REVISTA PRESEI 14.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 decembrie 2012

ADEVARUL

Bănci sabotate din interior de bancheri

Şapte directori de bănci şi şase funcţionari de la BRD, Volksbank şi ATE Bank au fost audiaţi, joi, alături de alte 79 de persoane, fiind învinuiţi de fraude de 85 de milioane de euro. Procurorii DIICOT au destructurat joi o nouă reţea care se ocupa cu fraudarea băncilor, printre lideri aflându-se oamenii de afaceri Marius Locic şi Vasile Creştin. Conform anchetatorilor, printre suspecţii luaţi pe sus de mascaţi cu mandate de aducere se numără şapte directori de bancă, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Printre aceştia se numără Lucian Cojocaru, fost director BRD şi actual vicepreşedinte al Volksbank, Dana Băjescu, directorul sucursalei BRD Dorobanţi din Bucureşti, şefi ai sucursalei BRD Unirii din Bucureşti şi responsabili ATE Bank.

Prizonieri în ţara zăpezii

Suceava: şapte copii au dormit în şcoală, din cauza drumurilor înzăpezite. Dâmboviţa: 60 de persoane au rămas izolate într-un sat. Botoşani: a fost nevoie de intervenţia armatei pentru ca mai multe maşini să fie scoase din zăpada înaltă de un metru. Viscolul a paralizat aproape tot judeţul Suceava la mijlocul acestei săptămâni. În noaptea de miercuri spre joi, şcoala din localitatea Roşiori s-a transformat în dormitor pentru şapte dintre copiii veniţi din satul vecin, Forăşti. Drumul care leagă cele două localităţi s-a înzăpezit, iar autorităţile au fost obligate să găsească o soluţie: sala de curs a devenit dormitor şi directoarea şcolii - mamă pentru o noapte.

Reacţia lui Ponta la explicaţiile CCR: "Ar fi groaznic ca CC să nu ne permită decât o lege cu 300 de aleşi"

Premierul Victor Ponta a reacţionat, după ce a citit motivarea Curţii Constituţionale privind invalidarea uninominalului pur. Premierul a explicat că actuala lege electorală ar trebui schimbată în primăvară, dar nu vede posibilă adoptarea unei legi care să limiteze numărul de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral. "E clar că în primăvară trebuie să decidem care e sistemul de vot. Cel actual e un eşec, pentru că nimeni nu şi-a dat seama în 2008 ce se va întâmpla în 2012", a afirmat Victor Ponta, care se află la Bruxelles. Premierul dă vina pe Curtea Constituţională pentru actuala structură a Parlamentului, care are 588 de aleşi. El a explicat că USL a dorit să schimbe această lege, după preluarea majorităţii parlamentare, dar Curtea Constituţională s-a opus. Ponta susţine că "ar fi groaznic" ca din partea Curţii Constituţionale să nu fie permisă niciun fel de nouă lege electorală decât cea cu 300 de aleşi şi Parlament unicameral.

Jaf istoric de sute de milioane de lei la Administraţia Străzilor din Bucureşti. Afaceri murdare, firme favorizate şi licitaţii trucate pe banii contribuabililor

Administraţia Străzilor din Bucureşti a organizat două licitaţii, cu miros puternic de fraudă, prin care alocă bugete astronomice, de ordinul sutelor de milioane de lei, unor firme care ar trebui să se ocupe de marcajele rutiere de pe străzile Capitalei. Pe artere principale din centrul Bucureştiului, precum bulevardul Mihail Kogălniceanu sau Regina Elisabeta au fost scoase toate marcajele rutiere, urmând ca, în viitorul apropiat să fie montate unele noi. Administraţia Străzilor Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Municipalităţii a decis prin licitaţie, alocarea sumei de 54 de milioane de euro unui consorţiu format din trei firme, care ar urma să se ocupe în următorii patru ani de semnele şi marcajele rutiere din Bucureşti.

UE: acord istoric pentru Uniunea Bancară

După luni de negocieri şi o reuniune-maraton de 14 ore, liderii europeni au găsit o formulă finală pentru înfiinţarea unei autorităţi unice de supraveghere bancară. La finalul unei întâlniri-maraton de 14 ore care a avut loc miercuri la Bruxelles, miniştrii de Finanţe din blocul comunitar au ieşit cu "un cadou de Crăciun pentru noi şi pentru întreaga Europă", după cum a spus ministrul cipriot Vassos Shiarly. Apariţia autorităţii este considerată primul pas pentru înfiinţarea unei uniuni bancare pentru blocul comunitar. "Este un acord istoric", a declarat şi Michel Barnier, comisarul european pentru Servicii Financiare. "Pas cu pas, suntem pe cale de a soluţiona criza prin care trece zona euro", şi-a felicitat omologii şi ministrul francez Pierre Moscovici.

Plagiatul îl costă pe Vîntu eliberarea anticipată

Sorin Ovidiu Vîntu ar putea rămâne în spatele gratiilor dacă se dovedeşte că lucrarea pe care a scris-o în închisoare pentru a i se reduce pedeapsa cu 33 de zile este un plagiat. Ziarul "Adevărul" a prezentat modul în care Sorin Ovidiu Vîntu a plagiat din alte lucrări în cartea pe care a scris-o după gratii, pentru a i se reduce pedeapsa cu 33 de zile. Experţii consultaţi de "Adevărul" sunt categorici: cartea "România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare", scrisă de SOV în spatele gratiilor, nu este o lucrare originală. Aceştia au stabilit că volumul nu este altceva decât un conglomerat de texte copiate din alte opere. În cazul în care se dovedeşte că Sorin Ovidiu Vîntu a plagiat, eliberarea sa condiţionată ar putea fi suspendată.

CURENTUL

Mega-Parlamentul de 588 de membri - o iniţiativă ce poartă semnătura lui Victor Viorel Ponta

Somnul raţiunii naşte monştri. Aşa s-a întâmplat şi în cazul acestui mega-parlament de 588 de membri care numai reprezentativitate pentru cetăţenii României nu mai reprezintă. Toţi politicienii şi analiştii caută vinovaţi şi se acuză reciproc pentru această situaţie extrem de neplăcută pentru buzunarele cetăţeanului de rând. Chiar ieri, Victor Ponta declara de la Bruxelles că legea reprezintă un eşec şi că trebuie rapid schimbată. Ce nu ne-a spus Ponta e faptul că el a iniţiat acest eşec, fapt demonstrat de datele oficiale furnizate pe site-ul Parlamentului. Întâi de toate, trebui descris contextul care a favorizat această lege după care s-au desfăşurat aceste alegeri din 9 decembrie, aceeaşi după care s-a desfăşurat şi în 2008.

România, afectată de "Bestia Estului"

S-a identificat responsabilul pentru fenomenele meteorologice extreme din această iarnă, cel care este vinovat de viscolul şi gerul excesiv dar şi de căderile masive de zăpadă: "Bestia Estului", un anticiclon uriaş format în Siberia care şi-a făcut simţite efectele în toată Europa. Iarna nu şi-a făcut singură de cap, ci a fost provocată de "Bestia Estului", cauza temperaturilor ce au scăzut brusc şi a ninsorilor care au învăluit întreaga Europă dar şi parte din America de Nord. Considerând perioada calendaristică, nu venirea iernii ne-a luat pe toţi pe nepregătite, ci intensitatea fenomenelor şi violenţa cu care gerul şi zăpada şi-au intrat în drepturi.

Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, recunoaşte în direct că PSD intoxică presa

Politicienii noştri mint, iar asta o ştim cu toţii. Cum la fel de bine ştim că, nici în ruptul capului nu şi-ar recunoaşte, măcar ei între ei, minciunile. Totuşi, pe unul dintre liderii de vază ai PSD l-a luat gura pe dinainte şi, probabil că fără să vrea, a avut un moment de sinceritate uluitor: a recunoscut, în mod public, faptul că atunci când aveau nevoie, colegii lui de partid au oferit presei "ştiri care nu aveau nimic în comun cu realitatea". Iar domnul respectiv nu este, nici pe departe un ageamiu într-ale politicii. Nu, el este Ilie Sârbu, ditamai vicepreşedintele PSD, fost ministru al Agriculturii, dar şi socru al lui Victor Ponta.

CURIERUL NATIONAL

Mizeria creditelor iese la suprafaţă

DIICOT: 7 directori şi 6 funcţionari bancari, 4 notari şi mai mulţi evaluatori au pus umărul la fraudarea Volksbank şi BRD cu 85 mil. euro. Fraudele anunţate ieri sunt doar o verigă într-o serie care a accelerat anul acesta şi semnalează probleme grave ale sistemului creditării. Corupţia a existat, de fapt, încă din perioada de "boom", iar acum doar iese la iveală, ne-a declarat un fost bancher. Uşurinţa cu care anumite bănci acordă credite, cu dedicaţie, unor firme controlate direct sau prin interpuşi chiar de membri ai conducerii lor, îngreunând, pe de altă parte, obţinerea împrumuturilor de către firmele oneste (care nu-şi pot fabrica peste noapte fişele contabile), ar trebui să facă obiectul unei analize profunde, în urma căreia legislaţia să poată fi modificată, iar controalele interne să fie mai drastice.

TUI: România este o pată neagră pentru turiştii germani

Imaginea turistică a ţării noastre are de suferit în continuare, iar România este considerată a fi o pată neagră în ochii turiştilor germani, a declarat, ieri, Dragoş Anastasiu, reprezentantul din România al grupului turistic german TUI. Acesta a adăugat că imaginea proastă a ţării noastre este principalul motiv pentru care TUI aduce anual pe litoralul românesc sub 1.000 de turişti, faţă de Bulgaria, unde sunt aduşi circa 250.000 de germani. "Turiştii germani fie nu văd România, fie nu ştiu absolut nimic despre România, este o gaură, o pată neagră. N-au auzit nimic, nici de bine, nici de rău. Sunt însă destul de mulţi care asociază România cu lucrurile care s-au întâmplat în ultimii 20 de ani, începând de la omorârea unui preşedinte în ziua de Crăciun, mineriade, val de azilanţi şi tot felul de furăcioşi la bănci...", a spus Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, care reprezintă din toamna anului 2010 interesele concernului TUI în România.

Fraudulos sau nu, creditul tot implodează

Sistemul bancar pârâie pe la toate încheieturile. Cu un bolovan al creditelor neperformante de 17% din totalul împrumuturilor, apăsat de perspectiva unor rambursări de comisioane abuzive estimate la 600 milioane euro, cu finanţările sugrumate, ameninţat de prăbuşirea colateralelor şi cu o imagine proastă în rândul propriilor clienţi, ultimul lucru de care mai avea nevoie acesta era un scandal de fraudă! Şi totuşi are parte şi de aşa ceva! La numai o lună de la zarva legată de schema de fraudare a unor credite pentru întreprinderi mici şi mijlocii garantate de stat, procurorii de la DIICOT au anunţat demararea unei noi anchete la câteva bănci unde şapte directori de unităţi bancare ar fi produs o pagubă de 85 milioane euro. Pe cât se pare, "solidul" sistem bancar nu este tocmai impenetrabil.

Proiectul Blitzkrieg: băncile americane, ameninţate de un atac cibernetic masiv

Compania de securitate informatică McAfee a avertizat că hackerii au pus la cale un atac cibernetic masiv asupra a 30 de mari bănci americane, pentru a fura milioane de dolari din conturile clienţilor. Proiectul Blitzkrieg a început printr-o campanie uriaşă de recrutare în rândul hackerilor, cărora li s-a promis o parte din pradă. Reţeaua de criminalitate organizată plănuieşte să lanseze atacul în primăvara anului viitor. Un raport prezentat ieri de McAfee confirmă avertismentele transmise anterior de RSA, divizia de securitate a gigantului EMC Corp., unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT destinate companiilor, informează CNN Money.

EVENIMENTUL ZILEI

De ce vrea Liviu Dragnea să fie ministrul Dezvoltării

Baronul din Turnu Măgurele a fost la şefia Consiliului Judeţean Teleorman timp de 12 ani neîntrerupţi, iar acum, brusc, vrea să conducă unul dintre cele mai importante ministere. . Comisia Europeană pentru Programul Operaţional Regional a descoperit nereguli grave privind licitaţiile organizate de Consiliul Teleorman pentru refacerea drumurilor din judeţ. Câştigătoarea acestor contracte este Tel Drum, firma abonată la contractele CJ Teleorman şi cea care a renovat, în 2002, hotelul Bombonicăi Dragnea, soţia lui Liviu Dragnea.

Preşedinţia UE: Avertisment pentru majoritatea USL

Ciprul avertizează că o nouă ofensivă împotriva statului de drept a politicienilor români nu va rămâne fără consecinţe. România riscă să se confrunte cu aceeaşi reacţie dură din partea ţărilor occidentale, aşa cum s-a întâmplat în vară, dacă noua majoritate aflată la Putere la Bucureşti atentează la instituţiile fundamentale ale democraţiei, a avertizat Andreas Mavroyiannis, viceministru pentru Afaceri Europene pe lângă preşedintele Ciprului, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE până la sfârşitul acestui an. "Încercaţi să ţineţi lucrurile sub control, dovediţi europenilor cât de solid şi cât de bine funcţionează sistemul democratic în România" a recomandat oficialul cipriot, într-un interviu în exclusivitate acordat EVZ.

PSD a obţinut Apărarea de la PNL. Ministru va fifi Gabriel Oprea

Liderul UNPR revine la conducerea Ministerului Apărării Naţionale. PNL va renunţa la conducerea Ministerului Apărării, de ţinută de Corneliu Dobriţoiu, pentru a prelua Ministerul de Interne, au declarat pentru EVZ surse parlamentare. În urma acestei înţelegeri, actualul preşedinte al UNPR, Gabriel Oprea, va reveni în fruntea Ministerul Apărării. De altfel, UNPR, care s-a desprins din PSD în 2010, va fuziona cu formaţiunea social - democrată. Pentru postul de ministru de Interne, care le va reveni liberalilor la schimb, unul din ultimele nume vehiculate este cel al lui Cristian David. El a mai ocupat acest post între 2007 şi 2008. Socrul lui David este Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Potrivit acestor surse politice, David este susţinut de Dan Voiculescu, care are afaceri cu CCIR, iar miza este controlul politic al celebrei direcţii de informaţii a ministerului de Interne, DGIPI.

588 în loc de 469: Anticonstituţional!

Surse din cadrul CCR, pentru EVZ: Trebuiau să se oprească la numărul de locuri al actualului Parlament! Concret, în vară, legea a fost respinsă şi pentru că ar fi determinat creşterea numărului de parlamentari fără respectarea voinţei poporului de la referendum (300 de parlamentari). Se încălcau trei articole din Constituţie: 1, 2 şi 61. Prin urmare, alegerile s-au desfăşurat după legea veche, nemodificată, şi totuşi numărul a crescut, de la 469 la 588. Surse din cadrul CCR au precizat, pentru EVZ, că numărul actual de locuri, 469, trebuia împărţit proporţional între partide, conform rezultatelor alegerilor. Sima, despre dosarul fraudelor bancare: Acum sunt alunele unei afaceri mai mari. E vorba de sute de milioane de euro

Brokerul Cristian Sima a vorbit în această seară, în cadrul unei intervenţii telefonice în emisiunea "Sub semnul întrebării", de pe B1 TV, despre dosarul bancherilor acuzaţi de fraudă, arătând că prejudiciul nu este de 85 de milioane de euro, aşa cum se vehiculează, ci de ordinul sutelor de milioane de euro. "Ce se întâmplă acum sunt de fapt alunele unei afaceri mult mai mari, unde nu e vorba de câteva zeci de milioane de euro, ci sute de milioane, pagubă pentru multe banci străine, cu acordul unor bancheri care au aprobat aceste credite ştiute neperformante. În dosarul bancherilor, inclusiv şpaga a fost împrumutată de la bancă", a declarat Sima, citat de b1.ro. Acesta a declarat că bancherii investeau banii în imobiliare pentru a-i spăla, însă venirea crizei le-a stricat planurile.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV. Lovitură de teatru: Curtea Constituţională ar putea decide că noul Parlament este ales NECONSTITUŢIONAL! Ce spune judecătorul Ion Predescu

Din comunicatul de azi al CCR rezultă că OUG 46 din 2012 este neconstituţională. Prin urmare, nu rămâne decât ca "cineva" să sesizeze, oficial, CCR, referitor la neconstituţionalitatea procesului electoral. Dacă CCR se va pronunţa în acest sens, Parlamentul va trebui dizolvat şi vor exista două posibilităţi: fie organizarea alegerilor în baza legislaţiei în vigoare la data de 22 noiembrie 2009, fie adoptarea legii referitoare la parlament unicameral, cu 300 de parlamentari. Predescu: "Nu este în regulă să avem 600 de parlamentari! În Franţa este un senator la 200.000 de locuitori şi un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori şi un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate!

Prima pagină din Jurnalul Naţional - "Pregătiţi elicopterul!", preluată de presa internaţională

"Pregăţiţi elicopterul!", a titrat Jurnalul Naţional pe prima sa pagină de marţi, publicând celebra fotografie în care Ceauşescu fuge de pe acoperişul Comitetului Central, la bordul unui elicopter, în decembrie 1989. Săptămânalul francez Courrier International, care din 1990 aduce în atenţia cititorilor francezi cele mai bune articole din presa mondială, a preluat integral pagina de deschidere a Jurnalului Naţional şi a tradus, cu explicaţiile necesare, mesajul transmis de ziarul nostru după alegerile din 9 decembrie. "Pregătiţi elicopterul! titrează pe prima pagină Jurnalul Naţional. Pentru acest cotidian de orientare centru-stânga, imaginea ex-preşedintelui comunist Nicolae Ceauşescu fugind pe calea aerului din capitala în care aveau loc manifestaţii împotriva sa, acum 23 de ani, ar trebui să-i dea frisoane lui Traian Băsescu. Şi să-l determine să facă la fel..."

Oameni de afaceri din TOP 300 şi directori de banci, cercetaţi într-un dosar de fraude de 85 de milioane de euro

Omul de afaceri Valentin Nedelcu este cel care a făcut denunţul la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a arătat indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi nelegal bani, au declarat surse judiciare, citate de mediafax.ro. Valentin Nedelcu, fostul soţ al artistei Manuela Fedorca, a fost arestat câteva luni, în 2011, pentru acest gen de fapte. Concret, în februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori şi, ulterior, arestat până în mai 2011, fiind cercetat alături de alte şase persoane. Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a făcut un amplu denunţ în care a nominalizat persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de aceştia.

Norocul porcului: românii nu mai au bani - abatoarele taie cu 2 milioane de porci mai puţin, de Crăciun

Anul acesta, de Crăciun, vor fi sacrificaţi circa 4 milioane de porci, cu circa 33% mai puţini decât în perioada similară a anului trecut. "Estimăm că anul acesta vor fi sacrificaţi aproximativ 4 milioane de porci cu ocazia sărbătorii Crăciunului, cifră mai mică faţă de anul trecut când au fost sacrificate 6 milioane de animale", ne-a declarat Gheorghe Caruz, fostul preşedinte al Patronatului român al cărnii de porc. Principala cauză a scăderii numărului animalelor sacrificate o constituie puterea de cumpărare mai mică.

NATIONAL

Ungureanu, extras din nou din Romania!

Intrat in Parlament pe usa din dos a redistribuirii, vorba lui Theodor Paleologu, liderul ARD Mihai Razvan Ungureanu nu pare foarte incantat de a-si petrece urmatorii ani intr-unul din balcoanele Casei Poporului, acolo unde vor fi "cazati" reprezentantii opozitiei. Dar ca si alte in alte dati din trecutul sau, atunci cand a dat chix cu functiile detinute in tara, o mana izbavitoare il va scoate din nou pe MRU din mocirla politica damboviteana. Pentru ca, dupa cum sustin surse din randurile unor inalti diplomati romani, fostul premier are toate sansele sa-si mute din nou locul de munca, la Viena, acolo unde ii place si unde il asteapta o importanta functie in conducerea Initiativei de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI).

Blaga, nepotul si Crestinii!

Vasile Blaga are probleme tot mai serioase cu anchetatorii. Pentru ca, pe langa iminenta redeschidere a anchetei privind coruptia din Vami si Politia de Frontiera, numele sau apare si in dosarul "Bancherilor". Alaturi de fostul sef al IGPR, chestorul Liviu Popa (despre care initiatii sistemului sustin ca ar fi nepotul sau), afaceristul penal Marius Locic si fratii Dumitru si Vasile Crestin. In cadrul mai multor convorbiri interceptate de DGIPI, ultimii trei se asigura unul pe altul ca nu vor avea probleme cat timp il au in spate pe Vasile Blaga, ministru de Interne la acea data.

Cum au manipulat bancile europene dobanda EURIBOR!

Comisia Europeana se pregateste sa acuze mai multe banci de tentativa de complicitate in fixarea ratei dobanzii Euribor (dobanda medie la depozite in euro). Printre bancile vizate se numara Societe Generale, Deutsche Bank si, binenteles, martie din post - Barclays. Euribor (Euro Interbank Offered Rate) este rata dobanzii la care o banca de prim ordin (de prim rang - bancile centrale) ofera fonduri negarantate altei banci de prim ordin in zona euro. The Wall Street Journal a anuntat ca este o chestiune de saptamani, poate chiar de zile, pana cand Comisia Europeana va acuza mai multe banci de tentativa de complicitate in fixarea ratei dobanzii Euribor.

Obama trece de partea lui Bashar al-Assad

Rebelii sirieni pe care presedintele american i-a trecut pe lista teroristilor sunt gata sa puna mana pe armele chimice. Obama va fi nevoit sa decida cine-i "inamicul nr 1". Gruparea Jabhat al-Nusra, pe care Barack Obama a trecut-o pe lista organizatiilor teroriste, se lupta la un kilometru de depozitele de arme chimice de la Al Safira. Toate fortele care s-au concentrat pentru a-l da jos pe presedintele sirian s-ar putea sa fie nevoite sa dea o mana de ajutor armatei acestuia, ca sa elimine pericolul terorist. Nu de alta, dar jihadistii i-au "promis" lui Obama ca, dupa ce vor termina cu Bashar, vor lupta impotriva americanilor! Debka informeaza ca in Siria actioneaza peste 10.000 de luptatori din organizatii afiliate la Al Qaida, acestia fiind si cei mai bine antrenati pentru front, superechipati de Arabia Saudita, Qatar si Kuweit.

PUTEREA

Demascaţi de UEFA!

Fostul şef Interpol România, acum ofiţer de integritate al FRF, Ioan Hurdubaie, a aruncat ieri bomba într-o conferinţă de presă la Casa Fotbalului. Acesta susţine că UEFA anchetează mai multe partide de fotbal din România implicate în mafia pariurilor. Angajatul Federaţiei, plătit de forul european tocmai pentru a se ocupa de acest flagel, a precizat că, dacă până acum erau în vizor doar meciuri din eşalonul secund, iată că UEFA suspectează şi disputa Gloria Bistriţa - Pandurii Târgu-Jiu, scor 1-3, din turul abia încheiat al Ligii 1. Cele două echipe sunt conduse de oameni influenţi în fotbalul românesc, Jean Pădureanu, respectiv Marin Condescu

Percheziţii în Suceava, Vrancea, Mureş şi Bucureşti, la contrabandişti de ţigări

Poliţiştii au facut, joi, 22 de percheziţii în judeţele Suceava, Vrancea, Mureş şi în Capitală, la locuinţele unor persoane suspectate de contrabandă cu ţigări, prejudiciul fiind estimat la peste 500.000 de lei. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi contrabandă, după ce, în perioada martie - decembrie, ar fi introdus ilegal în ţară şi ar fi vândut cantităţi însemnate de ţigarete ce proveneau din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române. Prejudiciul produs de membrii grupării infracţionale a fost estimat la peste 500.000 de lei. Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava suspectează 35 de persoane de comiterea acestor fapte.

Eurostat: PIB/locuitor în România, la jumătate faţă de media UE

România a avut în 2011 un PIB/locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) mai mic cu 50% faţă de media din Uniunea Europeană, potrivit unei estimări publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 46% din media UE. Comparativ, în 2009, PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 47% din media UE, iar în Bulgariala 44% din media UE.

ROMANIA LIBERA

Ce are de câştigat PSD din alianţa cu UDMR

Victor Ponta, Traian Băsescu şi Kelemen Hunor au fost ieri la Bruxelles. Nu este clar dacă s-au şi intersectat, dar, date fiind rezultatul alegerilor parlamentare, perspectiva prezidenţialelor şi mizele pe termen lung ale guvernării, există interese ca toţi trei să se afle de aceeaşi parte a baricadei. Cert este că UDMR şi PSD negociază încă dinaintea alegerilor. PSD negociază tot mai strâns pentru obţinerea unei majorităţi parlamentare fără voturile liberalilor. Deja premierul Victor Ponta a reuşit să adune în jurul lui circa 270 de parlamentari şi mai are nevoie doar de 25 pentru a avea o majoritate simplă de partea sa.

Transnistria, bomba cu ceas lăsată de Boris Elţin

Unul dintre cele mai odioase acte din istoria dreptului internaţional este aşa-numitul Acord de pacificare, semnat în 21 iulie 1992, de către preşedinţii Federaţiei Ruse, Boris Elţin, şi Republicii Moldova, Mircea Snegur. Este un soi de Diktat, pe care Mircea Snegur a fost nevoit să îl accepte, în condiţiile în care pe Nistru era în desfăşurare un sângeros conflict între Poliţia Republicii Moldova şi forţele paramilitare ale separatiştilor transnistrie­ni, susţinuţi în mod deschis de către trupele regulate ale armatei ruseşti. Decizia de a semna acest Acord de pacificare a fost influenţată de ameninţarea deschisă că tancurile ruseşti, staţionate pe Nistru, vor intra în Chişinău.

De Crăciun, ne luăm raţia de tiranie

Cu o majoritate uriaşă în Parlament şi un aparat de propagandă formidabil, USL este un Leviatan politic care ameninţă să înghită toate instituţiile statului de drept şi să transforme în mod fundamental societatea românească. În condiţiile în care PDL a devenit irelevant iar preşedintele Traian Băsescu este foarte aproape de o nouă suspendare, Opoziţia cade în sarcina Justiţiei şi a Uniunii Europene. Contrarevoluţia declanşată cu un an în urmă de USL şi de oficiosul său politic, Antena 3, a cunoscut o victorie masivă la alegerile de duminică. Principala forţă a Opoziţiei, PDL, a fost zdrobită şi va avea numai 13,6% în viitorul Parlament.

ZIARUL FINANCIAR

Criza a fost un alibi pentru bancheri la creditele neperformante. Acum apar fraudele

Noua anchetă vizează nu numai oameni de afaceri şi bancheri, ci şi notari şi evaluatori care ar fi măsluit valoarea unor garanţii. Preşedintele bancherilor: Noi facem în mod curent reclamaţii împotriva clienţilor şi salariaţilor atunci când constatăm astfel de situaţii. Criza economică nu este singurul vinovat pentru explozia ratei creditelor neperformante din sistemul bancar spre 20%, ci şi fraudele au jucat un rol important, după cum indică noua anchetă a DIICOT privind o serie de credite acordate pe bază de documente false şi supraevaluări de garanţii. La o lună şi jumătate de la precedenta undă de şoc care a zdruncinat imaginea breslei bancare, ziua de ieri a început cu imaginile TV în care oameni de afaceri, bancheri, notari şi evaluatori erau aduşi de mascaţi la DIICOT pentru audieri în cazul unui prejudiciu estimat la 85 mil. euro, de patru ori mai mare decât în cazul anchetei precedente.

Un semnal prost: a început goana după funcţii la nici 24 de ore de la instalarea la putere

Unul dintre consilierii unui preşedinte care a ajuns la putere pe un val de entuziasm popular a răspuns, când a fost întrebat cum de fiul său a devenit la rându-i consilier prezidenţial şi dacă nu este vorba cumva de nepotism, că noul preşedinte are "destule voturi" pentru un astfel de abuz. Aşa de bine a fost sfătuit acel preşedinte, că după patru ani nici nu a mai candidat. La mai puţin de 72 de ore de la câştigarea alegerilor cu o majoritate covârşitoare, singurul mesaj care vine dintre USL este bătaia surdă pe posturi bine plătite. Astfel, nu era cea mai mare grijă a pieţei financiare din România desfiinţarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a Comisiei de Valori Mobiliare şi a celei de Pensii Private şi reunirea lor într-o singură instituţie, dar după opt ani de opoziţie, 2004-2012, nici o nu mai puteau aştepta "cadrele".

Germanii şi englezii cred că Franţa este o problemă pentru sănătatea economică a Europei

Peste jumătate (55%) dintre englezi, 51% dintre francezi şi 46% dintre germani cred că Franţa este o problemă pentru sănătatea economică a întregii Europe, potrivit unui sondaj la care au participat 1.000 de francezi şi la fel de mulţi britanici şi germani. De asemenea, titlurile alarmiste despre viitorul economic al Franţei apărute recent în presa britanică, germană şi franceză sunt considerate ca fiind în concordanţă cu realitatea de cei mai mulţi dintre germani, englezi şi chiar şi francezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb