• ADEVĂRUL
• România înregistrează cel mai mic număr de angajaţi din ultimii 20 de ani
Piaţa muncii, lovită de criză, a pierdut sute de mii de locuri de muncă. Din februarie 2010, fiecare lună aduce un nou minim de salariaţi. Într-un an şi jumătate de criză, România a pierdut toate cele peste 500.000 de locuri de muncă ce au fost create în perioada de creştere economică din 2002 - 2008. În septembrie 2008, când lumea intra oficial în recesiune, economia României încă "duduia". Piaţa muncii împlinea şase ani de creştere, după ce în ianuarie 2002 atinsese cel mai scăzut nivel de după Revoluţie: 4,3 milioane de salariaţi în întreaga economie, comparativ cu cei peste opt milioane înregistraţi în 1990.
• Concedierile vor mai dura vreo trei ani
Analistul economic Ilie Şerbănescu este pesimist în legătură cu revenirea pieţei muncii. "Criza aceasta va mai dura probabil şi-n 2012. Economia va începe să-şi revină, dar trimiterile în şomaj vor continua cel puţin încă un an după asta. Din păcate, grosul ocupării este realizat în companii care abia se mai ţin pe picioare", explică Şerbănescu.
• Băsescu bagă PDL în ceaţă cu reducerea TVA
Ideea şefului statului ca TVA "să fie dată înapoi jos" i-a bulversat pe democrat-liberali, care se contrazic în privinţa acestei taxe. Prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan respinge propunerea preşedintelui. Vicepreşedintele Cezar Preda spune că întreaga poveste legată de TVA a fost "o aiureală".
• Patru bancheri români, acuzaţi de manipularea Bursei
Horia Ciorcilă, şeful Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, şi alţi trei bancheri au fost daţi în judecată pentru că ar fi obţinut ilegal un profit de 200.000 de lei din tranzacţii cu acţiunile băncii. Horia Ciorcilă se disculpă şi spune că-şi va dovedi nevinovăţia, în timp ce BNR aşteaptă sentinţa pentru a se pronunţa, dar îi linişteşte pe clienţi că banca este una solidă.
• CURENTUL
• Parchetul General: Alina Gorghiu este cercetată penal pentru fals şi uz de fals
Deputatul PNL Alina Gorghiu este în prezent cercetată penal de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru fals, uz de fals, într-un dosar în care sunt implicaţi mai mulţi mediatori, după cum ne-au precizat în exclusivitate reprezentanţii Parchetului: "Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresate instituţiei noastre, vă comunicăm faptul că dosarul la care faceţi referire, privind pe Gorghiu Alina şi alţii, a fost înregistrat pe rolul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
• Turnătorul SOV, alintat de securişti "Nuş", se visa chiar preşedinte
Turnătorul dovedit duminică de Hotnews, Sorin Ovidiu Vîntu, a făcut ieri spume cum că va acţiona în judecată pe toată lumea care va scrie de faptul că a fost informator al Secu şi că şi-a turnat cu o nonşalanţă debordantă colegii de celulă şi chiar pe gardienii care îl păzeau în închisoarea unde îşi ispăşea în anii "80 pedeapsa pentru delapidare şi fals în acte. De altfel, obiceiuri perene pe care Vîntu încă le păstrează.
• Ponta se războieşte cu UNPR prin PES
După ce a respins propunerea unei alianţe de avarie cu liderii PNL, preşedintele PSD Victor Ponta pare să fi îmbrăţişat scenariul unei noi moţiuni de cenzură pentru sesiunea din toamnă concomitent cu o lovitură de imagine îndreptată împotriva rivalilor ideologici de la UNPR prin intermediul secretarului general al PES, Philip Cordery. Practic acesta a făcut ieri pe placul lui Ponta, susţinånd în cadrul unei emisiuni de la postul Antena 3 că nu se pune problema ca UNPR să fie primită în marea familie a socialiştilor europeni.
• Caracatiţa, de Tia Şerbănescu
Campionatul mondial de fotbal s-a încheiat, Spania a triumfat, caracatiţa Paul a câştigat pariul, La Piovra îşi continuă cariera internaţională. Dat în urmărire generală şi de opoziţia care-l aşteaptă cu moţiunea de cenzură şi de preşedintele Băsescu care l-a chemat în judecată pe 1 septembrie, guvernul a redus urgent numărul subprefecţilor şi al secretarilor de stat şi a alocat bani pentru diguri - începând cu cel din Săuceşti din pricina căruia dl Băsescu s-a certat cu o localnică pe care a făcut-o mincinoasă fiindcă susţinea că banii daţi anterior pentru dig s-au furat.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Ciorcilă, zânul de la Banca Transilvania
Şeful BT, alături de directorul Bank of Cyprus Christofourou Georgios, va fi judecat pentru manipularea acţiunilor TLV. Prin vânzarea titlurilor băncii aceştia au obţinut un profit ilicit de aproape 200.000 lei. CNVM: sunt transferuri pe bază de informaţii privilegiate, nu manipulare a pieţei.
• Inflaţia se pregăteşte de decolare
Aceasta a scăzut în iunie la 4,38%, de la 4,42% în mai, fiind în ton cu aşteptările economiştilor. Pentru lunile următoare analiştii se aşteaptă ca inflaţia să sară de 7,3%. FMI a aprobat revizuirea ţintei pentru acest an de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%.
• Chidesciuc: Inflaţia va sări la 7,3% în iulie
Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc se aşteaptă ca inflaţia să sară la 7,3% în luna iulie, ceea ce înseamnă o rată lunară de 2,8%, şi să atingă un maxim în jurul a 8% în august şi septembrie, pentru ca ulterior să coboare până la 7% la finele anului.
• SIF Transilvania preia ceea ce a rămas din industria Braşovului prin investiţii succesive
SIF3 investeşte milioane de euro pentru a salva companii precum Organe de Asamblare Braşov. După ce AVAS, aplicând deciziile Guvernelor din 2004 încoace, a lichidat marile societăţi industriale braşovene, trimiţând în şomaj zeci de mii de oameni, SIF Transilvania a pierdut, la rându-i, alte zeci de milioane de lei. Ca acţionar minoritar la Tractorul, Rulmentul, Hidromecanica, mai nou şi la IAR Ghimbav, având între 10 şi 48 la sută din valoarea capitalului social al fiecăreia dintre aceste societăţi, SIF Transilvania şi-a văzut diminuat, artificial şi complet ilegal, patrimoniul şi, implicit, valoarea fiecărei acţiuni
• EVENIMENTUL ZILEI
• Marele jaf de la inundaţiile din 2008
O notă de documentare ce poartă antetul Curţii de Conturi, intrată în posesia "Evenimentului zilei", relevă mecanismul prin care s-au "sifonat" din bugetul de stat o bună parte dintre fondurile alocate pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. Este vorba de fondurile alocate Administraţiei Naţionale "Apele Române" pentru finanţarea lucrărilor de înlăturare a efectelor inundaţiilor din perioada 22 iulie-5 august 2008, produse pe cursul râurilor Tisa, Siret şi Prut, care s-au soldat cu importante pagube materiale.
• Oprescu vrea doar medici la şefia spitalelor primăriei
Noii directori ai celor 21 de unităţi sanitare intrate în administrarea municipalităţii vor fi numiţi în septembrie, pe bază de concurs. Prima şansă o au, se pare, apropiaţi ai edilului-şef. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a pus gând rău directorilor câtorva unităţi sa nitare preluate de municipalitate de la Ministerul Sănătăţii. Motivele: fie nu au făcut performanţă, fie nu sunt medici.
• Statul plăteşte scump impozitarea dobânzilor
Randamentul titlurilor de stat puse la bătaie de Finanţe a reînceput să crească până la pragul de 7% pe an. Una dintre cauze este taxarea dobânzilor. Dobânzile la care băncile comerciale împrumută Ministerul Finanţelor (MFP) vor continua să crească, iar statul va fi nevoit să accepte, în câteva luni, oferta băncilor, spun economiştii. Ieri, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la un an de 88,91 milioane lei, de aproape nouă ori mai puţin decât valoarea pe care şi-au propus să o atragă, de 750 milioane lei
• FINANCIARUL
• Elena Udrea cumpără de la sponsorii de partid indicatoare turistice de "lux"
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a achiziţionat în urma unei licitaţii puternic contestate indicatoare turistice de lux în valoare de 3,6 milioane de lei (850.000 de euro) de la Vesta Investment, sponsor PDL şi una dintre cele câteva firme care câştigă constant licitaţii pentru semnalizare rutieră. Contestatorii licitaţiei sugerează că aceasta a fost aranjată prin impunerea unor condiţii în care competiţia era limitată la un "buchet" restrâns de firme.
• Mediul de afaceri: Tranzacţionarea "la pachet" a acţiunilor statului - o variantă pentru a face rost de bani la buget
Mai mulţi oficiali guvernamentali au vehiculat ideea vânzării pachetelor importante de acţiuni - majoritare sau minoritare - pe care statul le mai deţine la companii mari, privatizate în parte sau deţinute încă integral. Pusă pe tapet încă de anul trecut, ca o soluţie destul de rapidă de a face rost de bani, necesari pentru a combate efectele crizei sau pur şi simplu pentru a plăti pensii şi salarii, ideea nu a fost pusă încă în practică.
• Agricultura românească nu a beneficiat de nimic pozitiv de la intrarea în UE
O spun chiar oficialii români, dar şi producătorii care se plâng că sunt finanţaţi cu doar o treime din cât primesc "omologii" din celelalte state membre Agricultorii timişeni şi cei din Serbia au făcut schimb de experienţă în cadrul unei acţiuni intitulate sugestiv "Caravana Recoltei".
• În cădere liberă: "Prima casă 2" a vândut cu 63% mai puţine locuinţe în 2010
Programul guvernamental de "asistenţă" în cumpărarea unei locuinţe ar putea eşua din cauza reducerii veniturilor beneficiarilor. Şi clienţii din afara sistemului de finanţare cu garanţii de stat riscă să piardă avansurile plătite pentru imobilele precontractate.
• Emiratele Arabe Unite, ţara în care aurul este material de construcţii
Lift din aur, metrou din aur, bancomate de lingouri sunt doar câteva dintre reperele acestui ţinut al metalului galben La loteria organizată în bazarul din Dubai, începând din 1996, s-au câştigat peste 700 kg de metal galben. Aurul este un simbol al bunăstării. Sunt însă şi câteva cauze care scumpesc acest metal. În primul rând este rezistenţa. Datorită formulei sale chimice, aurul nu oxidează, păstrându-se la fel de strălucitor de-a lungul anilor.
• GÂNDUL
• Pedeliştii, după ce au primit planul B de la Băsescu: "Ce e războiul ăsta între Palate?" Boc: "Nu trebuie să ne frământe conflictul cu preşedintele"
Liderii PDL nu s-au înghesuit, în şedinţa de ieri, să dea curs cererii preşedintelui de revenire la cota veche a TVA şi de impozitare a pensiilor mici. La reuniunea Biroului Permanent Naţional, singurul care a deschis problema conflictului cu Traian Băsescu a fost vicepreşedintele Ioan Oltean, spun surse din PDL. "Ce e conflictul ăsta între palate, aşa cum îi zice presa?", l-a întrebat el pe Emil Boc. Sigur pe el, şeful Guvernului a explicat că nu este vorba de aşa ceva.
• Planul B, mai productiv decât planul A: impozitarea pensiilor aduce mai mulţi bani decât reducerea lor cu 15%
Dacă ar impozita toate pensiile, statul ar încasa, lunar, 600 de milioane de lei, de zece ori mai mult decât în prezent. Diminuarea pensiilor cu 15% ar fi adus la buget cu 13,5 milioane de lei mai puţin. Explicaţia acestei situaţii este simplă: marea majoritate a pensionarilor au pensii mici - sub 1.000 de lei. Mai concret: nici măcar un milion dintre cei 5,5 milioane de pensionari nu primesc, lunar, peste 1. 000 de lei. Iar grosul (79,5%) celor cu pensii , de peste 1.000 de lei, nu încasează mai mult de 1.500 de lei.
• Iese UDMR de la guvernare? Mai mulţi maghiari vor în opoziţie, şefii ţin de putere. Posibilă întâlnire Băsescu - Viktor Orban
Cel puţin deocamdată, discuţia despre ieşirea Uniunii de la guvernare se poartă pe la colţuri: nemulţumiţi de politica măsurilor de austeritate pe care o duce conducerea Uniunii alături de PDL sunt, potrivit unor surse din UDMR, şapte parlamentari şi liderii formaţiunii din Bihor, Cluj şi Sălaj.
• Debranşaţii vor fi obligaţi să achite căldura degajată din ţevile şi pereţii vecinilor. Cine pierde şi cine câştigă din triplarea "căldurii comune"
Costurile pentru încălzirea părţilor comune s-ar putea tripla din această iarnă. Şi cei care s-au debranşat total de la sistemul centralizat de termoficare ar putea fi obligaţi să achite între 30 şi 50 la sută din factura la căldură. Potrivit unei inţiative legislative, cota parte pentru încălzirea părţilor comune ar putea creşte de la 10 la sută, cât este în prezent, până la 50 la sută.
• Cum poate Spania rezolva criza economică printr-un "simplu" meci: "Consumatorii fericiţi cheltuiesc mai mult". Socotelile la virgulă ale Olandei s-au năruit
Olandezii făcuseră calcule exacte iar o victorie la Johannesburg le-ar fi adus o creştere de minimum 0,25% din PIB (consum de 700 milioane euro), iar Madridul speră acum să infirme previziunea de scădere economică pentru 2010. Euforia care a cuprins Spania, a cărei economie este cotată drept "oaia neagră a UE", după câştigarea Cupei Mondiale la fotbal, ar putea însemna începutul unei reveniri economice, cred unii analişti economici.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Statul ia praful de pe tobă de la companiile de stat
România adună 465 de milioane de euro din dividende. După ce anul trecut statul a obţinut mărunţiş de la companiile sale, în acest an vinde pielea ursului din pădure. Chiar dacă Executivul a decis majorarea de la 50% la 90% a cotei de profit ce va fi vărsată statului de regiile şi societăţile sale, măsura are efecte minuscule la buget, deoarece, la cele mai multe dintre acestea, profiturile estimate în bugetele de venituri şi cheltuieli sunt insignifiante.
• PSD şi PNL nu reeditează "succesul" Johannis
PSD nu ia în calcul o guvernare comună cu PNL. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PSD, Victor Ponta, la Antena 3, întrebat fiind dacă ar putea guverna cu PNL. "E o ipoteză pe care n-o exclud, dar pe care noi nu o luăm în calcul", a răspuns liderul PSD. El a adăugat că vorbeşte totuşi "aceeaşi limbă" cu liderul PNL, Crin Antonescu, iar grupurile parlamentare ale PNL şi PSD îşi coordonează acţiunile.
• Isărescu trebuie să preia cârma
Chiar dacă nu îi place, dl Isărescu trebuie, în situaţia creată în economie, să preia cârma. În urmă cu un deceniu, dl Isărescu a scos economia din marasm şi a pus-o pe un făgaş de creştere sănătoasă. A făcut-o atunci din poziţia de prim-ministru. Acum trebuie să o facă din poziţia de guvernator al băncii centrale.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Cum să-ţi iei vacanţă cinci luni pe an
Refugiaţii anti-stres sunt cei care s-au săturat de politică, finanţe, televizor, stres, asfalt încins, gălăgie, mitocănie. Atât de sătui, încât îşi iau jumătate din casa de la oraş şi se mută, cât e vremea caldă, în pustietate, pe Valea Cerbului. Reporterul RL a trăit opt zile în Bucegi, printre oamenii din pustiu. Acolo renaşte, an de an, de mai bine de un deceniu încoace, o ciudată localitate. Pentru că e pe roţi - vine în aprilie şi pleacă în septembrie.
• Grecia, torpilată de cheltuielile armatei
Grecia, cea mai îndatorată ţară mediteraneană şi grav afectată de criza economică, a prevăzut scăderea exorbitantelor cheltuieli militare în 2010, considerate de Wall Street Journal ca fiind unul dintre factorii care au contribuit la creşterea datoriei sale naţionale. Bugetul militar grec, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), este cel mai mare din UE şi al doilea în cadrul NATO, după cel al Statelor Unite. Cheltuielile militare vor atinge 6 miliarde euro în acest an, reprezentând 2,8% din PIB.
• De ce refuză PSD alianţa cu PNL
PSD nu vrea să guverneze cu PNL, ci să fie organizate anticipate pentru ca electoratul să aleagă între dreapta şi stânga. Ca să ajungă însă la anticipate, social-democraţii şi liberalii sunt obligaţi să colaboreze. Conducerea social-democrată a respins ieri posibilitatea repetării episodului Klaus Iohannis (adică, un proiect comun de guvernare PSD-PNL-UDMR). Cu alte cuvinte, au refuzat oferta lui Crin Antonescu pentru un guvern cu PNL.
• ZIARUL FINANCIAR
• Anunţul sec al lui Vlădescu: Avem nevoie de impozitare progresivă a veniturilor şi să păstrăm relaţia cu FMI până în 2013
"România are mare nevoie să treacă la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru funcţionarea în continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem", afirmă ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu. Într-un interviu acordat ZF, el susţine că actuala cotă unică de 16% nu mai poate susţine bugetul în condiţiile în care recesiunea va fi în acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.
• Puterea aruncă pe piaţă un al treilea plan de relansare
Companiile care au datorii către stat, având, în aceeaşi vreme şi de încasat bani de la acelaşi stat vor intra într-un sistem în care cele două entităţi îşi compensează datoriile, potrivit unui nou proiect pentru susţinerea mediului economic avut în vedere de Guvern. Companiile nou înfiinţate care investesc 500.000 de euro şi angajează 25 de oameni ar putea beneficia de scutirea de impozit.
• Ionuţ Dumitru, ales preşedinte al Consiliului fiscal
Economistul - şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a fost ales cu majoritate de voturi preşedinte al Consiliului fiscal, iar în funcţia de vicepreşedinte a fost ales reprezentantul BNR, Răzvan Stanca. Consiliul fiscal s-a reunit luni pentru a-şi desemna preşedintele şi vicepreşedintele, potrivit unui comunicat al autorităţii.
Americanii nu ştiu dacă să introducă sau nu TVA
Cel putin 139 de ţări, printre care şi cele mai importante economii ale lumii cu excepţia Statelor Unite, aplică taxa pe valoarea adăugată asupra bunurilor şi serviciilor. Şi în Statele Unite, în condiţiile în care deficitul bugetar atinge cote record, se ia în considerare, deşi timid, posibilitatea introducerii TVA, scrie The Wall Street Journal. TVA este o taxă pe vânzări, adoptată pentru prima dată în Franţa în 1950. Aceasta este similară impozitului pe vânzările din retail - retail sales tax - însă în mod obişnuit este colectată în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare.
• Impact intră în insolvenţă pentru o datorie de 1,3 mil lei. Popp: Nu ne-am închipuit o asemenea decizie. Putem achita această sumă
Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), unul dintre puţinii jucători de pe piaţa imobiliară care au construit peste 1.000 de locuinţe în România, a intrat în insolvenţă la solicitarea firmei Romconstruct din Ploieşti, care invocă o datorie de 1,3 mil. lei (308.000 de euro), echivalentul a trei apartamente construite de Impact.