REVISTA PRESEI 14.01.2013

Willy Homner
Revista Presei / 14 ianuarie 2013

ADEVARUL

Liberalul Nicolăescu a pus gând rău spitalelor private. Cine va avea, de fapt, de suferit

Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu va mai avea nicio valoare în spitalele private. Dacă până acum contribuţia obligatorie ne oferea unele beneficii în unităţile spitaliceşti private, de la 1 martie este posibil să plătim integral toate serviciile medicale primite în aceste instituţii, reiese dintr-o declaraţie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, făcută sâmbătă, la Târgu-Mureş. Vor fi excluse, aşadar, din schema împărţirii bugetului pentru sănătate 97 de spitale, care sunt în sistemul privat, din totalul de 464, câte existau în 2011, potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică realizat în 2012. "O proporţie de aproximativ 10% din bugetul alocat sănătăţii ajungea la unităţile spitaliceşti private. Banii aceştia vor merge către spitalele publice", spune ministrul Nicolăescu.

Victor Socaciu, secretarul de stat care şi-a dat singur certificat

Pe când era membru în Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor, cantautorul şi-a aprobat singur certificatul. Comisia anterioară îi respinsese dosarul, considerând nerelevantă participarea sa la Revoluţie. Deşi a declarat că printre posesorii de certificate se află nenumăraţi impostori şi că trebuie începută urgent o curăţenie în rândul acestora, premierul Victor Ponta l-a numit în funcţia de secretar de stat al revoluţionarilor pe Victor Socaciu, el însuşi un revoluţionar asupra căruia planează semne de întrebare. Socaciu este "luptător remarcat pentru merite deosebite", deşi nu prea ştie nimeni cu ce s-a remarcat mai exact în decembrie 1989. El spune că a fost pe străzi, a ocupat sediul Radioului public şi a contribuit la prăbuşirea regimului.

Reacţia investitorilor din turism: forfetar să fie, dar să fie cu cap

Operatorii din industria ospitalităţii sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar, însă susţin că acesta trebuie aplicat după o reţetă bine gândită, în urma consultărilor cu mediul privat. Introducerea impozitului forfetar, aflată acum în analiza autorităţilor, va viza, dacă va ajunge să fie aplicată, doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri. Ea a adăugat că acest impozit, perceput ca procent din cifra de afaceri, va putea fi aplicat din semestrul al doilea, dacă studiul privind impactul va fi finalizat în primul trimestru, va fi diferenţiat pe sectoare şi nu va fi perceput firmelor cu afaceri foarte mici.

Turiştii austrieci au cheltuit anul trecut în România peste 52 de milioane de euro

Peste 218.000 de turişti austrieci au vizitat anul trecut România, în creştere cu aproape 14% faţă de anul precedent, iar ei au cheltuit aici aproximativ 52 de milioane de euro, potrivit lui Simion Giurcă, directorul Biroului de Promovare Turistică al României în Austria. Cheltuielile austriecilor în România au crescut, de asemenea, în primele trei trimestre ale anului trecut, cu 15,8%, ajungând la 44 de milioane de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a Austriei. În această sumă nu sunt incluse cheltuielile de transport. Conform estimărilor, până la finele anului volumul încasărilor va depăşi 52 de milioane de euro. Austriecii sunt interesaţi în România de circuite culturale, călătorii în natură, programe de turism urban şi croaziere pe Dunăre până în Delta Dunării.

Exportatorii români au găsit poarta spre Asia

Antreprenorii locali care au mizat pe desfacerea mărfurilor în ţări din Asia şi Orientul Mijlociu au adus exporturile, din nou, la un nivel-record, susţin specialiştii. În noiembrie 2012, exporturile au depăşit pragul maxim de 4,2 miliarde de euro, atins doar în septembrie 2011. De-a lungul anului trecut, în rândurile economiştilor a existat o teamă faţă de evoluţia exporturilor. Cei mai mulţi invocau problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi mai ales zona euro. Statisticile oficiale contrazic, însă, anticipaţiile pesimiste şi arată că exporturile româneşti au crescut lună de lună în 2012, iar în noiembrie a fost depăşit din nou (după recordul septembrie 2011) pragul de 4,2 miliarde de euro. Explicaţia nu poate fi alta decât aceea că exportatorii s-au orientat către pieţe cu mai puţine probleme, cum sunt cele dinafara UE.

Cererea de petrol din Europa a atins minimul ultimilor 20 de ani. Continuă scăderea?

Cererea de petrol din ţările mari şi dezvoltate ale Europei se va reduce şi în acest an, în timp ce ţări din alte regiuni, mai ales Asia, vor consemna o creştere semnificativă a cererii, arată estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), potrivit CNBC. În timp ce consumul ţărilor europene membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică va coborî cu 190.000 de barili pe zi în acest an, după un declin de 510.000 de barili pe zi anul trecut, Asia va înregistra un plus de peste 500.000 de barili pe zi. Orientul Mijlociu şi America Latină vor avea, de asemenea, rate "decente" de creştere, potrivit AIE.

Carabulea va numi un nou şef la Banca Carpatica: Johan Gabriels, fostul preşedinte al RBS România

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea îl va numi la conducerea Băncii Comerciale Carpatica (BCC) pe Johan Gabriels, fostul preşedinte al RBS România, care va fi anunţat ca nou director general al băncii cel mai probabil săptămâna viitoare, au declarat surse bancare, potrivit Mediafax. Ilie Carabulea nu a dorit însă să comenteze informaţia. Negocierile au fost finalizate la sfârşitul anului trecut, dar omul de afaceri a refuzat în repetate rânduri să confirme înţelegerea.

CAPITAL

EXCLUSIV Un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit

Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta şi limita de împrumut micşorată sau anulată. Motivul? Băncile vor reevalua bonitatea clienţilor. Pe 20 decembrie 2012, Banca Naţională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare şi să le transmită spre aprobare la BNR. În afara faptului că noile reglementări fac tot mai strictă creditarea în valută, ultima portiţă pe care o mai aveau băncile comerciale pentru a putea acorda împrumuturi, chiar în lei, cardurile de credit şi descoperiturile de cont, se închide la rândul său. Articolul 17 din regulament stipulează clar că instituţiile de credit vor putea prelungi facilităţile de tip revolving (se reîntregesc automat după completarea sumei împrumutată) doar după reevaluarea capacităţii de rambursare a clientului odată la maximum cinci ani.

Guvernul Ponta nu a învăţat nimic din SCANDALUL PIB

Revizuirea mare a PIB a surprins doar guvernul orb la numeroasele semne de stagnare a economiei. Deşi şocat de "greşeala" INS, Victor Ponta a anunţat un buget pe 2013 bazat pe prognoze excesiv de optimiste. Că statisticile nu sunt infailibile, ci doar estimări care nu pot reflecta ca o oglindă perfectă complexitatea unei economii, suportând frecvent revizuiri, ştie orice elev care a citit puţină economie. Pentru Guvern, confirmarea acestei banale realităţi a fost şocantă. Victor Ponta l-a demis pe şeful Institutului Naţional de Statistică, cifrele revizuite în minus cu 22 miliarde de lei la PIB-ul din 2011 fiind găsite vinovate pentru imposibilitatea de a mai susţine, în 2013, toate promisiunile făcute înainte de alegeri.

CURIERUL NATIONAL

Timbrul de mediu poate falimenta transportatorii

Aplicarea timbrului de mediu în funcţie de capacitatea cilindrică ar duce la faliment afacerile transportatorilor şi-aşa afectaţi de numeroasele taxe impuse şi penalităţile de întârziere pe care trebuie să le plătească din cauza restricţiilor rutiere provocate de vremea neprielnică transportului. "CNR (Confederaţia Naţională Rutieră - formată din Federaţia Operatorilor Români de Transport, FORT, şi Federaţia Transportatorilor Europa - n. red.) consideră că trebuie luat în calcul faptul că transportatorii comerciali deţinători de licenţă publică de transport utilizează în operaţiunile de transport mărfuri şi pasageri autovehicule comerciale cu capacităţi cilindrice de peste 10.000 cmc.

Intervenţie militară franceză şi africană în Mali

Acţiunea are loc în conformitate cu rezoluţiile ONU, este aprobată de ţările africane, de comunitatea europeană şi de Washington. Preşedintele François Hollande a subliniat că Franţa nu urmăreşte interese particulare, ci doar oprirea ofensivei grupurilor teroriste islamiste şi sprijinirea forţelor africane de restabilire a integrităţii statului Mali şi a stabilităţii în vestul continentului african. Ocuparea, la mijlocul săptămânii trecute, de către grupuri înarmate islamiste a zonei din jurul localităţii Konna, situată la linia de front dintre nordul şi sudul ţării, a grăbit luarea deciziei Franţei şi a unor forţe militare africane (nigeriene şi somaleze) de a se lansa într-o intervenţie armată.

Antonescu vrea congres

"După ce facem acest congres, PNL va trebui să se comporte ca un partid mare şi într-un partid mare nu e loc de tumbe mici, pentru că nu se întâmplă nicăieri". Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că susţine excluderea din partid a primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pentru că a militat împotriva candidaţilor liberali, însă, dacă se va cere aceasta şi în cazul primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ar opta pentru o amânare, citează Mediafax.

Irlanda - în "febra aurului negru"

Preluarea de către Irlanda, la 1 ianuarie, a preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene a fost însoţită de un eveniment extrem de important pentru viitorul economic al insulei. Un apreciabil zăcământ de petrol a fost identificat în largul coastei de sud a insulei, în zona oraşului Cork, al doilea ca importanţă, după Dublin. Corespondenţii de presă în capitala irlandeză vorbesc deja de o "febră a aurului negru" la Cork, dar mai ales de speranţa irlandezilor că această "mană cerească" le va scoate din criză ţara greu încercată de austeritatea din ultimii ani. Potrivit specialiştilor, zăcământul, botezat cu numele de Barryfoe Field, ar putea deţine până la 280 milioane de barili de petrol, evaluaţi la 30 miliarde de euro. Lipseşte însă "un detaliu": găsirea a 1,5 miliarde de euro necesari începerii exploatării zăcământului.

Şeful HP a primit un bonus cu multe zerouri

Directorul general al HP, Meg Whitman, a primit pentru 2012, primul an petrecut la companie, un pachet de compensaţie financiară de 15,4 milioane de dolari, deşi compania a înregistrat o pierdere de 12,7 mld. dolari, iar acţiunile s-au depreciat cu 39%. Whitman a preluat conducerea HP în 2011 şi încearcă să revigoreze afacerile celui mai mare producător de PC-uri, care nu a reuşit să pătrundă pe piaţa gadget-urilor mobile. Vânzările companiei au scăzut anul trecut cu 5%, la 120,4 mld dolari. Scăderea cererii pentru computere tradiţionale în paralel cu creşterea explozivă a smartphone-urilor şi tabletelor ridică probleme grave industriei PC-ului, de la Microsoft la HP şi Dell. Vânzările de PC-uri au scăzut cu 6,4% la nivel mondial în ultimele 3 luni ale lui 2012, marcând primul declin din ultimii 11 ani în perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit estimărilor companiei de cercetare de piaţă IDC.

EVENIMENTUL ZILEI

Revoluţie comunistă în Sănătate. Un ministru liberal ataca sectorul privat şi descentralizarea

Unităţile medicale private nu vor mai primi contribuţii de la asigurările de sănătate din luna martie, iar spitalele judeţene descentralizate în mandatul lui Cseke Attila ar putea trece din nou în subordinea Ministerului Sănătăţii. Abia instalat la şefia Ministerului Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu anunţă măsuri menite să împovăreze şi mai mult clasa de mijloc, pe care din postura de liberal se laudă că o reprezintă. "În contractul-cadru pe 2013, care va intra în vigoare cel mai probabil la data de 1 martie, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate pentru unităţile spitaliceşti private, pentru ca fondurile publice să ajungă la spitalele publice", a anunţat, sâmbătă, la Târgu Mureş, ministrul.

Poliţia dă 4,5 milioane euro firmei pe care a anchetat-o pentru fraude

Societatea comercială care s-a îmbogăţit de pe urma gripei aviare şi care a fost anchetată de Direcţia de Investigare a Fraudelor a obţinut un nou contract cu IGPR. Firma care a obţinut contractul se numeşte SC Omnivet Impex SRL. Acţionarul principal care controlează această societate este Bogdan Ionuţ Nicolae. În 2006, în plin scandal privind gripa aviară, Poliţia Română (IGPR) a trimis presei un comunicat în care anunţa că ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor au finalizat un dosar deschis împotriva lui Nicolae Ştefan, directorul general al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Poliţia Română a anunţat, în noiembrie 2012, că vrea să achiziţioneze prin licitaţie publică reactivi pentru extracţie, cuantificare, electroforeză capilară şi interpretare a profilelor genetice, pentru care era dispusă să plătească 19.918.896 de lei, fără TVA.

DOCUMENT ZDROBITOR. EVZ va prezenta dovada că Andrei Marga ştia că nu poate să facă angajări la ICR!

Scandalul generat de pseudo-concursurile organizate de Andrei Marga pentru ocuparea unor posturi la filialele ICR din străinătate ia amploare. "Evenimentul Zilei" a intrat în posesia unui document-şoc care demonstrează că Andrei Marga ştia chiar de anul trecut că organizarea concursurilor nu are acoperire legală. Documentul prezentat în exclusivitate de Evenimentul Zilei vine doar la câteva zile după răspunsul dat de Ministerul Afacerilor Externe la solicitarea ziarului nostru referitoare la situaţia de la Institutul Cultural Român (ICR), prin care a recunoscut că nu pot fi organizate concursuri pentru noi angajări.

JURNALUL NATIONAL

Agentul ANI Horică, sub umbrela "blondei lui Boc"

Cynthia Curt, preşedinta CNI, refuză să controleze averea lui Horia Georgescu. Oana Stancu, Adrian Ursu şi echipa emisiunii "Exces de putere" de la Antena 3 au făcut noi dezvăluiri despre Horia Georgescu, şeful ANI, cel care ar trebui să vegheze la integritatea celor care ocupă posturi publice. Declaraţia de avere a şefului ANI a fost adusă în discuţie şi în trecut, acesta fiind foarte reticent să dea explicaţii cu privire la propria sa avere. Deşi au existat anchete care arătau că averea sa nu se regăsea în câştigurile reale, Horia Georgescu a refuzat să ofere explicaţii, indicând o sesizare către Consiliul Naţional de Integritate (CNI) sau susţinând că imobilele sau maşinile scumpe în care a fost văzut sunt de fapt ale părinţilor sau ale unor firme particulare la care aceştia ar fi acţionari.

"România trebuie să dispară de pe harta lumii". Declaraţia şoc a unui analist politic moldovean

Fostul deputat în parlamentul Republicii Moldova, actualul analist politic Andrei Safonov scrie într-un comentariu postat pe portalul de limbă rusă nr2.ru că "România trebuie dispară de pe harta lumii", aceasta fiind singura soluţie pentru a fi oprit "expansionismul românesc". Safonov aminteşte că miniştrii de externe ai Rusiei şi Ucrainei se vor întâlni la Cernăuţi pentru a discuta problema conflictului moldavo-transnistrean, locul nefiind ales întâmplător ci pentru că Bucovina de Nord este un teritoriu asupra căruia România are pretenţii. Safanov spune că întâlnirea ar fi un prilej ideal pentru ca Rusia şi Ucraina să-şi coordoneze eforturile de a combate expansionismul românesc.

"Doctorul" FMI soseşte mâine

România, victimă a "erorilor" de diagnostic: pe lângă calcularea greşită a PIB-ului, ţara noastră a trebuit să suporte o austeritate mai mare din cauza unui calcul greşit al FMI. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) soseşte mâine în România pentru a discuta cu autorităţile proiectul de buget pe anul în curs, în condiţiile în care un raport realizat de economistul-şef al instituţiei, Olivier Blanchard, a recunoscut că s-a exagerat cu austeritatea în politicile impuse statelor cu care instituţia are acorduri în derulare. Premierul Victor Ponta a prezentat acum câteva zile "starea bugetară a naţiuni" şi îşi propune întoarcerea la nivelurile de dinainte de venirea crizei. Ponta trebuie să primească girul FMI pe un buget care prevede majorarea pensiilor cu 4% conform legii, revenirea salariilor la situaţia din 2010 şi plata a 800 de milioane de euro pentru datoriile acumulate la medicamente, ceea ce duce la o suplimentare cu 0,3% a deficitului.

Reduceri de preţuri de 25% la mii de apartamente executate silit

Anul 2013 vine cu veşti bune pentru cei aflaţi în căutarea unei locuinţe, dar şi pentru cei interesaţi de investiţii imobiliare, după ce majoritatea băncilor au redus preţurile bunurilor aflate în executare silită cu 25%, potrivit datelor centralizate de Executari.com. De exemplu, după reducerea preţului cu 25%, o garsonieră în Bucureşti, pe Bulevardul Corneliu Coposu, în sectorul 3, cu o suprafaţă de 16,77 metri pătraţi valorează 8.460 euro. În Tulcea, pe strada Taberei numărul 38, o garsonieră cu 19,53 metri pătraţi este vândută la preţul de 7.500 de euro, în timp ce, în Arad, o garsonieră cu 33 metri pătraţi costă 8.500 de euro, iar, în Vaslui, la 26 de metri pătraţi preţul este de 4.250 de euro.

NATIONAL

Serviciile Secrete ii vaneaza pe oamenii de incredere ai lui Crin Antonescu

Rivalitatea "istorica" dntre serviciile secrete oficial recunoscute in tara noastra a depasit de nenumarate ori pana si limitele concurentei neloiale. Iata insa ca mai exista si exceptii, in care structurile de informatii se aliaza, avand un scop comun. Iar acum toate "tunurile" sunt puse pe Crin Antonescu, ai carui oameni de incredere implantati in diverse "fabrici de bani" bugetare sunt strict monitorizati. Chiar si daca acestia nu functioneaza la cel mai inalt nivelul de conducere al respectivelor institutii, ofiterii sub acoperire tot ii "vaneaza" pentru a le surprinde si cea mai mica implicare in "combinatii" financiare de partid la licitatiile care urmeaza a fi organizate.

Voiculescu, cercetat si pentru fals in declaratii

Dan Voiculescu s-ar putea capatui cu o noua ancheta penala, dupa ce Parchetul General a redeschis dosarul in care liderul conservator este acuzat de fals in declaratii. Povestea a debutat in 2008, cand parlamentarul Voiculescu a declarat in scris, pe propria-i raspundere, ca nu a colaborat cu Securitatea si nu a facut politie politica. Afirmatii contrazise de Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2011, care a decis, irevocabil, ca Dan Voiculescu a fost colaborator al fostei Securitati.

China se pregateste de un mare razboi

Conform analistilor economici si militari, China face stocuri de alimente si metale, ceea ce indica o pregatire de razboi, anunta Business Insider. Expertii in agricultura ai Natiunilor Unite sunt bulversati de cantitatea uriasa de orez importata de China, 2,6 milioane de tone de orez in 2012, fata de 575.000 de tone in 2011. In conditiile in care productia de orez proprie nu a fost afectata! In plus, China a importat in vrac aproape tot laptele praf pentru copii din Australia. Stocarea unor uriase cantitati de alimente este, pentru analistii militari, un indiciu pentru pregatirea unui razboi. In afara de alimente, China a cumparat, intr-o singura luna din 2012, mai mult aur decat rezerva Bancii Centrale Europene. De asemenea, in ultimele luni a facut stocari masive de minereu de fier si de cupru.

PUTEREA

Ministrul Nicolăescu deturnează banii viraţi de români la CNAS pentru a salva spitalele de stat. Dihonie în Sănătate

Spitalele private nu vor mai primi finanţare din partea statului, astfel încât cei 10% din banii CNAS vor merge, începând din luna martie, la spitalele de stat, a anunţat ministrul liberal Eugen Nicolăescu. Mai mult, el se gândeşte la o modalitate prin care să nu le mai permită medicilor să lucreze, în acelaşi timp, în clinici de stat şi private. Măsura tăierii fondurilor este însă contestată de cei din privat, care spun că nu vor fi afectaţi neapărat ei, ci direct pacienţii. Printre alte măsuri "revoluţionare", anunţate la grămadă de Nicolăescu, se mai numără readucerea spitalelor judeţene de urgenţă în subordinea ministerului şi plata medicilor după performanţă.

Bulibăşeala revocării judecătorului Cristi Dănileţ din CSM

Cristi Vasilică Dănileţ este membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O parte dintre colegii de breaslă au considerat însă că Dănileţ vrea mai degrabă să-şi promoveze propria imagine decât interesele judecătorilor când a participat, la începutul acestui an, la o procedură netransparentă de alegere a conducerii CSM. Astfel s-a ajuns ca în acest moment votul pentru revocarea judecătorului Dănileţ să fie în plină desfăşurare. Pentru excluderea lui Dănileţ, 89 din totalul de 177 de instanţe judecătoreşti din România trebuie să fie de acord cu excluderea. Procedura prevede ca în fiecare instanţă două treimi din judecători să fie de acord cu revocarea. Până în acest moment, 43 de judecătorii sunt de acord cu revocarea.

Contracte bilaterale fără "băieţi deştepţi"

Autorităţile statului se pregătesc să introducă noi modalităţi de tranzacţionare a energiei pe bursa de electricitate, după mai multe proteste ale "energeticienilor" şi după ce Comisia Europeană a iniţiat o investigaţie cu privire la modul de funcţionare a acestei burse. Mai mult, comercianţii de energie susţin că, astfel, se pot obţine preţuri mai mici la curentul electric. Noua lege a energiei, apărută în 2012, a introdus restricţionări de comercializare, ca să nu mai apară fenomene gen "băieţii deştepţi", dar au blocat alte tranzacţii oneste. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică Regulamentul privind tranzacţionarea pe piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică. Legea energiei electrice şi gazelor nr. 123/2012 impune tranzacţii transparente, numai prin intermediul OPCOM (n.r. - bursa de energie de la Bucureşti).

ROMANIA LIBERA

Gyorgy Frunda: "Dan Voiculescu trebuie să aparţină trecutului"

Gyorgy Frunda, 62 de ani, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme juridice, spune că în Uniunea Europeană doar România, Slovacia şi Slovenia se mai declară state naţionale şi că analizele constituţionale şi politice demonstrează că această sintagmă nu mai este acoperitoare pentru România, câtă vreme multe dintre deciziile ţării se iau la Bruxelles sau Strasbourg. Frunda nu este suspendat din UDMR pe perioada în care îl consiliază pe Victor Ponta şi consideră că va fi "o punte de legătură" între Uniune şi Guvern, deşi ar fi fost mai bine ca UDMR să fie la guvernare. Când vorbeşte despre Dan Voiculescu, noul consilier al premierului declară că nu e "mândru că trebuie să-şi împartă viaţa politică alături de un colaborator al Securităţii", care dă dovadă de un naţionalism "similar perioadei Ceauşescu"

Marile probleme din spatele datoriei publice mici

Aparent, România stă bine la capitolul datorie publică. Doar 35% din PIB (51 miliarde euro), în condiţiile în care media zonei euro a ajuns la 90%, nu pare o calamitate (Italia are 126%, Portugalia 117%, Irlanda 111%, ca să nu mai vorbim de Grecia cu 150%). Premierul Ponta amintea în discursul său despre starea naţiunii despre cei 2.500 euro ce i-ar reveni fiecărui roman de plată din cei 7.000 cât reprezintă PIB-ul/locuitor, o sumă ce pare uşor de digerat chiar şi în condiţiile în care se majorează anual cu aproximativ 150 de euro (corespunzător unui deficit bugetar de 2% din PIB). Optica se schimbă însă radical dacă ne uităm la dobânzile de refinanţare, tendinţele demografice, numărul de salariaţi din economie, datoria privată fără garanţii de stat.

ZIARUL FINANCIAR

Bugetul 2013: 18 pagini şi restul este încă tăcere. Plus că cea mai mare parte din dezechilibrele economice şi creşterea datoriei statului a venit din guvernarea PDL-PSD 2009, când Ponta a fost ministru

Premierul Victor Ponta a prezentat joi timp de două ore în power-point şi în euro câteva linii pentru bugetul de stat pe 2013. Pentru ca lumea să înţeleagă cum e cu bugetul, cea mai importantă lege a unui stat într-un an, premierul a rezumat în 18 pagini cărţulia de aproape două kilograme şi câteva sute de pagini care se plimbă la începutul fiecărui an prin Parlament şi al cărei parcurs prin creşteri sau tăieri din poziţiile bugetare este urmărit lacom de câteva sute de ochi care se pregătesc să vândă ceva statului sau să-şi extragă rentele anuale. Victor Ponta a prezentat simplu cât încasează statul, pe ce se duc banii, care sunt datoriile acumulate de stat (premierul a uitat să spună că acea creştere a datoriei din ultimii patru ani are în special la bază guvernul PDL-PSD din 2009, când el era ministru) şi care sunt problemele istorice lăsate moştenire de predecesori pe care Guvernul lui trebuie să le rezolve şi să le plătească.

Pentru prima dată după 22 de ani, statul şi-a evaluat activele pe care le mai deţine: 200 miliarde de euro

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că guvernul a avut o poziţie prudentă şi conservatoare în construcţia bugetului, iar principalul obiectiv va fi reforma investiţiilor statului: vor fi finanţate numai cele care sunt finalizate în proporţie de 80%. Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat într-un interviu acordat ZF pe tema bugetului pe 2013 că guvernul Ponta a început acum câteva luni o inventariere a activelor pe care le mai deţine statul, atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul activelor deţinute de companiile de stat. Conform acestei inventarieri, activele statului - active fixe corporale - ale instituţiilor publice şi companiilor de stat se ridică la 841 mld. lei, adică aproape 200 mld. euro. În acest moment datoria publică a statului este de 51 mld. euro.

Băncile încep anul cu reduceri de dobânzi la depozite. Ce se întâmplă cu creditele?

BRD, a doua bancă din sistem după activele deţinute, a redus cu un sfert de punct procentual dobânzile plătite la depozitele la termen în euro cu scadenţa de 3, 6 şi 12 luni, nivelul bonificaţiei ajungând în prezent la un maxim de 3,25% pe an. Dobânda la depozitele în euro cu scadenţa la o lună a fost micşorată cu 0,3 puncte, până la 2,3% pe an. Turcii de la Garanti au tăiat o jumătate de punct din dobânzile la depozitele în euro, acestea fiind cuprinse în prezent între 2,7% şi 2,95% pe an. Cea mai mică dobândă, de 2,7% pe an, este plătită la depozitele cu scadenţa la o lună, în timp ce sumele economisite pe 3, 6 şi nouă luni sunt bonificate cu 2,95% pe an.

"Perversiunea grotescă" a Marii Britanii: Premierul britanic ar putea ţine un discurs anti-UE în ziua semnării celui mai important tratat franco-german

Premierul britanic David Cameron a uimit Berlinul cu încercarea de a ţine un controversat discurs despre modificarea statutului ţării de membru al UE în aceeaşi zi în care Franţa şi Germania comemorează reconcilierea de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Financial Times. Pentru a dramatiza şi mai mult momentul, Cameron ia în considerare să ţină discursul în Germania. Cabinetul cancelarului Angela Merkel s-ar afla în contact direct cu cabinetul premierului pentru a discuta acest eveniment. "Este o nebunie. Domnul Cameron ar trebui să aibă un pic de respect. Este o reacţie ursuză şi o încercare de a fura titlurile ştirilor", a afirmat un oficial german. Alegerea celei de-a 50 aniversări a semnării celui mai important tratat franco-german pentru a ţine un important discurs anti-UE este "o perversiune grotescă", a spus Denis MacShane, fost ministru britanic pentru Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb