REVISTA PRESEI 14.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 septembrie 2011

ADEVARUL

Secretul lui Băsescu. De ce nu a spus nimic preşedintele despre vizita în SUA

Aflat pentru o zi la Washington, preşedintele Băsescu a explicat de ce a ţinut atât de secretă vizita sa de 12 ore în Statele Unite. "N-am vrut ca vizita să fie distrusă de vorbe şi de analişti la tv, avem talentul acesta". Traian Băsescu i-a asigurat pe românii din America că le înţelege dezaprobarea faţă de unele politici interne ale României: "Nici guvernarea actuală nu este perfectă dar am avut un moment de criză. Ce ne-a învăţat criza aceasta: Româmia nu îşi permite să menţină un stat costisitor". Şeful statului român a mai spus la Washington ca "aurul unei ţări este ca daca reuseste sa creeze locuri de muncă care să asigure funcţionarea sectorului de sănătate, de învăţământ". El a promis că în 2012 România va aloca 7% din buget pentru investiţii.

Băsescu s-a întâlnit cu Obama. Doi giganţi americani din domeniul energiei, interesaţi de România

Agenda şefului statului a fost una extrem de încărcată. Casa Albă, sediul CIA şi Pentagon sunt doar câteva din ,,popasurile" pe care le-a făcut Băsescu în cursul vizitei. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la finalul vizitei în Statele Unite cu comunitatea de româmă din America. El le-a povestit concetaţenilor ca dupa aflarea veştii ca în România se amplasează scutul antirachetă firmele americane sunt în efervescenţă. "Chevron şi Exxon şi alte mari companii", a nominalizat Băsescu. "Suntem în regulă din punct de vedere al relaţiilor cu SUA", a declarat şeful statului. Preşedintele a precizat însă că americanii nu obişnuiesc să dea şpagă. "Americanii aşteaptă să se aplice legea. Şeful statului român a mai relatat că l-a întrebat pe Obama ce poate face România pentru America şi că acesta i-ar fi răspuns: "Faceţi să se aplice justiţia, să se aplice legea"

Hillary Clinton şi Baconschi au semnat acordul privind scutul antirachetă. Clinton: România va fi un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, au semnat, marţi, la Washington acordul privind amplasarea unui scut antirachetă în România. Acordul permite amplasarea şi operarea în ţara noastră a unui sistem antirachetă american terestru, cu rachete SM-3, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Departamentului de Stat. Semnarea documentului a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Hillary Clinton, nemulţumită de programul Visa Waiver pentru români

"Acordul reflectă dedicaţia SUA faţă de aliaţii săi din NATO şi în mod specific faţă de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. România a fost un partener puternic în acţiunile NATO din întreaga lume. Omagiem dedicaţia şi sacrificul soldaţilor români care au servit alături de soldaţii americani în Afghanistan. Mulţumesc României pentru rolul jucat în susţinerea noilor democraţii emergente", a declarat Hillary Clinton. "Nu sunt fericită în legătură cu modul în care sistemul vizelor funcţionează pentru români. Ne vom adresa Congresului pentru a schimba criteriile pentru includerea în programul Visa Waiver. Polonezii simt acelaşi lucru", a ţinut să precizeze şefa diplomaţiei americane.

Noua eră a gazelor: avem rezerve uriaşe!

Industria gazelor a trecut într-o nouă etapă, cea a exploatării resurselor neconvenţionale. Acestea au transformat SUA în cel mai mare producător de gaze din lume. Estimările instituţiilor de profil arată că rezervele de gaze ale omenirii sunt de fapt cu peste 40% mai mari decât se ştia până acum, datorită resurselor neconvenţionale. Gazele neconvenţionale sunt de fapt tot gaze naturale, însă sunt extrase din roci dure şi greu de explorat. Prin urmare, spre deosebire de sondele verticale clasice, noua categorie de resurse are nevoie de o altă tehnologie.

Investitorii străini s-au supărat pe Fisc

Din 220 de propuneri pentru modificarea Codului fiscal, înaintate de Camera de Comerţ Americană şi de Consiliul Investitorilor Străini, doar câteva au fost adoptate. În loc să încurajeze investiţiile şi spiritul antreprenorial, Ministerul Finanţelor şi ANAF le sancţionează fiscal, afirmă consultanţii companiilor multinaţionale. În urmă cu două luni, Camera de Comerţ Americană (AmCham) şi Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au înaintat Ministerului Finanţelor un set de 220 de propuneri de modificare a Codului fiscal, pe care le-au şi explicat în mai multe discuţii cu oficialii autorităţii centrale.

Forbes: Cine conduce în topul companiilor financiare?

În anul 2010, activele nete ale celor cinci SIF-uri au scăzut cu 6,5% faţă de 2009, valoarea lor cumulată ajungând la 6,97 miliarde de lei, de la 7,46 miliarde de lei în anul precedent, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Contrast Management-Consulting. În cazul companiilor financiare schimbările nu au fost atât de majore ca la companiile non-financiare. SIF Moldova şi SIF Oltenia au schimbat poziţiile pe podium: SIF Moldova pe poziţia 1 şi SIF Oltenia pe pozitia 2. BRD a reuşit să devanseze Banca Carpatica şi s-a situat pe poziţia a 3-a. În ceea ce priveşte profitabilitatea, cu excepţia SIF Moldova, toata societăţile au înregistrat o reducere a profitului net în special din cauza expunerii SIF-urilor pe sectorul bancar, şi mai precis din cauza acordării de dividende în scădere de către BRD precum şi acordarea de acţiuni gratuite în cazul BCR.

Postul OTV, amendat pentru minciuni

CNA a decis să amendeze cu 25.000 de lei postul OTV, pentru mai multe emisiuni "Dan Diaconescu Direct" în care i-au fost aduse acuzaţii lui Liviu Dragnea, fără a fi prezentate probe, şi pentru lipsa de informare corectă, întrucât telespectatorilor li s-a spus că acesta urmează să fie arestat. Potrivit uneia dintre sesizările remise CNA, Liviu Dragnea, în nume personal şi în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a făcut referire la emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 23 iunie, conform Mediafax.

China vrea să tragă UE de pe marginea prăpastiei

Criza datoriilor de stat din UE s-a dovedit o adevărată oportunitate pentru Beijing, care, după ce a anunţat că va finanţa Grecia, Spania, Portugalia, a pus acum ochii şi pe Italia. În urmă cu trei ani, ministrul de Finanţe italian avertiza că investiţiile Chinei în Europa reprezintă un proces de "colonizare inversă". Acum, el cere ajutorul Beijingului. "Dacă globalizarea continuă în acest ritm, < dragonul chinezesc > va ajunge să deţină blajina şi politicoasa Europă. Şi va face acest lucru cu acordul Europei", scria Giulio Tremonti, ministrul italian al Finanţelor, în cartea "Teamă şi speranţă", publicată la sfârşitul anului 2008. Părerile oficialului italian par a se fi schimbat între timp. Presa internaţională scrie acum că ministrul Tremonti a cerut ajutorul Beijingului pentru a evita o nouă etapă de criză financiară.

CURENTUL

CSM acuză presiunile diplomaţilor asupra justiţiei

Fostul ministru de Externe, Lazăr Comănescu, în prezent ambasador al României la Berlin este implicat într-un scandal de favorizare a unui cetăţean german de a-şi rezolva problemele din justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat faptul că ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, s-a imixtionat în activitatea judecătorilor braşoveni, CSM urmând să ceară Ministerului Afacerilor de Externe să înceteze astfel de presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar.

ANRE: În cinci ani s-au alocat 8 mld. lei pentru subvenţionarea energiei termice

Cheltuielile totale pentru producerea energiei electrice şi termice în cogenerare sunt de circa 4,5 miliarde lei anual, iar în ultimii cinci ani s-au alocat peste 7,8 miliarde lei pentru subvenţionarea energiei termice, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cele patru tipuri de subvenţii care se acordă pentru subvenţionarea căldurii sunt: din bugetul de stat, din bugetul local, prin schema de bonus şi subvenţia directă acordată de la consiliul local. "Termoficarea oraşelor mari din România se face în majoritate cu energie termică produsă în cogenerare în centralele electrice de termoficare (CET-uri).

CURIERUL NATIONAL

Litoral 2011 - turişti mulţi şi bani puţini

Numărul turiştilor a fost cu 10% mai mare, dar încasările au scăzut cu 10-15%. Tour-operatorii şi hotelurile acuză sejururile scurte şi apetitul scăzut pentru cheltuieli. Dan Matei Agathon: Este normal să nu se cheltuie mult - suntem în criză! Vara acestui an a fost una mai bogată în turişti prezenţi pe Litoral faţă de anul trecut, însă nu a fost şi un an mai bogat pentru agenţii şi hotelieri. Potrivit datelor publicate ieri de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Tursim din România (ANAT), numărul de turişti care au trecut pe la malul Mării Negre a fost cu 10% mai mare decât cel înregistrat în urmă cu un an. Însă, potrivit estimărilor preşedintelui ANAT, Corina Martin, încasările agenţiilor de turism şi hotelurilor de pe litoralul românesc au scăzut cu 10-15%.

Orban va coordona toţi banii europeni

Consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a primit acordul coaliţiei pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbţiei Fondurilor Europene, au declarat surse oficiale, conform Mediafax. Orban a venit la şedinţa de ieri a coaliţiei, organizată la Palatul Victoria, în care s-a discutat şi despre atribuţiile noului minister, după ce, luni, a avut o discuţie pe această temă cu premierul Emil Boc. Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".

Directorii din energie, gata să se dea peste cap ca să devină manageri

Managerii privaţi ar putea câştiga până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga, anual, între 2 şi 4 mil. euro în cazul societăţilor cu profit ridicat. Şeful CE Craiova şi cel al Oltchim au anunţat deja că vor participa la procesul de selecţie, primul numai dacă i se impun condiţii realiste. Expirarea termenului până la care firmele interesate puteau depune oferte pentru recrutarea managementului privat la companiile din subordinea Ministerului Economiei i-a determinat pe unii dintre şefii societăţilor energetice să-şi afirme disponibilitatea de a participa la procesul de selecţie a managerului privat, dacă li se impun "condiţii realiste".

Constructorii mai multor mall-uri din Capitală, judecaţi pentru evaziune fiscală

Cinci persoane de cetăţenie turcă au încheiat contracte fictive de subantrepriză pentru construcţia Carrefour Băneasa, Millenium Business Center, Floreasca Tower, BCC Tower şi Connex Tower. În 2005, Salih Saginda era director general al Summa România, firma care a construit Plaza România. Cei cinci, o parte dintre ei având funcţii de conducere în cadrul unor mari companii care au construit sau au contribuit la construcţia mai multor mall-uri din Capitală şi clădiri de birouri, au fost deferiţi ieri Justiţiei pentru prejudicierea bugetului de stat cu aproximativ 4,5 mil. euro.

Grecii se joacă cu focul: 98% şanse ca statul elen să intre în incapacitate de plată în următorii 5 ani

Creditorii internaţionali ai statului elen au avertizat că ar putea bloca eliberarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de 8 miliarde de euro, din cauza derapajelor fiscale repetate. Angela Merkel nu va permite Greciei să intre "într-o insolvenţă necontrolată", liderii europeni încercând să limiteze riscurile de contagiune către alte state din zona euro. Statul elen are bani pentru a funcţiona doar până în octombrie, conform declaraţiilor secretarului de stat din Ministerul de Finanţe, Filippos Sachinidis, subliniind astfel necesitatea ca Grecia să primească următoarea tranşă a ajutorului financiar extern de la UE şi FMI, transmite Reuters.

Procesul de selecţie a consultantului pentru listarea Romtelecom va începe săptămâna viitoare

Ministerul Comunicaţiilor vrea să înceapă, în jurul datei de 20 septembrie, procedurile de selecţie a consultantului care va furniza instituţiei servicii de expertiză juridică, economică şi tehnică în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom privind listarea operatorului la Bursă. "Există la nivelul instituţiei o echipă de specialişti care a stabilit etapele procesului de selectare. Consultantul va fi ales de Ministerul Comunicaţiilor, dar procesul de selectare va fi derulat prin procedurile Romtelecom. Vreau să încheiem acest proces cât mai rapid, cel mai probabil spre finele lunii octombrie", a declarat pentru Mediafax ministrul Comunicaţiilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Zi neagră pentru televiziunile de ştiri, prinse în ofsaid: Obama l-a primit pe Băsescu la Casa Albă

Preşedintele american Barack Obama l-a primit, ieri, pe şeful statului român, Traian Băsescu, în Biroul Oval, înainte ca România şi SUA să parafeze acordul asupra amplasării scutului antirachetă. Şeful statului, Traian Băsescu, a fost primit, ieri, la Casa Albă de preşedintele SUA, Barack Obama. Întrevederea a avut loc în Biroul Oval şi a durat aproximativ 20 -25 de minute. Cei doi şefi de stat au adoptat o Declaraţie comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI. Ulterior, preşedintele român, aflat într-o vizită de lucru la Washington, a avut o discuţie tete-a- tete cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Ipocrizia lui Ponta costă 100.000 de euro. PLUS de la cine a primit cadoul liderul PSD

Victor Ponta, un lider "neprihănit" al Opoziţiei, critică în fiecare zi, cum e firesc, sistemul clientelar din jurul Puterii. Dar surpriză! Unul dintre cei mai mari beneficiari ai contractelor cu statul, unul care a avut un profit record în 2010 şi care e prietenul tuturor guvernărilor din România, i-a făcut un cadou de excepţie liderului PSD. EVZ a descoperit că Dorinel Umbrărescu, unul dintre "Regii Asfaltului", a vărsat un mizilic de 502.000 de lei în beneficiul şefului PSD, pentru ca acesta să poată concura în Raliul României şi în sezonul 2009.

Dezvăluire incredibilă a lui "Corleone" despre gazonul de pe "Naţional Arena"

Dumitru Dragomir, preşedintele LPF, a spus astăzi că gazonul de pe "Naţional Arena" era uscat în momentul în care a fost montat. "Gazonul a fost pus uscat. Au pus brazdele uscate şi apoi au dat cu vopsea verde. Problema e că FRF şi Primăria au fost păcălite. De la Argentina până la Franţa a fost o lună, iar gazonul se putea schimba de patru ori. A fost o escrocherie, iar Primăria trebuie să ceară daune mari. Gigi Becali nu putea să pună gazon pentru că nu are acte de proprietate. Primăria şi FRF nu au garantat niciunui club că va putea juca în toamnă pe noul stadion, ci doar că va fi gata", a afirmat Dumitru Dragomir.

Ion Iliescu le-a tras un "perdaf" liderilor PSD

Supărat pe lipsa de mobilizare a conducerii PSD, el oferă pretextul pentru o nouă etapă a jocurilor de putere. Unii baroni locali ar plănui debarcarea secretarului general, Liviu Dragnea. Un perdaf "colegial" tras de liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, actualei conduceri de partid a dat aripi nemulţumiţilor, pe rdanţi la împărţirea candidaturilor pe listele USL pentru locale. Cum criticile seniorului s-au îndreptat şi spre direcţia secretariatului general al partidului, unii PSD-işti, în special cei care se tem că nu vor avea loc la masa împărţirii funcţiilor în guvern, au văzut în asta un semnal că Liviu Dragnea nu s-ar mai afla în graţiile lui Victor Ponta şi că ar merita să încerce o tentativă de debarcare din funcţie la următorul Consiliu Naţional din toamnă, susţin surse social- democrate citate de EVZ.

Episodul 2008 revine: românii, grăbiţi să ia credite cât mai pot

Sucursalele bancare sunt, de o săptămână, mai animate ca de obicei: multe persoane se interesează cum pot lua un credit până apar reglementările restrictive ale Băncii Naţionale. Românii care vor să-şi ia casă prin credit se grăbesc să ajungă la bancă zilele acestea, imediat după ce au aflat că BNR se pregăteşte să introducă un avans de minimum 30% la creditele în valută. "Noile reglementări vor face mai puţin accesibile creditele, aşa încât clienţii s-au interesat mai mult de împrumuturi", spune un ofiţer de credit de la o sucursală Alpha Bank din centrul Bucureştiului. În aceeaşi situaţie se află o sucursală UniCredit din centrul Capitalei.

Turcia îşi revendică rolul de model şi lider regional

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a început, ieri, un turneu în Egipt, Tunisia şi Libia, în încercarea de a spori rolul ţării sale în zona marcată de revoluţiile arabe. Turneul regional, care cuprinde Egiptul, Tunisia şi Libia, a început cu o vizită de trei zile la Cairo, unde oficialului turc i s-a făcut o primire entuziastă. Şeful guvernului de la Ankara s-a întâlnit cu noul lider militar al Egiptului, Hussein Tantawi. Într-un discurs susţinut la reuniunea miniştrilor de externe ai Ligii Arabe, Recep Erdogan a atacat, din nou, Israelul şi a susţinut că recunoaşterea statului palestinian de către ONU "este o obligaţie, nu o opţiune". Palestinienii se pregătesc, în această lună, pentru un vot în Adunarea Generală a ONU, în ciuda opoziţiei Statelor Unite şi a Israelului.

Facebook ar putea cumpăra Yahoo!

Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, ar putea cumpăra Yahoo!, zvonurile fiind din ce în ce mai intense după ce Carol Bartz a fost concediată săptămâna trecută. Analiştii IT consideră că Facebook ar face cea mai bună mutare dacă ar cumpăra Yahoo! deoarece astfel ar putea scăpa de unul dintre rivalii săi şi şi-ar întări astfel poziţia în faţa Google. Cei de la Yahoo! au apelat la serviciile băncii de investiţii Allen&Co. care va oferi companiei consultanţă finaciară şi ar putea propune chiar o posibilă vânzare. Interesaţi de Yahoo! au fost şi cei de la AOL, însă este puţin probabil ca Yahoo! să accepte o tranzacţie cu AOL în acest moment, care înregistrază pierderi şi o scădere a veniturilor.

JURNALUL NATIONAL

Dealul lui Obama: Vize contra combaterea terorismului

Preşedintele Barack Obama sprijină legi iniţate de congresmeni pentru modificarea criteriilor de admitere în programul Visa Waiver, documentele cerând ţărilor aspirante să îşi ia angajamentul de a spori cooperarea cu SUA în domeniul combaterii terorismului. Această prevedere este inclusă în "declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA", document asumat de cele două state cu ocazia întrevederii preşedintelui Traian Băsescu cu Barack Obama.

Înregistrare video cu Osama bin Laden, la zece ani de la atentatele din 11 septembrie

Reţeaua Al-Qaida a difuzat o înregistrare video pentru a marca zece ani de la atentatele din 11 septembrie, care conţine imagini cu Osama bin Laden şi un mesaj cu succesorul acestuia, Ayman al-Zawahiri, anunţă SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste. Materialul video, intitulat "Zorii unei victorii iminente", are 62 de minute şi a fost transmis prin intermediul organismului de presă al Al-Qaida, As-Sahab, fiind difuzat de forumurile despre jihad la 12 septembrie. Înregistrarea include şi un discurs audio al lui Zawahiri, desemnat să îi succeadă lui Osama bin Laden.

România ar putea trece la euro mai repede

România nu va avea de ales. Vrând nevând va trebui să treacă la euro, mai repede decât şi-ar fi propus, respectând sau nerespectând durele criterii de la Maastricht. Sub presiunea crizei mondiale, ţările din UE vor trebui să înfiinţeze mai repede decât ar fi vrut Statele Unite ale Europei, consideră Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care precizează că vorbeşte în nume propriu. "Aşa cum într-un moment foarte complex şi complicat al continentului nostru soluţia a fost extinderea Uniunii Europene, şi aşa ne-am trezit noi intraţi mai repede decât ne-am fi aşteptat în UE, tot aşa, acum, e un nou moment complicat şi s-ar putea să se găsească aceeaşi soluţie, extinderea zonei euro", a declarat Vasilescu. El a mai precizat că este inevitabil să se în­fiinţeze Statele Unite ale Europei pentru că acum avem 17 ţări care folosesc euro şi alte 10 care au alte monde.

NATIONAL

Basescu, prizonierul lui Boc

Pus de mult pe lista neagra a sefului statului, Emil Boc a rezistat in fruntea Executivului datorita gastii sale parlamentare unsa cu bani de la buget. Desi a incercat prin toate mijloacele sa-l inlature pe Emil Boc din fruntea Guvernului, presedintele Traian Basescu s-a lovit de fiecare data de refuzul categoric al parlamentarilor care alcatuiesc cercul de interese din jurul premierului. Altfel spus, desi pozeaza intr-un luptator anti-coruptie, Boc are propria gasca de corupti care ii asigura spatele pe bani grei. Cine ar fi crezut ca inofensivul Boc va deveni cea mai mare provocare a presedintelui care, desi se presupune ca are majoritatea la picioare, nu reuseste sa-l urneasca de la Palatul Victoria. Teoretic, PDL, UDMR si UNPR ar vota fara sa clipeasca schimbarea premierului, la indemnul sefului statului. Si cu toate acestea, Traian Basescu nu poate sa scape de Boc.

Basescu a dat buzna peste Obama!

Vizita de lucru efectuata de Traian Basescu in America s-a soldat cu o intalnire cu Barack Obama si cu bagarea in sperieti a presei. Conform agendei oficiale puse la dispozitie de Administratia Prezidentiala, gazda sefului de stat roman la Casa Alba a fost vicepresedintele Joe Biden. Din start insa, inevitabilele surse au anuntat posibilitatea unei intalniri face to face Obama - Basescu. Desi incertitudinea a permis adversarilor actualei Puteri sa toace subiectul, Basescu si-a adjudecat scorul final, el intalnindu-se cu Obama in celebrul Birou Oval.

Statele unite ale euro-dolarului se prabusesc impreuna

Ministrul american de finante, Timothy Geithner, va participa in mod exceptional la reuniunea de vineri, 16 septembrie, a ECOFIN. Reuniunea ministrilor economiei si finantelor din UE (ECOFIN) se va desfasura la Wroclaw, Polonia. Se asteapta ca Geithner sa faca pasi decisivi pentru relansarea economica mondiala. Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a declarat ca reuniunea de la Wroclaw ar trebui sa permita "depasirea obstacolelor ramase" in calea aplicarii noului plan de asistenta pentru Grecia. In prealabil, Timothy Geithner s-a intalnit si cu Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar International (FMI). De ce participa trezorierul SUA la ECOFIN, cand nu a onorat alte invitatii in alti ani?

PUTEREA

Legea Mucles

Guvernul ne pregăteşte o lege prin care mitingurile şi protestele vor fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, de organizat. Pe site-ul Ministerul Administraţiei şi Internelor a apărut un proiect de lege care reglementează organizarea de adunări publice. Spre deosebire de legea care e deja în vigoare, proiectul legislativ propus de ministerul condus de Traian Igaş introduce obligativitatea celor care vor să facă mitinguri şi proteste de a cere aprobarea autorităţilor. În legislaţia curentă nu e aşa. Astăzi, dacă vreţi să faceţi un miting, trebuie doar să anunţi organizarea evenimentului şi, în urma unei discuţii cu autorităţile, să fie stabilit efectivul de jandarmi necesar.

Băsescu cere Roşia Montană Gold Corp. să ofere mai multe informaţii

Preşedintele Traian Băsescu a apărat, într-un interviu acordat AP cu ocazia vizitei de lucru de la Washington, proiectul minier Roşia Montană, dar a cerut companiei canadiene însărcinate să dea publicităţii mai multe informaţii. Cei care se opun proiectului controversat şi care se tem de impactul asupra mediului spun că au fost oferite prea puţine informaţii, scrie Realitatea.net. Băsescu a insistat în interviu că societatea Roşia Montană Gold Corp. ar trebui să transmită mai multe date, dar a atras atenţia că proiectuul trebuie să avanseze, deoarece va permite crearea de noi locuri de muncă şi va dar un nou impuls economiei. "Opinia publică trebuie să înţeleagă riscurile", a spus el. "Dar acest lucru nu justifică amânarea proiectului", a adăugat şeful statului.

Băsescu: Această vizită în SUA va rămâne în istoria României

Preşedintele Traian Băsescu le-a mărturisit marţi membrilor grupului românesc din Congresul american că această vizită pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii va rămâne cu siguranţă în istoria României. "Trebuie să spun că sunt pentru a treia oară în vizită în SUA şi, cu siguranţă, această vizită va rămâne în istoria României. Este momentul în care am semnat înţelegerea pentru sistemul antirachetă, România şi SUA vor avea un parteneriat strategic. De asemenea, am agreat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic. Este un document politic extrem de important care ne va ghida relaţiile în următoarele decade şi cred că acest lucru reprezintă o nouă etapă a relaţiilor noastre bilaterale", a declarat Băsescu.

Boc l-a schimbat pe vicepreşedintele ANPC

Premierul Emil Boc l-a înlocuit pe democrat-liberalul Samuel Calotă cu Tullia Balla Imola, de la UDMR, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), prin două decizii publicate, marţi, în Monitorul Oficial. Calotă este membru al PDL Teleorman, în timp ce Tullia Balla a fost consilier al ministrului Mediului, Laszlo Borbely, informează Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Corespondenţă de la Washington: De ce l-a primit Obama pe Băsescu

Există cel puţin două mize în vizita fulger pe care a făcu-o ieri la Washington preşedintele Traian Băsescu: asumarea unui nou Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite şi finalizarea în termeni mai buni pentru România a acordului privind instalarea scutului anti-rachetă de la Deveselu. Pentru ambele situaţii era necesară prezenţa preşedintelui român în capitala SUA, fiindcă ultimele detalii au fost convenite ieri între Traian Băsescu şi Joe Biden, vicepreşedintele American. Tratativele au fost duse până acum sub comanda secretarului de stat din ministerul de Externe, Bogdan Aurescu şi cu toate că acordul privind scutul anti-rachetă a fost parafat acum 3 luni între reeprezentanţii celor două părţi, România a vrut să facă mai clare unele preevederi.

Finanţări oculte pentru elita franceză: campanii prezidenţiale cu bani negri

Declaraţiile unui consilier din umbră de la Élysée pentru afaceri africane, care ar fi remis fostului preşedinte Jacques Chirac şi premierului acestuia, Dominique de Villepin, 20 milioane de dolari de la lideri africani, au iscat un scandal politic în Franţa. Analiştii apreciază că este vorba de un nou episod al războiului "clanurilor" dreptei franceze, legat de prezidenţiale. Pentru că afacerea Bourgi îl loveşte pe Dominique de Villepin, fostă eminenţă cenuşie la Élysée în timpul preşedinţiei Chirac şi candidat potenţial la preziden-ţialele din aprilie şi mai 2012. Fostul premier aşteaptă verdictul în afacerea Clearstream, un scandal politico-financiar. Dar afacerea l-ar putea afecta şi pe preşedintele Nicolas Sarkozy.

Nu se poate cu fundul în două luntre de Ilie Serbanescu

Din două, una: ori vrem protecţie socială şi atunci trebuie împinse în sus salariile spre a avea de unde finanţa protecţia socială, ori vrem să fim ţară bananieră cu forţă de muncă ieftină şi fiscalitate redusă, ca rai al investitorilor de rangul paişpe, dar atunci trebuie să abandonăm povestea cu protecţia socială! Iar pe cea ajunsă deja la dimensiuni exagerate să o amputăm sever! Oameni buni, uitaţi-vă prin lume! Protecţie socială nu au decât ţările cu câştiguri salariale ridicate! Ţările competitive graţie ieftinătăţii forţei lor de muncă nu practică protecţie socială! În ţările bananiere, protecţia socială este chiar minunată, dar lipseşte cu desăvârşire!

România, orezăria de lux a Europei

Pe zeci de kilometri de-a lungul Dunării, ogoarele se află sub luciul apei. Sunt orezăriile României. Pe vremea lui Ceauşescu ocupau 34.300 hectare. Astăzi au ajuns la 12.300 hectare, dar reprezintă o afacere foarte profitabilă. Riso Scotti, compania familiei Scotti din Italia, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei, a cumpărat la începutul anilor 2000 aproape 10.500 hectare de teren agricol, amplasate strategic pe malul Dunării. Pe 6.500 hectare cultivă deja orez. Preţul de achiziţie a fostelor orezării comuniste a fost de 800-1.000 euro hectarul, extrem de puţin dacă ne gândim că parcelele sunt străbătute de canale de transport a apei pompate din Dunăre.

ZIARUL FINANCIAR

Care sunt planurile pentru zona comercială a proiectului Băneasa după deschiderea cinematografului: benzinărie, alt food-court, leisure şi galerie cu branduri de lux

Imediat după finalizarea cinematografului din cadrul Băneasa Shopping City, programată pentru săptămâna viitoare, vor începe pregătirile pentru o nouă extensie în care va fi mutată zona de restaurante, iar în următorii trei ani pe terenul dintre mall şi magazinul IKEA vor fi amenajate noi spaţii pentru relaxare (leisure) şi o galerie comercială cu branduri de lux. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care controlează cel mai mare proiect imobiliar de pe piaţa locală, dezvoltat în zona Băneasa din nordul Bucureştiului, este dispus să mai investească circa 80 de milioane de euro în zona comercială a proiectului până în 2015, plan ce va duce proiectul la o suprafaţă închiriabilă de circa 150.000 de metri pătraţi, faţă de circa 105.000 mp în prezent.

Cine i-a aranjat lui Traian Băsescu vizita în Statele Unite

Ţinută în mare secret până în ultimul moment, vizita-fulger a lui Băsescu în Statele Unite a fost pregătită intens de Cotroceni via MAE-MApN-SRI. "Este cea mai importantă întâlnire şi vizită în Statele Unite. Se vor semna documente privind scutul antirachetă, dar şi altele de importanţă pentru securitatea în sud-estul Europei şi orientul apropiat. În organizarea vizitei s-au implicat, în primul rând, Palatul Cotroceni, dar şi Ministerul Apărării şi George Maior (şeful SRI - n.r.)", au declarat, pentru gândul, surse politice. De la instalarea în fruntea Serviciului Român de Informaţii, George Maior a avut contacte puternice la nivel înalt cu oficialii americani.

SIF Oltenia a câştigat prima luptă cu Cătălin Chelu pentru controlul Argus

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) producătorului de ulei Argus Constanţa (UARG), care va avea loc la finele săptămânii, ar putea tranşa lupta pentru controlul companiei în favoarea SIF Oltenia şi a aliaţilor săi. Cătălin Chelu ar putea pierde astfel lupta pentru controlul companiei, cu afaceri de 50 de milioane de euro în 2010, după ce a plătit în iulie peste 10 mil. euro pentru a prelua aproape 40% din acţiuni.

Naţionalismul prinde aripi pe timp de criză: ţările mici încearcă să-şi găsească o cale proprie când însăşi marile puteri au probleme

Valurile crizei izbuncite în 2008 au reactivat două tendinţe estompate de procesul de globalizare din anii de boom: naţionalism şi protecţionism. Apărarea propriilor bănci în Europa. Tipărirea de bani pentru susţinerea economiei, în pofida efectelor negative la nivel mondial în SUA. Crearea de campioni naţionali în energie în Polonia. Măsuri guvernamentale împotriva companiilor străine care scot profituri mari în Ungaria. Acestea sunt doar câteva forme de naţionalism apărut în ultimii ani la nivel mondial.

Ati auzit de telocite? Sunt celule care regenerează inima, au fost descoperite de cercetători români, iar acum SUA şi China se bat pe ele

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat intenţia să finanţeze cu sume impresionante cercetările cu privire la Telocite în timp ce China i-a invitat pe cercetătorii români în repetate rânduri să continue cercetările în marile laboratoare din Shanghai şi Beijing. Aşa arată o invitaţie adresată presei de către Institutul Naţional de Patologie Victor Babeş la o conferinţă despre telocite. < Telocitele - descoperire a echipei de cercetători de la Institutul "Victor Babeş" condusă de Acad. Laurentiu M. Popescu, continuă să revoluţioneze lumea medicală internaţională >, se mai arată în invitaţie. Telocitele sunt celule care există în organe şi care potrivit cercetărilor de la momentul actual ar avea rol în regenerarea inimii.

Aproape 3 miliarde de euro s-au evaporat din portofoliile IFN-urilor în timpul crizei

Soldul finanţărilor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a scăzut cu 12 miliarde de lei (circa 2,8 mld. euro) în ultimii doi ani şi jumătate, până la 24 miliarde de lei (5,7 mld. euro), deoarece câteva zeci de mii de credite devenite neperformante au fost scoase din bilanţuri, iar vânzările noi au fost practic îngheţate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb