REVISTA PRESEI - 14.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 iulie 2010

ADEVĂRUL

Păcăleala Dăbuleni

Românii cumpără de câteva săptămâni pepeni vânduţi sub celebrul brand oltenesc, fără să ştie că o mare parte din marfă este adusă cu vaporul din Grecia sau Turcia. "Adevărul" vă introduce în culisele marketingului de tarabă şi vă învaţă cum să deosebiţi un pepene românesc de unul străin după mărime, culoare şi coajă.

Oamenii lui Geoană maziliţi de Ponta

Mulţi din liderii filialelor judeţene fideli lui Mircea Geoană şi-au pierdut funcţiile şi influenţa în partid, în urma alegerilor interne. Printre "supravieţuitorii" valului de schimbări se află Viorel Hrebenciuc, care se menţine în fruntea organizaţiei PSD Băcău, de mai bine de un deceniu. Înaintea congresului PSD ce va avea loc la toamnă, conducerea centrală a social-democraţilor a început să facă ordine în teritoriu, impunând o nouă garnitură de lideri locali.

Vârf de sezon pe litoral cu preţuri din 2009

Din acest weekend, hotelierii măresc tarifele pentru sejururile de la Marea Neagră. Chiar şi după această majorare, preţurile sunt mai mici decât cele practicate în vara anului trecut. Peste 65.000 de turişti şi-au petrecut weekendul trecut pe litoral. Pentru următoarea perioadă, hotelierii aşteaptă o creştere de peste 5.000 de vizitatori.

Profeţiile apocaliptice ale lui Fidel Castro: război nuclear

Îmbrăcat sport, cu bluză de trening şi cămaşă în carouri, Castro a apărut la televiziunea cubaneză, în cadrul unei emisiuni numite "Masa rotundă". Deşi vizibil marcat de boală şi vârstă (a împlinit 83 de ani), liderul comunist a părut coerent, profeţind, timp de o oră, prăbuşirea lumii, aşa cum o cunoaştem azi. "Il lider maximo" a ignorat problemele interne ale Cubei, vorbindu-le conaţionalilor despre pericolul unui război nuclear, declanşat în Orientul Mijlociu, în urma unei confruntări directe între Statele Unite şi Iran.

Petardele lui Vlădescu tulbura economia

Eventuala trecere de la cota unică la impozitarea progresivă a veniturilor, anunţată "fără mandat" de către ministrul Finanţelor, creează confuzie în mediul de afaceri. Stabilitatea fiscală era ultima certitudine pe care se mai bazau, cât de cât, micile şi marile afaceri. De ieri, nici aceasta nu mai e o certitudine.

Şeful Siemens: rolul băncilor se va diminua

Peter Loescher, preşedintele Siemens AG, mizează pe rolul industriei în revenirea economiilor şi spune că băncile îşi vor pierde din importanţă. Multe state vor să consolideze rolul producţiei industriale în economiile lor naţionale. Vor câştiga cele care se vor axa pe inovaţie şi tehnologii ecologice.

Reguli bancare noi, abia din 2020

Nevoia reformării sistemului bancar a fost subliniată de liderii lumii în repetate rânduri, însă ar putea fi amânată încă 10 ani. Franţa şi Germania se opun aplicării imediate a noilor reguli, susţinând că băncile au nevoie de timp şi de creştere economică pentru a le putea face faţă.

CURENTUL

Elan Schwartzenberg - noul Nati Meir al politicii româneşti

Cristi Brancu, "reputat" jurnalist din categoria celora care îşi îngroaşă audienţa cu chiloţăreli şi piţipoance ieftine, ne explică cum că şi emisiunile de monden de la Antenele felixiene trebuie să aibă conotaţii politice pentru a-l slugărnici şi mai bine pe turnătorul Voiculescu. Astfel, golănaşul parvenit Elan Schwartzenberg, invitat de obicei pentru a se bălăcări cu fosta soaţă Mihaela Rădulescu sau să vorbească despre aventurile sale de Dorobanţi, a ajuns mai nou să fie victimă politică a sistemului ticăloşit.

Vântu a fost informator şi la Miliţie?

Potrivit datelor sosite la redacţia ziarului "Curentul", după apariţia anchetei Hotnews care a demonstrat că Sorin Ovidiu Vântu ar fi fost informator al Securităţii, patronul de la iRealitatea tv ar fi fost şi turnător la Miliţie. Conform informaţiilor primite, Vântu se înhăitase, înainte de 1990, cu celebrii bişniţari din Roman, fraţii Duma, şi cu Liviu Solomon, toţi condamnaţi pentru tålhărie.

Primarul Poteraş - mogul de Bucureşti

Zilele trecute a fost lansat un nou săptămånal în Capitală, intitulat, cum altfel, "Bucureşteanul". În spiritul transparenţei, vă informăm că noul mogul al Capitalei este nimeni altul decåt primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, iar redactorul-şef al noii publicaţii este Viorel Sima, fost şef la "Atac la persoană" şi "Ziarul".

Ecluze, de Tia Şerbănescu

Pånă la urmă, calculele dlor Băsescu şi Blaga au salvat teoretic Galaţiul - fiindcă practic l-a salvat un cetăţean care lucrase la Canal şi care l-a sfătuit pe premierul Boc să deschidă ecluzele. Acesta l-a ascultat şi Dunărea a scăzut imediat. E un semn bun că oamenii se implică şi au idei, e bine că premierul a ţinut seama de ele dar e rău că specialiştilor noştri, din guvern şi din politică, nu le-a dat prin cap o asemenea soluţie. Nici măcar dlui Iliescu, mare specialist în hidro şi hidre.

Utopia lui Antonescu: să guverneze singur fără succesori ai FSN

După ce a încercat în zadar să construiască o alianţă de convenienţă cu social-democraţii şi a declarat război total guvernării democrat-liberale, preşedintele PNL Crin Antonescu a intrat pe drumul greşit al autoizolării politice, ieşind la rampă cu utopii tipice vacanţei parlamentare, fără a avea o strategie politică definită momentului recesiunii economice. Astfel, Crin a declarat, ieri, că PNL vrea la guvernare singur, fără succesori ai FSN-ului, precizånd că prioritatea liberalilor este să ofere o variantă la guvernul actual.

CURIERUL NAŢIONAL

Criza soluţiilor de criză

România trebuie să treacă la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem, a declarat ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu. El susţine că actuala cotă unică de 16% nu mai poate susţine bugetul, în condiţiile în care recesiunea va fi în acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte, informează NewsIn.

CNVM: Silaghi a evitat înregistrarea convorbirilor cu traderii

Comisia Naţională a Valorilor Imobiliare (CNVM) a constatat, în urma verificărilor care stau la baza unui raport remis DIICOT, că fostul vicepreşedinte al CA al Băncii Transilvania (BT) Claudiu Silaghi, trimis în judecată pentru modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii, comunica pe mobil cu traderii SSIF IFB Finwest pentru ca discuţiile să nu poată fi înregistrate în evidenţa societăţii de brokeraj.

Estonia a primit acordul de intrare în zona euro

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană şi-au dat marţi acordul final pentru acceptarea Estoniei în zona euro de la începutul anului 2011 şi au stabilit un curs de schimb pentru conversia coroanei estoniene în euro, transmite Reuters citat de Mediafax. Estonia va deveni cel de-al 17-lea membru al zonei euro, după ce a reuşit să îndeplinească toate cerinţele în privinţa inflaţiei, deficitului bugetar, datoriei publice, dobânzilor şi stabilităţii monetare.

Plafonul minim de garantare a depozitelor a depozitelor va fi, până la sfârşitul anului, de 100.000 euro

Continuând şirul măsurilor menite să-i protejeze pe deţinătorii de conturi bancare, pe micii investitori şi pe beneficiarii poliţelor de asigurare, CE a elaborat un nou pachet de propuneri în vederea îmbunătăţirii transparenţei şi a gradului de responsabilitate din sectorul bancar. Potrivit acestuia, până la sfârşitul acestui an plafonul minim de garantare a depozitelor va ajunge de la 50.000 euro la 100.000 euro, iar nivelul minim al despăgubirilor pentru investitori va creşte de la 20.000 la 50.000 de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Macovei: Ultima şansă pentru Legea ANI e la CCR

Eurodeputatul Monica Macovei acuză guvernul de "manevra" secretizării averilor şi aşteaptă ca judecătorii să reintroducă declaraţiile publice. Cu câteva ore înainte ca preşedintele Traian Băsescu să retrimită la Curtea Constituţională Legea ANI care secretizează averile, eurodeputatul Monica Macovei declara, într-un interviu acordat EVZ, că aceasta ar fi ultima şansă ca actul normativ să fie corectat.

Tragedia din Suceava: Statul i-a lăsat să moară în grija familiei

O familie din satul sucevean Gemenea şi-a pierdut, în câteva ore, patru dintre copii, după ce mama a plecat în sat şi i-a lăsat cu tatăl surdomut. Patru fraţi cu vârste între 3 şi 8 ani, din satul sucevean Gemenea, au murit asfixiaţi, luni seară, într-o ladă cu făină din care nu au mai putut să iasă, după ce capacul a căzut peste ei, iar încuietoarea metalică i-a blocat pe dinăuntru.

Peste 150.000.000 de euro pentru pregătirea angajaţilor

Şase noi linii de finanţare, cu o valoarea totală de 600 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro), care vor putea fi accesate atât de instituţiile statului, cât şi de firme şi asociaţii private, vor fi lansate în luna august de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Asta, odată cu o linie de finanţare de aproape 85 de milioane de lei, destinată exclusiv modernizării Serviciului Public de Ocupare.

RCS&RDS pune o taxă forţată de 5 lei pe abonat

După o criză de capital în care mai toate companiile mari au avut pierderi în ultimii ani, unele dintre acestea s-au hotărât să-şi recupereze banii pe spinarea clientului. Cam aşa pare şi cazul celor de la RCS&RDS, care în ultimele două luni au aplicat o nouă taxă la majoritatea contractelor pe care le au în derulare. Numită oficial, pe chitanţă, comision sau taxă de mentenanţă, RCS&RDS cere fiecărui client câte 5 lei în plus la factură.

FINANCIARUL

Guvernul a tăiat abuziv 25% din salariile BNR

Personalul BNR va avea salariile diminuate cu 25%, la fel ca şi în alte patru instituţii care nu sunt finanţate din bani publici. BCE a afirmat că măsura poate fi asimilată unei finanţări monetare a bugetului de stat, lucru interzis prin statutul BNR, şi poate afecta independenţa băncii. Guvernul nu a ţinut seama de BCE, pe care a consultat-o după ce legea a fost adoptată, deşi era obligat să o facă înainte.

15 multimilionari şi datoriile lor la stat de un sfert de miliard de lei

Incapacitatea actualului guvern de a colecta datoriile firmelor determină luarea unor măsuri prin care întreaga populaţie să suporte noi biruri care să completeze "aroganţa" milionarilor datornici. În acest timp oamenii de afaceri dau lecţii de "business" şi îşi etalează bogăţiile prin topurile revistelor, dar averea lor îi face campioni şi la "mari datornici la bugetul statului".

Comisioanele bancare din România, de 162,25 euro/an, printre cele mai ridicate din UE

Conform unui document realizat de experţi financiari francezi, nivelul comisioanelor bancare din România este printre cel mai ridicat din Uniunea Europeană, de 162,25 euro/an. Dintre cele 27 de state membre, ţara noastră ocupă locul 23, fiind urmată doar de Cehia, Spania, Letonia şi Italia. Comparativ cu un clasament similar al Comisiei Europene din 2009, unde eram plasaţi mult mai sus, pe locul 16, topul francez ţine cont şi de paritatea puterii de cumpărare.

GÂNDUL

În urma decretului de amnistie fiscală. Cum au scos 1.000 de italieni din românia 200 milioane de euro, bani negri

Circa 200 milioane euro, "bani negri" deţinuţi de 1.147 cetăţeni italieni în România, au părăsit ţara noastră cu destinaţia Italia, între 15 septembrie 2009 şi 30 aprilie 2010, au constatat autorităţile fiscale de la Roma. În urma încheierii perioadei de amnistie fiscală, în care evazioniştii au fost invitaţi să-şi aducă banii ascunşi peste hotare, oficialii italieni au fost surprinşi să descopere că România se înscrie pe o listă neoficială a "paradisurilor fiscale".

Creditul last-minute. Cum se împrumută România de pe-o zi pe alta pentru că nu mai are bani

Pentru că băncile refuză să împrumute Finanţele, pe termen mediu şi lung, la dobânzi rezonabile, de cel mult 7%, ministerul apelează la creditele pe termen foarte scurt, pentru care bancherii cer doar 4-5% pe an. Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi un miliard de lei de la băncile comerciale la o dobândă de 4,62% pe an, maturitatea creditului fiind de 14 zile.

Primul bloc de lux demolat. Arhitectul Capitalei: "Zeci ar trebui demolate"

Judecătoria sectorului 2 a dat o decizie istorică. Prima construcţie din Bucureşti ridicată pe un teren privat va fi demolată. Este vorba de un bloc cu opt etaje situat pe strada Aurel Vlaicu nr. 120-122. Imobilul rezidenţial a fost ridicat cu o amprentă la sol mult mai mare decât prevedea autorizaţia de construcţie. Arhitectul-şef al sectorului 2, Bogdan Pârvanu, susţine că depăşirea amprentei la sol nu a fost singura ilegalitate.

Marko despre "opozantul" Frunda: "Greşeşte foarte mult, caută popularitate".

Preşedintele UDMR, Marko Bela, l-a acuzat pe colegul său de formaţiune, senatorul Gyorgy Frunda, că ieşirile publice din ultima vreme în care cerea ieşirea Uniunii de la guvernare sunt "greşite" şi făcute doar pentru a câştiga popularitate, lucru deloc "cinstit". "Domnul senator Frunda este împotriva a tot ceea ce facem în ultima vreme.

Pensiile "eurocraţilor" fac 1,2 miliarde euro

Britanicii sunt intrigaţi că trebuie să contribuie cu 162 milioane euro la acest fond, pentru "privilegiaţi" care se pensionează la 60 de ani. De zece ori mai mare decât pensia medie din Regatul Unit (UK) este pensia unui funcţionar care a lucrat pentru instituţiile europene, a constatat The Daily Telegraph. Şi mai grav de atât, consideră publicaţia, este faptul că, în timp ce pensiile britanicilor scad, cele ale "eurocraţilor" nu par să cunoască nicidecum efectele crizei economice din majoritatea statelor UE.

JURNALUL NAŢIONAL

Valul lui Traian versus vila lui Videanu

Pedeliştii îşi vor desemna până la 15 august o nouă conducere, sub titlul de "echipă de prim-vicepreşedinţi cu atribuţii clare", care să conducă partidul până la alegerile interne din 2011 şi mai ales care să îi fie pe plac lui Traian Băsescu. Miza desemnării noii echipe de şefi în PDL este de fapt plantarea fidelilor lui Traian Băsescu pe funcţii în locul vechii gărzi a democraţilor, sacrificatul principal urmând să fie Adriean Videanu, care va pierde funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.

Povestea hârtiei din coji de ceapă

Pe Răzvan Supuran îl cunoşti abia după ce deschizi uşa atelierului său de hârtie. Nu-i place să vorbească mult. Deşi o grămadă de timp a fost ziarist şi meseria l-a forţat să intre în contact cu o lume pestriţă. Nu-i place să piardă vremea fără ca măcar să iasă ceva din visarea sa. Este într-o permanentă căutare.

Tokes, cel mai bun agent al spionajului maghiar

Pastorul Laszlo Tokes este considerat astăzi de istorie scânteia care a dus la revolta de la Timişoara din 1989 şi care a provocat în doar câteva zile dărâmarea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu. Dar aceasta este doar partea romanţată şi dorită a fi pusă în valoare, fiindcă pastorul a fost băgat cu sârg în chestiunile lumeşti.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cine mai angajează azi în România

Criza economică a schimbat radical portretul-robot al angajatorului mare din România. Dacă înainte de şubrezirea economiei el era fie din domeniul construcţiilor, fie din cel financiar , activa în 90% din cazuri în Bucureşti şi nu se uita neapărat la calificarea candidatului (cazurile directorilor de sucursale cu liceul la bază sunt notorii), acum el este de cele mai multe ori din domeniul tehnologiei înalte sau din cel al serviciilor conexe şi caută obligatoriu forţă de muncă supracalificată şi cunoscătoare de limbi străine.

Degeaba umblăm la cota unică

Argumentul ministrului Vlădescu este că actuala cotă unică de 16% nu mai poate susţine bugetul. Reintroducerea sistemului de impozitare progresivă a veniturilor şi reducerea TVA sunt considerate de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, mijloacele prin care va fi resuscitat bugetul de stat în condiţiie în care şi în acest an ne vom scălda în recesiune, iar perspectivele eonomice pentru 2011 nu sunt deloc încurajatoare.

Ambasadorul Franţei: "Care măsuri anticriză ale guvernului român?"

Henri Paul:"multe state au luate deja măsuri de austeritate şi cele de acum sunt măsuri suplimentare. Diferenţa este că, de când sunt în România nu am văzut nici un fel de măsură de austeritate din partea guvernului român. Din 2007, chiar din 2006, au existat măsuri de austeritate în Franţa. S-au făcut economii, s-au redus posturi. Diferenţa e că în România s-a întâmplat pe dos: au fost sporite cheltuielile şi au fost create birouri iar efectivele au fost sporite.

China: SUA stau mai rau

China intra in razboiul evaluariilor financiare, cu opinii contrare fata de cei trei giganti consacrati- Moody"s, Standard&Poor"s si Fitch, amenintati deja de oficialii europeni ca vor ramane fara monopol. Nu Statele Unite, ci China este cel mai sigur stat din lume, spune agentia chineza de rating Dagond, care si-a publicat evaluarile de tara. Chinezii au mai exclus de pe lista celor mai sigure state Germania , Franta si Marea Britanie, dar au pastrat evaluarea AAA pentru tarile mici: Norvegia, Danemarca, Luxemburg, elvetia si Singapore.

ZIARUL FINANCIAR

Kazahii vor să facă din nou statul acţionar la Petromidia

Grupul kazah KazMunaiGaz a informat oficial Guvernul că intenţionează să achite numai 100 de milioane de dolari cash din datoria de aproape 600 mil. euro (750 mil. dolari) către statul român, iar restul să fie convertit în acţiuni la Rompetrol. Autorităţile tot mai caută soluţii pentru a obţine bani gheaţă, chiar printr-o eşalonare a datoriei pe doi sau trei ani, au declarat pentru ZF surse oficiale.

Nici cei care şi-au achitat maşinile în iunie nu au scăpat de majorarea TVA

Clientii care au achitat integral preţul maşinii noi înainte de majorarea TVA şi nu le-a fost livrat automobilul înainte de 1 iulie vor plăti în momentul livrării diferenţa dintre preţul calculat cu taxa de 19% şi cel cu 24%, diferenţă care pleacă de la 300 de euro şi poate ajunge şi la câteva mii de euro. În acest caz, factura iniţială este stornată, iar cea finală este calculată cu taxa majorată.

Cum a ajuns un site de ştiri cu plată să facă agenda publică din Franţa

Mediapart, un site de ştiri cu plată, care nu publică reclame, a ajuns epicentrul celui mai mare scandal politic din Franţa, în care este implicat preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi moştenitoarei L"Oréal Liliane Bettencourt, relatează The Guardian. Site-ul a publicat mai multe înregistrări în care sunt implicaţi mai mulţi politicieni francezi, printre care şi actualul ministru al muncii Eric Woerth. Site-ul a făcut luna trecută publice înregistrări ale unor conversaţii telefonice între Liliane Bettencourt şi Patrice de Maistre, administratorul averii sale.

Patriciu şi-a pus numele pe businessul imobiliar, o afacere de 1,3 mld. euro

Miliardarul Dinu Patriciu, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri români, şi-a reunit operaţiunile imobiliare sub un singur brand - DinuPatriciuGlobalServices - prin care va fi administrat portofoliul de proprietăţi deţinute în România, Germania şi alte ţări europene, evaluat la 1,3 miliarde de euro. Patriciu controla fondul de investiţii Black Sea Global Properties (BSGP) şi compania de administrare a activelor Quintet Asset Management, afaceri care vor fi reunite sub un singur brand.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb