REVISTA PRESEI 13.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 iulie 2012

ADEVARUL

EXCLUSIV Încă un masterat inventat în biografia lui Victor Ponta

Ediţia românească a enciclopediei "Who's Who" arată că prim-ministrul României ar avea, din 2004, un master la Oxford. Reprezentanţii universităţii britanice spun că Victor Ponta a urmat doar un curs de vară. Victor Ponta a fost implicat recent în două scandaluri legate de cariera sa universitară: el a fost acuzat că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, dar şi că a trecut în CV absolvirea unui master în Italia, master pe care, de fapt, nu l-a făcut. Pe lista nelămuririlor care pun sub semnul întrebării cariera universitară a primului ministru al României se adaugă o scurtă prezentare publicată în "Who's Who România", ediţia din 2011, unde se precizează nu doar că el ar fi făcut un masterat în Catania, Italia, dar şi că ar avea un "Master în ideologii politice Oxford - Exeter College", diplomă obţinută în anul 2004.

Barroso l-a trimis pe Ponta acasă cu o listă de urgenţe

Premierul Victor Ponta, criticat până şi de colegii socialişti, s-a lovit ieri de îngrijorările "profunde" ale Comisiei Europene şi ale preşedintelui Consiliului European. A plecat acasă cu o listă la care Guvernul trebuie să răspundă convingător. Criticile din Parlamentul European, începând de la popularii europeni şi până la liberalii care l-au mai consolat seara la cină pe premierul român, lasă mai puţine consecinţe. Comisia Europeană este cea care poate lua însă măsuri: extinderea monitorizării pe Justiţie, proceduri de infringement şi chiar mai rău, suspendarea fondurilor europene. Acestea au fost principalele variante de sancţiuni ori consecinţe ale acţiunilor Guvernului de la Bucureşti. Comisia a evitat să se pronunţe asupra lor, însă ar face orice să evite "a doua Ungarie".

Lobby pentru Ponta fără ştirea lui?

"Pentru îngrijirea imaginii şeful Guvernului de la Bucureşti a fost implicată agenţia de PR a Gazprom şi a guvernului rus la Bruxelles", scria cotidianul austriac "Die Presse", al cărui corespondent la Bruxelles l-a întrebat miercuri pe premierul Victor Ponta, în cabinet la preşedintele socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, dacă aceste servicii sunt plătite din banul public. Nu a obţinut niciun răspuns. Jurnalişti străini acreditaţi la Bruxelles au primit un e-mail de la reprezentanţii companiei Gplus Europe, printre ai cărei clienţi se numără gigantul Gazprom şi guvernul de la Moscova. E-mailul, pe care "Adevărul" l-a obţinut, descrie cum doreşte Ponta să-şi convingă partenerii europeni că acţiunile şi schimbările din ţară respectă democraţia şi statul de drept. Jurnaliştii străini discutau ieri despre e-mailurile primite cu precizarea că serviciile unei astfel de companii sunt extrem de scumpe.

CCR nu lasă loc de întors în privinţa referendumului

Pentru a fi valabil, orice referendum, inclusiv cel pentru demiterea preşedintelui, are nevoie de un cvorum de jumătate plus unu din numărul alegătorilor. Curtea Constituţională a dat, ieri, publicităţii motivarea deciziei prin care a declarat constituţională Legea referendumului, cu condiţia unui cvorum de jumătate plus unu din numărul alegătorilor. Motivarea va ajunge la Parlament, care ar urma să pună în acord legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale. Majoritatea USL are pârghiile necesare pentru a trage de timp, dar premierul Ponta a promis la Bruxelles că va aplica decizia CCR.

Stabilitatea leului costă 10 miliarde de euro

Menţinerea în echilibru a cursului valutar se face prin intervenţii care implică cheltuieli masive, dar deprecierea ar fi şi mai scumpă, arată şeful BNR. Tensiunile politice din ultima perioadă au deranjat atât de tare cursul leului, încât l-au determinat pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, să atragă atenţia că stabilitatea monedei naţionale nu numai că este extrem de importantă, dar şi costă enorm. "Am fost nevoiţi să intervenim şi să sterilizăm, iar asta ne-a costat 10 miliarde de euro", a spus ieri guvernatorul, în cadrul reuniunii "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de Finmedia. Mai mult, contrar unor teze potrivit cărora deprecierea leului ar fi benefică pentru creşterea economiei, şeful BNR a arătat că nici măcar exportatorii nu se mai bucură de acest derapaj.

Claudiu Lucaci este noul şef al ştirilor TVR

Jurnalistul Claudiu Lucaci este, începând de joi, 12 iulie 2012, director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS) din cadrul TVR, potrivit unui comunicat al postului public. Lucaci a fost numit în această funcţie în urma deciziei Preşedintelui-Director General al TVR, Claudiu Săftoiu. Până în prezent, activitatea DEIS a fost coordonată de Anca Lăzărescu Olteanu, care este director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS. Jurnalist din 1990, Claudiu Lucaci s-a alăturat echipei ştirilor TVR în 1994. Din 1998 este realizator de emisiuni la Direcţia Emisiuni Informative şi Sport. S-a remarcat ca producător al formatului "Ora de ştiri", de pe TVR 2, coordonator al campaniei pentru promovarea Summit-ului NATO, dar şi moderator - prezentator al Telejurnalului de seară.

CURENTUL

USL continuă atacul asupra presei "nealiniate": Guvernul Ponta interzice distribuirea ziarului "Curentul"

Un fapt fără precedent în ultimii ani de atentat la libertatea presei, ordonat de guvernul Ponta, s-a produs pe 11 iulie a.c., când ziarului nostru i-a fost reziliat un contract de distribuţie încheiat cu o societate subordonata guvernului, fiind acuzaţi, exact ca pe vremea stalinismului, că facem "propagandă de natură politică" în ziar folosind "mesaje indecente şi instigatoare la adresa instituţiilor statului român". Un document oficial primit la redacţie din partea SNTFC CFR Călători SA, în care sunt consemnate - în termeni sinucigaşi pentru orice guvern democratic din Europa - motivele stupefiante ale rezilierii unui contract comercial pe motive politice, devine o dovadă concretă a unui abuz politic incalificabil la adresa presei.

Ponta, agăţat la Bruxelles de firma de PR a Gazpromului

Dacă România se află într-un adevărat război instituţional, în plan extern, o serie de personaje interesante încearcă îşi deschidă uşi la noua putere de la Bucureşti. Şi nu oricare, ci unele extrem de influente la Bruxelles. Este vorba despre firma de consultanţă politică şi lobby "G+" care funcţionează la Bruxelles, dar are ramificaţii în toate statele importante ale Europei. Nu întâmplător, această puternică firmă de lobby se ocupă de consultanţă politică pentru guvernul de la Moscova şi pentru gigantul energetic rus Gazprom. Ziarul austriac Die Presse a scris, ieri, într-un articol intitulat "Premierul Ponta, în procesiune la Bruxelles", că primul-ministru "întăreşte rândurile pe frontul salvării imaginii sale cu agenţia de PR "G+ Europe", care are în portofoliul său de clienţi, printre alţii, concernul energetic Gazprom şi Guvernul de la Moscova".

Cercetările privindu-l pe Vîntu, în dosarul FNA, stopate de Sâmpetru şi Bălan

Cercetările privindu-l pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în cazul referitor la Banca Agricolă, au fost stopate de procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, potrivit datelor cuprinse într-un dosar redeschis ca urmare a extrădării din Indonezia a lui Nicolae Popa. Nicolae Popa a fost audiat ieri, 12 iulie 2012, de către procurori în dosarul în care este pus sub urmărire penală şi Sorin Ovidiu Vîntu pentru spălare de bani şi delapidare în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

UE încearcă în Spania o nouă strategie, după eşecul din Grecia

Liderii UE încearcă în Spania o nouă strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, acordând un termen mai îndelungat pentru reducerea deficitului bugetar, după ce măsurile dure de austeritate au stârnit valuri de proteste şi o nemulţumire profundă în Grecia, potrivit unei analize Bloomberg. Termenul până la care premierul spaniol Mariano Rajoy trebuie să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB a fost extins cu un an, până în 2014. Guvernul de la Madrid a anunţat recent noi măsuri de austeritate cu un impact de 65 miliarde euro asupra deficitului, precum creşterea TVA de la 18% la 21%, scăderea ajutoarelor de şomaj şi reducerea numărului consilierilor de pe lângă autorităţile locale cu o treime.

CURIERUL NATIONAL

Trei sferturi din IMM-uri se finanţează singure

Ovidiu Nicolescu: După 20 de ani cu multe provocări şi oportunităţi, sectorul de IMM, ca pondere în economia naţională şi în societate, este aproape de standardele UE. "Aşteptăm de la noul Guvern o politică pro-business cu măsuri concrete pentru că singura şansă a României de relansare economică şi socială o reprezintă IMM". Având în vedere modalităţile de finanţare a activităţilor economice la care au apelat întreprinzătorii pe parcursul ultimului an se constată că 75% dintre firme s-au autofinanţat, 30% dintre companii au obţinut credite bancare, 16% dintre IMM-uri au recurs la credit furnizor, 7% dintre întreprinderi au utilizat leasingul, 2% nu au plătit facturile către furnizori sau obligaţiile către bugetul statului şi 2% din unităţile economice au utilizat fondurile nerambursabile ca sursă de finanţare, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Andrei Marga reclamă politizarea MAE din ultimii ani

Ministerul de Externe a făcut o evaluare a activităţii instituţiei, din care reies mai multe nereguli administrative din 2009 până în mai 2012. Ministrul de Externe Andrei Marga arată că, din evaluările de până acum, au ieşit la iveală cel puţin şase neajunsuri în politica externă a României, de până în mai anul acesta, între care insuficienta fructificare a cooperării cu SUA, cu ţările din Uniunea Europeană şi din NATO şi cu ţările cu care România are parteneriate strategice. Într-o declaraţie de presă, Andrei Marga reclamă că relaţiile României cu China, Rusia dar şi alte ţări, au stagnat, că acţiunile externe româneşti au avut efecte economice prea mici, că au lipsit o viziune pe termen lung şi un proiect al României în politica externă pentru deceniile următoare.

Tronsonul Cernavodă - Medgidia, inaugurat săptămâna viitoare

Tronsonul Cernavodă - Medgidia al autostrăzii Cernavodă - Constanţa va fi inaugurat joi, 19 iulie, traficul urmând să se desfăşoare pe o singură cale, în regim de drum naţional, anunţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a anunţat, la începutul lunii, că din 20 iulie se va putea circula de la Bucureşti la Constanţa, pe autostradă. "Se va circula cu maxim 80 km la oră, pe o singură cale, pe două benzi, o bandă pe fiecare sens. De la Medgidia la Constanţa, inclusiv Centura municipiului Constanţa, va fi în regim de autostradă, cu toate segmentările, cu măsurile pentru siguranţa circulaţiei, se va circula cu 130 de kilometri pe oră.

De unde luăm capitalul care să genereze creştere economică?

Mugur Isărescu spune că economisirea internă nu poate să crească rapid şi, dacă o va face, va fi în detrimentul consumului. În aceste condiţii, este nevoie de politici consistente pentru atragerea capitalului străin. Nici stimularea consumului, nici deprecierea cursului şi nici inflaţia nu ne vor aduce creştere economică având în vedere că în prezent nu există capacităţile productive excedentare care să se adreseze unei cereri antrenate prin politici macroeconomice, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El spune că revigorarea economică nu poate veni decât de la bază, prin crearea de locuri de muncă şi mărirea productivităţii pentru fiecare loc de muncă în parte. Elemente care ţin de economia nominală, precum dobânzile, inflaţia sau cursul de schimb sunt mai degrabă o consecinţă a felului în care acţionează economia.

EVENIMENTUL ZILEI

Comisia Europeană va monitoriza referendumul

Oficialii europeni vor să se asigure că Guvernul român nu va încălca principiile statului de drept în cadrul plebiscitului de demitere a preşedintelui. Comisia Europeană va monitoriza referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pentru "a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă". Anunţul a fost făcut ieri la Bruxelles de către Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), după întâlnirea cu premierul Victor Ponta. Stanişev a amintit că au fost formulate suspiciuni în legătură cu procedura de organizare a referendumului, care nu ar fi constituţională, astfel că oficialii europeni vor să se asigure că normele UE sunt respectate. "Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene şi a principiului statului de drept", a spus oficialul european.

The Economist: "Ponta LUPTĂ MURDAR chiar şi pentru standardele româneşti"

Revista "The Economist" a criticat din nou în termeni duri situaţia politică din România şi măsurile luate de premierul Victor Ponta. "Faptul că România a intrat în Uniunea Europeană a însemnat că a îndeplinit şi că şi-a asumat să se încadreze în standardele stricte ale bunei guvernări şi respectul pentru lege ale UE. Aceasta este teoria, însă practica e mai problematica, după cum s-a putut vedea din disputa dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Amândoi au defectele lor, însă domnul Ponta luptă murdar chiar şi după standardele româneşti", scriu jurnaliştii de la The Economist.

Ministerul banilor, ţintit de procurorii mafioţi

Agenţii secreţi umblau după informaţii "fierbinţi" pentru a forţa contracte fabuloase la Transporturi. Scandalul de corupţie de la vârful magistraturii a scos la iveală planul şantajării unui ministru în funcţie. Omul cheie era un ofiţer din serviciul secret al ministerului de Interne şi conducea structura de agenţi din judeţul Ilfov. Interceptări telefonice, monitorizări ambientale sau date clasificate secret de stat, din operaţiunile sub anonimat, erau servite de comisarul Mihai Vlad, de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Beneficiarii informaţiilor compromiţătoare erau procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, care complotau să ocupe, cu ajutorul politicienilor din USL, funcţiile de procuror general al României, respectiv de procuror-şef al DNA. Interceptările realizate de DNA au dezvăluit că cei trei jinduiau şi la banii publici. Ţinta a fost bogatul minister al Transporturilor, iar victima era ministrul liberal Ovidiu Silaghi.

JURNALUL NATIONAL

Când a fost cinstit Traian Băsescu ?

- Când a numit-o pe Elena Udrea consilier de stat la Cotroceni şI apoi ministrul Dezvoltării Regionale şi al Turismului? Nu a fost cinstit. - Când a luat casa din Mihăileanu cu încălcarea Legii 112 şi a promis că o va da înapoi ? Şi n-a mai dat-o. Nu a fost cinstit. - Când a cerut sub semnătură energie ieftină pentru băieţii deştepţi de la Alro Slatina? Nu a fost cinstit. - Când l-a protejat pe Sorin Blejnar la şefia ANAF? Nu a fost cinstit. - Când a făcut afaceri imobiliare cu Costel Căşuneanu? Nu a fost cinstit. - Când Ioana Băsescu şi-a cumpărat un penthouse de peste 300 de metri cu aproape un milion de euro, în Băneasa Residential? Nu a fost cinstit. - Când a făcut-o pe Elena Băsescu europarlamentar? Nu a fost cinstit.

Unde erau europenii când...?

-Traian Băsescu uzurpa rolul guvernului şi anunţa tăieri ale salariilor bugetarilor? -Traian Băsescu îşi abandona rolul constituţional de mediator în societate şi se manifesta ca reprezentant al PDL împotriva celorlalte forţe politice? -Traian Băsescu declara că nu va numi un prim-ministru USL chiar dacă această forţă politică va avea majoritate parlamentară provocând astfel tensiuni în întreaga societate? -Traian Băsescu a ignorat voinţa majorităţii parlamentare care l-a propus ca premier pe Klaus Iohanis? -Traian Băsescu cerea Procurorului General să urgenteze dosarele revolutiei şi mineriadelor încălcînd astfel principiul separaţiei puterilor în stat?

Mona Pivniceru: "Trofeul Calităţii" poate fi considerat un proces politic. Ea consideră că Justiţia este folosită ca monedă în lupta politică

Mona Pivniceru, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), vorbeşte într-un interviu acordat Jurnalului Naţional despre ultimele evenimente în care a fost implicată instituţia din care face parte. Mona Pivniceru: Discuţiile sunt create artificial, şi eu cred ca justiţia este folosită ca monedă în lupta politică, pentru că realele probleme de independenţă ale justiţiei se vor afla din toamnă, când va intra în vigoare Codul de Procedură Civilă, că, dincolo de cancanul politic, există în viaţa de zi cu zi a cetăţeanului, adică a celor 85% din sistemul judiciar care au nevoie să se judece, fondul mare al dosarelor, care sunt dosare civile.

Curtea Europeană dă o lovitură băncilor româneşti. Statul poate decide ce comisioane să încaseze

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, poate aplica la contractele în derulare legislaţia europeană preluată în cea naţională şi o poate extinde la alte tipuri de contracte bancare şi poate permite Protecţiei consumatorilor să sancţioneze băncile. Asta a hotărât Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, ca răspuns la întrebările adresate de o instanţă din România despre OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Hotărârea CJUE vine însă după ce legea a fost amputată în Parlamentul României în urma presiunii şi lobby-ul bancherilor la FMI, la BNR şi la guvernul Boc.

NATIONAL

Aranjamente politice la mica publicitate

In toiul bataliei pe putere, pe la spatele liberalilor, dar si al pesedistilor, s-a nascut o noua constructie politica. Alianta de Centru Stanga pe numele ei, formata din PSD si UNPR. "Pontanacul" si "tradatorul" au pus de o alianta. Fara stirea liberalilor (partenerii de USL ai PSD) si, culmea, nici a social-democratilor. Tinuta la secret de liderii PSD si UNPR, intelegerea a rasuflat in presa. Nu "pe surse" cum se obisnuieste, ci prin mica publicitate, ca in bancurile cu prosti. Asa se face ca nasterea aliantei este mentionata intr-un cotidian central, la rubrica "anunturi speciale". "Partidul Social Democrat si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei anunta ca s-a inregistrat la Tribunalul Bucuresti, sectia a-IV-a civila, cererea privind inregistrarea in Registrul Aliantelor Politice a Tribunalului Bucuresti a Protocolului de colaborare si a Regulamentului privind functionarea parteneriatului dintre PSD si UNPR - Alianta politica ACS (PSD+UNPR) Alianta de Centru Stanga".

Wesley Clark supravegheaza reusita suspendarii lui Basescu

Washingtonul l-a abandonat pe Traian Basescu si sprijina acum USL in batalia politica acerba care se da zilele acestea in Romania. Acesta este scenariul pe care bate moneda presa internationala. "In ciuda tuturor eforturilor lui Basescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns in situatia de a fi lichidat din punct de vedere politic de catre factorii de decizie din administratia americana. (....) Faptul ca marile puteri isi utilizeaza vasalii in calitate de monede de schimb in tranzactiile geopolitice nu reprezinta niciun secret. (...) Nu este exclus ca schimbarea regimului din Romania, schimbare care implica scoaterea din viata politica nu doar a presedintelui, ci si a intregii echipe care l-a sustinut, sa fi fost doar o moneda de schimb, o concesie, facuta in cadrul unei tranzactii geopolitice pe care SUA a incheiat-o in plan international", sustine "Vocea Rusiei".

Angela Merkel l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Berlin pentru explicatii privind situatia de la Bucuresti

Cancelarul german Angela Merkel l-a convocat pe ambasadorul roman la Berlin, pentru o serie de discutii privind situatia politica de la Bucuresti. Ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, a fost chemat joi pentru a oferi cancelarului german explicatii cu privire la situatia politica de la Bucuresti, potrivit b1.ro. Potrivit purtatorului de cuvant al cancelarului Merkel, guvernul german este "preocupat" de evolutia situatiei din Romania. La inceputul saptamanii, Merkel a precizat ca e "inacceptabil" ca, intr-o tara membra a Uniunii Europene, sa fie incalcate principiile de baza ale statului de drept.

PUTEREA

Circ şi foame

Autorităţile statului, indiferent de culoarea Guvernului, îşi aduc aminte că trebuie făcut ceva pentru combaterea efectelor secetei numai după ce lumea începe "să ţipe" că recoltele sunt pârjolite. Pentru o perioadă scurtă de timp, se produce mare agitaţie printre factorii de decizie la nivel de stat, pentru ca, la prima ploaie, totul să dispară din preocupările lor, până la următorul pârjol. Jocul se repetă de 20 de ani. Ca efect imediat, preţul alimentelor creşte pentru că marfa devine puţină. Acum, se încearcă o atenuare a problemei, prin artificii la preţul energiei electrice folosite la irigaţii, dar fără mari speranţe pentru recolte. Agricultorii au lansat un mesaj dur la adresa guvernanţilor, prin care au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă seceta şi necesitatea aplicării unor măsuri care să mai scape ceva din culturile distruse de calamitate.

Paguba lui Năstase, recuperată cu forţa

Secretarul general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Marian Bucur, a fost audiat, ieri, la DNA, ca martor în dosarul fostului şef al ISC, Adrian Balaban Grăjdan, anchetat în urma retragerii instituţiei din procesul "Trofeul Calităţii" de la ÎCCJ. Bucur a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că instituţia analizează posibilitatea angajării unui executor judecătoresc pentru recuperarea prejudiciului creat în urma organizării concursului "Trofeul Calităţii". Tot la DNA a fost chemat şi şeful inspectoratului, Petru Cost, pentru a fi confruntat, potrivit unor surse judiciare, cu Marian Bucur, în legătură cu prejudiciul în cauză, informaţie confirmată de secretarul general al ISC, care a adăugat că este vorba doar despre organigrama instituţiei.

Şefii DGIPI ştiau de ilegalităţile lui Vlad Mihai

Scandalurile în care au fost implicaţi doi ofiţeri ai serviciului secret al MAI în ultimul timp, izbucnite la un interval foarte scurt de timp, i-a revoltat chiar şi pe unii lideri marcanţi ai USL, cu atât mai mult cât unul dintre ele i-a "pătat" imaginea premierului Victor Ponta şi, implicit, a pus în pericol viitorul uniunii în perspectiva apropiatului referendum, dar şi a alegerilor parlamentare. Asta prin prisma faptului că cei implicaţi în ultimul caz de corupţie ştiau de oportunitatea ca USL să preia guvernarea ţării.

Ionel Blănculescu: Evaziunea fiscală erodează anual 18 miliarde de euro din bugetul de stat

Evaziunea fiscală erodează anual 18 miliarde de euro din bugetul de stat, din analiza noastră reieşind faptul că aproximativ 13 miliarde de euro sunt sume certe, care ar putea ajunge în mod sigur la bugetul de stat, a declarat, joi, Ionel Blănculescu, secretarul general al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, la forumul aniversar al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. "În primul rând, este nevoie de reindustrializarea României folosind tehnologii de ultimă oră, alături de crearea unui fond suveran de investiţii care să încheie afaceri cu partenerii străini în numele statului. De asemenea, acest fond poate atrage investiţii externe bazându-se pe un management corect al afacerilor", a mai spus Blănculescu.

ROMANIA LIBERA

Rusia intră în jocul suspendării preşedintelui

Vocea Rusiei: "Această explicaţie a situaţiei curente este confirmată circumstanţial de faptul că la Bucureşti a fost trimis generalul Clark care a organizat suspendarea lui Băsescu în regim de blitzkrieg şi cu precizie militară. Se pare că Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cât mai rapidă a preşedintelui şi nu a putut să lase procesul pe mâna executanţilor locali". Postul de radio oficial al Kremlinului dedicat străinătăţii, Vocea Rusiei, a publicat ieri un material în care susţine că Washingtonul l-a abandonat pe Traian Băsescu.

Ascensiunea statelor mafiote: cum ajung infractorii la vârful puterii

În prezent, poziţiile de conducere din cele mai profitabile întreprinderi ilegale nu mai sunt ocupate doar de infractori profesionişti, ci şi de înalţi funcţionari guvernamentali, legiuitori, şefi ai agenţiilor de spionaj, conducători de departamente de poliţie, ofiţeri militari şi, în unele cazuri extreme, chiar şefi de stat sau membri ai familiilor acestora, arată un studiu al Institutului Carnegie pentru Pace Internaţională. În ultimul deceniu, fuziunea guvernelor şi a grupurilor criminale a avut ca rezultat apariţia unor state mafiote puternice. Jose Grinda, un procuror spaniol, cu mulţi ani de experienţă în lupta împotriva organizaţiilor criminale est-europene, susţine că Moscova foloseşte în mod regulat grupurile mafiote.

Băsescu: Faptul că Van Rompuy şi Barroso nu au ieşit în conferinţă cu Ponta e un semnal înfiorător

Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că este un "semnal înfiorător" pentru România faptul că nici preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi nici preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso "nu au ieşit" într-o conferinţă de presă comună alături de premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. Preşedintele suspendat a spus că faptul că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susţinut o conferinţă de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului. "Dacă mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău", a afirmat Băsescu.

ZIARUL FINANCIAR

Cursul pare în echilibru. Dobânzile sunt prea mari. Avem nevoie de investiţii străine

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu crede în soluţia "stimulaţi consumul" pentru relansarea economiei atât timp cât nu ar exista destule capacităţi de producţie şi avertizează băncile care plătesc dobânzi de 5% la depozitele în euro. Mugur Isărescu, guver­na­torul BNR, a evitat ieri din toate puterile să comenteze situaţia de pe scena politică in­ter­nă care ţine leul în tensiune şi ridică sem­ne de întrebare pe pieţele in­ternaţio­na­le cu privire la ceea ce se în­tâmplă în România. Guvernatorul BNR, bancheri co­mer­ciali şi analişti au analizat ieri la ban­ca centrală problemele actuale ale creş­terii economice corelate cu evoluţia inflaţiei şi a cursului de schimb. Isărescu a arătat încă de la începu­tul discuţiilor că nu va exista o concluzie fi­nală, arătând că "factorii politici" trebuie să tragă concluziile.

RCS îşi înghite discret rivalii şi atacă zona rurală

Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a preluat în ultimul an de zile, potrivit informaţiilor obţinute de ZF de pe piaţa de telecom, aproximativ 200.000 de abonaţi prin achiziţii succesive ale unor rivali mai mici de pe piaţa de cablu, patru tranzacţii având loc doar în prima parte a aces­tui an. RCS&RDS, com­pa­nie controlată de omul de afa­ceri Zoltan Teszari din Oradea, nu a anunţat nicio achiziţie realizată în 2012, însă patru dintre ele au devenit în cele din urmă publice: Telemach din judeţul Neamţ, Euro Cable din Timiş, Kabex Prod­com din Cluj şi Bitzone din Dâmboviţa. Una dintre cele mai mari firme preluate este Telemach din Piatra-Neamţ, care are peste 30.000 de abonaţi şi afaceri de peste 2 mil. euro. La un preţ mediu pe abonat de 100 de euro, valoarea cumulată a tran­zacţiilor realizate de RCS&RDS în ultimul an ar putea fi de 20 de milioane de euro.

Clienţii şi angajaţii marilor bănci elveţiene, percheziţionaţi în Germania şi Franţa în căutare de evazionişti

Autorităţile germane şi franceze au percheziţionat locuinţele clienţilor băncii elveţiene Credit Suisse, respectiv ale angajaţilor instituţiei de credit UBS, ceea ce accentuează represiunea asupra străinilor care ascund bani în conturile elveţiene pentru a evita plata impozitelor, scrie Thomson Reuters. Regulile stricte privind secretul bancar din Elveţia, care au ajutat la crearea unui sector financiar offshore de 2.000 miliarde dolari, au infuriat guvernele care au probleme de lichiditate şi care încearcă să combată evaziunea fiscală în care se implică mai ales cei bogaţi. Aproximativ 5.000 de clienţi germani ai Credit Suisse sunt anchetaţi pentru sus­pi­ciuni de evaziune fiscală, locuinţele unora dintre aceştia fiind percheziţionate, în condiţiile în care administraţiile financiare europene îşi extind investigaţia asupra clienţilor băncilor, dar şi asupra instituţiilor de credit.

Buffett: Situaţia Europei se deteriorează rapid. Nimeni nu deţine controlul şi UE nu poate tipări bani

Situaţia Europei se deteriorează "destul de repede", întrucât se pare că nimeni nu deţine controlul, iar UE nu poate tipări bani, a declarat miliardarul american Warren Buffett. Buffett are încredere că europenii vor reuşi "să rezolve situaţia" în zece ani, însă pentru moment nu există o rezolvare evidentă. O parte importantă a problemei este că nimeni nu pare să deţină controlul în Europa, iar regiunea nu dispune de propriile "tipografii de bani", a spus Buffett, citat de CNBC. Investitorul american a afirmat că nu ştie dacă moneda euro va continua să existe şi peste zece ani, dar consideră că euro nu poate supravieţui aşa cum a fost proiectat iniţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb