REVISTA PRESEI 13.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 13 mai 2013

ADEVARUL

Pe autostrăzi vom plăti trei euro la suta de kilometri. Cum? Prin SMS, cod de bare sau vinietă. Taxa pe Bucureşti-Constanţa, cât cinci litri de benzină

Pentru taxarea maşinilor care circulă pe autostrăzi există mai multe posibilităţi, precum varianta electronică cu telefonul mobil, printr-un cod de bare amplasat pe geam sau prin achiziţia unei viniete, afirmă ministrul delegat Dan Şova. El spune că taxa de autostradă ar putea fi de trei euro la suta de kilometri. "Sunt mai multe posibilităţi. O să fie şi taxă electronică, cu telefonul mobil, o să fie şi cu un cod de bare pe geam, cine circulă mai mult, eventual, o să fie şi cu posibilitatea să-ţi cumperi vinietă de la benzinărie şi să ţi-o pui în geam, o să fie mai multe mecanisme", a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV. El a precizat că nu va fi utilizat sistemul cu bariere, care ar genera aglomeraţie şi nu este agreat de potenţialii investitori în construcţia de autostrăzi.

Exit poll: GERB a câştigat alegerile parlamentare din Bulgaria, urmat de Partidul Socialist

Partidul GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), aflat la guvernare până de curând, a câştigat alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, având un avantaj de 6 procente în faţa Partidului Socialist, condus de fostul premier Serghei Stanişev, informează Reuters. Potrivit exit poll-ului realizat de agenţia Sova Harris şi citat de televiziunea naţională bulgară, GERB a obţinut 31% din sufragii, socialiştii, 25,3%, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi în jur de 10%. Potrivit Alpha Research, GERB a luat 31,1% din voturi, Partidul Socialist - 27,1%, iar mişcarea etnicilor turci 11%. Astfel, Parlamentul bulgar va fi compus din patru partide: GERB, Partidul Socialist, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi şi partidul naţionalist Ataka (7,5%). GERB va obţine aproximativ 97 de mandate de parlamentar, iar socialiştii, 85.

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI. Curtea de Apel Oradea i-a achitat toamna trecută pe Omar Mahmoud, Omar Mukhles, fraţii lui Hayssam Omar, şi Mustafa Tartousi pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să părăsească România, iar ultimul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. Magistraţii nu au luat în seamă raportul SRI care a identificat, pe minute, traseul fugii, considerând că ar fi fost reconstituit doar traseul unor telefoane mobile, nu şi al celor care le-au folosit. Însă această sentinţă nu ţine seama de o serie întreagă de fapte suspecte ale complicilor, care au ajutat la fuga din ţară a lui Hayssam Omar: cumpărarea unei maşini noi cu două zile înaintea evadării sau câteva drumuri spre Constanţa pe căi ocolitoare, nu pe traseul cel mai scurt, Autostrada A2.

Marea Britanie a oprit un atac cibernetic lansat de China, ce viza secretele celui mai sofisticat avion de război

O unitate sub acoperire a Armatei Chinei s-a folosit de arme cibernetice sofisticate, într-o încercare promiţătoare de a obţine informaţii secrete referitoare la avionul Joint Strike Fighter (JSF), nedetectabil de radarele inamicilor. Acesta urmează să intre în serviciul forţelor britanice începând cu 2018, potrivit informaţiilor publicate duminică de ziarul "The Daily Mail". Compania producătoare Lockheed Martin a recrutat o echipă formată din unii dintre cei mai străluciţi tineri britanici capabili să combată atacurile cibernetice. "Întotdeauna este aceeaşi ţară, China. Chinezii încearcă camufleze ceea ce fac, însă echipa lor nu este la fel de bună cum este a noastră", a declarat o sursă din cadrul companiei, citată de "The Daily Mail". Ţările străine bănuiesc că autorităţile din China au reuşit să dezvolte o armă cibernetică sofisticată care poate fura informaţii descărcând fişierele unui computer, fără nicio notificare primită de utilizatorul unităţii atacate.

Recep Erdogan acuză regimul din Siria că încearcă să atragă Turcia într-un "scenariu catastrofal"

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, susţine că regimul de la Damasc încearcă, prin atentatele de sâmbătă, să atragă Turcia într-un "scenariu catastrofal", relatează AFP. "Vor să ne atragă într-un scenariu catastrofal", a reacţionat Erdogan. "Populaţia trebuie să fie vigilentă şi să îşi păstreze sângele rece în faţa provocărilor menite să atragă Turcia în mlaştina siriană", a spus el. Guvernul condus de Erdogan, care susţine opoziţia din Siria şi critică regimul de la Damasc, a atribuit atentatele comise sâmbătă în Turcia, la frontiera cu Siria, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad. Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 46 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi.

Suprataxarea i-ar putea "lovi" şi pe particularii cu venituri mari, nu doar pe bugetari. Chiţoiu: "În USL, această temă este deocamdată închisă"

Vice-premierul şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a admis, sâmbătă, că la sfârşitul lui 2012 în coaliţia de guvernare s-a discutat despre suprataxarea tuturor celor care obţin venituri, inclusiv privaţii, arătând că în USL nu s-a ajuns la o decizie şi că în acest moment subiectul este înschis. Chiţoiu a precizat că în USL nu s-a ajuns la luarea unei decizii politice prin care toţi cei care obţin venituri să fie suprataxaţi. "Guvernul USL aplică programul de guvernare aprobat în Parlament. Toate politicile publice şi economice se iau prin decizie politică la nivelul USL. La nivelul USL nu s-a ajuns la o decize politică astfel încât să implementăm acest proiect", a spus Chiţoiu.

CAPITAL

Isărescu către bancheri: reporniţi creditarea, cu dobânzi mai mici!

Guvernatorul BNR avertizează băncile să scadă dobânzile pentru a reporni creditarea, pentru că altfel se întoarce împotriva lor, şi în acelaşi timp să nu descurajeze economisirea. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), i-a avertizat săptămâna trecută pe bancheri să nu se plângă de lipsa cererii, în condiţiile în care ţin dobânzile sus. "Nu există cerere de credit (spun băncile, n.r.). Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Băncile nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite", a spus Isărescu.

Big Brother - SUA pregătesc o bază de date biometrice ale tuturor americanilor

Proiectul de reformă a imigraţiei ce se întinde pe 800 de pagini ascunde un o serie de prevederi care ar putea duce la notificarea la nivel federeal a activităţii americanilor, după ce trăsăturile acestora vor fi înregistrate într-o bază de date, scrie Wired. Sub numele inofensiv de "unealtă fotografică" stă o bază de date la nivel federal administrată de Departamentul de Siguranţă Naţională (Homeland Security) care conţine numele, vârsta, numărul de asigurare socială şi fotografiile tuturor celor de pe teritoriul Americii care au carnet de conducere sau acte de identitate. Angajatorii ar fi obligaţi să consulte baza de date pentru fiecare nou angajat pentru confirma identitatea acestuia. Astfel, ar trebui să scadă numărul de angajări a imigranţilor ilegali în SUA.

CURENTUL

ICR-ul lui Marga reînvie cultul personalităţii tocmai în Azerbaidjan

Scriitorul Horia Gârbea, vicepreşedintele ICR, a primit, marţi 7 mai, la Baku, un premiu literar internaţional pentru un eseu dedicat fostului preşedinte al Republicii Azerbaidjan, Heydar Aliyev, figură emblematică a Azerbaidjanului contemporan, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la naşterea acestuia. Eseul a fost tradus în limbile azeră, rusă şi engleză şi publicat în presa din Azerbaidjan, precum şi într-un volum dedicat aniversării liderului naţional azer, lansat cu acelaşi prilej la Baku. Premiul a fost acordat unor autori, şase la număr, din diferite ţări, selectaţi de un juriu azer din peste 450 de competitori. Cu prilejul vizitei la Baku, Horia Gârbea a acordat interviuri televiziunii şi presei locale, a avut întâlniri cu parlamentari şi oameni de cultură din Azerbaidjan.

Şi bulgarii se revoltă după ce guvernul român a dat undă verde explorării gazelor de şist

Protestele determinate de decizia guvernului de la Bucureşti de a da undă verde explorării gazelor de şist de către Chevron, în vederea unei exploatări viitoare, au depăşit graniţele ţării. După români, vecinii noştri de la sud de Dunăre sunt mobilizaţi să acţioneze împotriva folosirii acestor proceduri în apropierea lor. Bulgarii iau atitudine împotriva deciziei guvernului României de a da undă verde explorării gazelor de şist în Dobrogea de către americanii de la Chevron, potrivit Novinite.com. Locuitorii oraşului Dobrici, fostul Bazargic din perioada în care oraşul făcea parte din judeţul român Caliacra între 1913 şi 1940, vor iniţia noi proteste de stradă împotriva fracturării hidraulice, metodă de extracţie a gazelor de şist pe care o consideră dăunătoare pentru mediu. Dobrici se află la aproximativ 70 de kilometri distanţă de Vama Veche.

Ce "minuni" mai pregăteşte Oprescu pentru bucureşteni: 5000 de lei amendă pentru cei care hrănesc câinii maidanezi!

Reprezentanţii Primăriei propun instaurarea unei amenzi exagerat de mari, pentru cei care hrănesc câinii fără stăpân din Bucureşti. Oricine va mai da mâncare acestor animale ar putea fi amendat cu nu mai puţin de 5000 de lei, ceea ce a generat indignare atât în rândul asociaţiilor din domeniu cât şi al cetăţenilor. Răzvan Bancescu, director adjunct al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), serviciul pentru gestionarea câinilor al Primăriei Generale, a lăsat să se înţeleagă că există un proiect de hotărâre care atestă faptul că "hrănirea câinilor fără stăpân va fi amendată cu 5000 lei" dacă acest proiect va fi adoptat de consilierii generali.

CURIERUL NATIONAL

Se reiau marile proiecte de autostrăzi?

Dan Şova: Tronsoanele Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti şi Centura de sud a Capitalei vor fi gata până în 2016. Ministrul de resort susţine că anul acesta vor fi inauguraţi 142 kilometri de autostradă. Taxarea pentru folosirea autostrăzilor nu se va face prin instalarea de bariere, ci prin SMS, vinietă sau cod de bare. Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, a anunţat că, în ceea ce priveşte reţeaua de autostrăzi din România, până în momentul alegerilor din 2016, se va extinde cu încă două tronsoane importante, dar şi cu noua secţiune de centură pentru Capitală. Proiectele de autostradă la care face referire oficialul Guvernului sunt tronsoanele Comarnic - Braşov, Craiova - Piteşti şi Centura de sud a Capitalei.

În 4 luni, 4 companii au anunţat investiţii de peste 2 miliarde de euro în România

OMV-Exxon, China Huadian Engineering, Daimler şi Oracle sunt principalii investitori ai anului 2013. Valoarea totală a investiţiilor anunţate în primele patru luni ale acestui an de către marile companii străine trec peste pragul de 2 miliarde de euro, iar Oracle este cel mai recent nume din lista giganţilor care investesc în România. OMV şi Exxon au în plan investiţii de 1 miliard de dolari (aproape 800 milioane de euro), compania chineză, China Huadian Engineering, vrea să investească 1 miliard de euro la Turceni, Daimler vine cu 300 de milioane, iar Oracle derulează un program de 100 milioane de euro. Astfel, cele patru proiecte de investiţii s-ar situa în jurul a 2,1 miliarde de euro.

Diferenţă uriaşă între costul de producţie şi preţul final al unui Galaxy S4

Potrivit unui tabel cu câteva cifre interesante publicat de compania Information Handling Services (IHS) Inc, versiunea coreeană are un cost total este 252 de dolari, iar cea americană, de 237 de dolari, din care costul de asamblare este de doar 8,5 dolari. Atât în SUA, cât şi în Europa preţul fără abonament al acestui telefon se învârte în intervalul 600-700 de dolari, dacă nu chiar mai mult. Chiar dacă ar fi să luăm limita de jos a preţurilor practicate, observăm că marja de profit este una semnificativă.

Miliardarii chinezi privesc spre străinătate pentru a-şi proteja averea

Cei mai bogaţi cetăţeni ai Chinei sunt în căutarea asigurării averii şi îmbunătăţirii calităţii vieţii lor, iar mulţi dintre ei caută aceste lucruri peste hotare. De asemenea, ruşii înstăriţi îşi controlează o parte a activelor prin intermediul unor companii holding înregistrate în afara ţării, pentru a-şi proteja afacerile de stat, dar şi de rivali. Unul din trei chinezi bogaţi are investiţii în străinătate, potrivit unui nou sondaj realizat de China Merchants Bank şi Bain&Company. Este aproape dublul numărului persoanelor fizice care au raportat că realizează investiţii similare în 2011. Dintre cei care au investit în străinătate, aproximativ 60% au de gând să îşi mărească investiţiile în această zonă, notează CNN.

România ar putea exporta în Turcia energie electrică

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a întâlnit cu omologul său turc, Taner Yildiz, pentru a discuta, printre altele despre posibilitatea ca ţara noastră să exporte în Turcia energie electrică, ofertele în acest sens urmând să fie remise de autorităţile de la Bucureşti până la sfârşitul acestei luni. În cadrul vizitei oficiale în Republica Turcia, la invitaţia ministrului Energiei şi Resurselor Naturale Taner Yildiz, ministrul Niţă a discutat despre colaborarea regională în domeniul energiei, printre teme numărându-se proiectul Nabucco, cablul submarin dintre România şi Turcia şi potenţialele exporturi de energie în Turcia.

Ce stă în spatele noilor maxime istorice ale Bursei germane

După ce la începutul acestui an indicii Bursei de la New York au doborât maximele istorice, a venit rândul pieţei germane să depăşească vechile recorduri de capitalizare. Săptămâna trecută, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a forţat trei noi maxime, valoarea de închidere a sesiunii de vineri fiind de 8.278,59 puncte, potrivit portalului financiar Yahoo Finance. Avansul indicelui german este antrenat de performanţa a 11 acţiuni care sunt la valori-record sau în zona maximelor vechi din 2000 sau 2007, respectiv Adidas, BASF, Bayer AG, Beiersdorf AG, BMW, Continental AG, Fresenius Medical, Henkel, Linde, Merck şi SAP AG. Alte titluri precum Lanxess sau Volkswagen, deşi sunt sub topurile consemnate recent, se află cu doar câteva procente sub aceste repere, ceea ce reflectă menţinerea în poziţii a investitorilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu, reîncărcat de popor

De trei zile, preşedintele colindă ţara în lung şi-n lat. La mai puţin de un an de la ultima suspendare, toate sondajele arată că popularitatea lui Băsescu este în creştere, fapt confirmat de primirile prietenoase de care a avut parte. Vineri, a fost la Salva, în Bistriţa, la hramul Mânăstirii "Izvorul Tămăduirii. Sâmbătă, era în colţul opus al ţării: la Peştera, în judeţul Constanţa, unde se sărbătoreau cu multă pompă zilele acestei comune. Ieri, s-a întors în Transilvania, la Certeze, în judeţul Satu Mare, unde a participat la Sâmbra Oilor. Periplul lui Băsescu a avut câteva elemente comune: şeful statului nu a fost însoţit de obişnuitul grup de ziarişti acreditaţi la Cotroceni, iar declaraţiile politice au fost evitate.

Voiculescu se spală la faţă din fonduri publice

Implicarea în organizarea de evenimente pare noua metodă prin care trustul familiei Voiculescu vrea să scape de etichete. Ultimele "mega-proiecte": Ziua Europei şi programul "Analize pentru toţi". Ziua Europei, sărbătorită în data de 9 mai, cu steagul Uniunii Europene arborat ţipător în faţa Palatului Parlamentului, sau conferinţa cu ocazia prezentării rezultatelor Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, sunt cele două evenimente publice în care trustul Intact a fost direct implicat numai săptămâna trecută.

EXCLUSIV EVZ. Magistraţii penali rămân fără pensiile nesimţite. Unii au 16.000 de lei pe lună, deşi sunt condamnaţi pentru luare de mită!

Ministerul Justiţiei va elabora o lege prin care vor fi eliminate indemnizaţiile speciale ale judecătorilor şi procurorilor condamnaţi definitiv pentru fapte grave. Ei au pensiile mai mari decât salariile. Judecătorul Florin Costiniu, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în dosarul lui Cătălin Voicu, încasează lunar o pensie de 16.000 de lei. Cazul lui şi ale altor magistraţi au stârnit multe dezbateri. Astfel că Ministerul Justiţiei are în vedere o iniţiativă legislativă privind reglementarea situaţiei juridice a pensiilor speciale acordate magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie sau pentru alte infracţiuni grave. Iniţiativa urmează să fie promovată după realizarea analizelor şi consultărilor cu factorii implicaţi şi a fazei de dezbatere publică, conform prevederilor legale în vigoare", se arată într-un răspuns al Ministerului Justiţiei, la solicitarea "Evenimentului zilei".

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV. Premiu internaţional pentru campionul hackerilor aflat în puşcărie

"A beautiful mind". Valentin Boantă, medaliat la Geneva pentru invenţia bancomatului securizat, condamnat la cinci ani închisoare pentru clonare de carduri. Valentin aproape că este personaj de film. Din hacker a ajuns inventator, başca şi cu premiu la Salonul de Inventică de la Geneva, anul ăsta. Invenţia lui, bancomatul securizat, a cucerit instant presa internaţională de la Salon. Bancomatul lui e imbatabil, spun specialiştii. Cu el, nici un infractor n-ar mai reuşi vreodată să fure bani de pe carduri. Dar Valentin n-ar fi descoperit niciodată leacul anti-clonare carduri dacă în trecut el însuşi n-ar fi ajutat la aşa ceva. Căci până în 2009 a fost infractor adevărat - fabrica skimmere pentru clonat carduri de ATM.

Aprecierea NASA pentru realizarea unor puşti din România care abia au învăţat să citească

Copiii inventatori români în competiţie cu marii creatori ai lumii. Creaţii ale unor elevi: eoliana de balcon pentru consumul electric casnic şi robotul medical, dispozitiv dirijat să "circule" prin vene, premiat de NASA. Inventatori din 15 ţări şi-au prezentat recent creaţiile în cadrul Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT 2013, salon de inventică desfăşurat zilele acestea la Iaşi.

Antonescu: PNL nu va da preşedinte dacă nu va fi puternic

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a afirmat, sâmbătă, că PNL "nu va putea da un preşedinte al României" dacă nu va fi puternic, informează agerpres.ro. "Fără preşedinte al României, PNL a trăit, a crescut, deci în multe privinţe, până acum şi-a îndeplinit menirea", a spus Antonescu, în deschiderea Conferinţei Naţionale a Cluburilor Studenţeşti Liberale (CSL), desfăşurată, la Romexpo. El a subliniat că "esenţiale sunt identitatea, programul şi valorile PNL".

Dan Şova: "CNADNR trebuie să acopere cofinanţarea pentru proiecte europene". Care este bugetul din 2013

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România are în buget pentru investiţii în jur de 520 de milioane de euro şi va trebui să ceară Ministerului de Finanţe, la rectificare, banii necesari pentru a acoperi cei 15% cofinanţarea pentru proiectele europene, a declarat duminică ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova. Acesta a explicat, în emisiunea După 20 de ani, la Pro TV, că la finele anului trecut CNADNR avea datorii de 680 de milioane de euro şi un buget de 1,2 miliarde de lei pentru investiţii. În contextul în care România s-a angajat faţă de Fondul Internaţional Monetar să-şi reducă arieratele din economie, CNADNR a trebuit să-şi plătească datoriile, rămânând în prezent cu 520 de milioane de euro în bugetul pentru investiţii.

NATIONAL

Razboiul celor trei gratii pentru CEDO

Cu siguranta, reprezentantul Romaniei pe langa Curtea Europeana a Drepturilor Omului va fi de sex feminin. Insa artizanii coabitarii habar nu aveau in ce se baga, dupa ce s-au invoit sa trimita la Strasbourg o femeie, ca sa mai spele imaginea externa a tarii noastre. Pentru ca cele trei "gratii" ramase in cursa au declansat o adevarata lupta de gherila in care nu se dau inapoi de la nicio metoda, oricat de murdara, pentru a-si elimina rivalele. Drept urmare, Mona Pivniceru, Iulia Motoc si Monica Macovei ii asalteaza pe Victor Ponta si Traian Basescu cu barfe care le-ar face sa crape de invidie pana si pe mahalagioaicele de Ferentari.

Patriciu, miliardar cu sechestru pe sosete si chiloti! Adevarul despre dosarul executarii silite de la Snagov

Declaratii false, folosirea propriilor copii pe post de scut si sprijin de la nivel inalt - acestea sunt armele folosite de Dinu Patriciu in scandalul executarii silite, dosar in care oamenii legii au constituit deja gaj pe toate bunurile, incepand cu tablourile si terminand cu sosetele si chilotii. "National" a aflat ce o leaga de Dinu Patriciu pe Elena Corciu, avocata care l-a reprezentat pe omul de afaceri la finele saptamanii trecute, cand a avut loc o noua incercare de executare silita in casa de la Snagov: Catalin Predoiu. Fostul ministru al Justitiei a fost coleg de facultate cu Elena Corciu si tot el a fost cel care i-a recomandat-o pe avocata omului de afaceri in cazurile in care Patriciu fraudeaza creditorii. De altfel, Predoiu este un vechi partener de afaceri al lui Patriciu, avand de-a lungul timpului mai multe contracte cu acesta.

PUTEREA

BANU' OLGUŢA. Cu Mihai Viteazul pe post de buzdugan, primăriţa Craiovei bate la porţile "culturii" europene

Cu ocazia Festivalului "Mihai Viteazul", sărbătoare notorie doar prin faptul că este la prima ediţie, sâmbătă seara, pe hipodromul părăsit din Parcul Romanescu din Craiova, urbea condusă de primarul Lia Olguţa Vasilescu, a fost reconstituită bătălia de la Călugăreni, localitate celebră de altfel, dar situată în judeţul Giurgiu. Dincolo de încropeala artistică, de kitsch-ul istoric şi de aproximarea geografică, nici măcar prilejul aniversării, nu e foarte clar. Au trecut 418 ani, fără ceva mărunţis, de la istorica bătălie, deci nimic, în afară poate de grandomania primăriţei, nu justifică cheltuirea banului public pe circ, în loc de pâine.

IMOBILIARE - Preţurile apartamentelor sunt dictate de Programul "Prima Casă"

Aproximativ jumătate dintre bucureştenii aflaţi în căutarea unei locuinţe sunt interesaţi de apartamente cu trei camere, pe care doresc să le achiziţioneze prin Programul "Prima Casă", a declarat Răzvan Muntean, directorul general manager al portalului imopedia.ro. Totodată, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, în cei patru ani care au trecut de la adoptarea programului, oferta pe segmentul apartamentelor care se încadrează în 60.000 de euro a crescut considerabil, acesta adaptându-se pentru a profita de acest tip de credit.

Interviu Daniel Dăianu: Să nu identificăm ASF cu instituţiile bursiere

Autoritatea de Supraveghere Financiară are un rol esenţial, alături de Banca Naţională a României, în aplicarea regimului de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare, potrivit prim-vicepreşedintelui ASF, Daniel Dăianu. În opinia sa, criza a revelat abuzuri mari pe pieţele financiare, carenţe în activitatea actorilor de pe pieţe şi, de aceea, intenţionează să propună Consiliului ASF promovarea unui dialog prin înfiinţarea unor grupuri consultative: unul pentru climatul de afaceri şi altul pentru protecţia consumatorilor/investitorilor. Daniel Dăianu vorbeşte despre aceste subiecte, dar şi despre salariile pe care le va plăti noua autoritate, despre restructurarea instituţiei şi despre rolul acesteia, într-un interviu acordat Agerpres.

Disponibilizări după fuziune

Fuziunea dintre cele trei entităţi care formează Autoritatea de Supraveghere Financiară - Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) din România - se va încheia în două luni, susţine preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu. "Unirea celor trei entităţi este un proces destul de anevoios şi destul de complicat. Sperăm ca în două-trei luni de zile să reuşim. Astăzi avem 540 de salariaţi, în toate cele trei entităţi. Trebuie ca în 60-70 de zile să rămânem cam 400, prin comasarea direcţiilor", a afirmat preşedintele ASF, apreciind că în acest fel se va realiza o coordonare mai bună şi va exista o transparenţă a deciziilor, informează Agerpres. Potrivit acestuia, "creşterea pieţei non-bancare din România depinde, în mod direct, de creşterea economică.

Un fost ministru al lui Ponta loveşte în Guvern: Economia României va stagna

Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri în Guvernul Ponta 1, a declarat pentru PUTEREA că măsurile economice anunţate de premier şi de ministrul Daniel Chiţoiu - supraimpozitarea veniturilor şi creşterea ajutoarelor sociale - sunt semne că economia românească va stagna şi în perioada următoare. Isar a subliniat că există o lipsă de perspectivă economică şi a precizat că îşi permite să critice Guvernul Ponta întrucât a făcut parte din Executiv şi îşi doreşte ca Guvernul să performeze şi să aibă o strategie economică menită să readucă o creştere economică.

ROMANIA LIBERA

Bucureşti. Peste un sfert de milion de locuitori din sectorul 6 încep să conştientizeze că au fost mutaţi cu forţa într-un veritabil şantier uitat de autorităţi. Ce despăgubiri pot primi bucureştenii pentru metroul abandonat din Drumul Taberei

Amânarea pe o perioadă nedeterminată a finanţării lucrărilor la tronsonul de metrou Drumul Taberei-Universitate nu înseamnă altceva decât bulversarea vieţii de zi cu zi, tot pentru o perioadă nedeterminată, a locuitorilor din sectorul 6 al Capitalei. Ce pot face acum cei 300.000 de bucureşteni care au primit drept cadou din partea Guvernului un şantier ce tinde să fie veşnic? Pentru a avea o şansă, un cetăţean nemulţumit trebuie să găsească un prejudiciu concret. "Eventual, poţi să încerci să dovedeşti că ţi-a scăzut valoarea de piaţă a apartamentului pe care tu vrei să îl vinzi. Asta ar fi un tip de daună cât de cât cuantificabilă", e una dintre soluţiile găsite de Nicuşor Dan.

Cum se fură alegerile într-un stat mafiot ca Bulgaria

Ieri, la prânz, portalurile de ştiri bulgare, dădeau ştiri care reflectau o cursă strânsă între partidul fostului premier Boiko Borisov, şi socialiştii lui Seghei Stanişev. Indiferent de rezultat, Bulgaria va rămâne sub povara unui "regim mafiot", potrivit unui studiu realizat anul trecut de Carnegie Endowment for Peace. În februarie, bulgarii au ieşit în stradă cu miile, mai mulţi dintre ei au încercat să îşi dea foc, iar o persoană a murit. Demonstraţiile, de multe ori violente, au fost declanşate de dublarea preţului la energie electrică pentru populaţie în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. În urma protestelor, Guvernul Boiko Borisov a demisionat şi cu greu a putut fi găsit un prim-ministru interimar care să îşi asume organizarea alegerilor anticipate de ieri.

Consumul de electricitate a scăzut cu 4,5%

Majorarea preţurilor reduce treptat cantitatea de energie consumată. Consumul final de electricitate a scăzut în primul trimestru cu 4,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2012, la 13,1 miliarde KWh, iar resursele de energie electrică s-au redus cu 3,9%, la 15,7 miliarde KWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În perioada analizată, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,5%, iar consumul populaţiei s-a diminuat cu 1,7%, se arată într-un comunicat INS. Scăderea resursei de energie electrică a fost cauzată în principal de reducerea producţiei cu 2,5%. Astfel, producţia din termocentrale a scăzut cu 18,4%, la 7,8 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice cu 2,4%, la 30,17 miliarde KWh. Creştere a raportat producţia din hidrocentrale, cu 28,4%, la 33,7 miliarde KWh, şi cea din centralele electrice eoliene, cu 699,4 milioane KWh, la 1,34 miliarde KWh.

ZIARUL FINANCIAR

O nouă oportunitate ratată: lumea este din nou inundată de bani ieftini şi nu putem să îi luăm pentru că nu avem ce proiecte să vindem investitorilor. România nu poate trăi numai din vânzarea de titluri de stat

Marile pieţe financiare sunt inundate de bani ieftini care stau degeaba în conturile băncilor sau în conturile marilor administratori de bani. Băncile centrale din Statele Unite, din Europa şi din Japonia au printat atât de mulţi bani în criză pentru a linişti investitorii, a ţine la suprafaţă marile grupuri financiare care au ajuns atât de puternice încât nu au voie să falimenteze şi a preveni prăbuşirea unor ţări, încât banii au ajuns să înfunde canalele de transmisie către economia reală. Paradoxal, cu toate că sunt foarte mulţi bani pe piaţă, economiile sunt în recesiune şi nu reuşesc să îşi repornească motoarele nici în al cincilea an de criză. Această inundare de bani a prins România din nou nepregătită. În afară de titluri de stat şi acelea prea puţine, nu are ce proiecte economice să ofere pentru investitori pentru a putea să absoarbă câteva miliarde de euro, bani care ar ridica economia substanţial.

RCS&RDS va discuta pe 23 mai ce destinaţie va avea profitul înregistrat anul trecut

Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, va discuta pe data de 23 mai, în cadrul unei adunări generale ordinare a acţionarilor (AGA), ce destinaţie va avea profitul înregistrat în 2012 şi numirea auditorului financiar, potrivit unui anunţ publicat de companie în Monitorul Oficial.

UniCredit Ţiriac a făcut profit de 14 mil. euro în T1

UniCredit Ţiriac a obţinut în primul trimestru un profit net de 60 milioane de lei (14 mil. euro), în creştere de la 24 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca a avut venituri operaţionale mai mari cu 16% datorită creşterii portofoliului de credite cu circa şase puncte procentuale. "Poziţia solidă a indicatorilor financiari şi aşteptările pozitive pe termen lung pentru piaţa locală au dus la achiziţia portofoliului de retail al RBS România", a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac şi preşedintele grupului UniCredit în România. Banca avea la sfârşitul lunii martie un stoc de credite de 17,3 miliarde de lei (3,9 mld. euro), cele mai mari creşteri fiind înregistrate pe zona finanţărilor acordate firmelor mici şi mijlocii. La acestea se adăugau credite de 700 mil. lei aflate în portofoliul UniCredit Consumer Financing, divizia de credite de consum a grupului UniCredit.

Şova a descoperit "durata mare de uscare a betonului" ca motiv pentru întârzierea finalizării autostrăzilor

"Autostrăzile în concesiune Comarnic - Braşov, inelul de centură sud al Capitalie şi Craiova - Piteşti vor fi finalizate până la alegerile din 2016", a spus Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV. Declaraţia sa vine în contextul în care deocamdată statul nu a anunţat încă numele partenerilor privaţi care vor construi aceste proiecte în concesiune, licitaţiile aflându-se încă în derulare, iar în cel mai bun caz constructorii vor fi anunţaţi în a doua parte a anului.

Cu cât plăteşte CNADNR avocaţii pentru servicii juridice. Şova, despre încheierea contractului cu Bechtel: o chestiune de zile

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va plăti un onorariu pe oră pe avocat de 39 de euro fără TVA casei de avocatură Boştină & Asociaţii SPRL, care a câştigat contractul pentru "Achiziţionarea serviciilor de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică în problemele juridice cu care se confruntă CNADNR". Casa de avocatură a obţinut un scor de 100 de puncte, potrivit unui document emis de CNADNR. Duminică, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de ProTV şi voyo.ro, Dan Şova a declarat că terminarea contractului cu Bechtel reprezintă "o chestiune de câteva zile", iar în ce priveşte penalităţile pe care statul ar putea să le plătească companiei americane el a spus că pregăteşte "o surpriză plăcută".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb