• ADEVARUL
• Cinismul Legii salarizării
Opinia publică realizează abia în aceste zile cât este de cinică Legea salarizării unitare (Legea 153/2017). Dacă partidul ce a elaborat legea, cu surle şi trâmbiţe, cu promisiuni de majorări, ba chiar de dublări de venituri, este de un cinism absolut, nu la fel ne-am fi aşteptat de la restul decidenţilor (partide parlamentare, preşedinţie, organizaţii sindicale etc.). În primul rând, aşa-zisa dublare a veniturilor se face într-un interval de 6 ani, adică între 2018 şi 2022, astfel încât veniturile să crească în mod treptat până când vor atinge, în 2022, anumite trepte prevăzute în anexele legii. În al doilea rând, parlamentarii vor avea veniturile dublate încă de acum (adică de la 1 iulie 2017), nicidecum în decurs de 6 ani. De altfel,legea consfinţeşte statutul special, adică deasupra legilor, pentru un uriaş număr de persoane - avand în vedere pensiile speciale.
• Ce fel de ţară ne pregăteşte Liviu Dragnea. Primele tendinţe
Luaţi cu treburile, omitem să observăm că de vreo jumătate de an, tiptil-tiptil şi prin iniţiative aparent disparate, dar care curg în acelaşi sens, se schimbă din temelii fundamentele pe care se sprijinea până acum această ţară. Cum actuala majoritate a dovedit deja că nu face nimic întâmplător şi că nu iese din cuvântul liderului nici când riscă ridicolul absolut, cred că putem credita cu acest demers gândirea politică a lui Liviu Dragnea. O primă observaţie este aceea că PSD pare să fi renunţat pe termen lung la ideea de a câştiga preşedinţia ţării. Decizia, dacă ea există, e una corectă. Practic, ultima dată când PSD a câştigat pe bune prezidenţialele a fost în 1992, adică acum 25 de ani.
• Cum le închide Dragnea gura opozanţilor din partid: funcţii şi milioane de euro de la buget
Liderul PSD Liviu Dragnea le-a oferit funcţii şi bani din bugetul de stat social-democraţilor care au criticat Guvernul Tudose. Cele mai elocvente nume sunt Eugen Teodorovici şi Marian Oprişan, dar procesul de înăbuşire a opoziţiei din partid continuă. Potrivit unor surse din PSD, Teodorovici se aştepta să fie numit ministru, însă Dragnea s-a opus. După câteva zile în care s-a războit cu propriul partid, Teodorovici a fost numit consilier onorific al premierului Tudose. În prima săptămână de guvernare Tudose, Dragnea l-a împăcat şi pe Oprişan. Executivul a alocat suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică.
• Noua lege RCA a intrat în vigoare
Noua lege RCA vine cu poliţe mai scumpe pentru şoferii imprudenţi, despăgubiri mai rapide, dar şi cu obligaţia ca şoferii să predea la poliţie plăcuţele de înmatriculare dacă nu mai prelungesc contractul de asigurare. Noua lege RCA a intrat în vigoare în data de 12 iulie. Cetăţenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru maşinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Specialiştii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunţe din timp pe clienţi când le expiră poliţa de asigurare. Atât asigurătorii, cât şi intermediarii de asigurări trebuie să le dea şoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia.
• Siria, zonă de testare pentru noile arme ruseşti
Serghei Şoighu, ministrul rus al Apărării, la începutul acestui an, venea cu un mesaj de forţă în logica declaraţiilor cele mai dure din perioada Războiului Rece, atunci când "cursa înarmării" era, cum a devenit şi acum, primul dintre argumentele cu care URSS, ca şi Rusia de azi, încerca să-şi impună statutul de supraputere: "În luptele din Siria au fost testate şi ameliorate 162 de tipuri de arme moderne. Aceste teste s-au dovedit foarte eficace. Printre acestea, au fost cele în care a au fost folosite avioanele Su-305M şi Su-34 precum şi elicopterele MI-28 n şi Ka-52. A fost vorba despre prima folosire de muniţii şi rachete de croazieră cu ghidaj de precizie lansate de pe mare în condiţii de luptă".
• Dublu standard. Scandalul alimentelor pentru "Est", de calitate mai proastă decât cele pentru "Vest"
După ce oficialii cehi au descoperit că doar trei dintre cele 21 de produse conţineau aceleaşi ingrediente ca alimentele distribuite de multinaţionale în ţările vest-europene, specialiştii români spun că se aşteaptă ca rezultatele studiului făcut de Ministerul Agriculturii de la noi să arate că produsele comercializate în România sunt mai slabe calitativ şi nutriţional. Zilele trecute cehii au descoperit că, deşi cumpără aceleaşi mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în ţara lor diferă şi sunt mai slabe din punct de vedere nutriţional şi calitativ. Mai exact, aceştia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleaşi ingrdiente ca în magazinele din vest.
• BANCHERUL
• Patria Bank vrea să devina o noua bancă de succes listată la Bursă
Patria Bank, noua banca rezultată după preluarea Băncii Carpatica, îşi propune să urmeze modelul de succes al Băncii Transilvania (BT), de finanţare pe Bursă, urmând un model de afaceri inovator, in care a acumulat experienţă: incluziunea financiara a zonei rurale nebancarizate, in special finanţarea micilor întreprinzători de la sate si din oraşele mici, prin intermediul serviciilor bancare digitalizate mobile, au spus ieri reprezentanţii băncii. Declaraţiile au fost făcute la sediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), in cadrul unei conferinţe prilejuite de schimbarea simbolului bursier al Patria Bank din BCC in PBK.
• COTIDIANUL
• Kovesi, procuror de televizor - Cornel Nistorescu
DNA-ul se autosesizează la articole din presă. În agitata noastră republică, s-a mai întîmplat de cîteva ori. Fie a fost folosită o anonimă, fie a fost folosit un articol de presă. Dar de fiecare dată s-a lăsat cu o condamnare. Autosesizarea DNA-ului, adică a Laurei Codruţa Kovesi, miroase a operaţiune orchestrată. Hop-ţop, apar două-trei articole fără nici un facsimil, fără nici o înregistrare, fără nici o declaraţie de martor, numai cu imagini de promovare turistică a Braziliei (nişte jurnalişti cam tîmpiţi au amestecat imagini din Brazilia cu unele ale unui resort de pe un atol din Insulele Maldive din Oceanul Indian) şi, gata, DNA-ul anunţă autosesizarea în cazul lui Liviu Dragnea. Mie îmi miroase a lucrătură. În acest caz, s-ar putea să nu avem de-a face cu o operaţiune românească, deşi oamenii cu experienţă din fosta Securitate şi din SRI ştiu foarte bine cum se pune la cale un scandal de presă..
• Ţara care ar putea construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Premierul Mihai Tudose a avut, joi, o întâlnire cu o delegaţie oficială din China, condusă de liderul Partidului Comunist, Liu Yunshan, unul dintre subiectele discutate fiind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a spus că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcţia lor. De asemenea, s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria despre posibilitatea înfiinţării unei curse aeriene directe Bucureşti-Beijing şi potenţialul portului Constanţa de a funcţiona ca hub comercial important între Asia şi Europa. Oficialul chinez a menţionat că, pentru următorii 5 ani, China preconizează că va importa produse în valoare de 8.000 mld. dolari şi îşi propune să investească peste hotare 750 mld. dolari.
• CURIERUL NATIONAL
• Învăţământul profesional, o problemă?
Sistemul educativ românesc este reglementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011. Fiecare nivel educativ are propria sa formă de organizare şi este subiectul legislaţiei în vigoare. Învăţământul este foarte important, pentru că el pregăteşte viitorul ţării, sistemul de învăţământ românesc fiind într-un continuu proces de reorganizare, modernizare şi adaptare la noile cerinţe ale societăţii. Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, numărul total al elevilor şi studenţilor în anul şcolar şi universitar 2016 - 2017 a fost de 3.597.300, în scădere cu 45.300 comparativ cu anul 2016, iar în 2016 a fost cu 10,2% mai mic decât în anul 2015.
• De ce folosesc românii bani "gheaţă" la cumpărături
În condiţiile în care tot mai multe persoane folosesc plata cu cardul, totuşi, numerarul din circulaţie creşte de la o lună la alta. Explicaţia specialiştilor este aceea că oamenii plătesc cu bani cash ceea ce consumă, din obişnuinţa de a folosi bancnotele şi monedele. Inclusiv cei care primesc salariul sau pensia pe card au tendinţa să scoată banii în numerar şi să facă plăţi diverse. În condiţiile în care anumite state vor să renunţe la banii sub formă de bancnote şi monede, în România lichidităţile cresc de la o lună la alta şi tot mai multe persoane plătesc cu bani "gheaţă" mărfurile şi serviciile pe care le cumpără, potrivit gds.ro.
• Germania îşi înăspreşte controlul asupra investiţiilor străine
Berlinul a adoptat miercuri, 12 iulie, un set de măsuri mult mai stricte vizând instituirea unui control mai sever asupra achiziţionării de către străini a unor concurenţi germani din sectoare considerate strategice. Fără a spune direct, relevă corespondentul la Berlin al RFI, aceste dispoziţii sunt de fapt un răspuns la achiziţiile importante efectuate în ultima vreme de către investitorii chinezi. "Noi suntem, într-adevăr, o economie deschisă, dar nu suntem naivi", a declarat Matthias Machnig, secretar de stat în Ministerul german al Economiei, care împreună cu echipa aflată actualmente la conducerea ministerului citat a decis să reacţioneze. În viitor, prevăd noile măsuri adoptate miercuri, va fi mai greu pentru un străin să cumpere o întreprindere germană considerată a avea o importanţă strategică.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Tudose: Medicii rezidenţi vor primi bursele şi vor avea salarii de 5.700 lei
Clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenţi va fi aprobată, a anunţat premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de joi a Guvernului. "Înţeleg că este rezolvată şi vom aproba clarificarea acordării burselor pentru medicii rezidenţi. Mulţumesc atât domnului ministru Bodog, doamnei ministru Lia Olguţa Vasilescu, precum şi Ministerului Justiţiei pentru soluţiile găsite", a declarat Tudose. În acest sens, pe ordinea de zi a şedinţei se află un proiect de ordonanţă pentru modificarea Ordonanţei 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Luni, şeful Executivului a anunţat că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluţie pentru ca problema burselor pentru medicii rezidenţi să fie rezolvată până joi. Tot luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că medicii rezidenţi nu vor rămâne fără burse.
• Mărturii despre afacerile lui Eduard Kovesi
Fostul soţ al Laurei Codruţa Kovesi, a cărui firmă, Led Communications din Sibiu, se ocupă cu internet şi televiziune prin cablu, a ajuns intermediarul principal în şantier pentru livrarea de pământ de umplutură, balast şi piatră spartă, cu toate că nu deţinea în proprietate nici balastiere, nici terenuri pentru groapa de împrumut şi nici utilaje. De asemenea, respectiva firmă a lui Bebe Kovesi era intermediar al intermediarului, cu alte cuvinte factura materiale de construcţii unei alte firme care la rândul ei factura mai departe către compania constructoare.
• 14 Iulie, Ziua Naţională a Franţei
Preşedintele Donald Trump a sosit, ieri, în Franţa, la invitaţia omologului său, Emmanuel Macron, urmând să participe azi la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Bastiliei. Cei doi lideri urmau să discute despre probleme precum contraterorismul şi războiul din Siria, dar să evite, probabil, subiecte pe care nu sunt de acord, precum schimbările climatice sau comerţul extern. Anul acesta, Ziua Bastiliei are o semnificaţie aparte pentru francezi, pentru că se împlineşte exact un an de la atacul terorist care a făcut 86 de morţi şi sute de răniţi, la Nisa.
• JURNALUL NATIONAL
• Micula sfidează ministerul: nu îşi închid hotelurile
Hotelurile deţinute de fraţii Micula pe litoral nu se închid, chiar dacă Ministerul Turismului le-a declasificat. Salvarea este permisă de legislaţie, pentru că societăţile pot contesta sancţiunile în instanţă. Hotelurile de pe litoral ale fraţilor Micula, cărora Ministerul Turismului le-a retras certificatele de clasificare, vor funcţiona până la sfârşitul sezonului estival pentru că vor contesta sancţiunea , iar o hotârăre în acest sens va fi luată abia peste câteva luni. " Până la soluţionarea de către instanţa de judecată, activitatea societăţii nu va suferi modificări", sună raportul emis în formă identică de Clăbucet Estival 2002 SA, Hotel Club Estival 2002 SA, Bâlea Estival 2002 SA, Terra Estival 2002 SA, Banat Estival 2002 SA şi Romanţa Estival 2002 SA.
• Verdictul TAS: Viitorul Constanţa rămâne campioana României!
Viitorul rămâne campioana Ligii 1! Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a comunicat decizia, iar cei trei judecători au decis ca titlul să rămână în posesia echipei lui Hagi!
• Cum am pierdut trei miliarde de euro
România a pierdut aproximativ trei miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune, bani puşi gratis la dispoziţia ţării noastre de către Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2013. Mai grav este că nici banii absorbiţi, circa 17 miliarde de euro, nu au ajuns în construcţia de autostrăzi, spitale sau în alte investiţii importante, ci în saloane de cosmetică, exploataţii piscicole sau sere de roşii. Eşecul se repetă, la indigou, şi în perioada 2014-2020. Din suma de 30,84 miliarde de euro, ce a fost alocată României, nu am luat aproape nimic, până acum.
• Dragnea, premier abia din 2023
Condamnaţii reabilitaţi vor putea ocupa funcţii în Guvern, potrivit unui proiect de lege pregătit de Guvernul Mihai Tudose. Proiectul Codului Administrativ elaborat de Ministerul Dezvoltării pe vremea lui Vasile Dîncu prevede abrogarea Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate penal să devină membre ale Executivului. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea ar putea să devină prim-ministru în anul 2023, după expirarea perioadei de reabilitare. Actul normativ va ajunge însă în Parlament, acolo unde ar putea suferi modificări suplimentare.
• NATIONAL
• PNL cloceşte un front anti PSD
Nu soarta tarii este principala preocupare a liberalilor, aşa după cum le place lor să pozeze. Toţi critică orice decizie a social-democraţilor, bună sau rea, dar niciunul nu vine cu o idee constructivă care să demonstreze superioritatea lor in materie de gândire politică. Si, pentru ca oamenii să nu ii ia la bani mărunţi pentru salariile suficient de nesimţite in raport cu restul populaţiei, completate de sporuri pentru somn in timpul şedinţelor sau pentru privitul pe geam, s-au gândit să-si arate acum valoarea: să facem un front anti PSD!
• Cămara omenirii, in pericol
Rezerva mondiala de seminţe din Svalbard (Norvegia), obiectiv strategic, a suferit recent inundaţii. Acest accident pune încă o data accentul pe importanta cruciala a rezervelor pentru securitatea alimentara. Imensul buncăr de la Svalbard, considerat o fortăreaţa de nepătruns, a fost pus in pericol de efectele încălzirii climatice, una din ameninţările in fata căreia a fost proiectat sa ne apere. Pentru a satisface nevoile unei populaţii mondiale in creştere, se estimează ca producţia alimentara va trebui să crească cu 70% pana in 2050, in ciuda încălzirii globale si propagării de noi maladii legate de aceste schimbări.
• PUTEREA
• Gabriela FIREA nu mai vrea sa fie PRIMAR general. Vezi cui i-a delegat atribuţiile
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care promitea bucureştenilor că va fi alături de ei, a decis să nu mai semneze niciun act oficial sau să supravegheze activitatea vreunei instituţii locale. Astfel, Firea a semnat o dispoziţie de primar prin care a delegat majoritatea atribuţiilor cu care a fost învestită către viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD). Concret, potrivit documentului obţinut de PUTEREA, pe data de 6 iulie Primarul general a semnat dispoziţia numărul 856, care prevede că de la data respectivă viceprimarul Bădulescu este cel care monitorizează şi supraveghează toate instituţiile publice aflate în subordinea Municipalităţii şi de care răspunde în mod normal edilul-şef.
• Cătălin Ivan cere CONGRES PSD pentru evaluarea lui Liviu Dragnea
Europarlamentarul Cătălin Ivan solicită convocarea de urgenţă a unui Congres extraordinar al PSD, care să îl evalueze pe Liviu Dragnea. " Este uşor să conduci un partid în opoziţie, Liviu Dragnea poate a fost bun în opoziţie, dar acum se vede că nu poate conduce partidul la guvernare, ne încurcăm de tot felul de sincope. Am ajuns să ne luptăm cu tot felul de forţe oculte, în loc să guvernăm. Eu cred că lucrurile sunt foarte grave şi nu cred că mai putem aştepta până la un Congres ordinar pe care Liviu Dragnea îl va convoca atunci când îl va convoca", a declarat Cătălin Ivan, la Antena 3. Europarlamentarul PSD recunoaşte că a avut discuţii cu fostul premier Sorin Grindeanu, un alt om care a cerut convocarea Congresului PSD.
• ROMANIA LIBERA
• Sistemul antigrindină nu a alungat grindina
Rachetele pentru care s-au alocat peste 45 milioane de euro au fost neputincioase în faţa unei ploi cu gheaţă care a distrus 2.600 de hectare de culturi. Centrul de comandă al unui nou sistem de rachete antigrindină a fost inaugurat cu mare fast, pe 21 aprilie a.c., în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, şi a omniprezentului baron de Vrancea Marian Oprişan. De asemenea, a fost deschisă şi o staţie antigrindină în comuna Bătineşti, - reprezentativă din punctul de vedere al autorităţilor - pentru combaterea căderilor de grindină.
• ANAF a aplicat sancţiuni de peste 8,6 milioane lei asupra firmelor care vând benzină şi motorină
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a aplicat sancţiuni de peste 8,6 milioane lei pentru nereguli pe lanţul de comercializare a combustibililor, a anunţat, joi, un comunicat al ANAF. "Inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au verificat, în perioada martie - iulie, 533 de firme care transportă şi comercializează en-gross şi en-detail combustibili (benzină, motorină, GPL). S-au constatat abateri pentru sancţionarea cărora inspectorii antifraudă au dispus 132 de avertismente, 296 de amenzi în cuantum de 3,32 milioane lei, confiscarea de numerar şi venituri de peste 5,27 milioane lei", precizează comunicatul ANAF.
• ZIARUL FINANCIAR
• O industrie de 4 miliarde de euro. Top 10 cele mai mai puternice creşteri din software ale antreprenorilor locali
Centrul de cercetare al retailerului eMAG, compania Softvision din Cluj şi Netopia - unul dintre pionierii plăţilor online cu cardul - conduc topul celor mai mari companii locale de software cu acţionari români după rata de creştere a cifrei de afaceri din 2016, arată datele raportate de companii la Finanţe şi Registrul Comerţului şi analizate de ZF. Lista celor 10 jucători cu cea mai mare creştere reflectă peisajul divers din industria locală de software şi creşterea puternică din ultimii ani a domeniului: în top este prezent şi gigantul Bitdefender, controlat de familia Florin şi Măriuca Talpeş - ale cărui origini se trag din Softwin, firmă înfiinţată la începutul anilor '90, dar şi studioul independent de jocuri Amber, înfiinţat în 2013, şi care deja s-a apropiat de un rulaj de 7 mil. euro şi a trecut de 200 de oameni anul trecut.
• Zece dezvoltatori din Bucureşti încep peste 14.000 de locuinţe în următorul an
Zece dezvoltatori de locuinţe din Bucureşti au anunţat că vor construi peste 14.000 de apartamente până la finalul lui 2019, doar în câteva proiecte de mari dimensiuni. Lista dezvoltatorilor este împărţită între români şi străini, care "au pus ochii" pe diferite zone din Capitală ce ar putea atrage cumpărătorii care vor fie să devină proprietarii locuinţelor în care stau, fie - în proporţie mai redusă - să investească în locuinţe pentru a le închiria ulterior. Sectorul 6, cunoscut deja ca unul dintre cartierele dormitor ale Capitalei, continuă să se extindă prin proiectele a cel puţin patru dezvoltatori. Consultanţii imobiliari spun că urmează şi alte tranzacţii cu terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale.
• Sectorul construcţiilor se ajustează sever pe fondul prăbuşirii investiţiilor statului
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele cinci luni din an cu 8,6% (serie brută), în urma prăbuşirii investiţiilor statului, lucru care a afectat puternic sectorul construcţiilor inginereşti (minus 29%) şi sectorul de clădiri nerezidenţiale (minus 12,1%). Cheltuielile totale ale statului cu investiţiile sunt în 2017 cele mai mici din ultimii zece ani. Doar 4,1 miliarde de lei a cheltuit statul din buget şi din fonduri UE cu investiţiile, o scădere de 55% faţă de primele cinci luni din 2016, când la cinci luni fuseseră cheltuite 9 miliarde de lei. Cele 4,1 miliarde de lei cheltuite în primele cinci luni din an înseamnă doar 10,3% din programarea pentru întreg anul de 39,5 mld. lei. În aceeaşi vreme, cheltuielile de capital (cheltuielile din buget) au însemnat, în perioada menţionată, 2,8 mld. lei, în scădere cu 23% faţă de primele cinci luni din 2016.