REVISTA PRESEI 13.12.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 decembrie 2013

ADEVARUL

Curtea Supremă sesizează Curtea Constituţională în ceea ce priveşte modificările la Codul Penal

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât joi sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa asupra modificărilor aduse Codului Penal ce au fost aprobate marţi în Camera Deputaţilor. În urma consultărilor, "Secţiile Unite ale Curţii Supreme au hotărât sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi la Legea pentru modificarea art. 2531 din Codul penal", se precizează în comunicat. De asemenea, în sesizarea trimisă CCR, Înalta Curte arată că s-ar putea înţelege că persoanele exceptate prin modificările din Codul penal sunt deasupra legii. Miza acestor modificări este una imensă. Prin scoaterea acestor categorii din rândul funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, de exemplu abuzul în serviciu, luarea de mită, traficul de influenţă, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese.

Codul Penal aruncă USL în haos

Vâlva provocată de criticile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la amendarea Codului Penal a adus noi contradicţii în USL, motiv pentru care liderii coaliţiei de guvernare au şi convocat, la căderea serii, o şedinţă de urgenţă. După o zi în care în USL s-a vorbit pe două voci, liderii coaliţiei de guvernare au convocat o şedinţă de urgenţă pentru a-şi armoniza poziţiile. În timp ce preşedintele PNL Crin Antonescu şi-a revizuit poziţia cu privire la amendarea Codului Penal, premierul Victor Ponta a subliniat că legile trebuie rediscutate în Parlament, dar a mustrat Ambasada SUA pentru reacţia oficială exprimată ieri. Astfel, după ce a evitat să comenteze modificarea Codului Penal făcută cu girul parlamentarilor PSD, premierul Ponta a declarat că susţine reintroducerea proiectelor de lege în dezbaterea Parlamentului.

Ponta, după scandalul Codului Penal: Reacţia Ambasadei SUA a fost greşită. Am ştiut de Legea amnistiei. Crin s-a lăsat singur în ofsaid

Victor Ponta a declarat ieri că proiectul la legea Codului Penal trebuie rediscutat. Ponta a cerut aviz din partea Ministerului Justiţiei şi spune că va trimite legea la Comisia Europeană, înainte de a o vota în Parlament. Totodată, prim-ministrul îl sprijină pe Lucian Bolcaş pentru funcţia de judecător al CCR. Premierul a comentat şi decizia PNL de a vota împotriva proiectul de lege a minelor. "Legea minelor a fost discutată în USL şi de mine cu preşedintele Antonescu. Eu am fost de acord, pentru a se mai evita discuţiile politice, ca forma legii să fie cea finalizată de către colegii liberali, PSD nu intervine deloc pe lege, cum zic liberalii...după care am văzut că, în stilul devenit deja clasic, s-a jucat la ofsaid. Mi se pare că jocul lui Antonescu tot timpul de a lăsa pe cineva în ofsaid... acum s-a lăsat singur în ofsaid şi nu câştigăm nimic din chestia asta", a spus Ponta.

PNL a decis: Gigel Ştirbu, propus la Cultură. Cine este deputatul care vrea eliminarea sancţiunilor pentru plagiat

Partidul Naţional Liberal a decis să îl nominalizeze pe deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, pentru funcţia de ministru al Culturii. Propunerea oficială din partea PNL va fi anunţată vineri, în şedinţa Biroului Politic Naţional al formaţiunii. Deputatul PNL Gigel Ştirbu este preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor . Absolvent al Seminarului Teologic din Craiova, al Facultăţii de Teologie şi al Institutului Naţional de Administraţie, Ştirbu a fost, timp de şase ani (1995-2001), preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Traseul său politic a început în 2001, când a devenit vicepreşedinte al PNL Olt. Din februarie 2013, Ştirbu este şi membru al Biroului Politic Naţional al PNL. În septembrie, Ştirbu a depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Una dintre propuneri stipulează faptul că este permisă "includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în material".

Ambasadorii Germaniei şi Franţei au cerut explicaţii aleşilor pe Codul Penal. Ciucă: A fost o discuţie pe fiecare articol în parte. Vineri ne întâlnim cu SUA

Ambasadorii Germaniei şi Franţei la Bucureşti au avut o întâlnire, la Parlament, cu deputaţi din Comisia juridică, pe tema modificărilor la Codul Penal. Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice, a anunţat, la finalul discuţiilor, că s-a dezbătut fiecare articol din Codul Penal în parte. Deputaţii urmează să se mai întâlnească cu ambasadorii Marii Britanii şi Olandei, iar vineri cu cel al Statelor Unite. Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, a declarat, după discuţia cu preşedintele Comisiei Juridice a Camerei, că va studia "textele" primite, iar întrebat ce opinie are despre modificarea CP, a spus că dialogul în UE e important şi "e foarte important că discutăm împreună legislaţia naţională". Bogdan Ciucă întrebat care a fost reacţia ambasadorilor, preşedintele Comisiei Juridice a spus: "Dânşii au subliniat că am pierdut la capitolul comunicare. Ar fi trebuit să ieşim cu argumente pentru fiecare articol în parte. Totuşi, e o diferenţă mare între conţinutul legilor şi ceea ce a apărut în presă".

Bucureştenii ies în stradă pentru a protesta faţă de amendamentele aduse noului Cod Penal

Un protest îndreptat către corupţia parlamentarilor urmează să aibă loc duminică după-masă, ca reacţie la amendamentele aduse de aceştia noului Cod Penal, extrem de contestat atât de opinia publică, cât şi de forurile internaţionale. Oamenii sunt aşteptaţi în Piaţa Universităţii (la fântână) începând cu ora 16.00. Mai mulţi bucureşteni au ieşit miercuri seară din casă pentru a protesta faţă de noua formă a Codului Penal, pe care aceştia l-au acuzat profund incorect. Manifestanţii au început să se adune încă de la ora 18.00, protestul fiind anunţat pe Facebook, dar s-a terminat după mai puţin de două ore. Manifestaţiile par că nu se vor opri, însă, aici. Un nou protest a fost anunţat pe pagina de Facebook Uniti Salvăm.

Călătorie cu trenul Paris-Barcelona, în doar şase ore şi jumătate. Viteza maximă atinge 320 km/h

Linia de mare viteză Paris-Barcelona este programată să fie inaugurată în acest sfârşit de săptămână, în data de 15 decembrie, marcând intenţia grupurilor feroviare europene de a crea o reţea feroviară de mare viteză care să rivalizeze cu transportul aerian. Oricine va călători între cele două oraşe, unele dintre cele mai vizitate din lume, va fi uimit acum să afle că o călătorie se va realiza în jur de 6 ore şi jumătate, TGV-urile urmând să atingă viteza de 320 km/h. Iniţial, SNCF şi Renfe, companiile feroviare de stat din cele două ţări, vor asigura două curse zilnice între cele două capitale, urmând ca din luna martie 2014 să se ajungă la un număr dublu de trenuri. Noua linie de mare viteză va permite şi alte trei curse: de la Toulouse la Barcelona, de la Lyon la Barcelona şi de la Marsilia la Madrid.

Analiştii prevăd o scumpire a grâului cu 15% în 2014

Evoluţiile recente şi situaţia actuală de pe piaţa românească a grâului pot conduce la concluzia că în 2014 această categorie de cereale va fi mai scumpă decât în 2013. Cu cât vor creşte preţurile? Compania de brokeraj XTrade Brokers (XTB) estimează că procentajul va fi de 15% pentru că "este puţin probabil ca anul agricol foarte bun 2013 să se repete în 2014". "Preţul grâului pe plan local ar putea fi relativ stabil în perioada următoare, dar este posibil ca anul viitor să aducă scumpiri de până la 15%, întrucât din punct de vedere statistic este puţin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România, cât şi la nivel global", arată XTB într-o analiză de piaţă. "În prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Grâul tranzacţionat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în ultimul an, iar leul românesc este la rândul său cu aproape 5,4% mai puternic faţă de dolar decât acum un an. Astfel, pe piaţa locală, preţul de achiziţie de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut", explică XTB.

CURENTUL

CCR i-a netezit lui Iliescu drumul spre puşcărie: crimele Revoluţiei şi "Mineriadelor" sunt imprescriptibile

Judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât, cu majoritate de voturi, că articolul din Codul Penal prin care a fost înlăturată prescripţia răspunderii penale pentru omor este perfect constituţional. Definitivă şi general obligatorie, această decizie are efect, în primul rând, asupra foştilor comandanţi ai puşcăriilor politice din vremea regimului comunist care, precum Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior sunt, deja, anchetaţi sub acuzaţia de genocid. Cei doi torţionari nu sunt, însă, singurii afectaţi. Alt personaj, aproape la fel de odios, care va avea, cu siguranţă, fiori de gheaţă pe şira spinării este Ion Ilici Iliescu. Iar asta dintr-un motiv simplu: efectele acestei ultime decizii pronunţate de magistraţii constituţionalişti se întind şi asupra crimelor petrecute atât la Revoluţia din Decembrie 1989 cât şi la "Mineriada" din 13-15 iunie 1990. Crime cumplite care au pătat cu sânge nevinovat mâinile lui Iliescu şi a tuturor acoliţilor pe care i-a adunat în jurul lui în urmă cu aproape un sfert de secol.

Necesarul de finanţare al României ajunge anul viitor la 65 miliarde de lei

Necesarul brut de finanţare al României va înregistra anul următor un declin de peste 7%, la 65 miliarde de lei, în timp ce costurile de împrumut ale Guvernului ar putea urca uşor din cauza evenimentelor externe şi a riscurile politice asociate alegerilor, estimează analiştii băncii austriece Erste. Necesarul de finanţare din acest an, de 70 de miliarde de lei, este echivalent cu 11,2% din PIB, în timp ce pentru anul următor statul are nevoie de fonduri reprezentând 9,8% din PIB. De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 46,5 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Datoria guvernamentală este în prezent distribuită mai echilibrat în timp, iar baza de investitori s-a extins prin creşterea ponderii străinilor.

România ar putea rămâne fără păduri, în următorii 20 de ani

România poate rămâne fără păduri, în maximum 10 - 20 de ani, dacă se continuă tăierile ilegale şi exploatările în ritmul actual, a avertizat, joi, ministrul delegat pentru Păduri, Lucia Varga. "În maximum 10 - 20 de ani, pădurile din România vor ajunge către epuizare, dacă continuăm acest mod iraţional de exploatare", a spus Varga, care a precizat că pe lângă cele 14 milioane de metri cubi de lemn, care se recoltează legal, anual, din pădure, o cantitate de peste un milion de metri cubi de masă lemnoasă este exploatată ilegal. Ministrul a arătat că, din cele 6,5 milioane de hectare de pădure existente în România, peste 600.000 de hectare de pădure sunt afectate de tăieri ilegale. Varga a precizat că o bună infra­struc­tură, care să permită un mai bun acces şi control în păduri, ar ameliora această situaţie. "Nu este necesară o limitare a tăie­rilor legale. Este necesară o accesibilizare la masa lemnoasă, o infrastructură corespunzătoare", a arătat Varga.

CURIERUL NATIONAL

Cum pot ajunge angajaţii să dicteze în firmă

La începutul acestei luni, Ministerul Muncii a prezentat patronatelor un proiect de hotărâre de Guvern ce ar urma să afecteze puternic firmele cu peste 20 de angajaţi. Potrivit propunerii, patronii vor fi obligaţi să se consulte cu reprezentanţii angajaţilor, să-i informeze pe aceştia despre deciziile ce urmează a fi luate şi să-i lase să participe la deciziile manageriale. Mai mult, cheltuielile acestora cu "reprezentarea" trebuie suportate de firmă, reprezentanţii fiind plătiţi inclusiv pentru "reuniunile şi sejururile" lor şi pentru "concedii de formare". Ovidiu Nicolescu, liderul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. (CNIPMMR): "Prevederile sunt anticonstituţionale şi antieuropene. Cerem retragerea proiectului". Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu: Companiile, în loc să creeze locuri de muncă, trebuie să plătească ceva ce nu comandă, să nu-şi mai poată menţine intimitatea şi secretul actului managerial.

Isărescu: Există bani în bănci, dar nu intră în economie

Guvernatorul spune că băncile dispun de lichidităţi, dar acestea nu pot fi accesate. Pentru a fi folosiţi aceşti bani este nevoie de un bun management, de proiecte viabile, de seriozitate şi viziuni. Dacă citeşti presa şi consideri că este o reflectare a opiniei publice, s-ar înţelege că oamenii consideră că principala problemă a economiei româneşti este aceea că nu sunt bani, a spus astăzi Mugur Isărescu la sediul Băncii Naţionale. Ne putem întreba însă dacă este o falsă problemă, a continuat guvernatorul BNR, care a arătat că există un exces de lichiditate în piaţa bancară, bani care nu intră în economie. Banca Naţională este gata să reducă rezervele minime obligatorii şi la euro, şi la lei, dar deja în sistem este lichiditate, a explicat Isărescu.

UE a decis soarta băncilor cu probleme financiare grave

Ţările din Uniunea Europeană şi Parlamentul European au ajuns la un acord asupra regulilor comune vizând reorganizarea sau lichidarea băncilor cu probleme financiare grave, iar compromisul devansează cu 2 ani data de la care creditorii cu prioritate la plată ai acestora trebuie să suporte pierderi. Înţelegerea prevede şi ca Guvernele să-şi păstreze în continuare posibilitatea de a interveni pentru a salva băncile de la colaps, însă doar în situaţii excepţionale, scrie Financial Times. Directiva privind reorganizarea şi lichidarea instituţiilor de credit ar fi trebuit să ridice de pe umerii contribuabililor povara unor noi crize bancare. Contribuabilii europeni au recapitalizat cu circa 473 miliarde de euro instituţiile de credit începând din 2008. Începând din 2016, acţionarii, deţinătorii de obligaţiuni şi unii deponenţi vor putea fi forţaţi să contribuie la costurile de reorganizare sau lichidare. Depozitele asigurate până în limita de 100.000 de euro sunt exceptate, iar depozitele persoanelor fizice şi companiilor mici vor fi tratate preferenţial la distribuirea costurilor.

Statutul pieţei Rasdaq ar urma să fie adoptat de deputaţi marţea viitoare

Marţea viitoare, Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi dezbaterea şi adoptarea noului proiect de lege privind statutul pieţei Rasdaq, a declarat astăzi Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Am reuşit, în numai şase luni, în condiţiile în care România era sub ameninţarea procedurii de infringement din partea Uniunii Europene", a declarat Ursache la un eveniment organizat la Banca Naţională a României.

Ieşire importantă din acţionariatul Transgaz

Fondul Proprietatea (FP) a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz (TGN), pentru 303,51 milioane lei. Titlurile, reprezentând 14,98% din capitalul transportatorului de gaze, au fost cedate la un preţ de 172 lei, cu 3,3% mai jos faţă de închiderea de miercuri. Fondul a anunţat iniţial că scoate la vânzare un pachet de 10% din acţiunile Transgaz, cu menţiunea că îşi rezervă dreptul de a creşte sau scădea volumul vânzării sau de a nu mai realiza vânzarea. Titlurile au fost cedate printr-un plasament privat accelerat adresat investitorilor calificaţi internaţionali şi la care "publicul larg" nu a putut participa. Pachetul scos la vânzare a fost suprasubscris de mai multe ori, potrivit unui raport FP transmis Bursei. Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company Financial Services au acţionat în calitate de coordonatori globali şi de joint bookrunners.

EVENIMENTUL ZILEI

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, trage un semnal de alarmă după modificarea Codului Penal: "Demnitarii corupţi vor deveni de neatins"

Şefa procurorilor anticorupţie a explicat că dacă vor trece modificările Codului Penal, cei 28 de parlamentari trimişi în judecată sau cercetaţi de DNA vor fi achitaţi. Laura Codruţa Kovesi mai spune că nu este normal să faci o lege doar pentru o anumită categorie profesională. Procurorul-şef al DNA, Laura- Codruţa Kovesi (40 de ani), susţine că procurorii din subordinea sa nu se lasă intimidaţi de presiunile politicienilor şi îşi vor duce anchetele până la capăt. Ea a comentat, într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", modificările făcute de deputaţi la Codul Penal. Faptul că o categorie de funcţionari au fost scoşi din definiţia de funcţionar public şi nu mai pot fi cercetaţi de DNA este, în mod evident, o limitare a competenţelor şi a atribuţiilor acestei structuri specializate şi noi apreciem că nu este binevenită. Nu este normal ca toţi cetăţenii ţării să fie cercetaţi pentru fapte de corupţie, luare, dare de mită, în timp ce o altă categorie, cum sunt parlamentarii de exemplu, să nu fie cercetaţi pentru astfel de fapte.

Bolcaş, în pericol de a-şi pierde susţinerea pentru CCR

Chiar dacă desemnarea sa în funcţia de judecător la CCR, la propunerea PSD, părea o formalitate, fostul peremist Lucian Bolcaş riscă să nu se mai bucure de susţinerea PNL, după ce EVZ a dezvăluit că institutul Elie Wiesel l-a acuzat de antisemitism, într-un raport publicat în 2007. Lucian Bolcaş trebuie să primească votul Senatului pentru a-i lua locul Iuliei Motoc la CCR, dar preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu mai este entuziasmat. "Acum au apărut nişte proteste, nişte întâmpinări care pun în cauză nişte manifestări - trebuie să vedem exact cât de reale - de antisemitism ale domnului Bolcaş, ceea ce ar fi un lucru grav. (...) În legătură cu chestiunile privitoare la antisemitism, trebuie să vedem despre ce e vorba. (...) Protestul pe care Institutul Elie Wiesel, parcă, sau reprezentanţii acestuia l-au făcut, sunt lucruri de luat în considerare şi vom vedea", a spus Crin Antonescu.

PSD a devenit majoritar în Parlament, fără PNL

Opt parlamentari PP-DD au trecut la UNPR. Ei vor activa în grupurile PSD de la Senat şi Camera Deputaţilor. După dezertarea celor opt parlamentari PP-DD la UNPR, PSD are, matematic, o majoritate parlamentară care îi permite să guverneze fără sprijinul PNL, în condiţiile în care un sprijin de la PDL pare a fi exclus. Astfel, PSD, UNPR, PC, UDMR şi minorităţile naţionale au 311 parlamentari. Pentru a avea majoritate simplă la nivelul întregului Parlament, Executivul are nevoie de susţinerea a doar 291 de parlamentari. Aşadar, guvernul Ponta poate sta liniştit în faţa ameninţării unei moţiuni de cenzură, în eventualitatea că PNL ar pleca sau ar fi eliminat de la guvernare. Dacă la Senat PSD mai are de achiziţionat câţiva parlamentari, la Cameră social-democraţii au deja majoritatea simplă, fără PNL, dar cu ajutorul UDMR şi al minorităţilor naţionale.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu dă "lovitura de stat". El consideră că există motive de dizolvare a Parlamentului şi atacă Avocatul Poporului

Cu imaginea afectată dezastruos de scandalul declanşat de achiziţia terenului de la Nana de către Ioana Băsescu,Traian Băsescu ripostează în stilu-i alunecos printr-o diversiune: dizolvarea Parlamentului. Mai mult, plusează demagogic şi anunţă, catastrofic, că România riscă să-i fie suspendat dreptul la vot din Comisia Europeană, Consiliul Europei şi "probabil" din Parlamentul European. Mai mult, zice politicianul de la Cotroceni, "s-ar merge şi la suspendarea fondurilor europene". Situaţia pare, într-adevăr, extrem de alarmantă dar în realitate nu este altceva decât o demagogie ieftină, Acest fapt arată că preşedintele, respins de milioane de români la referendumul de anul trecut, este în stare,în bătălia politică, să apeleze la orice argument populist. Dar, în pierdere vădită de influenţă politică, cu un mandat prezidenţial ce se apropie repede de final ,Traian Băsescu îşi doreşte să rămână în centrul vieţii politice, cât mai aproape de pârghiile puterii.

Niciun sistem nu este perfect. A demonstrat-o şi una dintre cele mai puternice agenţii secrete, Mossadul

Cu toate că are metode de selecţie riguroase pentru selectarea candidaţilor la faimosul serviciu secret israelian, Mossadul nu se poate lăuda însă că nu a avut şi eşecuri. Astfel, unii dintre agenţii recrutaţi de agenţia de spionaj au provocat probleme agenţiei, şi nu unele neimportante. Astfel a fost, de pildă, cazul lui Ben Zygier, un evreu australian recrutat de Mossad, care s-a sinucis într-o închisoare israeliană, în decembrie 2010, după cum dezvăluie o anchetă pe acest subiect publicată în Jerusalem Post. Una dintre principalele surse de erori în recrutarea agenţilor poate fi chiar prezentarea pe Internet a acestui serviciu de spionaj care, în opinia unor analişti, ar încuraja publicul atât din Israel, cât şi din străinătate, să-şi depună candidatura pentru un loc de muncă în specializări diferite, cum ar fi cele de grafician, informatician, specialist în logistică, precum şi în limbi străine, în special în persană şi arabă.

NATIONAL

Se fac pregatiri pentru Craciunul lui Nastase la Rahova!

Pe data de 19 decembrie, completul de cinci judecatori de la Curtea Suprema va decide definitiv soarta lui Adrian Nastase. Iar dupa cum sustin surse din cadrul Ministerului Justitiei, deja la Penitenciarul Rahova s-au luat masuri speciale pentru primirea, chiar inainte de Craciun, a fostului premier. Mai mult chiar, prieteni de-ai politicianului obisnuiti cu dedesubturile sistemului au inceput deja sa-l pregateasca mental pe acesta pentru a nu suferi un nou soc, dovada ca nici macar cei mai apropiati sustinatori ai sai nu isi pun mari sperante in decizia "completului negru" de la ICCJ. Oamenii din sistem, care intocmesc de obicei fara greseala "horoscopul" din justitie, dau ca sigura mentinerea de catre completul de cinci judecatori a deciziei precedente. Cea prin care Adrian Nastase a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj. Ceea ce duce automat la incarcerarea fostului premier.

A fost decapitata "crima organizata" din Politie

In ciuda tuturor presiunilor facute, anchetele paralele cu privire la implicarea mai multor ofiteri superiori din MAI in cazul suspiciunilor de spaga cu peste, bauturi alcoolice si tigari continua sa scoata la iveala noi amanunte incendiare. Dupa ce comisarul sef Aurelian Pavel a fost destituit din functia de sef al BCCO Constanta, si alte nume grele de pe "lista rusinii" publicata in exclusivitate de catre "National" continua sa suporte consecintele pentru nenumaratele nereguli inregistrate la nivelul conducerii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate. Astfel, in cursul zilei de ieri, la sefia DCCO a fost imputernicit comisarul sef Virgil Spiridon, care pana acum a condus Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice. Acesta il inlocuieste pe Claudiu "Jean" Cucu, cunoscut drept mana dreapta a chestorului Florentin Robescu, cei doi deschizand de altfel "lista rusinii" intocmita si asumata in fata inspectorilor Corpului de Control al ministrului de Interne de catre Aurelian Pavel.

Cea mai noua obsesie a familiei Sucu

Diana Sucu s-a gandit sa se implice intr-un proiect de anvergura si asa a ajuns sa aduca in Romania brandul de mobila de lux Ethan Allen. Daca atunci cand a auzit pentru prima oara de planul Dianei, Dan Sucu a fost reticent, acum, cand afacerea a fost pusa pe picioare, toate dubiile s-au risipit. " E mai mult decat o afacere, este o obsesie", a povestit Dan Sucu la conferinta de presa care a precedat inaugurarea magazinului. Demn de retinut ar fi ca, in noua ei afacere, Diana Sucu a investit peste un milion de euro. Prin ce se deosebeste Ethan Allen de celelalte magazine high-end de pe piata? Aici nu se vand neaparat mobile, ci concepte de decorare, idei pentru o cat mai buna utilizarea a spatiului.

Oltchim a nascut o clona cu active viabile

Creditorii Combinatul petrochimic din Ramnicu Valcea, care se afla in insolventa de la inceputul acestui an, au aprobat infiintarea unei noi societati, Oltchim SPV. Aceasta va prelua activele viabile ale Oltchim SA, vechea companie, si va fi scoasa la privatizare. Valoarea-reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la noua societate si vor fi scoase la privatizare, a fost stabilita la 305,2 milioane euro. Potrivit strategiei de reorganizare, aprobata de Adunarea Creditorilor la inceputul acestei luni, ofertele angajante se vor depune pana la 31 ianuarie 2014. Procedura de selectie a ofertei angajante in vederea achizitiei integrale a partilor sociale detinute de Oltchim SA la Oltchim SPV va incepe la 3.02.2014, dupa cum a anuntat consortiul de administratori judiciari ai Oltchim - Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL. Ofertantii care doresc sa participe la procedura de licitatie trebuie sa depuna la oricare din sediile administratorilor judiciari, pana la data de 31 ianuarie 2014, ora 11.00, documentele cuprinse in Caietul de prezentare, care poate fi achizitionat cu 20.000 de euro de la sediile administratorilor.

PUTEREA

DERANJAŢII. Efectele modificării Codului penal şi legea amnistierii au explodat în USL

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a fost deranjat de îngrijorările exprimate în presă de ambasadele lumii civilizate la Bucureşti, premierul Victor Ponta a fost deranjat de afirmaţiile liberalului Crin Antonescu, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a fost deranjat de solicitările preşedintelui Traian Băsescu şi, în general, toată clasa politică s-a deranjat. După ce au adoptat texte de lege care să îi scape pe hoţi de puşcărie, fie ei şi demnitari, şi aspiră la amnistiere şi graţiere, programată săptămâna viitoare, politicienii declară că, de fapt, opinia publică şi presa nu au înţeles nimic din ce au decis ei.

Noile biruri anunţate pentru 2014, atacate din interiorul Puterii

Măsurile fiscale anunţate de Guvern începând cu 1 ianuarie, respectiv taxa pe stâlp şi acciza suplimentară 7 cenţi pe litrul de carburant, sunt pe cale să fie modificate radical sau chiar abandonate. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat ieri că ordonanţa de urgenţă care instituie aşa-numita "taxă pe stâlp" ar putea fi modificată în Parlament astfel încât să fie excluse de la această impozitare anumite zone din agricultură. Pe de altă parte, surse din Ministerul Finanţelor au declarat pentru PUTEREA că este foarte probabil ca Executivul să renunţe şi la acciza suplimentară pe benzină, după ce a amânat-o pe cea la motorină, întrucât impactul bugetar ar fi prea mic raportat la scandalul iscat în jurul acestei măsuri.

ROMANIA LIBERA

După marţea neagră, joia ipocriziei. Antonescu şi Ponta fug de răspundere

Falia din USL s-a accentuat după ce liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat ieri că liberalii nu mai sprijină modificarea Codului Penal. Ieşirea la rampă a şefului PNL a avut loc la numai două zile după ce deputaţii PSD şi PNL au votat marţi umăr la umăr modificările care îi pun pe aleşi la adăpost de anchetele DNA şi ANI. Luat prin surprindere, premierul Victor Ponta a criticat atitudinea lui Crin Antonescu şi a adăugat că aşteaptă un punct de vedere al Comisiei Europene. Chiar dacă PSD are majoritate şi fără liberali, aceasta este pe muchie de cuţit, iar social-democraţii nu par să îşi mai asume singuri controversatul Cod Penal. Întoarcerea cu 180 de grade a celor doi co-preşedinţi ai USL s-a produs pe fondul criticilor vehemente venite de la partenerii externi ai României, ziua de ieri marcând un vârf în acest sens. Reprezentanţii mai multor ambasade, printre care cei ai Germaniei, Olandei, Marii Britanii şi Franţei, s-au deplasat la Parlament, unde au discutat cu deputaţii din Comisia juridică.

Cum poate fi eliberată România de statul mafiot

În lipsa unei noi Pieţe a Universităţii, adică a unui răspuns civic ferm, singura speranţă de a scoate România de sub dominaţia oligarhiei care a răpit statul român în "marţea neagră" vine din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite. Răspunsul trebuie să fie unul care să îi facă pe români responsabili pentru ţara lor. Un mecanism excepţional de evaluare este absolut necesar pentru a salva România de statul mafiot. Suspendarea dreptului de vot în Consiliu este o procedură atât de complicată încât este aproape fără speranţă de a fi adoptată şi de a produce efecte. În schimb, suspendarea fondurilor europene poate fi decisă mai uşor sub aspect procedural. În fond, este împotriva principiilor europene să aloci fonduri unei ţări unde ştii că de banii contribuabililor europeni va beneficia o oligarhie coruptă, nu cetăţenii, care vor deveni din ce în ce în ce mai dependenţi de statul mafiot. Pe de altă parte, mai există şi alte măsuri care pot fi luate în considerare: Suspendarea, pe perioadă limitată, a liberei circulaţii a forţei de muncă, cerută de guvernul britanic şi agreată şi în alte părţi este una dintre ele şi, dacă Bucureştiul nu se supune criteriilor de la Copenhaga, ar trebui luată în discuţie şi o suspendare temporară a liberei circulaţii a persoanelor.

ZIARUL FINANCIAR

Fatal Error! System Failure! Cum au putut să dispară acţiuni şi lichidităţi în valoare de peste 5,2 mil. lei din conturile clienţilor Harinvest, o firmă de brokeraj de pe bursa de la Bucureşti, supravegheată de CNVM/ASF?

O tranzacţie nedecontată în luna noiembrie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a demascat un adevărat lanţ de erori, infracţiuni şi slăbiciuni sistemice în urma căruia un număr mare de clienţi ai firmei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea s-au trezit fără acţiunile pe care credeau că le au în portofoliu şi fără bani în conturi. Conform ASF, până acum au fost depuse mai multe sesizări la ASF în numele a 30 de clienţi. "Pe baza datelor din sesizări, investitorii reclamă un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei (bani şi acţiuni deţinute). Acestea sunt datele prezentate exclusiv de petenţi, de aceea ASF nu poate în prezent nici să confirme, nici să infirme această sumă, solicitând şi analizând documente suplimentare. Într-una dintre sesizări se face referire la un număr mai mare de clienţi ai SSIF Harinvest", se arată în răspunsul ASF la întrebările transmise de ZF. Prejudiciul total s-ar ridica la peste 15 mil. lei (3,37 mil. euro), potrivit unor surse familiare cu situaţia, ceea ce face din cazul Harinvest unul dintre cele mai mari mari scandaluri de fraudă de pe piaţa locală de capital.

Radu Ouatu, Apolodor: Investitorii demolează, dar ezită să pună ceva în loc

Radu Ouatu, omul de afaceri care controlează unul dintre cei mai mari constructori cu capital românesc, Apolodor Com Impex, spune că activităţile de demolare prin care compania a început să se afirme în urmă cu două decenii generează în prezent o zecime din cifra de afaceri. "Valoarea demolărilor reprezintă 10-12% din valoarea totală a cifrei de afaceri, restul revine construcţiilor noi, publice sau private. De demolat am mai demola, dar mi-e teamă că se vor termina (demolările - n.red.). Investitorii demolează, dar ezită să pună ceva în loc", spune Ouatu. Apolodor, companie fondată în 1992, a participat de-a lungul timpului la unele dintre cele mai importante proiecte de demolare de fabrici sau clădiri aflate în stare de degradare din Bucureşti sau din ţară. Printre construcţiile dărâmate de Apolodor se numără fostul stadion Lia Manoliu, fostul pavilion administrativ al uzinei Dacia, silozuri şi clădiri de la fabricile de ciment din Turda, Medgidia sau Aleşd, iar mai recent două furnale ale combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

Greii din telecom au obţinut de la ANCOM o creştere minimă a tarifului de interconectare

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a făcut un mic pas înapoi în disputa cu greii din industria de telefonie mobilă, propunând la finele perioadei de consultări un nivel al tarifelor de interconectare pentru anul 2014 de 0,96 eurocenţi pe minut, mai mare cu 0,1 eurocenţi / minut faţă de propunerea iniţială de 0,86 eurocenţi / minut, potrivit unui anunţ al instituţiei. Cosmote, Orange şi Vodafone - companiile care au împreună peste 90% din utilizatorii de telefonie mobilă din România şi care sunt afectate negativ de această măsură - au criticat dur propunerea ANCOM, susţinând că industria va pierde venituri de peste 200 mil. euro şi astfel şi capacitatea de a investi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb