REVISTA PRESEI 15.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 martie 2016

ADEVARUL

Cum s-au lăsat bancherii singuri în ofsaid pe legea dării în plată

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), ai băncilor şi ai asociaţiilor profesionale ale acestora au ocolit ieri dezbaterea privind legea dării în plată în care urmau să fie faţă în faţă cu Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, cu avocatul Gheorghe Piperea şi cu reprezentanţii consumatorilor de servicii financiare. Cu toate acestea, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a criticat de la distanţă legea, în vreme ce patronatele bancare au publicat în presă advertoriale acide la adresa legii, despre care spun că va bloca creditarea, va prăbuşi sectorul construcţiilor şi va duce la creşterea chiriilor. Afirmaţiile au fost, însă, respinse de către oamenii politici şi consumatori, care le-au categorisit drept "comuniste" şi de "înfierare proletară". La dezbaterea de luni, organizată de ziarul "Bursa" şi de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, atât conducerea BNR, cât şi bancherii din România au refuzat să participe.

Isărescu, preocupat de educaţia financiară

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a fost prezent la un alt eveniment, de la care a criticat, din nou, legea dării în plată. El a spus că legea privind darea în plată face inaplicabilă legea obligaţiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condiţiile necesare ca o astfel de lege să fie funcţională. Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a explicat pentru "Adevărul" că nu a fost vorba despre un boicot al dezbaterii de la Parlament de către guvernatorul Isărescu. "Legea dării în plată s-a dezbătut şi redezbătut, iar Banca Naţională a României a fost prezentă de fiecare dată pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Astăzi (luni - n.r.) a avut loc la Institutul Bancar Român un eveniment foarte important pe tema educaţiei financiare, a fost lansată Strategia Naţională pentru Educaţie Financiară, nimic mai important.

Vladimir Putin a ordonat retragerea majorităţii forţelor ruseşti din Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a însărcinat pe ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, să înceapă din 15 martie retragerea majorităţii forţelor ruseşti mobilizate în Siria, la mai mult de cinci luni după ce a ordonat lansarea operaţiunii militare prin care şi-a sprijinit aliatul, pe preşedintele Bashar al-Assad. "Am dat ordin ca de marţi să înceapă retragerea majorităţii unităţilor armate mobilizate în Republica Arabă Siriană. Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace", a dezvăluit Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu. Liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că retragerea majorităţii trupelor ruseşti din Siria va contribui la aplicarea armistiţiului din Siria, relatează agenţia de stat Tass. SUA nu au fost informate de retragerea trupelor ruse din Siria, opoziţia siriană salută decizia lui Putin

Baronii şi interlopii se înghesuie să scape de interceptările din dosare

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care interceptările realizate de SRI pentru organele de anchetă au fost declarate neconstituţionale produce deja primele efecte în instanţele din ţară. Pe lângă oameni de afaceri şi interlopi, printre primii care au anunţat că le vor solicita magistraţilor să le fie scoase interceptările din materialul probator sunt avocaţii baronilor Gheorghe Nichita şi Sorin Frunzăverde. Neconstituţionalitatea articolului ce permitea SRI să realizeze interceptări pentru organele de anchetă este o adevărată gură de oxigen pentru persoanele inculpate în dosarele de corupţie din întreaga ţară. La Iaşi, cei mai mulţi dintre avocaţii care reprezintă clienţi în dosare ce au ataşate interceptări realizate de SRI au înaintat sau urmează să înainteze cereri către instanţe prin care să ceară înlăturarea acestora din materialul probator.

Antenele părăsesc sediul din şoseaua Bucureşti-Ploieşti şi se mută temporar la Romexpo

Sediul Antenelor din Bucureşti - Ploieşti va fi mutat total până pe 25 martie, când se va face predarea clădirii, scrie Paginademedia.ro. Turnul din strada Gârlei a fost deja golit, iar predarea lui, potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, se va face în următoarele zile, pe 17 martie. Deocamdată, studiourile din Băneasa şi partea tehnică se mută la Romexpo, dar aceasta este doar o etapă. Sediul din Bucureşti - Ploieşti găzduia studiourile Observatorului şi Antenei 3, dar şi infrastructura tehnică de emisie a celor cinci staţii Intact: MCR-urile (Master Control Rooms). Potrivit Paginademedia.ro, studioul de ştiri şi partea tehnică din Băneasa se mută, temporar, la Romexpo. Acolo se amenajează platoul Observatorului şi cel al programelor Antena 3 (mai puţin Sinteza zilei). Romexpo este doar o etapă intermediară. În următoarele luni, Intact va amenaja studiouri noi în Pipera, la Iride, în fostele platouri ale Cârcotaşilor.

Cum a explicat Dacian Cioloş schimbarea prefecţilor în Parlament

Premierul Dacian Cioloş explicat, luni, în Parlament, unde a fost chemat de deputaţii ALDE, pentru a oferi detalii privind schimbarea mai multor prefecţi din ţară, faptul că toţi cei revocaţi erau înalţi funcţionari numiţi temporar, nu prin concurs. Pe de altă parte, deputaţii PSD şi ALDE l-au acuzat pe şeful Guvernului că promovează doar liberali. Dacian Cioloş: Niciun ministru numit nu e membru de partid. Doar patru prefecţi înlocuiţi erau cu concurs, dar susţinuţi de partide înainte. Ceilalţi au fost numiţi temporar. Obiectivul nostru a fost să luăm dintre inspectorii guvernamentali. Marea majoritate a celor care au obţinut funcţii în deconcentrare sau alte instituţii publice le-au ocupat tot pentru că au fost susţinuţi politic.

Rectorul UBB Cluj: "Studentul nu mai distinge Asia de Europa. Îţi spune: «Caut imediat pe laptop».

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, crede că sistemul universitar din România a ajuns la o nouă "fundătură" din cauza aplicării principiului egalitarismului în finanţare. Pop crede că studenţii de astăzi îşi exersează din ce în ce mai puţin mintea şi memoria, apelând la tehnologie, iar consecinţele pot fi grave. Ioan-Aurel Pop a fost reales, în urmă cu câteva zile, în funcţia de rector al UBB, cea mai mare universitate din ţară. El a vorbit pentru "Adevărul" despre probleme universităţilor în 2016, de la finanţare până la relaţia dintre profesori şi studenţi, care ar fi, în opinia sa, dominată de orgolii prea mari. Pop face o comparaţie între studenţii de astăzi şi cei de acum 20-30 de ani, care erau obişnuiţi să-şi folosească altfel mintea.

BANCHERUL

Patria Bank, fosta Nextebank, anunţă ca va avea 120.000 de clienţi si 120 de sucursale proprii după fuziunea cu Carpatica

Nextebank anunţă ca si-a schimbat denumirea in Patria Bank, începând cu data de 10 martie 2016. "Prin această schimbare banca îşi doreşte să întărească promisiunea de a căuta soluţiile potrivite fiecărui client şi de a încuraja spiritul antreprenorial românesc. Operaţiunea de rebranding se va finaliza în următoarele 3 luni", anunţă banca, intr-un comunicat. In realitate, schimbarea numelui băncii se produce pentru ca Nextebank, fosta MKB Romexterra, a fost cumpărată, la începutul lui 2014, de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF) administrat de Axxess Capital, condus de Horia Manda, care controlează si IFN-ul Patria Credit, specializat in credite pentru mici întreprinzători, in special din domeniul agricol. Anul trecut a început integrarea Patria Credit in Nextebank, prin achiziţia de către Nextebank a portofoliului de credite deţinut de Patria Credit, in valoare de 62 milioane EUR si 10,000 clienti activi.

FMI avertizează că legea dării in plată este unul dintre principalele pericole pentru economia României

Reprezentanţii misiunii FMI, care au susţinut ieri la BNR o conferinţă de presa la încheierea vizitei in tara noastră, apreciază că legea privind darea in plată a caselor ipotecate reprezintă una dintre cele doua mari probleme pentru economia României, alături de pericolul creşterii deficitului bugetar la peste 3% in 2017, din cauza măsurilor de relaxare fiscală adoptate de fostul guvern. Reza Baqir, şeful misiunii FMI pentru Romania: "Deficitul fiscal si cel al contului curent s-au îmbunătăţit semnificativ de la izbucnirea crizei din 2008, venitul pe cap de locuitor a urcat peste nivelul dinaintea crizei, iar creşterea economica a României este printre cele mai ridicate din regiune. Mesajul pe care vrem sa-l transmitem in aceasta conferinţă de presă este că aceste progrese realizate cu greu sunt in pericol". El a precizat că ar putea fi găsite soluţii mai bune pentru a ajuta clienţii băncilor care au probleme cu plata ratelor.

CURENTUL

În sfârşit, Arena Naţională se redeschide

Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii, organism constituit pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a emis luni, 14 martie, avizul tehnic pentru agrementul pentru membrana arhitecturală a acoperişului Arenei Naţionale, potrivit căruia testul la foc realizat în laboratorul CSI SpA Italia (laborator acreditat la Bruxelles) a fost admis. 'Dacă astăzi avem agrementul fizic, îl depunem tot astăzi la ISU, unde am înţeles că este o formalitate şi că vom obţine în cel mai scurt timp autorizaţia de securitate la incendiu. După cum ştiţi, anual se pierd două milioane de lei pentru că nu se face management performant. În cel mai scurt timp sper să venim în faţa dumneavoastră şi cu acea autorizaţie de securitate la incendiu şi să redeschidem stadionul în condiţii de siguranţă. Chiar din primele zile am depus toate eforturile pentru a redeschide acest stadion în condiţii legale, aceea de a obţine autorizaţia de siguranţă la incendiu. Îi mulţumesc domnului Dâncu că într-un final a înţeles că singura metodă, ce-i drept mai lungă, este aceea de a respecta legea', a declarat Răzvan Sava.

Incredibil: actele prin care Oprea şi Onţanu au devenit generali au fost distruse de MApN

În România, orice firmă privată este obligată să păstreze documentele financiar-contabile justificative timp de 10 ani iar dosarele de personal inclusiv statele de plată, timp de 50 de ani. Ministerul Apărării Naţionale a distrus după cinci actele prin care penibilii Gabriel Oprea şi Nicolae Onţanu au devenit generali după cum se arată într-un răspuns al MApN. Deputatul PNL Dan Cristian Popescu: "La sfârşitul anului trecut vă anunţam că am adresat o întrebare către MApN referitoare la modalităţile în care domnii Neculai Onţanu şi Gabriel Oprea au primit gradele militare şi am cerut să se facă publice documentele care au stat la baza acestor avansări. Câteva luni mai târziu primesc un răspuns sec şi sfidător prin care reprezentanţii MApN îmi spun că ei au păstrat respectivele documente doar 5 ani de la data întocmirii, iar în prezent nu le mai au. Atât. Fără nicio trimitere către instituţia la care se află în prezent sau ce demersuri ar trebui să fac în continuare pentru a le găsi. Nu în ultimul rând, iau în considerare inclusiv depunerea unor plângeri celor care încearcă să muşamalizeze posibile infracţiuni."

EVENIMENTUL ZILEI

Benzina şi ţiţeiul cresc de 4 săptămâni

Unul dintre motivele pentru care investitorii se îndreaptă din nou spre aur este sedinta BCE de joia trecuta, care a generat noi dobanzi mici, sau chiar negative. Preţul petrolului a crescut şi el pe fondul creşterii consumului în SUA vs. scăderea producţiei, deşi se luptă din greu pentru mentinerea pretului la peste 40$/barilul. Detalii, în analiza realizată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank. După trei săptămâni de derută, indicele Bloomberg Commodity - indice care reflectă evoluţia preţurilor la numeroase mărfuri - a sărit un prag şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 3 luni. Saltul a fost generat de sectorul energetic. Benzina şi ţiţeiul au crescut timp de patru săptămâni consecutive. După ce se îndreptau spre prăpastie în ianuarie, ţiţeiul şi-a revenit, făcându-i pe mulţi să creadă - inclusiv pe cei de la Agenţia Internaţională pentru Energie - că evoluţia preţului s-a stabilizat.

Traian Băsescu răspunde acuzaţiilor norei lui Virgil Măgureanu privind moartea lui Codruţ Marta

Traian Băsescu a fost indicat de către fosta noră a lui Virgil Măgureanu ca fiind una dintre persoanele care ar fi ştiut de uciderea lui Codruţ Marta. Fostul preşedinte a declarat că o va da în judecată pe Alina Măgureanu. "Eu nu am discutat niciodată cu Dragoş Dobrescu. Cu Elan Schwartzenberg nu am mai discutat de când eram primar. Iar afirmaţia că ar şti Băsescu e o fantezie care mă obligă să o dau în judecată pe fosta noră a lui Virgil Măgureanu. Să spui că preşedintele unei ţări ştia despre uciderea unui om e prea mult şi nu are legătură cu realitatea. Mi se pare că a picat într-un moment de criză, când avem un preşedinte despre care se scrie neplăcut în Der Spiegel, când e varză cu interceptările şi a venit şi ea să dea nişte subiecte. Ea şi-a asumat nişte plângeri la instituţiile statului. E interesant că într-un moment de criză pentru preşedinte şi premier apare această doamnă cu dezvăluiri bombă. Ea a făcut o dezinformare publică pentru care o voi da în judecată.", a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Gâdea îl apără pe Iohannis de atacul "băsiştilor" de la Der Spiegel

Dacă în campania electorală din 2014 Antena 3 îl linşa pe Iohannis, postul condus de Mihai Gâdea şi-a schimbat orientarea. Antena 3 s-a oferit voluntar să repare onoarea preşedintelui Iohannis, după ce acesta a fost criticat dur de cotidianul german. Directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, a organizat o emisiune în care l-a apărat pe şeful statului, la care au participat Mugur Ciuvică, Bogdan Chirieac, Marius Pieleanu şi europarlamentarul PSD Mircea Ioan Paşcu. Gâdea a criticat titlul dat de Evenimentul zilei la articolul în care relata textul din publicaţia germană: "Der Spiegel, cea mai influentă revistă din Germania, îl desfiinţează pe Iohannis: Mandatul său este un dezastru". Numai că şi publicaţiile trustului Intact, precum şi dcnews.ro, condus de Bogdan Chirieac, au avut o abordare asemănătoare. Astfel, site- ul Antenei 3 a titrat, sâmbătă, la ora 16.43: "Klaus Iohannis, criticat dur în presa germană: Tăcerea a devenit marca lui înregistrată".

Merkel plăteşte scump nota pentru imigranţi

Nemţii au sancţionat dur politica "frontierelor deschise", care a adus în Germania 1,1 milioane de imigranţi în 2015. Partidul Cancelarului a înregistrat o catastrofă în alegerile regionale, în timp ce Dreapta anti-imigraţie a crescut ca din apă. Titlurile presei germane de luni spun totul: "Seara horror a lui Merkel" sau "AfD şochează Germania". Uniunea Creştin- Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului Merkel, a fost sancţionată drastic la votul de duminică în trei din landurile Federaţiei, un scrutin-barometru pentru starea de spirit a populaţiei germane. Deruta CDU este cu atât mai mare cu cât constată că este pe cale să-şi piardă locul din dreapta eşichierului, în favoarea nou înfiinţatei (în 2013) Alianţe pentru Germania (AfD), eurosceptică şi anti-imigraţie. În fieful său istoric din Baden-Würtemberg, CDU nu a obţinut decât locul 2, cu 27%, în spatele Verzilor (30,3%).

Susţinătorii "dării în plată". Fără "indolenţa" băncilor, românii scăpau de credite

Pe baza unor prevederi ale Codului Civil, şi dacă nu ar fi existat "indolenţa creditorilor", clienţii aveau şi până acum dreptul de a scăpa de credit în schimbul casei depuse ipotecă, susţine avocatul Gheorghe Piperea. Ieri a avut loc o nouă încercare de a întruni bancheri şi reprezentanţi ai Parlamentului în acelaşi loc, pe tema legii "dării în plată". Ziarul Bursa a organizat la Camera Deputaţilor o conferinţă, la care au participat însă doar iniţiatorii legii, parlamentari şi membri ai societăţii civile. Băncile, Banca Naţională sau Ministerul Finanţelor Publice nu şi-au trimis reprezentanţi. Unul din punctele abordate a fost dacă legea este în acord cu Codul Civil, în condiţiile în care bancherii susţin că "darea în plată" este în dezacord cu Codul.

JURNALUL NATIONAL

Steaua României în grad de Mare Corupţie

O serie de condamnaţi celebri sau urmăriţi penal pentru corupţie au fost decoraţi, de-a lungul timpului, cu Steaua României, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Printre aceştia, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Miron Mitrea sau fostul vicepremier Gabriel Oprea. În rând cu ei stau nume uriaşe ca Octavian Paler şi marele scriitor rus Alexandr Soljeniţîn. Ordinul Naţional Steaua României reprezintă cea mai înaltă distincţie oferită de statul român şi a fost creat în anul 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Denumirea originală a fost "Ordinul Unirii". Iniţial, Ordinul avea cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce, însă din 1998 a apărut şi gradul de Colan. Ordinul înfiinţat de Cuza a fost abrogat de comunişti în 1948 şi reînfiinţat după 50 de ani, în decembrie 1998.

Cumetria moşierilor: Udrea şi Băsescu îl sapă pe Boc

Fostul consilier local la Primăria Cluj-Napoca, Adrian Gurzău, fost deputat PDL, actual deputat al partidului lui Traian Băsescu şi viitor contracandidat la fotoliul de primar al lui Emil Boc, a intrat în centrul atenţiei, la sfârşitul săptămânii trecute, cu petrecerea de botez a fiului său. Naşă a fost aleasă Elena Udrea, în timp ce invitat special al ceremoniei de la biserică şi al petrecerii ce a urmat, la un restaurant din Cluj-Napoca, a fost chiar Traian Băsescu. Ce-i uneşte pe cei trei, în afară de "crezul" politic comun? Faptul că toţi sunt moşieri şi, mai mult, proprietăţile agricole deţinute au intrat în posesia lor prin metode cel puţin suspecte. Elena Udrea şi Traian Băsescu deţin, aşa cum se ştie deja, suprafeţe importante de teren arabil în comuna Nana, judeţul Călăraşi, firma primeia lucrându-i celui de-al doilea terenurile în arendă.

Încă un rănit în incendiul din clubul Colectiv a decedat

Încă un rănit în incendiul din clubul colectiv a decedat, în urmă cu puţin timp. Tânărul a murit la Spitalul Floreasca. Bilanţul morţilor în incendiul din luna octombrie 2015 a ajuns la 64. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru News.ro, că luni a murit un alt tânăr rănit în incendiul din clubul Colectiv, care era internat la Spitalul Floreasca din 30 octombrie 2015. Surse medicale au spus, pentru News.ro, că tânărul care a decedat se numeşte Radu Sienerth, avea 21 de ani şi din 30 octombrie 2015 a fost internat doar în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, fiind intubat în ultimele aproape cinci luni. Decesul tânărului a fost declarat luni, la ora 12.35. Radu Sienerth, din Petroşani, era student la Bucureşti, iar în 30 octombrie 2015 a mers la concertul din Colectiv împreună cu doi prieteni, care au reuşit să iasă după ce clubul a fost cuprins de flăcări.

Comedia "Academia de Poliţie", reală în România

Numirea actorului de comedie Daniel-Costel Torje în funcţia de rector al Academiei de Poliţie "Al. Ioan Cuza" pare o glumă. Experţii în resurse umane spun că CV-ul îl recomandă pe Torje pentru un post de animator pentru copii. Ministrul Afacerilor Interne l-a numit în funcţie, deşi nu a lucrat nici măcar un minut ca poliţist, iar la Academie a ajuns ca suplinitor la catedra de Sport. Specialiştii în Resurse Umane spun că ar fi respins din start un CV ca al comisarului şef Daniel-Costel Torje, dacă ar fi fost candidat la un loc de muncă în mediul privat. Omul care răspunde acum de formarea viitorilor ofiţeri pare mai degrabă pregătit să-i distribuie în comedia "Academia de Poliţie". Rectorul a fost "actor amator cu roluri episodice în următoarele seriale TV": "La Bloc", "La Servici", "Nimeni nu-i perfect", "Fete de măritat", "Cel mai show" şi în piesa de teatru "Stăpânul ciolanului", pusă în scenă de compania teatrală "VOUĂ".

NATIONAL

Bătaie pe ultimele locuri de pensii babane la Interne

Data de 14 martie 2016 este cea in care un nou val impresionant de chestori din Ministerul de Interne si-au depus rapoartele in vederea pensionarii, pentru a putea beneficia de prevederile legale favorizante care le asigura pe viată o pensie uriaşă, cam cat aveau grila de salarizare, cu tot cu puzderia de sporuri aferente. Iar printre ultimii "nemuritori" care au făcut in cele din urma pasul înapoi se numără nume grele precum cele ale chestorilor Lucian Guran, Ioan Cabulea sau Janica Arion Tigănaşu. La Direcţia Generala Anticorupţie este o situaţie mai specială, practic toată conducerea serviciului alegând, fie si in al doisprezecelea ceas, sa treacă in rezervă, lăsând astfel loc liber pentru reformarea din temelii a structurii care ar fi trebuit să fie "sora mai mică" a DNA.

Tăriceanu, magiun cu ministrul Pruna

Preşedintele Senatului, Calin Popescu Tăriceanu respinge total noua ordonanţă referitoare la interceptări si ii cere premierului Ciolos să o demită imediat pe "naşa" Raluca Pruna. "Ne întoarcem la securitatea din perioada comunistă, când securitatea avea autoritate judiciară. Autoritatea judiciară este alcătuita din procurori, nu din serviciile secrete", acuză Tăriceanu. Acesta mai spune si că ordonanţă încalcă legea fundamentala, motiv pentru care trebuie respinsă din start: "Ordonanţa nu trebuie discutata in Parlament, trebuie respinsa, pur si simplu pentru ca este neconstituţională. Constituţia spune foarte clar, la capitolul referitor la delegarea legislativa, ca ordonanţele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului si drepturile, libertăţile si îndatoririle prevăzute de Constituţie".

Meleşcanu, reactivat in fruntea ALDE Sector 1

Înregimentat in ALDE in primele zile ale acestui an, Teodor Meleşcanu a fost numit de Calin Popescu Tăriceanu la comanda filialei sectorului 1. Deşi a primit funcţia de vicepreşedinte naţional al ALDE imediat după înscrierea sa in acest partid, Teodor Meleşcanu (fostul şef al SIE in mandatul de premier al lui Victor Ponta - n.r.) s-a dat la fund, despre el nemaiauzindu-se practic nimic. Pana acum, când a revenit in politica activa odată cu preluarea şefiei filialei in cauza in prag de alegeri. Meleşcanu confirmă de altfel că misiunea sa este aceea de a pune organizaţia ALDE Sector 1 in formaţiune de luptă electorală.

PUTEREA

Decizia Senatului pentru pensiile militarilor

Plenul Senatului a adopta un amendament la un proiect de lege de aprobare a unei Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, prin care militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul, nu 65% din baza de calcul, cum stabilise iniţial Executivul, scrie News.ro. Raportul comisiei de buget-finanţe, de admitere a proiectului de lege, a fost adoptat de plen cu 92 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 1 vot împotrivă, iar proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2015, privind privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 a primit în plen 96 voturi "pentru" şi două abţineri.

A furat statul, şi-a înşelat familia şi a fugit din ţară cu 6 milioane de EURO!

Notarul public constănţean Florin Vişan ne zâmbeşte acum din însorita Iordania, ajuns acolo prin înşelăciuni şi prejudicii de proporţii colosale produse statului român şi nu numai. Înainte s-o taie din ţară, Vişan a divorţat, a profitat de mai multe proprietăţi imobiliare pe care le-a plasat la diverse bănci pentru a încasa bani şi, per total, a strâns suma de aproximativ şase milioane de euro şi a fugit! Deşi, este plecat din ţară de la sfârşitul lunii ianuarie a.c., autorităţile, târâş-grăpiş, intră în acţiune abia acum, dar chiar şi aşa molcom: "să nu se afle" sau "rezolvaţi-o acolo, pe plan local"... aspecte care ţin de o incompetenţă crasă şi care astăzi ies la iveală. Fraudele sale erau de proporţii, atât de mari, încât toţi notarii constănţeni tremură astăzi din toate încheieturile, încât fapta sa a creat un precedent, care ar putea scoate la iveală, în sfârşit, ilegalităţile comise de notari: şpăgi în sistem piramidal, fraudarea actelor, găuri şi falsuri în gestiune, înşelarea şi cumpărarea inspectorilor de control, o mafie organizată asupra căreia, într-un final, se pun reflectoarele.

ROMANIA LIBERA

SRI va deveni fosta Securitate?

Spaţiul public este inundat de declaraţii care de care mai apocaliptice, în care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi premierul Dacian Cioloş sunt condamnaţi pentru că ar fi transformat Serviciul Român de Informaţii în fosta Securitate. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care umple golul legislativ lăsat de o decizie a Curţii Constituţionale, atribuie SRI, prin sintagma "organ special de cercetare penală", competenţa de a face supraveghere tehnică strict pe infracţiuni de siguranţă naţională cum sunt trădarea, spionajul, acţiunile ostile împotriva statului, atentatele care pun în pericol statul sau colectivităţi, precum şi terorismul. Anatemizarea ministrului Justiţiei şi a premierului este realizată de către "oratorii" din arenele unor televiziuni cu patroni, la vedere sau din umbra, condamnaţi sau urmăriţi penal, sau de către politicieni, în special cei care sunt cercetaţi penal sau care au în familie persoane urmărite penal; o fac cei care se tem, probabil ştiu ei de ce.

Decizia CCR şi OUG privind interceptările, publicate în Monitorul Oficial

Decizia Curţii Constituţionale a României referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor privind efectuarea supravegherii tehnice de "alte organe specializate ale statului" a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial, anunţă Agerpres. De asemenea, luni seară, şi OUG privind privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal a fost publicată în Monitorul Oficial. Respectiva ordonanţă a fost adoptată de Executiv, vineri, într-o şedinţă specială. Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii.

ZIARUL FINANCIAR

De ce stau bancherii atât de mult în funcţie în România?

Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank şi Alpha Bank sunt instituţiile de credit care activează pe plan local şi care au bancheri la cârma instituţiei chiar şi de mai bine de un deceniu. Odată ce bancherii au ajuns în poziţia de şef, au "tras cu dinţii" ca să rămână aşezaţi cât mai mult timp în jilţul construit pe credite acordate populaţiei, majoritatea în valută, şi pe bonificaţiile la minime istorice, în mare parte şi datorită salariilor care se poziţionează în vârful piramidei financiare, care pot ajunge şi la şase cifre pe an. În euro. Însă de ce în sectorul financiar bancar se întâlnesc şefi de bancă care "domnesc" chiar şi un deceniu, în timp ce în sectorul retail sau în FNCG (bunuri de consum cu mişcare rapidă) mandatele ajung la maximum 4-5 ani? Poate că doresc să păşească pe urmele guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi să rămână în funcţie chiar şi trei decenii.

Pe oamenii de afaceri germani îi îngrijorează mai mult Brexitul şi alegerile din SUA decât ascensiunea populismului la ei acasă

Insurgentul Alternativa pentru Germania (AfD) a făcut pagube serioase în electoratul partidelor tradiţionale din Germania, semn că mulţi nemţi resping atitudinea proimigranţi a establishmentului politic. Victoria AfD arată că nemţii pot vota pentru partide de dreapta, chiar radicale, la fel de uşor oriunde în Europa, fie că este vorba de Marea Britanie, Franţa sau Austria, fie de Ungaria şi Polonia. Pe economişti şi pe liderii lumii de afaceri această situaţie nu pare să-i îngrijoreze prea mult. Şi nici pe investitorii de pe burse. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut ieri. Aici acţionează alte forţe. Mario Ohoven, preşedintele asociaţiei germane pentru companii mici şi mijlocii, a spus că succesul populismului este un "apel de trezire pentru guvernul german", scrie Deutsche Welle. "Însă nu mă aştept ca rezultatul alegerilor să aibă impact negativ asupra Germaniei ca locaţie pentru afaceri", a afirmat el.

Legea dării în plată, pe agenda Comisiei juridice. Reprezentanţii băncilor şi ai BNR au lipsit de la dezbatere

Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, a declarat ieri că legea dării în plată ar putea intra în dezbaterea comisiei abia săptămâna viitoare din cauza unor probleme procedurale, el criticând absenţa băncilor de la dezbaterea organizată de Comisia juridică. Băncile locale susţin că legea are numai efecte negative asupra sectorului bancar şi implicit asupra economiei, iar programul Prima casă, prin care statul garantează cu ju­mă­­tate din valoarea creditului, ar putea dis­pă­rea. Potrivit unor date ale BNR, circa 91% din totalul debitorilor cu credite ipotecare sunt debitori care au accesat Prima casă. Ciprian Nica a afirmat că există un consens politic şi că atât PSD, cât şi PNL, dar şi UNPR şi ALDE susţin legea dării în plată. Băncile nu au dat curs invitaţiei la dezbaterea "Legea dării în plată - argumente pro şi contra" organizată la Camera Deputaţilor, înainte ca iniţiativa legislativă să ajungă în dezbaterea deputaţilor din Comisia juridică, pentru finalizarea raportului care va fi înaintat penului Camerei Deputaţilor, for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb