• ADEVARUL
• Victor Ponta: Reducem CAS de la 1 octombrie, nu creştem deficitul bugetar. FMI nu este de acord cu măsura, dar acordul este şi rămâne în vigoare
Guvernul va transmite săptămâna viitoare Parlamentului proiectul de lege pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu 1 octombrie, chiar dacă experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială (BM) nu au fost de acord cu aplicarea acestei măsuri, a declarat premierul Victor Ponta. "Decizia este aceea de a pune în aplicare un model economic pe care Guvernul l-a avut în vedere în ultimii doi ani de mandat, un model total diferit de perioada 2009-2011. Am avut ca prioritate o creştere economică sustenabilă şi am reuşit să avem în 2013 şi în prima parte a acestui an cea mai mare creştere economică din UE, să deblocăm toate programele de finanţare europeană, am avut proiecte pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri. Considerăm cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale trebuie aplicată din acest an. Vom transmite săptămâna viitoare Parlamentului legea pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, cu aplicare de la 1 octombrie, astfel încât nu va trebui să creştem taxe şi impozite. Efortul bugetar pentru ultimele trei luni ale anului este de 850 de milioane de lei, bani pe care îi avem disponibili în buget, nu creştem deficitul bugetar".
• Dan Voiculescu, atac la şeful DNA: "Faptele de care sunt acuzat se prescriu în 2023. Procurorul Kovesi încalcă legea"
Omul de afaceri Dan Voiculescu îl acuză pe procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, că încalcă legea. Acesta spune că şeful DNA ar trebui obligat să se retragă din magistratură. De altfel, nu de mult, omul de afaceri a depus o plângere la Parchetul General împotriva procurorilor anticorupţie care îl anchetează pe judecătorul Stan Mustaţă, acuzat de corupţie. "Aud că este mare problemă că se va prescrie dosarul lui Voiculescu şi am considerat că este într-un fel obligaţia mea să vă spun cum stau lucrurile. Nu este vorba despre niciun fel de prescripţie. Profesorul Mateuţ mi-a spus că prescrierea de care vorbeşte Kovesi este o prostie. Mi-a spus că faptele din dosar se prescriu în 2023, potrivit noului Cod Penal, şi în 2018 după vechiul Cod. Deci nu ştiu de unde percepţia asta că se va prescrie în decembrie 2014", a declarat omul de afaceri. Mai mult, acesta a precizat că în urmă cu doi ani, una dintre acuzaţiile aduse în dosar s-a prescris, iar în 2013, acesta a făcut o cerere prin care a spus că nu vrea să beneficieze de prescriere "că vrea judecată".
• Separatiştii proruşi din Doneţk au primit trei tancuri din Rusia, pentru a ţine piept armatei ucrainene
Rusia a trimis trei tancuri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, însă traseul lor a fost întrerupt după ce forţele guvernamentale le-au interceptat în apropiere de oraşul Snizhne, aproape de destinaţie, relatează ziarul online Censor.net, citându-l pe ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov. "În seara aceasta trei tancuri T-2 au traversat graniţa Ucrainei dinspre Rusia. Unul dintre tancuri este în oraşul Snizhne. Celelalte două sunt în afara oraşului. Aceste tancuri au fost interceptate de trupele ucrainene în apropiere de Snizhne. Lupta este în desfăşurare. Există informaţii potrivit cărora un tanc T-2 a fost lovit", a declarat Avakov, citat de ziarul online. În apropiere de graniţa cu Ucraina sunt mobilizate forţe ruse suplimentare, gata să traverseze oricând frontiera în cazul unui ordin, notează Censor.net.
• Wikileaks: Poroşenko a fost informator al SUA
Wikileaks a publicat recent două documente cu informaţii sensibile care vizează activităţi ale diplomaţiei americane în Ucraina. Potrivit acestora, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a fost informator al Statelor Unite, fiind menţionat în documente care aparţin ambasadei americane din Kiev. Magnatul ucrainean ar fi oferit ambasadei americane din Kiev informaţii legate de un complot ce viza formarea unei coaliţii de guvernare în 2006, arată documentele remise de organizaţia Wikileaks. Informaţiile au fost destinate ambasadorului Jon Herbst, pentru a-l pune la curent cu situaţia de pe scena politică a Ucrainei din aprilie 2006. Poroşenko s-a recomandat drept o sursă din interiorul partidului Naşa Ukraina (Ucraina noastră), formaţiune politică loială fostului preşedinte Viktor Iuşcenko.
• Proscrişii din PNL şi-au făcut fundaţie
Călin Popescu Tăriceanu, împreună cu alţi liberali excluşi din PNL, au anunţat, cu surle şi trâmbiţe, înfiinţarea unui nou partid liberal, însă, în final, au lansat doar un ONG cu nume cel puţin pompos: "Grupul de Iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale". Călin Popescu Tăriceanu a incercat lansarea unui nou partid de orientare liberală, care să concureze actualul PNL. Au participat foştii miniştri Radu Stroe, Daniel Barbu, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, senatorul Sorin Ilieşiu, dar şi actualul membru PSD Ovidiu Silaghi. Evenimentul, prezentat recent drept lansarea unei noi formaţiuni de dreapta care să concureze PNL, s-a transformat în prima reuniune a unui ONG. Este pentru a doua oară când Tăriceanu nu reuşeşte să ajungă preşedinte al unei astfel de construcţii, fie ea şi obscură, cum se voia a fi Partidul Refomator Liberal, ci doar patriarh al unei fundaţii cu aspiraţii de partid.
• Ioana Petrescu: Încă nu s-a stabilit dacă populaţia va subvenţiona "taxa pe stâlp" şi scutirea marilor consumatori industriali de certificate verzi
Autorităţile încă nu au stabilit dacă populaţia va fi nevoită să suporte în facturile la energie, gaze naturale şi utilităţi sumele pe care companiile din domeniu le vor achita în contul "taxei pe stâlp" sau sprijinul pe care marii consumatori industriali îl vor avea pentru scutirea de la achiziţia certificatelor verzi, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. Întrebată fiind de presă de ce trebuie populaţia să suporte două măsuri ale Guvernului, respectiv "taxa pe stâlp" şi sprijinul pentru industrie, ambele măsuri urmând a se reflecta în tarife, ministrul a spus că nu există date care să arate că populaţia plăteşte aceste taxe, dar că procentul ar putea fi "între zero şi sută la sută".
• Irakul se afundă în haos
Rebelii jihadişti afiliaţi al-Qaida au cucerit mai multe oraşe importante din nordul ţării şi ameninţă Bagdadul. Asta după ce a luat 49 de ostatici la consulatul Turciei din Mosul. Combatanţii islamişti din cadrul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul, în ultimele zile, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Mosul, a provinciei Ninive şi a unor sectoare din provincial Salaheddine, cu majoritate sunnită. Joi au încercat, fără succes să preia controlul oraşului Samarra, situat la circa 100 de kilometri de Bagdad, potrivit martorilor oculari. Miercuri, SIIL a luat ostatici 49 de turci la consulatul Turciei din Mosul, printre care şi consulul şi membri ai forţelor speciale, precum şi 31 de şoferi de camion turci din această provincie. Acest avans al combatanţilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant în faţa forţelor guvernamentale în derută şi a unei puteri şiite neputincioase, a determinat aproximativ jumătate de milion de locuitori să fugă.
• Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina riscă să fie înlocuiţi după eşecul negocierilor cu FMI, dar ar putea fi susţinuţi de PC pentru un loc în Consiliul BNR
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, şi Gheorghe Gherghina, directorul Direcţiei Buget din Finanţe, îşi dispută ultimul loc disponibil din Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), iar poziţia celui numit va fi preluată, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR, au declarat mai multe surse, potrivit Mediafax. "Atât Gherghina, cât şi Voinea au încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului. Există o nemulţumire faţă de activitatea lor şi cel puţin unul riscă să fie înlocuit, postul revenind UNPR", susţin sursele citate. Nemulţumirile sunt cu atât mai mari cu cât cei doi oficiali au propus doar măsuri de tăiere de cheltuieli pentru a compensa o eventuală reducere a CAS, ceea ce corespunde şi cu atribuţiile lor. "Cei de la Buget s-au eschivat să propună măsuri de compensare pe venituri, susţinând că acestea sunt atribute ale ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu. Există un conflict instituţional acolo", au comentat sursele citate.
• CURIERUL NATIONAL
• Ploile, dezastru pentru legumele româneşti
Grindina, ploile şi temperaturile scăzute noaptea au afectat puternic zona de legume. Potrivit Ministerului Agriculturii, au fost afectate 287.000 mp sere şi 1.564.000 mp solarii. Din aceste motive, deşi suntem în iunie, importurile sunt încă la cele mai mici preţuri din piaţă, situaţia urmând să se schimbe abia de luna viitoare. Ploile din ultima perioadă au creat probleme majore fermierilor din zona legumicolă. Reprezentanţii agricultorilor spun că situaţia culturilor de legume şi fructe nu este foarte bună, fiind zone agricole care au fost afectate într-o proporţie destul de mare, ei precizând că efectele se vor vedea în producţiile din acest an. Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra continuării activităţii producătorilor de legume din zonele aflate sub incidentele de mediu menţionate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a iniţiat un proiect de act normativ care propune acordarea de sume în cadrul unei scheme de ajutor "de minimis", pentru pierderile la elementele de acoperire a spaţiilor protejate (geamul spart şi folia de plastic ruptă).
• De ce nu se vindecă piaţa asigurărilor auto
Negriţoiu: Piaţa nu este sustenabilă. Costurile de distribuţie şi vânzare sunt duble faţă de cele practicate la nivel european. ASF ia în calcul să "umble" la aceste costuri "indecente" care provin din comisioane plătite brokerilor, costuri de promovare sau de personal. În vizorul autorităţii sunt şi asigurătorii care practică preţuri ale poliţelor RCA la jumătate faţă de cât ar trebui, precum şi a celor care "practică jocul piramidal". Problemele din piaţa asigurărilor auto sunt departe de a fi fost rezolvate, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în special prin luarea unor măsuri de administrare specială sau de redresare a unor importanţi asigurători. După cum recunoaşte însuşi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, deşi "piaţa este relativ stabilă", conturându-se valoarea de 2 miliarde de euro pentru acest an, asigurătorii au mari probleme financiare cauzate în special de costurile ridicate, raportat la valoarea primelor brute încasate.
• La Depozitarul Central lucrurile se schimbă pe ici pe colo, în părţile esenţiale
Întregul cadru post-tranzacţionare va fi schimbat în vederea unor servicii de o calitate mai mare pentru investitori, iar cea mai mare parte a acestor modificări este programată pentru sfârşitul anului, au anunţat ieri Adrian Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. Sistemele de tranzacţionare şi post-tranzacţionare vor fi mai clar delimitate, ciclul de decontare se va reduce la două zile şi se vor face adaptările necesare pentru conectarea la TARGET2 Securities. Dividendele vor fi distribuite centralizat prin Depozitar, iar valoarea fondului de garantare va fi mai bine corelată cu riscul asociat tranzacţiilor, primele discuţii fiind pentru o sumă de 6 mil. lei. Adrian Tănăsoiu (director general al Depozitarului): Sunt schimbări mari ale cadrului post-tranzacţionare într-un timp foarte scurt.
• Şova explică de ce Ponta amână anunţul candidaturii
Vicepreşedintele PSD Dan Şova a scris, pe Facebook, că premierul Victor Ponta amână anunţul candidaturii la prezidenţiale pentru că tratează cu maximă seriozitate o confruntare electorală care nu e "în niciun caz câştigată din start", dar şi pentru a amâna declanşarea timpurie a campaniei electorale. "Înţeleg pe deplin atitudinea responsabilă a premierului Ponta legată de candidatura la preşedinţie. Un premier în funcţie are, mai întâi de toate, sarcina asigurării unei guvernări coerente şi eficiente. Amânarea anunţului candidaturii are, în opinia mea, două consideraţii: pe de-o parte, amânarea declanşării unei campanii electorale cu mult înainte de vreme, ştiut fiind că stabilitatea economică a ţării poate fi ameninţată, iar investitorii străini descurajaţi şi, pe de altă parte, tratarea cu maximă seriozitate a unei confruntări electorale care nu e în niciun caz câştigată din start", a precizat Şova.
• 3-4 bănci globale discută să devină dealeri primari pe piaţa internă
Piaţa locală de obligaţiuni ar putea avea printre dealeri primari 3-4 bănci globale care discută în prezent cu autorităţile, după ce Finanţele au anunţat că selecţia aranjorilor la emisiunile externe se va face dintre dealerii activi pe piaţa internă, a declarat şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu. "Ca să fii dealer primar, nu este nevoie de un birou local. Trebuie stabilită legătura cu Safir (sistem de depozitare şi decontare a instrumentelor financiare, administrat de BNR) şi un contract de custodie cu o bancă locală", a explicat directorul Direcţiei Trezoreria Statului, Ştefan Nanu, la o conferinţă Euromoney organizată la Bucureşti. El anunţase anterior că lead managerii şi aranjorii emisiunilor internaţionale pe care România le lansa se vor alege dintre dealerii primari cei mai activi pe piaţa locală. Pe piaţa locală activează în prezent 9 dealeri primari: Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Europe Plc. Dublin - Sucursala România, ING Bank N.V. Amsterdam - Sucursala Bucureşti, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.
• Un nou proces în Afacerea Harinvest, înregistrat la Tribunalul Bucureşti
Tribunalul Bucureşti a înregistrat miercuri, 11 iunie, un nou proces în scandalul Harinvest, cel mai mare de pe piaţa de capital locală, cu pierderi totale de peste 20 mil. lei. În acest caz, reclamantul este chiar casa de brokeraj vâlceană, alături de lichidatorul Evilex IPURL, potrivit portalului Tribunalului. Procesul este îndreptat contra Depozitarului Central, SSIF Broker Cluj şi fostului trader de la Harinvest Maria Voinea. Harinvest contestă în acest caz vânzarea fără autorizare a pachetului deţinut de intermediar la operatorul de piaţă BVB către BRK prin operaţiuni sell-out înregistrate la Depozitarul Central, au declarat pentru Curierul Naţional surse din piaţă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• DEZVĂLUIRI SENZAŢIONALE despre INGINERIILE imobiliare ale lui Klaus Iohannis.
Începând de astăzi puteţi citi, în "Evenimentul Zilei", dezvăluiri senzaţionale despre ingineriile imobiliare ale Primarului Sibiului şi preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Klaus Johannis. Redacţia EVZ a intrat în posesia unor documente oficiale care expun situaţii cu multe semne de întrebare legate de proprietăţile liderului politic. Documente oficiale arată cum a ocolit legea primarul Sibiului şi cu ce personaje dubioase s-a asociat Klaus Iohannis, cu scopul final de a obţine clădiri de o mare valoare imobiliară, din centrul "Capitalei culturale europene". Edilul a ajuns ilegal proprietar şi a încasat sute de mii de euro, sub formă de chirii, pe imobile importante din Sibiu. Luna trecută, instanţa a decis că acesta nu a fost cumpărător de bună credinţă şi că nu are niciun drept asupra clădirii de pe urma căreia a încasat chirii uriaşe, care se cuveneau, de drept, statului.
• Scandal monstru la televiziunea şi radioul publice
Sindicatele fac apel către clasa politică să respingă candidaturile pentru C.A. al SRR din partea salariaţilor, dar şi numirea celor doi preşedinţi-directori generali ai Radioului şi Televiziunii, deoarece aceste persoane au fost alese în urma unui proces electoral viciat, sau sunt controversate. Luni, 16 iunie, Camerele reunite ale Parlamentului României vor vota componenţa noului Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, desemnându-i totodată pe cei doi preşedinţi-directori generali ai Radioului şi Televiziunii publice, Ovidiu Miculescu, respectiv Stelian Tănase. Într-o "Scrisoare deschisă" semnată de principalele organizaţii profesionale şi sindicale din domeniu, se arată că în Radioul Public a fost modificat Regulamentul de alegeri, salariaţilor nefiindu-le permis să susţină candidaţi din afara instituţiei. Printre nereguli se semnalează şi numerotarea buletinelor de vot, care "a permis administraţiei Radioului public să < controleze > aceste alegeri".
• JURNALUL NATIONAL
• Scandalul presupusului şantaj la Mircea Băsescu: Fratele preşedintelui, audiat la DNA Constanţa
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost audiat ieri de procurorii DNA Constanţa, în dosarul privind presupusa sa şantajare de către membri ai familiei interlopului Bercea Mondial. Mircea Băsescu a refuzat să dea declaraţii presei cu privire la respectivele audieri. În acelaşi dosar a fost audiat ieri şi fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, acesta fiind scos din penitenciar şi dus la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. La începutul lunii iunie, ginerele şi fiica lui Mondial au fost prinşi în flagrant în timp ce-l şantajau pe Mircea Băsescu, ameninţându-l cu darea în vileag a unor pretinse fapte de corupţie dacă nu le va da suma de 280.000 de euro. În urma flagrantului realizat de procurorii anticorupţie, Marius Constantin a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar faţă de soţia sa, Izaura Anghel, şi un minor în vârstă de 17 ani s-a dispus măsura controlului judiciar.
• Nepotism în politica germană: 1,3 milioane de euro către propriile rude
n luna mai a anului trecut a izbucnit un scandal de corupţie care a vizat mai mulţi politicieni marcanţi din landul german Bavaria. Scandalul s-a declanşat după ce Parlamentul a publicat numele a cinci miniştri şi secretari de stat care, începând din anul 2000, şi-au angajat soţiile, copiii sau părinţii ca secretari sau consilieri în cabinetele lor parlamentare. Ministrul Agriculturii din Bavaria de la acea vreme, Helmut Brunner, a recunoscut că şi-a angajat nu numai soţia, ci şi sora şi nepoata. "De la 1 aprilie 1999 şi până în 31 decembrie 2008, a fost angajată sora mea, iar de la 1 aprilie 1999 până la 31 decembrie 2002, nepoata", a declarat el, citat de revista germană Focus, precizând că remuneraţiile au fost de 400, respectiv 325 de euro pe lună. Afectat de acest scandal a fost şi ministrul Culturii, Ludwig Spaenle (CSU), care a anunţat că va returna imediat 34.000 de euro.
• Anunţ de ultimă oră al lui Barack Obama privind situaţia din Irak!
Preşedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama a afirmat că echipa sa studiază "toate opţiunile" în faţa recrudescenţei violenţelor înregistrată în Irak şi a avansului fulgerător al combatanţilor jihadişti înspre capitala Bagdad, relatează AFP şi Reuters. "Situaţia la care am asistat în ultimele zile a dovedit măsura în care Irakul va avea nevoie de mai mult ajutor, din partea Statelor Unite ale Americii şi a comunităţii internaţionale. Echipa noastră de securitate naţională studiază toate opţiunile. Lucrăm fără pauză pentru a identifica modul în care am putea furniza cel mai eficient ajutor. Nu exclud nicio opţiune. Miza este de a ne asigura că aceşti jihadişti nu se instalează în mod permanent în Irak sau în Siria', a declarat Obama în Biroul Oval, la finalul unei întâlniri cu premierul australian Tony Abbott. Rusia, prin vocea şefului diplomaţiei sale Serghei Lavrov, a estimat că progresul rebelilor islamişti din Irak ameninţă integritatea ţării şi ilustrează eşecul total al intervenţiei americană şi britanică în această ţară.
• Cât câştigă antrenorii echipelor calificate la Campionatul Mondial de Fotbal 2014
Britanicii de la Daily Mail au realizat topul în fruntea căruia se află selecţionerul Rusiei, italianul Fabio Capello, cu 6,7 milioane de lire sterline. Jurnaliştii germani de la Focus au dat publicităţii sumele transformate în euro. Astfel cu cele 8,29 de milioane de euro, Capello câştigă aproape dublu decât ocupantul locului secund, Roy Hodgson, selecţionerul Angliei. Cei doi sunt urmaţi în clasament de selecţionerul Italiei, Cesare Prandelli, selecţionerul Braziliei, Luiz Felipe Scolari, selecţionerul Elveţiei, neamţul Ottmar Hitzfeld, şi de selecţionerul Spaniei, Vicente del Bosque. La polul opus sunt antrenorii din Mexic, Ghana, Croaţia şi Bosnia. Germania dă cei mai mulţi selecţioneri la acest mondial: Hitzfeld-Elveţia, Low-Germania, Klinnsmann-SUA şi Finke-Camerun. Italia, Rusia şi Japonia au antrenori italieni, în timp ce Iran, Portugalia şi Grecia vor fi conduşi de pe margine de selecţioneri portughezi. Tot trei sunt şi antrenorii columbienii din fruntea Ecuador, Honduras şi Costa Rica.
• NATIONAL
• Sefii Jandarmeriei, combinatii cu banii de la curve!
Dupa ce Politia s-a codit, in ultima vreme, sa se mai ocupe de traseistele care practica cea mai veche meserie din lume pe soselele de centura ale marilor orase, axandu-se pe combaterea prostitutiei de lux, misiunea de a da iama printre "fetite" le-a revenit jandarmilor. Care, de ce sa nu o recunoastem, si-au indeplinit cu constiinciozitate aceasta noua linie de munca, asa ca au bagat la greu ore suplimentare si razii peste razii, atat la vanzatorii de tigari, dar mai ales la tinerele care fac trotuarul la vedere. Iar cea mai buna dovada o reprezinta nenumaratele amenzi date, sanctiuni contraventionale care au umflat ani la randul statistica oficiala a Ministerului de Interne cu privire la combaterea infractionalitatii stradale. Numai ca, dupa cum ancheteaza acum procurorii, se pare ca a fost vorba doar de o umflare artificiala a respectivelor date, banii pe amenzi neajungand niciodata la bugetul de stat. Si asta pentru ca, desi procesele verbale au fost semnate, ele nu au mai fost trimise niciodata catre administratiile financiare!
• Berceanu: "Daca va castiga Ponta, 10 ani ne vom uita in oglinda spunandu-ne cat de tampiti am fost"
Radu Berceanu avertizeaza dreapta damboviteana ca trebuie sa faca pe dracu-n patru pentru a da ea viitorul presedinte. Radu Berceanu a mirosit la timp ca treburile se imput rau in politica romaneasca si s-a retras, in 2012. "I-am lasat sa faca pe cei care cred ei ca stiu ce trebuie. Toti se cred Mesia pe pamant, desi e vai de mama lor, nu au facut nimic in viata lor. Nu pot sa spuna macar atat: eu plecam dimineata cu 10 gaste la pascut si seara veneam cu toate acasa", trage el, acum, concluzia. Data fiind situatia la zi, Berceanu avertizeaza dreapta ca este pe cale sa piarda si prezidentiale: "In acest moment, prima sansa o are Ponta cu PSD, iar noi, dreapta, PNL+PDL, trebuie sa fim constienti de asta. Daca facem cel mai mic pas gresit, le cream posibilitatea sa castige si apoi 10 ani ne vom uita in oglinda spunandu-ne cat de tampiti am fost. 10 ani in care Ponta va fi presedinte, cu premier cine va vrea el, cand va vrea el si de cate ori va vrea el". "Ce daca Predoiu e peltic? Si Basescu avea un ochi mai asa si avea si suvita aia"
• Astra Asigurari, scoasa la vanzare
Compania Astra Asigurari, aflata in administrare speciala, va fi scoasa la vanzare, iar presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a anuntat ca s-a inteles cu actionarul majoritar ca ASF sa caute investitori. Negritoiu a precizat ca a si gasit firme interesate de cumpararea Astra Asigurari. "Sunt investitori identificati, continuam discutiile, atat prin actionarul majoritar cat si prin administratorul special. Exista si un scenariu de < avarie >. Dar acum nu vrem sa vorbim despre faliment sau alte solutii de < avarie >", a spus Negritoiu. Astra se afla in administrare speciala, fiind coordonata de KPMG, auditul efectuat de aceasta aratand ca firma de asigurari are nevoie de capital suplimentar de 490 de milioane de lei.
• Pericol! Piata imobiliara se va prabusi din nou!
Cele mai recente statistici arata ca, la nivel mondial, preturile imobiliarelor au luat-o din nou razna. FMI atrage atentia ca locuintele s-au scumpit peste maximele istorice in multe state, ceea ce poate duce la un colaps devastator in domeniu. Oficialii FMI sustin ca lumea se afla intr-o noua bula imobiliara, fapt ce genereaza instabilitate economica in multe state, iar autoritatile din tarile respective au cam scapat problema de sub control. "Instrumentele de control al boom-ul pietei imobiliare nu sunt finalizate, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa actionam", a spus directorul adjunct al FMI, Min Zhu. El a precizat ca, raportate la venituri si chirii, preturile locuintelor se mentin cu mult peste mediile istorice in majoritatea tarilor. Potrivit FMI, ca instrumente de reducere a riscului de colaps al pietei imobiliare se pot utiliza limitarea creditelor ipotecare si impunerea unor taxe care sa reduca cererea investitorilor straini pentru proprietati imobiliare.
• PUTEREA
• Strategii, analize, rapoarte şi soluţii elaborate de experţi, pierdute prin rafturile Cotrocenilor
Pleacă Traian Băsescu. Două mandate de câte cinci ani au trecut de când l-a învins pe Adrian Năstase şi a devenit preşedintele României. A plecat la drum cu mare avânt în lupta anticorupţie, a făcut comisii peste comisii prezidenţiale, care au elaborat strategii, analize, rapoarte şi soluţii. La sfârşitul ultimului mandat, Băsescu lasă în urmă toate aceste iniţiative pe care nu a reuşit să le impună. Menite să reformeze funcţionarea unor domenii cruciale ale funcţionării statului, rămân deziderate pe care clasa politică din România nu a fost şi nici nu pare să fie dispusă nici acum să le ia în seamă nici măcar ca principii pe care să elaboreze propriile proiecte. Reforma statului cu care s-a bătut în piept Băsescu rămâne, deocamdată, o moştenire nerevendicată.
• Cazul "Mircea Băsescu". Fiul lui Bercea Mondial, şantajist în serie
Procurorii DNA Constanţa au dispus, joi, începerea urmăririi penale în cazul lui Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis "Bercea Mondial", pentru trei infracţiuni de şantaj, bărbatul fiind cercetat în dosarul şantajării lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori s-a stabilit că, în 31 mai, într-o discuţie telefonică purtată din Penitenciarul Colibaşi, unde Florin Anghel execută o pedeapsă cu închisoarea într-un alt dosar, acesta i-a solicitat lui Mircea Băsescu să îşi retragă plângerea formulată în cazul altui şantaj a cărui victimă a căzut fratele preşedintelui. E vorba de cel făcut de către Marius Constantin, cumnatul lui Florin Anghel. Fiul lui Bercea Mondial i-a spus fratelui preşedintelui că, dacă nu îşi retrage plângerea, iar cumnatul său nu este pus în libertate, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana şi familia sa, respectiv pretinsa implicare în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
• ROMANIA LIBERA
• Eşec pe linie în relaţia cu FMI
Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar nu de la 1 iulie, ci de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, dar fără majorarea deficitului, a anunţat aseară premierul Victor Ponta. Măsura nu are însă şi acordul FMI. Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie. Cu toate acestea, Executivul a decis să ignore rezervele Fondului şi să trimită la Parlament un proiect de lege în baza căruia să fie redus CAS-ul cu 5 puncte procentuale. Măsura ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie şi nu de la 1 iulie, aşa cum se promisese. În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul se angajase să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.
• Irak. Personalul american al unei baze aerene, evacuat
Personalul american de la o baza aeriana din Irak a fost evacuat, de către societăţile americane care lucrează pentru Guvernul irakian în domeniul Apărării, din cauza deteriorării securităţii în această ţară, a anunţat joi Washingtonul. Într-un scurt comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că "cetăţeni americani, aflaţi sub contract cu Guvernul irakian (...), au fost transferaţi provizoriu de întreprinderile lor pentru motive de securitate". Un oficial din domeniul Apărării a precizat că "aproximativ o sută" de cetăţeni americani care lucrează în Irak au fost deplasaţi de la baza aeriană Balad către Badgad, capitala ţării. Oficialul a adăugat că administraţia americană nu a fost implicată în operaţiunile de evacuare. Departamentul de Stat a refuzat să ofere mai multe detalii despre această evacuare.
• ZIARUL FINANCIAR
• Construită azi de la zero, un investitor ar trebui să dea 4,5 mld. euro pentru o nouă Electrica. Statul o vinde la un preţ de 4 ori mai mic
Până la 4,5 miliarde de euro sunt necesare pentru a construi de la zero aproape 200.000 de kilometri de reţea care să treacă prin 18 judeţe şi care să aprindă becul pentru 3,5 milioane de consumatori. Statul vinde însă 51% din Electrica, singura companie de distribuţie şi furnizare a energiei pe care o mai controlează la un preţ cuprins între 443 şi 543 mil. euro. "Activele nu vor aparţine niciodată investitorului", spune însă Bogdan Iliescu, directorul general al BRD Corporate Finance, entitate care face parte din consorţiul care se ocupă de listarea Electrica. Iliescu este şi membru în consiliul de administraţie al Transgaz. Sindicatul de brokeri care intermediază oferta Electrica este format din Citigroup, BRD, Raiffeisen Bank, Société Générale şi Swiss Capital.
• Mihai Daraban, noul şef al Camerei de Comerţ: Mandatul meu este clar! Trebuie să refac imaginea şi credibilitatea instituţiei
Prioritatea noii conduceri a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) este refacerea imaginii şi credibilităţii instituţiei şi crearea unui dialog cu guvernul, pentru o mai bună implicare în mediul de afaceri, a declarat la ZF Live Mihai Daraban, noul preşedinte al Camerei de Comerţ, numit în funcţie la finalul săptămânii trecute. "Mandatul meu este destul de clar: în primul rând refacerea imaginii şi credibilităţii instituţiei. Vrem să devenim un partener de dialog pentru decidentul politic în ceea ce priveşte deciziile economice. Mediul economic este lovit din două direcţii: problemele pe care le ştim, de fiscalitate şi lipsă de predictabilitate în domeniul fiscal, dar şi din sistemul energetic, cu tot ce înseamnă cheltuielile energetice ale unei societăţi, fie că vorbim de preţul gazului, de electricitate, de combustibilul de la maşină", a spus Daraban. Daraban a venit în Bucureşti după ce a condus Camera de Comerţ din Constanţa, poarta României la Marea Neagră.
• Ultimele jocuri pentru viitorul consiliu de administraţie al BNR: monştrii sacri îşi păstrează poziţiile, alţii stau la mâna algoritmului
Parlamentul va decide în prima zi a săptămânii viitoare componenţa celui de-al cincilea consiliu de administraţie al BNR de după revoluţie. Printre intrigi subtile, zvonuri mărunte, lobby-uri şi supoziţii, un lucru rămâne, la câteva zile distanţă de vot, clar: "monştrii sacri" ai politicii monetare îşi vor păstra fotoliile în vreme ce alţi pretendenţi la unul dintre cele nouă fotolii din monumentala, centenara sală de consiliu a Băncii Naţionale sunt la mâna "algoritmului" parlamentar. Conducerea executivă a BNR are un salariu cuprins între 15.000-13.000 de euro pe lună în timp ce un membru neexecutiv se apropie de 4.000 de euro pe lună. Liderii grupurilor parlamentare se întâlnesc astăzi pentru a împărţi frăţeşte cele nouă poziţii în CA al BNR. Pretendenţii au timp până luni să-şi trimită CV-urile ce vor fi examinate de cei 45 de membri ai comisiilor reunite de buget - finanţe, iar candidaţii vor răspunde individual întrebărilor înainte ca întregul consiliu agreat să fie supus votului plenului reunit - vot secret cu bile.