REVISTA PRESEI 16.01.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 ianuarie 2013

ADEVARUL

Cum a intrat bomba de la Piatra Neamţ în România

Atentatul cu bombă ratat de la Piatra Neamţ a şocat opinia publică din România prin gravitatea daunelor care ar fi putut apărea dacă explozibilul ar fi fost detonat. Anchetatorii implicaţi în atentatul de la Piatra Neamţ au insistat să mediatizeze faptul că situaţia a fost sub control în fiecare minut şi că toţi conspiratorii au fost urmăriţi pas cu pas, din momentul în care au pus la cale acţiunea criminală. Pe de altă parte, experţii DIICOT, SRI, DGIPI sau ai Poliţiei implicaţi în acest caz au expediat în termeni vagi partea "tehnică". Încă din primele ore ale zilei de vineri 11 ianuarie, au fost lansate informaţii potrivit cărora atentatorii au încercat să-l omoare pe interlopul nemţean Bogdan Mararu cu un explozibil foarte periculos, de tip C4, aflat doar în dotarea Armatei. O întrebare rămâne, totuşi, în urma evenimentelor recente de la Piatra Neamţ: Cum ar putea un interlop român să intre în posesia unui explozibil deosebit de periculos şi cum ar fi introdusă bomba, estimată a avea o cantitate între 1 şi 4 kilograme, pe teritoriul României?

Premierul Victor Ponta: "Traian Băsescu este un politician singur. Nu a jucat niciodată în echipă"

Premierul Victor Ponta a explicat, în cadrul emisiunii "Realitatea la Raport", că anul 2013 este anul în care vor trebui luate toate deciziile nepopulare amânate de celelalte guverne, cele mai multe dintre ele ţintind avantajele bugetarilor din fruntea unor instituţii ale statului. "Eu am o zestre de popularitate din care voi scădea, dar vreau să folosesc această zestre de protocol ca să fac lucrurile cât se poate de bine. Dezavantajul şefului statului, care a avut aceeaşi zestre de popularitate, a fost că nu a avut pe nimeni în jurul lui. Traian Băsescu este un politician singur, nu a jucat niciodată în echipă."

Cazul lui Severin, mai grav decât al euroşpăgarului condamnat în Austria la patru ani de închisoare cu executare

În timp ce colegul său austriac, Ernst Strasser, a fost condamnat la patru ani închisoare, în acelaşi dosar "Euroşpaga", Adrian Severin riscă o pedeapsă mult mai mare, fiind acuzat şi de comiterea unor falsuri prin care ar fi prejudiciat Parlamentul European cu peste 400.000 de euro Au trecut doi ani de când reporterii de la "Sunday Times" au înregistrat discuţii cu trei europarlamentari, prin care, în calitate de falşi lobbyişti, ofereau bani pentru a le fi promovate interesele. Toţi trei au acceptat. Românul Adrian Severin (58 de ani), austriacul Ernst Strasser (56 de ani) şi slovenul Zoran Thaler (50 de ani).

Rusia ar putea ceda Transnistria Ucrainei

Ucraina şi Federaţia Rusă examinează posibilitatea înfiinţării unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei - scrie presa ucraineană. O discuţie pe această temă a avut loc între şefii diplomaţiei de la Kiev şi Moscova. Miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi respectiv Leonid Kojara au discutat, zilele trecute, când s-au întâlnit la Cernăuţi, despre crearea unui unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei - scrie publicaţia ucraineană "Korrespondent". Este vorba despre un proiect prezentat la sfârşitul anului trecut la Ministerul de Externe al Rusiei şi la Administraţia Prezidenţială a Ucrainei de către fostul preşedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, Grigore Mărăcuţă. Proiectul respectiv prevede crearea unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei, ceea ce înseamnă, de fapt, "revenirea regiunii transnistrene la Ucraina" - subliniază ziarul.

Politicienii extremişti din Marea Britanie: "Vin românii şi ne iau casele!"

În ultima vreme, presa din Marea Britanie şi politicieni din rândul partidelor extremiste şi naţionaliste au reluat tema imigranţilor români care vor năvăli în Regatul Unit şi vor da peste cap viaţa britanicilor. Un partid britanic naţionalist şi eurosceptic, UK Independence Party (UKIP), a plasat tema privind un aflux masiv de români şi bulgari în perspectiva deschiderii pieţei muncii pentru aceştia din 2014 în centrul strategiei campaniei electorale pentru alegerile locale din mai, scrie publicaţia "The Independent". Publicaţia scrie că UK Independence Party, care înregistrează o creştere în sondaje, arată că nu are asemenea "scrupule", subliniind că ridicarea restricţiilor ar putea conduce la un val de 350.000-400.000 de români şi bulgari în Marea Britanie şi la un impact asupra ratei infracţionalităţii.

Ce afaceri mai merg bine în România. În ce domenii au crescut cel mai mult vânzările, unde au scăzut

Topul cifrelor de afaceri, întocmit de "Adevărul" pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică, arată că serviciile şi industria care se axează pe calitate au cele mai mari creşteri ale vânzărilor. În primele 11 luni din 2012, campionii creşterii cifrelor de afaceri au fost operatorii de leasing şi prestatorii de servicii profesionale oferite, de obicei, companiilor mari. Cât priveşte industria, cel mai bine au mers afacerile din domeniul textilelor, confecţiilor metalice sau al fabricării de bunuri de folosinţă îndelungată - electronice, electrocasnice etc. Pe minus au ieşit afacerile din hoteluri, restaurante, jocuri de noroc, protecţie şi pază, cercetare sau comerţ cu autovehicule.

Valuta-vedetă a anului 2013. Ce monedă exotică va deveni cel mai bun prieten al investitorilor

Precauţia marilor bănci centrale din SUA şi Europa, care au apelat la practici radicale în ultimii ani pentru a combate efectele crizei şi pentru a ajuta băncile comerciale să nu rămână fără lichidităţi, a ajutat dolarul australian să aibă una dintre cele mai bune evoluţii în ultimele 18 luni. Valuta a devenit un refugiu pentru investitori, iar economiştii consideră că tendinţa de apreciere va continua şi anul acesta. Dolarul australian, tranzacţionat marţi în jurul valorii de 1,057 dolari, s-a apreciat cu aproape patru procente începând cu luna octombrie, în urma reducerii ratei dobânzii de referinţă publicată de către Banca de Rezervă, banca centrală din Australia.

CURIERUL NATIONAL

Povestea fostului angajat al MApN, extrădat în SUA pentru terorism

Un fost angajat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Aurel Frăţilă, va fi extrădat către Statele Unite ale Americii, acuzat fiind de acte de terorism, după ce ar fi făcut comerţ cu produse militare în Iran, notează Mediafax, precizând că cererea de extrădare a fost admisă săptămâna trecută de Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit investigaţiilor efectuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), citate de aceeaşi sursă, Aurel Frăţilă este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate şi pe aparate civile, dar şi militare. MApN: Locotenentul a fost trecut în rezervă în 1996, fără a fi participat vreodată în vreo misiune în străinătate.

Nicolăescu, în război pentru doar 160 mil. lei

Aceasta este suma pe care au primit-o spitalele private în 2012 de la CNAS, în timp ce unităţilor publice le-au fost decontaţi 7,1 mld. lei. Dobre (Palmed): Ministrul crede că va salva sistemul spitalicesc cu aceşti bani. Există diferenţe mari între sumele încasate de spitalele private: În Bucureşti, Sanador a primit 15,1 mil. lei, iar Regina Maria - 1,5 mil. lei.

Hiparion Distribution şi-a cerut insolvenţa

Unul dintre principalii distribuitori de ziare şi reviste din România, Hiparion Distribution SA, şi-a cerut săptămâna trecută insolvenţa la Tribunalul Municipiului Bucureşti. Primul termen în dosarul înregistrat sub nr. 795/3/2013 la data de 10 ianuarie va fi judecat în regim de urgenţă, fiind stabilit pentru astăzi, la Secţia a VII-a Civilă a TMB. Hiparion Distribution este unul dintre principalii distribuitori de ziare şi reviste din România, reţeaua sa fiind compusă din peste 6.000 de locaţii, inclusiv chioşcuri, magazine, benzinării, supermarket-uri şi hypermarket-uri. Compania a fost fondată în anul 1999, din 2004 fiind parte a grupului Rautakirja, cel mai mare distribuitor şi detailist de ziare şi reviste din Finlanda, Olanda şi Ţările Baltice, cu operaţiuni în Rusia.

Duel între Preda şi Creţu în Parlamentul European

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a cerut Comisiei Europene, în şedinţa plenară a PE, să vegheze la "derapajul inacceptabil" al premierului Victor Ponta la adresa independenţei magistraţilor, în replică vicepreşedintele PSD Corina Creţu acuzându-l de continuarea campaniei de denigrare a României. "Pentru Ponta, dacă ai 60% în Parlament, trebuie să controlezi Justiţia. Cer Comisiei Europene să vegheze la acest derapaj inacceptabil: separaţia puterilor executivă şi judecătorească e sfidată în numele voinţei poporului", a afirmat Preda, în intervenţia susţinută luni seară la Strasbourg.

Economia Germaniei suferă

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a contractat în ultimul trimestru al anului trecut, cererea pentru exporturi şi investiţiile companiilor fiind afectate de criza datoriilor suverane şi încetinirea economiei mondiale, potrivit Bloomberg. Produsul Intern Brut a scăzut, probabil, cu până la 0,5% în trimestrul al patrulea al anului trecut, arată estimările preliminare publicate marţi de biroul german de statistică. Pe ansamblul anului trecut, avansul economic a încetinit la 0,7%, de la 3% în 2011. Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,8% pentru 2012. De asemenea, Germania a înregistrat anul trecut un surplus bugetar de 0,1% din PIB, primul începând cu 2007.

Erste a scăzut fondul comercial cu 300 mil. euro

Erste Group a anunţat scăderea fondului comercial cu aproximativ 300 de milioane euro, în special pentru amortizarea fondului comercial al BCR, şi anticipează că a închis anul 2012 cu un profit net de 450 mil. euro, faţă de aproape 600 mil. euro la nouă luni, dar va acorda dividende. La jumătatea anului trecut, Erste a amortizat fondul comercial al BCR cu 210 mil. euro, o măsură similară fiind luată şi în octombrie 2011, când grupul austriac a amortizat fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 mil. euro. Având în vedere că mare parte din amortizarea anunţată ieri provine de la BCR, rezultă că fondul comercial al celei mai mari bănci din România a fost redus cu mai mult de 1 mld. euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Un senator PNL confirmă: "ANI, DNA şi CNA, desfiinţate sau coafate"

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că în USL există discuţii pentru ca instituţii incomode Puterii să fie desfiinţate sau "coafate". "ANI nu ar trebui să existe şi, în ceea ce mă priveşte, susţin un program al USL, pentru că în program se exprimă semne de întrebare vizavi de acest experiment făcut în România, cu ANI. Fondul problemei este dacă această instituţie se justifică sau nu. Nu se justifică pentru că incompatibilităţile pot fi oricând constatate de cele două Parchete, DNA sau DIICOT", a declarat, la postul B1TV, Roşca Stănescu. Întrebat unde în programul USL figurează desfiinţarea ANI, senatorul liberal a bătut în retragere şi a susţinut că ar exista discuţii pentru ca ANI, dar şi alte instituţii, precum DNA şi CNA, să fie "coafate".

România "descoperită". Noul acord cu FMI, în pericol

Dacă Guvernul nu vine cu rezultate concrete de privatizare a unor companii până în martie, atunci noul acord cu Fondul Monetar Internaţional este periclitat. Discuţiile dintre FMI şi autorităţi demarate astăzi se anunţă destul de tensionate. Fondul Monetar ar putea cere Guvernului ca, pentru a încheia un nou acord de finanţare, să vină cu rezultate concrete în privatizarea companiilor de stat, până în martie, au declarat surse pentru EVZ. În caz contrar, noul acord cu Fondul pe care autorităţile doresc să îl încheie va fi sub semnul întrebării. Până acum, autorităţile nu au reuşit să realizeze nicio privatizare. Doar câteva companii au acum manageri privaţi, deşi numărul lor trebuia să fie de câteva zeci.

De ce nu va aduce "Noua Casă" un nou boom imobiliar

Guvernul Ponta şi-a luat angajamentul de a modifica programul "Prima Casă" într-unul dedicat exclusiv vânzării de locuinţe noi, scopul fiind acela de a genera construcţia de proiecte rezidenţiale. Jucătorii din piaţa imobiliară privesc pozitiv această schimbare şi se aşteaptă chiar la o dublare a ritmului de vânzări, dar ideea demarării unor noi proiecte rezidenţiale este luată în calcul doar de investitorii care dispun de capital, adică un număr tot mai restrâns. "Este adevărat că varianta actuală a programului < Prima Casă > nu favorizează construcţia de locuinţe noi, dar nici noul proiect nu are puterea să schimbe acest lucru. Acum se vând câte 2-3 apartamente lunar în proiectele noi de tip < Prima Casă >. Dacă va creşte ritmul la 4-5 unităţi pe lună, lucrurile nu se vor schimba semnificativ. Cererea nu va ajunge suficient de mare încât să motiveze băncile să finanţeze astfel de proiecte", este de părere Ilinca Păun, managing director în cadrul Colliers International.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV Cum se pregătesc americanii pentru ceremonia de investire a şefului executivului. Garda de Onoare a preşedintelui american se prezintă Jurnalului Naţional

Parada Inaugurală Prezidenţială din SUA, de la 21 ianuarie, va fi condusă de un grup de gărzi de onoare ale forţelor armate americane. Corespondentul Jurnalului Naţional la Washington, Mihaela Biliovschi, a vorbit cu câţiva membri ai Gărzii de Onoare a US Air Force care vor deschide festivităţile. La Baza aeriană Andrews din zona Washington, D.C. un grup de aproximativ 150 de oameni se pregăteşte ore în şir pentru parada inaugurală. Stresul este maxim, pentru că a greşi nu este acceptat. În ziua inaugurării, forţele aeriene vor pune la dispoziţia preşedintelui aproximativ 1000 de membri. Dintre aceştia, puţini au fost selectaţi să facă parte din Garda de Onoare ce îl va însoţi pe preşedintele american pe drumul său dintre Congres şi Casa Albă. După încă vreo trei repetiţii făcute fără greşeală, membrii Gărzii de Onoare aeriene au vorbit despre ceea ce înseamnă acest eveniment pentru ei, profesional dar şi personal.

EXCLUSIV. Lafarge cimentează România cu gunoaiele italienilor. Deşeurile sunt folosite pe post de combustibil alternativ

Medgidia. Ianuarie 2013. Începutul de an i-a făcut pe oamenii din oraş să facă reclamaţii peste reclamaţii la toate instituţiile de protecţie a mediului pentru că nu mai suportau mirosul înţepător de gunoi degajat din zona danelor 19 şi 20 ale Portului Medgidia. Pe 8 ianuarie o echipă formată din comisarii Gărzii de Mediu, inspectorii Corpului de Control al ministrului Mediului, flancaţi de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a ajuns la Medgidia. Nu mică le-a fost mirarea când au văzut tonele de deşeuri importate din Italia pentru a fi folosite pe post de combustibil în procesul de fabricare a cimentului de către compania Lafarge Ciment. După un control care a durat patru zile, echipa de comisari a decis să amendeze compania Lafarge cu suma de 40.000 lei pentru că nu a înregistrat în rapoartele privind deşeurile recepţionate şi valorificate ­ deşeurile rămase din transportul naval anterior celui din 29 decembrie.

Guvernul se pregăteşte să dea ochii cu FMI

Liviu Voinea speră ca în prima săptămână a misiunii cu Fondul Monetar să fie încheiate discuţiile pe buget. Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început astăzi a şaptea şi a opta evaluare a acordului Stand By cu România. În cadrul vizitei, programată să se deruleze până pe 29 ianuarie, vor fi analizate subiecte precum evoluţiile recente ale economiei româneşti şi bugetul pe 2013, inclusiv indexarea pensiilor cu 4%. Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu toţi miniştrii care vor avea de discutat cu delegaţia FMI pentru a se asigura că negocierile vor merge aşa cum au plănuit. "Vicepremierul, dl Chiţoiu, este împuternicit categoric să conducă toate negocierile alături de Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget - n.r.) şi de fiecare ministru în parte. Dar astăzi ne împărţim fişele de negociere", a declarat Ponta.

NATIONAL

"Caterinca" cu blonde la testarea psihologica a politistelor

Sute de sociologi, psihologi, si inspectori ai Corpului de control din aparatul central al MAI bantuie zilele acestea prin tara, indeplinind ordinul bezmetic al ministrului Radu Stroe. Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, scopul real al acestei actiuni fara precedent este demiterea a peste jumatate din actualii sefi din Politie. Iar de "profunzimea stintifica" a studului sociologic va puteti convinge si singuri, lecturand intrebarile adresate miilor de politiste.

Decizie soc luata de Sarbu: ProSport renunta la suportul print! GSP va ramane singurul ziar de sport pe taraba

Surse din media sustin ca Publimedia - divizia de publishing a companiei MediaPro - analizeaza varianta renuntarii la varianta print pentru ziarul Prosport, cotidianul lansat in 1997, de catre echipa condusa de Ovidiu Ioanitoaia si Catalin Tolontan, tot sub bagheta lui Adrian Sarbu, urmand sa functioneze exclusiv pe on-line, dupa modelul gandul.info. In urma cu 5 ani, trustul Ringier retrimitea ziarul "Prosport" in portofoliul MediaPro. Elvetienii au stipulat o clauza in contractul intocmit, conform careia oamenii lui Adrian Sarbu nu au voie sa faca schimbari majore pe durata intelegerii semnate. Termenul a expirat si, cum mai toate titlurile detinute de Publimedia migreaza spre online, ziarul de sport va urma calea imbratisata deja de "Gandul" lui Cristian Tudor Popescu, ori de alte ziare de moravuri usoare.

PDL instaleaza "Big Brother" la Guvern

Fiecare miscare a echipei guvernamentale va fi atent monitorizata. Nu de servicii secrete, ci de democrat-liberali, care-si propun in felul acesta sa vaneze orice greseala a Cabinetului condus de Victor Ponta. Pedelistii au la dispozitie o saptamana ca sa decida ce ministru vor lua in primire. In felul acesta, intreaga activitate a Executivului va fi urmarita pas cu pas. Anuntul a fost facut de secretarul general al PDL Gheorghe Flutur.

Bashar al-Assad si familia s-au mutat pe o nava de razboi ruseasca

Serviciile secrete saudite au dezvaluit ca presedintele sirian, Bashar al-Assad, si familia sa locuiesc pe o nava de razboi ruseasca si este dus pe uscat cu elicoptere de asalt. Ziarul Al-Watan, citand surse din serviciile secrete, scrie ca Bashar al-Assad s-a mutat cu intreaga familie pe una dintre cele 16 nave de razboi rusesti din apele Siriei si ca este dus la Damasc, pentru intalnirile de lucru sau oficiale, cu elicoptere, paza fiind asigurata de rusi. Locul de aterizare al elicopterelor este ultrasecurizat, de acolo Bashar fiind preluat tot de forte de paza si protectie rusesti, pentru ca presedintele sirian nu mai are incredere in ofiterii sai de securitate. De aceea ar fi fost ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, atat de categoric cand a declarat ca nu negociaza plecarea de la putere a lui Bashar.

PUTEREA

Şef de ocol silvic, prins cu nereguli, pus de PNL secretar de stat la Păduri. Gelu Puiu, sancţionat şi avansat ministru

Suceveanul Gelu Puiu este propunerea PNL pentru funcţia de secretar de stat la nou-înfiinţatul Minister al Apelor şi Pădurilor. Liberalul a fost, până mai ieri, şeful Ocolului Silvic Frasin din Direcţia Silvică Suceava. La sfârşitul verii 2012, "pădurarul" şi moşia sa au fost obiectul unui control sumar al Romsilva, în urma căruia Gelu Puiu a ieşit cum nu se poate mai prost. Mai precis, în doar şapte zile de investigaţii pe teren, inspectorii de la Bucureşti au descoperit un întreg pomelnic de nereguli, de la neglijenţe în serviciu până la infracţiuni dintre cele mai grave. Pe scurt, simple verificări, efectuate prin sondaj şi nu "la bani mărunţi", au scos la iveală situaţii de jaf la drumul mare şi incompetenţă crasă.

Bursa zvonurilor: Tartorul Arafat

Scandalul tăierii decontărilor la spitalele private ia amploare. În spatele acestei iniţiative se află, de fapt, Raed Arafat, care ar vrea să folosească fondurile CNAS pentru secţiile de terapie intensivă. Arafat ar mai dori să reunească, sub aripa lui, toate cadrele medicale din secţiile de terapie intensivă, primiri urgenţe şi ambulanţă. Aceste departamente ar urma să se despartă de spitale, astfel încât secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii să controleze toate achiziţiile care se fac în domeniu, după modelul SMURD. Specialiştii mai vorbesc despre supradimensionarea SMURD, care are prea multe echipamente pe care nu le foloseşte, dar şi de preţurile prea mari plătite pe ambulanţe.

Sorin Blejnar cere daune de un milion de euro

Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar a anunţat, ieri, că îi cere fostei directoare a Vămii Prahova Diana Severin daune morale de un milion de euro după ce aceasta a afirmat că el este "regina corupţiei" din vămile româneşti, pretenţiile lui Blejnar venind după ce iniţial ceruse daune de un leu. Ieri după-amiază, la Judecătoria Ploieşti a avut loc un nou termen al procesului civil în care Sorin Blejnar a dat-o în judecată pe fosta directoare a Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin.

Hidroelectrica asigură dividende la FP

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au primit o gură de oxigen din partea CNVM, care a permis introducerea în activul Fondului şi a valorii companiilor aflate în insolvenţă, care, până acum, era cotată ca fiind zero. Aplicabilitatea directă este pentru acţiunile Hidroelectrica, "perla" Fondului Proprietatea, care, în prezent, este tot în insolvenţă. Calculele arată că, după intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a pierdut aproape 40% din valoare.

ROMANIA LIBERA

Cum arată "casa de vis" a unui politician milionar: "Am nevoie de un apartament decent pentru rangul meu intelectual şi social, nu?"

Adrian Severin locuieşte "chiriaş la stat" în "buricul buricului" Capitalei, mai exact la primul bloc de lângă Arcul de Triumf. Nici Preşedintele României nu vede parada militară de 1 decembrie aşa de bine ca locatarii blocului în care şade el. E un "bloculeţ" mignon cu "două" etaje, iar apartamentul politicianului are suprafaţa unei vile. Bonus, politicianul chiriaş doar trece drumul şi se pierde între arborii din Herăstrău. Întrebat cum de a reuşit să se lipească din 1991 încoace în imobilul RAAPPS, acesta a dat un răspuns ziariştilor ce te lasă perplex: "Sigur că vreau să îmi găsesc ceva, dar nu am găsit o locuinţă care să îmi convină mai mult. Mă refer la raportul preţ/calitate. Toţi banii pe care îi am sunt valoarea unui apartament. Nu îmi convine să dau toată agoniseala mea pe o casă".

De ce a fost atacată România de reţeaua " Octombrie Roşu". Spionaj în beneficiul unor entităţi din Rusia?

România a fost supusă de mai mulţi ani unor atacuri cibernetice lansate de o entitate supranumită "Octombrie Roşu", iar beneficiarul informaţiilor furate ar fi localizat în Rusia.Totuşi, SRI şi STS au reuşit blocarea informaţiilor care vizau securitatea naţională, după cum spun surse specializate. Firma care a descoperit atacurile cibernetice ar fi fost Kaspersky Lab, din Moscova, după cum anunţă societatea pe propria pagină de internet. România a fost prima ţară din zonă atacată cibernetic de entitatea numită "Octombrie Roşu". Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat pentru RL că atacurile au fost descoperite încă din 2011 şi că acestea au vizat atât instituţii guvernamentale, dar şi firme private, în special cele din domeniul cercetării ştiinţifice.

Creşte prăpastia de dezvoltare dintre români şi români

SAR acuză Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) că în ultimul Raport Strategic Naţional încearcă "să denatureze sau să ascundă" faptul că din 2004, de când România lucrează cu fonduri europene, disparităţile de dezvoltare dintre regiunile României au crescut cu 36%. Dacă nu va fi stopată, această tendinţă va ameninţa coeziunea internă dintre regiunile României, cu consecinţe economice şi politice greu de prevăzut. ACIS a publicat proiectul Raportului Strategic Naţional 2012 (RSN 2012) săptămâna trecută spre dezbatere publică până vineri, 19 ianuarie, urmând ca ulterior acesta să fie transmis Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Urbană al Comisiei Europene.

ZIARUL FINANCIAR

Treichl, Erste: BCR va avea un buget cu profit pe 2013, chiar dacă mic. Dacă Spurny va reuşi, valoarea sa de piaţă va creşte până la cer

Treichl ţine foarte mult ca anul 2013 să se încheie cu profit la BCR, chiar dacă acesta va fi mic. "Va conta semnalul", spune el. Bugetul BCR pe 2013, care urmează să fie aprobat de AGA pe 23 ianuarie, prevede în­cheierea anului cu profit, chiar dacă suma va fi modestă, afirmă Andreas Treichl, CEO al Erste Group. "Va fi un buget cu profit, însă suma nu va fi mare. De fapt, nici nu contează suma, ci semnalul pe care îl dă stabilirea unei ţinte de profit", spune şeful Erste. Aceasta este prima declaraţie privind rezultatul financiar al celei mai mari bănci din România, responsabilă de 20% din creditarea locală, pentru anul următor. Treichl mai spune că şeful BCR Tomas Spurny va rămâne în funcţie, că are încredere în el şi că deja începe "să livreze primele rezultate". Treichl spune că România are nevoie de cel puţin trei ani de stabilitate de acum înainte pentru a deveni "a doua Polonie".

Cine sunt şefii de comisii economice din Parlament, cei care îl vor vota pe "viitorul Isărescu" şi vor decide membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară

Fie că sunt specialişti în inginerie, ştiinţe economice sau juridice, cei mai mulţi dintre preşedinţii comisiilor parlamentare ale guvernului Ponta II şi-au început cariera profesională pe funcţii corelate cu studiile absolvite în principal în sectorul privat. Deşi există printre aceştia şi persoane care şi-au făcut debutul în politică mai târziu, fie în timpul guvernului Năstase sau chiar începând cu anul 2008, majoritatea preşedinţilor comisiilor parlamentare sunt oameni cu experienţă în politică de cel puţin 15 ani. În perioada următoare, printre cele mai importante decizii pe care aceştia va trebui să le ia sunt nu­mirea şefilor şi a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară. De asemenea, în 2014 expiră mandatul conducerii BNR şi vor fi noi numiri.

Piaţa auto s-a întors la nivelul din anul 2000

Vânzările de autoturisme au înregistrat în 2012 o scădere de aproape 25%, la circa 71.000 -72.000 de unităţi, potrivit jucătorilor din piaţa auto, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. "Piaţa a scăzut dramatic în 2012, în special pe segmentul persoanelor fizice. A fost, practic, anul care a adus piaţa auto înapoi la nivelul anului 2000 ca număr de maşini noi livrate. Date fiind vânzările din ultimul trimestru al anului, scăderea pieţei auto comparativ cu 2011 poate depăşi 25%", a spus Dana Cortina, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Holding în România.

SIF-urile s-au întrecut pe sine cu profituri de 150 milioane de euro

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) listate pe bursă, care controlează o avere de 6 mld. lei (1,4 mld. euro) au obţinut anul trecut profituri cumulate de circa 632,9 mil. lei (aproape 150 mil. euro), în creştere cu 6,8% faţă de anul precedent, iar investitorii se aşteaptă să încaseze dividende consistente şi în acest an din câştigurile record ale SIF-urilor. Cel mai mare profit l-a obţinut SIF Transilvania (SIF3) şi s-a ridicat la 212,4 mil. lei (50,1 mil. euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb