REVISTA PRESEI - 13.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 august 2010

ADEVĂRUL

De ce a uitat Băsescu de dosare?

În "regimul Băsescu", nicio persoană implicată în Revoluţie şi în Mineriadă nu a plătit pentru crimele de după fuga Ceauşeştilor de la 22 decembrie 1989. Serialul dedicat de "Adevărul" dosarelor îngropate se termină astăzi cu prezentarea poziţiei preşedintelui României faţă de cele două dosare istorice. Serialul dedicat "dosarelor îngropate" se termină astăzi cu un episod special despre relaţia controversată dintre Traian Băsescu şi procurorii giraţi de el însuşi să desluşească misterele Revoluţiei şi secretele Mineriadei.

Căldură de Mediterana pe litoralul românesc

Fenomene similare de încălzire excesivă a apei mării se întâlnesc în toată emisfera nordică. Temperaturile-record atinse de apa Mării Negre în ultimele zile sunt rezultatul unui cumul de factori care acţionează în acelaşi timp, susţin meteorologii. Suntem "bombardaţi" de caniculă din toate părţile. Aceasta este concluzia meteorologilor, care ne anunţă încă zece zile de căldură excesivă. "

Avioane F16 sau nimic!

Ministerul Apărării Naţionale caută soluţii pentru înlocuirea avioanelor de luptă MiG 21 LanceR, care ar trebui scoase din exploatare, întrucât le expiră durata de viaţă. Ultimele avioane de acest tip ar trebui retrase în anul 2013. Pentru a asigura cel puţin serviciul de poliţie aeriană, specialiştii MApN încearcă prelungirea resursei de zbor la un număr redus de avioane LanceR - C (varianta aer-aer), astfel încât să poată zbura şi dincolo de anul 2013.

Criticii lui Boc au găsit sprijin în conducerea PDL

"Inamicii" premierului, pe care şeful statului i-ar fi dat afară din partid, au primit mesaje de încurajare din partea mai multor lideri democrat-liberali. Voinescu nu se mai gândeşte să demisioneze. Lipsa de comunicare şi neimplicarea în viaţa PDL, de care dau dovadă Boc şi echipa sa, sunt acuzele pentru care unii democrat-liberali îi susţin pe disidenţi

Iran: războiul fisticului

Americanii şi iranienii îşi dispută supremaţia asupra exportului acestui fruct considerat o delicatesă încă din Antichitate. De câteva decenii bune, Washingtonul şi Teheranul se "bat" fără menajamente pentru a cuceri piaţa mondială a acestei mici alune verzi cu gust inconfundabil. "Conflictul" tacit dintre primii doi producători şi exportatori de fistic (Iranul şi SUA) durează de 40 de ani, de când America, mai precis, California, are propriile plantaţii cu arborele în cauză. În 2009, SUA au produs 140.000 de tone. Iranul, în anii buni, produce în jur de 180.000 de tone de fistic.

Străinii vor ţiţeiul românesc

Din ce în ce mai multe companii străine vin să extragă ţiţei şi gaze din solul românesc, a declarat ieri omul de afaceri Gheorghe Călburean, proprietarul companiei de foraj petrolier Dafora. Aceasta în detrimentul tradiţionalelor companii româneşti Petrom şi Romgaz, care, până în urmă cu doi-trei ani, deţineau aproape toate zăcămintele de hidrocarburi din România. Începând din 2008, activitatea din România a firmelor străine s-a intensificat, iar anul viitor ele vor muşca şi mai mult din petrolul şi gazul românesc, odată cu concesionarea a 30 de noi perimetre petrolifere atât pe uscat, cât şi pe platoul continental al Mării Negre. "Dacă în urmă cu câţiva ani colaboram doar cu Romgaz şi Petrom, acum lucrăm sub 20% pentru Romgaz", a mai spus Călburean.

Realitatea lui Vîntu se afundă în pierderi

Compania Realitatea Media, care deţine licenţele TV pentru televiziunile omului de afaceri, a înregistrat în 2009 un deficit de 39 de milioane de euro.Cu excepţia "Antenelor" lui Dan Voiculescu, care au obţinut profituri modeste, celelalte posturi TV comerciale au avut pierderi semnificative anul trecut.  Criza economică a lovit în plin principalele televiziuni private. Cele mai afectate sunt Realitatea TV şi ­Money Channel, operate de firma Realitatea Media, care a raportat la Registrul Comerţului pierderi de 39 de milioane de euro, în anul 2009.

CURENTUL

Orele, de Tia Şerbănescu

De parcă nu-i ajunge cât de nepopular a ajuns prin sfertuirea salariilor, dl Băsescu ţine morţiş să-şi agraveze dizgraţia printr-un discurs agresiv la adresa victimelor. Pentru a doua oară într-o lună, preşedintele s-a răstit la un profesor nemulţumit de salariu atrăgându-i atenţia că e mai bine plătit "la oră" decât el însuşi care lucrează 16 ore pe zi şi nu 16 ore pe săptămână, ca dascălii. Adică tot dânsul e victimă! Poate fac schimb de salarii, dacă dl Băsescu se simte discriminat.

România se poziţionează lângă NATO şi Israel în dosarul iranian

Deşi poziţia României în cazul unui conflict deschis cu Iranul era deja cunoscută după ce ţara noastră a decis demararea procedurilor de instalare a unor importante elemente al scutului antirachetă american în Europa şi a permis forţelor israeliene să folosească spaţiul său pentru a efectua antrenamente ale forţelor speciale, preşedintele Traian Băsescu a reiterat, ieri, politica regională pe care România o duce de mai mulţi ani în această privinţă.

Din oportunism, Ponta l-a desfiinţat pe Geoană

Situaţia internă din tabăra social-democraţilor este într-o continuă fierbere în contextul în care Ponta a ieşit la rampă ieri în presa centrală şi l-a desfiinţat pe Mircea Geoană, liderul baricadei de la Senat,

aducând în prim-plan influenţa mogulilor asupra PSD-ului şi implicit relaţia lui Geoană cu aceştia, bine cunoscută opiniei publice de la prezidenţialele din toamnă, când prezidenţiabilul social-democraţilor a fost în jaccuzzi-ul prietenului Nuş. Pe de altă parte, masacrarea mediatică a lui Geoană la 6 luni de la congresul din această primăvară demonstrează oportunismul fără margini al preşedintelui PSD Victor Ponta, care vrea cu orice preţ trecerea acestuia pe linie moartă.

Munca, Sănătatea şi Mediul primesc cei mai mulţi bani la rectificare

Rectificarea bugetară va tăia din alocaţiile Educaţiei, Apărării, Justiţiei, Transporturilor, Agriculturi şi va suplimentea fondurile Ministerului Muncii, ale Ministerului Sănătaţii şi Mediului. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va primi în plus 4,36 miliarde lei. Ministerul Sănătăţii va primi la rândul său încă 2,81 miliarde lei. Alte fonduri vor fi alocate Ministerului Mediului şi Pădurilor (241,2 milioane de lei), Ministerului Economiei (207,1 milioane de lei), Ministerului Culturii(56,9 milioane de lei, pentru restaurarea şi reabilitarea monumentelor istorice), Ministerului Comunicaţiilor (49,6 milioane de lei), Academiei Române (17 milioane de lei).

Alimente proaspete şi ieftine, direct de la producători

Bucureştenii pot cumpăra produse alimentare naturale proaspete direct de la producători, membri ai Federaţiei Agrostar, din mai multe locaţii din Capitală în zilele de joi, vineri, såmbătă şi duminică. Cei interesaţi vor putea cumpăra legume, fructe, brånzeturi tradiţionale din zonele Bran şi Sibiu, preparate tradiţionale din carne, vinuri de Urlaţi, ţuică de Piteşti, palincă de Sălaj, miere şi ulei presat la rece din Giurgiu.

CURIERUL NAŢIONAL

Pensiile trag banii din toată economia

Rectificarea taie bugetele Educaţiei, Apărării, Agriculturii pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi a altor alocaţii. Guvernul majorează masiv şi cheltuielile bugetului de şomaj, anticipând reducerea numărului de salariaţi în perioada următoare. Nicolescu: Deşi se pot rezolva temporar unele dezechilibre, în mod clar aceste măsuri subminează relansarea economiei. Deşi investiţiile sunt considerate a fi unul dintre motoarele care să contribuie la relansarea economică, se pare că Guvernul taie din nou din banii alocaţi acestora pentru a plăti pensiile şi salariile. Rectificarea bugetară va lua din fondurile alocate Educaţiei, Apărării, Justiţiei, Transporturilor, Agriculturii, şi va suplimenta substanţial fondurile Ministerului Muncii, pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj şi altor alocaţii, pentru "evitarea declanşării unor conflicte sociale".

Scandalul de la Credit Europe Bank ia proporţii

Peste 1,5 milioane de euro au dispărut din conturile a 20 de clienţi ai băncii. Câteva sute de persoane au venit, ieri, la sucursala băncii din Braşov, pentru a-şi verifica conturile sau pentru a le închide. Banii românilor sunt în pericol şi la bancă, şi la saltea. Peste 1,5 milioane de euro au dispărut din conturile a 20 de clienţi ai Credit Europe Bank din Braşov. Trei clienţi ai băncii au venit, ieri, la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Braşov şi au reclamat dispariţia din conturi a unor sume cuprinse între 150.000 şi 296.000 de euro.

Finanţele au căzut din graţiile băncilor

Instituţiile de credit nu mai vor să împrumute statul, din cauza dobânzilor mici şi a instabilităţii politice. MFP a vândut ieri certificate la un an de 115,8 mil. lei, de 7 ori mai puţin decât valoarea programată. Finanţele vor să împrumute numai în august 4,6 mld. lei, valoare similară cu cea din luna iulie. Dacă, până acum, băncile erau acuzate că preferă să împrumute statul în loc să meargă cu banii spre economia reală, se pare că în prezent tot mai multe licitaţii ale Ministerului Finanţelor se încheie fără ca obligaţiunile să fie vândute. Motivele principale pentru această evoluţie ţin de încăpăţânarea MFP de a ţine randamentele oferite jos, în jurul a 7% pe an, şi de incertitudinile privind reducerea deficitului bugetar

Dacă nu pot să-şi vândă casele, românii le dau la schimb pe altele

Această metodă are şanse mai mari de reuşită decât scoaterea simplă la vânzare. Schimbul imobiliar a devenit în 2010 o practică frecventă în rândul proprietarilor de locuinţe care doresc să scape de un anumit imobil. MagazinulDeCase.ro a realizat un studiu bazat pe noua tendinţă din piaţa imobiliară din România, şi anume schimburile imobiliare. Portalul de imobiliare a reuşit să deţină până în acest moment un număr considerabil de oferte de schimburi, precum şi să intre în contact cu proprietarii pentru a afla ce-i îndeamnă să recurgă la această variantă. Schimbul este definit în Codul civil ca fiind un contract prin care părţile îşi dau respectiv un lucru pentru altul.

Irlanda - cea mai îndatorată ţară din lume

Odată cu declanşarea crizei financiare, datoriile externe ale multor ţări au sărit în aer. Irlanda are o datorie externă de 13 ori mai mare decât produsul intern brut (PIB). În timpul crizei financiare, multe dintre guverne au căutat finanţare externă pentru a-şi acoperi deficitele, ceea ce se traduce ca o "explozie" a datoriilor externe, însă este evident faptul că unele ţări stau mai bine decât altele, dacă discutăm despre ponderea datoriei externe publice şi private în PIB, scrie CNBC. Datoria externă reprezintă suma de bani datorată creditorilor din altă ţară. Debitorii pot fi guvernul, firme private sau corporaţii. Datoria include bani datoraţi băncilor comerciale private, altor guverne sau instituţiilor financiare precum FMI sau Banca Mondială.

Mai avem televiziune analogică până în 2015

Guvernul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, în banda UHF. Decizia este justificată de Executiv prin "scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente într-o perioadă economică dificilă". Decizia de amânare a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, printr-o hotărâre care a modificat Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală, aprobată în 2009. Chiar dacă România a anunţat la nivel european că încetarea transmisiilor analogice de televiziune pe teritoriul ei se va încheia la 1 ianuarie 2012, Ministerul Comunicaţiilor, care a propus modificarea, susţine în actul normativ, citat de Mediafax, că încetarea transmisiilor analogice în banda UHF poate fi amânată după modelul Poloniei şi Bulgariei, care au stabilit să încheie acest proces la jumătatea anului 2015.

De ce ne bat bulgarii la eoliene?

Vecinii noştri au nevoie de doar 3 avize pentru a pune în funcţiune un parc eolian, în timp ce în România sunt necesare 85. Birocraţia excesivă de la noi din ţară duce la o durată de aproximativ 2 ani de la iniţierea procesului de autorizare, până la implementare. Comparativ, media în UE este de 4-6 luni. Explicaţia este că ei au nevoie de 3 avize pentru punerea în funcţiune a unui parc eolian, în timp ce nouă ne trebuie 85. Paradoxala situaţie este cât se poate de reală şi este cauzată de proasta legislaţie din România.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum îşi acoperă gaura de 25% "băieţii deştepţi"

Pentru 41 mp, închiriat de la primărie, consilierul Danil Tulugea plăteşte lunar 80 de eurocenţi/mp. În zonă, preţul ajunge la 15 euro/mp. Unul dintre cei mai longevivi consilieri locali din Capitală, Danil Tulugea, fost membru de vază al Partidului Comunist Român (PCR), este de ani buni şi angajat la stat într-o funcţie de conducere, şi patron. Deşi este director adjunct la Administraţia Pieţelor Sector 6 el şi-a "aranjat" un contract de închiriere a unui spaţiu public care avea iniţial 10 mp, în Piaţa Gorjului, pentru care firma sa plăteşte statului... 8 euro pe lună, adica în jur de 80 de cenţi/mp.

Guvernul cumpără pacea socială cu un miliard de euro

Ministerul Muncii va primi, la rectificarea bugetară, 4,36 miliarde de lei pentru a asigura plata pensiilor, a ajutoarelor de şomaj, a alocaţiilor pentru copii, dar şi a altor indemnizaţii. Speriaţi de spectrul sumbru al unor posibile proteste ale unei populaţii tot mai sărace, guvernanţii decid să dea cei mai mulţi bani pentru asistenţă socială. Astfel, ei încearcă să cârpească bugetul şi să înăbuşe intenţiile de declanşare a unor "conflicte sociale".

De ce pleacă Ionuţ Popescu de la Fondul Proprietatea

Actuala structură de conducere a Fondului Proprietatea (FP) va fi desfiinţată odată ce Franklin Templeton va prelua funcţia de manager al companiei, cel mai probabil începând cu luna viitoare, spune Ionuţ Popescu, actualul director general al FP. Cu toate că are mai puţin de opt luni de când se află la cârma Fondului, fostul ministru de finanţe nu intenţionează să mai rămână în noua structură de conducere, aşa cum vor proceda unii dintre actualii membri ai Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere, a declarat el, pentru EVZ.

Geoană: "Scopul lui Ponta este înlăturarea mea de la Senat"

Mircea Geoană îi dă replica lui Victor Ponta, afirmând că şeful PSD şi-a construit notorietatea "prin atitudini de puşti obraznic". El susţine că influenţa mogulilor în partid era "zero barat". Într-un interviu pentru EVZ, Mircea Geoană îi răspunde lui Victor Ponta afirmând că, în vremea sa, actualul preşedinte al PSD, dar şi familia sa s-au bucurat de funcţii în care i-a numit personal.

FINANCIARUL

Firmele deţinute de familiile politicienilor au avut profituri de zeci de milioane de lei în 2009

Nicio societate la care acţionari sunt politicienii de marcă sau rudele lor nu a raportat pierderi pentru anul trecut.   Opt dintre afacerile analizate au rulaje de aproape 600 de milioane de lei. Anunţurile legate de situaţia eco­nomică a ţării sunt inspirate mai degrabă de propriile afaceri şi nu de realitate. Politicienii se pricep mai bine la pros­pe­ritatea investiţii­lor proprii şi mai puţin la a scoate ţara din criza economică. De la poli­ti­cienii Puterii şi până la afaceriştii de renu­me din Opoziţie toţi ştiu cum să ferească pro­priile com­panii de pier­deri. Aruncând o privire pes­­te zecile de firme ale acestora, ne între­băm oare când mai au timp şi de problemele financiare ale ţării?

Încasările din TVA majorată, la o treime faţă de calculele guvernului

1,4 miliarde de lei prognozează MFP că va obţine din Taxa pe Valoarea Adaugată până la sfârşitul anului "3,5-4 miliarde de lei în şase luni", susţinea Sebastian Vlădescu la momentul creşterii cu 5% a acestei taxe. Prin rectificarea bugetară guvernul se pregăteşte pentru un nou val de şomaj. Prima rectificare bugetară din acest an nu aduce veşti prea bune, întrucât guvernul constată acum că a fost mult prea optimist la începutul anului. Veniturile bugetului consolidat sunt cu 3,4 miliarde de lei mai puţine faţă de estimările iniţiale, în schimb cresc cheltuielile cu protecţia socială.

Consiliul Fiscal: Guvernanţii ştiu doar să cheltuiască, nu să şi aducă bani la buget

Finanţele ţării se află într-o situaţie foarte proastă, deoarece nivelul de colectare al taxelor este cel mai mic din UE. Radiografia cheltuielilor bugetare realizată de Consiliul Fiscal arată că în ultimii ani s-au mărit foarte mult fondurile pentru cheltuieli sociale şi salarii, fără ca guver­nanţii să ia în paralel măsurile necesare pentru a mări încasările la buget. În acest mod s-a ajuns ca ţara noastră să se claseze pe locul 2 în UE ca pondere a veniturilor cheltuite pentru pensii, după Grecia. 

România nu este interesată de banii europeni pentru disponibilizaţi

În medie, 5.500 de euro pentru fiecare şomer au fost alocaţi prin Fondul European de Globalizare în spaţiul comunitar. Guvernul a decis disponibilizarea a aproximativ 60.000 de angajaţi din sectorul bugetar, iar majorarea TVA va duce la un val de şomeri în sectorul privat. România are o soluţie: accesarea Fondului European de Adaptare la Globalizare, dar nimeni nu pare să fie interesat. De fapt, nu există o autoritate care să se ocupe de acest fond, este doar un proiect la guvern care aşteaptă să fie aprobat.

GÂNDUL

Împărţirea sărăciei: Educaţia şi Justiţia dau bani pentru pensii, şomaj şi ajutoare sociale

Guvernul taie aproape o zecime din bugetele Educaţiei şi Justiţiei, alocând încă 4,36 miliarde lei pentru pensii, şomaj, ajutoare. Şi Sănătatea va primi, în plus, 2,81 miliarde lei. Udrea taie de la sediul Guvernului, reabilitare termică, pietruire şi apa pentru sate.

Companiile profitabile de stat, conduse de PDL-işti, obligate să doneze la stat sute de milioane de euro

Prevederea este inclusă în proiectul primei rectificări bugetare din acest an. Directorul general al Electrica, Ioan Folescu: "Dacă va fi musai, oricând". Electrica, Romgaz şi Loteria Română, unele dintre cele mai profitabile companii din portofoliul statului, vor fi obligate, prin proiectul primei rectificări bugetare din acest an, să facă donaţii de sute de milioane de euro pentru cârpirea deficitului bugetar.

Românii se pot face proprietari pe terenul de sub bloc, cu o investiţie de 200 de lei

Cererea se adresează primăriei, în baza Legii fondului funciar (L18/1991). La încheierea contractelor de vânzare-cumpărare, unii notari solicită vânzătorului şi titlu de proprietate asupra terenului "cotă indiviză" - pentru ca viitorul proprietar de apartament să nu se trezească chiriaş pe teren. Proprietarii care nu au intrat în posesia tilului de pro-prietate pentru terenurile "cotă indiviză" aferente apartamentelor pot cere eliberarea acestora primăriilor în raza cărora domiciliază.

După un vot zdrobitor în Parlament, Slovacia nu-şi mai dă partea la creditul UE pentru Grecia

Ameninţarea noului Executiv de coaliţie de la Bratislava - că nu are de gând să ofere niciun eurocent pentru creditul UE de 110 miliarde euro pentru Grecia - a devenit realitate, odată ce Parlamentul a votat o lege în acest sens. Cu 69 la 2 voturi, aleşii slovaci au interzis alocarea celor 816 milioane euro, cu care a promis Guvernul anterior că va contribui la "salvarea" Greciei.

JURNALUL NAŢIONAL

Pâinea, 40% mai scumpă!!!

Rusia a perturbat piaţa grâului, făina din Ungaria s-a scumpit cu 100 de euro. Ploile au bulversat producţia internă. O soluţie ar fi reducerea TVA-ului la 5% pentru alimentele de bază.

Canicula de acum scumpeşte mâncarea!

După recoltele proaste înregistrate la cerealele păioase, în această toamnă sunt aşteptate aceleaşi probleme şi la culturile de porumb şi floarea-soarelui. Din cauza căldurii prelungite din luna august, coacerea este una forţată. În judeţul Călăraşi, efectele caniculei sunt grave. Daniel Obadă, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, continuă să fie totuşi optimist. "Nu există riscuri deocamdată, dar dacă această secetă prelungită mai durează încă o săptămână vom avea probleme cu pregătirea terenurilor pentru culturile de rapiţă", a declarat Obadă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce-a făcut capitalismul din cârciumile lui Ceauşescu

Litoral. Înainte de "89, zece mii de turişti veneau anual la crama de la Neptun. Calul Bălan" şi "Crama Murfatlar", din staţiunea Neptun, sau "Nunta Zamfirei", din Eforie Nord, sunt doar câteva dintre restaurantele care în urmă cu 20 de ani atrăgeau zeci de mii de turişti străini pe sezon. Astăzi, aceste localuri nu mai reprezintă nimic nici măcar pentru localnici.

Despre emascularea clasei politice

În septembrie 2003, la Khartoum, în Sudan, a avut loc un fenomen de masă interesant. Mii de oameni au intrat în panică şi au ieşit în stradă, convinşi că printre ei circulă străini care fac să le dispară penisul cu o strângere de mână. Una dintre victime a povestit că străinul a intrat în magazinul său de materiale textile şi după o strângere de mână a simţit cum organul virilităţii sale "se topeşte în interiorul corpului". O altă victimă a declarat că străinul i-a oferit un pieptene care, după ce şi l-a trecut prin păr, a făcut cumva să i se topească penisul.

Dilema visteriei statului: pierde din impozit, câştigă din TVA

Statul se aşteaptă să piardă în acest an 3,74 miliarde lei, în urma unei colectări mai slabe a impozitului pe profit, pe venit, a accizelor, ca urmare a recesiunii, singura salvare venind din partea colectării TVA, unde statul se aşteaptă să strângă mai mulţi bani, arată proiectul primei rectificări bugetare din acest an. Luând în calcul creşterea de venituri rezultată din majorarea TVA, de 1,4 miliarde lei, dar şi diverse alte venituri, diminuarea surselor bugetului va atinge "doar" 3,4 miliarde lei.

ZIARUL FINANCIAR

ING are cea mai sumbră prognoză pentru 2011: -2%

Într-o întâlnire care a avut loc ieri în redacţia ZF, patru dintre cei mai cunoscuţi analişti economici au avut păreri divergente despre economia anului viitor. Odată ce toată lumea a căzut de acord că recesiunea continuă în 2010, "pariurile" se mută pe perspectivele economiei în 2011: dacă FMI, Guvernul şi o parte din analişti văd revenirea pe creştere, aşa cum estimau iniţial şi pentru 2010, ING Bank rămâne pe poziţia pesimistă şi susţine că economia va scădea şi anul viitor.

Statul iartă Ford de o amendă de 14 mil. E

Statul român a convenit cu reprezentanţii Ford să nu pună în aplicare prevederile din contractul de privati­zare, încheiat în 2007, care presupuneau o amendă între 3 şi 14 mil. euro dacă americanii nu derulează la timp investiţiile programate. Ford se angajează să finalizeze investiţia până în 2013, cu un an mai târziu. Motivul invocat este declinul pieţei europene.

Pariul lui Patriciu, uriaş: 3.000 de Mic.Ro

Dinu Patriciu, omul de afaceri care a devenit miliardar în euro din petrol, lucrează la lansarea pe piaţă a primei francize româneşti din comerţul alimentar care va duce reţeaua de chioşcuri Mic.Ro la 2.000-3.000 de unităţi şi vânzări estimate de ZF la aproape un miliard de euro. Cel mai bogat român vrea să facă front comun cu micii buticari pentru a intra puternic în cartierele din oraşele mari, pe o piaţă pe care ofensiva lanţurilor străine de supermarketuri şi hipermarketuri şi condiţiile neatractive de creditare închid anual câteva mii de magazine mici de bloc.

Cum să ajungi să ai o rentă de 10.000 euro pe lună

"Cel mai mare cont individual pe care îl avem în administrare este în valoare de un milion de euro şi aparţine unui om de afaceri în vârstă de peste 60 de ani. Contul a fost deschis în urmă cu doi ani şi jumătate. Acest investitor a ales să primească o rentă lunară de 10.000 de euro de pe urma randamentului obţinut de contul de investiţii", a spus Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare Aviva Investors, care gestionează 53 de conturi individuale în valoare de 20 de milioane de lei.

Ofensivă anulată: Blue Air iese total de pe cursele interne

Blue Air, cea mai mare companie aeriană privată românească deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, care a renunţat începând cu 10 august să mai opereze zboruri pe cursele interne din cauza gradului scăzut de ocupare al aeronavelor, spune că o creştere a preţurilor la bilete nu ar fi fost o soluţie pentru menţinerea rutelor interne.

Misterul celor 159.000 de pensii speciale, care consumă anual un miliard de euro

159.000 de pensii speciale, ale militarilor, poliţiştilor şi foştilor lucrători din ser­viciile secrete, vor rămâne în conti­nua­re ne­transparente, recalcularea aces­tora urmând să se facă de către mi­nisterele care le plătesc şi nu de Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale. Numărul apare pentru prima dată într-o sta­tistică oficială, publicată ieri de Consiliul Fiscal. Nivelul celor 159.000 de pensii speciale nu este raportat public şi deci nici economiile po­ten­ţiale prin recalculare.

Cum se explică faptul că Ungaria exportă de două ori mai mult decât România deşi salariile sunt duble

Deşi are un PIB cu un sfert mai mic decât cel al României, Ungaria exportă de peste două ori mai mult decât ţara noastră. Mai mult, vecinii din vest au reuşit să înregistreze excedent comercial în primele luni ale lui 2010, inclusiv în relaţia cu România. Ungaria şi România au urmat, în linii mari, acelaşi parcurs în ultimii 20 de ani: căderea comunismului, aderarea la Uniunea Europeană, îm­prumutul de 20 mld. euro de la instituţii internaţionale. Cu toate acestea, Ungaria a reuşit să fie tot timpul cu un pas înaintea României din mai multe puncte de vedere. Unul este chiar comerţul exterior. Dacă în primele patru luni ale anului ţara noastră a avut exporturi totale de aproape 8 mld. euro, maghiarii au exportat de peste 18 mld. euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb