REVISTA PRESEI 14.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 octombrie 2015

ADEVARUL

Doborârea avionului malaysian MH17 "a fost o operaţiune a serviciilor secrete ruse"

La câteva ore după publicarea raportului privind prăbuşirea zborului malaysian MH17, realizat de o comisie internaţională condusă de olandezi şi care arată că de vină ar fi o rachetă de provenienţă rusească, premierul Ucrainei Arseni Iaţeniuk a declarat că doborârea avionului a fost "o operaţiune a serviciilor secrete ruse". "Nu am niciun dubiu asupra faptului că aceasta a fost o operaţiune planificată a serviciilor secrete ruse, pentru a doborî avionul", a acuzat Iaţeniuk, prim-ministrul Ucrainei, în deschiderea reuniunii consiliului de miniştri de la Kiev. Declaraţiile premierului au fost făcute după ce comisia internaţională condusă de Olanda a publicat rezultatele anchetei cu privire la această tragedie, în care au murit 298 de persoane, în mare parte olandezi. Raportul concluzionează că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK, trasă din zona de est a Ucrainei, aflată sub controlul rebelilor proruşi. Această versiune este contestată de Moscova, notează Agerpres.

Reţeaua teroristă Stat Islamic ameninţă Statele Unite şi Rusia cu atentate

"Rusia va fi învinsă în Siria", a declarat Abu Mohamed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al reţelei teroriste Stat Islamic, într-o înregistrare audio difuzată marţi seară. "Îndemnăm musulmanii din întreaga lume să lanseze jihadul (războiul sfânt, conform terminologiei islamice - n.red.) împotriva ruşilor şi americanilor", a adăugat al-Adnani, potrivit ziarului Le Figaro. Statele Unite vor simţi gustul tragediei. "Barack Obama este un idiot, un ratat lipsit de soluţii", a adăugat reprezentantul organizaţiei teroriste sunnite. În aceeaşi înregistrare, al-Adnani a confirmat moartea unuia dintre liderii organizaţiei fundamentaliste sunnite, Fadhil Ahmad al-Hayali, vizat la sfârşitul lunii august de un raid aerian american efectuat în Irak. Marţi dimineaţă, organizaţia islamistă Frontul al-Nusra, afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, a îndemnat militanţii fundamentalişti din Caucaz să comită atacuri împotriva Rusiei ca reacţie la raidurile aeriene efectuate în Siria.

Pariaţi pe civilizaţia occidentală şi pe CIA în Siria! Good morning, Vietnam sau marele gambit al Levantului - de Ovidiu Raetchi

Pentru Rusia lui Putin, Siria e o capcană financiară de dimensiunile Afganistanului pentru Imperiul Sovietic: va începe în trombă, va continua glorios şi se va stinge în război de uzură. Cât de trainic şi de proaspăt reuşeşte să fie, după cel puţin cinci secole de preeminenţă geostrategică, acest bătrân Occident căruia îi cântăm mereu prohodul! Un tip de gândire specific occidental, rafinat în colegiile din Anglia pe scheletul logicii lui Aristotel şi al "iritantei" dialectici socratice, cu notabila mijlocire renascentistă a tonicului cinism italian rezumat de Machiavelli. Acest tip de gândire i-a pregătit lui Putin cea mai frumoasă şi mai tentantă capcană întinsă Rusiei după prăbuşirea imperiului stalinist: Levantul. O capcană atât de subtilă, de aristotelică şi lockeană în minuţia analizei sale, încât chiar noi, occidentalii, picăm în ea. "Putin se reinventează, scapă din izolarea post-Crimeea" - spunem; "Rusia a primit şansa nebanuită de a rebipolariza lumea în termeni de putere". Atât de naivi să fie geostrategii americani? Atât de proşti analiştii CIA? Să abandoneze ei, fără reacţie, Levantul în mâinile Rusiei?

Efectul pe care l-ar putea avea regula "51% produse româneşti in magazine"

Putem aproviziona magazinele cu suficiente legume daca acestea vor fi obligate sa aibă 51 la suta producţie românească, susţin asociaţiile de fermieri. Reprezentanţii lor solicita ca hipermarketurile sa lucreze direct cu agricultorii si sa nu mai finanţeze intermediarii. De altfel, nici reprezentanţii marilor magazine nu se opun acestei idei răspândite in Franţa sau Italia. Cer însă garanţii de la stat ca nu vor rămâne cu rafturile goale. Delia Nica, reprezentantul Asociaţiei Marilor Magazine: "Daca vom avea mărfuri livrate in cantităţile de care avem nevoie, in zilele in care avem nevoie, la calitatea in care am comandat-o si la un preţ competitiv." Ministerul Agriculturii intervine cu o promisiune. Le va oferi înlesniri financiare fermierilor care se vor asocia. Deocamdată, ideea este doar pe hârtie, iar fermierii sunt extrem de sceptici la promisiunile ministerului. Legea care obliga hipermarketurile sa aibă pe rafturi 51 la suta de producţie românească a fost adoptata deocamdată numai de Senat.

PNL face opoziţie doar Justiţiei. Cum a blocat sechestrarea averilor furate

Liberalii şi social-democraţii şi-au dat mâna, unii din calcul politic, alţii din greşeală, şi au respins un proiect de lege iniţiat de Guvern, care reglementează situaţia bunurilor presupus ilicite. După vot, PNL a prezentat cu mândrie victoria sa, în timp ce senatorii PSD au fost certaţi de Liviu Dragnea. Senatorii au respins ieri în plen proiectul de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, o instituţie care ar trebui să se ocupe de administrarea banilor sau a bunurilor imobile, suspectate a fi obţinute ilicit, pe care magistratul pune sechestrul în timpul unui proces. Din totalul de 166 de senatori, la vot au fost prezenţi 108 aleşi. 66 de senatori au votat "pentru", 36 de senatori au fost "împotrivă", iar şase s-au abţinut. Deşi mai mulţi senatori au votat "pentru", proiectul nu a putut fi adoptat pentru că nu s-a înregistrat majoritatea calificată (jumătate plus unu din numărul total al senatorilor), întrucât e vorba de o lege organică.

Vasile Dâncu: Dragnea este primul preşedinte care decupleză baronii locali de conducerea centrală

Sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES, a vorbit, la Adevarul Live, despre cum se va schimba PSD după votul de duminică. Dâncu apreciază decizia lui Dragnea de a le interzice baronilor locali să candideze în conducerea centrală a partidului şi crede că Victor Ponta se va retrage în linişte de la guvernare. "Este primul preşedinte care reuşeşte să decupleze baroni locali de conducerea centrală. A dispărut acest baraj în jurul liderilor pe care îl făceau preşedinţii organizaţiilor locale. Toţi preşedinţii PSD au încercat acest lucru, ştiu foarte bune, dar numai Dragnea a reuşit. Ponta a ieşit din postura de conducător al PSD şi cred că vrea să iasă din acest angajament guvernamental de bună voie. Cred că Ponta a ales să iasă din şefia PSD şi nu cred că mai are o bătălie cu Dragnea, ci mai degrabă un ping-pong prietenesc. Ponta ştie că a fost secondat cinstit şi corect de Liviu Dragnea, ştie că Dragnea i-a fost unul dintre cei mai fideli colaboratori", a spus Dâncu.

BANCHERUL

De ce ratingul României nu este majorat, daca economia duduie? Standard&Poors explica: din cauza slabei administrări a bugetului public

"Poor governance framework". Aceasta expresie, care cataloghează cadrul de guvernare ca fiind slab, poarta principala vina pentru faptul ca ratingul României (BBB-) rămâne in continuare neschimbat de către agenţia americana Standard&Poors. Aceasta a reconfirmat, in 9 octombrie, ratingul României, cu perspectiva stabila, cu următoarele explicaţii: "Ratingul este susţinut de datoria externa si cea publica moderate, in contextul unei creşteri economice relativ robusta. Ratingurile sunt afectate de cadrul slab de guvernare, in ciuda recentelor eforturi de reducere a corupţiei, de nivelul încă redus al PIB-ului pe locuitor (9.000 de dolari) in comparaţie cu tarile vecine, precum si nivelul încă ridicat, deşi in scădere, a datoriei sectorului privat, majoritatea in valuta, ceea ce poate afecta transmiterea politicii monetare. Adoptarea noului Cod fiscal, cu masurile pro ciclice de relaxare fiscala, precum reducerea TVA-ului, va anula o parte din consolidarea fiscala obţinută de autorităţile romane începând in 2009, însoţită de o creştere de 4% a PIB-ului in perioada 2009-2014, considera agenţia de rating.

Lege împotriva samsarilor imobiliari care cumpăra de la bănci credite neperformante

Senatul a adoptat ieri o lege prin care plafonează sumele pe care firmele de recuperare creanţe la pot solicita de la datornicii la bănci, firme de telefonie sau alţi creditori la cel mult dublul valorii cu care creanţele au fost cesionate, fără a depăşi valoarea debitului principal restant. De exemplu, daca un credit cu o datorie de 1.000 de lei este cesionat de o banca către o firma de recuperare creanţe cu 100 de lei (10%), aceasta va putea recupera maxim 20% din datorie, adică 200 de lei. In prezent, firmele de recuperare pot colecta in jur de 30%, in medie, dintr-un credit de consum, însă depinde foarte mult de tipul acestuia si de vechimea datoriei. Legea mai prevede ca recuperarea creanţei se poate face şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi creditorul cedent, respectiv cesionarul, mai prevede proiectul de lege care nu este susţinut de guvern si care trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, in calitate de camera decizionala, pentru a putea intra in vigoare.

CURENTUL

Va fi săltat de DNA primarul Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea?

"S-au înteţit zvonurile potrivit cărora un important primar va fi săltat de DNA. Vă spunem doar că nu este un edil din Bucureşti, ci un primar al unui oraş de lângă Capitală. Şi vă mai spunem ceva. Dacă acest primar va fi luat de DNA, Traian Băsescu s-ar putea considera cât de cât "răzbunat", anunţă lumea justiţiei. Primarul care se potriveşte cel mai bine descrierii de mai sus este, desigur Florentin Costel Pandele. De-a lungul timpului numele lui Florentin Pandele a fost menţionat în mai multe acte oficiale ale procurorilor. În 12 septembrie 2014, la Primăria Voluntari au avut loc percheziţii dis-de-dimineaţă. Pandele a convocat o conferinţă de presă după percheziţii ca să anunţe că soţia e gravidă. În noiembrie 2010, procurorii anticorupţie prezintă în rechizitoriu pc Florentin Pandele, primar al comunei Voluntari care a recomandat persoanele de la care Gigi Becali a făcut achiziţiile de terenuri - cei care, nemulţumiţi de faptul că nu erau puşi în posesie, doreau să vândă drepturile litigioase.

Germania menţine controalele la frontiere până la 31 octombrie

Germania, care a introdus la mijlocul lunii septembrie controale la frontiere pentru a face faţă valului masiv de refugiaţi, va menţine această măsură până la 31 octombrie, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne. O scrisoare în acest sens a fost adresată Comisiei Europene, în care se explică faptul că "situaţia la frontiere este de aşa natură încât nu putem renunţa la această măsură", potrivit purtătoarei de cuvânt. Germania a reintrodus la 13 septembrie controale la frontierele sale, suspendând de facto acordurile Schengen, pentru a gestiona mai bine afluxul de imigranţi spre teritoriul său, provenit în special dinspre Austria.

Regrete - de Tia Şerbănescu

Pelerinajul la moaştele sf Parascheva a ajuns la punctul culminant de ziua sfintei. Parlamentarii şi-au luat liber pentru a participa la slujbă în nădejdea că o minune le va aduce pensiile speciale cât mai repede. Şi când te gândeşti că era să rămânem şi fără sf. Parascheva fiindcă un neguţător din Chişinău voia s-o înregistreze la OSIM pe numele său printr-o preluare ostilă. Sf. Parascheva a făcut însă minuni şi la Bucureşti: pelerinajele la DNA ale unor enoriaşi celebri s-au soldat cu spovedanii complete. Hrebenciucii, tatăl şi fiul, mânaţi de sfântul duh al adevărului: au mărturisit şi ei câţi bani luau pentru retrocedarea a 43.000 ha de pădure către Paltin Sturdza. Câte păduri pentru un singur paltin! Şi alde Hrebe erau cuprinşi de regrete reciproce: "regret că l-am sprijinit pe tatăl meu" şi respectiv "regret că l-am implicat pe fiul meu" - în ideea că o greşeală recunoscută e pe jumătate iertată şi te scapă de câţiva ani de arest acolo unde te năpădesc toate bolile de care nu sufereai când furai. Ce-nseamnă dependenţa! Cum se opresc, cum se îmbolnăvesc.

EVENIMENTUL ZILEI

Populaţia nu ar fi trebuit să economisească atât de mulţi bani - şi acum este o problemă

Într-o nota adresată clienţilor săptămâna trecută, Binky Chadha de la Deutsche Bank a analizat relatia dintre ratele dobânzilor şi ratele de economisire, constatând că - desigur - consumatorii nu acţionează exact modul în care se aşteaptă economiştii de la Federal Reserve. Şi anume, oamenii economisesc bani în pofida dobânzilor mici atunci când mulţi economişti se aşteptau sau sperau ca lumea să-şi cheltuiască banii cumparându-şi lucruri sau plasându-i în active care le-ar aduce alte fonduri. Cei care beneficiază cel mai mult atunci când ratele dobânzilor sunt mai mici sunt debitorii, cei care se împrumută. Guvernele şi afacerile beneficiază în primul rând de la rate ale dobânzii scăzute, spre deosebire de gospodării - a se citi consumatori. Deci, ceea ce fac ratele dobânzilor scăzute este să permită guvernelor şi companiilor să împrumute bani mai ieftin şi, pentru cei care s-au împrumutat deja, să reducă costurile datoriilor restante prin refinanţări, împingând pasivele spre date viitoare în condiţiile în care datele curente prevalează ratelor dobânzii în vigoare. Şi astfel, din nou, acest fapt favorizează în mod disproporţionat afacerile şi guvernele, în dauna consumatorilor.

În primele nouă luni ale anului 2015, inspectorii antifraudă fiscală au verificat peste 26.000 de firme

În primele nouă luni ale anului 2015, inspectorii antifraudă fiscală au verificat 26.214 operatori economici, selectaţi în urma analizei de risc fiscal. În urma acţiunilor de control, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au stabilit peste 3 miliarde de lei drept sume datorate bugetului consolidat al statutului (678,83 milioane de euro). Astfel, inspectorii antifraudă fiscală au investigat lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi au cuantificat prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de peste 2,80 miliarde de lei, echivalentul a 635,24 milioane de euro. Pentru asigurarea recuperării acestor prejudicii au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de peste 1,89 miliarde de lei (429,24 milioane de euro).

O secţiune a autostrăzii Sibiu - Orăştie va fi demolată!

Direcţia de Calitate din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a constatat abateri grave în ceea ce priveşte respectarea proiectului de execuţie aprobat pentru Autostrada Orăştie - Sibiu. CNADNR a dispus demolarea şi refacerea secţiunii km 60 + 600 al Lotului 3, se menţionează într-un raport al Direcţiei, obţinut de AGERPRES. De asemenea, specialiştii CNADNR confirmă calitatea necorespunzătoare a pământului de fundare. "În urma măsurătorilor de capacitate portantă realizate de către CESTRIN în data de 23.09.2015 cu echipamentul PRIMA 100, au rezultat valori de 16MPa (megapascal - n. r.), 25MPa, 56MPa, sub valoarea optimă de 80MPa, ceea ce conduce la lipsa capacităţii portante, deci terenul de fundare nu este corespunzător", se menţionează în raport.

JURNALUL NATIONAL

Decizie definitivă. Emilian Eva avea practici mafiote

Emilian Eva, anchetatorul din dosarul "Telepatia", a pierdut definitiv procesul pe care l-a intentat Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a sancţionat disciplinar, în anul 2014, cu reţinerea a 20% din salariu, pe o perioadă de cinci luni, pentru practice ilegale într-un dosar instrumentat la Iaşi. Alături de Eva, a fost sancţionat disciplinar şi fostul şef al DNA Iaşi, Călin Sorin Mihai. Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursul procurorilor Emilian Eva şi Călin Sorin Mihai împotriva hotărârii CSM prin care au fost sancţionaţi discipliar pentru practici abuzive şi ilegale. Emilian Eva a fost acuzat de Inspecţia Judiciară pentru eliberarea din arest a temutului interlop ieşean Tiberiu Cristodorescu, acuzat, în iulie 2013, de DNA Iaşi, pentru tentativă de trafic de infuenţă.

Votul prin corespondenţă se aplică la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare

Votul prin corespondenţă se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, prevede proiectul de lege pe această temă în forma redactată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Astfel, textul propus de AEP şi însuşit de membrii Comisiei pentru cod electoral prevede că exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă se aplică în cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la alegerile pentru preşedintele României şi la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Noi elemente în dosarul răpirii jurnaliştilor

Fostul partener de afaceri al lui Omar Hayssam, irakianul Mohammad Munaf, predat, în urmă cu două luni, autorităţilor române, a formulat o contestaţie în anulare împotriva sentinţei prin care, în anul 2008, a fost condamnat în lipsă la zece ani de închisoare pentru complicitate la terorism, în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au solicitat deja Ministerului Justiţiei să ceară autorităţilor de la Bagdad informaţii şi documente referitoare la perioada în care Munaf a fost lipsit de libertate pe teritoriul irakian, precum şi la condamnările penale suferite de acesta în statul respectiv. Mohammad Munaf a precizat, în cadrul unei intervenţii la Antena 3, că răpirea celor trei jurnalişti, din anul 2005, a fost o operaţiune orchestrată de doctorul Mohamad Yassin, apropiatul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Minune financiară: câţi bani produc moaştele

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva atrage circa 300.000 de credincioşi anual, ei lăsând peste 5 milioane de euro în conturile Bisericii Ortodoxe Române. Ei se strâng, numai din donaţii, pomelnice, vânzarea obiectelor bisericeşti etc. Dacă mai luăm în calcul cheltuielile legate de transport, cazare, masă, la cele masi mici costuri, mai putam adăuga la cheltuieli cel puţin 18 milioane de lei, în cele şase zile de pelerinaj. Fiecare sfânt important aduce sume foarte mari de bani nefiscalizabili în visteria BOR. Suma totală şi destinaţia banilor vor rămâne în veci necunoscute. Noi putem doar estima. O sumă medie, calculată având în vedere disponibilitatea minimă şi cea maximă a fiecărui credincios, ar fi de 250 de lei de persoană, adică circa 75 de milioane de lei (16,5 mil euro), de la 300.000 de pelerini. În această cheltuială medie intră transportul, cazarea, masa, donaţiile, dar şi plata lumânărilor, a florilor, a pomelnicelor, icoanelor, cărţilor şi altor obiecte de cult.

NATIONAL

Moscova bate cu pumnul in masa sa renunţam la Deveselu "cat nu e prea târziu"!

Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru non proliferarea si controlul armamentului din cadrul MAE rus, a estimat ca elementele antirachetă ce vor fi instalate in tara noastră încalcă tratatul Intermediate- Range Nuclear Forces, INF, încheiat in 1987 intre Statele Unite si URSS. Nu este prima data când Rusia ameninţă Romania referitor la amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu. "SUA si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilităţii acestui sistem si sa îşi dea seama ca pot renunţa la acest plan cat nu este prea târziu", a declarat Mihai Ulianov, citat de Interfax. In opinia oficialului rus, instalarea sistemelor Aegisus (MK-41) "risca sa devina o provocare grava la adresa securităţii internaţionale, fiind o noua încălcare flagranta de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare", a spus acesta.

Romania, băgata cu japca in Experimentul EURABIA!

Pana nu cu putina vreme in urma, proiectul EURABIA, lansat si susţinut de nenumărate comitete si asociaţii cu sediul central la Paris, părea doar o noua utopie, fără nicio şansă de a fi transpusa vreodată in practica. Însă sa nu uitam ca aşa au stat lucrurile si la anunţarea ideii revoluţionare, la acea vreme, de înfiinţare a Uniunii Europene. Mulţi iniţiaţi ai sistemului considera ca un semn clar ca gluma cu EURABIA se îngroaşă este impunerea statului privilegiat de "refugiaţi" tuturor celor care traversează Mediterana, deşi autorităţile naţionale ale statelor membre ale UE nu i-ar vrea decât ca "imigranţi". Mai mult, cum in diverse medii politice se vorbeşte deja de crearea unei zone "tampon" in tarile este-europene membre ale UE, in care sa se pună bazele unei uniuni multiculturale intre populaţiile de pe ambele maluri ale Marii Mediterane, serviciile secrete româneşti au intrat deja la rândul lor in alerta.

Diaconescu îl trimite pe Juncker in Mama Rusie de unul singur!

Fost ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu îl pune la punct pe şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, după ce acesta a cerut public "resetarea" relaţiei UE - Rusia. Bun cunoscător, ca orice roman, al comportamentului "frăţiorilor" ruşi, Cristian Diaconescu si-a ieşit din pepeni când l-a auzit pe Juncker propovăduind apropierea europenilor de ruşi si depărtarea de SUA. "Când familia noastră europeana considera ca americanii trebuie îndepărtaţi, iar ruşii aduşi mai aproape, cetăţenii romani încep sa îşi facă rezerve de apa si alimente si verifica valabilitatea paşapoartelor, mai ales pentru copii. Din păcate, domnule Junker, Romania a mai trecut, in istoria sa, prin situaţii similare când ni s-au mai < < resetat > >, din afara, relaţiile cu URSS. Drept rezultat am pierdut teritorii, precum si dreptul la funcţionarea democratica pentru zeci de ani. De aceea, suntem mai atenţi si mai senzitivi la astfel de idei", i-a predat Diaconescu oficialului european, prin intermediul unei scrisori deschise, un curs rapid de istorie romano-rusa.

PUTEREA

ANAF şi Ministerul Justiţiei NU ŞTIU cât s-a recuperat din ce s-a furat!

Chintesenţa luptei anticorupţie nu o reprezintă condamnarea la închisoare a vinovaţilor, ci recuperarea prejudiciului. Dacă un individ care a furat milioane de euro este condamnat la doi ani de închisoare şi iese după unul, bucurându-se apoi, în linişte, de averea cumulată în urma faptelor pentru care a fost condamnat, este subminată însăşi ideea de Justiţie, fiind încurajaţi corupţii să persiste în acţiunile lor ilicite. În aceste condiţii, ar fi de aşteptat ca statul să urmărească în principal recuperarea prejudiciului cauzat de corupţie. Ei bine, la întrebarea foarte simplă şi clară "Care este suma recuperată în urma deciziilor definitive ale instanţelor de judecată în dosarele de corupţie?", NIMENI nu poate răspunde sau nu vrea să răspundă! Neoficial, recuperările reprezintă 12% din suma prejudiciilor stabilite de instanţe. Care la rândul lor sunt 1% din ce s-a furat. S-au furat sute de miliarde de euro şi s-au recuperat câteva sute de milioane de lei.

Proiect. Grădină uriaşă la Palatul Parlamentului, cu acces la Cişmigiu, până la Tineretului

Un deputat liberal şi candidat la Primăria Sector 5 vine cu un proiect megaloman. El vrea să transforme Parcul Izvor într-o grădină uriaşă şi să dărâme zidurile Palatului Parlamentului. Proiectul vrea să simuleze străzile vechiului Uranus, Ovidiu Raeţchi promiţând că va scoate din izolare sectorul 5 prin construirea metroului, care îl va lega de centrul oraşului. O mare grădină centrală cu acces la Catedrala Mântuirii Neamului este proiectul liberalului Ovidiu Raeţchi. Liberalul îşi propune să împădurească Dealul Arsenalului, să dărâme zidurile Casei Poporului şi să transforme Parcul Izvor într-o imensă pădure. Proiectul prevede ca până în 2020 să fie plantaţi zeci de mii de copaci pe dealul Arsenalului. "Tot ce înseamnă curtea Casei Poporului, un spaţiu uriaş inaccesibil publicului şi înconjurat de un gard, care nu păzeşte practic nimic, după cum vedem şi noi, nu e nici un obiectiv de siguranţă aici, e un maidan. Să facem o pădure de tip britanic, un parc care respectă şi simulează cumva străzile vechiului Uranus, potecile şerpuite ale vechiului Uranus", explică Ovidiu Raeţchi.

ROMANIA LIBERA

Mesaj dur al ambasadorului SUA: depolitizaţi economia dacă vreţi investiţii americane

Într-o ieşire publică fără precedent, Hans Klemm a recomandat Bucureştiului să stopeze imixtiunile în administrarea firmelor de stat. La patru ani după ce a adoptat legislaţia managementului privat la companiile de stat, Guvernul nu a convins partenerii externi ai României de bunele sale intenţii în acest domeniu. În condiţiile în care chiar şi în Europa de Est se găsesc mari companii ce au drept principal acţionar statul, iar aceste companii performează şi se dezvoltă la fel de puternic ca omoloagele lor private, firmele româneşti similare au rămas mai degrabă vehicule pentru promovarea intereselor de partid. Situaţia a fost sesizată ieri, cât se poate de deschis, şi de către noul ambasador al SUA la Bucureşti, Hans Klemm, sosit la post după aproape trei ani de la plecarea predecesorului său. Astfel, în cadrul unui eveniment organizat ieri de AmCham, Camera de Comerţ Americană din România, Klemm a pugunctat principalele direcţii în care consideră că ţara noastră trebuie să facă progrese majore în cel mai scurt timp.

De ce are nevoie România de un nou acord cu FMI

Reprezentanţii FMI şi cei ai Ministerului Finanţelor au început discuţiile pe marginea bugetului de stat pe 2016. În cadrul întâlnirilor se va aborda şi problema încheierii unui nou acord. Deşi acordul anterior cu FMI, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde de euro, care a expirat la sfârşitul lunii septembrie, a fost considerat un eşec, România nereuşind să încheie toate reformele la care s-a angajat, iată că ne pregătim să încheiem o nouă înţelegere cu instituţia financiară internaţională. În ultima vreme, tot mai multe voci au susţinut ideea încheierii unei noi înţelegeri cu FMI. "Un acord cu FMI ar da un plus de credibilitate politicilor economice ale României, ne-ar ajuta şi în ceea ce priveşte finanţarea avantajoasă de pe pieţele internaţionale şi, probabil, ar stimula şi procesele de reformă. ", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. O poziţie asemănătoare a avut-o şi Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, unul dintre cele mai mari fonduri închise de investiţii din lume. Acesta a precizat că un nou acord ar creşte încrederea investitorilor.

ZIARUL FINANCIAR

Românii lasă un miliard de euro pe an la "păcănele" şi pariuri

Piaţa jocurilor de noroc s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, ajungând ca la finele anului trecut să includă circa 12.000 de săli de jocuri şi 70.000 de aparate, amatorii de pariuri lăsând anual circa un miliard de euro în aceste locaţii. Piaţa jocurilor de noroc a ajuns la 1,2 mld. euro în România (5,3 mld. lei) în condiţiile în care pe toate străzile sălile de jocuri au devenit omniprezente. Pentru înfiinţarea unei firme de jocuri de noroc proprie­tarul trebuie să aibă minimum 75 de aparate, iar taxa pentru obţinerea licenţei anuale pentru un slot machine aproape s-a dublat faţă de anul trecut, la 3.000 de euro, bani care se adaugă investiţiei iniţiale, taxelor anuale, personalului, tehnicienilor şi chiriei. În principiu, suma minimă pentru a porni o afacere de acest tip este de 600.000 de euro. În medie, un aparat pentru jocuri de noroc produce în jur de 8.000 de euro pe lună, românii care merg constant la sală alocând circa 100 de euro pe lună pentru pariuri. Potrivit celor mai recente date, firmele înregistrate sub CAEN "Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri" au încheiat anul trecut cu afaceri totale de 5,3 miliarde lei şi un total de 29.000 de angajaţi.

Fondurile mutuale au detronat SIF-urile şi Fondul Proprietatea

Averea fondurilor mutuale locale de 19,6 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro) a depăşit-o pe cea a SIF-urilor şi Fondului Proprietatea pentru prima oară în două­zeci de ani, semnalizând că eco­nomiile plasate activ de românii de rând au un cuvânt tot mai greu de spus pe pieţele financiare. "Fondurile mutuale sunt în principal creditori ai statutului nu finanţează economia reală prin plasamente în acţiuni şi obligaţiuni corporative", a spus Mihai Căruntu, analist la BCR. Schimbarea de lider este importantă pentru că SIF-urile şi FP au fost înfiinţate de stat ca vehicule de privatizare în masă sau de retrocedări, iar acţionarii acestora au ajuns investitori pe bursă fără să ştie. Spre deosebire de acestea, fondurile mutuale sunt înfiinţate şi administrate de companii private. Fondurile au atras economiile populaţiei în căutare de plasamente mai profitabile ca alternativă la depozitele bancare. Detronarea SIF-urilor şi a FP a avut loc în contextul în care activele fondurilor mutuale s-au multiplicat de 3,5 ori în ultimii cinci ani, interval în care activele SIF-urilor şi cele ale Fondului Proprietatea s-au redus în principal din cauza vânzărilor de active.

Privatizarea Telekom (Romtelecom): guvernul dă vina pe consultanţi pentru întârzieri

Ministerul Societăţii Informaţionale nu a primit de la consorţiul de consultanţi internaţionali raportul pri­vind cea mai bună opţiune pentru stat în demersul de vânzare a acţiunilor pe care le mai deţine la Telekom Româ­nia Communi­ca­tions (fostul Romtelecom), a declarat ministrul societăţii informaţionale Sorin Grindeanu. "Nu, nu am pri­mit acest raport. Nouă consultanţii ne-au promis că raportul va fi gata la începutul lunii octombrie, termen care într-adevăr a trecut. Este adevărat că termenul lor limită prin contract este sfârşitul anului doar că a existat un agreement între noi ca autoritate com­pe­tentă şi acest consorţiu internaţional care a câştigat consultanţa ca toate aceste date să ne vină cât de repede posibil, la final de sep­tembrie, început de octombrie. Săp­tă­mâna aceasta vom avea iarăşi o videoconferinţă cu Londra în legătură cu acest subiect", a declarat şeful MSI, fără a oferi alte detalii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb