REVISTA PRESEI 15.07.2011

Willy Homner
Revista Presei / 15 iulie 2011

ADEVARUL

Confiscare de avere suspectă: 1.000.000 euro de la DIP

Dan Ioan Popescu devenea în 2005 primul demnitar căruia i se verifica averea. În 2011, este primul şi singurul fost demnitar pentru care s-a dispus confiscarea unei sume considerabile. Instanţa supremă a decis, ieri, confiscarea a 4 milioane de lei (950.000 de euro) din averea fostului ministru al Industriilor (PSD) Dan Ioan Popescu şi a soţiei sale, Elena. Dan Ioan Popescu poate contesta decizia luată ieri de instanţă, iar în cazul în care sentinţa devine irevocabilă, în maximum 30 de zile, va trebui să achite la bugetul de stat aproape un million de euro. Tot ieri, judecătorii au decis şi păstrarea sechestrului pe bunurile lui Dan Ioan Popescu până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Parlamentul European ia la puricat actele lui Vadim Tudor: dacă e vinovat trebuie să dea banii înapoi

Europarlamentarului independent Corneliu Vadim Tudor i s-ar putea imputa cei 40.000 de euro ca sumă datorată asistentului său, dacă acuzaţiile împotriva sa se dovedesc adevărate, au declarat, pentru "Adevărul Europa", surse din Parlamentul European (PE), care au anunţat ieri începerea unei investigaţii preliminare în acest caz. Direcţia pentru Servicii Financiare a PE va verifica toate actele fiscale ale eurodeputatului roman, însă oficiali ai instituţiei nu au putut preciza în cât timp vor avea un rezultat al acestor investigaţii. Până de curând asistent al europarlamentarului român, Cezar Cătălin Marin susţine că fostul său şef de la Bruxelles îi datorează 40.000 de euro, sumă care ar fi intrat în buzunarele europarlamentarului, după ce semnătura pe contractele de angajare i-ar fi fost falsificată. Corneliu Vadim Tudor a negat toate acuzaţiile.

Cearta între Berlin şi Paris adânceşte criza

Reuniunea UE la nivel înalt, care trebuia să aibă loc astăzi, s-a anulat. Cauza sunt divergenţele între Germania şi Franţa pe tema salvării Greciei de la faliment. Summitul dedicat crizei euro ar putea fi "reportat" pentru luni sau pentru sfârşitul săptămânii viitoare. Oficiali francezi citaţi de "Le Figaro" susţin că Franţa era pregătită să discute despre un nou împrumut pentru Grecia, însă Berlinul a refuzat să participe, pentru că nu există un nou acord între statele membre privind formula de implicare a băncilor, caselor de asigurări şi fondurilor de investiţii în salvarea Greciei. Germania susţine însă că Atena are suficienţi bani până în septembrie, astfel încât nu este nicio grabă pentru discuţii, o purtătoare de cuvânt a Executivului de la Berlin sugerând că un nou eşec al negocierilor ar da apă la moară speculatorilor.

FMI ameninţă că iese din joc

Cancelarul Angela Merkel voia ca sectorul privat să contribuie cu 30 de miliarde de euro din pachetul de 110 miliarde de euro, al doilea ajutor pe care Grecia trebuie să-l primească de la FMI şi UE. Soluţia aceasta este în viziunea agenţiilor de rating echivalentă cu declararea falimentului parţial în cazul Greciei, soluţie refuzată constant de Banca Centrală Europeană, de teama creării unui precedent. Bruxellesul nici nu vrea să mai audă de propunerea Berlinului, susţinută de Olanda şi Finlanda, relatează "Handelsblatt". Fondul Monetar Internaţional ameninţă UE că nu va mai participa la ajutorarea Greciei, dacă statele membre nu găsesc alte soluţii de a acoperi suma de 30 de miliarde de euro, care trebuia să fie acoperită de sectorul privat.

Cum să câştigi pariind pe criza Europei

Există câţiva "iniţiaţi" care fac profituri uriaşe pariind pe criză - fondurile speculative ("hedge funds"). Pe 22 iunie, şefii marilor fonduri speculative s-au reunit la Monaco. "Cu siguranţă sunt mulţi bani de făcut" din criza greacă (şi ulterior din cea italiană şi spaniolă), i-a "scăpat", potrivit "Le Monde", lui Robert Marquardt, fondator al fondului speculativ Signet. Oportunităţile de a specula se nasc tocmai din presiunile exercitate de creditorii privaţi ai Atenei. Unele bănci, panicate că vor pierde prea mulţi bani scpă de creditele riscante, vânzându-le unor investitori mai iubitori de risc. Doar în ultimele trei luni, mari societăţi de gestiune şi fonduri de investiţii americane (Loomis Sayles, BlackRock), franceze (Natixis AM) sau germane (Star Cap) au răscumpărat echivalentul a 150 de milioane din datoria Greciei la un preţ derizoriu. Î

Subvenţiile pentru energia verde cresc din septembrie

Noua legislaţie care acordă mai multe stimulente producătorilor de energie regenerabilă ar putea fi aplicată de la 1 septembrie, moment în care preţul final al electricităţii va creşte cu circa 4%. Furnizorii de energie vor fi obligaţi să precizeze în factură cât plăteşte fiecare consumator pentru a susţine energia verde. Comisia Europeană a aprobat, în urmă cu două zile, schema de certificate verzi prin care va fi susţinută producţia de energie din surse regenerabile. Aceasta pentru ca ţara noastră să-şi atingă ţinta de 38% pe care şi-a asumat-o pentru ponderea energiei nepoluante în consumul de electricitate din anul 2020.

Boc a pus ochii pe banii revoluţionarilor

Emil Boc a fost invitat în această seară la o emisiune la postul de televiziune B1 TV. Premierul Emil Boc este de părere că doar urmaşii celor decedaţi la Revoluţia din Decembrie 1989 şi ai celor răniţi grav ar trebui să mai primească bani de la Guvern. "Cred că acordarea acestor sume din partea Guvernului se mai justifică doar pentru urmaşii celor decedaţi şi ai celor răniţi grav. Cred că pentru restul, 20 de ani au fost suficienţi", a declarat premierul Emil Boc, întrebat dacă crede că acordarea unor drepturi băneşti pentru revoluţionari se mai justifică. Boc a mai precizat că sumele acordate anual de Guvern revoluţinarilor sunt de ordinul milioanelor de euro.

Soţii au murit la manşa avionului, soţiile - la volan

Destin crud pentru două familii din Cluj. Trei copii au rămas orfani după ce, mai întâi, taţii lor au murit în accidente aviatice, iar mamele, ieri, pe DN1. Cele două femei unite de o prietenie veche, dar şi de durerea pierderii soţilor, Iuliana Popa (45 de ani) şi Claudia Chiriţă (37 de ani), au plecat ieri de la Bucureşti către Cluj-Napoca, însă nu au mai apucat să ajungă acasă. Viaţa le-a fost curmată de Nicolae Cerneşteanu (67 de ani), din Baia Sprie, care a adormit la volan şi a intrat pe contrasens în apropiere de localitatea prahoveană Cornu. Autoturismul condus de acesta s-a izbit frontal de maşina în care se aflau cele două femei.

CURENTUL

Clanul Mihalachi din Vaslui a luat cu japca prin falsuri peste 5 hectare din oraşul Negreşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, pesedistul Vasile Mihalachi, se comportă ca un veritabil baron local, luând cu japca în proprietatea sa şi a familiei sale terenuri întinse menite să asigure bunăstarea clanului pe care-l conduce. Ca orice baron care se respectă, Mihalachi nu se ocupă de ieri de azi cu afaceri, fapt de notorietate în judeţul pe care-l păstoreşte cu binecuvântare de la partid. Până în decembrie "89, onorabilul tovarăş Vasile Mihalachi ocupa funcţia de director al Complexului Agroindustrial Asociaţia Economică Intercooperatistă de Creştere a Vacilor de Lapte din oraşul Negreşti, judeşul Vaslui, unitate care deţinea aproape 5,5 hectare reprezentând construcţii şi terenuri în această localitate în care domiciliază până în ziua de astăzi preşedintele Consiliului Judeţean.

Ecuaţia de Tia Serbanescu

Cui i-ar folosi ieşirea UDMR de la guvernare, răspunsul este: unde-i cui, trebuie şi-un ciocan - iar logica ne conduce mai degrabă spre un autodenunţ al familiei Ciocan (PSD) cu scopul de a secera coaliţia. Rămâne să vedem cum va rezolva UDMR cazul Borbely: prin asumare sau prin victimizare? Dl Lakatos susţine ultima variantă: "s-a deschis sezonul de vânătoare a liderilor fiindcă ne-am opus propunerilor PDL". Mai bine se deschidea sezonul de vânătoare a fondurilor europene - căci aici bravii noştri miniştri (inclusiv dl Borbely) n-au obţinut nici 4% şi sunt sub pragul electoral.

CURIERUL NATIONAL

Nu trebuie să ţinem toate ouăle în acelaşi coş

Dificultăţile financiare cu care se confruntă ţara noastră ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru români. Partidul Ecologist Român a atras atenţia populaţiei să aibă grijă cum îşi gestionează bunurile, pentru că urmează vremuri din ce în ce mai dificile. Răzvan Păunescu: Oamenii trebuie să fie echilibraţi, să îşi împartă bunurile şi banii în mai multe locuri, astfel încât, dacă se întâmplă ceva, să nu piardă totul.

Întreprinderile mici şi mijlocii dau semne de revenire

"Se observă o uşoară îmbunătăţire a mediului de afaceri şi o creştere a procentului întreprinzătorilor care afirmă că activitatea lor a crescut şi cantitativ, şi calitativ. Creşterea din sectorul IMM se datorează eforturilor întreprinzătorilor prin faptul că au învăţat cum să lucreze în condiţii de criză, dar, în acelaşi timp, şi guvernul a asigurat un minim de stabilitate economică şi bugetară care a reprezentat un element favorizant pentru relansarea sectorului de IMM-uri şi a economiei în ansamblul său. Din păcate constatăm că foarte mulţi întreprinzători întâmpină probleme de natură financiară, inovaţională, birocraţie şi corupţie", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Topul celor mai frumoase plaje exotice

Pentru cei care doresc să se relaxeze la malul mării Curierul Naţional a selectat câteva dintre cele mai interesante plaje exotice din această vară. Când spui Punta Cana, automat îţi vin în minte vacanţele exotice potrivite pentru ţinerii căsătoriţi aflaţi în luna de miere, dar staţiunea din Republica Dominicană nu este destinată numai celor care vor să se relaxeze la plajă, ci şi celor care vor să călătorească într-un loc exotic, departe de bătrânul continent Europa, la un preţ mai mult decât accesibil. Aflată în nordul Mării Caraibilor, Republica Dominicană a fost imediat declarată cel mai frumos stat din "Lumea Nouă", după descoperirea lui Cristofor Columb, ce a numit-o "Mica Spanie". Preţul unei vacanţe în Punta Cana porneşte de la 1.300 de euro şi poate ajunge până la 4.300 euro de persoană.

Statele Unite, ameninţate cu retrogradarea

Două dintre marile companii de evaluare ale lumii au avertizat autorităţile americane că ar putea modifica în sens negativ ratingul suveran al SUA, pentru prima dată din 1917 până în prezent. Retrogradarea ratingului ar fi un semidezastru pentru o ţară cu datorii de 14.300 de miliarde de dolari. Moody"s a plasat ratingul Statelor Unite sub evaluare pentru o posibilă retrogradare de la nivelul de top "AAA", punând presiune asupra liderilor de la Washington să ajungă la un consens privind ridicarea plafonului datoriei de stat, transmite Reuters. Agenţia avertizează, într-un comunicat transmis miercuri seară, cu privire la posibilitatea tot mai mare ca politicienii să nu reuşească să urce plafonul datoriei de stat la timp pentru a evita intrarea SUA în default (incapacitate de plată) pe obligaţiunile care vor ajunge la maturitate în august.

De azi, poţi ajunge cu rapidul la Constanţa în 2h şi 30 min.

CFR Călători a informat ieri că durata călătoriei cu trenul pe ruta Bucureşti-Constanţa va fi începând de astăzi de 2 ore şi 30 de minute, pentru trenurile care circulă fără oprire, şi 2 ore şi 50 de minute pentru toate celelalte trenuri care circulă spre aceeaşi destinaţie. După finalizarea întregului program de modernizare, CFR estimează că durata călătoriei pe tronsonul Bucureşti - Constanţa va fi de aproximativ 2 ore şi 15 minute pentru trenurile care circulă fără oprire.

UBS şi Credit Suisse urmează să dea afară 5.000, respectiv 1.000 de angajaţi

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, va concedia circa 5.000 de angajaţi pentru a economisi un miliard de franci elveţieni, iar Credit Suisse, a doua bancă din Elveţia după active, va renunţa la circa 1.000 de salariaţi, scria ieri presa elveţiană, preluată de Reuters. Ziarul bTages-Anzeiger citează surse din cadrul UBS care susţin că detaliile programului de reduceri de costuri nu au fost încă puse la punct şi aprobate de Consiliul de Administraţie, însă vor fi anunţate odată cu rezultatele băncii pe trimestrul al doilea, pe 26 iulie. Aceeaşi publicaţie scria miercuri că UBS şi Credit Suisse pregătesc concedierea a mii de angajaţi, fără a da însă alte detalii.

EVENIMENTUL ZILEI

Vadim Tudor, învins în instanţă de Ion Cristoiu. Urmează un proces istoric cu Nistorescu

Scandalul "Coroiu" a fost tranşat de Judecătoria Sectorului 1. Pentru că l-a calomniat, şeful PRM îi va plăti lui Cristoiu daune morale în valoare de 5.000 de lei, plus cheltuielile de judecată: 4.502 lei. n noiembrie 2008, într-o emisiune tv, tribunul Corneliu Vadim Tudor a scos din diplomat un dosar al unui turnător al Securităţii şi l-a arătat cu degetul pe Ion Cristoiu. CNSAS a spus că ziaristul nu are nicio legătură cu informatorul "Coroiu", numele de cod pe care, din anchetele lui Vadim, l-ar fi primit Cristoiu. Pentru că a spus vorbe strâmbe, magistraţii au hotărât ca şeful PRM să-i plătească daune morale şi cheltuieli de judecată ziaristului.

Capitalismul de cumetrie de la Ape. Borbely neagă implicarea

Şeful de investiţii de la Apele Române, adică omul care dă banul, a fost la botezul copilului lui Ioan Ciocan, adică omul care ia banul. Lescaci Com este un fel de anexă privatizată a companiei de stat. Amănunte picante din dosarul mită pentru ministrul Laszlo Borbely ies în fiecare zi la iveală şi îngroaşă afacerile suspecte derulate de Ioan Ciocan, ginerele fostului prefect PSD de Satu Mare şi actual deputat, Gheorghe Ciocan. Relaţiile de prietenie dintre Ciocan şi cei care conduc ministerul lui Borbely, dar şi ANAR, sunt mult mai trainice decât par la prima vedere. La botezul copilului lui Ioan Ciocan, pe lângă fostul ministru al mediului Sulfina Barbu, au participat şi nume grele din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române.

Cel mai bogat israelian are 10.000 de hectare de pamant in Romania

Omul de afaceri Eyal Ofer, cel mai bogat israelian, intenţionează să îşi continue cele 25 de proiecte imobiliare din România, care presupun investiţii de circa 900 mil. euro, chiar dacă recunoaşte că a supraestimat potenţialul pieţei locale. El a încheiat recent un contract de 400 mil. euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze acestuia patru cargouri.

Republicanii din SUA, speriaţi de gândul unei noi crize

Perspectiva intrării SUA în incapacitate de plată şubrezeşte opoziţia din Congres, care se teme de eventuale repercusiuni la nivel electoral. Opoziţia fermă manifestată de republicani faţă de extinderea plafonului de îndatorare a guvernului federal începe să piardă din intensitate, pe măsură ce unii dintre liderii partidului conşti­entizează efectele nefaste din punct de vedere electoral ale unei noi crize economice la nivel naţional. Şeful Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat din nou că lipsa unui acord politic în acest sens va declanţa "un dezastru financiar de proporţii".

FINANCIARUL

Sase mari grupuri bancare au planuri de extindere in Europa

CaixaBank a vrut inca din 2007 sa se extinda, prin achizitii, in Romania. Va reusi in 2011? Nu este niciun secret ca, in vremuri de criza, castigatori sunt cei care dispun de lichiditatile necesare pentru a se extinde si pentru a-si creste valoarea. Iar astfel de exemple ne parvin din toate domeniile si de peste tot din lume. In ceea ce priveste sistemul bancar, cel putin sase grupuri financiare, doua europene si patru asiatice au luat in vizor Europa, inclusiv zona ei emergenta. Planuri de extindere in Europa si-au conturat deja doua banci mari din India, cea mai mare institutie de credit locala State Bank of India (SBI) si numarul 2 in finantarea sectorului public, Punjab National Bank (PNB). Si institutiile de credit chineze se pregatesc sa profite de oportunitatile imense care apar in Europa.Deasemenea inca de anul trecut, presa germana anunta planul de extindere a celui mai mare grup financiar local, Deutsche Bank, pe piata Europei de Est.

Firmei Dalvig Corp, din grupul RCS&RDS, i s-a cerut insolventa. Compania are datorii de 14 mil. lei

Unei firme din grupul RCS&RDS, si anume Dalvig Corp, i s-a cerut insolventa. Mai precis, unicul angajat al Dalvig, probabil nemultumit ca nu si-a primit salariul, a depus pe 13 iulie o cerere la Tribunalul Municipiului Bucuresti prin care cere declararea falimentului firmei in care isi desfasoara activitatea. Termenul de judecata a fost stabilit la data de 10 noiembrie 2011. Potrivit datelor Registrului Comertului, in 2010, numarul mediu de angajati ai Dalvig Corp era de unu, iar cifra de afaceri se ridica la 593 de lei. Totodata, datoriile totale ale companiei erau anul trecut de peste 14 mil. lei, la un profit net de zero lei.

Trei sferturi din IMM-uri cred ca mediul economic este nefavorabil afacerilor

Evolutia mediului economic din Romania in perioada actuala este apreciata ca fiind stanjenitoare dezvoltarii de 69,61% din firme, se arata in Carta Alba a IMM-urilor din Romania, editia 2011, lansata ieri de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). De asemenea, 22,66% din IMM-uri apreciaza drept neutra evolutia mediului de afaceri si numai 7,73% ca favorabila businessului. IMM-urile in care se apreciaza ca actualul mediu economic este neprietenos afacerilor inregistreaza procente mai mari la nivelul unitatilor cu 5-10 ani vechime (72,14%), firmelor din regiunea Centru (81,12%), microintreprinderilor (70,59) si societatilor din constructii (71,74%).

40% din angajatii romani vor sa-si schimbe serviciul in urmatoarele 12 luni

Trei din patru romani cu varsta pana in 35 de ani ar pleca la munca in Europa, din cauza salariilor mici primite in tara. La nivel international, unu din patru angajati este dispus sa se mute din tara in care locuieste pentru a-si gasi un loc de munca mai bun. Peste 50.000 de romani au plecat la munca in strainatate in primele trei luni din 2011, potrivit evidentelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Tot statisticile spun ca trei din patru romani cu varsta pana in 35 de ani ar pleca la munca in Europa, din cauza salariilor mici primite in tara.

Enel nu mai achita dividende statului, in contul datoriei de 187 mil. euro a CFR

Compania italiana adopta metoda E.ON pentru a scapa de creantele companiilor feroviare. Italienii care dau curent Capitalei au de recuperat de la operatorul de transport feroviar 187 de milioane de euro. In total CFR are datorii de 450 de milioane de euro la distributorii de electricitate. Anul trecut, nemtii de la E.ON au convenit cu statul roman sa nu mai plateasca dividende pentru a stinge creanta CFR.

CNVM sporeste atractivitatea Petrom pentru fondurile straine

Comisia a aprobat tranzactionarea actiunilor companiei petroliere pe sistemul conturilor globale din 20 iulie. Actiunile OMV Petrom vor fi tranzactionate, incepand de saptamana viitoare, prin intermediul sistemului de conturi globale, potrivit unei decizii luate ieri de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Acest lucru ar putea spori atractivitatea ofertei publice secundare de vanzare pe care statul o deruleaza in prezent la compania petroliera, prin prisma faptului ca va facilita accesul investitorilor straini, care prefera transferurile prin conturile globale, si care sunt reticenti in prezent din cauza necesitatii deschiderii unui cont individual la un broker autohton.

JURNALUL NATIONAL

Românul care a contribuit la descoperirea mileniului

Prof. dr Sorin Istrail a fost plătit cu milioane de dolari pentru a lucra la întocmirea hărţii genomului uman. Pe lângă contribuţia sa la studierea genomului, a tranşat şi o problemă de fizică ce nu-şi găsea rezolvarea din 1923 - modelul Ising în spaţiu tridimensional. Înainte de aceasta, prof. dr Sorin Istrail a fost ani la rând profesor invitat şi a lucrat în echipa de cercetători a celei mai bune universităţi tehnice din lume, celebra MIT - Massachusetts Institute of Technology. Acolo a lucrat alături de adevărate somităţi în domeniul informaticii la nivel mondial. Astăzi este profesor la Brown University din SUA şi spune că în România i-ar fi fost imposibil să facă carieră.

UDMR cere procurorului general o anchetă în privinţa scurgerilor de informaţii din dosarul Borbely

Reunită de urgenţă la Cluj, conducerea UDMR a anunţat că va cere Laurei Codruţa Kovesi, procurorul general al României, o verificare a scurgerilor de informaţii din dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely. La finalul şedinţei de joi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, conform Mediafax, că este inacceptabil într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui om, indiferent dacă este ministru sau simplu cetăţean "să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate, într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om".

Biletul câştigător la loteria Euromillions, în valoare de 185 de milioane de euro, a fost revendicat

Biletul câştigător la loteria Euromillions, care se desfăşoară în Marea Britanie, Spania, Franţa, Belgia şi Elveţia, care a conţinut toate numele extrase la tragerea de marţi, a fost revendicat. Premiul de peste 161 de milioane de lire sterline (aproximativ 185 de milioane de euro) este cel mai mare câştigat vreodată în Europa, bătând recordul de 113 milioane de lire sterline, stabilit în octombrie 2010. Oficialii loteriei nu au anunţat dacă biletul a fost judecat de una sau mai multe persoane, cel care a sunat pentru a revendica premiul preferând să-şi păstreze anonimatul. S-a anunţat doar că biletul câştigător a fost jucat la o agenţie de pe teritoriul Marii Britanii. În cazul în care biletul a fost jucat de o singură persoană, aceasta va intra direct pe locul 430 în topul celor mai bogaţi britanici, întocmit de Sunday Times în 2010.

PUTEREA

Cum folosesc politicienii spaţiul virtual. Clasa politică se mută încet, încet pe internet

Bloggingul, Facebookul, Twitterul şi alte forme de socializare online au reuşit să atragă clasa politică mai ceva decât ciolanul guvernării. Ziarul "Puterea" vă prezintă cum se comportă politicienii noştri în mediul online. De la acuzaţii pe adresa adversarilor politici sau prezentarea diverselor proiecte personale până la opinii despre calitatea lobodei sau declaraţii de dragoste pentru armele de foc, internetul este un instrument de exprimare pentru politicieni. Adrian Năstase, Elena Udrea, Victor Ponta, Cristian Preda, Ion Iliescu, Andreea Vass, Dan Ioan Popescu, Alina Gorghiu sunt numai câţiva dintre politicienii care au fost cuprinşi de febra internetului.

Universităţile private mari vor rămâne fără doctorate şi masterate. Care sunt facultăţile de stat cele mai câştigate după clasificare

Multe universităţi particulare "cu renume", ce atrăgeau zeci de mii de studenţi anual, vor rămâne fără programe de doctorat şi masterat după clasificarea instituţiilor de învăţământ superior, au declarat pentru ziarul "Puterea" surse oficiale din cadrul Ministerului Educaţiei. Aceasta este o nouă "lovitură grea" dată universităţilor private, după rezultatele dezastroase de la Bacalaureat.

Operaţiunea ""eBay"". DIICOT a destructurat o reţea transfrontalieră care a dat ţepe de 20 de milioane de dolari din licitaţii electronice fictive

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au desfăşurat, ieri, una dintre cele mai ample acţiuni pentru destructurarea unei reţele care se ocupa cu fraudele informatice. Au fost efectuate 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu-Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. Prejudiciul stabilit până în prezent, comis în dauna a peste 1.000 de persoane, este de aproximativ 20 de milioane de dolari. În dosar s-a început urmărirea penală împotriva a 54 de persoane, procurorii DIICOT colaborând cu ofiţerii US Secret Service şi FBI.

Criza datoriilor a învins UE. Moneda euro şi Uniunea, două proiecte antagonice

Fostul preşedinte al Comisiei Europene şi ex-prim-ministru al Italiei, Romano Prodi, acuză Europa că a "eşuat grav" în tentativa sa de a depăşi criza datoriei Greciei, potrivit unui interviu în Die Welt. Dat fiind că autorităţile europene nu pot nici măcar să se pună de acord asupra felului în care trebuie să se ocupe de datoria Greciei - o economie mai mică de o şesime din cea a Italiei - au crescut dubiile în privinţa capacităţii lor de a se descurca cu o criză şi mai mare

ROMANIA LIBERA

Cum ajung pacienţii străini cobai în România

Preţuri mici contra unor tratamente inovatoare - acestea sunt ingredientele cu care firma Dalin Medical din Bucureşti îi momeşte pe pacienţii invalizi, cu scleroză multiplă, să vireze bani în contul unei agenţii de turism. Cu ce rezultate se laudă medicii din clinică: pacienţii dorm mai bine şi suportă mai uşor căldura. Suferinţa unora poate fi o metodă excelentă de îmbogăţire pentru alţii. Sub pretextul că practică turism medical, firma Danny Tour din Bucureşti, condusă de Daniel Golea, racolează pacienţii cu scleroză multiplă din străinătate şi le promite un tratament revoluţionar, care de altfel, nu a fost recunocut ştiinţific nicăieri în lume - Liberation Treatment.

COLAS acuză Compania de Autostrăzi de furt intelectual

Compania de Autostrăzi a fost reclamată de către constructorul francez COLAS că aceasta ar fi scos la licitaţie lucrări deja făcute de francezi şi că i-ar fi folosit ilegal proiectul autostrăzii, neplătit de stat. Şansele ca lucrările la autostrada Cernavodă-Medgidia să fie reîncepute în toamna acestui an, după cum a promis ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, sunt minime. Firma franceză COLAS, deţinătoarea contractului semnat în 2009 şi reziliat în martie 2011, s-a adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) solicitând stoparea licitaţiei în curs pentru desemnarea unui nou constructor.

Boc: Al doilea val al crizei mondiale este posibil, Guvernul nu pregăteşte noi măsuri de austeritate

"Un al doilea val al crizei este posibil, sperăm ca Uniunea Europeană să aibă capacitatea de a rezolva problemele din zona euro. Sunt convins că vor fi găsite soluţii pentru Italia, ca şi pentru Grecia, cu măsuri dure de austeritate", a spus Boc, la postul B1 TV. El a arătat că România beneficiază în prezent de stabilitate macroeconomică şi a susţinut că Guvernul de la Bucureşti nu are în vedere adoptarea altor măsuri de austeritate. Boc a declarat anterior că Guvernul şi Banca Naţională a României monitorizează atent situaţia din Italia, sperând ca aceasta să rămână sub control, autorităţile de la Bucureşti având avantajul că şi-au făcut încă de anul trecut "temele" pentru a asigura echilibrul bugetar şi stabilitatea financiară.

Libia. Rusia evocă un plan sinucigaş al liderului libian. Colonelul Gadhafi vrea să arunce în aer Tripoli

Într-un interviu apărut în Izvestia ieri, emisarul Kremlinului pentru conflictul din Libia, Mihail Marghelov, arată că în timpul ultimei sale vizite la Tripoli premierul libian i-a declarat că "dacă rebelii vor prelua capitala, o vom acoperi cu rachete şi o vom arunca în aer". "Sunt convins că regimul Gadhafi are un plan sinucigaş de acest fel", subliniază oficialul rus, care are îndoieli în ce priveşte ipotezele potrivit cărora regimul libian ar duce lipsă de muniţii. Gadhafi nu a utilizat nici o rachetă sol-sol şi are multe, explică Marghelov. Teoretic, Tripoli ar putea avea lipsă de muniţie pentru tancuri şi armele uşoare, dar colonelul are mari cantităţi de rachete şi explozibili.

ZIARUL FINANCIAR

Ţineţi-vă bine dacă aveţi credit în franci elveţieni: cursul ar putea urca la 3,9 lei

ING se aşteaptă ca francul elveţian să ajungă la paritate cu euro. Asta înseamnă că la Bucureşti cursul va creşte. Cine regretă acum că a luat un credit în franci elveţieni, după ce cursul a urcat cu 75% faţă de 2007-2008, până aproape de 3,7 lei pentru un franc, ar trebui să se pregătească pentru noi surprize. Analiştii străini spun că francul mai poate câştiga teren în faţa euro, ceea ce ar înseamna că la Bucureşti cursul său poate să ajungă la 3,9 lei şi chiar să depăşească acest nivel dacă pe plan internaţional situaţia se complică. Românii au de rambursat băncilor credite în franci - în general garantate cu ipoteci - în valoare de echivalentul a 3,2 miliarde de euro.

Topul celor mai rentabile şi totodată al celor mai ieftine acţiuni de la Bursă

Electroargeş, Alumil şi BRD sunt companiile listate care au înregistrat cele mai mari rentabilităţi ale capitalurilor proprii (ROE) în ultimii cinci ani. Ziarul Financiar a dorit să identifice care sunt cele mai rentabile companii listate pe Bursă atât pe perioada de recesiune din ultimii doi ani şi jumătate, cât şi în cea de avânt economic care a caracterizat România în anii 2006, 2007 şi prima parte a anului 2008.

Miliardarul care deţine Cathedral Plaza se dezvăluie

Eyal Ofer, membru al celei mai bogate familii din Israel, cu o avere estimată de Forbes la 10 mld. dolari, a ieşit ieri pentru prima dată în public pentru a-şi susţine turnul de 18 etaje Cathedral Plaza din centrul Capitalei, început încă de la sfârşitul anilor "90, dar a cărui autorizaţie de construire a fost declarată ilegală. Ofer se judecă de mai mulţi ani cu Arhiepiscopia Romano-Catolică, dar a evitat ieşirile în presă până când a simţit că proiectul său poate fi demolat.

România a dat UE 4,5 miliarde de euro şi a luat înapoi 600 de milioane de euro

Boc a tăiat salariile la Bucureşti, dar sponsorizează economiile Germaniei şi Franţei pentru că nu atrage fondurile europene România a plătit drept contribuţie obligatorie la bugetul Uniunii Europene de la integrare până în prezent peste 4 mld. euro şi a luat înapoi mai nimic. Câştigul bugetar din tăierea salariilor cu 25% şi majorarea TVA cu cinci procente este în bună parte înghiţit, practic, de o contribuţie pe care administraţia nu este capabilă să o echilibreze prin atragerea celor 20 mld. euro fonduri structurale (şi alte peste 10 mld. euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală) pe care UE le-a pus deoparte pentru România. Ceea ce ar trebui să fie un avantaj enorm pentru dezvoltare (apartenenţa la UE) devine un handicap.

Concurenţa promite pentru la toamnă rezultatele investigaţiei privind atacul speculativ asupra leului din 2008

Consiliul Concurenţei nu va avea milă faţă de cartelurile care fixează preţurile, iar până la sfârşitul verii intenţionează să finalizeze investigaţia începută în urmă cu aproximativ trei ani pe piaţa bancară, respectiv cea de pe piaţa combustibililor, susţine conducerea instituţiei. Prima anchetă derulată de Concurenţă în sectorul bancar, declanşată pe fondul suspiciunilor privind o posibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară în timpul turbulenţelor din octombrie 2008, a adus două amenzi mari pentru BRD-SocGen şi Raiffeisen. Însă, sancţiunile nu au legătură cu fondul investigaţiei, ci vizează comportamentul din timpul investigaţiei - îngreunarea accesului la informaţii şi furnizarea de date eronate.

Cum vede austeritatea şeful băncii centrale din SUA: reducem cheltuielile dar nu "exagerat"

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a avertizat joi Congresul că reducerea exagerată a cheltuielilor guvernamentale poate afecta redresarea economică şi aşa fragilă şi a avertizat că intrarea în incapacitate de plată poate provoca un haos financiar. Congresul şi Casa Alba se află într-un blocaj al discuţiilor referitoare la reducerea deficitului bugetar. Republicanii cer reducerea cu 2.400 de miliarde de dolari a cheltuielilor guvernamentale, pentru a accepta în schimb majorarea limitei de îndatorare, în prezent de 14.300 de miliarde de dolari. Trezoreria a avertizat că de pe 2 august nu va mai putea să îşi respecte toate obligaţiile financiare, în lipsa acordului privind planul datoriilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb