REVISTA PRESEI 15.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 15 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 15.12.2017

ADEVARUL

La căpătâiul Regelui. Câteva secunde, ca să ajungă toată lumea

Mii de oameni au stat la coadă, miercuri seara şi joi, pentru câteva secunde de reculegere la sicriul Regelui Mihai, depus la Palatul Regal. Cei care vor să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai o pot face şi vineri între orele 8.00 şi 22.00. Porţile Palatului Regal nu se vor închide în noaptea de joi spre vineri, pentru ca toţi cei care doresc să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai să o poată face. Anunţul a fost făcut de Biroul de presă al Casei Regale. Joi seară, jandarmii au anunţat că aproximativ 10.000 de oameni au trecut pe la căpătâiul regelui. În ciuda temperaturilor scăzute de afară, ei miile de oameni au aşteptat răbdători la coadă.

Familiile Regale care participă la Funeraliile Naţionale ale Regelui Mihai I

La funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. De asemenea, vor lua parte la funeraliile regelui Mihai reprezentanţi ai familiilor imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne, a anunţat, joi, Casa Regală. Astfel, vor ajunge în România Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulagriei, Principele Lorenz al Belgiei sau Principesa Muna a Iordaniei.

Bloomberg: Judecătorii şi procurorii, în bătaia puştii în Europa de Est

În Europa de Est, judecătorii şi procurorii sunt în bătaia puştii , în timp ce liderii populişti încearcă să-şi impună controlul asupra sistemului judiciar, provocând îngrijorarea UE. Polonia şi Ungaria conduc o rebeliune est-europeană împotriva modelului UE de democraţie liberală. Cel care a deschis calea este Viktor Orban. Revenind la putere în 2010, el a luat dreptul Curţii Constituţionale de a se pronunţa în cazurile care afectează bugetul. Apoi a impus, retroactiv, cea mai mare preluare bancară din Europa, smulgând miliarde de euro din fondurile private de pensii pentru a-şi alimenta bugetul. În Polonia, după ce a câştigat alegerile din 2015, partidul lui Kaczynski şi-a instalat oamenii în Curtea Constituţională şi acum tocmai a scos numirile în sistemul judiciar din sarcina organizaţiilor de magistraţi, pe care le-a numit "o clică autosuficientă" .

Cea mai săracă regiune din România, doar 2,4% pentru transporturi în proiectul de buget pe 2018

Proiectul de buget publicat de Camera Deputaţilor arată lipsa de susţinere pentru cea mai săracă regiune de dezvoltare a ţării. Listele cu investiţii la cele mai importante ministere arată că judeţele din Regiunea de Nord-Est fie nu sunt nominalizate, fie primesc sume de tot râsul. La Ministerul Transportului, ordonatorul de credite cu cel mai amplu buget, investiţiile programate pentru 2018 în judeţele Moldovei sunt practic inexistente. În acest moment, Moldova primeşte din bugetul de investiţii doar 2,3%. Investiţiile din bugetul Ministerului Transporturilor repartizate pe cap de locuitor din Regiunea de Nord-Est sunt doar de 42 de euro, în timp ce la nivelul Regiunii Sud-Muntenia sunt de 14 ori mai mari, ajungând la 605 euro.

Pe mîna cui suntem? - Andrei Pleşu

Am ajuns într-o situaţie în care e pretenţios, utopic, deplasat să mai vorbim de partide politice, ideologii, convingeri, strategii electorale, instituţii, legi, democraţie, Europa etc. Lucrurile au coborît la un nivel amuţitor: te cruceşti, rămîi tablou, nu mai vrei nimic. Nici hazul de necaz nu-ţi mai iese. Nu-ţi rămîne decît să silabiseşti, printre ohtături, cuvinte goale, de neînţeles pentru cei care ne conduc, ne "reprezintă", ne iau banii, minţile şi speranţa. Cuvinte "vechi": decenţă, rezonabilitate, bună-cuviinţă, bună creştere, bun gust, bună purtare, vorbire îngrijită, comportament civilizat, onoare, stil. De inteligenţă şi profesionalism nici nu mai îndrăznesc să pomenesc.

Putin a vorbit despre sistemul de apărare antirachetă Aegis, instalat de SUA în România

Liderul de la Kremlin a susţinut joi mega-conferinţa de presă anuală, în cadrul căreia a declarat că sistemul Aegis din România poate fi uşor adaptat pentru lansarea de rachete cu rază medie de acţiune. ."Americanii au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite uşor cu rachete de rază medie de acţiune. Dacă vor continua în aceeaşi manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gând să reacţionăm la fel, ne vom abţine", a declarat Vladimir Putin, ieri, în timpul tradiţionalei megaconferinţă de presă de la sfârşitul anului.

Modificările Codurilor Penale. Kovesi: Dacă un astfel de text intră în vigoare, DNA-ul se închide

Procuroarea DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan a explicat în două postări pe Facebook cum îi este afectată munca de anchetă în cazul noilor schimbări anunţate din Codul penal şi Codul de procedură penală. Lăncrănjan instrumentează în acest moment ancheta în cazul Liviu Dragnea -Tel Drum. În acelaşi timp, DNA, DIICOT şi Parchetul General au arătat în comunicate de presă şi alte probleme pe care consideră că le vor întâmpina procurorii. Parchetul General susţine că amendamentele depuse pentru modificarea Codurilor penale vor avea "consecinţe negative asupra procesului penal" şi vor modifica arhitectura acestuia, în sensul îngreunării actului de urmărire penală. În plus, procurorii susţin că "se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal".

PSD impune ritm accelerat pentru adoptarea legilor Justiţiei în Senat

Biroul Permanent al Senatului a aprobat joi o procedură de urgenţă accelerată pentru dezbaterea legilor Justiţiei în forul decizional: parlamentarii vor avea termen de depunere a eventualelor amendamente până luni dimineaţă la ora 9:00 la legea privind organizarea judiciară şi cea privind funcţionarea CSM, iar comisia specială trebuie să elaboreze raportul în maximum 24 de ore, până marţi dimineaţa la ora 9:00. Preşedintele Senatului a anunţat şi că intenţionează să introducă pe ordinea de zi a plenului de luni legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. Întrebat dacă este normal ca legea privind statutul magistraţilor să intre luni dimineaţa în comisie, iar luni după-amiaza în plen, Tăriceanu a spus că el nu se ocupă cu programul comisiei speciale.

BANCHERUL

Băncile româneşti au marje de dobândă pentru creditarea firmelor duble faţă de cele din Cehia, Slovacia si Ungaria

Marjele de dobândă practicate de băncile româneşti pentru finanţările acordate companiilor sunt duble comparativ cu cele ale băncilor din Cehia, Slovacia si Ungaria, arată statisticile Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce împiedică creşterea creditării afacerilor, văzută de Banca Naţională a României (BNR) ca soluţie pentru menţinerea unui ritm ridicat al PIB-ului, după epuizarea măsurilor fiscale de stimulare a consumului. Conform statisticilor BCE, marja medie de dobândă din ultimii trei ani practicată de băncile româneşti pentru creditarea companiilor este de peste 3%, a treia ca mărime din Europa, după Grecia, cu aproape 4% si Bulgaria, cu peste 4%. Marja de dobândă a sectorului bancar din Polonia este sub 2%, iar in cazul băncilor din Cehia, Slovacia si Ungaria scade la 1,5%. Marja de dobândă reprezintă diferenţa dintre dobânda aplicată de bănci pentru credite si cea plătită pentru depozite.

COTIDIANUL

Porţile monarhiei rămîn deschise - Cornel Nistorescu

Valul de emoţie stîrnit de ceremoniile dedicate aducerii acasă şi înhumării Regelui Mihai a deschis un cîmp uriaş de semnificaţii. Poate a deschis şi drumuri noi pentru ţară. România pesedistă, reprezentată de un clan de impostori, s-a arătat a fi în fapt o ţară locuită de multă lume cu capul pe umeri, cu respect pentru istoria României, cu sufletul cernit pentru pierderea unui rege cu putere de simbol. Ce ar trebui să ne pună pe gînduri? Cu fiecare moment al ceremoniilor, românii s-au arătat cuviincioşi, mult mai respectuoşi faţă de monarhie, unii chiar apăsaţi de un sentiment al vinovăţiei generat de mitocăniile comise în perioada lui "noi muncim, nu gîndim". Interesul şi valul de simpatie stîrnite de apariţiile lui Nicolae, în ciuda unor hotărîri anunţate în numele Regelui Mihai, ne arată că mulţi dintre români rămîn cu sufletul şi cu mintea alături de monarhie.

100 milioane euro, tocate pe paranghelii

Execuţia bugetară a Primăriei Capitalei pe primele zece luni ale anului 2017 arată descurajant pentru bucureşteni. Primarul general, Gabriela Firea, demonstrează că priorităţile sale în administrarea oraşului sunt parangheliile. Datele sunt preluate de la Ministerul Finanţelor. 100 milioane euro au fost tocate pe spectacole şi concerte. Cu siguranţă, cheltuielile totale pe acest an vor fi şi mai mari, deoarece suma menţionată nu conţine cheltuielile care se fac pentru Revelionul 2017-2018. Dacă adunăm capitolul "Alte servicii în domeniile culturii, recreerii şi religiei" cu cel "Alte servicii culturale", se ajunge la fabuloasa sumă de 118.413.566 euro. În antiteză, suma cheltuită pe educaţie este de aproape 19 milioane euro.

Soluţia Olguţei după ce i-a încurcat pe angajatori

Anunţul a fost făcut miercuri de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern. "Ca urmare a consultărilor avute cu mediul de afaceri, în contextul întoarcerii sarcinii fiscale de la angajator la angajat, vă propunem astăzi un proiect de Hotărâre de Guvern prin care termenul de transmitere a actelor adiţionale la contractele de muncă, în REVISAL, să fie prelungit, în mod excepţional, până la dată de 31 martie 2018. Decizia este menită să vină în sprijinul angajatorilor, astfel încât aceştia să aibă suficient timp la dispoziţie pentru a transmite noile documente, în condiţiile în care în REVISAL sunt înregistrate, în prezent, 6,3 milioane de contracte, aferente unui număr de 5,5 milioane de angajaţi, unii dintre ei având mai mult de un contract de muncă", a spus Vasilescu.

CURENTUL

Metroul nu are pază cu efective complete pentru că s-a dejucat trucarea licitaţiei

Paznicii patrulând pe peroane puteau s-o sperie pe ucigaşă sau chiar s-o salveze pe victimă. În urma tragicului eveniment de la metrou, oamenii s-au întrebat pe bună dreptate unde erau paznicii de la metrou şi ce ce sunt atât de puţini agenţi de pază? Explicaţia e una simplă: fosta conducere demisă heirupist de bogătanul pus ministru al Transporturilor de Dragnea, Felix Stroe, a încercat să facă o licitaţie de 40 milioane de EURO pentru servicii de pază, pe care "s-o câştige Senzor Guard Security SRL, o firmă desprinsă din Scorseze care are de 10 ani "abonament" la Ion Rădoi (fost parlamentar PSD timp de opt ani), liderul de sindicat de la Metrorex". Licitaţia a fost contestată, iar fostul director general nereuşind să găsească soluţia pentru ca firma preferată, Senzor Guard, să câştige licitaţia, decide să nu mai facă nimic.

PSD-ALDE dezincriminează infracţiunea de mărturie mincinoasă pentru care este judecat Tăriceanu

PSD-ALDE au depus un amendament la articolul 273 din Codul penal prin care "(4) Nu constituie infractiune refuzul de a face declaratii prin care persoana se auto-incrimineaza, refuzul de a declara in sensul solicitat de organele judiciare, modificarea declaratiei care a fost data prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului si nici simpla divergenta de marturii in cadrul unui proces, daca nu exista probe directe din care sa rezulte caracterul mincinos si de rea-credinta, al acestora". În iulie 2016, Călin Popescu Tăriceanu era trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă.

CURIERUL NATIONAL

Hotărâre de Guvern: se înfiinţează Societatea Casa de Comerţ

Se propune înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni, deţinută de către stat, având ca scop integrarea şi sindicalizarea ofertelor de afaceri, agregarea de capacităţi ale acestora, în vederea ofertării unor afaceri şi obiective complexe, precum şi prospectarea pieţelor şi promovarea produselor şi serviciilor. Misiunea societăţii va fi de a asigura promovarea bunurilor, serviciilor şi afacerilor din sectoare economice diverse, acţionând ca un intermediar între oferta internă şi cererea externă, sau între oferta externă şi cererea internă, având ca ţintă satisfacerea cererilor de ofertă.

Apelul de zi pe fonduri europene

Când nu se cheltuie banii europeni alocaţi, decidentul european şi statele membre înţeleg că România nu are nevoie de ei. Ritmul lent şi foarte lent este periculos în gestionarea fondurilor nerambursabile de către autorităţile naţionale, alături de impunerea unei birocraţii nejustificate, care impiedică simplificarea procedurilor de implementare a programelor de finanţare şi creşterea absorbţiei. Situaţia este cu atât mai critică cu cât persistă riscul suspendării fondurilor europene în cazul neonorării obligaţiilor ex-ante.

Industria, cel mai mare angajator în 2016

Comparativ cu anul 2015, numărul total de întreprinderi a crescut cu 2,5%. La sfârşitul anului 2016, sectorul industrie însuma 53.741 întreprinderi, respectiv 10,7% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă), anunţă cel mai recent comunicat de presă publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului "Servicii de piaţă", respectiv 45,4%. În anul 2016, numărul mediu de salariaţi a crescut cu 1,7% faţă de anul 2015. Întreprinderile din industrie şi servicii de piaţă au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (34,8%).

Brexit: Theresa May a pierdut un vot crucial în Parlament privind soarta următoarelor negocieri cu Bruxelles-ul

Deputaţii britanici au adoptat miercuri seară un important amendament la "Repeal Bill"(un proiect de lege care fixează condiţiile în care vor fi păstrate sau abrogate, după Brexit, cele 12.000 texte de origine comunitară aplicate până acum şi în Marea Britanie). Amendamentul respectiv va permite Parlamentului să exprime un veto la acordul Brexit, obligând Guvernul să-l renegocieze. Parlamentul britanic preia astfel controlul asupra viitorului acord Brexit. Înlăturat de la vreo decizie pe acest subiect prin referendumul din iunie 2016 şi exclus de la discuţiile purtate de guvern cu Bruxelles-ul, Parlamentul britanic intervine în forţă, prin vot majoritar.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum vrea George Soros să devină Dumnezeu pe pământ

O carte importantă este disponibilă la chioşcurile de presă începând de săptămâna viitoare: "George Soros - Puterea din umbră" - Editura Contra Mundum. Scrisă de doi celebri politologi americani, David Horowitz şi Richard Poe, ea dezvăluie cum, sub masca unui mesianism global, Soros urmăreşte să cucerească lumea printr-o vastă "falangă" de ONG-uri de cea mai pură esenţă marxistă. În acest scop, el reînvie conceptul "Revoluţiei Permanente".

Parchetul General: Modificarea Codurilor penale va avea ca efect încetinirea sau blocarea anchetelor

Parchetul General susţine că recentele modificări aduse Codurilor penale în cadrul Comisiei speciale parlamentare vor avea ca efect încetinirea sau blocarea în anumite situaţii a anchetelor, iar amendamentele propuse se abat "grav" de la sensul Directivei UE. Parchetul General spune că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (aflarea adevărului şi caracterul echitabil al procesului penal), precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive).

Anchetă internă în poliţie după CRIMA DE LA METROU

Anchetă internă în desfăşurare. Şeful Poliţei Capitalei susţine că apelul de la 112 al tatălui primei victime a Magdalenei Şerban nu ar fi ajuns la autorităţile competente. Crima de la metrou a ajuns prea târziu la urechile organelor legii. În urma episodului tragic în urma căruia o tânără de 25 de ani şi-a pierdut viaţa, şeful Poliţiei Capitalei a declarat că apelul de la 112 nu a ajuns la autorităţile competente. Şeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş Orlando a declarat că nu au fost informaţi cu privire la apelul la 112 al tatălui primei victime a Magdalenei Şerban din staţia de metrou Costin Georgian. "Nu am avut certitudinea că a fost o tentativă de omor", a spus şeful Poliţiei Capitalei, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută joi.

Buget 2018. Iohannis ŢINE coaliţia în SUSPANS

Referitor la bugetul pentru 2018, preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, de la Buxelles, că proiectul de lege este în analiza Administraţiei prezidenţiale şi se va exprima asupra subiectului atunci când va fi aprobat de Parlament. Întrebat de presă dacă bugetul pentru anul viitor corespunde cu aşteptările sale şi ce intenţii are cu privire la promulgarea proiectului, şeful statutului a răspuns: "Bugetul, în forma de proiect, că altceva nu avem, se află la noi în analiză şi în acest moment nu m-aş exprima asupra acestei chestiuni, dar în momentul în care vom avea un buget aprobat în Parlament, mă voi referi la această chestiune." Pe 24 noiembrie, Klaus Iohannis spunea că se aşteaptă ca bugetul pentru anul viitor să fie unul echilibrat, sustenabil şi care să respecte alocarea celor 2% pentru Apărare.

Putin, ACUZAT OFICIAL pentru TRAGEDIA de la Smolensk

Un nou punct de tensiune maximă a apărut pe harta Europei, între Rusia şi Polonia. Ministrul polonez al Apărării a avut un mesaj dur şi acuzator la adresa lui Vladimir Putin. Ministrul polonez al Apărării susţine că tragedia aeriană din 2011, din Rusia, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei, a fost precedat de două explozii la bord şi face apel către preşedintele Vladimir Putin "să-şi asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat," transmite AP. Declaraţia oficialului de la Varşovia vine după ce liderul de la Kremlin a respins scenariul privind exploziile de la bord şi a îndemnat Polonia să renunţe la ancheta care încearcă să descopere un potenţial rol al Rusiei în tragedia în care preşedintele Lech Kaczynski şi alţi 95 de oameni au murit, la Smolensk.

JURNALUL NATIONAL

Ziua smintelii la Parlament: şedinţe ţinute pe ascuns şi cor de fluierături în plen

Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, iar după ce a trecut de votul Camerei, la aproximativ o oră a fost publicat în Monitorul Oficial. Scandalul pe Regulamentul Camerei a început miercuri dimineaţă când Eugen Nicolicea s-a dus în biroul său din Parlament împreună cu reprezentanţi ai minorităţilor şi UDMR pentru a modifica Regulamentul cu uşile închise, însă cei din opoziţie au intrat peste ei în birou. Amendamentul care a provocat scandal îi aparţine lui Eugen Nicolicea, limitează dreptul Opoziţiei de a-şi susţine amendamentele respinse de comisii în plen.

Încă o bancă dispare din România. S-a vândut pe 1 euro

Intesa Sanpaolo a finalizat formalităţile privind transferul anumitor active şi pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv reţeaua de 19 unităţi, către nou-înfiinţata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti la preţul simbolic de 1 euro, informează, miercuri, banca. Potrivit unui comunicat al băncii, ca urmare a acestui transfer, Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti are acum în portofoliu credite şi toate depozitele constituite la Veneto Banca în România. De asemenea, angajaţii Veneto Banca au fost transferaţi către Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala Bucureşti.

NATIONAL

SUA ne da la UE!

Crezându-se la adăpost "sub scutul" american, după ce am început deja să facem primele plăţi din cele câteva miliarde bune de dolari cheltuite pentru achiziţionarea de avioane si rachete, responsabilii români s-au plâns la Washington ca acum Bruxelles-ul ne "înghesuie" să parafam înţelegeri pentru a lua armament si de la companiile europene. Răspunsul venit de la Administraţia Trump a fost unul "şmecheresc", gen "rămâne aşa cum am stabilit". Adică, daca luam avioane si rachete de la americani, atunci de ce nu am lua si corvete si blindate de la europeni, chipurile să mulţumim astfel si "capra si varza"...

Tudose contraatacă prin Nica

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Marius Nica, îi face o surpriză neplăcută lui Liviu Dragnea: a anunţat că instituţia condusă de el s-a constituit parte în dosarul "Tel Drum". La nivel oficial, Marius Nica a susţinut că nu e vorba despre "persoane" (despre persoana lui Dragnea mai exact), ci despre obligaţia unui stat membru UE de a trece la recuperarea unor sume fraudate - aceasta fiind acuzaţia adusă de OLAF în dosarul TelDrum. Afacere în care prejudiciul estimat de DNA este, în cazul lui Liviu Dragnea, de peste 127 de milioane de lei, sumă pentru care DNA a şi pus sechestru pe averea liderului PSD. La nivel neoficial, poziţia adoptată de Marius Nica în dosarul TelDrum este tradusă (mai ales de pesedişti) ca un nou atac dat lui Dragnea de către premierul Mihai Tudose.

Fostul ministru Berca, condamnat la închisoare. Decizia, definitivă

Berca a aflat, joi, ca Înalta Curte a dispus condamnarea sa la doi ani de închisoare, pentru trafic de influenţă. Este vorba despre o decizie definitiva. In prima faza, fostul parlamentar primise o pedeapsa mai mare, si anume trei ani de închisoare, însă a contestat sentinţa pronunţată in primăvara anului trecut de către magistraţii Curţii de Apel Bacău. In acelaşi dosar a fost judecat si fostul deputat Mihai Banu. Acesta din urma a fost condamnat, definitiv, la trei ani de închisoare.

PUTEREA

S-a aflat ADEVĂRUL: Cine s-a OPUS revenirii în ţară a Regelui Mihai

Miercuri, la Jurnalul de seară, jurnalistul Digi24 Cosmin Prelipceanu a relatat că Răzvan Theodorescu, care era preşedintele Televiziunii, şi-a amintit că l-a sunat pe Ion Iliescu şi că i-a spus: "Lasă-l pe Rege să se ducă la Curtea de Argeş!", iar Ion Iliescu l-a asigurat că nu are nimic împotrivă, dar trebuie convins "Petre", adică premierul de atunci, Petre Roman. Imediat, Răzvan Theodorescu a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Petre Roman, iar acesta i-a explicat că va fi haos, va fi "vărsare de sânge", va fi "o lovitură de stat". Astăzi, fostul premier Petre Roman s-a disculpat de aceste acuzaţii şi a declarat, pentru Digi24, că nu se temea de revenirea în ţară, în 1990, a regelui Mihai, ba, mai mult, l-ar fi primit cu braţele deschise, însă a intrat în ţară sub alt nume.

Plouă cu noi PROMISIUNI! Câţi kilometri de autostradă vom avea în 2018

Ministrul Transporturilor transmite că în 2018 "estimăm şi suntem pregătiţi să recepţionăm minimum 156,79 kilometri de autostrăzi" şi se va finaliza autostrada Bucureşti-Ploieşti. "Suntem pregătiţi să recepţionăm, în 2018, minimum 156,79 kilometri de autostradă", a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, la audierile din comisiile reunite de buget-finanţe, cu ocazia dezbaterii proiectului de buget al ministerului de resort aferent anului viitor.

ROMANIA LIBERA

Cursul francului elveţian, îngheţat în instanţă

Din ce în ce mai multe instanţe din România dau dreptate persoanelor fizice în războaiele purtate în justiţie de românii care au luat credite în franci elveţieni (CHF), considerând abuzive unele clauze şi practici ale băncilor. În ultimele săptămâni, două instanţe de pe raza Curţii de Apel Galaţi, respectiv Tribunalul Brăila, pe data de 2 noiembrie şi Tribunalul Galaţi, pe 5 decembrie, au hotărât în cazurile unor împrumuturi în franci elveţieni că restituirea sumei împrumutate trebuie să se facă la valoarea cursului de schimb din ziua acordării creditului. Magistraţii au considerat abuzive majorarea dobânzii după acordarea împrumutului şi obligaţia de plată a comisioanelor de administrare şi de rambursare anticipată. Aceste hotărâri ale instanţelor constituie elemente de jurisprudenţă care pot fi invocate şi în alte procese cu cauze similare.

Daniel Dragomir: Intrăm în faza a doua a luptei cu Securitatea

Locotenent-colonelul în rezervă Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, anunţă joi, pe blog, că va începe o nouă fază a luptei sale cu "Securitatea 2.0". "După trei luni în care statul paralel şi-a pus la bătaie toate forţele, intrăm în faza a doua a luptei noastre cu Securitatea 2.0", scrie Daniel Dragomir. Acesta anunţă că va face noi dezvăluiri într-o conferinţă de presă care este programată duminică, 17 decembrie, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti.

Un fost partener de afaceri al lui Mazăre, condamnat pentru evaziune fiscală, reţinut în Argentina

Omul de afaceri Avraham Morgenstern - dispărut deşi se afla sub control judiciar şi condamnat în lipsă, în luna august, la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală - a fost reţinut, în noaptea de miercuri spre joi, la Buenos Aires, anunţă Poliţia Română. Poliţia spune că în momentul depistării omul de afaceri, care era urmărit internaţional de autorităţile române, a prezentat pentru legitimare documentele de identitate ale unui conaţional. În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situaţii, menţionează Poliţia Română.

ZIARUL FINANCIAR

Sărbătorile vin cu emoţii nedorite pentru salariaţi

Deşi a trecut mai bine de o lună de când, prin ordonanţă de guvern, taxele sociale au fost transferate în totalitate din sarcina angaja­to­rului în cea a angajatului, mii de salariaţi încă nu ştiu ce salarii vor avea începând cu 1 ianuarie 2018. Până în prezent, din top 10 cei mai mari angajatori din economie, doar Dedeman şi Complexul Energetic Oltenia au anunţat că vor majora salariile brute ale angajaţilor cu 20% în 2018, astfel încât salariul net să rămână la acelaşi nivel din 2017. Pe de altă parte, compania petrolieră OMV Petrom, a transmis la solicitarea ZF că încă se află în discuţii cu sindicatul reprezentativ. Reprezentanţii companiei nu anunţă nimic cu privire la refacerea contractelor de muncă, dar spun că au propus acordarea unor indemnizaţii lunare, astfel încât salariile nete ale angajaţilor să nu fie afectate. În cadrul OMV Petrom lucrează aproape 14.000 de angajaţi.

Fed-ul majorează dobânzile, încrezător în perspectivele economice pe 2018

Banca centrală americană a majorat ratele de referinţă ale dobânzii, dar şi-a menţinut neschimbate perspectivele privitoare la dobânzi pe anii viitori, chiar în condiţiile în care strategii au previzionat o accelerare pe termen scurt a creşterii economiei americane în urma reducerilor fiscale propuse de administraţia Trump, scrie Reuters. "În acest moment, economia americană performează bine. Creşterea la care asistăm nu este bazată de exemplu pe o acumulare nesustenabilă de datorii. Condiţiile economice la nivel mondial sunt favorabile, asistăm la o creştere sincronizată", a declarat Janet Yellen, preşedinta Fed. Stimulentele fiscale aşteptate, venite în urma unei serii întregi de date relativ pozitive, au determinat banca centrală să majoreze dobânzile cu un sfert de punct procentual, până la 1,25%-1,50%.

România detronează Franţa la producţia de porumb pentru prima dată în istorie

România a obţinut anul acesta o producţie record de 14,5 mil. tone de porumb, o recoltă care a plasat România pe locul întâi în topul celor mai mari producători de porumb din UE, potrivit datelor Eurostat. Fermierii încep să fie din ce în ce mai performanţi în ceea ce fac, au rezultate bune, dar sectorul de industrializare şi procesare, cel care aduce valoare adăugată mare, nu este încă suficient de dezvoltat. Fermierii români îşi ţin deocamdată producţiile din acest an agricol în silozuri, în aşteptarea unui preţ mai bun decât cel obţinut în campania de recoltare, potrivit specialiştilor din piaţă. Anul trecut România a exportat circa o treime din producţia de porumb, respectiv 3,4 mil. tone de porumb din 10,7 mil. tone obţinute

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb