REVISTA PRESEI - 13.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Elena Udrea la UE, varză de Bruxelles

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, a stârnit ieri protestele europarlamentarilor pentru că nu s-a prezentat la audieri ca să dea explicaţii legate de absorbţia fondurilor europene. Eurodeputaţii o acuză pe Elena Udrea de sfidarea Parlamentului European. Ministrul l-a trimis la audieri pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu, care s-a încurcat în cifre. Elena Udrea era aşteptată ieri la audieri la Comisia pentru afaceri regionale (REGI) din Parlamentul European pentru a da socoteală referitor la modul în care România utilizează fondurile europene. Prezentă la Bruxelles, Udrea a ales să-l delege pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu să o reprezinte la comisie, agenda sa incluzând doar întâlniri cu Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru industrie, precum şi cu Johannes Hahn, comisar pentru politică regională. Absenţa sa de la audierile din comisie a atras un val de critici dure din partea eurodeputaţilor nemţi, care doreau să ştie măsurile pe care România le ia ca să folosească milioanele de euro puse la dispoziţie de UE.

Adrian Evazionistul Minune

Manelistul riscă să rămână fără o parte din avere, după ce ANI a sesizat Fiscul şi "Spălarea Banilor" în vederea stabilirii modului în care acesta a manevrat sute de mii de euro. Adrian Minune nu a plătit impozite şi nici nu a putut să facă dovada provenienţei unor sume imense de bani. Manelistul a declarat venituri, de 38.000 de euro, în perioada 2008-2010, dar a cheltuit de aprope patru ori mai mult: 140.000 de euro, potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI a sesizat mai multe tranzacţii bancare făcute de manelist la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Cum vor ieşi judeţele României din criză

Creşterea economică a ţării va fi diferită de la o regiune la alta, oscilând între un minimum de 0,6% (Giurgiu) şi un maximum de 2,5% (Cluj) în acest an, potrivit estimărilor oficiale. "Adevărul" vă prezintă harta evoluţiei Produsului Intern Brut şi a salariului mediu net din fiecare judeţ, estimat pe 2011, realizată pe baza prognozelor oficiale. Cele mai "harnice" judeţe din punctul de vedere al creşterii economice se regăsesc în centrul ţării, iar cele mai "leneşe" - în nord-vestul şi sud-estul ţării, reiese din datele privind evoluţia principalilor indicatori economici în profil teritorial, centralizate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Mai exact, judeţele Cluj, Argeş, Sibiu, Braşov şi Ilfov vor avea, potrivit CNP, cea mai rapidă creştere economică, respectiv ieşire din criză, în 2011, adică un avans al PIB de peste 2%. De cealaltă parte, cu cea mai lentă creştere economică (sub 1% în acest an), se regăsesc judeţele Giurgiu, Satu Mare, Sălaj, Covasna, Bihor şi Ialomiţa.

E oficial: Fukushima este noul Cernobîl

Accidentul de la uzina niponă a fost încadrat la nivelul maxim, de 7 pe scara accidentelor nucleare, însemnând "risc major". Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a anunţat că situaţia de la centrala Fukushima este, practic, la fel de gravă ca aceea de la Cernobîl din 1986, considerată catastrofă nucleară. "Am crescut gradul de severitate la 7 pentru că impactul scurgerii de radiaţii a fost răspândit de la aer, la legume, apa de băut şi ocean", a explicat Minoru Dogoda, reprezentant al Agenţiei Nipone pentru Securitate Nucleară (NISA). Ridicarea nivelului de pericol radioactiv a fost decisă pe baza măsurătorilor nivelului de iod şi de cesiu din atmosferă. Timp de câteva ore, nivelul radiaţiilor eliberate de centrală a depăşit 10.000 de terabequereli pe oră, un nivel uriaş faţă de limita admisă.

Iod radioactiv: spaime mari, pericol mic

Cercetătorii anunţă prezenţa iodului în apa de ploaie şi în lapte; autorităţile spun că nu e periculos.Ministerul Sănătăţii afirmă, într-un comunicat, că nivelul iodului radioactiv nu ne afectează organismul. Premierul Emil Boc a cerut tuturor "instituţiilor de resort" să pregătească până la şedinţa Guvernului de astăzi toate datele care indică prezenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi în laptele de oaie din Slănic Prahova. Informaţia a apărut ieri într-un studiu al Institutului de Fizică Nucleară, care a precizat deja că aceste concentraţii sunt infinit mai mici faţă de maximul admis prin lege. Directorul Institutului de Fizică Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir, a precizat, pentru "Adevărul", că cercetătorii săi au identificat un nivel al concentraţiei iodului radioactiv de 5 bechereli/litru (unitatea de măsură a radioactivităţii), în timp ce nivelul maxim admis este de 300 de bechereli/litru, şi de 100 de bechereli/litru pentru bebeluşi şi copiii foarte mici.

La ce e bună cultura?, de Andrei Pleşu

Întrebarea aceasta se pune adesea în lumea de azi, cu un subton de relativism ironic: se poate şi fără cultură. Unii reuşesc în viaţă, se îmbogăţesc, fac cariere spectaculoase fără să-şi fi tocit coatele pe băncile şcolii. Cultura e un ornament, un lux, nu ajută, practic vorbind, la mai nimic. În ciuda acestui "realism" fudul, "idea-lismul" culturii arată, adesea, cât se poate de pragmatic. Un dram de cultură poate salva lumea de numeroase dezastre, născute din obtuzitate, grosolănie, gândire şchioapă, fanatism ignar. Cu siguranţă, dl Terry Jones nu avea habar despre sensul Coranului în teologia islamică. Nu ştia că, într-o religie al cărei monoteism radical exclude dogma Trinităţii şi, prin urmare, nu acceptă existenţa unui Fiu al lui Dumnezeu, cartea sfântă dictată de Allah lui Mahomed reprezintă singura versiune arabă a Întrupării. Pentru musulmani, Coranul e echivalentul lui Iisus. A arde Coranul e, aşadar, un gest care evocă, simetric, crucificarea Fiului.

Cum poate statul să facă rost de 3,5 miliarde de euro

Listarea Hidroelectrica şi a Nuclearelectrica poate aduce statului 3,5 miliarde de euro, susţine Greg Konieczny, managerul FP. În loc să dezvolte companiile profitabile, statul subvenţionează masiv societăţi cu pierderi şi datorii, care nu mai au nicio şansă pe piaţă, spun analiştii. "Fără a pierde controlul companiilor, statul poate câştiga 2,2 miliarde de euro din listarea la bursă a Hidroelectrica şi alte 1,3 miliarde în cazul Nuclearelectrica.

Petrom forţează statul să cumpere Arpechim

Statul vrea să preia rafinăria Arpechim, pe care Petrom a anunţat că o va închide încă din acest an, deşi iniţial îşi propusese să renunţe definitiv la ea în 2012. Dacă Arpechim va fi închisă, combinatul petrochimic Oltchim va fi nevoit să importe cea mai mare parte a materiilor prime, la costuri mai mari. Autorităţile statului vor să înceapă negocierile cu Petrom pentru achiziţia rafinăriei Arpechim, pe care Petrom a decis să o închidă definitiv încă din acest an.

"Super Mario" vine la şefia Băncii Europene

Numirea italianului Mario Draghi în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene este aproape sigură. Mandatul său va începe sub semnul problemelor din UE. Poreclit de presa internaţională "Super Mario", Draghi va fi nevoit să ia decizii cruciale legate de politica BCE, cea mai importantă instituţie a UE.

Brăiloiu, distins la Academie

Omul de afaceri, care a cumpărat joi manuscrisele lui Cioran licitate la Paris, a primit "Meritul Academic", cea mai înaltă distincţie a Academiei Române acordată şefilor de stat. George Brăiloiu a anunţat ieri că va dona documentele scriitorului Bibliotecii Academiei, acestea urmând să fie transportate aici direct de la Paris.

Brandul "Adevărul", preferat de publicitari

Publicaţiile "Adevărul" şi "Adevărul de Seară" au avut în luna martie reclame în valoare de 1,4 milioane de euro la rate-card, fiind cele mai căutate de advertiseri. Publicitatea în presa scrisă a fost, luna trecută, de aproximativ 30 de milioane de euro (tarife-listă), conform monitorizării Biroului Român de Audit al Tirajelor.

CURENTUL

Transformarea spitalelor în cămine pentru vârstnici - o ţeapă pentru autorităţile locale

Programul numit pompos "Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice" este de fapt o ţeapă pentru autorităţile locale. Ministerul finanţează doar funcţionarea căminelor pentru vârstnici, nu şi transformarea spitalelor în azile. Costurile transformării unităţii respective într-un cămin care să respecte standardele minime specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale pentru persoanele vârstnice trebuie suportate de Consiliul Local. Mai mult, aceasta este chiar o condiţie de eligibilitate. E ca şi când s-ar face un program pentru sprijinirea oamenilor străzii prin care se obţine finanţare pentru plata facturilor la utilităţi, condiţia fiind ca aceştia să îşi cumpere mai întâi o casă!

Vasilescu: Noua prognoză a BNR privind inflaţia de la sfârşitul acestui an nu va depăşi 5%

BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie pentru finele acestui an, de la 3,6% cât a anunţat în februarie, dar noua estimare nu va depăşi 5%, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. "Noi vom da în luna mai o nouă prognoză de inflaţie, nu ştiu cât va fi, dar nu cred că va fi mai mare de 5% pentru finele anului. Saltul faţă de nivelul actual prognozat, de 3,6%, are loc în condiţiile speciale ale acestui an, când preţul petrolului creşte, preţul alimentelor pe plan internaţional creşte şi când sunt foarte multe perturbări şi turbulenţe", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă noua prognoză include şi posibile creşteri de preţuri la energie electrică şi gaze, el a răspuns: "normal".

Rectorii-parlamentari sfidează legile în încercarea de a ţine cu dinţii de scaun

De câteva zile, rectorii universitari care sunt şi parlamentari, aşa cum se obişnuieşte să se cumuleze pe la noi vreo câteva funcţii şi salarii bune, se află într-o situaţie de ilegalitate pe care toţi se fac că nu o observă. Cei patru privilegiaţi în această poziţie şi totodată cei "patru călăreţi ai Apocalipsei învăţământului superior românesc" sunt sinecuriştii Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Nicolae Robu, rector al Universităţii "Politehnica" din Timişoara, Ştefan Iosif Drăgulescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, dar şi Florian Popa, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

Investigaţia pe piaţa carburanţilor, finalizată până la jumătatea anului

Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului, după ce rezultatele raportului vor fi trimise la Comisia Europeană, iar companiile implicate îşi vor spune părerea în acest caz, a declarat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. "Dacă nu existau indicii că este încălcată legislaţia în domeniul concurenţei care să ne facă să începem investigaţia, nu începeam o astfel de acţiune. Dar am avut indicii în acest sens", a adăugat Chiriţoiu. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%. De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori. Cea mai recentă majorare a avut loc vineri, când preţurile au urcat cu 9 bani pe litru, unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.

CURIERUL NAŢIONAL

DNA: Prejudiciul în dosarul "gripei aviare" este de aproape 6 mil. euro

14 persoane implicate în prejudicierea CNCFR şi a CNADR au fost trimise în judecată. Inculpaţii au indus în eroare autorităţile pentru obţinerea unor sume de bani nejustificat de mari şi în mod inutil unor societăţi comerciale private. Procurorii anticorupţie au dispus ieri trimiterea în judecată a 14 persoane implicate în prejudicierea CNCFR şi a CNADR cu aproape 6 milioane de euro, prin prestarea serviciilor de dezinfecţie pentru eradicarea gripei aviare.

Potrivit rechizitoriului, în octombrie 2005, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Mihaela Hîncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, a acţionat astfel încât firma SC LUMI SRL Iaşi, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.

Aderăm la euro în 2015 sau după 2020?

Băsescu: Voi declanşa o discuţie pentru a se ajunge la o concluzie dacă este bine ca România să-şi menţină obiectivul 2015. "Va trebui să ne reanalizăm obiectivul accesului în zona euro prin prisma lecţiei crizei". Analiştii străini şi români sunt însă sceptici în privinţa respectării calendarului iniţial, aceştia luând în calcul o dată abia după 2020. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în Estonia, că va declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului, al analiştilor pentru a se ajunge la o concluzie dacă este bine ca România să-şi menţină obiectivul 2015 pentru accesul la moneda euro sau va trebui îmbunătăţită performanţa economică.

China şi India îşi intensifică legăturile economice

Prim-ministrul Indiei, Manmohan Singh, va vizita China, cele 2 ţări urmând să-şi intensifice legăturile economice, transmite BBC. În decembrie, India şi China au convenit ca, până în 2015, să mărească schimburile comerciale bilaterale la 100 mld. dolari faţă de 60 mld. dolari raportate în 2010. De asemenea, Manmohan Singh va fi prezent la un summit în China unde vor fi prezente Brazilia, Rusia şi Africa de Sud. China reprezintă pentru India cel mai mare partener comercial. Cu toate acestea, cele 2 ţări au încă o relaţie comercială dezechilibrată. "Una dintre cerinţele parteneriatului presupune deschiderea pieţelor chineze către India. În caz contrar, balanţa comercială se înclină mai mult în favoarea Chinei decât în cea a Indiei", a declarat Samiran Chakraborty, şeful regional de cercetare pentru India al Standard Chartered Bank.

Epilog jenant la falsa afacere de spionaj de la Renault

Un raport de audit constată grave disfuncţionalităţi în managementul Renault, precum şi erori evidente în tratarea falsei afaceri de spionaj. Acesta a determinat Consiliul de Administraţie, susţinut şi de statul francez (deţinător a 15% din grup) să decidă înlăturarea din funcţii a mai multor cadre de conducere. Face excepţie - spre nemulţumirea sindicatelor salariaţilor companiei - directorul general Carlos Ghosn, scutit de orice responsabilitate. A nu se uita că însuşi directorul general Carlos Ghosn, fără a dispune de dovezi concrete, a mers până la a concedia - sub grava acuzaţie de spionaj în favoarea unei puteri străine, contra unor sume fabuloase depuse în conturi din Elveţia şi Liechtenstein - trei dintre cadrele de bază angajate în programul Renault de construire a automobilelor electrice.

EVENIMENTUL ZILEI

Pot refuza medicii avortul din motive de conştiinţă?

Doctorii care nu vor să facă avorturi invocând religia nu sunt acoperiţi de lege. Preoţii cred însă că medicii au voie să-şi păstreze credinţa în sala de operaţii. Au jurat că vor face tot ceea ce le stă în puteri să salveze un pacient, însă la un moment dat, în viaţa lor de medici, conştiinţa nu le-a dat brânci să intervină. Într-un stat laic, anumiţi medici şi-au impus să nu mai facă niciodată avorturi sau să le sisteze în timpul marilor sărbători religioase ori în perioadele de post. Religia nu este însă mai presus decât viaţa, o spune chiar un medic musulman. Preoţii nu văd însă de ce medicii nu ar fi îndreptăţiţi să-şi păstreze credinţa în sala de operaţii şi să refuze un avort, care "este un păcat strigător la cer. Este mai important să convingem părinţii că avortul e păcat, ca să nu mai punem medicii în astfel de situaţii. Doar în situaţii de urgenţă, când sarcina pune mama în pericol, când copilul este malformat, medicul este obligat să treacă peste religie şi să intervină", crede preotul Florin Cărămizaru.

Cum să te lepezi de copil în faţa "conducătorului iubit"

Într-o scrisoare adresată lui Nicoale Ceauşescu, pentru a nu avea probleme, criticul literar George Ivaşcu se dezicea oficial, pe două pagini, de gestul fiicei sale de a părăsi ţara. Un document descoperit de "Evenimentul zilei" în arhiva Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR) schiţează realitatea absurdă a anilor 1980 în România lui Nicolae Ceauşescu. De frica unor eventuale investigaţii din partea organelor de Securitate, părinţii ai căror copii fugeau peste graniţă - în special cei cu funcţii în stat - trimiteau scrisori către conducere prin care se delimitau de gestul urmaşilor şi-şi reafirmau credinţa în partid.

Vânzătoarea lui Cioran, scoasă la lumină de EVZ

Cea care a scos la vânzare manuscrisele lui Emil Cioran, punând literaţii de la Bucureşti pe jar, a fost, recent, oaspete al Institutului Cultural Român din Paris şi al Ambasadei României din Franţa, în cadrul unor evenimente care marcau o sută de ani de la naşterea filosofului. Misterul din jurul vânzării manuscriselor lui Emil Cioran începe să se risipească. Eleonora Cioran (86 ani), cumnata filosofului, a recunoscut, ieri, într-un dialog telefonic purtat cu EVZ, că ea este cea care a înstrăinat documentele din perioada românească a scriitorului. Săptămâna trecută, cu două zile înainte de licitaţia organizată la Paris, vârstnica refuzase convorbirea cu EVZ, zicând că "nu e interesată de subiect, fiind bătrână şi bolnavă". Cea care a cumpărat respectivele documentele de la Eleonora Cioran este Laurence Tacou - patroana Editurii L"Herne - una dintre casele editoriale pariziene care publică titluri ale lui Emil Cioran în Franţa.

Cum să leşini, în direct, la Realitatea TV. Sorin Enache: "Dacă doriţi să fiţi răutăcioşi..." |

Pe YouTube a fost postat un film în care se vede cum reportera Realităţii TV pare că îi face semn unei femei care, după câteva secunde, leşină în direct în timpul mitingului de protest faţă de închiderea spitalului din Urlaţi. În film, care poate fi văzut şi pe site-ul Realităţii TV, se observă că, înainte de a leşina, femeia respectivă era foarte activă, aplauda şi îi îndemna pe ceilalţi să aplaude. După ce reportera Realităţii TV a făcut semn cu mâna şi a spus ceva, ea s-a strecurat printre participanţii la miting şi s-a aruncat pe jos chiar în faţa camerelor de luat vederi. Directorul general al Realitatea Media S.A., Sorin Enache, consideră deducţia drept una "răutăcioasă".

Războiul libian, departe de final

Parisul şi Londra s-au arătat ieri nemulţumite de rezultatul acţiunilor militare ale NATO în Libia, într-un moment în care, în ciuda bombardamentelor, forţele lui Muammar Gaddafi dau semne că rezistă şi atacă chiar, cu armament greu, rebeliunea dezorganizată. Perspectiva unui conflict de durată pare tot mai evidentă, cu atât mai mult cu cât opoziţia libiană a respins ferm un plan de încetare a focului propus de Uniunea Africană. Cele mai dure cuvinte la adresa NATO le-a avut Franţa, care s-a opus iniţial implicării Alianţei în Libia. "NATO trebuie să-şi joace pe deplin rolul. A vrut să preia conducerea operaţiunilor, am acceptat", a declarat ministrul de externe, Alain Juppé, pentru France Info. Întrebat dacă în acest moment NATO îndeplineşte acest rol, Juppe a afirmat că "nu suficient".

FINANCIARUL

Olimpiada responsabilităţii sociale, o competiţie pentru toate companiile din România

Campanie "SFIN"+"FIN.ro" şi thegroup. Componenta socială devine un element tot mai important în politicile companiilor, mai ales acum, pe timp de criză. Concret, Corporate Social Responsability este o concepţie referitoare la contribuţia pe care trebuie să o aibă companiile la dezvoltarea societăţii moderne. De aceea, "Săptămâna Financiară", "Fin.ro" şi thegroup au prezentat ieri campania "Responsabil cu societatea", care va fi lansată pe 2 mai. Programul va încuraja mediul de afaceri, prin intermediul "Săptămânii Financiare" şi a "Fin.ro", să participe la o competiţie de responsabilizare socială.

Coridorul IV de autostradă, licitat cu 2 mil. euro/km mai puţin decât oferta. Urmează adiţionalele?

Majoritatea contractelor au fost adjudecate de firme româneşti, în asociere cu grupuri italiene. Licitaţii atipice pentru CNADNR, care a reuşit să obţină pentru patru tronsoane din Coridorul IV un tarif pe kilometru de autostradă cu peste 2 milioane de euro mai mic decât cel pe care îl estimase anterior concursului de oferte. Astfel, pentru cei 183 de kilometri de autostradă licitaţi, CNADNR va plăti 1 miliard de euro, cu aproximativ 400 de milioane de euro mai puţin decât estimase anterior licitaţiei. Potrivit CNADNR, construcţia Autostrăzii Nadlac-Arad şi a unui drum de legătură vor fi realizate pentru primul lot (22,2 km) de consorţiul româno-portughez Romstrade (al lui Nelu Iordache) - Monteadriano Engenharia e Construcao - Donep Construct, pentru 382,959 milioane de lei, iar lotul al doilea (16,6 km) de compania germană Alpine Bau, pentru 411,48 milioane de lei.

1,73 mil. lei - cel mai mare salariu câştigat în 2010, la jumătate faţă de 2008

Sumele din Top 5 venituri nete din câştiguri salariale în 2010 sunt mai mici comparativ cu 2009. Cel mai mare venit net al unui angajat din Bucureşti, în 2010, de aproape 1,73 milioane de lei (413.370 de euro, calculat la un curs de 4,2 lei/euro) a fost încasat de un administrator de fonduri. Suma este mult mai mică faţă de cea înregistrată în 2009, când cel mai mare venit declarat a fost de 2,41 de mil. lei şi a fost câştigat din activităţi de consultanţă. Comparativ însă cu 2008, când cel mai mare salariu a fost de 3,79 mil. lei, valoarea încasată în 2010 s-a înjumătăţit.

Autorităţile controlează preţul benzinei şi al motorinei doar prin vorbe

Principalele companii prezente pe piaţa autohtonă: Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Agip. Autoritatea de concurenţă s-a auto-sesizat în 2005 după liberalizarea preţurilor la benzină şi motorină. În 2009, echipa de investigaţie s-a schimbat şi ancheta s-a reluat. Scumpirile la carburanţi din zilele acestea fac obiectul unei alte anchete, dar la Parlament.

De două ori mai multe firme europene au căutat finanţare la bursă în 2011. La BVB, niciuna

Varşovia conduce detaşat topul european, în primele trei luni derulându-se 45 de IPO-uri. Principala problemă a pieţei de capital autohtone este lipsa emitenţilor atractivi care să poată absorbi sume importante ale investitorilor străini. Situaţia economiei la nivel mondial dă semne clare de ieşire din criză, iar încrederea investitorilor privind plasamentele în acţiuni este pe un trend ascendent, dar BVB a pierdut startul pentru listări noi. Statistica Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE) relevă faptul că nici în primele trei luni ale acestui an BVB nu a reuşit să ocupe un loc important între pieţele bursiere europene. În primele trei luni ale acestui an, la bursele europene s-au derulat 73 de oferte publice iniţiale în vederea listării, faţă de numai 51 în perioada similară din 2010.

Concedieri masive la Nokia: 6.000 de angajaţi ar putea fi afectaţi

Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume ar putea renunţa la 6.000 de angajaţi la nivel global, transmite Bloomberg. Acestea sunt cele mai dure concedieri făcute de gigantul finlandez în ultimii 20 de ani şi vin la puţin timp după ce compania a semnat un parteneriat de colaborare cu Microsoft, în urma căruia va adopta sistemul de operare al americanilor. Potrivit oficialilor din sindicate, cele 6.000 de locuri de muncă ce vor fi suprimate sunt în principal din departamentele de cercetare şi dezvoltare, după încheierea parteneriatului cu Microsoft.

Publicitatea pe print: 30 milioane euro în martie, creştere de 22%

Volumul publicităţii atrase de publicaţiile pe print a totalizat luna trecută aproximativ 30 mil. euro, cu peste 22% mai mare faţă de luna februarie 2011, potrivit ultimelor rezultate publicate de BRAT. Din această sumă, 38% reprezintă promovarea unor produse media sau evenimente culturale, iar 11% o constituie valoarea anunţurilor de mică publicitate. Majoritatea investiţiilor sunt atrase de publicaţiile plătite, aproximativ 80% din total, restul revenind celor distribuite gratuit. Clienţii care au investit cele mai mari sume în publicitate sunt: Vodafone, Orange, Heineken România, Loreal, Beiersdorf AG. "Gazeta Sporturilor" este singura publicaţie care a depăşit 1 milion de euro (la ratecard) din publicitate în luna martie.

JURNALUL NAŢIONAL

America a vrut să listeze la Bursă industria lui Ceauşescu

Un istoric american aruncă în aer istoriografia post-comunistă despre diplomaţia lui Ceauşescu. Administraţia Carter, convinsă că România era singura din Pactul de la Varşovia care poseda capacitatea şi dorinţa de a părăsi Blocul dominat de sovietici, a decis să-i ofere posibilitatea să facă exact acest lucru pentru un viitor economic şi politic total diferit. Oferta a fost făcută în timpul vizitei în SUA din aprilie 1978, când preşedintele Carter a recunoscut explicit cooperarea Bucureştiului cu precedentele administraţii SUA şi rolul esenţial al conducătorului român în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Într-o întâlnire la care au participat numai preşedintele Carter, Zbigniew Brzezinski, Nicolae şi Elena Ceauşescu şi translatorul român, Sergiu Celac, Carter s-a oferit să listeze la Bursă industria României, evaluată atunci la aproximativ 147 miliarde de dolari.

Udrea sfidează Parlamentul European

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a sfidat ieri Parlamentul European prin faptul că nu s-a prezentat la audierile din Comisia pentru Dezvoltare Regională a forului legislativ de la Bruxelles, în schimb l-a trimis pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu să dea piept cu criticile europarlamentarilor din toate ţările membre care ne reproşează rata mică de absorbţie a fondurilor europene din ţara noastră. Mai mulţi eurodeputaţi au considerat inacceptabilă aceasta jignire adusă de ministrul Elena Udrea şi au solicitat amânarea dezbaterii raportului privind vizita delegaţiei PE în Romania.Ca urmare, europarlamentarul liberal, Ramona Mănescu a solicitat demisia Elenei Udrea.

PDL a rugat PNL sa-i "imprumute" un candidat pentru Primaria Baia Mare

Preşedintele PDL Maramureş, Mircea Man se angajase personal în faţa premierului Emil Boc că va câştiga alegerile de la Baia Mare, convingându-l pe deputatul Cherecheş, cel mai bine cotat de sondaje, să candideze din partea democrat-liberalilor. Cum însă nu a reuşit acest lucru, liderul PDL Maramureş a apelat la o strategie disperată şi l-a sunat în miez de noapte pe preşedintele PNL Maramureş, Radu Ştef, rugându-l să împrumute democrat-liberalilor un candidat de pe lista liberalilor. Este vorba despre Vasile Barbul, city manager al oraşului Baia Mare, unul dintre liberalii locali cotaţi cu ceva şanse de sondajele de opinie.

NAŢIONAL

Regele Mihai, acuzat că a făcut declaraţii false şi calomnioase. Riscă să fie cercetat penal

Casa Regală a României este lovită, zilele acestea, de un nou scandal legat de tinereţea zbuciumată a Regelui Mihai. Dieter Stanzeleit, bărbatul despre care "Naţional" dezvăluia că a solicitat un test ADN pentru a demonstra că este fiul regelui, a făcut o plângere penală împotriva lui Mihai I de România. Dieter Stanzeleit se luptă de 15 ani prin instanţe pentru a demonstra că este fiul Regelui Mihai, dintr-o presupusă căsătorie cu Narissa Jane Irene Bowes-Lyon. Până în prezent demersurile acestuia au fost inutile, întrucât nici Casa Regală nu i-a răspuns deselor solicitări, dar nici instanţele cărora li s-a adresat nu i-au dat câştig de cauză, în ciuda probelor pe care acesta le-a depus la dosar. Potrivit lui Dieter Stanzeleit, plângerea penală vine ca urmare a declaraţiei Regelui Mihai trimisă unei instanţe din Gottingen, declaraţie pe care o consideră falsă şi calomnioasă.

Şi lupta anticorupţie are strategia ei! Se schimbă clienţii din arestul patriei!

Justiţia română schimbă liniile arestaţilor mai ceva ca la hockei. Ca să mai primenească figurile aruncate în arena circului televizat al luptei anticorupţie, în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti, peste tot în ţară s-a declanşat operaţiunea "Marea eliberare". Rând pe rând, de la membrii temutului clan de interlopi moldoveni "Corduneanu" la escrocul parlamentar Nati Meir şi de la Marius Stănescu, avocatul acuzat că a cerut mită 1 000 000 de euro în scandalul ANAF, până la controversatul om de afaceri Cătălin Chelu au simţit din nou gustul libertăţii.

Teo Trandafir ar putea demisiona din Parlament

Teo Trandafir a fost sfătuită de medicii care au tratat-o să o lase mai moale cu politica. Surse din anturajul fostei vedete TV ne-au declarat că aceasta intenţionează, la întoarcerea în România, să renunţe la mandatul de deputat. După aproape trei luni de la internarea în clinica AKH din Viena, medicii austrieci susţin că starea de sănătate a Teodorei Trandafir s-a ameliorat vizibil. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii spitalului, Teo se recuperează bine, poate merge singură şi a fost transferată de la terapie intensivă într-un salon standard.

Dan Diaconescu îşi pune numele pe partid

Dan Diaconescu are o nouă tentativă de înregistrare a Partidului Poporului, o cerere în acest sens fiind depusă ieri la Tribunalul Bucureşti. Pentru a nu mai avea probleme cu titulatura formaţiunii, realizatorul OTV şi-a pus la bătaie propriul nume. "Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP - DD)" este formula în care se încearcă acum intrarea oficială pe piaţa politică. Confrom avocaţilor lui Diaconescu, statutul este cel iniţial, doar organigrama a fost "extinsă", respectiv au fost prevăzute mai multe funcţii de conducere.

PUTEREA

Câştigătorii licitaţiei pentru Coridorul IV. Contracte de un miliard de euro pentru Umbrărescu, Iordache, Besciu şi Horpos

Compania Naţională de Autostrăzi a anunţat câştigătorii licitaţiilor pentru proiectarea şi construcţia mai multor tronsoane de autostradă de pe Coridorul IV paneuropean, între Nădlac şi Sibiu, în valoare de aproximativ un miliard de euro. Aşa cum era de aşteptat, printre câştigători se numără şi companii româneşti: grupul Spedition UMB, Romstrade, Euroconstruct Trading sau Straco. Şi italienii de la Astaldi sau austriecii de la Strabag sau Alpine au prins câte un contract pe Coridorul IV paneuropean.

Marius Petcu rămâne după gratii. DNA susţine că odată eliberat, sindicalistul ar putea influenţa martorii

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca sindicalistul Marius Petcu să rămână în arest. Procurorul DNA prezent la procesul în care Marius Petcu cere eliberarea provizorie sub control judiciar a arătat că lăsarea acestuia în libertate nu este oportună pentru că ancheta este încă la început şi sindicalistul ar putea influenţa persoane din dosar sau ar comite noi fapte. Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut, ieri, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar făcută de avocaţii liderului sindical Marius Petcu. Procurorul anticorupţie s-a opus admiterii cererii din mai multe motive, unul dintre acestea fiind că urmărirea penală în cazul lui Marius Petcu este în fază de început, anchetatorii urmând să administreze noi probe în acest caz.

Un film susţine că ar fi fost găsite două dintre cuiele crucificării lui Iisus

Două dintre cuiele folosite pentru a-l crucifica pe Iisus ar fi fost decoperite într-un mormânt de 2.000 de ani, în conformitate cu un nou film, relatează The Telegraph. Filmul "Cuiele Crucii" de jurnalistul şi scriitorul Simcha Jacobovici, apărut după trei ani de cercetare, prezintă afirmaţiile autorului - unele bazate pe date empirice, altele care necesită multă imaginaţie şi un salt în credinţă. El susţine descoperirea sa ca fiind istorică, dar cei mai mulţi experţi şi cercetători spun că dovezile sale sunt exagerate, şi, mai mult, publicitare.

ROMÂNIA LIBERĂ

Războiul rece s-a purtat şi în spaţiu

În această săptămână, două mari puteri îşi aniversează eroii: Rusia sărbătoreşte 50 de ani de la zborul legendar prin care Iuri Gagarin devenea primul om în spaţiu, iar Statele Unite amintesc de prima lansare a unei navete spaţiale, care a avut loc acum 30 de ani. Când, în 1957, Uniunea Sovietică a lansat primul satelit artificial în spaţiu - celebrul Sputnik - cursa spaţială era deja în plină desfăşurare; încă din 1955, cele două mari puteri, fiecare reprezentând un sistem politic şi economic, începuseră să concureze pentru Cosmos. Arhitecţii programelor spaţiale erau Serghei Koroliov, aşa-zisul "proiectant-şef", al cărui nume a fost păstrat secret de oficialii sovietici până la moartea sa, în 1966, şi Wernher von Braun, un inginer german care, după ce lucrase pentru regimul nazist din Germania, unde construise rachetele V-2, fusese recrutat de către Statele Unite, dornice să folosească cunoştinţele sale în domeniu şi capacităţile sale intelectuale.

Pensiile au scăzut totuşi cu 15%

Creşterile de preţuri au depăşit în martie 8%, nivel nemaivăzut din 2008. Faţă de octombrie 2008 - luna în care au fost plătite salariile şi pensiile majorate pe ultima sută de metri a campaniei electorale - inflaţia cumulată a ajuns la aproape 16%. Asta înseamnă că majorările de preţuri au rezolvat în mod natural ce n-a reuşit să facă Guvernul anul trecut: tăierea pensiilor cu 15%. Inflaţia a lovit în mod egal şi în pensionari, şi în bugetari, şi în angajaţii din sectorul privat. Însă efectele au fost resimţite diferit. Pentru pensionari, mai dureroasă a fost scumpirea alimentelor din ultimul an, care a depăşit media inflaţiei. Pentru bugetari, scăderea puterii de cumpărare s-a adăugat la tăierea de salarii de 25%, din care şi-au recuperat doar jumătate. Iar pentru restul, inflaţia a fost o penalizare nedreaptă: ei îşi reduseseră deja costurile, dar au plătit pentru că statul s-a încăpăţânat să şi le menţină vreme de un an şi jumătate după începerea crizei.

Zona unde garsonierele au ajuns 10.000 de lei

Tragedia de la Ocna Mureş de acum aproape cinci luni a paralizat piaţa imobiliară a oraşului. Riscul producerii unor noi surpări i-a determinat pe cei care doreau să locuiască în zonă să refuze până şi cele mai avantajoase oferte. Tot oraşul e afectat, dar situaţia este dramatică în zona unde altădată se găsea magazinul Plus, pierit sub noroi. "Preţurile la imobile au scăzut cu până la 30%-40%. Dacă înainte de tragedie puteai să cumperi un apartament cu 90.000 de lei, astăzi, la nici cinci luni îl poţi cumpăra cu 50.000-60.000 de lei. Nu acelaşi lucru îl pot spune despre investitorii zonali care continuă să îşi dezvolte aici afacerile ţinând cont de faptul că forţa de muncă este una dintre cele mai ieftine din această regiune a ţării", a mai adăugat edilul localităţii.

ZIARUL FINANCIAR

Stefanel renunţă la magazinul de pe Calea Victoriei, primul simbol al capitalismului de după "90. Contractul de închiriere încheiat în 1991 pe 20 de ani a expirat

Stefanel, primul magazin de fashion deschis în România după Revoluţie, se va muta în mai de pe Calea Victoriei. Se încheie astfel o epocă în retailul de îmbrăcăminte. Stefanel, primul brand străin care a pariat pe România la începutul anilor "90, va închide în luna mai a acestui an magazinul de pe Calea Victoriei, inaugurat în 1991 în urma unui contract de închiriere pe 20 de ani semnat cu firma Universal, controlată in-direct în prezent de oamenii de afaceri Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte. În momentul intrării pe piaţa locală a brandului Stefanel, niciun alt brand de modă străin nu îşi făcuse curaj să se uite măcar către România. A fost nevoie de 15-20 de ani pentru ca nume precum Zara sau H&M să intre pe piaţa locală. Ultimul intrat, brandul suedez H&M, venit la distanţă de două decenii faţă de Stefanel, marchează începutul unei noi ere.

CNVM are nevoie de 300 de angajaţi pentru a supraveghea 2.000 de oameni de pe Bursă

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital, şi-a bugetat pentru acest an o creştere de 75% a cheltuielilor cu salariile, până la 36 mil. lei (8,75 mil. euro) şi vizează angajarea a 86 de persoane, propunându-şi să ajungă la un număr total de 307 angajaţi, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei. În CNVM lucrează în prezent un număr de 221 de angajaţi, ceea ce face din aceasta a doua autoritate ca mărime după Banca Naţională a României, unde lucrează peste 1.700 de persoane. Potrivit estimărilor ZF, pe piaţa de capital activează circa 2.000 de profesionişti, ceea ce înseamnă că fiecare angajat al CNVM supraveghează 9 angajaţi din piaţă.

Bancherii au avut cerere de credite de retail în martie ca în anii de boom

Cererea de credite din partea populaţiei a revenit spectaculos în martie, numărul rapoartelor de credit eliberate de Biroul de Credit la solicitarea bancilor de a afla informatii despre clientii potentiali marcand aproape o dublare fata de lunile precedente, paNA LA 569.000 de interogari. Acesta este cel mai ridicat nivel lunar consemnat din toamna anului 2008, inainte ca bancherii sa inghete creditarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb