REVISTA PRESEI - 14.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Chirieac şi Cocoş, prieteşug de maidan

Adevărul.ro a intrat în posesia unor interceptări telefonice savuroase între jurnalistul Bogdan Chirieac şi omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul ministrului Turismului, Elena Udrea. Cei doi au fost interceptaţi în dosarul privatizării Alro. Consultantul american Vadim Benyatov, judecat în România pentru spionaj economic, cere judecătorilor Curţii Supreme distrugerea interceptărilor din "dosarul ALRO", privind achiziţia de energie ieftină şi suspiciuni de subminare a economiei naţionale. Cauza a fost închisă în luna ianuarie 2010 de procuorii DIICOT.

Audiat

Jurnalistul Bogdan Chirieac, cercetat pentru că ar fi fost agent de influenţă a conducerii ruseşti de la combinatul Alro Slatina, a fost chemat la Parchet, pentru a da declaraţii în acest dosar. El a fost întrebat despre relaţia cu Dorin Cocoş, cu care era prieten de aproape 30 de ani, dar şi despre soţia acestuia, Elena Udrea- care era, în acea perioadă, consilier la Administraţia Prezidenţială. INTERCEPTĂRI. Dorin Cocoş-Bogdan Chiriac 20 iunie 2008, ora 17.43: Dorin Cocoş: Băi comunistule mic!-Bogdan Chirieac: Banditule, mic şi frumos, ce faci, măi borfaşule simpatic?-Dorin Cocoş: Ce să fac, mă, uite mă bucur că a ieşit domnu" Oprescu (n.r. Sorin Oprescu ales primar al Capitalei la 15 iulie 2008), băga-ia-i p... în gură să-i bagi!-Bogdan Chirieac: E pe sufletul meu!-Dorin Cocoş: Au f...-te-n gură şi pe tine şi pe el! Ce faci? Bogdan Chirieac: Golgorine, zilele trecute am primit o citaţie, să mă prezint la Parchet în calitate de martor.-

Întrebat la TVR despre situaţia scandalului de la Ministerul de Finanţe, Emil Boc a răspuns: Parcă sunteţi de la Realitatea TV sau Antena3

În timp ce sute de oameni protestau pe holurile Ministerului de Finanţe, premierul Emil Boc se afla invitat într-o emisiune la TVR unde a comentat manifestul aflat în desfăşurare. Întrebat de moderator ce strategie de acţiune are guvernul în eventualitatea în care protestele nu se vor opri, Boc a replicat: "Dumneavoastră am impresia că sunteţi de la Realitatea TV sau Antena3, nu de la o televiziune publică. "Nu poţi să pretinzi profesorilor, medicilor, judecătorilor, altor funcţionari din administraţie să aibă salariile diminuate cu 25% iar în altă parte să dai stimulente în valoare de 1 până la 3 salarii" , a spus premierul, revenind la un discurs mai adecvat momentului de criză. "N-am spus că e privilegiu ci că trebuie acordat în conformitate cu legea. Stimulent înseamnă că ai făcut ceva în plus faţă de ce ai făcut în mod obişnuit."

Finanţele tipă după banii pierduţi

Aproximativ 30.000 de funcţionari publici s-au unit, ieri, în cel mai mare protest spontan al ultimilor ani. Angajaţii Ministerului de Finanţe au dus acasă, în ultimele două luni, salarii reduse cu până la 70% din cauza tăierii stimulentelor. Câteva sute de funcţionari din Ministerul de Finanţe au început ieri, în jurul prânzului, un protest aşa-zis spontan pe holurile clădirii. În orele următoare, la mişcare s-au raliat, rând pe rând, şi restul angajaţilor din ţară. Surse oficiale din minister au declarat, pentru "Adevărul", că reprezentanţi ai sindicatelor au transmis, încă de săptămâna trecută, un mail prin care invitau funcţionari ai instituţiei la proteste faţă de tăierea sporurilor.

Guvernul forţează Legea Educaţiei

Specialiştii şi părinţii susţin că Executivul vrea să-şi asume răspunderea pe cel mai prost proiect. Executivul a trimis ieri proiectul Legii Educaţiei către Parlament. Luni, birourile reunite ale celor două Camere se vor întâlni pentru a stabili calendarul asumării. Guvernul a anunţat luni seară că îşi va asuma răspunderea pentru Legea Educaţiei. Proiectul de lege în forma adoptată de Camera Deputaţilor a fost trimis ieri la Parlament. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a explicat că procedura aleasă de Executiv este urmarea faptului că senatorii au blocat legea.

Opoziţia, somată să renunţe la boicot

Pentru că PSD şi PNL continuă să nu se prezinte la lucrările Camerei Deputaţilor, Puterea recurge la un ultimatum. PDL ameninţă că ar putea transfera plenului atribuţiile Biroului Permanent dacă deputaţii Opoziţiei nu vor participa nici săptămâna viitoare la şedinţele acestui for. Social-democraţii şi liberalii au absentat din nou ieri de la lucrările Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Ca urmare, forul de conducere nu s-a putut întruni din cauza lipsei de cvorum. Este pentru a şaptea oară consecutiv când reprezentanţii Opoziţiei recurg la această formă de protest.

Ue îi sfătuieşte pe ţărani să reînvie CAP-ul

Fermele mici care vând mai puţin de jumătate din producţie ar trebui să se asocieze pentru a fi mai competitive. În România, fermierii mici evită să se asocieze şi trăiesc din producţia proprie. În ţările din Vest fermele de subzistenţă sunt foarte puţine. Situaţia fermelor autohtone, care înainte de 1990 au fost colectivizate, este acum mai mult decât precară. Ele se întind pe suprafeţe mici, iar mulţi proprietari de teren sunt fie bătrâni şi nu-şi mai pot lucra terenul, fie pur şi simplu resemnaţi şi au lăsat hectare întregi în paragină.

Băsescu a discutat cu şeful OMV la Cotroceni

9,8% Capital. Este pachetul de acţiuni Petrom pe care statul român vrea să-l vândă pe bursa de la Bucureşti pentru a participa la majorarea de capital pregătită de acţionarul majoritar OMV. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri la Cotroceni cu Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV, unul dintre subiectele discutate fiind stadiul şi evoluţia proiectului Nabucco. Ambele părţi şi-au exprimat susţinerea gazoductului dezvoltat de consorţiul de companii Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

CURENTUL

Cota unică redusă la 12%, scade CAS-ul şi creşte salariul minim pe economie. Guvernul a primit undă verde de la FMI

Guvernul a primit OK-ul reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional pentru un pachet de măsuri de relansare ce urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor, potrivit unor surse guvernamentale. Discuţiile avute marţi la Bucureşti de reprezentanţii guvernului cu cei ai Fondului Monetar Internaţional au avut drept scop obţinerea acceptului Fondului pentru măsurile menite să dea o gură de oxigen importantă economiei româneşti. Concret, este vorba de reducerea cotei unice de la 16 la 12% şi majorarea salariului minim la 720 lei, concomitent cu reducerea contribuţiilor sociale de la 43,6% la 41%.

Blaga: "Măcar în ceasul al 12-lea, Boc să ia taurul de coarne!"

Necesitatea efectuării unor schimbări structurale la nivelul PDL-ului a devenit tot mai evidentă şi necesară, în contextul pregătirii pentru alegerile generale şi locale din 2012, deşi criza economică şi actul guvernării au amânat pentru moment primenirea partidului prin organizarea Convenţiei Naţionale. În acest sens, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri la postul B1 TV că partidul este mai puţin puternic decât în urmă cu câţiva ani pentru că îi lipseşte determinarea de a respecta propriul Statut. Potrivit acestuia, premierul Emil Boc ar trebui "măcar în ceasul al 12-lea să ia taurul de coarne", aducând drept exemplu în nerespectarea Statutului cazul lui Teo Trandafir. "Grupul parlamentar (n.r. - de la Camera Deputaţilor) trebuia să vină cu propunerea (n.r. - de excludere a Teodorei Trandafir) în faţa Biroului Permanent, care să ia decizia.

Nati Meir, condamnat la şapte ani de închisoare în alt dosar de înşelăciune

Fostul parlamentar Nati Meir a fost condamnat ieri la şapte ani de închisoare cu executare, în al doilea dosar de înşelăciune, prin decizia Tribunalului Bucureşti, care nu este definitivă şi poate fi contestată. În acest dosar, Nati Meir a fost acuzat de procurori că a înşelat mai multe persoane, folosindu-se de calitatea sa de fost parlamentar şi candidat la preşedinţia României. Anchetatorii au reţinut, în rechizitoriul prin care au dispus, în februarie, trimiterea în judecată a lui Nati Meir, că el a profitat, în perioada ianuarie-octombrie 2009, de poziţia sa publică, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi candidat la preşedinţia României, şi a indus în eroare mai multe persoane cărora le-a produs o pagubă de 444.235 de lei.

Ilie Sârbu pune în umbră moţiunea de cenzură a lui Ponta

După ce a făcut un circ mediatic prelungit în ultimele luni asupra moţiunii de cenzură pe care PSD-ul încearcă să o depună după Congresul din 16 octombrie, Ponta a primit ieri o lecţie politică din partea socrului său, liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, în legătură cu utilitatea practică a demersurilor acestuia. Astfel, Sârbu a declarat ieri, în interviul acordat agenţiei Mediafax, că nu crede că preşedintele Traian Băsescu va nominaliza un premier propus de PSD şi PNL în eventualitatea adoptării moţiunii de cenzură, faţă de şansele căreia se arată rezervat. Potrivit acestuia, în eventualitatea adoptării moţiunii de cenzură social-democrate la care se va ralia şi PNL-ul, şeful statului s-ar putea folosi de situaţie pentru a "scăpa" de premierul Emil Boc.

Practica, de Tia Şerbănescu

Dna Elena Udrea, prima doamnă a PDL, a făcut senzaţie, din nou, dar nu cu poşetele sale ci printr-o declaraţie despre modul în care votul final la legea pensiilor s-a înmulţit peste noapte: "înţeleg că e o practică, atunci când opoziţia lipseşte, se presupune că puterea e toată în sală". Bine-a zis cine-a zis: practica ne omoară. În loc ca legea să fi fost votată a doua zi, corect (acum era promulgată!), practica respectivă i-a prelungit traseul (contestaţii la C.C., retrimitere în parlament, revotare în ambele Camere), a dus la contestarea dnei Anastase la şefia Camerei şi la părăsirea Camerei de către PSD şi PNL care, în marea lor curăţenie sufletească, nu mai suportă s-o vadă pe dna Anastase la prezidiu fiindcă le aminteşte de fraudă.

CURIERUL NAŢIONAL

Protecţia Consumatorilor continuă războiul cu băncile

Conversia ratelor se va face la cursul de schimb al BNR. Ordonanţa creditelor a trecut cu modificări de Comisia pentru industrii şi servicii. La 27 octombrie va fi supusă dezbaterii de Comisia de buget, finanţe, bănci. Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor au avizat marţi proiectul de Lege privind aprobarea OUG 50/2010 cu câteva amendamente de îmbunătăţire a textului Ordonanţei, astfel încât, în cazul în care Comisia de buget, finanţe, bănci din cadrul Camerei Deputaţilor le va accepta şi va adăuga, probabil, altele, instituţiile bancare vor fi nevoite să întocmească alte acte adiţionale care să cuprindă şi aceste ultime prevederi.

Insolvenţa nu este întotdeauna cea mai bună soluţie

Specialiştii spun că au scăzut cazurile de insolvenţă întrucât creditorii au înţeles să recurgă şi la alte măsuri de recuperare a creanţelor. Grama: Constatăm o creştere a cazurilor de concordat preventiv sau de negociere. "Acest fapt este determinat de perioadele lungi de soluţionare a procedurilor de insolvenţă, care variază între 3 şi 5 ani". Dacă până nu demult a existat un avânt al declarării stării de insolvenţă într-o economie aflată în criză, se pare că întreprinzătorii şi-au dat seama că aceasta nu este soluţia care să le rezolve problemele pe care le au. Specialiştii în insolvenţă spun că în acest an au observat o scădere a numărului de dosare de insolvenţă, însă cazurile de neplată există în continuare.

Blaga, cel mai bine cotat la şefia PDL

Democrat-liberalul Ioan Oltean spune că Vasile Blaga poate fi unul dintre cei mai bine cotaţi candidaţi ai partidului la funcţia de preşedinte şi, cu certitudine, dacă ar fi să candideze, cu şanse absolut reale. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, ieri, că Vasile Blaga poate fi unul dintre cei mai bine cotaţi candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului, dar a precizat că niciodată în PDL nu vor fi tensiuni de natură a ambiţiona un membru sau altul să candideze, conform Mediafax. "Nu cred că lucrurile se vor tensiona în partid. Partidul Democrat întotdeauna a ştiut să îşi regleze iniţiativele în aşa fel încât să nu avem tensiuni. Nu vom avea niciodată tensiuni de natură a ambiţiona pe un membru sau altul să candideze.

Gazprom vrea să facă o companie mixtă cu Romgaz

Preşedintele gigantului rus a făcut publică intenţia faţă de societatea românească. Alexei Miller: Vedem potenţialul unei colaborări, suntem interesaţi. Preşedintele grupului rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, Alexei Miller, a declarat, ieri, la Bucureşti, că gigantul rus este interesat de crearea unei companii mixte cu societatea medieşeană Romgaz, informează Mediafax. Totodată, oficialul companiei ruseşti a afirmat că încă nu a discutat acest subiect în întâlnirile pe care le-a avut cu premierul Emil Boc şi ministrul Economiei, Ion Ariton. "Nu am analizat astăzi (13 octombrie - n.r.) crearea unei firme mixte, dar am convenit ca experţi ruşi să vină în România să vadă dacă există interes reciproc în acest domeniu. Noi vedem potenţialul de colaborare şi suntem interesaţi", a afirmat Alexei Miller.

EVENIMENTUL ZILEI

Greva spontană la Finanţe continuă

Negocierile la Ministerul de Finanţe, unde ieri a fost declanşat o grevă spontană a angajaţilor, au eşuat. Ultima rundă de negocieri s-a încheiat la ora 4 dimineaţa. Sindicaliştii din poliţie şi din învăţământ sunt solidari cu această formă de protest. Peste noapte, aproximativ 200 de angajaţi ai ministerului au rămas în sediul instituţiei. S-au purtat negocieri ieri şi peste noapte, între reprezentanţii ministerului şi liderii sindicali din administraţie, dar până în această dimineaţă nu s-a ajuns la un rezultat. Astfel, activitatea în Ministerul de Finanţe este blocată.

"În multe cazuri, Curtea a constatat nefuncţionalitatea Fondului Proprietatea"

Corneliu Bîrsan, judecătorul român de la CEDO, explică, într-un interviu pentru Evz, ce a stat la baza hotărârii-pilot ce ar putea schimba "faţa" mecanismului de despăgubire a foştilor proprietari de către stat. România a primit, ieri, termen de 18 luni pentru rezolvarea problemei restituirii proprietăţilor naţionalizate în timpul comunismului. "Problema imensă", după cum o caracterizează judecătorul, a celor peste 1500 de dosare adunate la CEDO în care românii cer despăgubiri nu poate fi rezolvată individual decât cu modificarea unor aspecte legilsative interne, sugerează Corneliu Bîrsan.

Oprescu revine la PSD. Deocamdată ca invitat

Primarul Capitalei este aşteptat să ţină un discurs la Congresul PSD, social-democraţii luând în calcul să-i susţină candidatura pentru un nou mandat. Surpriza Congresului PSD va fi participarea lui Sorin Oprescu. Primarul general al Capitalei a fost invitat de Victor Ponta să ia parte şi să ţină un discurs la reuniunea social-democraţilor desfăşurată sâmbătă. Acesta ar putea fi primul pas al revenirii doctorului în partidul pe care l-a părărsit în urmă cu doi ani şi jumătate.

Şefii Gazprom şi OMV, în aceeaşi zi la Bucureşti

CEO-ul grupului rus s-a văzut ieri cu premierul Emil Boc, iar al celui austriac, cu preşedintele Traian Băsescu. După şase ani de când nu a mai venit în România, şeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a venit ieri la Bucureşti, pentru a-şi susţine proiectul South Stream. El a declarat că, în baza unui memorandum semnat ieri, va fi realizată o analiză tehnico-economică privind posibilitatea ca South Stream să traverseze România. Astfel, ruşii ne lansează din nou indirect invitaţia de a participa în proiect. Tot ieri, directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a fost primit, la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, printre temele de discuţie fiind şi proiectul concurent, Nabucco.

FINANCIARUL

Mugur Isărescu: Contribuţiile sociale enorme descurajează munca şi pun pensiile în pericol

Cea mai mare capcană în care a căzut România este impozitarea excesivă a angajaţilor şi a angajatorilor, susţine guvernatorul BNR. Rezultatul: contribuabilii au fugit de plata obligaţiilor, iar veniturile bugetului au scăzut. Mugur Isărescu susţine, într-un interviu la TVR 2 că ţara noastră a căzut în mai multe capcane care îi pun în pericol evoluţia. Cea mai mare greşeală este nivelul foarte ridicat al contribuţiilor sociale care descurajează munca. O altă este aceea că ideea de afacere este confundată cu afacerismul. De asemenea, în rândul guvernanţilor există percepţia că mediul de afaceri poate fi împovărat cu o fiscalitate excesivă.

PDL a blocat ancheta parlamentară în cazul Daimler, cu sprijinul UDMR

Senatorii Puterii susţin că şi ei vor să afle adevărul, dar înfiinţarea comisiei în acest caz nu este necesară. Ministerul Justiţiei nu a cerut informaţii părţii americane pentru că nu are acordul procurorului general. Senatorii PDL au reuşit ieri, la limită, să blocheze demararea unei anchete parlamentare care îl viza, printre alţii, şi pe Adriean Videanu. Cu voturile coaliţiei de guvernare, democrat-liberalii au scos de pe ordinea de zi a şedinţei de plen proiectul de hotărâre legat de acest subiect. Propunerea a aparţinut liderului democrat-liberal Cristian Rădulescu şi a fost aprobată cu majoritate simplă (51 de voturi "pentru", 49 "împotrivă").

România se concurează singură şi aderă la South Stream

Ieri, şefii OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, şi Gazprom, Aleksei Miller, s-au aflat în România. Preşedintele gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, a semnat ieri la Ministerul Economiei un memorandum privind trecerea conductei South Stream prin România. În acelaşi timp, bossul OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, prezenta la Cotroceni ultimele noutăţi referitoare la proiectul concurent, Nabucco. Pentru câteva ore Bucureştiul a fost gazda a doua dintre cele mai influente persoane din energia europeană: preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi directorul OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, iar discuţiile acestora cu autorităţile române au vizat, printre altele, proiectele rivale South Stream şi Nabucco.

Economia noastră nu mai tentează pe nimeni

În primele opt luni din 2010, aceste fluxuri de capital au însumat 1,96 mld. euro. În luna august 2010, nivelul investiţiilor străine directe a fost de 191 de milioane de euro, la jumătate faţă de fluxurile de capital care intrau în România în luna similară din 2007. În acest an, valoarea maximă a investiţiilor nerezidenţilor a fost înregistrată în martie, de 434 de milioane de euro, iar cea minimă în ianuarie, de numai 120 de milioane de euro. Investiţiile străine directe în primele opt luni ale anului au totalizat 1,96 miliarde de euro, în scădere cu 43% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-a înregistrat un nivel de 3,44 miliarde de euro, potrivit datelor revizuite ale Băncii Naţionale. Investiţiile străine directe au fost realizate în cea mai mare parte din participaţii la capital, care au însumat 1,273 miliarde de euro, restul intrărilor, de 683 de milioane de euro, reprezentând credite intra-grup.

AIPC: Nu mai poate fi implementată nicio schimbare în privinţa impozitului la Bursă în 2010

Investitorii pot spera să scape de drumurile la Fisc începând de anul viitor. Investitorii de la Bursă trebuie să depună la Fisc până pe data de 25 octombrie fisele de portofoliu şi declaraţia trimestrială pentru plata impozitului pe câştiguri de capital. Chiar dacă au apărut speculaţii potrivit cărora procedura ar putea fi schimbată şi impozitul să fie reţinut la sursă, reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) spun că nu mai poate fi implementată nicio modificare în acest an. Modalitatea de plată a impozitului pe câştigurile de capital nu mai poate fi schimbată în acest an, spun reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să meargă până pe data de 25 octombrie pentru a depune declaraţia trimestrială şi a efectua plata aferentă.

Miliardarul Warren Buffet crede că "euro se află în faţa unui test de rezistenţă"

Buffet este de părere că moneda europeană va trebui să "facă faţă unui foarte serios test de rezistenţă". "Este o provocare, una care nu a avut încă loc. Aş prefera să urmăresc acest lucru de departe, nu din apropiere", a afirmat omul de afaceri. "Când cineva încearcă să oblige un grup mare de state, cu culturi diferite şi cu o abordare diferită a politicii bugetare, să împartă aceeaşi monedă, apar probleme serioase. Cred că va fi foarte interesat de urmărit ceea ce se întâmplă", a spus Buffet. Pe acest fundal, publicaţia britanică "Financial Times" scria ieri că Statele Unite au intrat într-un război valutar împotriva restului lumii în încercarea de a-şi rezolva problemele economice prin deprecierea dolarului. "SUA caută posibilitatea de a-şi impune voinţa prin forţa maşinii de tipărit bani", sublinia cotidianul. În opinia acestuia, "Washingtonul vrea să răspândească inflaţia în întreaga economie globală".

GÂNDUL

Ce a declarat ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu după ce a fost evacuat din minister: S-AU OBIŞNUIT CU BANI MULŢI

După ce a parăsit sediul Ministerului de Finante ministrul Gheorghe Ialomiţianu a intervenit in direct într-o emisiune TV unde a declarat că angajaţii institutiei nu pot beneficia de stimulente cât timp în tară "închid primarii şi şcoli.". Ministrul Ialomiţianu a declarat că " nu mi se pare corect ca doctorii sau profesorii să aibe salarii mai mici decât cei din ministerul meu. 
 S-au obişnuit cu bani mulţi şi dacă aceştia nu mai vin evident că sunt supăraţi. 

 Când este vorba de rezultate, liderii de sindicat schimbă discuţia. 

Ministerul de Finanţe nu poate să acorde stimulente la toată lumea atâta timp cât sunt primării sau şcoli care se închid."

Reportaj din epicentrul revoltei spontane care s-a propagat miercuri în instituţiile- cheie din România: cum a ajuns şeful Fiscului pe scaunul de judecată al mulţimii

Mii de angajaţi ai Finanţelor, dar şi ai Muncii au declanşat miercuri o grevă spontană, la nivel naţional, blocând activitatea instituţiilor. Protestatarii au cerut mărirea salariilor şi plata stimulentelor, restante de două luni. Ceea ce a început iniţial ca o grevă spontană în interiorul Ministerului de Finanţe s-a transformat în doar câteva ore într-un protest generalizat. Angajaţii Ministerului de Finanţe, ai Fiscului, ai ministerului Muncii, ai caselor de pensii au protestat pentru recuperarea banilor tăiaţi în ultimele două luni. La Bucureşti, protestul spontan, început dimineaţa, a continuat şi după ce preşedintele Fiscului (ANAF), Sorin Blejnar, a promis creşterea salariilor într-o săptămână.

JURNALUL NAŢIONAL

De ce sunt gazele scumpe în România

Creşterea preţului aduce încasări mai mari la buget şi sărăceşte populaţia. Gazele sunt o problemă spinoasă a României şi nu numai partea rusă s-a interesat de acest sector în ultima vreme. Cancelarul german Angela Merkel, care a făcut acum două zile o scurtă vizită oficială în România, a "făcut presiuni pentru scumpirea gazelor pe partea de distribuţie", au precizat surse parlamentare. Situaţia vine în contextul în care grupul german E.ON distribuie gaze naturale în jumătatea de nord a ţării, după achiziţia Distrigaz Nord.

Gazprom, vizită-fulger, rezultate-trăsnet. Cresc şansele ca magistrala South Stream să ne tranziteze

Alexei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, a venit ieri la Bucureşti cu o ofertă-şoc, care a surprins partea română: tranzitarea segmentului de uscat al României de gazoductul South Stream spre Ungaria. Dacă până acum era vorba ca gazoductul să treacă pe o porţiune de circa 50 de kilometri din platoul continental al Mării Negre care aparţine României în drumul spre Bulgaria, de data aceasta, delegaţia rusă a pus în discuţie chiar traversarea ţării până în Ungaria, potrivit unor surse guvernamentale.

Cum l-a trântit Legea educaţiei pe Emil Boc. La 13 octombrie 2009, premierul a fost de-mis prin adoptarea unei moţiuni de cenzură

Guvernul a fost demis, în urma adoptării moţiunii de cenzură. Pentru căderea Cabinetului s-au pronunţat 258 de parlamentari, din 236 cât era nevoie. Alţi 176 de parlamentari au votat împotrivă. Este primul Guvern demis prin moţiune de cenzură în ultimii 20 de ani. Membrii cabinetului Boc pot asigura interimatul timp de 45 de zile, în cazul în care nu va fi desemnat un alt Guvern. "Am pierdut o bătălie, dar nu războiul. Guvernul a căzut din cauză că parlamentarii nu au vrut ca pen-siile şi privilegiile lor să fie eliminate", a declarat Emil Boc după pierderea votului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Unde e adevărul în războiul stimulentelor

Mii de angajaţi ai Ministerului de Finanţe au întrerupt ieri activitatea din cauza tăierii stimulentelor. Până acum două luni, bonusurile primite de funcţionari le-au rotunjit veniturile, în unele cazuri, până la de trei ori salariul de bază. "Se pot acorda angajaţilor stimulente ce pot ajunge la de trei ori salariul", explica în vară un fost director din cadrul Ministerului Finanţelor. "Stimulentele provin, în general, din penalităţile încasate de minister şi din vânzări de bunuri de către direcţiile de finanţe. Aceste sume se transferă în proporţie de 80% la minister, unde se constituie ca stimulente", afirma acesta.

Pentru stimulente a fost Vlădescu remaniat

Sumele suplimentare acordate angajaţilor din MFP au fost puse în discuţie şi în preajma remanierii lui Sebastian Vlădescu. Pre-şe-dintele Traian Băsescu a catalogat atunci acordarea de sporuri drept "o sfidare a opiniei publice" şi i-a sfătuit pe noii şefi de la Mun-că şi Finanţe să nu repete "eroarea" predecesorilor lor, mai ales în condiţiile în care guver-nanţii cer bugetarilor solidaritate în perioada de criză. După instalarea în fruntea MFP, Gheorghe Ialomiţianu a vorbit despre eliminarea stimulentelor, pentru a-şi nuanţa apoi poziţia şi pentru a cere modificarea legislaţiei astfel încât personalul din minister să nu se mai afle pe ultima treaptă de salarizare în sistemul bugetar, ci să fie plătit la nivelul celorlalte instituţii.

Cine-l pregăteşte pe urmaşul lui Băsescu

Teodor Baconschi ar putea deveni unul dintre liderii PDL acceptaţi de toate fracţiunile acestui partid, dar drumul său spre politica mare este riscant, dacă în ecuaţia viitorului sunt puse şi eşecurile celorlalţi foşti miniştri de Externe care au intrat pe scenă. Toţi oamenii influenţi din PDL ştiu că partidul are nevoie urgentă de un lider cu anvergură, care, chiar dacă nu va putea tracta partidul după modelul Traian Băsescu, să poată lua măcar startul în competiţia cu liderii PSD şi PNL din pole position.

Baconschi ţinteşte preşedinţia

Gruparea Udrea-Falcă este în şah după ce fostul ministru de Interne a anunţat că ar putea candida la preşedinţia PDL. Teodor Baconschi face primele mutări, cu ţintă finală Palatul Cotroceni. După plecarea fulger din Guvern, greii PDL se repliază în exil, în Modrogan. În contextul pregătirilor pentru alegerile interne, anunţul lui Vasile Blaga despre o posibilă candidatură la şefia partidului dă fiori atât membrilor taberei Udrea, cât şi re-formiştilor. În peisajul colorat din Modrogan îşi face loc rapid şi proaspătul membru de partid Teodor Baconschi, actual ministru de Externe. El şi-a lansat aseară, la Ateneu, Fundaţia Creştin-Democrată şi o platformă bazată pe aceeaşi doctrină.

Ce legătură există între John Major şi dosarul privatizărilor strategice

Interceptările SRI din dosarul privatizărilor strategice dezvăluie că partenerii consultantului Vadim Benyatov pregăteau presiuni diplomatice la cel mai înalt nivel pentru a-l scăpa pe acesta de acuzaţiile de spionaj. Pe lângă unii miniştri de la Bucureşti, printre cei vizaţi să fie activaţi în acest sens era şi fostul premier britanic din anii "90, conservatorul John Major. Care este firul invizibil care leagă, de la Bucureşti la Londra şi Bruxelles, nume grele din conducerile politică şi financiară ale celor două capitale europene? Răspunsul poate fi găsit în notele de interceptare realizate de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii în cadrul dosarului DIICOT privind privatizărilor strategice, în care foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor - Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy - sunt judecaţi în prezent pentru trădare.

FC Liverpool, aproape îngropat de lăcomia patronilor

Clubul de fotbal fanion al oraşului Liverpool este înglodat până peste cap în datoriile acumulate de cuplul de patroni americani la Royal Bank of Scotland (RBS) şi până vineri trebuie să-şi găsească un nou finanţator pentru a ieşi din criză. FC Liverpool trebuie să demonstreze că este solvabil, altfel riscă şi depunctarea în campionat, într-un moment în care forma sportivă a "cormoranilor" este departe de standardul setat de Gerrard şi compania în ultimii ani. Acum câteva zile părea că cel puţin partea cu finanţarea va fi rezolvată rapid. Compania americană New England Sports Ventures (NESV) - care deţine echipa de baseball Boston Red Sox - oferise 300 milioane de lire sterline pentru preluarea clubului, suficient cât să şteargă datoria totală de 280 de milioane către RBS.

Planul de pedepse al UE

O nouă rundă de certuri, dispute şi tururi de forţă între Comisia Europeană, Parlamentul European şi guvernele statelor din zona Euro se întrevede ca urmare a propunerilor de reformă a pactului de stabilitate al UE, prin care Comisia încearcă să-şi mărească prerogativele în privinţa politicilor fiscale şi economice ale statelor din zona Euro. Scopul reformei elaborate de o comisie de experţi sub conducerea preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, este de a impune statelor din zona Euro o politică economică mai solidă decât până acum. În primul rând, Comisia cere dreptul de a interveni nu numai în cazul depăşirii deficitului bugetar cu mai mult de 3% din PIB, dar şi dacă datoria publică va depăşi 60% din PIB.

De ce produce Ungaria mai multe maşini decât România

România este în prezent devansată de Ungaria la producţia de autovehicule, iar în ultima perioadă noi investitori şi-au anunţat intenţia de a dezvolta unităţi de producţie în ţara vecină. Infrastructura dezvoltată, costurile cu logistica mai mici şi un sistem fiscal mai permisiv au principalele atuuri ale Ungariei care au contat în atragerea unor importante investiţii în domeniul auto, comparativ cu România. Deşi cu o tradiţie îndelungată în domeniu, România a bătut pasul pe loc o bună perioadă de timp, corupţia şi fiscalitatea excesivă îndepărtând aproape 10 ani orice investiţie importantă.

ZIARUL FINANCIAR

Noua miză la Fondul Proprietatea: cine intră în faţă cu dosarul la despăgubire

În lipsa unui mecanism transparent, sunt selectate pentru rezolvare tocmai dosarele cedate către terţi cu doar 10-20% din valoare, în timp ce proprietarii reali aşteaptă şi 4-5 ani titlurile de despăgubire. Paralel cu piaţa gri a acţiunilor Fondului Proprietatea ia o tot mai mare amploare piaţa dosarelor de despăgubire înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) unde se "tranzacţionează" sute de dosare pe an. La "coadă" la ANRP sunt dosare care aşteaptă din 2006, dar funcţionarii instituţiei găsesc diverse motive să le respingă. În schimb, pot fi acceptate dosare abia introduse. Nu există un mecanism transparent de selecţie a dosarelor.

Treichl, Erste: Ar trebui împărţiţi fluturaşi despre riscurile produselor financiare ca despre droguri

Logica simplă care spune că un câştig mai mare înseamnă şi mai mult risc ar trebui răspândită în toate segmentele societăţii, chiar şi prin "fluturaşi" care să cuprindă informaţii de bază despre riscurile aferente produselor financiare aşa cum sunt cele privind drogurile, spune Andreas Treichl, CEO al Erste Group, care controlează BCR. El a declarat la o conferinţă în Austria că în industria financiară se ajunsese la crearea unor produse pe care clienţii nu le puteau înţelege, aşa cum nu le înţelegeau de fapt nici traderii şi nici măcar cei care le concepuseră şi ca atare erau imposibil de detectat toate riscurile posibile.

Cum poate fi oprită euroizarea economiei

Dacă data adoptării monedei euro de către România se va amâna pe o perioadă mai lungă, de peste cinci ani, autorităţile ar trebui să adopte măsuri administrative mai stricte pentru inversarea procesului deja foarte avansat de "euroizare" a economiei, spune Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank. "Dacă ar fi vorba de numai trei-cinci ani până trecem la euro, nu ar mai avea rost, dar dacă am vorbi despre o perioadă mai lungă, de 10 ani, de exemplu, atunci ar fi foarte utile nişte măsuri de reversare a euroizării, de descurajare a folosirii euro ca monedă pentru diferite preţuri. Principalul atu al Poloniei în faţa crizei a fost tocmai faptul că acolo economia nu este euroizată, zlotul fiind moneda de bază". Euro a devenit moneda în care românii "gândesc" automat atunci când este vorba despre o achiziţie de valoare mai mare, iar preţurile locuinţelor, autoturismelor, abonamentelor de telefonie mobilă sau ale biletelor de avion sunt afişate direct în euro

Afaceriştii români atacă Vestul prin Ungaria

RCS&RDS şi Astra, două companii cu capital românesc din telecom şi servicii financiare, au anunţat în această săptămână extinderi ale afacerilor pe pieţe vestice, în Italia şi în Ungaria, o mişcare foarte puţin întâlnită în rândul antreprenorilor locali. Operatorul telecom RCS&RDS, unul dintre pionierii investiţiilor româneşti din străinătate, a făcut primul pas în vest tot în Ungaria, în anul 1998, când compania cumpăra primele reţele de cablu. Acum compania deţinută de orădeanul Zoltan Teszari este prezentă cu servicii telecom în alte şase ţări europene, cea mai recentă fiind Italia, unde peste un milion de români se află la muncă.

Chinezii stau pe un munte de valută

Rezervele valutare ale Chinei, cel mai mare exportator mondial, au atins un nivel record de 2.650 de miliarde de dolari (1.917 miliarde de euro) la sfârşitul lunii septembrie, scrie Bloomberg. Numai în trimestrul trei rezerva valutară a crescut cu 194 de miliarde de dolari. România avea în septembrie o rezervă valutară de 32,6 miliarde de euro. China a raportat şi un excedent comercial de 16,9 miliarde de dolari (12,2 miliarde de euro) pentru luna septembrie. Exporturile au crescut cu 25,1% faţă de anul precedent, iar importurile au crescut cu 24,1%, conform autorităţilor chineze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb