REVISTA PRESEI 15.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 mai 2012

ADEVARUL

Guvernele UE răpuse de criză

Măsurile dure de austeritate luate de ţările europene au lăsat urme politice adânci. 17 guverne au căzut de la începutul crizei datoriilor. Criza economică a început să lovească în liderii politici în februarie 2009. Letonia intră într-o recesiune brutală, iar premierul leton, Ivars Godmanis, a fost nevoit să-şi depună mandatul, după ce jumătate dintre partidele coaliţiei de centru-dreapta aflată la putere i-a retras sprijinul. Două luni mai târziu premierul ceh Mirek Topolanek cade şi el. Acesta este nevoit să renunţe la şefia Executivului chiar în momentul în care ţara sa deţinea preşedinţia rotativă a UE. În toamna lui 2009, mai exact în octombrie, începe "cutremurul economic din Grecia" cu prima victimă politică: conservatorul Kostas Karamanlis este înlocuit de Georgios Papandreou.

Lovitură pentru Angela Merkel în landul Renania

Conservatorii cancelarului Angela Merkel (foto) au pierdut teren în alegerile de duminică din landul Renania de Nord - Vestfalia. Scorul este mult sub aşteptări - 25,7% (cu nouă procente mai puţin ca în 2010), mai ales că e vorba de cel mai mare land, în termeni de populaţie (18 milioane de locuitori). scrie "Le Point". Cu 16 luni înainte de alegerile legislative generale, partidul lui Merkel îşi continuă căderea, în timp ce social-democraţii (SPD, care se opune politicilor de austeritate) sunt în creştere, scrie "Le Point". Social-democraţii, conduşi de Hannelore Kraft, preşedinta de land la final de mandat, însă care are încă o cotă de popularitate ridicată, au obţinut 38,2% din sufragii, cu 3,7% mai mult decât în 2010. Şi în acest land, piraţii au marcat un scor excelent, continuându-şi ascensiunea generală. Au luat 8,5% din voturile Renaniei.

UniCredit: planuri de extindere în Europa; stop dezvoltării în România şi Ungaria

Noul preşedinte UniCredit, Giuseppe Vita, şi-a făcut planuri de expansiune în Europa, pentru a ajunge un lider al sectorului bancar din UE. Mai ales în Rusia, Polonia, Turcia şi Republica Cehă, care, pentru grupul bancar italian, sunt motoare de creştere. În schimb, procesul de dezvoltare a operaţiunilor din România şi Ungaria va fi oprit. Giuseppe Vita, în vârstă de 77, l-a înlocuit pe Dieter Rampl în funcţia de Preşedinte al UniCredit după ce a fost ales de comitetul de conducere drept cel mai bun candidat pentru acest post. CEO-ul băncii, Federico Ghizzoni a spus că Vita este un manager bun cu un profil internaţional important.

Amit Singhal vicepreşedinte Google : "Visul meu este să vă facem mai înţelepţi"

Vicepreşedintele Google visează ca motorul lui de căutare să ajungă să gândească într-o zi aşa cum o fac oamenii. Amit Singhal este omul responsabil pentru rezultatele exacte pe care le oferă Google de fiecare dată. Vicepreşedintele companiei, supranumit "guru al tehnologiei," supervizează de 12 ani căutările. Interviu, în exclusivitate pentru România, despre viitorul căutărilor online şi despre filosofia companiei pe care o reprezintă. Amit Singhal: Acum 20 de ani era imposibil să găseşti ceva pe internet. Cea mai importantă schimbare a fost introducerea paradigmei "date-informaţie-cunoştinţe-înţelepciune". Datele răspândite pe internet sunt transformate în informaţii, utilizatorii le acumulează şi le transformă în cunoştinţe.

Cum văd companiile ieşirea Greciei din zona euro? "Ne facem planuri să plecăm!"

Mai multe companii din Europa iau în calcul ieşirea de pe piaţa Grecia dacă statul elen va renunţa la moneda unică europeană. De exemplu, compania britanică Dixons, retailer de electronice, a elaborat planuri de închidere a magazinelor sale din Grecia în cazul în care ţara s-ar retrage din zona euro, scrie "The Telegraph". Compania este "deranjată" de haosul şi tulburările civile din Grecia care ar putea avea loc dacă Grecia ar fi forţată să părăsească zone euro şi să se întoarcă la drahme. Iniţiativa a fost salutată de Lord Kalms, preşedintele fondator al companiei, care a spus că este inevitabilă retragerea Greciei din zona euro. El a adăugat că Dixons, care obţine din Grecia aproximativ 3,5% din cifra de afaceri a grupului, nu ar fi trebuit să deschidă magazine acolo. "Privind retrospectiv, nu a fost o mişcare bună", a spus Kalms.

Clanul Mang încuscreşte PSD cu PDL

În timp ce la nivel central Ioan Mang, ministrul Educaţiei, este atacat vehement de către membrii PDL pentru presupuse plagiate academice, la nivel local, luările de poziţie sunt mult mai atenuate. PDL-iştii orădeni preferă să nu comenteze cazul de plagiat şi să aştepte verdictul pe care îl vor da savanţii Academiei Române. Tăcerea PDL-iştilor este oarecem de înţeles atât timp cât copiii celor doi şefi ai PDL şi PSD Bihor, Ionel Avrigeanu şi Ioan Mang, sunt logodiţi, iar relaţia dintre liderii celor două partide este una foarte bună. Alexandru Mang, băiatul ministrului Educaţiei Ioan Mang, este logodit cu Cristina Avrigeanu, fiica şefului PDL Bihor, cei doi fiind împreună de aproape şase ani.

Compania RATB este dispusă să cumpere energie prin negociere la un preţ cu 70% peste cel de la bursă

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) vrea să cumpere, prin negociere, electricitate de peste 9 milioane de euro la un preţ de 368 lei/MWh, deşi pe bursa de profil, OPCOM, vânzătorii cer cu 60-70% mai puţin. Regia a programat pentru 8 iunie o sesiune de negocieri pentru cumpărarea de electricitate, pentru care este dispusă să plătească 40,82 milioane de lei (9,27 milioane de euro), fără TVA, se arată într-un anunţ al RATB, citat de Mediafax. Contractul ar urma să fie încheiat pentru perioada iulie 2012- iunie 2013. Pe piaţa de energie OPCOM preţurile la care se tranzacţionează electricitatea variază între 220 şi 250 de lei pe MWh.

Cathedral Plaza a pierdut la CEDO. ARCB aşteaptă o decizie a Justiţiei din România pentru dezasamblarea clădirii

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) salută printr-un comunicat de presă decizia CEDO prin care au fost respinse acţiunile dezvoltatorului Cathedral Plaza, Millennium Building Development SRL, împotriva satului român. "Acum, după ce şi această încercare a Millenium Building Development a fost zădărnicită, aşteptăm cu încredere o decizie a Justiţiei din România prin care să se dispună dezasamblarea acestei clădiri ilegale şi periculoase din vecinătatea Catedralei Sf. Iosif, justiţia fiind eliberată de presiunea artificială pusă pe umerii ei şi ai autorităţilor statului român de interesele beneficiarului", a declarat Gabriel Popa, secretar al ARCB. În luna ianuarie a acestui an, dezvoltatorul Cathedral Plaza a formulat plângeri împotriva statului român la CEDO, invocând încălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces echitabil.

CURENTUL

Poteraş - un posibil puşcăriaş, candidează la Primăria sectorului 6

Cristian Poteraş, primarul-inculpat al Sectorului 6, mai vrea un mandat la primărie, chiar dacă în justiţie se fac demersuri justificate pentru ca el să primească un mandat de arestare. Conducerea PDL Bucureşti, complet lipsită de scrupule, a decis deja că primăria nu poate fi condusă decât de un puşcăriabil. Asta poate şi pentru că în sectorul 6 se află colegiul electoral al Elenei Udrea, şefa PDL Bucureşti şi protectorul pe linie de partid al lui Poteraş. Afacerile familiei lui Poteraş şi ale clientelei politice trebuie continuate şi cine-o poate face mai bine decât el însuşi? Cine ştie cel mai bine care sunt "răspândirile" din sector, de unde vin şi unde se duc banii, cine, cât, când şi unde cotizează, dacă nu Cristian Poteraş?

DNA a cerut nouă ani de închisoare pentru Cătălin Voicu şi şase ani pentru Florin Costiniu

Procurorul DNA a cerut ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul senatorului Cătălin Voicu şi al judecătorului Florin Costiniu, solicitând câte nouă şi, respectiv, şase ani de închisoare, iar pentru oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, câte cinci ani de închisoare. Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la şapte ani de închisoare, cerând totodată şi aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru gravitatea faptelor. Similar, el a cerut un spor de pedeapsă şi pentru judecătorul Florin Costiniu, fostul şef al Secţiei civile a ÎCCJ.

Nuţu Cămătaru: Sunt aici din cauza soţiei lui Tatulici!

Interlopul Ion Balint, poreclit Nuţu Cămătaru, s-a predat ieri la arestul Poliţiei Capitalei, afirmând că, de sâmbătă, de când a fost dat în urmărire, a stat în localitatea Belciugatele şi că avea la dispoziţie 48 de ore ca să se prezinte în arest. Ion Balint a dezminţit că ar fi încercat să se ascundă şi a adăugat că nici fratele său, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, prins de poliţişti în Germania, nu fugise. În pus, el a lansat şi o acuzaţie la adresa soţiei ziaristului Mihai Tatulici, afirmând că din vina ei se află acum în arest. Ea este acuzată de procurori de mărturie mincinoasă, după ce a încercat să-şi ascundă urmele într-o afacere în care a apelat la Nuţu şi Sile Cămătaru pentru a recupera o datorie de 400.000 de dolari de la un om de afaceri.

CURIERUL NATIONAL

Nici nu s-a instalat bine Guvernul şi opoziţia depune o moţiune

Moţiunea simplă va fi depusă la Camera Deputaţilor în prima săptămână cu şedinţe de plen. Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, este acuzat de plagiat, democrat-liberalii solicitând demisia acestuia. PDL va depune, săptămâna viitoare, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ioan Mang, pe care îl acuză de plagiat, solicitând demisia acestuia, conform Mediafax. Anunţul a fost făcut de către preşedintele PDL, Emil Boc, după şedinţa BPN al partidului. Boc a precizat că moţiunea simplă va fi depusă la Camera Deputaţilor, în prima săptămână cu şedinţe de plen, respectiv săptămâna viitoare.

Băncile, măslinele şi 500 de ani de foame

Gaura neagră a datoriilor absoarbe tot mai multe resurse, fără să dea semne că s-ar sătura. Săptămâna trecută a venit vremea Bankia, grup bancar din Spania puternic implicat în sectorul imobiliar, să fie în situaţia de a fi salvat de la moarte de injecţiile cu bani publici în a patra încercare a Guvernului de a repara un sistem bancar şubrezit serios de spargerea balonului din real estate. 4,5 miliarde euro accesaţi de la stat de bancă în cadrul unui program de rostogolire a datoriilor au fost reconvertiţi în acţiuni, iar Guvernul s-a trezit acţionar principal la această bancă, de fapt mai degrabă a luat pe făraş gunoiul unor datorii rele, imposibil de recuperat.

Sistemul bancar a încheiat T1 cu un profit de 165 mil. lei

Sistemul bancar a încheiat primul trimestru din acest an cu un profit de 165 de milioane lei pe standard IFRS, în scădere la jumătate comparativ cu câştigul pe RAS din primele trei luni din 2011, în condiţiile în care provizioanele au urcat în ianuarie-martie cu aproape 1,5 miliarde lei. Provizioanele calculate potrivit standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS) au atins 23,85 miliarde lei la finele lunii martie, comparativ cu 22,39 miliarde lei la sfârşitul lunii ianuarie, când a fost realizată prima centralizare a datelor în noul sistem de raportare. Băncile continuă să calculeze provizioane şi în sistemul de contabilitate românesc (RAS) pentru a aplica filtrele prudenţiale stabilite de banca centrală.

CCIB va avea reprezentanţă la Beijing

"Potrivit strategiei noastre de relaţii externe, avem în vedere extinderea experimentului de la Sharjah (Emiratele Arabe Unite) în spaţiul chinez, prin deschiderea în luna iunie a acestui an a unei reprezentanţe a CCIB la Beijing. De asemenea, tot în acest an vom avea încă o reprezentanţă la Skopje (Macedonia) pentru zona balcanică, iar de anul viitor vom opera în aceeaşi formulă şi în Federaţia Rusă, prin deschiderea unui birou de reprezentare la Moscova", a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în cadrul unui seminar organizat recent pentru a prezenta comunităţii de afaceri proiectul ce vizează spaţiul chinez.

EVENIMENTUL ZILEI

GRECIA SE PRĂBUŞEŞTE! România: rău sau foarte rău

Ceea ce părea imposibil ieri, astăzi e pe punctul de a se întâmpla: Grecia pare incapabilă să formeze un guvern care să joace după regulile austere ale UE. Scenariul ieşirii Greciei din uniunea monetară nu mai este un subiect tabu. Mai mult, devine tot mai prezent în discursul public european. Iar eşecul Atenei de a rămâne în zona euro ar fi urmat, cel mai probabil, de intrarea în incapacitate de plată, spun analiştii economici. Însă grecilor nu le este frică de faliment. O demonstrează istoria: de fiecare dată când nu au mai putut plăti datoria, şi-au declarat incapacitatea de plată. Care ar fi efectele asupra României? Trei scenarii distincte.

The Economist: Greul abia acum începe

Pace sau război diplomatic? Pentru domnul Hollande, prioritatea numărul unu este impunerea temei creşterii în centrul dezbaterilor privind stabilitatea Zonei Euro. Victoria sa a dat naştere la o mulţime de speranţe, nu numai în Franţa, ci de-a lungul întregii Zone Euro: a venit poate timpul ca strategia europeană anticriză, austeritatea fără limite, să fie temperată de politici de impulsionare a economiei. Iar francezii simt, în sfârşit, că lucrurile merg în direcţia lor şi, mai mult, că toată lumea, din Europa până în America, îi sprijină. Domnul Hollande nu a făcut niciun secret din dorinţa de a "renegocia" tratatul fiscal promovat de Germania şi a subliniat că, în cazul în care nu va ajunge la forma dorită, va bloca ratificarea documentului.

Măsurile USL ne conduc spre deficit dublu

Dacă toate măsurile anunţate de guvernul Ponta vor fi implementate din 2013, deficitul bugetar ar ajunge la 5% din PIB. Măsurile pe care membrii USL le prezentau drept "perfect posibile" până a veni la guvernare sunt sarcini grele pentru Executivul Ponta. Asta şi pentru că, odată implementate, ar duce la adâncirea deficitului până la cote ce nu ar mai permite continuarea acordului cu FMI. Astfel, reîntregirea salariilor, anunţată iniţial de Guvernul Ungureanu, ar fi implicat o cheltuială de 1,5 miliarde de lei pentru jumătatea de an din 2012. Cum în 2013 vor fi plătite salariile întregi, bugetul va cheltui 3 miliarde de lei. Circa 100 de milioane de lei lunar înseamnă restituirea CAS pensionarilor, care va continua timp de zece luni în 2013, cu un impact bugetar de un miliard de lei.

JURNALUL NATIONAL

Marele pericol ce pândeşte omenirea. Directorul NASA GISS: "Civilizaţia însăşi ar putea dispărea!"

Climatologul James E. Hansen, directorul NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS), a publicat un articol în The New York Times pentru a trage un semnal de alarmă referitor la un mare pericol ce pândeşte omenirea. Expertul american a făcut referire la nisipurile bituminoase din Canada ce urmează să fie exploatate pentru petrol. Consecinţele exploatării acestor resurse de petrol vor fi devastatoare, avertizează specialistul. "Dacă Canada va aplica planul de exploatare, va fi 'game over' în ceea ce priveşte climatul", scrie Hansen. "Nisipurile bituminoase ale Canadei conţin de două ori mai mult dioxid de carbon decât a fost emis în urma folosirii petrolului în toată istoria omenirii.

România pierde 3 hectare de pădure pe oră

Potrivit unui studiu Greenpeace, în România dispar peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. Asociaţia pentru protecţia mediului a lansat, luni, harta suprafeţelor despădurite din ţara noastră, în perioada 2000-2011, solicitând, cu această ocazie , Ministrului Mediului şi Pădurilor să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor. Studiul elaborat de Greenpeace arată că suprafaţa forestieră totală despădurită şi degradată, în perioada 2000-2011 a fost de 280.108 hectare - aproximativ 28.000 hectare pe an.

Unde poţi vinde sau cumpăra euro la cel mai convenabil curs

Şapte bănci româneşti vând euro cu 4,5 lei sau chiar mai mult, dar există şi două bănci care vând substanţial mai ieftin, cu 4,46 lei. 4-5 bani contează, atunci când se schimbă sume mari, de ordinul miilor de euro. De pildă, la achiziţia a 10.000 de euro, cunoscând banca cu cel mai convenabil curs, se pot economisi 400-500 de lei. Dacă vreţi să vindeţi valută europeană, cel mai bun curs îl găsiţi, azi, la Banca Românească, unde se oferă 4,4146 lei pentru un euro. La polul opus este Raiffeisen Bank, cu 4,34 lei pentru un euro - o diferenţă de peste 5 bani. Pentru majoritatea băncilor, beneficiul rezultat din vânzarea şi cumpărarea unui euro este de 8 bani. Există, însă, bănci (ca Citibank sau Leumi Bank) care vizează aproape dublu (14-15 bani), dar şi bănci (Banca Românească, Romanian International Bank) care se mulţumesc cu 5,4 - 5,7 bani.

Petrom ieftineşte carburanţii

OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piaţa carburanţilor, a redus, în această noapte, preţurile la benzină şi motorină. Preţurile de referinţă la benzină se reduc cu 3 bani pe litru, iar motorina este mai ieftină cu 2 bani pe litru, potrivit unor surse apropiate situaţiei. OMV Petrom a luat această decizie ca urmare a evoluţiei cotaţiilor la produse petroliere. Preţurile carburanţilor vândute în staţii pot fluctua într-o marjă de 5% comparativ cu preţurile de referinţă. După aceste ieftiniri, la staţia din Şoseaua Pipera din Bucureşti, spre exemplu, benzinele vor costa 5,9 şi, respectiv, 6,3 lei pe litru, iar motorinele 5,97 şi, respectiv, 6,18 lei pe litru.

Giganţi mondiali execută silit Vulcanul magnatului Tender

Fabrica Vulcan este confruntată cu mai multe executări silite şi cereri de insolvenţă. Printre creditori se numără companii precum Ductil SA, Doosan IMGB sau Alstom. Compania buzoiană Ductil SA cere în instanţă falimentul fabricii Vulcan deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender pentru datorie neplătită de circa 23.000 de euro, potrivit Tribunalului Bucureşti. Primul termen al procesului este în 24 august. Compania din Buzău este deţinută de francezii de la Air Liquide. Vulcan este, în prezent, în proces de executare silită de către companiile Doosan IMGB, Alstom Infrastructure şi Frankstahl Romania, filială a celui mai mare comerciant cu oţel din Austria.

SUA riscă o nouă criză financiară. Ce speranţe mai are ţara tuturor posibilităţilor

Creşterea inflaţiei, stagnare economică şi, cel mai probabil, o nouă criză financiară, cauzată de o datorie nesustenabilă! Acestea sunt prognozele lui Robert Rubin, fost secretar al Trezoreriei americane, privind economia SUA. El a explicat, într-un interviu pentru Reuters TV, că SUA au o "traiectorie fiscală nesustenabilă şi periculoasă. El a explicat că schimbările de pe pieţe pot fi neaşteptate şi dramatice şi nu poate aprecia dacă această criză va izbucni peste şase luni, un an sau 6-7 ani.

NATIONAL

Prigoana, candidatul cu lip(l)ici la banii statului

Gargara multa si promisiuni fara acoperire. Acesta ar fi pe scurt programul electoral al lui Silviu Prigoana, candidatul PDL la Primaria Capitalei, politician care si-a obtinut o mare parte din avere storcand bani de la stat. Desi sustine ca nu doarme noaptea de grija bucurestenilor, Silviu Prigoana a scos porumbelul pe gura, explicand care este scopul real al candidaturii sale. "Vreau sa fiu primar pentru mine si familia mea", a anuntat democrat-liberalul, inainte de a lua startul in cursa electorala. Ingamfat cat cuprinde, Silviu Prigoana, atunci cand nu o face pe mascariciul pe la TV, se lauda cu scoala vietii si cu succesul in afaceri.

Miliardarul Bittner isi vinde de-a valma proprietatile din Romania

Despre Alexandru Bittner, doua lucruri se stiu cu siguranta: ca este cel mai bun prieten al familiei Nastase, dar si ca este recunoscut drept "regele imobiliarelor", cu sute de proprietati de lux detinute in toata tara, dar mai ales in Bucuresti, Constanta si Delta Dunarii. Toate obtinute pe timpul mandatului de premier al lui Adrian Nastase. Ultima oara cand numele sau a aparut in presa a fost in vara anului trecut, cand l-a dat in judecata pe Mihai Cuptor pentru recuperarea unei datorii de 2.000.000 euro. De atunci, nu s-a mai aflat nimic de Alexandru Bittner. Iata insa ca reporterii de investigatii ai "National" au descoperit ca acesta vinde pe banda rulanta proprietatile detinute in Romania, controversatul afacerist intentionand sa paraseasca tara in cel mai scurt timp.

Blaga, audiat ca martor in dosarul Seres

Instanta vrea sa discute si cu Vasile Blaga in dosarul in care fostii ministri Zsolt Nagy si Codrut Seres sunt acuzati de tradare. Pe langa pedelist, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a mai citat si pe udemeristul Marko Bela si pe liberalul Bogdan Olteanu, toti urmand sa fie audiati ca martori in speta. Motivul: respectivii au fost colegi cu Nagy si Seres (ministri ai Comunicatiilor si Economiei) in guvernul Tariceanu, perioada in care cei doi au fost acuzati de transmiterea de secrete in timpul privatizarii unor companii romanesti.

Rusii fac praf produsele agricole olandeze

Seful Serviciului Federal de Control Sanitar al Rusiei, Ghennadi Oniscenko, considera ca produsele agricole provenite din Olanda pot fi periculoase. Oniscenko atrage atentia asupra riscului folosirii legumelor olandeze, din cauza ca aceasta tara face tot felul de experimente ilegale. Unul dintre studiile incriminate este cel privind mutatiile tulpinei gripei aviare (H5N1). "Ne rezervam dreptul sa fim prudenti fata de toate livrarile de produsele agricole din aceasta tara, ca nu se stie ce ne trimit", a declarat Oniscenko. Rusia este ingrijorata ca Uniunea Europeana nu a depistat nici pana in prezent cauza episodului viral de Escherichia coli (E. coli) de anul trecut din Europa, care a provocat moartea a 35 de persoane.

Grecia se prabuseste, leul cade, Ponta apeleaza la Isarescu

Autoritatile de la Atena au esuat in formarea noului guvern, ceea ce a dus la scaderea euro si a depreciat si leul. Premierul Ponta a primit mesaje politicos-alarmante de la BNR. Premierul Victor Ponta a precizat ca a vorbit cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, insa, dincolo de vestile oarecum linistitoare, au razbatut mesaje care pot fi interpretate ca fiind politicoase, dar alarmante. "S-a fomat in BNR Comitetul National pentru Stabilitate Financiara condus de guvernator. (...) Din punct de vedere al Guvernului, suntem pregatiti sa luam toate masurile necesare pentru orice fel de problema care poate aparea pe plan european", a spus Ponta.

PUTEREA

Jumulirea TAROM

Privatizarea TAROM, anunţată ca obiectiv de noul ministru al transporturilor, Ovidiu Silaghi, nu se poate încheia până în vara anului viitor, întrucât FMI solicită Guvernului să respecte calendarul asumat privind listarea pe bursă a 20% din acţiuni şi numirea unui mangement privat. Dacă în anii 2006-2008, Ministerul Transporturilor ar fi obţinut între 500 şi 600 milioane de euro pentru vânzarea pachetului majoritar deţinut la TAROM, în prezent, Guvernul Ponta nu va putea obţine mai mult de 200 de milioane euro, din cauza datoriilor şi a pierderilor operatorului aerian. Proiectul USL de vânzare a companiei TAROM rămâne deocamdată irealizabil.

Conducta Nabucco e pe dric

Gigantul energetic german RWE analizează în prezent retragerea din proiectul gazoductului Nabucco, transmite Agerpres. Anunţul a fost făcut de publicaţiile germane "Spiegel" şi "Wirtschaftsblatt" şi vine după ce compania maghiară MOL a anunţat că doreşte să îşi reducă participarea în acelaşi proiect. Conducta Nabucco este un proiect lansat în anul 2004, care are în vedere aprovizionarea ţărilor europene cu gaze naturale din Azerbaidjan şi Turkmenistan. În paralel, Rusia dezvoltă o nouă rută de aprovizionare cu gaze, Southstream, care însă păstrează monopolul Rusiei asupra surselor de aprovizionare europene.

Dăianu: Încerc să demontez clişeul unei relaxări fiscale în România în 2012, este o prostie

Consilierul de stat la cabinetul premierului Victor Ponta, Daniel Dăianu, a declarat, luni, că ipoteza unei relaxări fiscale în România în anul 2012, vehiculată de unii analişti din bănci şi oameni de pe piaţa de capital, este "o prostie". Daniel Dăianu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o manifestare organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, că este încrezător că, în ciuda măsurilor de revenire a salariilor bugetarilor şi pensiilor, deficitul bugetar va scădea de la 4,2 la sută la 2,3 la sută la sfârşitul anului 2012.

ROMANIA LIBERA

De ce tuşim noi când răceşte Grecia

Privite de la Bucureşti, semnalele de instabilitate accentuată transmise de Atena devin cu atât mai interesante cu cât principalele bănci greceşti au fost în ultimii ani un jucător activ pe piaţa autohtonă. Chiar dacă unii analişti sunt încă rezervaţi în declaraţii cu privire la impactul "furtunii" de la Atena pe piaţa bancară din România, nu va putea fi neglijată prezenţa principalelor instituţii de profil: National Bank of Greece este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, iar Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank activează prind brand-ul şi sucursalele proprii.

Nodul columbian al afacerilor Karachi şi Bettencourt

Din 16 iunie, o lună după transferarea puterii către preşedintele ales, socialistul François Hollande (15 mai), Nicolas Sarkozy va redeveni un cetăţean ca oricare altul. Odată mandatul terminat şi imunitatea ridicată, Sarkozy ar putea fi chemat de justiţie să dea explicaţii ca martor sau în calitate de inculpat. Şi numele său este deja citat în mai multe dosare "fierbinţi" - afacerile Bettencourt, Karachi, Gadhafi, dosare în care apar şi numele unora din cercul său de apropiaţi. Unul dintre ei, Thierry Gaubert, a fost deja condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare şi 10.000 euro amendă pentru malversaţiuni financiare în folosirea fondurilor sociale destinate construcţiilor de locuinţe la finele anilor '90.

Verdict: Societăţile lui Patriciu au folosit ilegal brand-ul MAC.RO care aparţine Metro

Compania olandeză Mercandia Holland BV, controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu şi SC Minimax Discount, aflată în proprietatea aceluiaşi afacerist, au folosit ilegal brand-ul MAC.RO care a dat numele unui lanţ de magazine deschis în mai multe oraşe din ţară. Acest lucru a fost stabilit de judecătorii Tribunalului Bucureşti care s-au pronunţat la sfârşitul săptămânii trecute în procesul deschis de compania Metro încă din august 2011. Judecătorii au stabilit marca amintită aparţine companiei Metro.

Verestoy, ca martor în dosarul Rompetrol: În 2004, am cumpărat 70 mil. de acţiuni la companie

Senatorul Verestoy Attila, audiat ca martor în dosarul Rompetrol, a declarat în instanţă, luni, că până în 2010 a achiziţionat 400 de milioane de acţiuni la diverse societăţi, printre care şi 70 de milioane de acţiuni Rompetrol, cumpărate în 7 aprilie 2004, potrivit Mediafax. Verestoy s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti purtând o orteză la picior şi sprijinindu-se într-o cârjă, după ce, în noiembrie 2011, a suferit un accident de circulaţie. Senatorul UDMR nu a făcut declaraţii la intrarea în sala de judecată şi a stat jos pe durata audierii, avocatul său, Eugen Ostrovschi, motivând că Verestoy are dureri foarte mari.

ZIARUL FINANCIAR

Se poate întâmpla inimaginabilul, adică ieşirea unei ţări din zona euro? Tensiunea din Grecia loveşte direct în bursă şi cursul de schimb leu/euro

Agitaţia internaţională s-a reflectat imediat în primele de risc: CDS-ul României este cu un sfert mai mare decât în urmă cu o lună. Bursa românească a scăzut cu 4% ieri, iar leul a atins un minim istoric, până la 4,4373 lei/euro, pe fondul incertitudinilor de pe pie­ţele financiare externe ca urmare a po­ziţiei din ce în ce mai slabe a Greciei. Tot mai mulţi analişti iau inimaginabilul în calcul, adică ieşirea Greciei din zona euro, după ce o serie de oficiali ger­mani şi chiar ai băncilor centrale ale unor ţări din zona euro au evocat aceas­tă posibilitate. Pe de altă parte, sunt şi avertismente că un asemenea scenariu de izolare a Greciei va fi nu numai o catastrofă pentru ţara din Balcani, dar şi un şoc mai puternic chiar decât căderea Lehman Brothers pentru zona euro.

Wolfgang Schaeuble, mentorul lui Merkel, vizează şefia Eurogroup

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a indicat că este interesat de preluarea preşedinţiei Eurogroup, grupul miniştrilor de finanţe din zona euro. În contextul în care Germania pierde teren în ofensiva pentru impunerea austerităţii, el a asigurat că stimularea economiei nu exclude disciplina bugetară, scrie presa internaţională. Până de curând, Schaeuble susţinea, referindu-se la situaţia din Grecia, că elenii nu au o soluţie uşoară pentru a ieşi din criză şi trebuie să menţină austeritatea, altfel riscă să părăsească zona euro. Revenirea Greciei la drahmă ar avea multe efecte negative şi pentru zona euro şi pentru Grecia, însă Europa e "pregătită" pentru un astfel de scenariu, a spus Schaeuble.

Economiştii ruşi despre Putin: "Planurile lui încalcă legile economice şi ale naturii"

După numirea sa în funcţia de preşedinte al Rusiei duminica trecută, Vladimir Putin s-a grăbit să semneze o multitudine de decrete care vizează de la reducerea corupţiei până la creşterea speranţei de viaţă, cu promisiunea că planurile lui se vor realiza până la sfârşitul mandatului de şase ani. Însă un grup de analişti consideră că acest lucru va fi imposibil, deoarece obiectivele lui Putin pot fi atinse în cel puţin zece ani, iar planurile noului preşedinte ignoră legile dezvoltării economice şi chiar ale naturii, scrie The Wall Street Journal. "Obiectivele care, în condiţiile actuale, ar putea fi îndeplinite în zece sau 15 ani au ca termen numai şase ani, ceea ce ignoră legile dezvoltării economice şi chiar ale naturii", consideră mai mulţi economişti de la Înalta Şcoală de Studii Economice,

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb