, Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), declara recent că industria turismului din România a pierdut de la începutul acestui an aproximativ 50 de milioane de euro pentru că nu se aplică legea voucherelor de vacanţă, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Angajaţii din administraţia publică organizează o grevă generală de o zi, în luna aprilie

Angajaţii din administraţia publică anunţă că, în luna aprilie, vor organiza o grevă generală de o zi cu întreruperea activităţii în instituţii. Aceştia sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a dat curs revendicărilor formulate, între care acordarea de tichete de masă şi majorarea salariilor. Federaţia Nţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a precizat, într-un comunicat de presă, că ziua grevei generale va fi stabilită de către Biroul executiv al federaţiei, după ce va fi încheiată procedura de strângere a semnăturilor privind acordul tuturor salariaţilor pentru participarea la această acţiune de protest.

ROMANIA LIBERA

20 de euro pacientul. O afacere imorală pe sănătatea românilor

O lacună legislativă le permite medicilor de familie care vor să se retragă din activitate să vândă listele lor de pacienţi oricui doreşte să le cumpere. Preţurile variază între 10 şi 20 de euro pentru fiecare persoană. Pacienţii sunt o marfă ca oricare alta, vândută şi cumpărată de medicii de familie ca la piaţă. "Cabinet Medical Individual vinde lista de pacienţi. Cabinetul are 2.240 pacienţi înscrişi, majoritatea copii. Zona este foarte bună, cu posi-bilităţi mari de extindere. Preţ 20.000, euro negociabil, toţi pacienţii", sună doar unul dintre zecile de anunţuri care pot fi găsite pe Internet. Deşi pacienţii nu ştiu că sunt tranzacţionaţi la bucată de doctorii lor, autorităţile afirmă că această practică, acceptată de ani de zile de cei din domeniu, nu este ilegală, pentru că legea are o scăpare în acest sens.

Prima bilă albă pentru Iohannis

Preşedintele Iohannis se află de două zile la Varşovia, unde încearcă, după propriile declaraţii, să dea mai multă consistenţă parteneriatului strategic dintre cele două ţări, preocuparea strategică fiind, se pare, motorul acestei vizite. Preşedintele face ceea ce trebuie şi o apropiere strategică între România, Polonia şi Germania este singurul lucru care are sens în această parte a Europei, pe care pare să-l fi înţeles mai demult Washingtonul, dar acum încep să-l înţeleagă şi Berlinul şi Varşovia. Ideea generală este că, după anexarea Crimeii şi smulgerea brutală a estului Ucrainei de către Rusia lui Putin, România nu mai poate fi lăsată în afara aranjamentelor regionale.

Kovesi: Dosarul EADS este în lucru

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi seara, că dosarul EADS este în lucru în acest moment. "Dosarul EADS se află în lucru, când o să înceapă urmărirea penală faţă de persoane o să vă spun", a declarat Kovesi. Şefa DNA a vorbit şi despre dosarul în care este anchetat Marian Vanghelie şi a ţinut să puncteze că între DNA şi ICCJ a fost o colaborare foarte bună. "Pot să va spun că în acest dosar s-a colaborat foarte bine cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest moment nu pot să fac public în ce activităţi, dar a fost o colaborare bună, pe care sper să o meţinem pe viitor", a menţionat Kovesi.

Islanda renunţă la procesul de aderare la UE

Islanda a anunţat, joi, că îşi retrage candidatura pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează Agerpres. Ministrul afacerilor externe, Gunnar Bragi Sveinsson, a precizat într-un comunicat că a transmis această decizie Letoniei, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi care a informat Comisia Europeană. "Interesele Islandei sunt mai bine servite în afara Uniunii Europene", a scris ministerul pe site-ul său. Un Guvern de stânga a depus candidatura într-o perioadă când o gravă criză financiară a zdruncinat încrederea cetăţenilor în instituţiile lor, stârnind dorinţa de a adera la Zona Euro după căderea valorii coroanei, aminteşte AFP.

ZIARUL FINANCIAR

Acţionarii au împrumuturi acordate companiilor de 120 de miliarde de lei, mai mult decât băncile

Împrumuturile acordate direct de acţionari sau asociaţi firmelor - o practică obişnuită în special la firmele mici şi mijlocii, dar şi la companiile cu acţionari străini - au avut o tendinţă de creştere în anii de criză, ajungând la un vârf de aproape 350 mld. lei în 2012, iar odată cu redresarea economiei au început să se diminueze. "Vă comunicăm următoarele: sumele datorate acţio­narilor/aso­cia­ţilor (cont 455) erau la sfârşitul anului 2013 de 119.388,940 milioane lei", a transmis Ministerul Finanţelor Pu­blice la solicitarea Ziarului Financiar. Este pentru prima dată când Finanţele fac publică suma creditelor acordate de acţionari companiilor. În 2010 sumele datorate de firme acţionarilor sau asociaţilor erau de 88 mld. lei, în 2011 au depăşit pragul de 100 mld. lei, iar în 2012 au atins un maxim de 348 mld. lei. Anul 2013 a fost de inflexiune, marcând reducerea creditelor acordate de acţionari companiilor până la 119,4 mld. lei, potrivit datelor Finanţelor.

Popoviciu şi-a vândut cu peste 10 mil. euro acţiunile la Orange

Grupul francez de telecomunicaţii Orange a achiziţionat anul trecut încă 0,92% din acţiunile subsidiarei din România de la un acţionar minoritar, majorându-şi astfel participaţia de la 96,82% la 97,74%, conform raportului pe anul 2014 al companiei. Conform unor surse de pe piaţă, vânzătorul pachetului de 0,9% este omul de afaceri Puiu Popoviciu, care deţinea titlurile la cel mai mare operator de telefonie mobilă prin compania Tatika Investments din Cipru. Conform datelor de la Registrul Comerţului, în prezent Tatika mai are 0,92% din acţiunile Orange România, faţă de 1,8% anterior. Prin această tranzacţie Popoviciu şi-a lichidat deţinerile la Orange. Achiziţia s-a semnat în martie 2014, iar tranzacţia a depăşit 10 milioane de euro, conform unor surse din piaţă.

Topul celor mai mari zece proprietari de centre comerciale

Sud-africanii de la NEPI, francezii de la Auchan şi omul de afaceri Iulian Dascălu sunt cei mai mari proprietari de centre comerciale din România, o piaţă în care primii zece jucători deţin 1,8 milioane de metri pătraţi de malluri, galerii şi parcuri de retail, proprietăţi evaluate la circa 3 miliarde de euro, potrivit unei analize a ZF. NEPI şi francezii de la Auchan, prin divizia imobiliară Immochan, au investit în ultimii ani aproape un miliard de euro pentru a cumpăra şi dezvolta noi centre comerciale şi au ajuns cei mai mari proprietari în funcţie de suprafaţa deţinută. Omul de afaceri Iulian Dascălu, cel mai mare dezvoltator român de malluri, s-a concentrat în ultimii ani asupra proiectelor de birouri, astfel că portofoliul de retail este în prezent format din cinci malluri cu o suprafaţă de 255.000 mp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb