• ADEVARUL
• Echiparea şi întreţinerea celebrelor elicoptere Black Hawk pentru Europa Centrală se va face în România. Acordul a fost semnat între Romaero şi Sikorsky
Romaero şi Sikorsky - parte al grupului Lockheed Martin - au semnat miercuri un acord de parteneriat industrial,care asigură participarea României la lucrări de asamblare, echipare şi înttreţinere a elicopterului Sikorsky.
Parteneriatul industrial dintre Romaero şi Sikorsky (parte al grupului Lockheed Martin) se axează pe activităţi care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria naţională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare şi întreţinere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk. Centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală, a informat Ministerul Economiei. Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unităţi în serviciu în cadrul forţelor armate ale SUA şi altor peste 20 de state. Elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depăşeşte anul 2050. Cu peste 17 variante de echipare, elicopterul oferă capabilităţi de referinţă în operaţiuni ale forţelor speciale, diverse misiuni de luptă, misiuni de căutareşi salvare, misiuni de transport şi suport logistic în zone de operaţiunimilitare, dar şi în misiuni caracteristice serviciilor medicale de urgenţă, ori de luptă împotriva calamităţilor şi sprijin umanitar. Elicopterul poate fi echipat şi pentru uz oficial la cel mai înalt nivel.
• Concluzia dezvăluirilor din vremea USL: Dragnea şi Ponta se acuză reciproc pentru ceea ce au făcut împreună
Victor Ponta şi Liviu Dragnea, ultimii doi preşedinţi ai PSD, dezgroapă schelete politice îngropate acum şase ani: formarea primului guvern USL, în mai 2012. Cei doi, care au ocupat funcţiile de premier şi de vicepremier, se atacă reciproc de prietenii, colaborări şi chermeze cu şefii SRI.
Atacul a fost început de actualul şef al PSD, Liviu Dragnea. Liderul social-democrat a povestit într-un interviu acordat Antenei 3 că primul guvern al USL, în primăvara lui 2012, a fost făcut de Victor Ponta fără a consulta partidul, dar prin negocieri cu George Maior, şeful SRI de atunci şi naşul lui Ponta. Mai mult, nici copreşedintele USL, Crin Antonescu, nu ar fi fost băgat în seamă. "Mi-a zis Crin: «Te-am sunat să-ţi zic pentru că nu mi se pare corect». Ponta mi-a dat de înţeles că a făcut Guvernul cu George Maior şi cu alţii. I-am zis atunci că nu are rost să mai fac parte din proiectul ăsta şi o să stau în banca mea", a declarat Dragnea, care a precizat că a discutat ulterior cu Maior şi i-a reproşat că nu e în regulă să fie impus Ioan Rus ca ministru de Interne, deşi Dragnea râvnea atunci la funcţie. "Maior mi-a zis să nu fiu în Guvern, să mă ocup de partid. Eu i-am zis lui Ponta: «De când e SRI consultantul PSD?» Acestea sunt întâmplările pe care vreau să le zic la Comisia SRI", a completat Liviu Dragnea.
• BANCHERUL
• Cum se plafoneaza dobanzile la credite in Europa si ce efecte au: lectii din care putem invata
Un studiu complex despre plafonarea dobanzilor la credite realizat in 2011 pentru Comisia Europeana de doua prestigioase institute germane independente (iff si ZEV) are urmatoarele concluzii:
1. Restrictionarea Dobanzilor la Credite (RDC) nu afecteaza creditele obisnuite, precum cele pentru masini, pentru locuinte si imbunatatiri locative sau overdraft, pentru ca:
a) dobanzile pentru aceste credite sunt cu mult sub plafoanele stabilite in diverse tari (33% in Franta, 50% in Italia, 100% in Germania, 300% in Slovenia), intrucat plafoanele sunt setate in functie de media dobanzilor pentru fiecare tip de imprumut.
Astfel, in Franta. DAE (Dobanda Anuala Efectiva, indicatorul pentru costul total al unui credit, care cuprinde atat dobanda cat si comisioanele) poate depasi cu cel mult 133% DAE medie pentru fiecare tip de imprumut (de consum, pentru locuinte etc.), in Germania DAE maxim poate fi cu 200% peste DAE medie pentru fiecare tip de credit iar in Italia plafonul DAE a fost stabilit la 150% peste DAE medie pentru fiecare tip de credit.
Concret, daca DAE medie la un credit ipotecar este 5%, atunci DAE nu poate depasi 6,65% in Franta, 10% in Germania sau 7,5% in Italia.
• COTIDIANUL
• Salariile a mii de preoţi, în aer
Mare tărăboi în surdină. Dincolo de cortina bîlciului din politică, se derulează o operaţiune care afectează cea mai mare parte a clerului din România. Totul se desfăşoară în tăcere, pentru a nu tulbura viaţa Bisericii şi pe a principalilor beneficiari ai acesteia.
În România există un personal clerical ortodox alcătuit din 15.000 de oameni şi 3.000 pentru celelalte culte recunoscute legal. Conform legilor, statul român acoperă parţial cheltuielile cu salariile acestora. De cînd există şi pînă în 2016, Curtea de Conturi a României nu a făcut un control amănunţit al modului în care au fost calculate acestea. Explicaţia este simplă. Relaţia dintre doi oameni de nădejde ai PSD-ului, Nicolae Văcăroiu şi Victor Opaschi, nu se putea deteriora de la salariile preoţilor, ale dascălilor şi ale clopotarilor. Abia în Raportul încheiat pe anul 2016 apar primele concluzii ale Curţii de Conturi a României privitoare la salariile preoţilor şi ale personalului neclerical. Este vorba despre salariile eronate. Secretariatul de Stat pentru Culte n-a reacţionat în nici un fel, astfel încît acestea au rămas tot greşite pînă în ziua de astăzi, cînd secretarul de stat, sesizat de Curtea de Conturi că n-a întreprins nimic pentru îndreptarea greşelilor semnalate de Raport, a decis înfiinţarea unei comisii care să repare situaţia. Adică să pună la cale recalcularea salariilor. Abia de aici începe marea aiureală. Este vorba despre o comisie formată sub semnătura secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi. Prin Ordinul nr. 32 din data de 22 ianuarie 2018, a decis înfiinţarea unei comisii responsabile cu reevaluarea încadrării întregului personal clerical. Cu alte cuvinte, salariile tuturor preoţilor din România sunt în aer. Ba prea mici, ba prea mari, ba de dat, ba de luat.
• CURENTUL
• Baba Vanga şi profeţiile: perspectivele prieteniei româno-americane
Atunci când vopseaua prieteniei româno-sovietice era încă proaspătă, ar fi putut cineva prezice că se va alege praful de tot, dar absolut tot din ce-am descris eu în primul articol: cincinalul, canalul, insula, Viva Tito şi, mai ales, prietenia cu vecinul de la răsărit? Sigur, dacă tăiem firul în patru, Ada Kaleh este sub apă şi deci, nu-i praf şi pulbere şi-n realitate. Orşova şi Dunărea, desigur cu maluri cu tot, sunt în acelaşi loc unde au fost dintotdeauna şi unde vor mai fi şi de-acum încolo -unde vor mai fi, asta este, dacă nu încearcă nimeni un atac frontal asupra scutului anti-rachetă de la Deveselu. Garantează cineva cu mâna pe inimă că în 2048 peisajul va fi doar extensia îmbunătăţită a celui de astăzi? Nici un nor? Nici gând să se aleagă iarăşi praful de tot ce străluceşte-n soare astăzi?
Scepticismul meu are rădăcini personale. Nu am visat niciodată să pun la îndoială şi chiar să mă exprim public negativ despre acţiunile Departamentului de Stat al Statelor Unite. Înţeleg şi că politica declarată oficial şi ce se discută în spatele uşilor închise diferă întotdeauna într-o măsură mai mare sau mai mică, de obicei, mai mare. Este o practică universală şi, de bine, de rău, acceptată- interesele geostrategice primează asupra intereselor câtorva indivizi, chiar dacă ei sunt propriii tăi cetăţeni. Şi totuşi, doar pentru Deveselu sau pentru potenţiala rocadă Incirlik-Kogălniceanu, merită să laşi deoparte principii, înainte de orice, de moralitate? Un singur om chiar nu mai contează?
• JURNALUL NATIONAL
• Simona Halep, în semifinale la Indian Wells
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, s-a calificat, miercuri, în semifinalele turneului WTA de la Indian Wells (California), dotat cu premii totale de 7.972.535 dolari, după ce a învins-o pe croata Petra Martic, cu 6-4, 6-7, 6-3.
Halep (26 ani), campioană la Indian Wells, a câştigat un meci de mare luptă după două o re şi 23 de minute în faţa unei adversare de 27 de ani, care ocupă locul 51 în clasamentul WTA.
Pe o vreme cu un vânt destul de puternic, Halep a făcut un prim set foarte bun, cu puţine erori. Românca a început cu break, s-a desprins la 2-0, iar apoi fiecare jucătoare şi-a făcut serviciul, astfel că Halep s-a impus cu 6-4.
În actul secund, Halep a greşit mai mult şi în consecinţă Martic s-a detaşat repede la 3-0, iar apoi a condus cu 4-1 şi 5-2. Halep a avut o revenire remarcabilă şi a reuşit să egaleze, 5-5, setul a ajuns în tiebreak, unde croata a avut din nou 5-2, dar Halep a izbutit egalarea, 5-5. Simona a greşit o minge simplă şi adversara a fructificat mingea de set (5-7), restabilind egalitatea.
• NATIONAL
• Codrin ii face partid lui Gabi Oprea!
De parca nu s-ar fi "prajit" destul dupa ce s-a apropiat prea mult de "Soarele Puterii", iata ca generalul Gabi Oprea forteaza, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, sa revina la butoanele combinatiilor politice. Desigur, cum la ce "coada" juridica are de tras dupa el, nici nu se pune problema unei reveniri pe persoana fizica in prim-planul vietii politice. Astfel ca, pentru relansarea "interesului national", a tot cautat un "mutunache" care, de dragul functiei "onorifice" pe care o va primi, sa se inhame la crearea unei noi formatiuni politice, cu tente nationaliste. Insa pana acum "mesagerul" statului paralel a avut ghinion, intrucat cei curtati au refuzat mai mult sau mai putin elegant, in timp ce liderii unor "enclave" ilfovene care isi aratasera disponibilitatea de a-i face partidul lui Gabi Oprea au fost considerati "prea ca la tara" ca sa poata sa duca la bun sfarsit o astfel de misiune secreta. Cel putin pana in momentul in care Gabi Oprea ar fi urmat sa scape de dosarele aflate pe rol si fostul vicepremier ar fi putut astfel prelua din mers noul UNPR.
Iar constructia noii formatiuni este deja avansata, intrucat strategia a presupus de la inceput formarea unei retele proprii de oameni loiali, o "enclava" uneperista bine ascunsa in chiar sanul actualei coalitii de guvernare. Iata insa ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, in urma cam cu o luna si ceva, Liviu Dragnea si-a muscat serios mustata cand a aflat ca secretarul general adjunct al PSD, altfel atat de guralivul Codrin Stefanescu "merge pe burta" in ceea ce priveste relatia pe care ar avea-o cu Gabi Oprea. Astfel ca, pur si simplu, Dragnea ar fi fost nevoit el sa faca prima miscare, pentru ca Gabi Oprea sa nu-i traga partidul de sub picioare, cu sprijinul lui Codrin Stefanescu, al "pontistilor" ramasi in PSD si pe fondul frustrarii multor altor lideri teritoriali. Iata insa ca dupa "scatoaloca" primita la Congresul PSD, Codrin Stefanescu incearca sa preia modelul autovictimizarii de la Victor Ponta si sa forteze excluderea din PSD, pentru a putea rupe astfel cat mai mult din partid inspre noul UNPR al lui Oprea.
• ROMANIA LIBERA
• Ziua maghiarilor de pretutindeni, marcată de UDMR la Satu Mare. Mesajul lui Viktor Orban
Sărbătorirea de către maghiari a sărbătorii naţionale 15 Martie, care este şi Ziua maghiarilor de pretutindeni, va fi marcată de UDMR la Satu Mare. Astăzi se împlinesc şi 170 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848.
La Sau Mare s-a deschis un teatru, la cinci zile după izbucnirea Revoluţiei de la 1848. De asemenea, la Satu Mare va fi comemorat şi contele Szechenyi Istvan, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare, joi urmând a fi dezvelită o statuie a acestuia.
Programul manifestărilor de la Satu Mare cuprinde o adunare a participanţilor în Piaţa Eroilor Revoluţiei la ora 16,45, urmată de depuneri de coroane la bustul lui Petofi Sandor la ora 17,00 şi defilare cu fanfară şi husari spre Piaţa Libertăţii. La ora 17,30 va începe ceremonia de dezvelire a statuii lui Szechenyi Istvan, unde vor susţine alocuţiuni Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Manifestări comemorative care cuprind adunări populare, defilări ale husarilor, parăzi ale costumelor populare, depuneri de coroane de flori şi spectacole cu muzică folclorică au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari. De asemenea, în unele dintre aceste localităţi angajaţii administraţiei locale au şi zi liberă, cum este cazul Consiliului Judeţean Covasna.
Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) Covasna vor avea zi liberă pe data de 15 martie, când se sărbătoreşte Ziua maghiarilor de pretutindeni, aceasta urmând să fie recuperată ulterior, a declarat marţi preşedintele instituţiei, Tamas Sandor. Potrivit acestuia, în urmă cu aproape şapte ani, CJ Covasna a introdus în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de această zi liberă, creându-se, astfel, o bază legală.
• ZIARUL FINANCIAR
• Ultima redută pentru gazul din Marea Neagră: O lege prin care trebuie interzis orice metru cub de export de gaz până când nu va fi satisfăcută cererea locală, adică până când toate locuinţele din România nu vor fi conectate la gaz metan
"Am dat deja semnătură, ne-au făcut acte, suntem foarte mulţumiţi. Au zis că vin să stabilească ce preţ dau, cu ce ne despăgubesc. Prima dată treceau deja prin casa mea şi au modificat proiectul. Nu am mai da banii pe lemne dacă am avea şi noi la această conductă".
Aşa a spus un locuitor din oraşul Târgu- Cărbuneşti din judeţul Gorj. citat de corespondentul Mediafax pe 5 martie 2018, în articolul " Oamenii s-au trezit că o conductă de gaze va trece prin terenul lor şi nu mai vor sobe cu lemne".
Gorjenii, pe proprietăţile cărora va trece conducta de gaz de la Marea Neagră către Ungaria, aşa-numită BRUA, speră să aibă şi ei gaz metan pentru încălzire şi bucătărie.
Oamenii nu ştiu însă că nu Transgazul oferă direct gaz către populaţie şi că toate lucrurile decurg în aşa fel astăzi în România încât gazul din Marea Neagră să meargă direct în Ungaria/Austria, ţări lipsite de gaz.
Ziarul Financiar scrie de doi ani că este o aiureală "să asiguri securitatea energetică" a Ungariei/Austriei sau a altor ţări din regiune prin exporturi de gaze în condiţiile în care 4 milioane de locuinţe din România din cele 8 milioane existente se încălzesc cu lemne. Din restul de 4 milioane, 2 milioane se încălzesc cu centrale individuale pe gaz şi alte 2 milioane sunt conectate la sisteme centralizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2018, 08:51)
"să asiguri securitatea energetică" a Ungariei/Austriei sau a altor ţări din regiune prin exporturi de gaze în condiţiile în care 4 milioane de locuinţe din România din cele 8 milioane existente se încălzesc cu lemne = tradare nationala
2. esti dezinformat
(mesaj trimis de prostu' satului în data de 15.03.2018, 11:25)
cele 4 milioane de locuinţe din România care nu au gaze, nu se încălzesc cu lemne!! folosesc pet- uri, pneuri uzate, etc, chiar in marile orase, populatia renunta la gazul metan si instaleaza centrale cu ardere material solid, este la fel ca apa curenta la sat, de ce sa oferi un serviciu pentru care populatia nu are bani sa-l plateasca!! mai bine nu mai vorbesc despre mizeria in care traiesc oameni de la sate, s-ar putea sa fiu acuzat de defaimare sociala,