REVISTA PRESEI 13.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 decembrie 2012

ADEVARUL

Cei 118 nepoftiţi din Parlamentul României. Vedetele politice care au intrat în Legislativ pe mandate suplimentare

Parlamentul de la Bucureşti va avea 588 de parlamentari, faţă de 470 de locuri cât are în prezent. Şi aceasta pentru că 118 senatori şi deputaţi au intrat în Legislativ primind mandate suplimentare. Dintre aceştia 61 provin de la PPDD, 55 de la ARD, iar câte unul de la USL şi UDMR. Nume cu un important trecut în politica românească nu se mai găseau astăzi în Parlament, dacă nu i-ar fi avantajat actuala lege electorală. Aceasta permite obţinerea unor mandate în funcţie de coeficientul partidului chiar şi pentru cei care au pierdut în colegii unde adversarii lor au luat peste 50% din voturi. Cel mai titrat candidat din lotul parlamentarilor care au primit mandate "inventate" este însuşi preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Nordul Moldovei, paralizat. Zeci de oameni au rămas blocaţi în maşini

Comandamentul de iarnă convocat în seara zilei de 12 decembrie la sediul Consiliului Judeţean Iaşi a stabilit că prioritatea este salvarea oamenilor încă rămaşi blocaţi între nămeţi. Ninsoarea puternică, combinată cu viscolul care atingea viteze de 60-70 de kilometri la oră continua să facă ravagii în judeţul Iaşi şi în seara zilei de 12 decembrie. Autorităţile spun că nu pot face o estimare a numărului de persoane sinistrate, însă la Botoşani, unde situaţia este similară, au fost salvaţi dintre nămeţi, până în seara zilei de 12 decembrie, în jur de 100 de persoane, iar utilajele continuă să intervină pentru deblocarea altora.

"Bestia Estului", fenomenul care ne îngheaţă sângele

Având în vedere data din calendar, nu momentul sosirii iernii e cel care surprinde, ci violenţa cu care s-au dezlănţuit fenomene extreme ca viscolele şi gerurile cumplite. Meteorologii au căutat o explicaţie pentru această evoluţie a vremii şi au găsit rapid vinovatul: un anticiclon uriaş, extrem de puternic, care s-a format deasupra Siberiei şi Peninsulei Scandinave. Din cauza efectelor sale de mare amploare, anticiclonul (zonă de presiune atmosferică ridicată) a fost poreclit "Bestia Estului". Ce face, de fapt, "Bestia Estului"? Pur şi simplu, fiind masiv şi foarte puternic, anticiclonul perturbă grav circulaţia atmosferică obişnuită de deasupra Europei, mai exact circulaţia curenţilor-jet.

Ascensiunea unui şofer: a ajuns senator cu 1.000 de lei

Ioan Iovescu a fost mecanic şi şofer, dar a ajuns senator de Timiş din partea PPDD. El susţine că a investit 1.000 de lei în campania electorală. Candidat în Colegiul 4 pentru Senat în Timiş, Ioan Iovescu s-a confruntat cu unul dintre veteranii scenei politice româneşti, Ilie Sârbu (USL), care a şi închis colegiul. Ioan Iovescu a avut 16,22 la sută, adică 8.567 dintre voturile valabil exprimate, şi a fost al treilea în colegiu, după Marcel Paşca (ARD), care a avut cu 415 voturi mai mult. În urma redistribuirii şi suplimentării, Iovescu a ajuns senator de Timiş, după o campanie care l-a costat aproximativ 1.000 de lei.

Cod roşu de trădare în PSD

Senatorul Mircea Geoană este bănuit de trădare de colegii social-democraţi şi riscă o nouă excludere din partid. Geoană s-a mai confruntat cu o excludere din PSD acum un an. O declaraţie a copreşedintelui USL Crin Antonescu, făcută marţi seara la postul RTV şi potrivit căreia Traian Băsescu ar fi contactat "alte persoane" din USL pentru a le propune funcţia de prim-ministru, a declanşat ieri, în presă, o serie de reacţii. Referitor la acest subiect, Victor Ponta a comentat că în PSD există o problemă dată de faptul că "cineva din partid" a vorbit cu alţi membri ai PSD, în numele lui Traian Băsescu, pentru a obţine susţinerea pentru o eventuală desemnare ca premier, spunând că acea persoană va fi exclusă.

Guvernul dă liber la majorarea taxelor locale, primarii ezită

Impozitele pe case, terenuri şi maşini pot să crească de la anul cu 16%, dar cei mai mulţi edili locali au anunţat deja că nu vor să-i împovăreze inutil pe cetăţeni, pentru că "românii îşi plătesc la timp dările". O dată la trei ani, fiecare ţară membră UE poate majora taxele locale într-o proporţie egală cu inflaţia cumulată în perioada respectivă, dar nu mai mult de 20%. Acum se apropie un astfel de termen (1 ianuarie 2013) pentru România, iar inflaţia cumulată din 2010 până la zi este de 16,05%, aşa că de la anul taxele locale pot fi majorate cu această proporţie.

Pentru prima oară în istoria Londrei, britanicii albi sunt minoritari

Premieră în istoria Londrei: britanicii de rasă albă nu mai reprezintă populaţia majoritară a metropolei. Astfel, capitala engleză devine prima regiune din ţară în care britanicii albi sunt minoritari, arată un recensământ citat de Financial Times şi CNN. Rezultatele recensământului efectuat în Marea Britanie în 2011 au fost date publicităţii marţi. Potrivit acestora, populaţia Angliei şi Ţării Galilor este, în general, mai bine educată şi mai puţin religioasă decât în urmă cu un deceniu, însă în acelaşi timp tot mai puţini britanici au tendinţa de a-şi cumpăra propria casă. În ultimii zece ani, populaţia Regatului Unit a ajuns la 56,1 milioane de locuitori, cu 3,7 milioane mai mult decât în 2001. Creşterea se datorează în mare parte imigranţilor, al căror număr se ridică, potrivit estimărilor, la 2,1 milioane. Din cei 13% dintre locuitori născuţi în afara Marii Britanii (7,5 milioane), ceva mai mult de jumătate au sosit în ultimii zece ani.

CURENTUL

USL: Ne-aţi votat, acum plătiţi!

Cei care au crezut că odată cu victoria USL vor curge în România râuri de lapte şi miere, asezonate cu creşteri de salarii , pensii şi reduceri de taxe s-au înşelat amarnic, iar realitatea dură i-a trezit din vis la două zile după ce au pus ştampila pe alianţa aflată la guvernare. În prima şedinţă a cabinetului Ponta, după victoria covârşitoare la alegerile parlamentare, USL a înlocuit promisiunile din campania electorală cu creşteri de taxe şi impozite, în paralel cu îngheţarea salariilor şi a angajărilor în sectorul bugetar. Primele acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei guvernului nu au vizat creşteri de salarii sau indexări de pensii ci creşteri de taxe şi impozite, spre bunăstarea românilor votanţi ai USL, desigur. Astfel, prima grija a guvernului ponta a fost avizarea majorării taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%.

Germania deblochează ajutoare financiare pentru Atena

Guvernul german este în favoarea eliberarea unei noi tranşe din programul internaţional de sprijin destinat Greciei, după ce autorităţile de la Atena au încheiat cu succes un program de răscumpărare de obligaţiuni, relevă o scrisoare trimisă Bundestagului de către Ministerul german de Finanţe. În această scrisoare, Ministerul german de Finanţe precizează că amendamentele aduse la programul de sprijinire a Greciei precum şi încheierea cu succes un program de răscumpărare de obligaţiuni au făcut ca gradul de îndatorare a Greciei să revină la un nivel de sustenabilitate pentru care Germania poate sprijini eliberarea unei noi tranşe.

CURIERUL NATIONAL

Austeritatea - acum şi în varianta 2013

Guvernul a aprobat ieri majorarea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale, proiect elaborat în primăvară şi modificat în octombrie. Anul viitor se vor plafona cheltuielile cu personalul la toate instituţiile bugetare, mai puţin cele din domeniile sanitar şi educaţional. Bugetarii vor fi lipsiţi de orice formă de bonusuri, iar măsurile reparatorii precum returnarea taxei auto vor fi posibile abia după aprobarea bugetului. Măsurile de austeritate vor fi continuate şi anul viitor, chiar dacă sub o altă formă decât în urmă cu doi ani, când salariile bugetarilor au fost diminuate cu un sfert, iar sporurile au fost eliminate.

Dezgheţ uşor în dezvoltarea imobiliară

Dezvoltatorii s-au înţeles mai bine cu vânzătorii de terenuri, pe fondul scăderii diferenţei dintre preţul cerut şi cel oferit. Pe piaţa de investiţii, cele mai importante tranzacţii din 2012 au fost legate de piaţa de birouri. Interesul investitorilor s-a canalizat şi către terenuri pentru dezvoltări ulterioare, localizate în zone uşor accesibile. Interesul pentru dezvoltarea imobiliară s-a dezmorţit uşor în acest an, pe fondul scăderii considerabile a diferenţei între preţul cerut de proprietari şi cel oferit de dezvoltatori, potrivit unei analize pe anul 2012 a companiei de consultanţă imobiliară Capital Property Advisors.

Piaţa de capital are nevoie de un antreprenor

Impasul major în care se află piaţa de capital românească nu mai poate fi depăşit decât printr-un impuls major pe care doar statul este în măsură să îl dea în momentul de faţă, a declarat, pentru Curierul Naţional, Mihai Chişu, broker la IFB Finwest. Abia după ce piaţa va atinge o masă critică, reprezentanţii acesteia pot dezvolta Bursa ca alternativă de finanţare a economiei naţionale. Derularea într-un ritm susţinut al programului de listări de pachete minoritare ale companiilor de stat, conturarea unei legislaţii coerente, promovarea bună şi o fiscalitate stimulativă ar fi elementele pe care statul ar trebui să le aducă în continuare, iar o implementare bună a acestora ar fi garantată doar de aducerea unor profesionişti în fruntea instituţiilor de resort, consideră Chişu.

Vladimir Putin vrea să introducă un impozit pe avere în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ieri Guvernului să introducă un impozit pe avere, până la jumătatea lui 2013, o problemă care este dezbătută de mai multe luni în Rusia, relatează AFP, preluat de Mediafax. "Ceea ce poate şi trebuie să se facă şi ceea ce este just este taxarea bunurilor de lux", a declarat liderul rus, într-un discurs către naţiune. "Amintesc Guvernului că este indispensabil să pună în aplicare, până la jumătatea lui 2013, decizii majore privind impozitul pe avere, inclusiv în domeniul imobiliar de lux şi, oricât de greu ar fi, şi pe automobile", a adăugat el. Problema introducerii unui impozit pe avere este dezbătută de câteva luni în Rusia, dar nu a fost luată o decizie .

EVENIMENTUL ZILEI

De ce au cântat Ponta şi Antonescu aria trădării

Antonescu a susţinut că a citit trădarea pe chipul celui care a purtat discuţii cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a fi desemnat premier. El a dat un singur indiciu: este membru PSD. Victor Ponta a confirmat că există o "verigă slabă" în USL şi a anunţat, autoritar, că trădătorul va fi exclus din partid. Amândoi au refuzat însă să-i pronunţe numele. Surse din mediul politic au declarat "Evenimentului zilei" că Geoană nu doreşte să submineze poziţia lui Victor Ponta, conştient de faptul că scorul USL de la alegerile parlamentare i-au consolidat poziţia în fruntea partidului, iar crearea unei breşe este imposibilă. Mircea Geoană este interesat de poziţia lui Crin Antonescu, aceea de candidat la Preşedinţie în 2014. Drept urmare, el ar fi început deja să caute prin partid sprijin în acest sens.

Sorin Ovidiu Vântu, replică din puşcărie pe marginea unor declaraţii ale lui Cosmin Guşă

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a trimis prin intermediul fiicei sale o replică la declaraţiile făcute de Cosmin Guşă în ultima perioadă. Replica omului de afaceri vine în urma unui interviu cu Cosmin Guşă publicat în urmă cu două zile de acelaşi site. "Scrisoare deschisa domnului Gusa Cosmin - Domnule Gusa, Intr-o perioada dificila a vietii dvs, v-am intins o mana de ajutor. Constat cu bucurie ca-mi intoarceti favoarea cu varf si indesat. Cu multa gratitudine, Sorin Ovidiu Vintu. P.S. In ultima dvs aparitie din EVZ ati strecurat, din greseala, sunt sigur, o informatie eronata despre dreptul de proprietate al Realitatea TV. Va asigur ca ea apartine in continuare copiilor mei, ea nefiind instrainata in fapt nici o clipa".

Până în 2050, BENZINA ar putea DISPĂREA din Uniunea Europeană

Specialiştii pe probleme de mediu ai Comisiei Europene estimează că, până în 2050, campania lor de revoluţionare a energiei regenerabile va genera 3.000 mld. euro şi va duce Uniunea Europeană către un grad de poluare aproape de zero. Trecerea spre energie alternativă va crea jumătate de milion de locuri de muncă până în 2020, au descoperit cercetătorii Crown de la centrul aerospaţial german DLR, care este specializat şi în energie şi transport. Până atunci, este legiferat ca 20% din energie să fie "verde", ca parte dintr-un set de trei ţinte principale de mediu. Încă se mai lucrează la realizarea unor angajamente care să se extindă peste anul 2020.

JURNALUL NATIONAL

"Ponta l-a îndemnat pe inamicul său nr.1 să-i recunoască victoria" (Reuters)

O dezbatere pe tema alegerilor din România la un post de radio marocan anunţă că USL vrea să îndepărteze ţara de NATO! "Câştigătorul alegerilor din România, Victor Ponta, l-a îndemnat miercuri pe inamicul său nr. 1, preşedintele Traian Băsescu, să-i recunoască victoria şi să-l renumească în funcţia de premier pentru a împiedica ţara să se cufunde din nou în turbulenţe politice", relatează agenţia de presă Reuters. Basescu se teme de ceea ce ar putea decurge din această super-majoritate de care dispune USL, care şi-a pus deja ca prioritate modificarea Constituţiei", au căzut de acord participanţii la dezbatere. Unul dintre ei, doct, a vorbit însă despre cum va duce USL România spre Rusia şi cum o va îndepărta de valorile europene, ajungând până la a lansa cu nonşalanţă următoarele: "USL este pro rus, iar de cealaltă parte este un partid prooccidental, iar filosofia USL este o apropiere sporită de Rusia şi o îndepărtare de NATO"!

Guvernul Ponta 2. Vezi lista posibililor miniştri

Un tabel cu potenţiali miniştri ai viitorului guvern a fost prezentat în ediţia de miercuri seară a emisiunii Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3: 1. Ministerul Apărării Naţionale - Sorin Frunzăverde; 2. M. Finanţelor Publice - Varujan Vosganian; 3. M. Comerţului şi Mediului de Afaceri - Daniel Chiţoiu; 4. M. Energiei - Iulian Iancu; 5. M. Sănătăţii - Raed Arafat; 6. M. Educaţiei, Cercetării şi Tineretului - Ecaterina Andronescu; 7. M. Turismului - Eduard Hellvig; 8. M. Administraţiei şi Internelor - Dan Nica; 9. M. Dezvoltării Regionale - Liviu Dragnea; 10. M. Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Sebastian Ghiţă; 11. M. Afacerilor Externe - Titus Corlăţean; 12. M. Marilor Proiecte - Dan Şova; 13. M. Agriculturii şi Dezvoltării Regionale - Daniel Constantin; 14. M. Transporturilor şi Infrastructurii - Relu Fenechiu; 15. M. Culturii şi Patrimoniului Naţional - Puiu Haşotti; 16. M. Justiţiei - Mona Pivniceru/ Tudor Chiuariu; 17. M. Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Alexandru Cordoş; 18. M. Sportului - Alin Petrache; 19. M. Mediului - Rovana Plumb; 20. M. pentru Dialog Social - Liviu Pop; 21. M. Fondurilor Europene - un tehnocrat.

Furnizorii vor să fie mai egali decât restul

Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură antitrust împotriva OPCOM şi a Transelectrica pentru a investiga dacă operatorul singurei pieţe de tranzacţionare a energiei din România face abuz de poziţie dominantă. Comisia se teme ca OPCOM ar putea discrimina companiile din cauza locului în care funcţionează, ceea ce încalcă articolul 102 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Bruxellesul investighează solicitarea OPCOM ca toţi participanţii la piaţa pentru ziua următoare şi cea intrazilnică să aibă un număr de înregistrare pentru TVA în România şi, în consecinţă, să aibă sediul în România. Problema este simplă şi este legată de TVA: în România, din circa 80 de furnizori care tranzacţionează zilnic pe OPCOM, un număr de 30-38 sunt bazaţi în străinătate, potrivit unor surse din sectorul energetic.

NATIONAL

DNA il incoroneaza "Regina" pe Vasile Blaga!

Problemele pe care le are pe linie politica dupa infrangerea umilitoare a ARD in alegerile parlamentare par sa fie ultima grija pentru Vasile Blaga. Chiar daca a obtinut, cu chiu, cu vai, un loc de senator, ajutat, dupa cum se zvoneste, de Liviu Dragnea. Adevarata pacoste pe capul "Buldogului" vine acum de la DNA, care a inceput sa teasa in jurul sau o adevarata panza de paianjen, formata din reunirea mai multor dosare de contrabanda.

Pentru ce bani se duce batalia pe portofolii in viitorul guvern

Lupta electorala s-a incheiat. Abia acum incepe insa adevarata batalie. Aceasta nu se da in public, ci in interiorul formatiunilor politice, premiul cel mare fiind ministerele. Altfel spus, "interesul national" se duce de sufletul intereselor personale si ale taberelor de prin partide, care incearca sa puna mana pe pusculita publica. Si pentru ca un nou Guvern sta sa se formeze, "National" va prezinta, intr-un serial, care sunt cele mai banoase ministere si care sunt adevaratele mize pentru care se razboiesc politicienii. Potrivit analizelor realizate de Banca Mondiala si FMI, Romania va avea la dispozitie in perioada 2013-2016 un buget echivalent cu peste 220 de miliarde de euro. Datele analistilor BM si FMI arata ca grosul banilor se va duce pe: - pensii (aproape 74 de miliarde de euro),- salarii (peste 44 de miliarde de euro), - achizitii (aproape 34 de miliarde de euro), - investitii (peste 18 miliarde de euro) etc.

Mugur Isarescu avertizeaza viitorul guvern: Grija mare la cheltuieli, altfel se taie din nou salariile!

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat ca Romania ar putea avea anul viitor o crestere economica notabila, insa a avertizat ca daca statul nu va tine strans "surubul" cheltuielilor, ar putea urma o noua taiere a salariilor bugetarilor. Isarescu s-a aratat placut surpins de faptul ca, desi Romania a parcurs un an electoral, deficitul bugetar s-a pastrat in limite normale, ba, chiar a dat semne ca s-ar fi micsorat. Sigur, el nu a mentionat - poate din modestie - ca meritul principal ii revine lui Florin Georgescu, subordonatul sau la BNR si seful de facto al guvernului Ponta.

PUTEREA

Furturile auto, o afacere de zeci de milioane de euro: Hoţii de maşini fură din Vest şi "exportă" în Est

Noua modă a hoţilor de maşini din România este să facă rost de cât mai multe autoturisme achiziţionate în leasing. Este felul lor de a face rost de sume foarte mari de bani. Poliţiştii de la furturi auto recunosc că marea problemă o reprezintă legislaţia, una care nu incriminează cu adevărat infracţiunea de furt auto. Regula este cât se poate de simplă. În România se găsesc la ora actuală numai maşini furate din afară, iar tot ce se fură aici se trimite în afara graniţelor ţării. La Serviciul de furturi auto de la IGPR sunt centralizate toate datele din teritoriu despre maşinile dispărute din toate judeţele ţării. Maşinile care cad pradă hoţilor din România sunt furate numai la comandă, precizează ofiţerul specializat în furturi auto Mihai Badea.

Corupţie la Garda de Mediu Bihor

Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu (foto), şi un subaltern al său, Gabriel Varga, au fost reţinuţi, ieri, de procurorii DNA Oradea într-un caz în care sunt cercetaţi în total cinci comisari ai instituţiei, dar şi alte persoane, pentru mai multe fapte de corupţie. Măsurile au fost luate într-o anchetă în care sunt cercetaţi în total cinci comisari ai Gărzii de Mediu Bihor: Gheorghe Raţiu, Gabriel Varga şi Mugur Popa pentru luare de mită, Sorin Tamaş şi Cornel Viorel Mihălceanu - pentru abuz în serviciu.

Poliţiştii de la Olt, săltaţi de DIICOT

Procurorii DIICOT au efectuat, ieri, 19 percheziţii în Olt şi Dolj, în care era vizată o grupare condusă de un ofiţer de rang superior de la investigarea fraudelor din cadrul IPJ Olt şi din care mai făceau parte alţi trei ofiţeri, în acest caz fiind cercetaţi şi opt funcţionari ai DGFP Olt. Grupul infracţional, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălarea banilor, era constituit din 24 de persoane. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este evaluat la peste un milion de euro. Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, Laurenţiu Ilie Lazăr, are calitatea de comisar-şef de poliţie în cadrul IPJ Olt - Serviciul de Investigarea Fraudelor.

ROMANIA LIBERA

Politologul Cristian Pârvulescu: După Băsescu, Antonescu şi Ponta, am fi avut partid unic

Cea mai mare anomalie a sistemului actual de vot este apariţia în Parlament a 117 parlamentari în plus faţă de câţi au fost în mandatul prece­dent. Dacă până la alegerile din decembrie numărul lor a fost de 471, acum acesta a ajuns la 588. Politologul Cristian Pârvulescu a explicat, pentru RL, în ce punct a fost gândită prost legea sistemului uninominal cu compensare şi cum ar putea fi modificată pentru a evita, pe viitor, un alt Parlament mastodont.

DEZVĂLUIRE. Un grup restrâns de şefi de bănci centrale a declanşat un experiment global pe care nu îl poate controla. Frăţia bancherilor care decide soarta lumii

Cele mai importante decizii privind soarta economiei mondiale se iau într-un cerc restrâns de bancheri care se întâlnesc o dată la două luni, la Basel, pentru a coordona politicile monetare ale celor mai mari bănci centrale ale lumii. În mod remarcabil, cei mai importanţi membri ai acestui conclav, în frunte cu preşedinţii Fed, Ben Bernanke, şi BCE, Mario Draghi, provin de la Massachusetts Institute of Technology. Soluţiile lor, scrie Wall Street Journal, sunt un experiment ale cărui rezultate nu le cunosc nici măcar autorii lui. Cel mai important ziar de specialitate, The Wall Street Journal, este numit adesea "Biblia lumii financiare". Era mai mult decât adecvat, aşadar, ca WSJ să pătrundă în "Sânta Sfintelor" sistemului financiar mondial, Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), cu sediul la Basel, în Elveţia.

Pericolul sirian sau de ce trebuie să coabiteze Băsescu şi Ponta

Preşedintele trebuie să garanteze stabilitatea politică şi economică a ţării într-o perioadă, care se va complica şi din cauza conflictului din Siria. Partenerii occidentali ai ţării i-au avertizat pe şeful statului şi pe primul ministru că vor avea nevoie de sprijinul României în cazul în care Alianţa Nord Atlantică va fi nevoită să intervină în Siria. Traian Băsescu se află încă în căutarea unei soluţii acceptabile pentru cazul în care va începe războiul cu Siria, iar România va trebui să devină culoar pentru transportarea echipamentelor şi soldaţilor NATO către Turcia. Occidentalii au nevoie în România de un partener serios, stabil şi capabil să riposteze atacurilor verbale ale Rusiei, de aceea mizează mai degrabă pe o coabitare între Băsescu şi Ponta, decât pe o criză politică.

ZIARUL FINANCIAR

Mediul de afaceri cere simplificarea guvernului, nu mai mulţi miniştri şi mai multe ministere

În loc să treacă la simplificarea promisă a aparatului administrativ, USL înfiinţează posturi de miniştri pentru a avea ce împărţi. Uniunea Social Liberală, care a câştigat detaşat alegerile, propune un guvern "mamut", cu 22 de miniştri, stârnind indignarea oamenilor de afaceri şi a analiştilor care cer simplificarea aparatului guvernamental, reducerea birocraţiei şi a costurilor şi creşterea eficienţei. După mai bine de trei ani de austeritate dureroasă, România are nu numai un număr record de membri în Parlament, dar se pregăteşte să susţină mai multe ministere, adică costuri mai mari şi derapaje posibile de la politica fiscal-bugetară strictă de până acum.

ExxonMobil face cumpărături de 1 mld. $ în ianuarie 2013 pentru Marea Neagră

Gigantul american ExxonMobil care alături de Petrom face cea mai amplă campanie de explorare realizată vreodată în sectorul de mare adâncime din Marea Neagră urmează să achiziţioneze în prima lună a anului viitor echipamente şi servicii în valoare de circa 1 miliard de dolari pentru desfăşurarea lucrărilor din perimetrul Neptun. Până acum, cele mai importante contracte lansate de ExxonMobil au fost câştigate de firme din Marea Britanie, SUA, Canada sau Italia. Potrivit datelor centralizate de ZF de pe site-ul e-licitaţie, ExxonMobil are în acest moment în desfăşurare 12 licitaţii pentru achiziţia de echipamente şi servicii destinate lucrărilor de explorare în Marea Neagră, în valoare de până la 976,1 milioane de dolari.

Bursa mai pierde o companie: Ioan Niculae delistează Zimtub

Acţiunile producătorului de tuburi din oţel Zimtub Zimnicea (ZIM), controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, vor fi retrase vineri de la tranzacţionarea de pe Bursa de Valori Bucureşti, după ce CNVM a aprobat, marţi, delistarea companiei. Acţionarii minoritari ai companiei, care nu au fost de acord cu delistarea acţiunilor, au primit un preţ de retragere de 3,9647 lei, cu 58% mai mare faţă de cea mai recentă cotaţie bursieră. Zimtub este a doua companie care se delistează de pe bursă în acest an după producătorul de îngrăşăminte Azomureş Târgu Mureş (AZO). În schimb, de la începutul anului, nicio companie nouă nu s-a listat la bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb