REVISTA PRESEI 14.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 august 2012

ADEVARUL

Un american face ordine la Bucureşti

Philip H. Gordon, însărcinat de către Departamentul de Stat american să ia pulsul situaţiei politice din România, s-a întâlnit ieri cu Băsescu, Antonescu şi Ponta. Explicaţia oficială a vizitei a fost oferită într-un comunicat al Departamentului de Stat American: "îngrijorarea SUA faţă de acţiunile Guvernului de la Bucureşti, care ameninţă sistemul democratic al controlului puterilor în stat şi slăbesc instituţiile independente". Vizita de ieri a fost cea dintâi reacţie importantă a Statelor Unite ale Americii după disensiunile politice petrecute la Bucureşti în ultimele luni. Statele Unite ale Americii au motive de îngrijorare: România este partenera americanilor în NATO şi un element important al scutului antirachetă din Europa se află la Deveselu, în Olt. Totodată, americanii au trupe pe teritoriul românesc, la baza de la Mihail Kogălniceanu, în judeţul Constanţa.

Guvernul ne numără ca Ghiţă Pristanda

Guvernul a aruncat în haos toată administraţia locală cu memorandumul prin care a dispus efectuarea unui "minirecensământ instituţional". Din cele nouă categorii pe care Guvernul vrea să le scoată din listele electorale permanente, astfel încât referendumul de demitere a preşedintelui să fie validat, doar trei pot fi realizate pe baza evidenţei informatizate. Celelalte, şi mai ales categoria a noua, privind persoanele plecate la muncă în străinătate, sunt imposibil de măsurat de către autorităţi. "Adevărul" a contactat numeroşi primari, de la diverse partide, şi funcţionari publici din localităţi de dimensiuni diferite, spre a vedea cum pun ei în practică directiva sosită de la Guvern.

Scrisoarea lui Ponta către CCR: Aţi făcut două solicitări diferite. Listele electorale nu sunt la Guvern

"Prin adresa dumneavoastră nr.5305 din data de 03.08.1201 aţi solicitat Guvernului < < să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Ulterior aţi revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivată de interpretările diferite apărute < < în mass-media > > şi ne aduceţi la cunoştinţă faptul că < < prin adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art.17 alin. (2) din legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012", se arată în scrisoarea premierului.

Nu iese Hidroelectrica din insolvenţă când vrea Ponta

"Ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica în această toamnă, aşa cum < trâmbiţează triumfalist > unii, nu este posibilă. Un termen realist este iunie 2013", spune administratorul judiciar Remus Borza, contrazicându-l astfel pe premierul Victor Ponta. Optimismul Guvernului USL în ceea ce priveşte viitorul Hidroelectrica, mai exact, termenul privind ieşirea din insolvenţă a producătorului de energie, a fost ieri contracarat dur de Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidro. "Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă în octombrie-noiembrie. Încă nu este oportun. Unii cred că insolvenţa s-a terminat prin denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi. Din punctul meu de vedere nu este posibil", a declarat Borza.

Datoria publică a Italiei a atins un nivel record: aproape 2.000 miliarde de euro

Datoria statului italian a atins în luna iunie un nivel record, de 1.973 miliarde euro, iar deficitul bugetar a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în mare parte din cauza contribuţiei la sprijinirea altor state cu probleme din zona euro, a anunţat banca centrală. Potivit băncii centrale, datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro faţă de sfârşitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentând 123% din PIB al ţării, scrie New York Times. Raportat la PIB, Italia este al doilea cel mai îndatorat stat din zona euro, după Grecia.

Sandra Izbaşa a pus mâna pe potul cel mare

Campioană olimpică la sărituri şi medaliată cu bronz la concursul pe echipe, gimnasta şi-a adjudecat o primă de 122.500 de euro şi două maşini marca Renault. Sandra ar putea primi şi un bonus din partea clubului Steaua, la care ea este legitimată. Nouă medalii olimpice, cu una mai mult decât la Beijing, acum patru ani. Acesta este bilanţul delegaţiei României la cea de-a 30-a ediţie a Jocurilor Olimpice, consemnându-se cea mai slabă reprezentare din 1952 încoace, prin prisma medaliilor de aur. În ciuda rezultatelor, recompensele sunt consistente. COSR a anunţat că va dubla primele stabilite prin Hotărârea de Guvern 1447 din 2007 în cazul celor care au obţinut medalii. Sportivii clasaţi pe locurile 4, 5 şi 6 rămân cu banii alocaţi iniţial pentru clasarea lor.

CURENTUL

Manda - omul lui Voiculescu, numit consilier la Cotroceni

Ultimul dintre consilierii numiţi de către Antonescu la Cotroceni este o anume Maria Cristina Manda, numită la Departamentul Constituţional Legislativ, o avocată "incompatibilă", cum se autodenumea ea prin anul 2008, transmisă ca o ştafetă de la un ministru la altul, după ce s-a însoţit în afaceri cu unul dintre securiştii de la Vitrocim - primul loc de muncă al turnătorului Dan Voiculescu. Consilierul Manda a fost implicată în numeroase afaceri alături de Alexandru Silviu Mohora, unul dintre ofiţerii de securitate responsabili de ICE Vitrocim în anii 80. Mohora declara pentru un cotidian central că el "a răspuns" de Vitrocim după ce turnătorul Voiculescu plecase la Crescent.

Philip Gordon: SUA susţin cele 11 puncte formulate de CE la adresa României

Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seară, că SUA susţin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităţilor de la Bucureşti, precizând că a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceştia vor respecta ce au spus. El a precizat că SUA sunt preocupate de recentele evoluţii legate de referendum şi de procesul prin care acesta este revizuit. "Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", a spus Philip Gordon.

Zgonea de Tia Serbanescu

Preşedintele Zgonea al Camerei a completat plutonul de execuţie chiar înaintea sosirii emisarului american: "e posibilă suspendarea a doi judecători" iar "Parlamentul şi preşedintele pot completa CCR". Ce dacă sunt inamovibili? Să se mişte! Judecătorii numiţi de USL sunt însă la adăpost chiar dacă se antepronunţă precum dna Aspazia Cojocaru: "eu, după mine, referendumul trebuia anulat". Aşadar, judecătorii CCR sunt ameninţaţi cu suspendarea şi cu desfiinţarea în timp ce canaliştii USL "negociază" la tv "pacificarea" ţării prin demisia dlui Băsescu. Păi, de ce să demisioneze victima şi nu furioşii care au băgat ţara la balamuc? Asta nu-i pacificarea ci pucificarea ţării.

CURIERUL NATIONAL

Leul plăteşte acum păcatele trecutului

Dincolo de tensiunile politice care au accentuat tendinţa de depreciere a leului în raport cu euro din săptămânile recente, slăbirea monedei naţionale are la bază cauze de ordin fundamental din economia reală, au declarat specialiştii contactaţi de Curierul Naţional. Vlad Muscalu (ING Bank România): Excesele din trecut, ajustate brutal de criză, conduc la deprecierea monedei naţionale. Ilie Şerbănescu: Tendinţa de devalorizare este obiectivă; leul a fost ţinut supraevaluat trei ani şi jumătate de acordul cu FMI. Răzvan Orăşanu: BNR poate să administreze fluctuaţiile cursului de schimb, dar nu poate să-i modifice direcţia.

"Sezonul de vânătoare" de la Hidroelectrica s-a încheiat

Borza (Euro Insol): La finele săptămânii vom prezenta pe larg toată această analiză a indicatorilor fiananciari ai Hidroelectrica în ultimii trei ani. Raportul administratorului judiciar al Hidroelectrica va indica şi "eventuale vinovăţii". Contractele bilaterale de vânzare a energiei produse de Hidroelectrica reprezintă doar "vârful icebergului" care a dus la intrarea în insolvenţă a companiei în luna iunie, iar administratorul judiciar al acesteia, Euro Insol, a anunţat că săptămâna viitoare va prezenta un raport privind cauzele ce au generat pierderile companiei producătoare de energie electrică.

Costurile crizei dau peste cap dobânzile negative ale Germaniei

Temerile că Germania va plăti scump pentru salvarea statelor din sudul zonei euro determină fondurile de investiţii să se poziţioneze împotriva acesteia pe pieţe. Poziţia tot mai nuanţată a cancelarului german Angela Merkel faţă de planul preşedintelui BCE Mario Draghi pentru salvarea Spaniei şi Italiei reprezintă o dezamăgire pentru investitorii care au cumpărat masiv obligaţiuni guvernamentale germane, împingând dobânzile pe minus. "Germania nu are cum să scape neafectată. Spania nu va putea supravieţui fără ajutor extern. Bailout-ul va împovăra Germania", comentează Stuart Thomson, manager la fondul scoţian Ignis Asset Management, care administrează active de 109 mld. dolari şi a vândut obligaţiuni germane în luna iulie, când costurile de finanţare ale Spaniei atingeau maxime record.

Parchetul are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendum

Parchetul instanţei supreme are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CC, AEP, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, BEC, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte. În continuarea cercetărilor efectuate în cauza aflată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, în legătură cu listele electorale permanente şi listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie 2012, au fost ridicate de la Curtea Constituţională (CC) "copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29.07.2012", se arată într-un comunicat de presă de luni al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

EVENIMENTUL ZILEI

Antonescu îl pune la punct pe Barroso. "Să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta"

Invitat la Antena 3, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a dat câteva declaraţii acide la adresa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar şi a cancelarului german, Angela Merkel. "Dacă se strecoară îndoiala că democraţia este încălcată, e jale. Eu nu vreau să se întâmple asta, nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedintele Comisiei Europene, dl Barroso adică, şi din vacanţă, de undeva, să mai trimiţi o scrisoare lui Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici, să vorbeşti de presiuni asupra Curţii, când în realitate, 20 de milioane, 18 sau 16 câţi suntem de români, indiferent că au votat sau nu sau cu cine au votat, văd că presiunile le fac o singură persoană şi cei care îl servesc în diverse instituţii. Nu se poate să tratezi atât de neglijent un aliat", a declarat Crin Antonescu la Antena 3.

Curtea Constituţională, în faţa fraudelor de la referendum

Magistraţii pot decide azi dacă rezolvă situaţia fără să ţină cont de rădăcinile politice. Sau şedinţa de azi se poate lăsa cu demisii şi "păruieli". Zi hotărâtoare răsare la Curtea Constituţională a României (CCR). Cei nouă judecători îşi unesc minţile şişi măsoară orgoliile profesionale (ori doar politice?!), astăzi, începând cu orele 10.00. Sursele EVZ au precizat că magistraţii CCR vor răspunde convocării: "Cvorumul Plenului va fi asigurat". Potrivit surselor noastre, Plenul CCR va discuta şi va decide ce e de făcut cu privire la absolut tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă referitor la Curte şi la actele ei, precum şi cu privire la relaţiile cu alte autorităţi interne ori externe.

MOMENTUL ADEVĂRULUI: Astăzi aflăm dacă am ieşit din recesiune

Părerile economiştilor sunt divergente: în timp ce unii cred că economia a scăzut şi în trimestrul doi, alţii estimează contrariul. Industria şi construcţiile au sprijinit economia în al doilea trimestru al anului, potrivit economiştilor. Dar a fost suficient pentru a ieşi din recesiune? Cu alte cuvinte, a întrerupt economia şirul de scăderi faţă de trimestrul anterior? Părerile sunt împărţite. Vremea proastă din primele trei luni ale anului a fost distructivă pentru afaceri. Prin urmare, raportat la un trimestru foarte slab, trimestrul doi ar putea indica o uşoară creştere, spun unii specialişti. INS prezintă astăzi la ora 10.00 datele privind evoluţia PIB.

Germania, în pragul recesiunii, euro în pericol

Economia germană rezistă de 3 ani, în ciuda crizei economice, dar ar putea intra de acum în declin. Cea mai mare economie a Europei a fost afectată, în ultima vreme de criza din zona euro, potrivit datelor recente anunţate de autorităţile de la Berlin şi comentate de presa internaţională. S-au înregistrat scăderi ale comenzilor pentru producătorii industriali, ale importurilor şi exporturilor. Ministrul Economiei, Philipp Rösler, a tras un semnal de alarmă extrem de ferm, la sfârşitul săptămânii trecute, avertizând că aceste noi date, precum şi scăderea "sentimentului de business", în ultimele luni, arată că există riscuri semnificative la adresa economiei nemţeşti. PIB-ul în al doilea trimestru al anului este de aşteptat să crească modest cu 0,2%, relatează portalul EurActiv.

JURNALUL NATIONAL

Augustin Zegrean a respectat decizia Curţii Constituţionale. ERATA a fost emisă PESTE CAPUL SĂU

O descoperire recentă făcută de Lumea Justiţiei arată că celebra erată a Curţii Constituţionale pare să fi fost emisă chiar şi peste capul preşedintelui Curţii, Augustin Zegrean. Două documente puse faţă în faţă probează faptul că preşedintele CC, Augustin Zegrean, se afla la Curte în ziua în care un judecător de serviciu trimitea în numele său documenul care întorce la 180 de grade decizia plenului Curţii Constiuţionale din 2 august.

Cum va exploda "erata" Curţii Constituţionale

Tensiunea este la cote enorme, înaintea zilei de marţi, când se va limpezi, sperăm, misterul celebrei "erate", în urma şedinţei extraordinare a Plenului Curţii Constituţionale, cerută de judecătorii Gaspar, Toader şi Predescu. Asta, în cazul că şedinţa se va ţine, în pofida informaţiilor apărute în aceste zile, care pomenesc de o amânare sine die, fiindcă unii judecători nu ar conveni să-şi întrerupă concediul. Trei judecători ai CCR au denunţat malversaţiunea cu îndreptarea de eroare materială la Decizia din 2 august şi care a schimbat, în fapt, complet, sensul acesteia. Este vorba de Acsinte Gaspar, Tudorel Toader şi Ion Predescu. Gaspar şi Predescu au fost promovaţi în funcţii de PSD, iar Toader de PNL. Precizarea este necesară, întrucât judecătorii sunt promovaţi pe linie politică, iar acţiunile, deciziile lor au, prin urmare, o puternică încărcătură politică.

Volumul vânzărilor de gaze naturale şi energie ale E.ON în România a crescut în primul semestru

Volumul vânzărilor de gaze naturale şi energie ale E.ON în România a crescut în primul semestru, iar furnizorul german de utilităţi şi-a îmbunătăţit marjele operaţiunilor cu gaze naturale de pe piaţa românească, a anunţat luni grupul. La nivel de grup, vânzările din primul semestru au crescut cu 23%, de la 53 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut la 65,4 miliarde de euro, se arată într-un raport al E.ON. Afacerile de trading ale E.ON au avut un rol "semnificativ" în majorarea vânzărilor, maximizând contribuţia capacităţilor de generare de energie şi reflectând o nouă strategie de hedging pentru gazele naturale.

Guvernul plimbă petiţia pentru modificarea OUG 50, care ar termina abuzurile băncilor

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene ne-a transmis în urmă cu o lună că OUG 50/2010, cunoscută şi ca legea creditelor, era absolut legală, la doi ani şi jumătate după ce fusese radical modificată în Parlament pe motiv că încalcă legislaţia europeană. Asociaţiile care protejează interesele clienţilor băncilor au trimis o petiţie la Guvern prin care cer modificarea legii, astfel încât aceasta să se aplice tuturor clienţilor băncilor, inclusiv celor care au credite în derulare. Executivul plimbă scrisoarea de la un minister la altul şi încă nu a dat un răspuns.

NATIONAL

Cum si-a bagat "Vulpea" coada in guvernul de la Budapesta!

Sprijinul fatis acordat de premierul maghiar Viktor Orban uneia dintre taberele politice implicate in razboiul referendumului a atras ca un magnet privirile structurilor de informatii catre Guvernul de la Budapesta. Iar "sapaturile" efectuate in ritm alert au scos deja la iveala primele surprize. Care, cine stie, s-ar putea sa aiba legatura cu "cazul" apelului catre maghiarii din Ardeal de a nu se prezenta la plebiscitul pentru demiterea lui Traian Basescu. Astfel, sursele noastre sustin ca un consilier de la cabinetul lui Orban, care face legatura dintre premier si ministrul ungar de Interne, este o foarte veche colaboratoare a lui... Virgil Ardelean.

Mircea Dusa le-a luat frica generalilor din Politie!

Greu de inteles de ce, dar iata ca fruntasii PSD continua, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, sa-si dea singuri la picioare, si tocmai la Interne, ministerul pe care si l-au dorit atat de mult. Damblaua" numita Ioan Rus se afla deja in "ghearele" procurorilor si tot ce mai pot face contestatarii sai este sa propuna excluderea sa din partid. Iar Mircea Dusa, succesorul "incompetentului" Rus, pare sa nu aiba nici el o viata prea lunga la conducerea Internelor. Dupa cum chiar singur a recunoscut, speriat de "capacele" luate de la generalii cu greutate din Politia Romana. Mai mult, dupa cum sustin sursele noastre, politicianul a avansat si un termen precis in care va spala putina de la Interne : "In doua luni, plec si eu de aici !"

Financial Times: Romania se lupta cu demonii comunisti

Financial Times crede ca lupta pentru putere de la Bucuresti a relevat continuitatea fostei elite comuniste in Romania. Instabilitatea de pe scena politica romaneasca ar fi reaprins dezbaterea cu privire la extinderea UE intr-o directie nesigura, catre Est. Neil Buckle, de la Financial Times, si-a intitulat articolul "Romania, o incurcatura balcanica", tinand cont de comportamentul zbuciumat al policienilor. Si Buckley a avut rabdare s-o ia din 1989 si pana la criza din prezent. Buckley crede ca extinderea UE in 2007 a fost o greseala, pentru ca "nu se pot transforma culturi politice peste noapte" pe baza unor "progrese democratice obtinute cu greu, care pot aluneca oricand inapoi". Cum s-ar intampla acum, de exemplu!

Gusa: CCR va incerca sa mute presiunea asupra Parlamentului

Analistul Cozmin Gusa este de parere ca judecatorii Curtii Constitutionale vor da o decizie interpretabila in privinta referendumului astfel incat sa paseze presiunea pe umerii Parlamentului. Analistul a adaugat ca acest lucru se va intampla deoarece CCR este formata din oameni care fie apartin mediului politic, fie au diferite interese care converg cu cele ale unor politiceni. "Intotdeauna cand analizati posibilitatea de a transa ceva, sa fiti foarte atent la componenta umana a institutiei. CCR e formata in cvasitotalitate din oameni care nu si-au transat nici macar problemele din CV, grave sau foarte grave. Cum ati vrea sa fie transanti legat de o problema mult mai mare?

PUTEREA

România, pălmuită de toţi politicienii. Macovei, Antonescu şi Dogaru, cap de afiş

Conflictul politic actual aduce în prim-plan declaraţii şocante şi spectaculoase care au ca efect accentuarea crizei. De la previziuni privind tulburări de stradă până la ameninţarea războiului civil, astfel de declaraţii nu fac altceva decât să creeze o prăpastie în societate. În acelaşi timp, sociologii constată apariţia unei falii din ce în ce mai adânci între români, iar nici un politician nu face nimic pentru astuparea acesteia. De la teza loviturii de stat s-a ajuns în prezent ca Monica Macovei să vorbească de război civil, Crin Antonescu să prevadă violenţe de stradă în toamnă sau colonelul Mircea Dogaru să ameninţe direct cu declanşarea haosului. Declaraţiile belicoase şi cele alarmante nu fac decât să mărească pericolul reprezentat de prăpastia care a început să se formeze în interiorul societăţii româneşti.

Robert Negoiţă ia din banii pentru proiectele lui Livache ca să anvelopeze gratuit blocurile

Aproximativ 8.000 de bucureşteni din sectorul 3 ar putea primi înapoi cota de 20% din banii investiţi în anveloparea termică a blocurilor. Mai mult, nici un cetăţean nu va mai plăti, de acum înainte, pentru reabilitarea clădirilor de locuinţe. Cetăţenii din sectorul 3 al Capitalei vor beneficia de reabilitarea termică gratuită a blocurilor de locuinţe, indiferent de venit. Hotărârea a fost luată în şedinţa de ieri a Consiliului Local Sector 3. Retrasă iniţial de pe ordinea de zi a şedinţei care a precedat-o pe cea de ieri, hotărârea a fost aprobată de data aceasta cu majoritate de voturi. De asemenea, consilierii au aprobat rectificarea bugetului Primăriei Sectorului 3, pentru a suporta investiţiile în reabilitarea termică. Astfel, aproximativ 128 milioane lei au fost transferaţi de la alte investiţii în bugetul pentru reabilitare termică a blocurilor.

Orice atac al băncilor asupra Hidroelectrica este un atac asupra statului

Băncile au câştigat "sute de milioane de euro" din finanţarea Hidroelectrica, iar orice atac al instituţiilor de credit la adresa companiei este privit ca un atac asupra statului român, a declarat Remus Borza. "Băncile au câştigat sute de milioane de euro din relaţia cu Hidroelectrica şi le asigur că şi de acum vor câştiga la fel de mult. (...) În fiecare joi ne vedem cu băncile, au început să fie mai rezonabile. La început ne ameninţau cu ruperea contractelor, acum în insolvenţă este imposibil", a afirmat Borza. În luna mai, când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, mai mulţi bancheri au criticat în termeni duri decizia Guvernului, afirmând că în urma acestei hotărâri băncile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite să constituie provizioane, iar investitorii străini vor privi cu neîncredere România.

Invalidarea nu există

Preşedintele filialei judeţene Botoşani a Partidului Naţional Liberal (PNL), Florin Ţurcanu, consideră că tensiunile pe marginea referendumului pentru demiterea preşedintelui pot fi rezolvate fie prin validarea referendumului, fie prin repetarea acestuia. Ţurcanu crede că soluţionarea divergenţelor pe tema referendumului reprezintă, în acest moment, principala problemă a României. "Din punctul meu de vedere, sunt doar două variante: ori validează referendumul, ori se repetă referendumul. Invalidare nu există. Actuala legislaţie este destul de clară, dar nu vor să o înţeleagă. Acolo spune clar ce înseamnă liste permanente şi liste suplimentare", a afirmat Ţurcanu.

ROMANIA LIBERA

Neobişnuit. Prelungirea crizei politice din România a determinat guvernul american să trimită un emisar la Bucureşti. Ce aşteaptă SUA acum de la România

Cum poate fi interpretată vizita neaşteptată a unui înalt oficial american în plină criză politică în România? Surse apropiate convorbirilor la nivel înalt care au avut loc ieri la Bucureşti spun că Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA Hillary Clinton, a venit să se asigure că verdictul privind referendumul din 29 iulie nu va fi întârziat, că vor fi respectate legile în vigoare pentru luarea unei decizii şi că după eventuala revenire a lui Traian Băsescu la Cotroceni există soluţii de coabitare între Guvern şi preşedinte.

Ioan Stanomir: Curtea Constituţională a agravat criza politică din România

Ioan Stanomir, 39 de ani, specialist în drept constituţional, observă că preşedintele interimar Crin Antonescu face aceleaşi erori ca preşedintele suspendat. Profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti, Ioan Stanomir crede că referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu poate fi anulat, iar în cazul care judecătorii nu vor reuşi să aibă o majoritate de 6 la 3, cum cere legea, atunci decizia va fi din nou amânată. Nu este însă clar ce consecinţe juridice ar avea asupra mandatului unui judecător de la Curtea Constituţională anchetarea sa pentru eventuale acuzaţii de fals în acte publice. Profesorul Stanomir susţine că judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să-şi întemeieze decizia finală "pe baza rezultatelor şi listelor de la Biroul Electoral Central".

ZIARUL FINANCIAR

Cum s-a schimbat agricultura după cinci ani de fonduri europene: silozuri de 2,5 milioane de tone de cereale, 9.000 de tractoare şi 25% mai multe îngrăşăminte

Banii europeni intraţi în conturile fermierilor din România prin proiecte de investiţii se apropie de pragul de 4 miliarde de euro după şase ani de când UE pompează fonduri în agricultura locală. Care este însă impactul concret al acestor fonduri asupra indicatorilor din agricultură? La nivel de economie infrastructura de silozuri şi-a majorat în ultimii patru ani capacitatea cu 16%, la 17,3 milioane de tone de materii prime agricole, în perioada 2007-2011 fermierii au achiziţionat 9.000 de tractoare noi şi second-hand, iar utilizarea de îngrăşăminte a crescut pe acelaşi interval cu 25%. Fermierii români şi traderii de cereale au construit în patru ani în întervalul 2009-2012 silozuri şi magazii cu o capacitate de stocare totală de aproximativ 2,5 mili­oane de tone de materii prime agricole, arată datele MADR. Capacităţile noi ridicate de fermieri pot stoca grâu în valoare de 500 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere cotaţiile actuale de pe piaţă.

Ţinta de absorbţie de 3 miliarde de euro fonduri UE în 2012 este oficial eşuată

În iulie, România a atras 96 mil. euro, iar pe primele şapte luni aproape 800 mil. euro. De acum fondurile UE sunt blocate. Comisia Europeană a rambursat României în iulie facturi pentru proiectele de fonduri europene în valoare de 96 mil. euro, acestea fiind ultimele fonduri pe care UE e-a trimis în economia locală până ce oficialii europeni vor finaliza au­ditul pe care îl derulează la Bucureşti. Ţinta de absorbţie de 3 miliarde de euro stabilită anterior este acum în totalitate ratată având în vedere că după primele şapte luni în economie au ajuns numai 791 mil. euro, iar nivelul rambursărilor nu a depăşit în nicio lună pragul de 300 mil. euro.

INS anunţă astăzi creşterea economică din T2. Analiştii cred că PIB a urcat cu 1-2% faţă de T2 2011

Analiştii se aşteaptă ca economia să revină în teritoriul pozitiv în al doilea trimestru faţă de T1 2012 şi chiar să fie atinsă cea mai mare creştere a PIB din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, estimările oscilând între 1% şi 1,9%. Însă criza politică internă şi producţia agricolă slabă, suprapuse peste evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, îşi vor pune am­prenta asupra evoluţiei economiei locale în a doua parte a anului, astfel că plusul la PIB pe întregul an va fi de 0,5%-1%, după cum indică majoritatea estimărilor. Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi datele estimative privind creşterea economică din al doilea trimestru şi din prima jumătate a anului. În primul trimestru din 2012 economia a revenit în recesiune tehnică, după ce anul trecut creşterea economică a fost de 2,5%.

Te iubesc România pentru că eşti singura ţară din lume care plăteşti ca lumea să râdă de tine de Iulian Anghel

Ziarele din Franta, din Anglia, din Germania au trecut de la analiza serioasa a situatiei politice la mistouri. Nici nu poti altminteri, daca nu ar face asta as crede ca sunt prosti. Cand deficitul de cont curent ti-a fost salvat de amaratii care lustruiesc cu fundul caldaramuri prin orasele nenorocite ale Europei in cautarea unui job de o zi, cand tie nu-ti pasa si spui ca ei nu conteaza nici macar la cvorum, eu ce sa cred? Lasati-l pe Hollande sa contruiasca joburi in Franta cu banii pe care Romania nu-i va mai primi de la UE in cadrul asa-numitului proces de "dezangajare" Lasati-i pe amarati cu fundul pe treptele din spatele Unirii. Lasati-ii sa faca misto, si nu va mai infuriati. Nici un sacrificiu nu e destul pentru ca social-democratia sa triumfe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb