REVISTA PRESEI 15.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 noiembrie 2011

ADEVARUL

Băsescu: Boc avea informaţii de şase luni despre cazul de corupţie de la Cluj

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul emisiunii "Prim plan", difuzată luni de la ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR International. În emisiune, Traian Băsescu a vorbit despre situaţia economică internă şi internaţională. Totodată, preşedintele a prezentat concluziile recentei sale vizite în Germania. "- Este exclus ca Geoană să facă parte din PDL. Geoană este un om politic matur, dar n-am văzut prostie mai mare decât să îţi pui pe tavă singura funcţie prin care puteai să faci politică. Eu nu-l văd pe Geoană nici în PDL nici în UNPR. - Mandatul şefului DNA nu poate fi prelungit, deoarece Daniel Morar a avut deja două mandate. - Dacă nu-şi va corecta atitudinea faţă de actele de corupţie - Dacă nu-şi va corecta atitudinea faţă de actele de corupţie, PDL are şanse să nu ia nici 25% la alegeri. - Nu mă aşteptam la scandalul de corupţie de la PDL Cluj, cu cazul primarului Apostu. Sunt informaţii că acolo se întâmpla ceva de şase luni. În mod categoric, şi Emil Boc ştia de aceste informaţii".

Băsescu vrea excedent bugetar în 2014. Cu ce sacrificii?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seara, în cadrul emisiunii "Prim plan" de la TVR 1, că statul român va începe să-şi ramburseze datoriile atunci când va avea excedent bugetar, adică în 2014, adăugând că acesta va fi generat de creştere economică. Excedent bugetar presupune ca veniturile publice dintr-un an să depăşească cheltuielile. Acest lucru este foarte greu de realizat în condiţiile în care creşterea economică este una anemică, iar, de mai mulţi ani, încasările la buget se ridică la doar puţin peste 30% din Produsul Intern Brut, în timp ce cheltuielile depăşesc 35% din PIB.

Conservatorii lui Merkel vor să legalizeze ieşirea voluntară din zona euro

Conservatorii din partidul cancelarului Merkel vor o moţiune prin care cer crearea unor mecanisme pentru ca un stat să poată ieşi de bună voie din zona euro. Uniunea Creştin - Democrată (CDU), aflat la putere în Germania, a aprobat luni în cadrul unui Congres în Leipzig o moţiune prin care cere înfiinţarea unor pârghii legale ca o ţară să iasă din zona euro din proprie iniţiativă. Mai exact, documentul adoptat de conservatori prevede ca un stat care nu este capabil sau nu vrea să respecte regulile zonei euro să renunţe la moneda unică fără să iasă din Uniunea Europeană. Cancelarul german, de 11 ani lider al CDU, a declarat în cadrul congresului de la Leipzig că Europa trăieşte unul dintre cele mai grele momente de după Al Doilea Război Mondial, poate chiar cel mai greu moment.

Tehnocraţii cuceresc Europa

Guvernele de experţi nou-instalate în mai multe state europene sunt bine primite şi de pieţele financiare, şi de alegători, şi de opoziţia politică, şi de Bruxelles. Guvernele de experţi nou-instalate în mai multe state europene sunt bine primite şi de pieţele financiare, şi de alegători, şi de opoziţia politică, şi de Bruxelles. Bursele lumii s-au calmat după mai multe săptămâni de foc numai după ce în Italia şi în Grecia au fost instalate guverne formate în mare parte din tehnocraţi. Spania mai are câteva zile până când va trece prin aceeaşi experienţă. Irlanda a trăit-o deja. Ce au toţi aceşti tehnocraţi în comun? Înţeleg mecanismele economiei mondiale şi le place să se adreseze pieţelor financiare şi economiştilor. Pot emite soluţii complexe în materie de politici monetare, dar nu au charisma care le permite să electrizeze masele. Nu ştiu să vorbească pentru publicul larg. Dar în vremuri de criză par cea mai bună soluţie.

Băncile din SUA cresc taxele pe furiş

Pentru a-şi acoperi cheltuielile şi, în unele cazuri, pierderile, băncile americane introduc discret noi taxe şi majorează comisioanele. În ultimul an, grupurile bancare americane au fost nevoite să-şi reorganizeze operaţiunile pentru a se alinia celei mai dure reforme a sistemului financiar din istoria Statelor Unite ale Americii.

Criza împinge oraşele americane la deturnare de fonduri

Pentru a-şi acoperi deficitele, autorităţile locale din mai multe oraşe americane, printre care Miami, au realocat ilegal bani cu întrebuinţări clare - modernizarea infrastructurii, investiţii - pentru a plăti salarii sau pentru a achita facturile spitalelor. Atunci când recesiunea a sugrumat veniturile oraşului Miami, oficialii au folosit fără să stea pe gânduri fondurile pentru investiţii pentru a-şi acoperi deficitele. Acum, o anchetă amplă desfăşurată în mai multe state americane - California, Michigan şi Oregon - a scos la iveală mai multe situaţii de deturnare de fonduri.

Comisar european: Belgia, următoarea victimă a crizei din zona euro

Comisarul european Karel de Gucht a spus duminică (13 noiembrie) că ţara sa, Belgia, ar putea fi următoarea pe lista de victime a crizei datoriilor din zona euro, după Italia şi Grecia, dacă nu formează un guvern cât mai curând posibil, conform EuObserver. Belgia are una dintre cele mai mari datorii suverane din UE, aproape în proporţie egală cu PIB-ul său, ocupând al treilea loc după Grecia şi Italia, cele două ţări care au fost nevoite să formeze noi guverne în ultimele săptămâni pentru a câştiga din nou credibilitate în faţa investitorilor. La începutul anului, Belgia a bătut recordul mondial de ţară fără guvern - 249 de zile - iar în momentul de faţă, ţara care găzduieşte instituţiile europene a ajuns la 517 de zile fără cabinet.

UniCredit înregistrează o pierdere-record de 10,6 miliarde de euro

Cea mai mare bancă italiană, UniCredit, a înregistrat o pierdere-record de 10,6 miliarde de euro în cel de-al treilea trimestru din 2011. Ieri, imediat după publicarea rezultatelor financiare, preţul acţiunilor UniCredit a căzut cu până la 9,6% pe burse. Grupul bancar a dezvăluit tot ieri că va încerca să vândă acţiuni în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru a îndeplini noile condiţii de capital din UE. Totodată, grupul bancar a anunţat că va renunţa la unităţile care nu prezintă importanţă strategică, fără a da însă mai multe detalii. Mai mulţi analişti speculează însă că ar fi vorba despre retragerea de pe pieţele est-europene. De asemenea, grupul a renunţat la ideea de a plăti dividende în acest an şi, până în 2015, plănuieşte să concedieze 5.200 de angajaţi.

Trocul imobiliar, ultimul trend pe timp de criză

Lipsa de lichidităţi sau imposibilitatea de a accesa un credit au dus la apariţia unei noi tendinţe pe piaţa imobiliară: trocul de locuinţe. Îngenunchiate de criza economică, agenţiile imobiliare din municipiul Focşani se "agaţă" de orice tip de tranzacţie pentru a nu ajunge în situaţia de a pune lacătul pe uşă. Dacă vânzările de apartamente la preţuri exorbitante sunt de domeniul trecutului, nu acelaşi lucru se poate spune despre schimbul de locuinţe, care este din ce în ce mai practicat în ultima perioadă.

CURENTUL

Vîntu eliberat, cercetările extinse

Toţi cei care au beneficiat de bani obţinuţi din fraudarea Petromservice vor intra în atenţia anchetatorilor, a anunţat procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Concret, a spus ea, cercetările privind fraudarea Petromservice vor fi extinse la toate firmele şi persoanele fizice care au primit bani de la societăţile suspectate că au comis infracţiuni de spălare de bani. Cum firmele implicate în spălarea banilor fraudaţi de Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca & Co sunt deja publice, după ce numele lor au apărut în schemele ilustrative din referatul de arestare al "lotului Vîntu", urmează să vedem care sunt societăţile şi persoanele fizice care au fost alimentate cu fonduri, pe aceste filiere.

Averile ilicite - confiscate şi la nivel de concubini

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, ieri, că susţine amendarea proiectului de lege privitor la confiscarea extinsă a averilor ilicite, proiect iniţiat în vară de către Ministerul Justiţiei, aprobat deja de către Guvern şi transmis Parlamentului. Dacă pînă acum cadrul nostru legal prezuma caracterul licit al oricăror averi, proiectul guvernamental hotărăşte că orice persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de cinci ani, va fi obligată să dovedească faptul că averea pe care o deţine a fost dobândită în mod licit, urmând ca acea parte din avere care nu poate fi justificată prin documente valabile din punct de vedere legal să fie confiscată.

CURIERUL NATIONAL

Bugetul României riscă să fie prea optimist

Victor Safta: Decizia de majorare a ponderii acordate cheltuielilor pentru investiţii la 6,5% este în direcţia corectă. "O variantă mai eficientă ar fi putut fi diminuarea sau plafonarea cheltuielilor cu achiziţiile de bunuri şi servicii". România se află în situaţia de a înfrunta o dublă provocare prin încetinirea principalelor pieţe de export şi, respectiv, riscul unei îngustări a conductei de finanţare venind dinspre băncile din Vest, confruntate cu nevoi acute de capital în ţările de origine. Promisiunea cancelarului german Angela Merkel privind păstrarea expunerii grupurilor financiare pe România are o importantă componentă politică, fără să constituie însă o garanţie fermă. Semnele de întrebare privind atingerea unei rate de creştere economică de 2% în România în 2012 s-au înmulţit în condiţiile revizuirii perspectivelor pentru zona Euro, aşa încât o construcţie a bugetului pe o creştere a veniturilor de 7% şi un avans economic în jurul a 2% poate părea în acest moment prea optimistă, se arată într-un comunicat al X-Trade Brokers, remis Curierului Naţional.

Băncile vor adapta oferta de creditare la noile norme BNR din ianuarie 2012

Până la finalul lunii ianuarie 2012, toate băncile şi IFN-urile mari trebuie să aibă noi norme de creditare, aprobate de BNR. Dacă iniţial au intrat într-o relativă stare de panică, bancherii au răsuflat uşuraţi când au văzut că forma finală a noilor reglementări impuse de banca centrală afectează doar marginal creditele ipotecare. Noul regulament emis de BNR în vederea descurajării creditării în valută a adus o serie întreagă de reacţii adverse. Forma iniţială a fost însă îndulcită, iar bancherii şi-au reevaluat poziţia. În final, se pare că doar creditele de consum în valută vor suferi o ajustare puternică, în special cele garantate cu ipotecă, deoarece perioada de acordare scade la 5 ani.

Agenda PE: Utilizarea fondurilor UE şi priorităţile strategice ale CE

În aceste zile, la Strasbourg îşi desfăşoară lucrările sesiunea lunii noiembrie a forului legislativ al Uniunii Europene, pe a cărei agendă figurează unele dintre cele mai preocupante probleme pentru membrii Uniunii. Pentru prima oară - conform schimbărilor intervenite în Tratatul de la Lisabona - eurodeputaţii dezbat priorităţile strategice, programul de lucru al Comisiei Europene în 2012 - având chiar un cuvânt de spus asupra chestiunilor în dezbatere - înaintea aprobării lor de către Comisie. Modul de folosire a fondurilor europene urmează a fi tema uneia din şedinţele plenare de azi. Baza de discuţie va fi raportul Curţii de Conturi cu privire la modul în care a fost gestionat bugetul UE pe 2010, raport discutat şi aprobat în prealabil în Comisia UE pentru probleme bugetare.

Agenţia chineză de rating Dagong ameninţă la Al-Jazeera cu retrogradarea Statelor Unite

Ratingul Statelor Unite ar putea fi retrogradat din nou, a avertizat şeful agenţiei de rating Dagong, controlată de statul chinez, într-un interviu acordat postului arab de televiziune Al Jazeera, potrivit cotidianului britanic The Guardian, preluat de Mediafax. Eşecul autorităţilor federale din SUA de a rezolva problema deficitului bugetar ar putea cauza o revizuire negativă a calificativului ţării, a spus preşedintele Dagong, Guan Jianzhong. Agenţia chineză a retrogradat SUA în urmă cu 12 luni de la "AA" la "A+", iar în august a coborât din nou calificativul celei mai mari economii a lumii, la "A".

Băncile europene trebuie să continue reducerea expunerii la obligaţiunile italiene

Băncile europene trebuie să continue reducerea expunerii la obligaţiunile italiene şi la alte active afectate de problema datoriilor, pentru a evita să fie atrase în epicentrul crizei, a declarat preşedintele Federaţiei Bancare Europene, Christian Clausen, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. "Băncile fac exact ceea ce trebuie să facă, reduc riscurile, şi se vede clar că acum sunt vândute obligaţiuni italiene", a spus Clausen. Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a depăşit săptămâna trecută 7%, nivel care a determinat Grecia, Irlanda şi Portugalia să ceară sprijin financiar internaţional.

EVENIMENTUL ZILEI

Cu cine îşi mai dă Ponta "testul de maturitate" în PSD

După debarcarea lui Mircea Geoană, preşedintele PSD ar trebui să îşi afirme autoritatea şi în faţa lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, consideră sociologul Vasile Dâncu, strategul grupului de la Cluj. Războiul declanşat de Victor Ponta împotriva lui Mircea Geoană cu scopul de a-şi întări autoritatea în partid i-a făcut pe unii să afirme că acesta este doar începutul. Continuarea ar fi ca Ponta să termine şi cu "greii" Adrian Năstase şi Ion Iliescu şi să arate astfel că a ieşit de sub dominaţia acestora şi este un lider adevărat.

Febra sărbătorilor de iarnă: Românii caută să-şi petreacă Crăciunul la Viena şi Revelionul în ţară

Românii au intrat deja în febra sărbătorilor de iarnă şi tot mai mulţi au început să caute pe internet detalii pentru petrecerea Crăciunului la Viena şi oferte de Revelion, în special pentru România. Astfel, în topul celor mai frecvent căutate cuvinte pe internet în legătură cu Crăciun în ultimele trei luni apar jocurile, ofertele specifice acestei sărbători şi colindele, potrivit statisticiilor Google. Totodată, un top al celor mai rapide creşteri de cuvinte legate de Crăciun arată că tot mai mulţi români sunt interesaţi de ceea ce înseamnă un Crăciun la Viena.

Dinu Patriciu: "Moneda euro este un vis lipsit de consistenţă"

Pentru a îndeplini obiectivul României de a adera la zona euro în anul 2015 trebuie să sacrificăm nivelul de trai, consideră omul de afaceri Dinu Patriciu. Acesta a participat, în această seară, la emisiunea "Sub semnul întrebării", moderată de Robert Turcescu şi difuzată de postul B1 TV. Potrivit omului de afaceri, subiectul aderării României la zona euro în 2015 trebuie discutat la nivel politic, pentru că acesta intră în contradicţie cu scopul de "a creşte prosperitatea cetăţenilor României". "Într-o Europă unde băncile sunt lipsite de oxigen, de unde vor pleca banii întâi? Din zonele periferice. Sunt repercursiuni în timp ce vorbim. Haideţi să fim serioşi, în fiecare zi, clipă secundă pleacă bani din ţara asta. Nu vă sperii, vă spun care este realitatea", a afirmat Patriciu. Acesta spune că "nimeni nu va opri băncile să se autoprotejeze".

JURNALUL NATIONAL

Guvernul îşi va angaja răspunderea pe comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în şedinţa coaliţiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numărului de parlamentari, la 388, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral. "Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi pentru fiecare sector al Capitalei", a afirmat Kelemen, potrivit Mediafax.

Bugetul intră în Parlament la sfârşitul lunii

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că speră proiectul bugetului de stat pe 2012 să fie trimis la Parlament până la sfârşitul lunii noiembrie. Acesta a mai precizat că deşi proiectul este aproape finalizat, mai sunt de făcut câteva ajustări. "Suntem aproape de final, mai avem câteva ajustări, mai sunt unele discuţii cu ministerele, să vedem miercuri dacă se va lua o decizie, dacă nu în şedinţa următoare de Guvern. Sperăm ca la sfârşitul lunii să-l avem în Parlament", a precizat Ialomiţianu.

NATIONAL

Fabrica de IT-sti interlopi de la Externe

Cu greu, autoritatile britanice au reusit, in urma cu ceva vreme, sa descurce incurcatele ite prin care sute de persoane erau transformate peste noapte in rromi. Cei care faceau minunea, in acte doar, bineinteles, obtineau astfel fonduri uriase pentru integrarea proaspetilor tigani. Totul cu complicitatea unor functionari englezi corupti si a reprezentantilor unor societati pentru apararea drepturilor rromilor. Povestea pare sa se repete acum in Franta, dar dupa un cu totul alt scenariu, care ar putea dinamita si mai mult relatiile diplomatice oricum tensionate dintre Bucuresti si Paris.

Fratii" lui Isarescu au preluat Europa

Intrunirea "trilateralilor europeni" se desfasoara la Haga, Olanda, unde membrii sarbatoresc "preluarea" Europei, prin premierii Italiei si Greciei. La reuniunea granzilor participa, din partea Romaniei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, membru al comitetului executiv al Comisiei, cu alte cuvinte, avem si noi un loc la masa. Pe langa Isarescu, mai participa Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI si Rasvan Radu, care conduce UniCredit Tiriac Bank, ultimul devenind membru al organizatiei in toamna acestui an. Papademos este fostul vicepresedinte al Bancii Centrale Europene si membru al Comisiei Trilaterale. Mario Monti este chiar presedintele sucursalei europene a Trilateralei si membru al organizatiei Bilderberg. Criza datoriilor suverane pare a fi rezolvata, dar in favoarea bancherilor care au generat-o.

Nastase: Dancu e un tradator

In plin conflict Ponta-Geoana, in PSD s-a mai deschis un nou front de lupta. Principalii combatanti, in acest razboi care se duce momentan in culise, sunt Adrian Nastase si Vasile Dancu. Vasile Dancu ii propune lui Victor Ponta reinceperea "jihadului" in PSD. Acuzatia ii apartine lui Adrian Nastase, lezat de faptul ca a fost pus de Dancu si pesedistii clujeni, alaturi de Ion Iliescu, pe lista de disponibilizari a partidului. "Am inteles ca unii isi doresc un PSD mic si < < reformat > >. < < Small is beautiful > >. Doamna Pippidi (Alina Mungiu Pippidi - n.r) ne spunea acelasi lucru. Mi se pare insa ciudat ca pentru unii - Vasile Dancu face parte dintre ei - obiectivul prioritar, de ani de zile, pare a fi sa fie dat jos de pe peretii PSD Ion Iliescu", a declarat Nastase, mentionand ca Dancu este adeptul instaurarii in PSD a unei revolutii permanente, dupa modelul trotkist.

UniCredit Bank trage oblonul in Romania?

UniCredit Bank, actionarul majoritar al UniCredit Tiriac Bank, vrea sa vanda active de peste sapte miliarde de euro si sa renunte la unele operatiuni din Europa de Est. Considerata cea mai mare banca din Italia dupa active, UniCredit SpA a luat ieri in discutie un plan de reorganizare. Potrivit Financial Times, banca ar urma sa se concentreze pe dezvoltarea sucursalelor din Italia si a subsidiarelor din Germania si Polonia. Un alt subiect luat in discutie de UniCredit ar fi fost, conform unor surse citate de Financial Times, renuntarea la unele operatiuni finaciare in tarile din estul Europei, unde aceasta banca are subsidiare, printre care si Romania.

PUTEREA

Cinci acţionari BVB cer schimbarea CA

Cinci acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care deţin împreună circa 10% din acţiunile BVB, au cerut convocarea Adunării Generale în vederea schimbării Consiliului de Administraţie (CA). Potrivit money.ro, surse din interiorul bursei au declarat căcei cinci acţionari sunt UniCredit CAIB, BCR, Erste, ING şi Intercapital Invest. Pricipalul motiv este că structura acţionariatului BVB s-a schimbat mult în ultimii doi ani, iar noii acţionari îşi doresc propriii reprezentanţi în CA al bursei.

Serviciile secrete israeliene legate de explozia din Iran

Generalul de divizie Hassan Moghadam, fondatorul unităţii de artilerie şi al forţelor balistice ale Gardienilor Revoluţiei (trupele de elită ale regimului iranian), a murit în explozia produsă sâmbătă la un depozit de muniţie. Presa israeliană susţine că Mossadul (serviciul secret israelian) a fost în spatele "exploziei uriaşe" la baza Ganeh. În timp ce oficialii iranieni insistă că explozia a fost accidentală, informaţiile din zona oficialilor occidentali şi israelieni conturează ipoteza unei operaţiuni israeliene sub acoperire. Explozia, aparent accidentală, a provocat moartea a 17 persoane şi rănirea altor 17.

Comisia Trilaterală la şefia guvernelor Greciei şi Italiei

Sunt membri ai Comisiei Trilaterale, numită informal şi "guvernul din umbră al lumii",sunt tehnocraţi şi sunt şcoliţi în SUA. Este vorba de noii şefi ai guvernelor Greciei şi Italiei, Lucas Papademos şi Mario Monti. Numirea celor doi încalcă o regulă a Trilateralei. Regula spune că nici un membru oficial al comisiei nu poate deţine funcţii publice, dar lista grupului cuprinde zeci de foşti sau viitori oficiali. Comisia Trilaterală este o organizaţie elitistă exclusivistă şi influentă fondată în 1973 de omul de afaceri american David Rockefeller. Mulţi dintre membrii importanţi ai Trilateralei sunt şi membri ai Grupului Bilderberg.

Ofensivă neonazistă în Germania

Guvernul german a recunoscut că serviciile de securitate se confruntă cu dificultăţi majore în gestionarea violenţelor provocate de extremiştii neonazişti, scrie "The Telegraph". Procurorii au descoperit arme aparţinând unor simpatizanţi declaraţi ai mişcării neonaziste cu care au fost ucişi nouă oameni de afaceri de origine turcă, precum şi o membră a forţelor de ordine, în ultimii ani. Cancelarul Angela Merkel a recunoscut că Germania se confruntă cu o nouă formă de terorism, promiţând că autorităţile vor face tot posibilul pentru a-i găsi pe vinovaţi.

ROMANIA LIBERA

Reţeta lui Truică: 2 milioane de euro din vânzarea bunurilor statului

O parte din averea spectaculoasă a omului de afaceri Remus Truică se bazează pe tranzacţii imobiliare incredibile, făcute cu bunurile statului, prin complicitatea unor instituţii precum Guvernul României sau Consiliul Local Snagov. România liberă prezintă astăzi una dintre aceste afaceri care i-au adus lui Truică, fără nici un efort, aproape 2 milioane de euro în cinci luni. Pasul 1 - Hotărârea de Guvern dată de Năstase. În august 2002, Guvernul României a aprobat o hotărâre (HG 930) referitoare la atestarea domeniului public al judeţului Ilfov. Pe lângă multe clădiri, terenuri, lacuri şi alte proprietăţi, într-o anexă a acestui act normativ a fost trecută şi o suprafaţă de 473 de hectare, amplasată în comuna Snagov.

Va suporta România povara creditelor?

Costul datoriei publice este principalul risc din bugetul pe anul viitor. Statul va cheltui anul viitor 10,2 miliarde de lei în contul dobânzilor pentru datoria publică, sumă cu doar 7,5% mai mare decât cea de anul acesta, potrivit proiectului de buget pe 2012. Avansul este mai mic chiar decât creşterea totală a datoriei publice, ceea ce înseamnă că România are nevoie să se împrumute la dobânzi mai mici decât acum. Pariul este destul de riscant şi a fost până acum pierdut de ţări ca Grecia, Portugalia, Irlanda şi în curând poate chiar şi de Italia.

Franţa tremură de "febra italiană"

În Italia, premierul desemnat, Mario Monti, a început discuţii pentru formarea unui guvern tehnocrat, în Franţa s-au accentuat temerile că ţara ar putea fi viitoarea victimă a crizei datoriei. După ce Italia a înlocuit Grecia şi a devenit centrul anxietăţii în criza datoriei, investitorii s-au focalizat asupra Franţei, care se teme că va deveni următoarea victimă a crizei pentru că pieţele şi Bruxellesul nu par convinşi de noul plan de austeritate al guvernului pentru a contracara degradarea situaţiei economice. După Grecia şi Italia, urmează Franţa?, se întreba retoric presa internaţională constatând că rata dobânzii la creditele de stat pe zece ani ale Franţei, 3,4%, este de acum de aproape două ori mai mare decât cea acordată creditelor Germaniei, chiar dacă este încă de două ori inferioară celei percepute Italiei.

ZIARUL FINANCIAR

Grecia, învinsă nu doar de criză, ci şi de corupţie. România nu poate aştepta prăbuşirea pentru a se decide să facă ceva în această privinţă

Cu venituri în 2010 de 39,1% din PIB, dar cu cheltuieli de 49,5% din PIB, Grecia a fost îngenuncheată. O ţară în care a nu plăti impozite este un fapt banal, iar a lua mită face parte din cotidian nu putea decât să-şi adauge acest blestem peste cel provocat de criză. De ce par aceste lucruri atât de comune şi dacă ar fi să învăţăm ceva din tragedia grecilor, care ar fi lecţia pentru România? România nu este în poziţia de a arăta Grecia cu degetul. De ani de zile rapoartele Comisiei Europene şi reproşurile cancelariilor occidentale la adresa României acuză un sistem grav lovit de corupţie. Funcţionari care iau mită, primari din categoria "premium" pe a căror verticalitate ai fi mizat o avere se dovedesc a fi corupţi.

Unde se duc banii Europei: în Grecia persoane cu 15 milioane de euro în conturi primesc ajutoare de şomaj

Persoane cu depozite bancare în valoare de până la 15 milioane de euro au cerut ajutoare de şomaj de la agenţia de ocupare a forţei de muncă OAED din Grecia, conform datelor colectate de ministerul de finanţe de la Atena, scrie cotidianul elen Kathimerini. În acelaşi timp, o inspecţie la IKA, cel mai mare fond de securitate socială, a descoperit că 7% dintre ajutoare sunt cerute de persoane care nu se califică pentru a primi susţinere de la stat sau au depus acte false.

Emoţii pentru T3. Statistica va anunţa astăzi cea mai mare creştere economică din ultimii trei ani

Statistica anunţă astăzi estimările "semnal" privind creşterea economică din T3. Majoritatea estimărilor analiştilor indică o creştere a PIB de circa 3%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2010, principalul contributor fiind agricultura. Economia României va accelera în trimestrul al treilea, cu un ritm cuprins în intervalul 2,6- 3%, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, ceea ce ar marca cea mai rapidă creştere din ultimii aproape trei ani, evoluţia fiind susţinută de producţia agricolă bună, dar şi de creşterea industriei şi revenirea construcţiilor în teritoriul pozitiv, potrivit analiştilor.

Buffett a dat 10,7 mld. $ pe 5,5% din IBM

Compania Berkshire Hathaway, deţinută de Warren Buffett, a investit începând din martie 10,7 miliarde de dolari în acţiuni IBM, acumulând o participaţie de 5,5%, aceasta fiind cea mai mare investiţie făcută vreodată de miliardarul american în sectorul tehnologic, transmite Reuters. Buffett a declarat luni, într-un interviu acordat CNBC, că a cumpărat din martie circa 64 de milioane de acţiuni IBM, pentru care a plătit 10,7 miliarde de dolari.

Băsescu: Noile Guverne din Grecia şi Italia reprezintă soluţia disperării

"Nu cred în intrarea în insolvenţă a Italiei. Italia are o economie performantă, puternică, dar a picat pe o conjunctură nefericită. Criza încrederii riscă să continue, dar este şi o neîncredere regizată. Investitorii şi băncile au prins Guvernele la colţ şi le execută. Aceste riscuri există şi pentru România, de aceea ne luăm măsuri de siguranţă. Nouă ne-ar fi fost mult mai greu să ne finanţăm datoriile şi deficitul dacă nu aveam acordul cu FMI. Noile guverne din Grecia şi Italia au misiunea de a scoate ţările din criză. Este soluţia disperării, în care partidele nu mai au curaj sau nu mai pot să scoată ţara din criză."

Noul premier elen: miza este rămânerea Greciei în zona euro

Principala sarcină a noului Guvern grec este aplicarea deciziilor luate cu ocazia summitului UE din 27 octombrie, dat fiind că în joc este apartenenţa Greciei la zona euro, a declarat noul premier elen, Lucas Papademos, în Parlament, informează AFP. Papademos, aflat la conducerea unui Guvern din care fac parte socialişti, politicieni de dreapta şi de extremă-dreapta, a declarat că deficitul public al Greciei va fi redus la nivelul de circa 9% din PIB în 2011, după ce a fost de 10,6% în 2010 şi de 15,7% în 2009.

Miliardarul american care stă în spatele Roşia Montană controlează şi afacerea Delphi, care are patru fabrici de componente auto în România

Miliardarul american John Paulson, care controlează fondul Paulson&Co şi se află pe locul 39 în topul Forbes, cu o avere estimată la 16 mld. euro, se află nu doar în spatele proiectului minier de la Roşia Montană, ci şi la Delphi, producătorul american de componente care la începutul acestei luni a deschis o a patra fabrică în România. Paulson a devenit faimos după ce în 2007 a câştigat 15 mld. dolari pariind împotriva împrumuturilor ipotecare subprime. Paulson&Co, un fondul de hedging din New York, intenţionează să vândă acţiuni în cadrul Delphi Automotive în valoare de 580 mil. dolari (426 mil. euro) în cadrul unei oferte publice iniţiale, scrie The Wall Street Journal.

China construieşte structuri gigantice, de neînteles, în mijlocul deşertului. Nimeni nu ştie de ce

Pe Google Maps au aparut noi imagini satelitare din China, in care apar niste structuri de dimensiuni titanice, nedefinite, in mijlocul unei zone aride si nelocuite. Prima dintre ele este ca o retea din benzi metalice uriase (sau cel putin asta pare a fi). Toata lumea se intreaba daca nu cumva este vorba despre un experiment militar. Alte opinii indica faptul ca nisipul ar fi fost curatat de masinarii si astfel s-ar vedea aceste santuri enorme, scrie ProTV. Pe harta, acestea sunt localizate in zonele Dunhuang, Jiuquan si Gansu, la nord de raul Shule, care traverseaza platoul tibetan, pana la vest, in desertul Kumtag. "Schema" respectiva acopera o suprafata de peste un kilometru lungime si 900 de metri latime. Liniile sunt executate perfect si parca au fost desenate ca sa poata fi vazute din spatiu.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb