REVISTA PRESEI 14.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 decembrie 2015

ADEVARUL

Cutremurul politic din Franţa se confirmă: Frontul Naţional pierde totul

Este, cu siguranţă, cel mai important eveniment politic de pe scena europeană a acestui final de an 2015. Cu consecinţe evidente pe termen mediu şi lung. Şi nu numai pentru scena politică franceză. Suntem în prezenţa unui eşec istoric al dreptei naţionaliste, eurosceptice şi extremiste pe care o reprezintă Frontul Naţional. Dar, cu mult mai important decât pierderea alegerilor din toate regiunile în care spera obţinerea unui rezultat important şi simbolic (mai ales înfrângerea la un scor absolut clar suferită de Marine Le Pen), este semnalul unui refuz transmis de majoritatea alegătoirilor faţă de programul politic anti-european şi izolaţionist al Frontului Naţional. Relevante rezultate şi pentru ceea ce va fi, începând chiar de mâine, debutul campaniei pentru prezidenţialele din 2017. De ce este atât de important? Pur şi simplu, deoarece miza reală era situarea Franţei în interiorul sau în afara raţionamentului european şi euro-atlantic. Acest lucru este anunţat foarte clar în programul politic al partidului condus de doamna Marine Le Pen şi acesta este motivul unei reacţii atât de dure la nivel naţional şi internaţional.

Alegeri regionale în Franţa. Extrema dreaptă franceză, "în derut㐠într-un scrutin-cheie"

Francezii au votat, duminică, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor regionale. Campania electorală s-a încheiat vineri pe un fond de tensiuni, polemici şi declaraţii de o mare gravitate. Frontul Naţional (FN, extrema dreaptă) se clasează abia pe a treia poziţie în urma turului doi al alegerIlor regionale de duminică, potrivit unor exit-polluri citate de BBC News online. Primele rezultate sugerează că partidul lui Marine Le Pen nu a reuşit să obţină vreo victorie în vreo regiune, în pofida faptului că s-a clasat primul în şase din cele 13 regiuni franceze în urma primului tur, în urmă cu o săptămână. Sondajele sugerează că Partidul Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie) al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy s-ar clasa înaintea Partidului Socialist (PS, stânga, la putere). Conducătoarea FN Marine Le Pen şi nepoata sa au candidat amândouă. Însă potrivit unor proiecţii, niciuna dintre ele nu a fost aleasă, în pofida faptului că ambele au obţinut peste 40% din voturile exprimate în primul tur.

"Dorel" de la Metrou a surpat un bulevard din buricul Capitalei

O porţiune de şosea aflată la intersecţia bulevardelor Eroilor cu Eroilor Sanitari s-a surpat din cauza lucrărilor efectuate la magistrala de metrou care va lega cartierul Drumul Taberei de centrul Capitalei. Pe lângă restricţiile de trafic şi evacuarea câtorva imobile din zonă, incidentul le-a oferit bucureştenilor un nou prilej de a-şi manifesta scepticismul faţă de proiectul prin care se încearcă extinderea reţelei de transport subteran: "Eu am spus că nu sunt în stare să-l facă! Aia e, rămânem cu ăla construit de nea Nicu". Săpăturile se efectuează cu ajutorul unei freze uriaşe botezată Sfânta Varvara, o maşinărie care însumează puterea a 15 excavatoare. Însă Sfânta trebuie strunită bine, că altfel face prăpăd. Potrivit constructorilor (o asociere între mai multe firme din Italia, Spania şi România), surparea pământului a apărut "ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat din staţia de metrou Eroilor". Străpungerea a reuşit, însă planificarea s-a dovedit inutilă: o ditamai intersecţia din buricul Capitalei s-a umplut de crăpături şi s-a arcuit ca un fund de căldare.

Nou incident între Rusia şi Turcia. O navă de război rusească a deschis focul spre un pescador turcesc, în Marea Egee

O navă rusească de război a deschis focul pentru a evita o coliziune cu o navă de pescuit sub pavilion turcesc. Ataşatul turc a fost chemat de urgenţă la Ministerul rus al Apărării, după incidentul ce a avut loc între nava de pază, Smetlivi, a Marinei ruse şi pescadorul turcesc în Marea Egee, la 22 km de insula grecească Lemnos. "La 09:03 (ora Moscovei), marinarii ruşi au constatat că o navă turcească se apropiase la mai puţin de un kilometru de cea rusă", potrivit departamentului militar rus. În ciuda numeroaselor tentative ale navei Smetlivi, echipajul de pe barca turcească de pescuit nu a luat legătura cu marinarii ruşi şi nu a răspuns la semnalele luminoase sau cu rachete de semnalizare ale ruşilor, a subliniat ministerul rus. În timp ce nava turcă se afla la cel puţin de 600 m, echipajul navei ruseşti a recurs la utilizarea armelor de calibru mic pentru a atrage atenţia turcilor şi a evita coliziunea. Pescadorul turcesc şi-a schimbat în cele din urmă direcţia. Rusia l-a avertizat pe ataşatul militar turc la Moscova că "actele iraţionale" ale Turciei pot avea consecinţe nefaste, după incidentul de duminică.

Mizele "bătăliei" pentru Capitala Culturală Europeană din 2021

Dintre cele 14 oraşe acceptate în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, în ordine aleatorie, au rămas pe lista scurtă: Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti. "E momentul să se investească bani în cultură", a spus Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, vineri, în timpul unei conferinţe de presă. La eveniment au mai participat Steve Green, preşedintele juriului de experţi, şi Sylvain Pasqua, din partea Comisiei Europene. Etapa finală de selecţie a oraşelor, va avea loc, cel mai probabil, în perioada august-septembrie 2016.

Lupta anticorupţie se vede în buget: ministrul Justiţiei anunţă construirea a două noi penitenciare

Bugetele Ministerului Justiţiei, al Ministerului Public şi al CSM au fost aprobate de Comisiile de Buget-Finanţe, fără modificări, ministrul Justiţiei Raluca Prună precizând că sunt prevăzute investiţii pentru constuirea a două noi penitenciare, acestea urmând a fi date în folosinţă în patru ani. Referitor la situaţia penitenciarelor, ministerul Justiţiei a precizat că deşi,peste patru ani, urmează să fie date în folosinţă două noi penitenciare, acest lucru nu va rezolva problemele din sistem.

Dilemă la Ministerul Transporturilor: Cale ferată sau metrou până la Otopeni?

Modul de realizare a legăturii dintre Capitală şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă se află în analiză, în prezent fiind în derulare un studiu de trafic, care analizează variantele rezolvării fie pe calea ferată, fie cu ajutorul unei linii de metrou, a declarat, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, la dezbaterile din comisiile reunite de buget-finanţe pe tema proiectului de buget al ministerului de resort, aferent lui 2016, transmite Agerpres. Întrebat care sunt variantele luate în calcul de autorităţi pentru a rezolva această legătură, ministrul a atras atenţia că trebuie foarte bine studiată această problemă, astfel încât cele două proiecte să nu se canibalizeze. În ceea ce priveşte modernizarea Gării de Nord, el a admis că aceasta "merită o soartă mai bună", însă a atras atenţia că trebuie foarte bine studiate implicaţiile acestui proiect.

Reducerea globală a emisiilor de carbon: Acord istoric sau doar declaraţie de bune intenţii?

Acordul Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, semnat sâmbătă la Paris, impune o revizuire de proporţii istorice a politicilor energetice la nivel mondial şi investiţii uriaşe pentru eliminarea poluării care otrăveşte atmosfera Terrei. Obiectivele propuse în documentul adoptat la Paris de către 195 de ţări necesită investiţii estimate la 165.000 de miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor pentru energie regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice până în anul 2030, conform calculelor Agenţiei Internaţionale de Energie (AIE). În acest scop, guvernele trebuie să subvenţioneze utilizarea resurselor "verzi", să restricţioneze utilizarea combustibililor fosili, să crească taxa pe emisii şi să reducă defrişările. Politicile energetice vor afecta toate ramurile industriale de la transport la construcţii şi va încuraja populaţia să-şi modifice obiceiurile de consum şi comportamentul, se arată într-o analiză Bloomberg.

BANCHERUL

Agenţia Moodys face primul pas spre majorarea ratingului României

Agenţia americana de rating Moodys anunţa intr-un comunicat ca menţine ratingul României la Baa3, cel mai slab din categoria "investment grade" si primul deasupra zonei investiţiilor speculative (mai mic decât al Bulgariei, care are Baa2), dar majorează perspectiva de creştere a acestuia de la stabila la pozitiva, ceea ce, in definiţia agenţiei, înseamnă "o probabilitate ridicata de modificare a ratingului pe termen mediu". Un rating de tara mai bun creste încrederea investitorilor străini si reduce dobânzile pentru împrumuturile statutului roman de pe pieţele internaţionale. Interesant este ca decizia agenţiei vine intr-un moment in care Romania are un guvern provizoriu tehnocrat pana la alegerile de la finalul anului viitor, au fost menţinute cele mai multe prevederi de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal, inclusiv creşterile salariale, care afectează indicatorii macroeconomici, si după eşecul încheierii de către fostul guvern Ponta a unui nou acord cu FMI si CE.

De ce au fost nevoiţi oficialii BNR sa-si toarne cenuşă in cap după ce s-au bălăcărit cu avocatul Gheorghe Piperea

După ce şeful supravegherii băncilor, Nicolae Cinteza, a declarat ca DNA-ul ar trebui sa cerceteze modul in care a fost adoptata legea, fără sa ofere niciun fel de indiciu privind încălcarea vreunei legi de către iniţiatorii acesteia, viceguvernatorul Bogdan Olteanu a publicat un comentariu pe blogul BNR in care susţinea ca "este o ticăloşie sa-i ajuţi pe ascuns pe cei care nu au nevoie", referindu-se la faptul ca legea este destinata sa-i ajute pe speculatorii imobiliari bogaţi. Ulterior, mai exact vineri, Olteanu a susţinut o conferinţă de presa la BNR, in care si-a turnat cenuşă in cap: "daca afirmaţiile publice au jignit, cer eu scuze in numele colegilor mei...regretam daca, in contextul argumentaţiei noastre, am jignit pe cineva. Nu este in maniera Băncii Naţionale sa jignească. Ce trebuie sa facem este sa spunem adevărul, inclusiv atunci când este incomod, despre riscurile si vulnerabilităţile ce pot apărea si efectua stabilitatea economica". Olteanu nu a prezentat nicio fapta care sa justifice acuzaţiile de sesizare a DNA, iar la conferinţa de presa nu s-a găsit vreun jurnalist care sa întrebe de ce.

CAPITAL

Topul celor mai scumpe locuinţe vândute în 2015

Companiile de consultanţă imobiliară cu cel mai extins portofoliu de locuinţe de lux din Bucureşti au vândut în acest an proprietăţi din această categorie în valoare totală de peste 33 mil. euro. Segmentul rezidenţial de lux este cel care a suferit cea mai mică depreciere din perioada de "boom" imobiliar până astăzi. Dacă pe celelalte segmente, preţurile medii de tranzacţionare actuale sunt mai mici cu circa 50 - 60% comparativ cu anii 2007 - 2008, pe nişa de lux, preţurile medii de vânzare au scăzut cu aproximativ 30%. Spre exemplu, preţul unei proprietăţi de lux porneşte de la 2.910 euro pe metru pătrat util, pentru un apartament din zona Dorobanţi - Capitale, şi ajunge la 3.396 de euro pe metru pătrat util în cartierul Primăverii, potrivit datelor companiei de consultanţă Home Finders. Cea mai scumpă unitate vândută este o vilă situată în zona Dorobanţi. Imobilul, cu o suprafaţă construită de 1.200 mp, are două etaje şi mansardă şi este ridicat pe un teren de 1.000 mp. Vila are un living/dining de 100 mp ce se deschide către o terasă generoasă, şapte dormitoare cu băi proprii, dressinguri, sală de sport, spălătorie şi uscătorie. Preţul la care a fost vândută proprietate este de peste 3,5 mil. euro.

Aura Răducu: «Depunem eforturi mari să creştem absorbţia la 70%»

Într-un interviu acordat revistei capital, Aura Răducu, noul ministru al Fondurilor Europene explică de ce rata absorbţiei este de doar 60% pentru exerciţiul financiar 2007-2013 şi cum încearcă statul să mai de­con­teze din banii europeni. De-a lungul timpului, România s-a confruntat cu mai multe probleme legate de programele europene, unele dintre acestea fiind suspendate sau aflându-se la un pas de suspendare. Spre exemplu, la finalul lunii octombrie 2012, reprezentanţii Comisiei Europene anunţau presuspendarea programelor POSCCE, POR şi POST. Condiţiile pentru anularea presuspendării: transparentizarea modului în care erau finanţate proiectele, restructurarea autorităţilor responsabile de fondurile europene şi pregătirea mai bună a solicitărilor pentru finanţarea proiectelor. În cazul POR, la sfârşitul lunii aprilie 2013, s-a decis deblocarea a patru dintre cele cinci axe pre suspendate.

Iniţiatorul legii dării în plată, la Capital TV: Banca a umflat datoria fratelui meu, prin clauze abuzive

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, are un frate care se judecă în proces cu o bancă. În cadrul emisiunii Capital TV de la postul B1, moderatorul Claudiu Şerban i-a solicitat deputatului să lămurească acest aspect. "Fratele meu se numără printre zeci de mii, poate peste 100.000 de persoane înşelate de bănci. I s-a umflat datoria la bancă prin clauze abuzive. El vrea să plătească, dar să plătească suma reală. Garanţiile sunt de trei ori peste cât are de rambursat", a declarat Daniel Zamfir. Fratele acestuia, Cosmin Zamfir, are un credit de 720.000 de euro, luat de la Credit Europe Bank. El se judecă în prezent cu banca pe motiv de clauze abuzive. "Am trei copii. Dacă am susţinut creşterea alocaţiilor pentru copii, e conflict de interese?" - a întrebat retoric deputatul PNL, pentru a arăta că nu există nicio legătură între speţa în care este implicat fratele său şi legea pe care a iniţiat-o.

CURENTUL

Legea obligă MS să vacanteze posturile rezidenţilor incompatibili şi să-i distribuie naţional pe cei promovaţi

Peste 150 de medici rezidenţi din Bucureşti, Constanta, Iaşi şi Tg. Mureş declaraţi admişi la examenul de rezidenţiat, sesiunea 15 noiembrie 2015 au rămas fără posturi în centrul pentru care au candidat din cauza epuizării locurilor. Acestora Ministerul le pregăteşte un nou examen de rezidenţiat deşi în alte centre universitare au rămas locuri neocupate şi în plus există şi aproximativ 100 de rezidenţi care au devenit incompatibili prin susţinerea unui alt concurs de rezidenţiat, posturile acestora trebuind vacantate de MS în 15 zile. Deşi OG 18 din 2009 prevede la articolul 18 indice 1 că abia "în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat în primul semestru al anului următor", MS refuză să redistribuie medicii pomovaţi pe posturile rămase neocupate în alte centre universitare decât acela în care au candidat.

Sita - de Tia Şerbănescu

Super conferinţă la Paris unde mai marii lumii au hotărât să limiteze încălzirea globală. Să-i vedem dacă reuşesc. De obicei, fac pe dos. Vezi cazul Volkswagen. Ai noştri sunt pe cale (fără să-şi fi propus în mod expres) să limiteze încălzirea naţională dar numai pe timp de iarnă şi numai în apartamente. Iar ne-a anunţat primăria că nu mai sunt bani de căldură decât până la revelion. Asta deşi la Primăria Capitalei a venit liberalul Răzvan Sava. Aproape imediat carosabilul din bd. Eroilor s-a surpat punând în pericol două blocuri ai căror locatari au fost evacuaţi. Realizarea aparţine celor care lucrează în neştire la metroul din Drumul Taberei. Ce-i al lor, e-al lor. Eroii noştri se pricep de minune să ne facă viaţa palpitantă. Nu e nevoie să mergi la filme de groază căci te îngrozesc ei. Acum, cică, vom avea numai candidaţi trecuţi prin filtre de integritate adică prin sită. Rămân numai ăia mari.

EVENIMENTUL ZILEI

Povestea lui Paul de România şi a luptei pentru averea regală

Ne place sau nu ne place, trebuie să acceptăm faptul că Paul-Philippe Lambrino, cunoscut şi ca Paul de România, face parte din istoria noastră. O istorie cu regi şi regine, prinţi legitimi şi bastarzi, castele şi moşteniri colosale, dar şi cu bătălii crâncene pentru sutele de milioane de euro aflate în joc. Intriga poveştii lui Paul se conturează la începutul secolului XX şi are la bază, aproape ca-n orice "afacere amoroasă", o iubire interzisă. În 1918, în timpul primului război mondial, principele Carol îşi părăsea unitatea pe care o conducea în Moldova şi, îmbrăcat în uniformă rusească, fugea la Odessa, împreună cu amanta sa, Ioana Maria Valentina Lambrino. Aici, într-o biserică ortodoxă şi sub impulsul momentului, viitorul rege al României, Carol al IIlea, îi jura credinţă, prin căsătorie, iubitei sale - Zizi Lambrino, fiica generalului român Constantin Lambrino.

Voiculescu îşi reduce pedeapsa

Între 1983 şi 2014 (momentul în care a fost încarcerat), Dan Voiculescu a publicat 19 cărţi, iar în anul petrecut în Penitenciarul Rahova a publicat deja şase cărţi, a şaptea fiindu- i aprobată recent de către comisia închisorii. Până acum i-au apărut lucrările: "Economia românească" , "A patra cale", "Dezvoltarea economică durabilă", "Omenirea, încotro?", "Investiţii străine directe, vector al dezvoltării economice" şi "Managementul riscului la accesarea şi gestionarea fondurilor europene". Autorul îşi micşorează astfel pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare carte publicată. Ţinând cont de ritmul de publicare, la 10 cărţi editate, plus una-două luni cât mai câştigă cu munca, Voiculescu ar putea ieşi condiţionat din închisoare în decembrie 2016. Conform legii, el trebuie să execute minimum 40 de luni din pedeapsa de 10 ani primită, pentru a putea fi eliberat condiţionat. Din acest minim se scade perioada câştigată cu publicarea cărţilor şi cu munca.

Prima ciocnire a tehnocraţilor lui Cioloş cu parlamentarii: Bugetul

Instalaţi la Palatul Victoria de aproape o lună, miniştrii au făcut cunoştinţă cu parlamentarii, la mâna cărora ajung proiectele lor de lege şi ordonanţele. Primul test a fost şi cea mai importantă lege: Bugetul pe 2016. De obicei, fug în weekend încă de joi, însă săptămâna aceasta parlamentarii din comisiile de buget finanţe au lucrat şi sâmbătă şi duminică. Nu au ratat ocazia de a le arăta tehnocraţilor ce politicieni cu "experienţă" sunt ei. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut renumărarea votului după ce în comisii s-a respins alocarea a 5 milioane de lei în vederea achiziţionării operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului". "Există separaţia puterilor în stat. Nu veniţi să număraţi la noi, că nici noi nu numărăm la Guvern. Separaţia puterilor în stat funcţionează şi la guvern tehnocrat", l-a pus la punct preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor, Viorel Ştefan.

Pantomima climatică de la Paris. Un hei-rup planetar pentru nimic

Statele lumii au descoperit care este inamicul nr. 1 al Omenirii: nu teroriştii, nici imigranţii, ci încălzirea globală. De aceea, şi-au luat angajamentul să lupte împotriva sa. Fiecare cum poate şi cât vrea. O euforie uriaşă a cuprins lumea întreagă, după ce, sâmbătă, la Paris, s-a ajuns la un acord global privind măsurile pentru oprirea modificărilor climatice. Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, nu şi-a putut stăpâni o lacrimă. Reprezentantul chinez, Xie Zhenhua, a căzut în braţele secretarului de stat John Kerry. Ministra franceză a Mediului, Ségolène Royal, s-a prins într-un fel de horă cu secretarul general ONU, Ban Ki-Moon. În fine, de la Casa Albă, Obama a jubilat: "Este cea mai mare şansă pentru a salva planeta!" În extazul global, lumea a uitat de terorişti şi de valul de imigranţi. În elanul hei-rupist, cine să mai bage de seamă că, la 1 noiembrie, NASA dezminţea încălzirea Pământului, informând că stratul de gheaţă al Antarcticii creşte de la an la an?

JURNALUL NATIONAL

Un dezastru aşteptat, în mijlocul Bucureştiului

Lucrările la Magistrala 5 de metrou au produs surpări ale unei porţiuni de carosabil, sâmbătă, izolând practic două cartiere ale Capitalei care au populaţie cât a unui judeţ. Dezastrul edilitar a venit aproape firesc, din moment ce primele probleme au apărut în luna mai şi nu s-a luat nicio măsură, deşi specialiştii avertizau că ar putea să apară probleme pe o zonă mult mai extinsă. Chiar şi acum se verifică doar zona afectată. Nici Metrorex, nici constructorii, Primăria Capitalei sau Ministerul Transporturilor nu au controlat lucrările pe şantierul Magistralei 5 şi nu au demarat o anchetă, după ce carosabilul s-a prăbuşit, pe 20 mai 2015, tot în zona Academiei Militare. Fostul primar interimar al Capitalei, Dan Marin Ştefănel, spune că s-a încercat muşamalizarea acestei probleme grave, care va da peste cap traficul rutier în Bucureşti, pe termen foarte lung.

RATB înfiinţează o nouă staţie de autobuz la Eroilor din cauza surpării asfaltului

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) înfiinţează o nouă staţie de autobuz la Eroilor, pe strada Ştirbei Vodă, după ce asfaltul în zona în care se fac lucrări la metrou s-a surpat, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al RATB, Constantin Tobescu. Anunţul a venit în urma şedinţei Comisiei Tehnice de Circulaţie, care a avut loc la sediul Primăriei Capitalei. În şedinţă a fost stabilit ca, timp de minimum 30 de zile, circulaţia în zona Eroilor să fie restricţionată, până la remedierea situaţiei. Autobuzele ale căror trasee vor fi deviate în zona Eroilor sunt: 122, 126, 137, 138, 168, 226, 268, 368, 668. Potrivit lui Tobescu, autobuzele vor circula deviat de la intersecţia Splaiul Independenţei cu strada Ştirbei Vodă pe Splaiul Independenţei - Şoseaua Cotroceni - strada Dr. Marinescu - bulevardul Eroii Sanitari - strada Dr. Carol Davila - bulevardul Eroilor - bulevardul Dr. Bagdasar.

Strălucirea diamantelor, mătuită

Apetitul românilor pentru pietre preţioase creşte de la un an la altul, dar strălucirea acestora poate fi înşelătoare, pentru că, nefiind cunoscători, unii dintre ei pot fi înşelaţi. Cu toate acestea, nestematele precum diamantul, rubinul şi safirul au cea mai mare priză la noi. Valoarea medie a unui diamant cumpărat în România variază între 1.000 şi 3.000 de lei, acesta fiind în general preţul briliantelor pentru inele. "Cele mai des întâlnite briliante de la noi sunt cele de până la 0,10 carate (3 mm mărime). Se folosesc foarte mult în construirea verighetelor şi inelelor de logodnă", ne spune Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România. Cum cererea devine tot mai mare, apar şi riscurile. Potrivit lui Karl Heinz, industria briliantelor, pe cât este de valoroasă, pe atât este, de înşelătoare, iar acest lucru se întâmplă din cauza legislaţiei. Nu există un nomenclator al acestei industrii, iar din acest motiv unii comercianţi pot vinde briliante din sticlă sau mozaic sugerând că sunt briliante adevărate. Acestea se vând cu mult peste preţul lor real.

Fiscul vrea retroactiv peste 100 de milioane de euro

O industrie care rulează anual circa un miliard de euro, are 16.000 de angajaţi şi plăteşte statului taxe şi impozite de peste 120 de milioane de euro este pe cale să falimenteze din cauza modului incoerent în care este aplicată legislaţia fiscală. Vorbim despre piaţa pariurilor tradiţionale (în cotă fixă) care în această perioadă se află în conflict deschis cu ANAF. Totul porneşte de la modul în care operatorii de pariuri tradiţionale sunt puşi să plătescă impozitul pe profit. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers, ANAF a declanşat o amplă acţiune de control. Inspectorii impun operatorilor plata impozitului minim pe profit de 5% calculat din totalul încasărilor. Fiscul omite însă prevederile OG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea de jocuri de noroc, unde se prevede că suma asupra căreia trebuie aplicat impozitul de 5% este formată din "încasări minus premii".

NATIONAL

Ponta, plimbat de "mafia gunoaielor" la Miami!

După un an si jumătate de ancheta ca la carte, ofiţerii sub acoperire ai FBI l-au săltat pe Dumitru Martin, unul dintre "baronii" gunoaielor, după ce acesta a încercat sa-l mituiască cu un milion de dolari pe un ofiţer superior al Air Force. In tot acest timp, nici procurorii anticorupţie din Romania nu au stat cu mâinile in sân, reuşind sa destructureze cealaltă parte a familiei Martin, cea care controlează holding-ul Polaris, unul dintre marii jucători de pe piaţa gunoaielor, operaţiune soldata deja cu trimiterea in judecata a deputatului PSD, Eduard Martin. Iar din cate reiese din informaţiile intrate in posesia National, atât oamenii Laurei Codruţa Kovesi, cat si agenţii americani ai FBI-ului, intre care exista de altfel o excelenta relaţie de colaborare, au serioase dubii privind adevăratul motiv al "vacantei" petrecute de Victor Ponta la Miami, pe când acesta era încă premierul României.

Guvernanţii au prăduit 60 de milioane de euro pe studii de fezabilitate inutile

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, susţine ca aproximativ 60 de milioane de euro sunt cheltuiţi anual pe studii de fezabilitate care nu se concretizează in proiecte, fiind vorba de un exces in comandarea acestora de către autorităţi. Un recent raport al Curţii de Conturi a arata ca, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nu s-a realizat o baza de date, cu actualizări periodice, referitoare la investiţiile publice ale ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, ai bugetului asigurărilor sociale de stat si ai bugetelor fondurilor speciale. Totodată, s-a constatat lipsa unei monitorizări si prioritizări eficiente a investiţiilor din partea MFP prin direcţiile de specialitate, ceea ce permite, in continuare, efectuarea in mod ineficient de cheltuieli pentru achiziţionarea de studii de prefezabilitate, fezabilitate si proiecte tehnice de execuţie.

PUTEREA

Sancţiunile aplicate de RATB sunt ilegale. Dovada că, de 14 ani, bucureştenii sunt supuşi unui abuz

De 14 ani, RATB aplică ilegal sancţiuni contravenienţilor. Ilegalitatea constă în nerespectarea hotărârilor de consiliu municipal referitoare la cuantumul amenzilor. Iar consecinţa poate fi anularea sancţiunilor şi returnarea banilor către cei care au păstrat procesele verbale. PUTEREA a intrat în posesia unui referat intern al RATB, prin care consilierul juridic Cătălina Ştefania Cristea îl informează pe directorul general al regiei de transport a Capitalei (Adrian Criţ la acea vreme), încă din 2011, că "nu are temei legal suma minimă de 100 de lei care se aplică în baza procesului verbal de contravenţie". Cristea propunea şi soluţii: fie proiect de hotărâre de consiliul local municipal, prin care valoarea minimă a amenzii să fie rectificată (majorată) de la 80 la 100 de lei, fie rectificarea valorii minime a amenzii în tipizatul procesului verbal. Şi Serviciul Comercial al RATB a constatat neconcordanţele dintre hotărârile CLMB şi procesele verbale de contravenţie ale RATB. Mai mult, s-a constatat că procesele verbale nu erau arhivate, ci depozitate pe unde se apuca, în condiţii improprii, nesecurizate.

Germania. Proteste violente

Un număr de 69 de poliţişti au fost răniţi şi 50 de vehicule ale poliţiei au fost avariate în urma unor ciocniri în stradă între manifestanţi de stânga şi de dreapta, care au avut loc în acest week-end în oraşul Leipzig, informează DPA. Mai mulţi simpatizanţi ai stângii, cu feţele acoperite, au atacat sâmbătă forţele de poliţie cu pietre, sticle şi petarde. 23 dintre aceşti protestatari au fost arestaţi preventiv. Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a calma situaţia, în condiţiile în care 1.000 de persoane au pornit o contrademonstraţie la o manifestaţie organizată de simpatizanţii dreptei.

Serial cu mii de episoade, oprit de la difuzare în România

În această lună difuzarea serialului Tânăr şi neliniştit se opreşte în România, potrivit informaţiilor Paginademedia.ro. Serialul a fost difuzat până anul trecut la Pro TV şi mutat apoi la Acasă TV. Serialul se va opri astfel la episodul cu numărul 5.200. Asta în condiţiile în care peste ocean filmările au ajuns la episodul 10.800, scrie Paginademedia.ro. În România nu au fost difuzate episoade din perioada 1973-1991 decât în cadrul unei recapitulări transmise pentru a prezenta telespectatorilor trecutul serialului. Astfel, din vara lui 1996 şi până în toamna anului 2014 au fost difuzate episoade din perioada 1991-2009.

ROMANIA LIBERA

UE se îndreaptă spre un "Super-Frontex"?

De factură europeană Bruxellesul va prezenta marţi, 15 decembrie, un plan care va marca un enorm avans spre gestionarea comună a frontierelor UE, dacă va fi aprobat de statele membre şi de Parlamentul European. Comisia Europeană intenţionează să propună o reglementare vizând crearea unei veritabile agenţii de pază de coastă şi de pază a frontierelor, constituită din mii de persoane ce pot fi mobilizate rapid şi care ar avea capacitatea de a se autosesiza în caz de ameninţare considerată gravă la frontierele Uniunii. Obiectivul este îndiguirea fluxului de imigranţi proveniţi esenţial din Turcia. Pentru Bruxelles miza este şi salvarea Tratatului Schengen, semnat în 1985, care a instituit libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE, dar acum ameninţat din cauza porozităţii frontierelor exterioare europene. Creată în 2004, Frontex, "agenţia europeană pentru gestionarea cooperării operaţionale la frontierele exterioare ale statelor membre", va fi rebotezată şi va avea puteri considerabil întărite.

Candidatul PNL la Primărie, o insultă aruncată în obrazul bucureştenilor

Cristian Buşoi este un nimeni politic, dar este un nimeni care are şanse bune să devină viitorul primar general al Capitalei, printr-o operaţiune politico-socială-mediatică menită să testeze capacitatea celor care l-au creat de a impune electoratului fie şi o non-entitate politică fără identitate. Din punctul de vedere al democraţiei este un experiment periculos. Din punct de vedere politic este însă o dovadă de imensă aroganţă şi batjocură din partea PNL la adresa unui oraş mâncat pe dinăuntru de cancerul corupţiei şi incompetenţei. Sunt de remarcat însă performanţele academice ale acestui tânăr, care, în pofida faptului că a ocupat diferite demnităţi, a avut timp să îşi ia licenţa în medicină şi drept, să îşi dea doctoratul - de urmărit - şi să absolve cursurile Institutului Diplomatic, ale Colegiului Naţional de Apărare şi, desigur, Colegiului Naţional de Informaţii, trecerea prin şcoala SRI părând să fi devenit un ritual obligatoriu pentru iniţierea în tainele unei cariere politice de succes.

ZIARUL FINANCIAR

Pentru că Bursa a ajuns doar o clacă a brokerilor, BNR ar trebui să o naţionalizeze ca să reducă dependenţa companiilor private de bănci

Bursa de la Bucureşti a aniversat 20 de ani în noiembrie fără să ajungă în două decenii un finanţator al economiei româneşti, al capitalului privat sau al ideilor antreprenorilor. În loc să fie principalul loc de unde firmele private să obţină bani pentru dezvoltarea afacerilor, Bursa de la Bucureşti este la mila statului, fiind dependentă de companiile de stat care sunt listate la bursă (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Conpet) sau de companii private unde statul este acţionar important (Petrom) sau unde participaţiile deţinute la întreprinderile de stat reprezintă atuul lor (Fondul Proprietatea). Toate aceste companii sunt pline de cash şi nu au nevoie de finanţare de pe bursă. În douăzeci de ani, doar două companii private au făcut cu adevărat carieră şi şi-au finanţat dezvoltarea cu banii de pe bursă: Banca Transilvania şi Impact Bucureşti. Acum douăzeci de ani, Bursa de la Bucureşti a fost redeschisă după perioada comunistă cu banii Băncii Naţionale (primul sediu a fost la parterul BNR), sub presiunea FMI şi a Băncii Mondiale, care avea câteva milioane de dolari de cheltuit pe contracte de consultanţă pentru dezvoltarea sectorului financiar în România.

Cu un randament al dividendului de circa 6%, Fondul Proprietatea mai scoate 550 de milioane de lei din capital pentru distribuţii

Fondul Proprietatea (FP) a convocat acţionarii pe 27 ianuarie în Adunare Generală Extraordinară pentru a aproba distribuţia a 549 milioane de lei din capital social prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei. Acţionarii vor avea de încasat câte 0,05 lei/acţiune, distribuţie echivalentă unui randament al dividendului de circa 6%. Aceasta este cea de-a treia operaţiune de distribuţie de capital, după ce în 2015 şi în 2014 fondul a plătit acţionarilor peste 1,1 miliarde de lei din capitalul social prin reducerea valorii nominale de la un leu la 0,9 lei în prezent. Ultimul an în care fondul a plătit dividende a fost 2013 din profitul realizat în 2012. Atunci fondul a plătit un dividend brut de 0,04089 lei/titlu. Dividendele sunt impozitate la sursă cu 16%, în timp ce distribuţiile de capital nu sunt impozitate.

Primul studiu despre capitalul privat românesc în economie

Primul studiu asupra capitalului privat românesc, care va fi publicat mâine sub formă de supliment al Ziarului Financiar apărut cu sprijinul Patronatului Serviciilor Private din România, arată că firmele cu capital privat românesc sunt mai profitabile decât cele străine, dar mai îndatorate, au "capitala" la Constanţa, domină în agricultură, industria alimentară şi construcţii şi au o valoare adăugată mai mare decât firmele străine în indus­trie, construcţii şi servicii. Studiul, bazat pe date detaliate de la Registrul Comerţului, Institutul de Statistică şi Banca Naţională, tratează prezenţa firmelor private româneşti versus cele străine în totalul sistemului de companii din România din punctul de vedere al cifrei de afaceri, al profitului, al numărului de angajaţi, al productivităţii muncii şi al datoriilor. Apoi este descrisă ponderea ro­mânilor în 70 de sectoare de activitate, cu ponderea aferentă a numărului de angajaţi, şi sunt detaliate diferenţele de productivitate pe industrii. Un capitol este alo­cat poziţiei capitalului privat românesc în exporturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb