REVISTA PRESEI 13.12.2014

Willy Homner
Revista Presei / 13 decembrie 2014

ADEVARUL

Ioan Talpeş, fost şef SIE: Cine şi ce a ştiut în România despre închisorile CIA?

Generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE) şi, la vremea când se spune că au existat acele închisori CIA pe teritoriul ţării noastre, consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate şi sef al Administraţiei Prezidenţiale, a vorbit la Adevărul Live despre presupusa existenţă a închisorilor CIA pe teritoriul României. "Textul raportului despre închisorile CIA este un fals. Categoric, România sau preşedintele Iliescu nu a fost informat despre situaţiile sau despre eventualele discuţii vizavi de iniţiativa CIA în materie de localizare în România a unor centre. Nu a existat un acord, a existat o cooperare după 11 septembrie. Ne aflăm în 2002-2003 când s-a pus problema vizavi de asta. Am fost derutat de scandalul cu închisorile, pentru că noi nu am avut discuţii decât privitoare la locaţii de sprijin pentru CIA în România, în care noi să le oferim reprezentanţilor CIA locaţii în care să poată să organizeze activităţi pe care le-ar fi derulat pe alte teritorii."

Unde se duc banii din acciza suplimentară pe carburanţi?

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, vineri, ce sumă s-a colectat în acest an din acciza suplimentară la carburant, de 7 eurocenţi, şi câţi kilometri de autostradă s-au construit pe baza acesteia, el arătând că e vorba de o "interpretare greşită", care e folosită "tot timpul". El a ţinut să precizeze că supra-acciza nu a avut impact asupra preţului la carburant, argumentând cu faptul că "azi, preţurile la carburant sunt mai mici decât înainte de introducerea accizei". Ponta a spus că din suma colectată din acciza suplimentară se cofinanţează atât proiectele europene de infrastructură, precum şi lucrările de infrastructură, de întreţinere şi de construcţie din fonduri bugetare, întrucât fondurile puse la dispoziţia României din programe structurale şi de coeziune nu acoperă decât în mică măsură necesităţile de infrastructură ale României.

Statutul de aliat non-NATO pentru Moldova, Ucraina şi Georgia este incert. Rusia ameninţă cu o invazie

Senatul american a aprobat proiectul "Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014". Nu este clar, însă, dacă Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au obţinut statutul de aliat al Statelor Unite fără să fie membri NATO. Surse citate de Agenţia France-Presse susţin că în ultimul moment a fost scos din proiectul de rezoluţie. Statutul de aliat non-NATO pentru R. Moldova ar fi fost eliminat in extremis din versiunea adoptată de cele două camere ale Congresului SUA, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse. Proiectul a fost adoptat în unanimitate, joi, de Camera Reprezentanţilor şi de Senat; conform procedurilor de lucru, versiunea finală va trebui să treacă din nou prin Senat. Însă, potrivit AFP, textul a fost modificat in extremis şi nu mai menţionează acordarea statutului de aliat non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Amendamentul probabil are rolul de a garanta adoptarea textului. Deputat rus: Rusia va trebui să trimită oficial trupe în Ucraina

Statul, executat silit de fraţii Micula cu sechestru pe acţiunile deţinute de Guvern la Petrom

Vineri dimineaţa, portalul economica.net a a publicat o ştire potrivit căreia "Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au pus sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la Petrom. Aceasta în contul unei decizii irevocabile a Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia statul român trebuie să îi despăgubească pe cei doi fraţi de naţionalitate suedeză cu peste 82 de milioane de euro". Biroul de presă al Ministerului Finanţelor Publice a transmis câteva precizări. "Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătoreşti "Mazilu şi Asociaţii", la cererea societăţilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acţiunilor deţinute de statul român la SC OMV PETROM SA". Ministerul Finanţelor a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale.

Bugetul pe 2015 a fost aprobat în şedinţa de Guvern

Cu două ore în întârziere faţă de ora 17.00, stabilită prin amânarea de vineri dimineaţă, şedinţa de Guvern dedicată adoptării bugetului pe 2015 a început la ora 19.00, la Palatul Victoria. În sesiunea de deschidere, preluată audio de televiziuni, premierul Victor Ponta a precizat încă o dată că în 2015 nu va creşte nicio taxă. După aproximativ o oră de la începerea şedinţei, Guvernul a aprobat bugetul.

Preşedintele CE: "Marea Britanie să înceteze discriminarea. Românii merg să muncească cinstit"

Planurile premierului David Cameron a limitare a accesului imigranţilor la indemnizaţii sociale îi stigmatizează pe est-europenii care au mers să muncească legal în Marea Britanie, a spus Juncker, potrivit Mediafax. "Mai ales în Marea Britanie, care a pledat mereu pentru extinderea Uniunii Europene, trebuie să înceteze această discriminare a ţărilor doar pentru motivul că de obicei merge bine când sunt stigmatizaţi alţii. Uneori este potrivită autoflagelarea", a declarat preşedintele Comisiei Europene, potrivit The Telegraph: "Mă opun în totalitate unui comportament prin care toţi polonezii, toţi românii, toţi bulgarii de pe piaţa muncii sunt trataţi ca şi cum ar avea mentalitatea de infractori. Aceşti oameni muncesc şi îşi câştigă salariile", a subliniat preşedintele Comisiei Europene. Premierul britanic, David Cameron, a propus o serie de măsuri pentru limitarea imigraţiei şi pentru restricţionarea accesului imigranţilor la indemnizaţii sociale.

Mediafax Group, pus sub învinuire pentru spălare de bani

Unul dintre cele mai importante trusturi de presă din România, Mediafax Group, a fost pus sub învinuire pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Prejudiciul adus bugetului statului se ridică la aproape 17 milioane de lei, arată anchetatorii, adăugând că în cazul unei decizii definitive de condamnare, s-ar putea ajunge la dizolvarea firmei şi la încetarea activităţii acesteia. În plus, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Curţii Supreme au propus instanţei arestarea preventivă a inculpaţilor Daniela Cozac, Roxana Grigoruţă, Sorin Dinu şi Gheorghe Chiş, care fac parte din conducerea Mediafax Grup, aflaţi în stare de reţinere pentru evaziune fiscală, spălare de bani sau complicitate la aceste infracţiuni. "Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracţională derulată de inculpaţi, este în cuantum de 16.809.964 lei", arată un comunicat de presă al Parchetului General.

EVENIMENTUL ZILEI

Tragica poveste a inimii pribege şi uitate a Reginei Maria

A vrut ca inima sa să se odihnească pe malul Mării Negre, la Balcic. A ajuns la Bran şi, apoi, într-o pivniţă. Familia Regală a României nu pare interesată de inima bunicii Regelui Mihai I. S-a născut prinţesă englezoaică, s-a măritat cu un principe neamţ şi a sfârşit prin a deveni cea mai iubită regină a României. Odată urcată pe tronul ţării noastre şi-a dedicat întreaga activitate neamului, care a primit-o ca pe una de-a lui. A fost pe cât de frumoasă, pe atât de inteligentă. Numele ei se leagă, în schimb, de două locuri simbolice ale României Mari, castelele de la Bran şi Balcic. Înainte de muri, a anunţat că îşi doreşte să fie îngropată la Curtea de Argeş, alături de Regele Carol şi Regina Elisabeta, dar că inima ei să stea pe vecie în cel mai drag loc al sufletului său: Balcic. Până la un punct, dorinţa i-a fost respectată. Apoi, vitregia vremurilor i-a pus inima pe drumuri. Mai întâi a mers la Bran, apoi a ajuns la Bucureşti. Astăzi, inima Reginei Maria se odihneşte în subsolul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR) de pe Calea Victoriei, din Capitală.

Secretele din dosarele de corupţie. Milionarii şi parlamentarii care au dat proba prostiei la DNA

Mai mulţi demnitari, magistraţi sau afacerişti de top au făcut greşeli copilăreşti atunci când dădeau sau primeau şpagă, sau când puneau la cale tunuri financiare. Gafele acestora au ajuns probe-cheie în ancheta procurorilor DNA. Cel mai recent caz este cel al afaceristului Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care voia să retrocedeze fraudulos aproximativ 40.000 de hectare de pădure, cu ajutorul deputaţilor PSD Ioan Adam şi Viorel hrebenciuc. Prejudiciul adus Romsilva: 300 de milioane de euro. În timpul percheziţiilor, procurorii au descoperit acasă o agendă în care Paltin-Sturdza nota ce discuta cu parlamentarii: "Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase". Pe 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Braşov, Paltin Gheorghe Sturdza a cosemnat: "La "Romantic" cu Adamii si Mirela Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu (unul dintre intermediarii afacerii n.r.)". Cazul lui Paltin-Sturdza este identic cu cel al lui Gheorghe Penescu, patronul magazinelor Pic, cel care îşi nota cu minuţiozitate pe un stick de memorie toate şpăgile.

Eyal Ofer a încasat pe 18 apartamente din New York de 4 ori mai mult decât pe Cathedral Plaza

Cel mai bogat israelian Eyal Ofer, cu o avere estimată de revista Forbes la 6,8 mld. dolari, are la vânzare cinci apartamente în New York la un preţ total de 61,7 mil. dolari, sumă echivalentă cu cea încasată pe controversata clădire de birouri Cathedral Plaza, de lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Bucureştiului, cumpărată de Ioannis Papalekas în februarie 2013. Cele cinci apartamente fac parte dintr-un proiect rezidenţial denumit 15 Central Park West şi amplasat lângă celebrul parc newyorkez Central Park. Construcţia proiectului a început în 2005 şi a fost încheiată în 2008, după o investiţie totală de 950 mil. dolari. Clădirea a fost dezvoltată de Arthur şi William Lie Zeckendorf de la Zeckendorf Development, nepoţii celebrului investitor american William Zeckendorf, în parteneriat cu Goldman Sachs şi firma Global Holdings, a lui Eyal Ofer.

A început LUPTA internă cu BARONII PSD. Victor Ponta vrea limitarea mandatelor aleşilor locali şi ale parlamentarilor

Spiritele din interiorului partidului aflat la guvernare par să se fi reaprins astăzi, după ce liderii PSD, Liviu Dragnea şi Victor Ponta, au făcut o serie de declaraţii destul de ameninţătoare la adresa baronilor locali. Astfel, după ce Dragnea a avansat propunerea ca preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai poată fi şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD, premierul Victor Ponta a afirmat că va susţine introducerea unei limitări la două mandate consecutive şi în cazul aleşilor locali şi parlamentarilor. Reacţiile din teritoriu nu au întârziat să apară, printre cei care au transmis mesaje vehemente fiind baronul de Vrancea, Marian Oprişan, şi primarul din Constanţa, Radu Mazăre.

JURNALUL NATIONAL

O supravieţuitoare din România a Auschwitz-ului împlineşte 101 ani

Klara Marcus, fostă Klara Schongut, s-a născut de Revelion, în 1913, în Sighetul Marmaţiei. S-a născut la "zi mare", cum se zice, destinul său fiind unul aparte. În august 1942, Klara a fost deportată într-un ghetou evreiesc din Budapesta, Ungaria, unde a început să lucreze într-o fabrică de umbrele. În anul de graţie 2014, în prag de An Nou, Klara Marcus, născută în România, ajunge în paginile mai multor publicaţii occidentale. Supravieţuitoare a lagărului morţii, Auschwitz, pentru că nu mai rămăsese gaz în camera de gazare, Klara Marcus va împlini în curând 101 ani, relatează New York Post, Daily Mail şi Daily Express. În 1944 a fost trimisă în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde au fost ucise cel puţin 1,1 milioane de persoane. Avea 30 de ani şi a fost nevoită să se dezbrace şi să meargă printre sute de femei spre camera de gazare. Dar a supravieţuit.

De ce plătim RCA mai scump

Scumpirea poliţelor RCA a ajuns subiect de dispută între asigurători, pe de o parte, şi clienţi şi service-uri auto, pe de cealaltă parte. În prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Creşteri masive au apărut însă pe segmentul RCA pentru tinerii sub 30 de ani consideraţi de societăţile de asigurări o categorie mult mai riscantă din cauza lipsei experienţei în condus. În funcţie de localitatea unde este condusă şi de puterea maşinii asigurate, tinerii cu vârste între 18-30 de ani pot pălti în medie circa 2.000 de lei pentru o poliţă RCA. Chiar şi aşa, asigurătorii susţin că pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea asiguraţilor. Vina pentru această situaţie ar aparţine neatenţiei clienţilor (7 din 100 au daune faţă de media UE de 2 din 100) şi service-urilor auto care supraevaluează valoarea reparaţiilor auto.

Putin, cu liderul Crimeei în vizita din India

Vladimir Putin l-a inclus pe Serghei Axionov, guvernatorul Crimeei, in delegatia oficiala care a vizitat India. Axionov se afla pe lista persoanelor supuse sanctiunii de circulatie in UE si SUA. In conferinta zilnica de presa de la Departamentul de Stat al SUA, purtatorul de cuvant, Jen Psaki, a declarat ca asteapta clarificari din partea ministerului de externe al Indiei. In ianuarie 2015 este prevazuta o vizita in India a a Presedintelui SUA, Barak Obama. In timpul vizitei in India, Putin si premierul Mondi au anuntat noi proiecte in domeniul militar si energetica. Astfel, programul de centrale nucleare poate fi extins pana la 20 de grupuri de 1000 MW si India va participa la exploatari de petrol si gaze inclusiv in zona artica a Rusiei. In domeniul militar se preconizeaza realizarea in comun a unui avion multirol, a unui transportor blindat si a rachetei BrahMos. Premierul Mondi a confirmat ca Rusia va deschide o fabrica de elicoptere de ultimul tip in India pentru uz militar si civil. India are deja acces la avioanele Sukhoi Superjet 100 si MC 21, fiind principalul client al industriei militare a Rusiei care absoarbe 30 la suta din exporturile acesteia in domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb