REVISTA PRESEI 14.11.216

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 noiembrie 2016

ADEVARUL

Alegeri Republica Moldova

La ora 21.00 s-au închis secţiile de votare pe teritoriul ţării. Cinci secţii de votare (trei peste hotare - şi-au prelungit programul de activitate). Alina Russu, şefa CEC: Potrivit normei codului electoral, o secţie de votare poate fi constituită pentru agregarea a maximum 3.000 de alegători. Le mulţumesc partenerilor de dezvoltare care au contribuit la buna organizare. Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru cetăţenii Republicii Moldova. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e o lecţie pentru noi. La ora 23.15 au fost procesate 95% din procesele verbale: pentru Dodon au votat 798.722 de moldoveni (55,48%), iar pentru Maia Sandu, 640.897 de alegători (44,6%).

Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe şi a preşedintelui CEC pentru restricţionarea dreptului la vot în diasporă

Candidata proeuropeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, cere demisia ministrului de Externe de la Chişinău, dar şi a preşedintelui CEC, după ce mii de cetăţeni nu-şi pot exercita dreptul la vot, pe motiv că în unele secţii de votare s-au epuizat buletinele de vot, iar în altele sunt pe cale să se epuizeze.

Victoria lui Hillary Clinton la numărul de voturi relansează dezbaterile asupra sistemului electoral american

Înfrângerea democratei Hillary Clinton în faţa populistului Donald Trump este cu atât mai amară pentru susţinătorii ei, cu cât ea a câştigat la numărul de voturi, dar nu şi la numărul electorilor, ceea ce a relansat dezbaterea asupra necesităţii unei reforme a sistemului electoral din Statele Unite, comentează AFP. Fostul secretar de Stat a pierdut alegerile prezidenţiale, ale căror rezultate sunt contabilizate stat cu stat, dar la nivel naţional Hillary Clinton a obţinut până în prezent cu 400.000 de voturi mai mult decât adversarul său, potrivit rezultatelor provizorii publicate de presa americană. Circa 60,4 milioane de americani au ales-o, faţă de 60 de milioane care l-au preferat pe Donald Trump.

Donald Trump, primul interviu la CBS: "Voi deporta 3 milioane de migranţi ilegali imediat ce sunt instalat in funcţie"

In primul interviu al lui Donald Trump pentru un post de televiziune după câştigarea alegerilor din SUA, preşedintele ales a întărit din nou promisiunea electorală că va deporta 3 milioane de migranţi care lucrează fără acte in SUA, relatează AFP. "Vom baga la închisoare sau deporta pe cei care au comis infracţiuni, pe cei care fac parte din bande infracţionale sau sunt traficanţi de droguri - ar putea fi 2-3 milioane" a declarat Trump. "Dacă sunt ilegali, ii scoatem afară din tară" a anunţat el. Donald Trump a mai precizat că nu s-a răzgândit in privinţa zidului pe care îl vrea ridicat la graniţa cu Mexicul, însă a explicat că acolo unde nu se poate construi, va amplasa un gard.

Românii care renovează casele bogaţilor din centrul Londrei

Angajaţii unei firme deţinute de o familie de români din metropola britanică lucrează exclusiv pentru recondiţionarea locuinţelor exclusiviste, iar casele refăcute de ei ajung să aiba valori de piaţă exorbitante. În timp ce unii români din ţară sau din străinătate sunt îngrijoraţi de Brexit, o echipă de muncitori români care lucrează la reamenajarea unor apartamente din centrul Londrei îşi vede liniştită de lucru. Sunt muncitorii firmei Ciorba Construction Ltd, o firmă de construcţii deţinută de o familie de români din Londra. Muncitorii tocmai au terminat un proiect în centrul Londrei şi au deschis un alt şantier, tot în centrul metropolei britanice. De altfel, în zona centrală a Londrei se derulează toate contractele firmei pentru care lucrează muncitorii români.

Ponta oferă noi indicii despre premierul pe care îl pregăteşte PSD

Victor Ponta a declarat, duminică seara, la România TV, că premierul PSD va fi un fost ministru din Guvernul Ponta, care are experienţa necesară a unei guvernări grele. "Din informaţiile pe care le am, şi sunt un om bine informat, va fi un ministru din cabinetul meu. E vorba de un ministru care are experienţa necesară şi îl recomandă experienţa unei guvernări grele", a declarat duminică seara Victor Ponta la România TV. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi seară, la România TV, că premierul PSD va fi "un domn care arată bine". După anunţul lui Dragnea, s-a speculat că propunerea de premier a PSD ar putea fi Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta.

Profesorul universitar care a prezis victoria lui Donald Trump este de părere că acesta nu îşi va încheia mandatul

Profesorul universitar care a prezis victoriile tuturor preşedinţilor americani din 1980 încoace, inclusiv cea a lui Donald Trump, are un nou pronostic asupra viitorului Casei Albe. În opinia sa, excentricul miliardar newyorkez nu îşi va încheia mandatul de cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, urmând să fie destituit. Allan Lichtman a prezis, în baza unui calcul matematic, numele tuturor preşedinţilor americani din 1980 încoace. După ce a fost singurul care a anunţat victoria lui Trump la scrutinul de marţi, profesorul de la American University a declarat pentru Washington Post că magnatul în domeniul imobiliar, contestat puternic în stradă după alegerea sa în funcţia de preşedinte, urmează să fie destituit. De această dată, părerea lui Lichtman nu se mai bazează pe un calcul matematic, ci pe intuiţie.

Candidatul socialiştilor Rumen Radev a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria

Fostul şef al forţelor aeriene din Bulgaria, Rumen Radev, susţinut de opoziţia socialistă, a câştigat alegerile prezidenţiale din Bulgaria , cu peste 58 la sută din voturile bulgarilor care s-au prezentat la urne, potrivit rezultatelor exit-poll, citate de novinite.com. Potrivit unui sondaj de Alpha Research, Radev a acumulat 58,1% din voturi, iar contracandidata sa Ţeţka Ţaceva, susţinută de partidul de guvernământ de centru-dreapta nământ a obţinut 35,3% din voturi. Analiştii avertizează că Radev nu va executa orbeşte ordinele conducerii fostului Partid comunist. Cel mai probabil el va promova un naţionalism gen Victor Orban. Premierul Bulgar Boiko Borisov a reiterat duminică intenţia de a demisiona dacă Ţeţka Ţatceva, candidata la preşedinţie pe care o susţine, pierde cursa în favoarea candidatului sprijinit de socialişti, Rumen Radev, informează Novinite.

Horaţiu Bruno Berdilă: La una din întâlnirile cu fostul şef al Fiscului a participat şi Codruţ Marta

Arestarea lui Sorin Blejnar trebuie să constituie un obiect de reflecţie pentru toţi reprezentanţii statului, arată magistratul care a emis mandatul de arestare pentru 30 de zile în cazul fostului şef al Fiscului. Concret, patronul firmei Romsys, Horaţiu Berdilă, a dat o declaraţie detaliată la DNA pe 4 noiembrie şi a arătat că în cursul anului 2011 a avut o întâlnire cu Sorin Blejnar, la care au participat Gheorghe Ştefan şi şeful de cabinet al şefului Fiscului, Codruţ Marta. În cadrul acestei discuţii s-a căzut de acord ca societatea comercială Romsys SRL să participe la licitaţiile organizate de ANAF, având ca obiect de activitate serviciile IT, fiind dispus să-i remită lui Blejnar un procent de 20% din valoarea contractelor.

Fenomenul prăbuşirii în Dunăre a falezei din Galaţi s-a accelerat

Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an. Semnalele de alarmă cu privire la pericolul grav în care se află locuitorii oraşului Galaţi care locuiesc în apropiere de versantul falezei Dunării, sunt confirmate de o serie de surpări proaspăt apărute în mal. Astfel, în apropiere de capătul est al Falezei (spre Port) a apărut o crevasă de trei metri lăţime, doi metri adâncime şi zece lungime. Aceasta spintecă spaţiul verde de pe versantul dintre Bulevardul Marii Uniri (Faleza superioară) şi zona de promenadă de pe faleza inferioară, în apropiere de un restaurant şi la numai câteva zeci de metri de mai multe blocuri şi de un monument istoric vechi de peste cinci secole: biserica fortificată Precista.

BANCHERUL

Curtea Constituţională a validat opinia BNR despre legea privind darea in plată

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, consideră că recenta decizie a Curţii Constituţionale in privinţa legii privind darea in plată, care se poate aplica doar dacă un judecător constată principiul impreviziunii din Codul Civil, adică apariţia unui eveniment deosebit care a împiedicat plata ratelor la credite, confirmă poziţia adoptata de Banca Naţională potrivit căreia băncile ar trebui să împartă cu clienţii povara rambursării creditelor, prin negocieri individuale si nu prin măsuri generale cum a decis Parlamentul.

Orange a lansat o aplicaţie de transferuri de bani si plata facturilor, care va concura serviciile bancare

Orange a lansat o aplicaţie de transferuri de bani si plata facturilor care ar putea "fura" o parte dintre serviciile oferite in prezent de către bănci. O pondere importanta a facturilor de utilităţi si telefonie mobilă se achită in prezent prin intermediul cardurilor bancare si a aplicaţiilor de internet banking. In privinţa transferurilor de bani, băncile nu s-au concentrat până acum pe aceste servicii, dar de asemenea multe astfel de operaţiuni se realizează cu cardurile si aplicaţiile de internet si mobile banking.

CAPITAL

Dragoş Doroş, şeful ANAF: "Vrem să schimbăm procedura la controlul marilor averi"

Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a recunoscut într-un interviu acordat revistei Capital că investigaţiile de control la marile averi durează un timp îndelungat, întrucât procedura este una de durată. Astfel, Fiscul vrea să modifice procedura, pe care şeful ANAF o consideră prea lentă. În trei ani au fost verificaţi doar 30 de persoane, departamentul special creat în acest sens are acum în lucru "un lot" de alte persoane, urrmând să extindă lista celor verificaţi.

Super drumarul" ales de Cioloş şi Ministerul Transporturilor. Va câştiga 15.000 euro/lună

După cum ne-a obişnuit, Guvernul condus de Dacian Cioloş numeşte în mare secret oameni cheie în companiile de interes public. Ultimul exemplu este Compania Naţională de Investitii Rutiere, "noua perlă a guvernului tehnocrat", în cadrul căreia a fost instalat Valentin Robert Urlan. O comisie formată din oficiali ai guvernului, din Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au selecţionat pentru postul de director general al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe Valentin Robert Urlan, administratorul firmei Pentacons, fost angajat al Consitrans, Inocsa Ingineria, Consilier Construct, Viacons şi BNR.

Transportul public aşteaptă 3 miliarde de euro să devină "eco"

Calitatea aerului, în următoarele decenii, depinde de viteza în care autorităţile locale de la noi vor şti să implementeze proiecte care au legătură cu transportul public. Ca să se alinieze politicilor Uniunii Europene, România are nevoie de 3 miliarde de euro pe care să-i consume în şapte ani de acum încolo doar în zona de "mobilitate urbană", cu accent pe transportul nepoluant. Câteva mari oraşe se pregătesc deja să pună în practică proiecte, altele abia acum scot ideile din sertare. Nici Capitala nu stă prea bine: deocamdată, sunt mai multe declaraţii şi mai puţine fapte. Bine, totuşi, că fondurile europene sunt un răspuns la "nevoia de finanţare a autorităţilor locale".

CURENTUL

Denunţătorul Horaţiu Berdilă a fost 4 ani mâna dreaptă a lui Florin Talpeş la Softwin. Cine mai tremură?

Originar din Bacău, fiul unui proprietar de casă de amanet, Horaţiu Berdilă a absolvit Politehnica în Iaşi şi a avut ca primă slujbă una de broker la Romfin, unde a lucrat timp de 4 ani. În 1999, Berdilă trece pe domeniul vânzări unde activează timp de 5 ani la companiile Orange şi POSTelecom. Adevărata propulsare în lumea bună a venit în noiembrie 2004 când Berdilă a devenit Director Comercial la Softwin şi mai apoi Director General al companiei Ascenta şi vicepreşedinte (deputy CEO) al grupului Softwin. Grupul Softwin este deţinut de Florin Talpeş, un abonat la contractele cu statul şi şef la GovITHub.

Se înfiinţează un sindicat numai al medicilor: "Alianţa Medicilor". Liderii Sanitas sunt disperaţi

Înfiinţată în vara anului trecut Alianţa Medicilor pentru Reforma sistemului de sănătate, prima asociatie independentă a medicilor din România cea care a început ca o mişcare online cu peste 30.000 de membri pe Facebook, s-a implicat activ în societatea românească. Liderii ei au participat la dezbateri, au ţinut legătura cu medicii din ţară, au transmis comunicate presei şi au participat la negocierile cu ministerul Sănătăţii. În acest week-end, împreună cu Federaţia Sindicală Hipocrat şi Sindicatul de medici Promedica, Preşedintele Alianţei Medicilor, dr. Bogdan Tănase şi ceilalţi lideri au pus bazele unui sindicat al medicilor români care se va numi Uniunea Sindicală a Medicilor "Alianţa Medicilor". O singură voce puternică şi superioară. Medicii se vor reprezenta singuri în faţa Guvernului şi-şi vor negocia singuri toate revendicările.

CURIERUL NATIONAL

Băncile au raportat 2.220 cazuri de spălare a banilor

În primul semestru din acest an, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a primit din partea instituţiilor de credit 2.220 raportări privind tranzacţii suspecte de spălare a banilor, alte 45 de sesizări fiind făcute de instituţii financiare nebancare, una venind din partea unei societăţi de leasing. Cele mai vulnerabile domenii de activitate la fapte de spălare de bani au fost comerţul interior, comerţul exterior, domeniul imobiliar şi industria. În ţară au intrat 39,3 miliarde lei - din care 1,3 miliarde lei au fost transferate de către persoane fizice şi 38 miliarde lei de către persoanele juridice - şi au ieşit 40,9 miliarde lei.

Andreea Paul: ASF a oferit salarii compensatorii de circa 3,6 mil. euro pentru 278 de persoane

Ştiaţi că din banii dvs. ASF a oferit salarii compensatorii de peste 16 milioane lei (circa 3,6 milioane euro) pentru 278 de persoane? De apreciat că ASF răspunde la presiunea mea publică şi înţelege că trebuie să-şi transparentizeze cheltuielile. Îmi răspunde la interpelarea parlamentară şi recunoaşte că bugetul ASF a fost privat de sume consistente în perioada 2013-2016 pentru salariile compensatorii ale personalului.

S-a terminat cu liniştea! Facebook introduce reclame şi pe Messenger

Facebook a hotărât că aplicaţia Messenger a ajuns la maturitate şi că ar fi timpul să facă bani şi din acest canal de comunicare, introducând reclame care să apară în aplicaţia pentru terminalele mobile. Se pare că este vorba de un nou tip de reclame, care să nu fie foarte intruzive, potrivit portalului go4it.ro. Se pare că boţii pe care i-a integrat în urmă cu câteva luni în platformă vor fi unul dintre canalele de distribuţie a reclamelor, publicul-ţintă fiind foarte uşor de identificat: fanii paginilor de pe Facebook. Astfel, aşteptaţi-vă la reclame de la paginile companiilor cărora le-aţi dat like.

Peste 6.500 de candidaţi încearcă să convingă alegătorii să îi voteze pentru cele 466 locuri de parlamentar

Este interzisă distribuirea de materiale electorale, de la pixuri la găleţi, precum şi organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii. Vineri a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, când românii vor merge la urne să aleagă cei aproximativ 466 de deputaţi şi senatori - norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 cetăţeni, respectiv un senator la 168.000. Votul va fi din nou pe liste de partid, revenindu-se la această formulă după sistemul de vot uninominal care a dat, în 2012, 588 de parlamentari. Astfel, 6.500 de candidaţi au la dispoziţie 30 de zile să îi convingă pe alegători să pună ştampila pe partidul din care fac parte.

Importurile de gaze au crescut cu 566% în primele nouă luni

România a importat 381,9 mii tone de gaze echivalent petrol în primele nouă luni din 2016, ceea ce înseamnă o cantitate cu 565,8% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceleaşi date arată că în timp ce importurile de gaze au crescut de cinci ori, producţia naţională a scăzut cu 13,5%. Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat recent că importurile de gaze din Rusia ar putea creşte în această iarnă până la 40% din consumul naţional.

EVENIMENTUL ZILEI

Alegeri Republica Moldova. Rata participării este de 53,27. Au votat 1.601.425 de alegători

Secţiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis duminică dimineaţă în Republica Moldova. Mai mulţi moldoveni din diasporă, din toate colţurile lumii, se arată dezamăgiţi de rezultatele preliminare potrivit cărora Igor Dodon este noul preşedinte. În grupul public "Adoptă un vot", concetăţenii noştri au scris staturi prin care îşi exprimă dezamăgirea şi tristeţea.

Igor Dodon Preşedinte: La Chişinău se instalează românofobia, izolaţionismul şi instabilitatea - de Iulian Chifu

Rezultatele alegerilor prezidenţiale directe din Republica Moldova l-au adus în fotoliul celui mai important ales din stânga Prutului pe Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, pro-rus, cel care şi-a făcut campanie cu poza în care apare strângându-i mâna lui Vladimir Putin. Dacă e să ne uităm la programul său electoral, Dodon îşi doreşte ruperea Acordului de Asociere cu UE - adică introducerea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care doresc să călătorească în UE, deci şi în România, şi introducerea taxelor vamale pentru produsele lor - deschiderea pieţii ruse, reorientarea comerţului şi dependenţelor Republicii Moldova de Rusia lui Putin, federalizarea Republicii Moldova, legalizarea prezenţei trupelor ruse în Transnistria "până la soluţionarea conflictului".

DNA şi DIICOT se întrec în arestările preventive ale lui Daniel Dragomir

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea fostului ofiţer SRI într-un dosar în care este judecat pentru trafic de influenţă, iar cei de la DIICOT au solicitat prelungirea reţinerii în cazul Black Cube. DNA motivează cererea prin comiterea de infracţiuni în Black Cube. Procurorii DNA au solicitat, vineri, arestarea preventivă a fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, în dosarul în care acesta este judecat, la Tribunalul Bucureşti, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Acesta este deja reţinut, din septembrie, în cazul Black Cube. DNA a reacţionat cu o întârziere de 60 de zile. Există temerea procurorilor că, pus în libertate, Daniel Dragomir va face dezvăluiri explozive despre ce s-a aflat în urma acţiunii de verificare a Laurei Codruţa Kovesi de către Black Cube.

Închisoarea l-a ruinat! Averea lui DD a ajuns în mâinile "recuperatorilor"!

Pe vremuri era în glorie, însă după ce a ajuns în închisoare lucrurile s-au schimbat pentru Dan Diaconescu. La scurt timp după ce a fost arestat, creditorii au făcut "coadă" la tribunal ca să ceară executarea silită a fostului otevist.

JURNALUL NATIONAL

Igor Dodon este noul preşedinte al Republicii Moldova

Igor Dodon a acumulat 803 794 din cele 1 603 809 de opţiuni de vot realizate astăzi şi la moment este noul preşedinte al Republicii Moldova, anunţă Unimedia.md. În urma procesării a 95,43% din procese verbale, acesta acumulat 55,41% din voturi, iar Maia Sandu a acumulat 44,59%. Astfel, deşi mai sunt de numărat circa 170 mii de voturi, totuşi rezultatele îl indică pe Igor Dodon câştigător. Participarea de vot a fost mai mare decât în turul I cu peste 5%, depăşind 53%, adică 1,6 milioane de moldoveni cu drept de vot. Ca şi la noi în campania din 2014, au fost probleme în Diaspora, unde fie s-au terminat buletinele de vot, ca la Londra, fie au fost organizate prea puţine secţii de votare.

Isărescu: Bugetul de anul viitor se va construi greu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a evitat să se pronunţe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilităţii economice din 2017. Motivul invocat? Documentul nu este încă promulgat, iar bugetul de anul viitor ne-ar putea oferi surprize. Incertitudinile cu privire la construcţia bugetului pe anul 2017, determinate inclusiv de actele legislative adoptate sau aflate în diferite stadii ale procesului de adoptare de către Parlament, reprezintă, în opinia BNR, riscuri în sensul creşterii inflaţiei în perioada următoare. Totuşi, preţurile nu vor creşte deoarece costul materiilor prime şi cele administrate vor trage inflaţia în jos, susţine guvernatorul BNR.

NATIONAL

Planeta maimuţelor politice

După un sfert de secol de libertate si democraţie, românii au pensii medii mai mici de 200 de euro si salarii medii de aproximativ 400 de euro. Politicienii responsabili de atingerea acestor culmi de civilizaţie si progres ne cer acum să-i votăm din nou, chiar dacă singuri se caracterizează drept "maimuţe odioase", "ticăloşi egocentrici" si "trădători". In celebrul film "Planeta maimuţelor", o expediţie umana revine pe Terra după câteva mii de ani si găseşte un Pământ condus si dominat de maimuţe. Asta după ce oamenii s-au autodistrus. Mult mai eficienţi, politicienii postdecembrişti au avut nevoie de doar 26 de ani pentru a pune pe butuci Romănia.

Cade "Imperiul Biden" din Romania!

De atâta amar de vreme, Romania se afla sub sfera de influenta a lui Joe Biden, vicepreşedintele american având propriul "parteneriat strategic" cu tara noastră. Considerat un susţinător de calibru al fostului preşedinte Traian Băsescu, lucru dovedit, de altfel, si nu de puţine ori, atunci când Biden a intervenit direct in sprijinul acestuia sau atunci când l-a "demolat" pe Victor Ponta, înaltul demnitar american a continuat să acorde o atenţie deosebită la tot ceea ce se întâmplă in tara noastră si după plecarea "marinarului" de la Palatul Cotroceni. In cadrul unei întrevederi la Washington, Joe Biden si proaspătul premier tehnocrat roman Dacian Cioloş ar fi tot vorbit despre unele privatizări care ar trebui sa aibă in sectorul energetic, totul pentru "întărirea securităţii energetice".

Curvele DNA de pe "Black List"

Se anunţă vremuri tot mai grele pentru "băieţii deştepţi" din "Grupul de la Monaco". In urma "spovedaniei" lui Gheorghe Stefan, procurorii nu s-au sfiit sa deschidă un nou front, prin audierea a două dame de companie, a căror declaraţii s-au dovedit deja fatale in cazul lui Sorin Blejnar. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia noastră, simţind că sunt atât de aproape sa pună mana pe o adevărata mina de aur informaţională, anchetatorii forţează acum găsirea prostituatelor de lux care ar putea arunca in aer un alt dosar, cel in care sunt deja cercetaţi omul de afaceri israelian Benyamin Steinmetz, printul Paul sau Remus Truică.

PUTEREA

Iar se aţâţă dihonia la Târgu Mureş

Mii de etnici maghiari, unii purtând afişe cu mesaje antinaţionale, au protestat sâmbătă, la Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc, la invitaţia UDMR şi a unor ierarhi locali (maghiari), faţă de situaţia Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, care este în pragul desfiinţării, cei 328 de elevi din clasele 0 - 12 urmând a fi relocaţi. Măsura s-ar impune întrucât Liceul Romano-Catolic (fost Unirea) a fost înfiinţat în urma unui abuz, autorii abuzului, respectiv şeful inspectoratului şcolar judeţean Mureş şi directorul liceului, fiind anchetaţi de DNA, primul în stare de arest preventiv, iar al doilea sub control judiciar. Cei doi au acţionat, însă, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Târgu Mureş, exprimând, aşadar, voinţa comunităţii locale.

Primăria Capitalei se îndreaptă spre faliment

Datoriile Municipalităţii cresc exponenţial. Oricât le-ar ascunde actualul edil al Capitalei, periodic, apar noi plăţi neefectuate la timp, unele fiind încărcate de dobânzi şi penalităţi. Un calcul sumar al datoriilor şi a pierderilor arată că, în acest moment, Primăria Capitalei are de plătit 378.520.000 de euro. Desigur, suma este în creştere la aproape toate capitolele enumerate mai jos. Nu au fost luate în calcul lucrările care nu au fost terminate, dar sunt deja modificate, cum ar fi penetraţia Ciurel. De asemenea, nu a fost luată în calcul, la capitolul pierderi, plata lunară a chiriei, care ar fi trebuit să se constituie avans de cumpărare, nici sumele restante pentru lucrările la şoseaua Pantelimon sau la sediul din bd. Elisabeta, deoarece ele nu au fost raportate public. Având în vedere toate acestea, datoria Municipalităţii se poate estima la 0,5 miliarde de euro, jumătate din bugetul anual al Capitalei.

ROMANIA LIBERA

Trump vrea să numească la Curtea Supremă judecători anti-avort şi pro-arme de foc

Preşedintele ales, Donald Trump, a declarat, într-un interviu difuzat duminică de CBS, că vrea să numească la Curtea Supremă judecători împotriva avortului şi favorabili liberei deţineri a armelor de foc, transmite AFP, preluată de Agerpres. "Judecătorii vor fi pro-life" (anti-avort), a explicat Trump, asigurând totodată că aceştia vor fi "foarte favorabili celui de-al Doilea amendament" al Constituţiei americane, care garantează dreptul fiecărui cetăţean american de a deţine o armă de foc. În acelaşi interviu televizat, preşedintele american ales a precizat că nu va reveni asupra principiului căsătoriei între persoane de acelaşi sex, considerând subiectul închis.

Haos în Bucureşti, după furtuna de sâmbătă noaptea

Până la ora 20.00, pompierii ISU Bucureşti-Ilfov au acţionat în cazul a 120 situaţii de urgenţă generate de vântul puternic. Repartiţia intervenţiilor: 17 copaci căzuţi pe auto; 35 copaci căzuţi pe carosabil, garduri, locuri de parcare, etc; 56 elemente de construcţii luate de vânt (tablă, tencuieli); şapte panouri publicitare, cinci schele. Ca urmare a acestor situaţii de urgenţă nu au existat victime, evenimentele s-au soldat numai cu pagube materiale, informează ISU Bucureşti.

ZIARUL FINANCIAR

Ce înseamnă pentru România alegerea lui Trump în SUA

Politic şi militar câştigăm, economic s-ar putea să pierdem. Americanii ne vor exporta preţuri mai mari şi inflaţie, ne vor majora dobânzile la lei, vor reduce investiţiile şi ne vor lua specialiştii. În schimb, vor cere să cumpărăm mai mult armament de la ei. Din punct de vedere politic şi militar, România a avut de câştigat pe termen lung dintr-o administraţie republicană - Ronald Reagan a contribuit la căderea comunismului, George W. Bush ne-a băgat în NATO şi ne-a susţinut pentru intrarea în UE. Venirea unei gărzi republicane dure la Casa Albă ar putea menţine relaţiile politice, unde România are un parteneriat strategic cu SUA, dar în schimb mai mult ca sigur că americanii (republicanii sunt mai războinici) vor dori ca administraţia de la Bucureşti, indiferent de numele ei, să cumpere mai mult armament.

Distribuţia de medicamente, piaţa cu cele mai multe insolvenţe

Distribuţia de medicamente, o piaţă de 23 mld. lei anual, cu un grad de îndatorare de 91% în 2015, a fost marcată în ultimii cinci ani de cererile de insolvenţă înaintate de unii dintre cei mai mari jucători din sector, decizii care şi-au pus amprenta asupra întregii pieţe. "Una dintre cele mai importante probleme pe care distribuitorii le-au avut în ultimul an este că şi-au colectat din ce în ce mai lent banii de la clienţii lor, de la farmacii, acestea din urmă folosind resursele pentru investiţii pe termen lung, inclusiv pentru plata de dividende", a spus Iancu Guda, services director în cadrul Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Banca formată prin fuziunea Băncii Carpatica cu Patria Bank vrea să intre pe profit în 2017 şi să-şi crească activele cu 30% în trei ani

Banca vrea să-şi tripleze stocul de credite până în 2019, la 646 mil. euro. Banca ce va fi creată prin fuziunea Băncii Comerciale Carpatica şi Patria Bank va deveni profitabilă în 2017, iar în următorii trei ani îşi va majora activele cu circa 30%, până la 1,1 mld. euro, se arată într-un document publicat pe bursă. În ceea ce priveşte creditarea, banca rezultată vizează o triplare a stocului de credite nete până în 2019, acestea urmând să ajungă la 646 milioane de euro. Acţionarii băncii intenţionează să lucreze şi la partea de eficientizare, astfel încât să reducă raportul cost/venit de la 151%, cât este estimat pentru finalul acestui an, până la 75% la final de 2019. Finalizarea fuziunii este estimată pentru finalul acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb