REVISTA PRESEI 15.02.2012

Willy Homner
Revista Presei / 15 februarie 2012

ADEVARUL

Prinţul Paul are dreptul la averea regală

Prinţul Paul are dreptul să revendice mai bine de un sfert din averea Casei Regale, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis că acesta este nepot legitim al Regelui Carol al II-lea. Decizia magistraţilor români este definitivă şi irevocabilă şi reprezintă o recunoaştere a sentinţei pronunţate de Tribunalul din Lisabona în 1955. La acel moment, Carol Mircea a fost recunoscut prima dată de către o instanţă ca prim fiu legitim al lui Carol al II-lea, iar Ioana Valentina Lambrino, prima soţie a suveranului, şi-a recăpătat privilegiile. O altă decizie prevedea ca toate proprietăţile fostului suveran din Portugalia, Franţa, Marea Britanie şi România să fie împărţite între succesori. Aceştia erau Carol Mircea, Mihai I şi văduva Elena Lupescu. Primii doi au primit câte 37,5% din avere, iar văduva Lupescu, 25%.

"Lista neagră" a economiilor riscante din UE

Italia, Spania, Ungaria şi Cipru sunt cele mai vulnerabile economii din UE şi trebuie să ia măsuri rapide, altfel riscă să ajungă în situaţia Greciei. Comisia Europeană a prezentat ieri prima sa evaluare realizată prin mecanismul de alertă, intrat în vigoare anul trecut, ca parte a pachetului de guvernanţă economică aprobat de Bruxelles. Practic, UE a întocmit o "listă neagră" a economiile ce prezintă risc pentru UE, cu potenţial de a ajunge în situaţia Greciei, care aşteaptă acum un al doilea împrumut de urgenţă de la UE şi FMI, în valoare de până la 130 de miliarde de euro. Cele mai fragile economii din blocul comunitar sunt Italia, Spania, Ungaria şi Cipru, Madridul riscă sancţiuni severe pentru derapajele bugetare. De asemenea, situaţia a 12 state (cele patru menţionate mai sus, plus Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Slovenia, Suedia şi Marea Britanie) trebuie investigată îndeaproape, a anunţat ieri Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, în plen, la Strasbourg.

Moody's retrogradează şase state UE

Perspectivele slabe ale economiei europene au determinat agenţia de evaluare financiară Moody's să retrogradeze şase state din zona euro (Italia, Spania, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Malta), schimbând totodată perpectivele ratingurilor şi Franţei, Austriei şi Marii Britanii. Moody's a devenit astfel prima agenţie de evaluare financiară care pune sub semnul întrebării ratingul Marii Britanii ("Aaa").

Bani pentru IMM-uri şi joburi pentru tineri. Comisia Europeană a pus ochii pe 82 de miliarde de euro din fonduri structurale

Planul Comisiei Europene de a redirecţiona 82 de miliarde de euro alocaţi déjà fondurilor structurale pentru susţinerea companiilor mici şi mijlocii şi pentru a genera locuri de muncă pentru tineri ar putea deteriora încrederea în politica regională, au avertizat eurodeputaţii la o dezbatere pe această temă, în plen, la Strasbourg. Cele 82 de miliarde de euro sunt alocate statelor membre în perioada de programare 2007-2013 şi erau destinaţi ultimilor doi ani, adică 2012 şi 2013. Banii nu sunt încă destinaţi unor proiecte specifice, iar Comisia Europeană are în vedere un plan pentru ca aceste sume să fie folosite în alte destinaţii decât programele deja stabilite până acum.

Producţia industrială a zonei euro anticipează o nouă recesiune

Producţia industrială a zonei euro s-a contractat semnificativ la finalul anului trecut. Analiştii se tem că aceasta ar putea anticipa o creştere economică deloc promiţătoare. În ultimul trimestru al anului trecut PIB-ul Greciei a căzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, iar cel al Portugaliei cu 1,3%. Un raport publicat astăzi de Eurostat (institutul de statistică al Uniunii Europene), arată că în cele 17 state ale zonei euro, producţia industrială a scăzut în decembrie cu 1,1% faţă de noiembrie. Această scădere demonstrează ca fiind întemeiate previziunile de până acum conform cărora escaladarea crizei datoriilor ar avea un impact masiv asupra economiei la sfârşitul anului 2011.

UE încearcă să finalizeze acordul de salvare a Greciei de 130 de miliarde de euro

Oficialii Uniunii Europene se grăbesc să finalizeze detaliile acordului de salvare a Greciei în valoare de 130 de miliarde de euro pe fondul semnalelor că Germania şi aliaţii săi din zona euro ar putea respinge acest acord la întâlnirea miniştrilor de Finanţe ai zonei euro, în pofida faptului că guvernul de la Atena a acceptat noile măsuri de austeritate. Înalţi oficiali europeni au declarat pentru publicaţia financiară "Financial Times" că ei consideră că Grecia a satisfăcut cererile impuse de troika de instituţii de creditare internaţionale - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană - în urma votului susţinut duminică în parlament, inclusiv tăieri adiţionale de cheltuieli în valoare de 325 de milioane de euro.

Crin şi Vadim, analişti la fundul lui Boc

Cei doi au fost singurii lideri politici care au intrat în direct la emisiunea mondenă care a difuzat imaginile în care fostul premier apărea în pielea goală. Difuzat luni seară de postul Antena 1, filmuleţul în care fostul premier Emil Boc apare în pielea goală în vestiarul unei săli de fitness a şocat nu doar prin difuzarea unor imagini cu caracter personal lipsite de relevanţă publică, ci şi prin asocierea lui Crin Antonescu cu acest subiect.

Ce i-a plăcut lui Băsescu din programul lui Ponta

Traian Băsescu l-a pus pe Emil Boc să discute cu Victor Ponta într-o încercare de a da impresia că dialoghează cu Opoziţia. Şeful statului s-a referit doar la cele 15 condiţii puse de Victor Ponta pentru sprijinirea Guvernului, nu şi la cele patru prezentate de Crin Antonescu pentru revenirea în Parlament. În acest fel, Traian Băsescu poate să bifeze faptul că a încercat să aducă USL înapoi la dezbaterile parlamentare, dar, în realitate, încurajează neînţelegerile din Opoziţie. În aceste condiţii, şeful statului a aruncat pe piaţă analiza sa în privinţa solicitărilor lui Ponta concluzionând că şapte dintre acestea se regăsesc în programul Guvernului Ungureanu. "Dacă şi partidele vor vedea această coincidenţă, înseamnă că există o bază solidă de discuţie pentru eventuala revenire a Opoziţiei în Parlament", a adăugat el.

Viscol: firmele pierd 3 milioane de euro pe zi

Limitarea transporturilor de marfă pe drumuri şi căi ferate a lăsat companiile fără materii prime, în imposibilitatea de a-şi onora contractele. În fiecare iarnă, societăţile comerciale înregistrează pierderi inerente din cauza viscolului, dar de data aceasta paguba este de câteva ori mai mare decât de obicei. Atât transportatorii de marfă, cât şi clienţii acestora - fabricile, uzinele şi celelalte companii - se confruntă cu blocaje ce durează deja de mai bine de o lună. Dacă transportatorii şi-au pierdut răbdarea cu drumurile închise ori restricţionate în funcţie de tonaj, industriaşii încep să piardă contracte şi cu toţii (şoferi şi întreprinzători) pierd, cu siguranţă, bani. Cât de mulţi bani? Potrivit liderilor patronali, suma totală a pierderilor se ridică la trei milioane de euro pe zi, iar per ansamblu economia ar putea avea în acest trimestru un recul echivalent cu 0,1% din Produsul Intern Brut.

Şeful Corpului de Control al Guvernului a demisionat

Aseară, Sorin Alăzăroaie a demisionat din postul de şef al Corpului de Control al Guvernului, demisia fiind depusă la cabinetul premierului Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Premierul a luat act de demisie, au arătat sursele citate. Sorin Alăzăroaie, de profesie avocat, a fost instalat la conducerea Corpului de Control al Guvernului în ianuarie 2009 de fostul premier Emil Boc.

"Adevărul", cel mai citit ziar

"Adevărul" este cel mai citit ziar din segmentul quality din România, potrivit ultimelor date ale Studiului Naţional de Audienţă. Cotidianul "Adevărul" are 194.000 de cititori, în medie, pe ediţie, urmat de "Weekend Adevărul", cu 163.000. Publicaţiile "Evenimentul zilei" şi "România liberă" se clasează pe următoarele poziţii, cu 133.000, respectiv 49.000 de cititori, potrivit măsurătorilor realizate în perioada 2 mai 2011 - 22 ianuarie 2012 de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT).

CURENTUL

Moody's: Respectarea acordului cu UE-FMI-BM susţine ratingul României

Continuarea sprijinului de la UE-FMI-Banca Mondială (BM) şi respectarea condiţiilor din acordul cu instituţiile interna­ţionale susţin ratingul României, împiedicând ca situaţia fiscală a ţării să devină victimă a incertitudinii politice, potrivit unei analize Moody's.

Strategie politică: PSD Diaspora scoate piţipoancele la înaintare pentru voturile românilor basarabeni

Ultimele alegeri prezidenţiale au relevat importanţa voturilor românilor din Basarabia care, în proporţie de peste 90%, s-au pronunţat în favoarea candidatului Traian Băsescu. Acest lucru a fost sesizat şi de "maşinăria" PSD-ului care a decis să exploateze electoral acest segment deloc de neglijat ce poate aduce voturi frumoase în curtea Kiseleff-ului.

CURIERUL NATIONAL

Coliba unchiului Ben

Doriţi să investiţi în imobiliare? Şeful băncii centrale din Statele Unite ale Americii, Ben Bernanke, spune că ar fi bine să vă mai gândiţi. Sau, cel puţin, dacă o faceţi, să luaţi în calcul că nu este un plasament de siguranţă. Balonul speculativ din imobiliare din deceniul trecut, creat de industria financiară, lasă, la spargerea sa, cicatrici care ar putea modifica în întregime comportamentul persoanelor fizice şi al investitorilor de portofoliu faţă de activele din real estate. "Sectorul rezidenţial ar putea să nu mai fie văzut de acum încolo ca o destinaţie a investiţiilor sigure aşa cum se considera odinioară", a declarat preşedintele Rezervei Federale Americane la sfârşitul săptămânii trecute cu ocazia unui eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Constructorilor de Locuinţe (National Association of Homebuilders - NAHB).

Ungureanu: Hotărârea privind limitarea exportului de curent are scop preventiv

Actul normativ a fost adoptat ieri de Guvern. Măsurile de siguranţă vor fi luate până la refacerea stocurilor de combustibil sau până la realizarea echilibrului producţie-consum. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a precizat, ieri, că nu există nicio problemă cu furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici şi industriali, Hotărârea de Guvern adoptată de Executiv având un scop preventiv, în vederea unei cât mai bune alimentări a consumatorilor individuali.

Guvernul va finanţa investiţii cu efect imediat

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că Guvernul a stabilit un set de principii în vederea prioritizării cheltuirii banilor publici, în special în ceea ce priveşte cheltuielile de capital, urmând ca fondurile cu această destinaţie să fie direcţionate cu prioritate către proiectele care sunt aproape de execuţie. "Acele proiecte care sunt într-un grad de finalizare redusă sau care abia au fost începute nu sunt prioritare", a spus şeful Executivului. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a precizat că, prin bugetul pe 2012, se alocă aproape 6,6% din PIB cheltuielilor de capital. "S-a decis ca aceşti bani să fie redirecţionaţi către proiectele care au efect imediat, care pot fi finalizate.

Statul a devenit unul dintre principalii jucători pe piaţa de media

Autorităţile române au fost anul trecut unul dintre actorii majori din piaţa de publicitate, volumul bugetelor ajungând la circa 35 mil. euro. Din cheltuielile totale, aproximativ 75-80% reprezintă sume din proiecte cu finanţare nerambursabilă. Avădani, CJI: În condiţiile în care bugetele de publicitate din sfera privată au scăzut până aproape de jumătate, pe fondul crizei, cele publice s-au dublat.

EVENIMENTUL ZILEI

POLITICA HAZNALEI: Antonescu, pentru noi/ Este Vadim Tudor doi

SCANDALUL FILMULEŢULUI CU EMIL BOC DEZBRĂCAT A STÂRNIT INDIGNAREA A MII DE OAMENI. Prezidenţiabilul USL a şocat prin participarea la o emisiune TV în format tabloid, unde a comentat o înregistrare cu Emil Boc dezbrăcându-se într-un vestiar. Liderul PNL, Crin Antonescu trebuie să înveţe să spună "nu" la apariţiile TV care contravin cu imaginea de candidat la Preşedinţia României. La această concluzie au ajuns consilierii liderului liberal care l-au tras ieri de mânecă într-o şedinţă pe teme de comunicare, susţin surse din PNL.

Speculanţii zăpezii: afaceri de zeci de milioane de lei

Baronii locali dau contracte de deszăpezire de zeci de milioane de lei pentru drumuri blocate. Contractele de deszăpezire derulate de autorităţile locale prin intermediul Consiliilor Judeţene (CJ) şi al primăriilor au ajuns să fie atribuite într-o bună măsura fie firmelor de partid, fie unor SRL-uri de bloc deţinute de consilieri locali. Zeci de milioane de lei sunt date anual, pe lângă sumele cheltuite de autorităţile centrale, prin proceduri de atribuire rapide şi în cea mai mare parte a cazurilor în urma unor negocieri în spatele uşilor închise. Drumurile judeţene din Brăila, Vrancea şi Buzău - printre cele mai afectate de zăpada căzută în ultimele săptămâni - sunt, de ani buni, apanajul unor firme declarate sponsori PSD sau deţinute de consilieri judeţeni ai principalului partid de opoziţie.

Cu cât a crescut economia anul trecut şi ce înseamnă asta pentru omul de pe stradă?

Institutul Naţional de Statistică publică astăzi datele privind evoluţia Produsului Intern Brut în 2011. O creştere apropiată de 2,5% sau chiar mai mare nu ar mai mira pe nimeni. Rămân însă două întrebări: ce efecte a avut creşterea economică în România reală şi ce urmează în 2012 după un an peste aşteptări? Creşterea economică a României a depăşit, anul trecut, toate previziunile iniţiale, arată ultimele estimări ale specialiştilor. Institutul Naţional de Statistică ar urma să anunţe astăzi un avans al PIB de cel puţin 2% şi cel mult 3%, semnificativ mai mare decât estimările iniţiale care vedeau o creştere de maximum 1,3-1,5%. Dintre bănci, cea mai optimistă prognoză o are ING care vede o creştere în jurul a trei procente.

Cel mai izolat loc din România. Satul calamitat de 100 de ani, dar în care oamenilor nu le lipseşte nimic

La cota 1.000, deasupra Haţegului, drumurile se închid prin decembrie şi se deschid în aprilie. 200 de oameni, crescători de animale, s-au obişnuit să trăiască în spatele zidurilor de zăpadă şi să se gospodărească singuri. În octombrie fac aprovizionarea pentru iarnă şi mai coboară la târg abia în primăvară. Pentru 200 de oameni din satul Târsa (judeţul Hunedoara) a sta rupt de restul lumii săptămâni sau chiar luni la rând e un lucru care ţine de normalitate. Toamna, fiecare familie îşi face provizii serioase de făină, ulei şi zahăr, pentru că fiecare iarnă aduce cu ea perioade lungi de izolare aproape totală. Viaţa este grea la Târsa, mai ales iarna, dar, culmea, oamenii nu se plâng deloc. Doar când vreunul cade răpus de boală lucrurile se complică pentru ei.

Revolta orăşenilor cu WC în fundul curţii

Locuitorii din opt localităţi sucevene, transformate din comune în oraşe în anul 2003, adună semnături ca să dea statul în judecată. Aceştia vor înapoierea sumelor achitate până în prezent drept impozite şi taxe locale, pe motiv că plătesc impozite la nivel de oraş, dar au condiţii de trai ca la ţară, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei. Este vorba despre localităţile Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Frasin, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus.

Progeniturile crizei: pui casa gaj şi iei banii în doar 10 zile

Casele de amanet profită de reticenţa băncilor faţă de creditele de consum. Ele îşi diversi­fică portofoliul de produse şi intră pe o zonă "pustie": creditele de consum cu garanţii imobiliare. "Să ştiţi că valoarea minimă a creditului este de 10.000 de euro". Unde mai auzi astăzi aşa ceva în România? Adică, în ţara unde băncile comerciale parcă se pregătesc să pună lacătul pe uşă şi unde Banca Naţională face tot posibilul pentru a limita împrumuturile pentru populaţie. Şi totuşi există creditori care se dezvoltă şi care prosperă speculând tocmai reticenţa băncilor şi excesul de reglementare. Vorbim, desigur, despre casele de amanet, deloc ieftine, extrem de stricte când vine vorba de a-şi recupera bunurile puse drept garanţie de către clienţi, cu o reputaţie nu tocmai imaculată, însă foarte prompte când vine vorba de a da împrumuturi. Nu mai puţin de 350 de case de amanet au luat fiinţă doar în 2011, iar numărul lor total a crescut în trei ani de criză de la aproximativ 1.000 la peste 3.300, potrivit registrelor BNR.

JURNALUL NATIONAL

Bogdan Drăgoi, băiatul lui tata şi al lui Videanu

Noul ministru de Finanţe a fost şcolit în străinătate şi preluat sub aripa ocrotitoare a fostului primar al Capitalei. La numai 32 de ani, Bogdan Drăgoi are 6 ani de experienţă în admi­nistraţie, a absolvit cu Magna cum Laudae două facultăţi în SUA şi are un tată apropiat de generalul Victor Stănculescu şi de Adriean Videanu. A fost numit în funcţia de consilier la Ministerul Integrării Europene în aprilie 2006, când avea vârsta de 25 de ani. După numai patru luni, Bogdan Drăgoi a fost avansat în funcţia de secretar de stat la Ministerul de Finanţe, unde a stat până în noiembrie 2007. A trecut apoi pe la Primăria Capitalei, ca director general al Departamentului Economic, în timpul mandatului lui Adriean Videanu, unde a stat până în iunie 2008. Din ianuarie 2009, Bogdan Drăgoi s-a întors la Ministerul de Finanţe, tot în funcţia de secretar de stat.

Război între miliardari. De ce se judecă Ţiriac şi Patriciu

Firma Ţiriac Auto, deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac, a depus o cerere de intrare în insolvenţă la adresa MIC.RO Retail SRL, firma prin care Patriciu a dezvoltat reţeaua MIC.RO, pentru recuperarea unei creanţe de peste un milion de euro. Cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti, iar avocaţii care reprezintă Ţiriac Auto au obţinut preschimbarea termenului stabilit iniţial de instanţă, adică luna martie. Astfel, noul termen este 21 februarie 2012.

Cum să pierzi 15 milioane de euro. Influenţa politicii în economie a scăzut puternic valoarea Transelectrica

Statul îşi dă cu stângul în dreptul exact înaintea listării a încă 15% din Transelectrica prin două decizii de schimbare a conducerii companiei cu efecte imediate în valoarea acesteia pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Atât fostul premier Emil Boc cât şi Mihai Razvan Ungureanu au contribuit la scăderea cu 15 milioane de euro a companiei.

NATIONAL

Emil Boc, în fundul gol: Crin, ce-ai mai muşcat-o!

Gura bate curul. Gura lui Crin Antonescu, evident, care a comentat minute in sir curul dezgolit al lui Emil Boc. Obisnuit sa faca politica pe dos, Crin Antonescu s-a trezit mai nou ca este si un mare specialist in dosuri. Asa se face ca liderul PNL a perorat minute in sir, la emisiunea lui Dan Capatos, despre cat de jenat trebuie sa fie Emil Boc pentru ca a fost prins la o sala de sport cu izmana-n vine. "Nu e placut ca astfel imagini sa apara in presa. Saracul domnul Boc, nu e intr-o situatie foarte buna, asta-i mai lipsea". Lui Emil Boc ii lipseau doar chilotii de pe el, dar lui Antonescu sigur ii lipseste o doaga, daca isi imagineaza ca astfel de interventii il vor face popular.

Greva Opozitiei, gata sa se sparga in capul Ecaterinei Andronescu

Desi satula pana peste cap de greva lui Crin Antonescu, Ecaterina Andronescu n-are curajul de a-i spune clar liderului Ponta ca vrea sa se intoarca la lucru. Semnele ca alesii PSD se simt prost in uniforma de grevisti se inmultesc de la o zi la alta. In loc sa tina aproape de liberalii care ameninta cu o greva a la long, social-democratii incearca sa le traga clapa aliatilor si sa participe pe sest la lucrarile din comisii, ignorand penibilul situatiei. Primul impas serios pentru pesedisti a aparut la Comisia de invatamant din Senat, unde se dezbate un proiect de modificare a Legii educatiei. Proiect la care senatorii PSD au depus amendamente pe care acum nu si le pot sustine.

Leonard Orban: Romania e repetenta la absorbtia de fonduri europene

Tara noastra risca din nou suspendarea unui program finantat cu fonduri europene. Avertismentul vine chiar de la ministrul Afacerilor Europene. "Nu vreau sa numesc un program, dar ne ameninta in momentul de fata riscul suspendarii", a declarat Leonard Orban, precizand ca la inceputul lunii martie vom afla daca va exista sau nu o intrerupere formala a platilor. "Nu se va mai repeta ce a fost anul trecut, adica o suspendare, chiar daca a fost pe o baza informala, pentru toate programele. Acum, daca va exista o intrerupere formala a platilor va fi pentru un program sau pentru altul. Nu va mai fi generala", a mai afirmat ministrul.

PUTEREA

Campanie PUTEREA: Dedesubturile sistemului farmaceutic. Profitul, inamicul copiilor cu cancer

Citostaticele, medicamente vitale pentru bolnavii de cancer, apar şi dispar cu lunile din farmaciile din România. Astfel se pun în pericol vieţile a zeci de mii de pacienţi, condamnaţi să trăiască sub teroare. Vincristin, injectabilul folosit în tratarea mai multor tipuri de cancer, printre care şi leucemia la copii, lipseşte din farmaciile cu circuit deschis publicului, iar periodic, aşa cum a fost în luna decembrie a anului trecut şi luna ianuarie a acestui an, nu se găseşte nici în farmaciile spitalelor. Această situaţie incredibilă în care sunt puşi bolnavii este prezentă din cauza permisivităţii legii, care nu sancţionează în nici un fel producătorii şi distribuitorii de medicamente. Ei fac legea pe piaţă şi, în funcţie de cât de mulţi bani le intră în buzunare, citostaticele sunt produse sau retrase.

Şefa CNADNR, acuzată că minte

Operatorii privaţi de transport rutier de mărfuri şi persoane vor pierde aproape un miliard de euro din cauza blocajelor de trafic cauzate de ninsorile şi viscolul din ultimele trei săptămâni. Camioanele blocate pe drumurile naţionale şi autostrăzi consumă combustibil, în 48 de ore, de cel puţin 1,5 milioane de euro. Directoarea CNADNR, Daniela Drăghia este acuzată că minte susţinând că TIR-urile sunt blocate din cauza zăpezii în zone unde codul este... verde. Firmele de transport acuză Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) că blochează circulaţia pe drumurile naţionale neafectate de ninsori. Secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Radu Dinescu, ne-a declarat că sute de camioane stau blocate în judeţele Bihor, Cluj, Arad sau Timişoara, din cauza şefilor din CNADNR.

Primul satelit românesc a dispărut

Primul satelit românesc lansat în spaţiu nu este detectat de Agenţia Spaţială Română. Pe numele său Goliat, satelitul a fost lansat pe 13 februarie, iar data a fost se pare una cu ghinion. Alături de acesta, în spaţiu au mai fost lansaţi alţi opt sateliţi, din Guyana Franceză, iar dispozitivele au ajuns pe orbită cu naveta Vega. "Ne aflăm în etapa în care stabilim conexiunea radio cu satelitul", a declarat cercetătorul Mugurel Bălan, coordonator al proiectului, citat de dascloud.ro.

Spaniolii se întorc la pesetas

Sătenii din Villamayor de Santiago, aflat la circa 100 de kilometri sud-est de capitala Madrid, au hotărât să reintroducă folosirea monedei naţionale a Spaniei, pesetas, scrie "Daily Mail". Temerile privind prăbuşirea sistemului monetar european i-au determinat pe localnici să folosească vechile bancnote şi monede, pe care le-au păstrat ca amintire sau de teama că moneda euro nu va rezista. Tranzacţiile în pesetas sunt valabile deoarece Banca Centrală a Spaniei nu a stabilit un termen-limită pentru care aceştia să fie convertiţi în euro de populaţie.

ROMANIA LIBERA

Şah la Rege: Înalta Curte îl recunoaşte pe Prinţul Paul drept membru al Casei Regale

Miza procesului de 21 de ani a fost dublă: Paul se poate considera cap al Casei Regale şi poate revendica o avere uriaşă. Fiul lui, rezultat din căsătoria cu Lia, poate prelua conducerea Casei Regale în dauna Principesei Margareta, fiica Regelui Mihai. Prinţul Paul nu poate revendica drepturi patrimoniale, între care şi Castelul Peleş, intrate deja în posesia Regelui Mihai - spune Simina Mezincescu, apropiata familiei regale -, deoarece acestea au fost primite de ex-suveranul României în perioada interbelică, direct de la Regele Ferdinand. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri apelul înaintat de Regele Mihai şi a recunoscut sentinţa de la Lisabona din 1955, potrivit căreia tatăl prinţului Paul, Carol Mircea Lambrino, este fiul regelui Carol al-II-lea.

Mossadul şi CIA îşi pun beţe în roate în lupta împotriva Iranului

Deşi atât Israelul cât şi Statele Unite urmăresc acelaşi scop în privinţa Iranului, există totuşi diferenţe majore între serviciile secrete ale celor două state. În timp ce Israelul este de părere că scopul scuză aproape toate mijloacele (inclusiv asasinarea unor oameni de ştiinţă care lucrează în cadrul programului nuclear iranian), SUA nu se implică în asemenea activităţi. "Israelienii se ocupă de partea cinetică, iar noi de activităţile non-cinetice, uneori împreună cu ei", a declarat pentru Newsweek un oficial al Pentagonului. O altă sursă a publicaţiei americane, un oficial al CIA, explică relaţia dintre Mossad şi CIA în privinţa asasinărilor şi "accidentelor industriale" din Iran astfel: "Israelienii nu vor să ne spună, şi noi nu vrem să ştim". Conform Newsweek, schimbul de informaţii dintre cele două servicii secrete a avut de suferit - ceea ce îi îngrijorează mai ales pe americani. Marele coşmar al lui Barack Obama este că Israelul ar putea începe un război pe care Statele Unite vor fi nevoite să îl termine.

Prima fisură în USL: PC Cluj merge singur la alegerile locale!

Deşi iniţial au dat asigurări că vor candida pe liste comune, împreună cu PSD şi PNL, reprezentanţii PC au decis ieri să se separe de aliaţi pentru localele din iunie. Uniunea Social-Liberală s-a fisurat la Cluj, chiar în fieful preşedintelui PDL, Emil Boc. Liderii Partidului Conservator au decis să meargă pe liste separate la alegerile locale, a declarat preşedintele executiv al PC Cluj, Avram Gal. Potrivit acestuia, decizia a fost luată de toate conducerile locale ale PC Cluj. Biroul Permanent Judeţean al acestui partid se va întruni mâine, pentru a analiza şi situaţia candidaturilor la Primăria Cluj-Napoca şi la Consiliul Judeţean Cluj.

Cum blochezi o administraţie financiară: Un braşovean a plătit 2.600 de lei în monede de 1, 5 şi 10 bani

Un braşovean şi-a plătit impozitul la maşină, în valoare de peste 2.600 de lei, în monede de 1, 5 şi 10 ban. El a venit la ghişeul Direcţiei Fiscale Braşov cu câteva sacoşe ce cântăreau în total peste 130 de kilograme, relatează Mediafax. Bărbatul, car a decis să protesteze astfel pentru impozitul mare pe care trebuie să-l plătească pentru autoturism, a venit, marţi, în jurul orei 11.00, la ghişeu, însoţit de opt prieteni care l-au ajutat să care sacoşele cu cele 46.000 de monede de 1, 5 şi 10 bani. Directorului Direcţiei Fiscale, Marian Voinescu, a spus funcţionarii au avut nevoie de o maşină specială de numărat monede, pe care au adus-o de la Trezorerie.Numărătoarea a durat circa trei ore.

ZIARUL FINANCIAR

Statistica anunţă astăzi PIB-ul din 2011. Vom afla cât de mult a recuperat economia

Încetinirea creşterii economice din ultimul trimestru al anului trecut este certă. Important este dacă această frânare va continua în 2012. Institutul Naţional de Statistică ar trebui să anunţe astăzi, la ora zece, datele provizorii privind creşterea economică din ultimul trimestru de anul trecut şi pentru întregul an 2011. Pe parcursul anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a fost un indicator extrem de urmărit atât de finanţişti, oameni de afaceri şi politicienii, cât şi de populaţie. După doi ani de recesiune, în care s-a prăbuşit cu circa 9%, eco­nomia a recuperat în 2011 în jur de 2,5%, împinsă puternic de la spate de agricultură. ING Bank, recunoscută până acum prin cele mai pesimiste previziuni, are acum o viziune mai op­timistă, estimând că avansul PIB ar putea să fi ajuns anul trecut la aproximativ 3%.

Transelectrica spune că nici dacă pică un grup de la Cernavodă nu vom avea probleme. Transportatorii numără pierderile

Funcţionarea sistemului energetic şi alimentarea consumatorilor, atât a populaţiei, cât şi a compa­niilor, nu sunt puse în acest moment în pericol de creşterea consumului de energie electrică, posibila limitare a cantităţilor livrate la export fiind o măsură preventivă, a explicat Marian Cernat, directorul general adjunct al Dispeceratului Energetic Naţional, insti­tuţie care veghează la siguranţa sistemului energetic. Guvernul a avizat ieri hotărârea prin care îi permite Transelectrica, transporta­torul naţional de energie electrică, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

Două fonduri mutuale au dublat banii investitorilor în trei ani, dar nu au bătut bursa

Cele mai performante fonduri mutuale din ultimii trei ani sunt ING Romanian Equity şi Napoca care au obţinut randamente de peste 100% investind în acţiuni. Minimele de pe bursă din 2009, urmate de un un raliu prelungit până în aprilie 2010, le-au ajutat să urce pe podium, însă corecţiile puternice de anul trecut a pus la grea îndemânarea administratorilor celor două fonduri. Al treilea loc pe podium este ocupat de Raiffeisen România Acţiuni, cu un randament 88,5% obţinut prin investiţii în acţiuni listate la bursa din Bucureşti. Deşi primele două fonduri au dublat banii investitorilor, iar al treilea a adus un profit de 88%, niciunul dintre acestea nu a obţinut o performanţă mai mare decât cea a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, care a crescut cu 117% din 31 ianuarie 2009 până în 31 ianuarie 2012.

Germania pune noi condiţii Greciei în schimbul bailout-ului, în timp ce Europa este sub asediul agenţiilor de rating

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni din nou mâine pentru a lua o decizie în privinţa aprobării celui de-al doilea pachet de salvare destinat Greciei a cărui valoare ar putea depăşi 130 miliarde euro. Germania şi aliaţii săi europeni, neîncrezători în promisiunile Atenei, nu par pregătiţi să dea undă verde acordului fără de care statul elen va intra în faliment chiar luna viitoare. Între timp, agenţia de rating Moody's a retrogradat calificativele a şase ţări din zona euro, printre care Italia şi Spania, şi a avertizat Franţa, Austria şi Marea Britanie. Germania şi Olanda sunt sceptice în privinţa angajamentelor Greciei. Un grup de lucru al oficialilor din zona euro a alcătuit o listă cu noi condiţii cerute Atenei şi de îndeplinirea cărora depinde rezultatul reuniunii de mâine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb