REVISTA PRESEI - 14.08.2010

Willy Homner
Revista Presei / 14 august 2010

ADEVĂRUL

Din România se pleacă şi la vârsta de 100 de ani

După un veac în România, Maria Ruican din Turnu Severin a decis să plece definitiv în Canada. "La 87 de ani eram prea tânără ca să emigrez", a explicat femeia. Românca a trăit şi monarhia, şi ambele războaie mondiale, şi comunismul, şi democraţia. Maria Ruican s-a prezentat pe propriile picioare la ghişeul pentru imigraţie din Corn­wall (Canada) şi a cerut rezidenţă permanentă, uimindu-i pe funcţionari, scrie publicaţia "The Ottawa Citizen".

Ţara tuturor imigranţilor

Potrivit unui sondaj realizat în 24 de ţări ale lumii, 53% din cei chestionaţi s-ar muta definitiv în Canada. Cel mai mult îşi doresc acest lucru chinezii (77%), fiind urmaţi de mexicani (71%) şi indieni (68%). Toţi cei intervievaţi apreciază la canadieni toleranţa faţă de persoanele cu origini rasiale şi culturale diferite, faţă de imigranţi în general. Canada prevede pentru anul acesta sosirea a 240.000-265.000 de imigranţi.

Românii trăiesc cu speranţa emigrării

54% din populaţia matură, cu alte cuvinte persoanele care au împlinit 18 ani, s-au gândit măcar o dată în viaţă să plece din România, la muncă sau definitiv. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat în luna mai 2010 de către Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES). "Tendinţa este de creştere netă de la începutul anului", precizează preşedintele institutului, sociologul Vasile Dâncu. "În ultima vreme a crescut ritmul celor care găsesc o soluţie pentru a pleca în străinătate. Sondajele făcute pe tineri arată un lucru şi mai îngrijorător: că 75-80% din ei vor să plece".

Conturile de la Braşov, golite "pe încredere"

Otilia Negrilă, director la Credit Europe Bank, îi convingea pe cei care veneau să-şi depună economiile că se va ocupa personal de conturi. Otilia Argentina Negrilă (45 de ani) a fost arestată de Tribunalul Braşov ieri după-amiază. Magistraţii au emis pe numele directoarei de operaţiuni un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Otilia Negrilă a declarat recurs împotriva deciziei, iar acesta se va judeca la Curtea de Apel Braşov.

Directoarea a avut complici

Specialiştii bancari spun că Otilia Negrilă nu avea cum să comită singură o fraudă de o asemenea anvergură. Pentru a putea scoate bani din conturile altor persoane, femeia a fost nevoită să recurgă la complicitatea altor funcţionari bancari, apelând la fals şi uz de fals. "A făcut documente false. Avea acces la sistemul informatic al băncii. Era director de operaţiuni totuşi", a mai spus directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR. În dosarul fraudei bancare mai sunt cercetaţi, în stare de libertate, şi trei operatori de ghişeu şi un casier.

Se înmulţesc plângerile

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Braşov a înregistrat ieri noi plângeri venite de la oameni care s-au trezit cu conturile goale. "Am înregistrat 38 de reclamaţii, iar prejudiciul a ajuns, la această oră, la două milioane de euro. Important este că până acum şase persoane şi-au recuperat banii în totalitate", a spus Ionel Spătaru, şeful CJPC Braşov.

Fraude şi la alte bănci

La începutul lunii iulie, poliţiştii maramureşeni s-au sesizat din oficiu că un funcţionar de la sucursala din Şomcuta Mare a BCR a operat în mod abuziv transferul unor sume de bani din conturile unor persoane fizice. Emilia Hăgan s-a folosit de împuternicirile semnate chiar de clienţi. Au fost identificaţi 20 de păgubiţi care au rămas, în total, fără 300.000 de lei. Hăgan este cercetată în stare de libertate.

Un joc de pe internet a schimbat traseul lui Shimon Peres

O cutie suspectă a fost găsită, ieri-dimineaţă, la podul Băneasa, pe traseul pe care urma să plece din România preşedintele Israelului, Shimon Peres. Pirotehniştii Poliţiei Capitalei au intervenit rapid, iar purtătorul de cuvânt Christian Ciocan a precizat că obiectul face parte dintr-un joc internaţional numit "Geocaching". Acest joc presupune lăsarea unei cutii într-un loc public şi comunicarea coordonatelor geografice, obţinute cu ajutorul unui dispozitiv GPS, pe site-ul geocaching.com. În cutie se pot afla diverse obiecte sau mesaje. Alţi jucători pornesc în căutarea "comorii", iar după ce o găsesc postează pe site fotografii şi impresii. În general, cutiile sunt ascunse în apropierea obiectivelor turistice, scopul fiind promovarea zonelor respective.

Gazele de sist vindecă dependenţa de ruşi

Exploatarea gazelor neconvenţionale a dat peste cap echilibrul pieţei energetice şi ar putea dărâma monopolul Gazpromului. Polonia a început deja cu ajutorul firmelor americane exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul său. Alte state europene îşi caută şi ele propriul El Dorado energetic. Până acum, erau atât de dificil de exploatat, încât nimeni nu s-a gândit că ar putea suplini vreodată gazele convenţionale. Însă Statele Unite au dezvoltat o tehnologie eficientă de extracţie a acestor gaze prinse între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune (şi aflate mai la suprafaţă decât zăcămintele de gaz convenţional).

EVENIMENTUL ZILEI

Vlădescu, "faultat" la TVA de angajaţii săi

Ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a dat iarăşi cu bâta-n baltă. De data aceasta a încurcat rău cifrele. Pe 26 iunie, ziua în care s-a decis majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională diminuarea pensiilor cu 15%, ministrul estima impactul bugetar al acestei măsuri "de urgenţă" între 3,5 şi 4 miliarde de euro. La numai o lună şi jumătate de la această declaraţie, experţii de la Finanţe estimează că din majorarea TVA se vor colecta în plus la buget cel mult 1,4 miliarde de lei, adică nici jumătate din cifra estimată chiar de ministrul Vlădescu

Chiar dacă economia a crescut, rămânem tot în recesiune

Economia României a crescut cu 0,3% în trimestrul al II-lea al acestui an faţă de primele trei luni din 2010, dar se află tot în scădere în comparaţie cu perioada aprilieiunie din anul trecut. După şase trimestre consecutive de recesiune, economia României dă primele semne de revigorare, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), dar estimările pentru perioada următoare rămân sumbre. Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale acestui an produsul intern brut ( PIB) s-a contractat cu 1,5% comparativ cu primul semestru din 2009. Deşi rezultatele comunicate de INS sunt pozitive, creşterea economică înregistrată în România este simţitor mai mică decât cea a Uniunii Europene, de 1%.

Sub media europeană

Conform unor statistici Eurostat, lideri în rezultatele economice trimestriale sunt Lituania, cu 2,9%, Germania cu 2,2% şi Estonia (2%). România se află pe ultimele locuri, în urma ei clasându-se doar Spania şi Portugalia, ambele cu câte 0,2% şi Ungaria, cu 0%. Grecia este singurul stat membru care se află în continuare pe minus, însă nu toate ţările au furnizat date pentru clasamentul Eurostat. Printre acestea se regăsesc Bulgaria şi Polonia.

Ponta, replică la replica lui Geoană: "Să se hotărască dacă mai vrea sau nu în PSD"

Războiul cuvintelor dintre Victor Ponta şi Mircea Geoană continuă şi astăzi, după interviurile acordate de cei doi pentru EVZ. Actualul lider PSD i-a transmis un avertisment preşedintelui Senatului: "Să se decidă dacă mai rămâne în partid". "Atitudinea domnului Geoană faţă de PSD după Congresul din februarie trebuia lămurită mai devreme sau mai târziu. Săptămâna viitoare asta vom face, în sensul în care domnul Geoană se va hotărâ dacă mai vrea sau nu să mai rămână în PSD. În felul acesta, în mod sigur, nu se poate!", a declarat Victor Ponta, la RFI.

Băsescu exportă războiul cu mogulii peste Prut

Preşedintele Traian Băsescu îşi extinde frontul de luptă cu mogulii în Republica Moldova. Şeful statului l-a avertizat ieri pe omologul său moldovean, Mihai Ghimpu, într-un interviu pe care cei doi l-au acordat HotNews, că în spatele investiţiei media a lui Sorin Ovidiu Vîntu la Chişinău e de fapt dorinţa acestuia de a institui "un sistem de şantaj".

Copilul din clasa I, gata alfabetizat şi computerizat

Unele familii vor să aibă, dacă este posibil, cel mai deştept copil din bloc. Nu de puţine ori se întâmplă ca micuţii să cadă la mijloc între programa educatoarei şi visul părinţilor. Pe 15 septembrie, puştii de la grupa pregătitoare vor intra pentru prima oară pe uşile unei şcoli. Bagajul lor de cunoştinţe depăşeşte însă, de cele mai multe ori, programa anilor de grădiniţă, iar asta îngreunează, paradoxal, munca învăţătoarelor. Acestea se trezesc la clasa I cu copii plictisiţi: materia din grupa mare şi pregătitoare este aproape asemănătoare, copiii se satură de făcut bastonaşe pe caiete şi trebuie să-i dezobişnuiască de scrisul prin imitaţie sau de literele de tipar pe care aceştia le trântesc în interiorul cuvintelor.

Jurnalul femeii care şi-a tăiat stomacul pentru a slăbi

Pentru Andreea D., curelele miraculoase n-au funcţionat: avea 103 kilograme şi trăia cu impresia că se îngraşă şi când respiră. Acum se simte bine, vrea să aibă un copil şi să-şi deschidă un restaurant. Andreea D. s-a îngrijorat de-a binelea atunci când a pierdut o sarcină. Avea 103 kilograme, obosea şi respira greu. Nu ştie unde a auzit prima oară de operaţiile de micşorare a stomacului, iar, după ce s-a documentat, şi-a făcut curaj. Acum, printre visele sale pluteşte tot mai aproape unul în care îşi deschide un restaurant.

Softul care te face frumos, deştept şi bogat

Un inventator spune că are succes în afacere şi s-a lăsat de fumat prin mesaje subliminale transmise de un program de calculator. Cât au muncit alţii într-o viaţă întreagă, Virgiliu Popescu, inventator în domeniul electronicii, a reuşit în trei ani: s-a lăsat de fumat, are bani, o casă pe care o visează dintr-o poză, a descoperit femeia ideală şi e relaxat. Cum? Zice că a inventat un soft care te ajută să-ţi îndeplineşti dorinţele. Altruist din fire, s-a gândit să le dea reţeta şi altora - 120 de lei costă CD-ul care aduce fericirea.

Ai grijă ce-ţi doreşti, ţi se poate îndeplini din tastatură

După cum spune inventatorul Popescu, "Lasermind e un soft de computer care foloseşte o metodă ştiinţifică de excitare vizuală şi auditivă a subconştientului prin sugestii subliminale, sub limita percepţiei obişnuite, la frecvenţă mare, care duce la obţinerea unor efecte spectaculoase". Pe scurt, cât stai la calculator, un program de calculator te bombardează cu mesaje de genul: "Sunt deştept", "Am succes la femei" sau "Am vilă cu piscină la Bragadiru". Aceste mesaje subliminale rulează foarte rapid şi aprope că nici nu le poţi vizualiza, însă creierul le percepe. Ca să fie "tratamentul" complet, poţi adăuga muzică şi poze cu o casă de vis care să apară din când în când.

Costurile unei case independente energetic

Cei care nu vor să mai aibă grija facturilor la utilităţi trebuie să facă o investiţie de aproape 18.000 de euro. Cum poţi uita de căderile de tensiune care ţi-au distrus electrocasnicele, să ai apă caldă non-stop la discreţie fără să-ţi fie frică de faptul că mâine se va opri? Îţi faci o casă independentă energetic. Te costă în jur de 18.000 de euro, nu te mai interesează cât de aproape este reţeaua de electricitate şi îţi construieşti casa unde doreşti. La Agigea s-a construit o casă-proiect, prin intermediul căreia specialiştii de la Institutul de Cercetări Electrotehnice încearcă să găsească variantele optime pentru o locuinţă independentă energetic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb