REVISTA PRESEI 16.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 ianuarie 2014

ADEVARUL

Guvernul a amânat aprobarea Memorandumului cu Rompetrol

Guvernul a amânat aprobarea, în şedinţa de miercuri, a Memorandumului cu Rompetrol, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, deşi pe ordinea de zi a Executivului fusese introdusă o Hotărâre în acest sens. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecuta, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.

Efectele încălzirii globale în România: iarna prea caldă ne topeşte economia

Mii de hectare de culturi agricole compromise, păsări călătoare care nu vor să mai plece în ţările calde, turism prăbuşit în zonele montane şi soiuri de "legume all seasons". Aşa arată România în plină iarnă călduroasă. În judeţul Botoşani, cea mai compromisă cultură este cea de rapiţă, întinsă pe 6.000 de hectare, riscuri fiind, însă, şi în privinţa celei de cereale, pe 20.000 de hectare. "Pentru ca o cultură să reziste în faţa frigului şi mai ales să se conserve pentru perioada de înmugurire, trebuie să fie acoperită de zăpadă. Rapiţa e cea mai vulnerabilă şi dacă de acum vom avea temperaturi de -10 sau -15 grade Celsius, nu se mai prinde niciun fir", a declarat Cristian Delibaş, şeful Direcţiei Agricole Botoşani. Climatologul Roxana Bojariu a explicat, pentru "Adevărul", că situaţia anomaliilor înregistrate în ultimele luni şi iarna călduroasă prin care România trece în acest an se explică atât prin exacerbarea unor fenomene climatice fireşti, dar şi prin fenomenul încălzirii globale, o problemă cu care se confruntă toată planeta din ce în ce mai vizibil în viaţa fiecăruia.

De ce a fost săltat de DNA Nicuşor Constantinescu, baronul litoralului. Cazul "Apartamente"

Adevărul a obţinut în exclusivitate raportul Curţii de Conturi privind ilegalităţile de care este acuzat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, în baza căruia procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa. Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Nicuşor Constantinescu a tocat ilegal 3,7 milioane de euro din banii contribuabililor, pentru a cumpăra la preţuri exorbitante 25 de apartamente de serviciu pe malul mării, de la un controversat om de afaceri. În primăvara lui 2013, Curtea de Conturi a dispus un control la CJ Constanţa în legătură cu achiziţionarea de către această instituţie a 25 de apartamente de lux. Pentru că existau suspiciuni în legătură cu integritatea profesională a funcţionarilor Camerei de Conturi Constanţa - influenţa lui Nicuşor Constantinescu în instituţiile locale fiind de notorietate - controlul a fost făcut de auditori de la Brăila. Constatările acestora au determinat plenul Curţii de Conturi, în octombrie 2013, să sesizeze DNA pentru posibile fapte de natură penală.

Papa, o mână de fier în mănuşă de catifea

Suveranul Pontif, numit Omul Anului de către revista "Time", este o personalitate atipică mediului din care provine. Apariţiile sale au surprins opinia publică prin naturaleţe, susţinând eliminarea frivolităţii şi luxului din Biserică, iar dorinţa sa de a reforma Sfântul Scaun a fost primită cu căldură de o parte a credincioşilor şi liderilor religioşi, dar privită cu suspiciune de alţii. Papa Francisc a reuşit o performanţă greu de egalat. În cele 10 luni de pontificat, acesta a reuşit să atragă peste 6 milioane de credincioşi la Vatican, aproape de trei ori mai mulţi decât predecesorul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, într-un an întreg. Francisc a reuşit să producă, într-o mică măsură, schimbări în rândul birocraţiei de la Vatican, mai mulţi oficiali ai Bisericii fiind puşi în faţa situaţiei de a demisiona în urma diferitelor suspiciuni care îi privea pe aceştia.

Prima măsură a lui Stelian Tănase la TVR: majorarea taxei TV

Directoul interimar al SRTV, Stelian Tănase, a declarat miercuri că a transmis ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, un proiect privind majorarea taxei TV, care va fi prezentat şi premierului Victor Ponta. "Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanţe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) şi sper ca săptămâna viitoare să îi înfăţişez şi primului-ministru. Avem înţelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuţie. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuţie complicată şi ea se va purta", a afirmat Stelian Tănase, la o dezbatere cu membrii Comisiei de Cultură din Parlament. Directorul interimar al SRTV intenţionează să rezolve şi problema companiilor care, deşi deţin mai multe televizoare, plătesc un singur abonament.

Decizie-şoc: Elveţia nu va acorda ajutoare sociale cetăţenilor UE

Guvernul elveţian a decis miercuri să nu mai acorde ajutoare sociale cetăţenilor din Uniunea Europeană care merg în Elveţia în căutarea unui loc de muncă, informează Agerpres. La sfârşitul lunii noiembrie 2013, în Elveţia erau înregistraţi 1,88 milioane străini, dintre care 1,25 milioane de persoane provenite din Uniunea Europeană sau statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia). "Consiliul federal a decis miercuri că cetăţenii din UE/AELS care vin în Elveţia în căutarea unui loc de muncă nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru rudele lor", a anunţat Oficiul federal pentru emigranţi într-un comunicat.

Cioloş, despre posibilitatea ca Ungaria să cumpere pământul din Ardeal: "Ideea este profund neeuropeană"

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, crede este puţin probabil ca Ungaria să pună în aplicare un astfel de plan. Reacţia sa apare după ce un funcţionar al Ambasadei Ungariei la Bucureşti a dezvăluit un plan concret de cumpărare a terenurilor agricole din Transilvania, după ce de la 1 ianuarie a dispărut interdicţia pentru străini de a cumpăra terenuri în România. "Ideea în sine, de a dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeană Obsesia pentru inginerie etnică şi teritorială prin intervenţia statului - în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de şanse egale - aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat. Dincolo de aceasta, în funcţie de detaliile eventuale ale programului, în cazul puţin probabil că se va ajunge acolo, atât legislaţia europeană cât şi cea naţională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare.

Situaţie jenantă la Londra: Premierul Cameron abandonează raportul privind imigraţia din UE, pe fondul lipsei de dovezi

Premierul britanic David Cameron abandonează controversatul raport guvernamental privind imigraţia din Uniunea Europeană, după ce ministrul de Interne, Theresa May, nu a reuşit să furnizeze dovezi pentru a-şi susţine ideea de a impune limitări mai stricte în privinţa imigranţilor, relatează Agerpres. May, al cărei minister era responsabil cu elaborarea raportului, declarase în luna decembrie că "s-a abuzat de dreptul la liberă circulaţie" şi că unii imigranţi au fost atraşi de "accesul la ajutoarele sociale", însă ministrul a întâmpinat probleme în a dovedi că limitarea imigraţiei din UE este benefică pentru Marea Britanie. "Nu pot publica raportul înainte de alegerile europene, deoarece ar trebui să recunoască că libertatea de circulaţie este un lucru bun", a declarat un oficial pentru Financial Times.

Cinci investitori peţesc Oltchimul, dar privatizarea s-ar putea amâna

Termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim, stabilit pentru 31 ianuarie, ar putea fi amânat, la cererea companiilor interesate de preluarea combinatului. Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea urmează să-şi găsească un nou proprietar, după eşecul privatizării din toamna anului 2012, însă acest lucru s-ar putea întâmpla mai târziu decât anunţaseră iniţial autorităţile. Mai exact, termenul de depunere a ofertelor pentru acţiunile deţinute de combinat la Oltchim SPV, care controlează activele unităţii, stabilit pentru 31 ianuarie, ar putea fi amânat cu o lună şi jumătate la solicitarea investitorilor care s-au arătat interesaţi până în prezent. Ultimul competitor care a intrat în cursa pentru preluarea combinatului Oltchim curăţat de datorii este Petchem, divizia petrochimică a MOL. Alţi investitori care şi-au arătat interesul pentru combinat sunt omul de afaceri Ştefan Vuza, consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo, ruşii de la Oil and Gas Trade şi consorţiul de companii Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. din China.

Mihai Mandreş, respins de BNR pentru funcţia de vicepreşedinte al Eximbank, a fost numit de Victor Ponta secretar de stat în Ministerul Finanţelor

Mihai Mandreş, fost chief dealer pe piaţa valutară la ING Bank şi propus în 2012 pentru postul de vicepreşedinte al Eximbank (propus de PNL), dar respins de Banca Naţională a României, a fost numit de premierul Victor Ponta în funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Decizia de numire în funcţie a fost semnată marţi, 14 ianuarie, de şeful Guvernului, potrivit Mediafax. El va ocupa poziţia vacantă de la numirea lui Claudiu Doltu la Banca Mondială, în vara anului trecut. Mandreş a fondat clubul The Bankers din Centrul Vechi al Capitalei, alături de Sergiu Diaconu, dar la finele lui 2012 a cesionat acţiunile firmei care deţine localul către Vasile-Ioan Pop.

CURENTUL

ICR virează spre Est în 2014. Priorităţi: deschiderea de filiale la Moscova şi Beijing

Preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, a declarat, la Senat, că principalul obiectiv al Institutului în 2014 este promovarea culturii româneşti "în spaţii geografice extinse", nu numai în cele 17 reprezentanţe existente, urmând să fie deschise în viitorul apropiat două noi filiale la Beijing şi Moscova. Prezent miercuri la Comisia pentru cultură a Senatului, Lilian Zamfiroiu a menţionat că, deşi nu poate spune cu precizie data la care vor fi deschise cele două noi filiale ale ICR, acestea vor beneficia de spaţii în cadrul ambasadelor României.

Comisarul Gărzii Financiare care a lucrat la dosarul lui Fenechiu a fost concediat pe motiv de reorganizare

Comisarul Marius But, cel care a făcut expertizele pentru dosarele Transformatorul-Fenechiu si Copos Loteria, a fost concediat. 
Reorganizarea Gărzii Financiare in structurile Antifrauda a dus la iniţierea mai multor concursuri pentru ocuparea noilor posturi. La Iaşi, doisprezece comisari, care au luat la proba scrisă note mai mari decât primul admis, au fost respinşi in cele din urma la interviu, în schimb a fost acceptat un tânăr care a luat 5,50, al cărui tata e şef al vămilor, scrie ziarul 7est.

Marius But a descris pentru publicaţia mai sus menţionată strategia care a făcut ca toţi comisarii care au avut note bune la proba scrisă sa fie picaţi în toată ţara.

CURIERUL NATIONAL

Conturile ANRP, blocate de popriri de 413 mil. lei

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), reprezentată în instanţe de propriii jurişti, are mari probleme din cauza cererilor de executare silită depuse de foştii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist, pe conturile sale fiind deja puse popriri în valoare totală de aproape 413 mil. lei. ANRP susţine că, deşi instanţele admit o parte dintre contestaţiile la executare, executorii judecătoreşti nu returnează sumele încasate. În 2013, instituţia a emis 146 de decizii de compensare prin puncte, echivalentul a 58 mil. lei, şi 231 de titluri de despăgubire în valoare de 805 mil. lei. Din păcate, unele instanţe încuviinţează în continuare cererile de executare silită în lipsa unor titluri executorii.

Lucrările de dezvoltare a Aeroportului Otopeni vor demara în 2016

Până în 2017 se vor elabora şi aviza documentaţiile tehnico-economice pentru studiile de fezabilitate aprobate, până în 2022 urmând să se exproprieze terenuri de pe 600 ha necesare extinderii. Ministerul Transporturilor a propus decalarea termenelor programului strategic de dezvoltare a infrastructurii la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) astfel încât acestea se vor derula până în anul 2025. Potrivit noilor modificări, ultima etapă, cea de realizare a lucrărilor de dezvoltare, se va derula în perioada 1 martie 2016 - 2025.

Mafia retrocedărilor, în aşteptarea moştenitorilor lui Burebista

E al tău, nu e al tău, apucă-l! Construirea capitalului privat românesc în tranziţie a fost pe apucate. Aşa se face că activele sunt concentrate acum mai cu seamă în mâinile celor apucători (fie ei tupeişti sau hoţi) mai degrabă decât în ale celor cu merite măsurabile în piaţa liberă. Administrarea ineficientă sau chiar proastă a activelor este cea care imprimă un ritm slab economiei naţionale când nu o aruncă de-a dreptul în subdezvoltare. Când privatizările s-au cam terminat la jumătatea deceniului trecut, a început în România un al doilea jaf de proporţii: retrocedările de proprietăţi, în baza reparaţiilor istorice, făcute nu atât în folosul vechilor proprietari, cât al unei mafii politico-securisto-avocăţeşti. Un jaf la scară naţională proclamat ipocrit şi ticălos în numele "reparaţiilor istorice". Nu a scăpat nimic: case, vile, blocuri întregi, terenuri, păduri, rezervaţii naturale. Moştenitori de a 18-a spiţă ai unor proprietari din secolul al XIX-lea, grofi înstăpâniţi încă din timpul Imperiului Austro-Ungar.

FP a încheiat anul trecut cu un profit net de 682 mil. lei, cu 20,3 la sută mai mare faţă de 2012

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat anul trecut cu un profit net de 682,15 milioane lei, cu 20,3% mai mare faţă de rezultatul înregistrat pentru anul 2012, susţinut de vânzarea participaţiei la Transgaz. Astfel, câştigul depăşeşte cu mult profitul estimat în octombrie pentru 2013, la 502,25 milioane lei. Fondul Proprietatea a vândut însă în decembrie întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pentru 303,4 milioane lei (172 lei/acţiune). Decizia a venit în contextul obţinerii de bani pentru finanţarea programelor de răscumpărare de acţiuni. La finalul lunii decembrie 2012, Fondul Proprietatea a raportat un profit net de 566,98 milioane lei. Activul net al Fondului a crescut foarte uşor, cu 0,23% anul trecut, la 15,01 miliarde lei, de la 14,97 miliarde lei în decembrie 2012.

EVENIMENTUL ZILEI

Campania de linşaj a Antenelor a reînceput. Ţinta: presa liberă

Mihai Gâdea, directorul unui post de televiziune, Antena 3, urmărit penal pentru infracţiunea de şantaj, a dedicat o întreagă emisiune terfelirii unor jurnalişti. Numitorul comun al acestor ziarişti: susţin un stat de drept puternic. La linşaj au participat favoriţii lui Voiculescu: Mircea Badea, Bogdan Chirieac şi Mugur Ciuvică. Emisiunea a început cu o intervenţie telefonică a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, care a girat astfel comportamentul Antenei 3. După intervenţia ministrului de Externe, moderatorul "Sintezei Zilei" a ţinut un lung discurs în care a anunţat că-i va demasca pe propagandiştii regimului Băsescu. Partea cea mai consistentă a emisiunii a fost dedicată jurnaliştilor "băsişti", atacul cel mai suburban fiind la adresa Andreei Pora. Robert Turcescu era definit drept "şpăgar de 20.000 de euro". Ion Cristoiu, vinovat pentru faptul că, în timp, şi-a schimbat opiniile despre Traian Băsescu. Mircea Marian şi Silviu Sergiu, suspectaţi că ascultă ordinele lui Băsescu.

Rockefeller are un plan incredibil pentru români

Renumitul grup financiar american Rockefeller a prins gustul pieţei rezidenţiale bucureştene şi îşi turează motoarele la maximum pentru 2014. Compania intenţionează să dezvolte în paralel trei proiecte cu peste 600 de apartamente. Rockefeller Group International a intrat ca investitor pe piaţa imobiliară românească după ce a achiziţionat, în octombrie 2010, pachetul majoritar de acţiuni al fondului de investiţii Europa Capital. Americanii au reuşit imposibilul prin vânzarea a peste 100 de apartamente încă din fază de construcţie. Vitan Residence 2 va avea la încheierea lucrărilor 390 de unităţi locative. Investitorii vor să înceapă în acest an şi ultimele 158 de apartamente programate în proiectul din Vitan, pentru care vor fi folosiţi banii încasaţi din vânzarea primelor etape. Primul proiect la care vor începe lucrările va fi cel cu deschidere la Parcul Tineretului, unde este programată dezvoltarea a 254 de apartamente a căror vânzare va începe în luna februarie. Este vorba de trei blocuri, în stil art deco, foarte elegante.

Bătaie de joc pe bani europeni. Cum putem pierde 1,9 miliarde de lei şi o autostradă

România riscă să piardă finanţarea europeană pentru autostrada Sebeş-Turda, după ce licitaţia-fulger pentru construirea acestui tronson a fost contestată de firmele care au pierdut. Licitaţia fulger atribuită de şefii Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) la sfârşitul anului trecut, pentru construirea autostrăzii Sebeş-Turda, a ajuns la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Con testaţiilor (CNSC), potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman. Surse din Companie au explicat, pentru EVZ, că mai marii Guvernului ar fi discutat deja cu şefii CNSC: contestaţiile depuse în cazul acestei licitaţii să fie rezolvate cu "celeritate".

JURNALUL NATIONAL

De la RUŞI VIN BANII! IOANA BĂSESCU, notarul agreat de Gazprom în multe din tranzacţiile efectuate în România

O anchetă jurnalistică a echipei Observatorului Antena 1, desfăşurată în mediul afacerilor din domeniul combustibililor, a dezvăluit că biroul notarial al fiicei lui Traian Băsescu, Ioana, este locul în care s-au desfăşurat multe dintre tranzacţiile încheiate de colosul rus Gazprom, prin care acesta a cumpărat benzinării în România. Conform sursei citate, în 2011, după o vizită la Moscova, motivată de necesitatea renegocierii unui contract privind importul de gaze naturale din Rusia, ministrul Economiei din guvernul Boc, pedelistul Ion Ariton, anunţa că Gazprom este gata să investească în România, urmând ca ruşii să dezvolte o reţea de 150 de benzinării. În 2012, Gazprom a achiziţionat prima benzinărie în România, în localitatea Veştem din judeţul Sibiu, România devenind astfel prima ţară din Uniunea Europeană în care lângă gaze naturale ruşii au comercializat şi carburanţi. Constantin Şufană, primul dintre proprietari care a vândut benzinăria Gazprom-ului, a declarat jurnaliştilor de la Antena 1 că tranzacţia a fost legalizată prin biroul notarial al Ioanei Băsescu.

Raport ŞOCANT: Sute de analize pentru depistarea HIV şi sifilis, falsificate la laboratorul Spitalului Târgu-Jiu

Peste 500 de analize pentru depistarea HIV şi sifilis au fost falsificate în cadrul laboratorului Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, în ultimele trei luni de zile. Analizele fictive au fost semnate de directorul laboratorului, medicul Aurelian Udriştoiu. Potrivit Claudiei Manu, manager al spitalului, situaţia a ieşit la iveală în urma unei anchete interne. Comisia de Disciplină a constatat că medicul Udriştoiu ar fi avizat mai multe certificate pentru căsătorie sau diverse permise fără să facă analize HIV sau sifilis, scrie Impact de Gorj. Acest tip de analize sunt obligatorii, Udriştoiu punând parafa fără să facă analizele respective. Mai mult, medicul este acuzat că a pus asistentele să valideze analizele medicale deşi nu aveau competenţă în acest sens.

Dan Voiculescu: Traiane, te avertizez! Nu mai calomnia România

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, îl avertizează pe preşedintele Traian Băsescu, într-o postare pe blogul său, să nu mai calomnieze şi să discrediteze o ţară întreagă. "În lupta acerbă cu tot ce vezi liber şi nesupus în jurul tău, discreditezi o ţară întreagă. Te-ai obişnuit să provoci doar drame şi pârjol în jurul tău (chiar şi la propriu - vezi cazul incendiului din portul Rouen), să creezi conflict şi să dezbini. Ai provocat revolte, ai dus România în criză, ai distrus destine şi simboluri naţionale. Este momentul să te opreşti din a face rău României, din a te răzbuna pe un popor care, cândva, te-a onorat cu încrederea lui. Încredere pe care ai început s-o pierzi din 2007, când, în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă, am arătat poporului român adevărata ta faţă de impostor; atunci, credulitatea acestei naţii te-a păstrat în funcţie - pentru ca în 2012 să te demită categoric, cu milioane de voturi ignorate şi să te trimită acasă", scrie Dan Voiculescu.

Echipa de experţi FMI, CE şi Banca Mondială vine marţi la Bucureşti

Echipa de experţi FMI, CE şi Banca Mondială va sosi la Bucureşti marţi, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului încheiat la mijlocul anului trecut şi completarea primei evaluări, misiune care se va încheia în 3 februarie, au declarat surse guvernamentale. Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI. Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marţi, la Viena, că acordul cu FMI este în derulare şi a arătat că economia a performat anul trecut mai bine decât au estimat autorităţile române împreună cu experţii internaţionali, creşterea din 2013 îndreptându-se spre 3%.

NATIONAL

Cum s-a "sinucis" Doru Tulus

Daniel Morar, Codrut Olaru, Lucian Papici si Doru Tulus au fost, cu toate controversele din jurul lor, niste deschizatori de drumuri in cruciada anticoruptie. Iata insa ca liniile se schimba total in magistratura, ca la hockey, iar cei patru membri marcanti ai asa-numitei "Fratii a procurorilor" au esuat lamentabil, cramponandu-se sa creada ca mai au influenta de alta data. Fara a avea insa puterea de a recunoaste ca s-au jucat prea mult cu focul dosarelor instrumentate la marginea legii si, astfel, au ajuns ca in cele din urma sa se sinucida profesional. Dupa cum este si cazul "ultimului mohican" de la DNA, altadata temutul procuror Doru Tulus. Au ajuns, cu totii, in functii onorabile, dar unde nu mai au puterea de altadata...

CCR ii readuce pe parlamentari cu picioarele pe pamantul penal

Curtea Constitutionala a decis, in unanimitate: modificarile aduse de deputati Codului penal, in asa numita "martea neagra", sunt neconstitutionale. Sesizati de PDL si ICCJ pe tema, cei noua judecatori constitutionali au facut praf "superimunitatea" parlamentara construita, la ceas de noapte, de deputatii din Comisia juridica. Concret, PDL a reclamat noua definitie data functionarului public si redefinirea conflictului de interese. La randul ei, Inalta Curte de Casatie si Justitie a contestat "diferenta de tratament juridic" instituita prin modificarile Codului penal.

Aparatorul lui Gigi Becali se teme ca-l omoara SRI-ul!

Declaratii incendiare ale avocatului Vlad Bogdan, cel care, dupa ce Gigi Becali a schimbat o sumedenie de aparatori, a ajuns sa-i reprezinte interesele latifundiarului din Pipera. Astfel, Vlad Bogdan sustine ca se teme atat pentru viata sa, dar si pentru ca ar putea deveni victima unei inscenari judiciare, actiuni in spatele carora ar lasa sa se inteleaga ca s-ar afla Serviciul Roman de Informatii! Insistand asupra faptului ca se fac presiuni asupra sa pentru a renunta la dosarul lui Gigi Becali, avocatul afirma ca i-ar fi fost montate microfoane in casa si la birou, dar si ca este urmarit non-stop de mai multe masini de filaj ale SRI. Mai mult, acesta sustine ca ofiterii de informatii sub acoperire s-ar da drept clienti si astfel intra in biroul sau pentru a-l filma cu ajutorul ochelarilor speciali din dotare. Ce-i drept, nu a prezentat inca nicio proba concreta cu privire la presupusa conspiratie pusa la cale impotriva sa...

Pericol! Sistemul energetic romanesc poate intra oricand in colaps!

Romania are numeroase hidrocentrale, termocentrale, eoliene, parcuri solare, precum si Centrala de la Cernavoda, care produc, teoretic, energie electrica peste necesarul tarii, insa sistemul energetic national poate intra oricand in colaps. Reprezentantii producatorilor de energie electrica din Romania atrag atentia ca, desi eolienele au "batut" de cateva ori productia Centralei de la Cernavoda, sistemul energetic national (SEN) era sa intre in colaps in decembrie 2013, tocmai din cauza acestor producatori de energie. Concret, se astepta o perioada cu vant, dar nu a fost asa. Mai rau, un reactor de la Cernavoda s-a oprit neprogramat, moment in care reprezentantii SEN s-au asteptat la un "blackout", o cadere a sistemului. Norocul a venit tot din partea vremii, iarna extrem de blanda permitand consumuri energetice mai mici.

PUTEREA

CONFERINŢELE PUTEREA. Cărbunele, resursa viitorului. Dezbatere la nivel înalt pe tema relansării industriei miniere

Ziarul PUTEREA organizează astăzi, la Hotel Pullman din Capitală, Sala New York, cu începere de la ora 10.00, un eveniment special dedicat industriei energetice. Conferinţa, cu tema "Cărbunele - trecut, prezent şi viitor în industria energetică", va dezbate subiecte de actualitate din sectorul minier, referitoare la o nouă strategie de exploatare a acestei resurse naturale, de care România beneficiază din plin. De altfel, noua Strategie Energetică Naţională, proiect aflat în lucru la Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, va pune un accent deosebit pe industria minieră. Noutăţi de ultima oră pe această temă vor fi prezentate azi la conferinţa organizată de PUTEREA de ministrul pentru Energie, Constantin Niţă, şi de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. De asemenea, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, va vorbi despre oportunităţile pe care relansarea industriei miniere le poate avea în România în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă.

EXCLUSIV: Bursa Română de Mărfuri dă statul în judecată

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a acţionat în instanţă statul pentru că nu poate obţine licenţă pentru a opera pieţe centralizate de tranzacţionare a energiei electrice, deşi i s-a acordat o licenţă pentru a administra pieţe de tranzacţionare a gazelor naturale. În plus, BRM are de gând să meargă cu procesele până la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg, din cauza acestei probleme de natură legală (prevederile Legii energiei electrice permite existenţa unui singur operator care să tranzacţioneze energie, fără a preciza însă numele acestuia).

ROMANIA LIBERA

Ce căuta DNA în curtea baronului? Răspuns: 5.000.000 euro

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (PSD), este învinuit pentru şapte fapte de abuz în serviciu în DOUĂ DOSARE penale, prejudiciul total fiind de peste 5 milioane de euro. Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă miercuri, în prezenţa avocatului său, după ce Constantinescu a fost ridicat din faţa Prefecturii Constanţa deoarece a refuzat de două ori să se prezinte la DNA Constanţa, deşi a fost citat legal de fiecare dată. După ce a fost înştiinţat de procurorii anticorupţie că este învinuit pentru abuzuri în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, preşedintele pesedist al CJ Constanţa a cerut desfiinţarea, prin lege, a DNA. Apoi, Constantinescu şi-a adus aminte că este bolnav şi trebuie să se trateze în străinătate. Procurorii i-au interzis, însă, părăsirea ţării.

Băsescu avertizează Uniunea Europeană în privinţa respectării Tratatelor şi a Moldovei

La ultima sa întâlnire anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a denunţat noile aranjamente politice din UE "agresiunile din partea unor parteneri europeni" în chestiunea aderării la spaţiul Schengen şi a deschiderii pieţei muncii şi a avertizat că "România nu va putea rămâne impasibilă" în cazul în care din Transnistria sau regiunea găgăuză vor apărea provocări care să ameninţe traseul european al Moldovei. A fost unul din cele mai dure discursuri din cariera lui Băsescu, unul cu atât mai interesant cu cât ţintele sale le-au reprezentat partenerii europeni ai României. Băsescu a început prin a sublinia tendinţele naţionaliste (termen de care a făcut abuz în prima parte) din Europa şi eurosceptice. Preşedintele a constatat că ''s-a consolidat în timp percepţia preeminenţei opţiunilor pragmatice individuale ale statelor în dauna solidarităţii comunitare.

Rusia: Unele state UE au o "atitudine ipocrită" faţă de libertatea de circulaţie

Ministerul rus de Externe a apreciat miercuri, într-un raport privind respectarea drepturilor omului în 2013, că "merită să fie menţionată atitudinea ipocrită a unor state membre ale Uniunii Europene faţă de libertatea de circulaţie". "O problemă de sistem, legată de abaterea Uniunii Europene de la standardele iniţiale, este încălcarea dreptului la liberă circulaţie", apreciază ministerul rus, informează Mediafax. Raportul menţionează că, "potrivit concluziilor comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Niels Muiznieks (...), Uniunea Europeană creează obstacole artificiale pentru accesul pe teritorul său, fapt ce încalcă dreptul la liberă circulaţie al persoanelor fizice şi care are un impact negativ asupra situaţiei romilor şi a celor care caută un adăpost", relatează RIA Novosti. Potrivit raportului, "această problemă se evidenţiază cel mai mult în statele din Balcani".

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai surprinzătoare tranzacţie de închiriere a anului: Şeful eMag preia Pavilionul H ca să facă cea mai mare berărie din estul Europei

Iulian Stanciu (eMag) împreună cu alţi doi antreprenori români vor să investească 2,5 milioane de euro în Pavilionul H, celebrul centru comercial din Parcul Herăstrău deţinut de Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte, pentru a face o berărie. Unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria IT, Iulian Stanciu, care este directorul general şi unul dintre acţionarii eMag, îm­pre­ună cu Vlad Dumitru şi Ioana Iancu au închiriat clădirea Pavilionului H din parcul Herăstrău pentru a deschide "cea mai mare be­rărie din estul Europei", cu 1.500-2.000 de locuri. Clădirea Pavilionului H, un precursor al mallurilor de astăzi, care găzduieşte încă zeci de magazine de haine, accesorii şi alimente, este deţinută de Băneasa Investments, firmă controlată de oamenii de afaceri locali Puiu Popoviciu şi Radu Dimofte. Chiriaşii actuali au fost însă anunţaţi înainte de Crăciun că trebuie să elibereze spaţiile pentru a face loc unei berării ce va purta numele de Berăria H.

Profitul Bank of America a crescut de peste două ori anul trecut, peste aşteptările analiştilor

Profitul Bank of America, a doua mare instituţie de credit din SUA, a crescut de peste două ori anul trecut, la 11,4 miliarde de dolari, în timp ce câştigul din ultimele trei luni ale anului a crescut de aproape cinci ori, la 3,44 miliarde de dolari, depăşind aşteptările analiştilor. Banca a raportat un profit pe acţiune de 29 de cenţi, în timp ce analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau 27 de cenţi. Rezultatul băncii s-a îmbunătăţit substanţial după ce a reuşit să rezolve dispute legate de operaţiunile de creditare ipotecară ale companiei Countrywide Financial, preluată în 2008. "Arată mult mai bine decât în urmă cu un an. Piaţa are acum încredere în mesajul lor, că pot administra costurile rămase în privinţa operaţiunilor ipotecare", a declarat Marty Mosby, analist la Guggenheim Securities.

Avem cele mai mici investiţii în elevi din Europa: Statul român cheltuie, de la clasele I-IV până la liceu, câte 500 de euro pe an cu un elev. În Polonia finanţarea este de două ori mai mare, iar în Norvegia de cinci ori

Fiecare elev român beneficiază de o finanţare de aproximativ 500 de euro pe an din partea statului, acesta fiind costul standard (aferent unui elev din învă­ţământul gimnazial din mediul urban, care urmează filiera teoretică) pe care România îl suportă pentru a-şi pregăti generaţiile viitoare de angajaţi sau antreprenori. Astfel, rezultatele plasează România la coada clasamentului în ceea ce priveşte investiţiile în educaţie, având în vedere faptul că statul cheltuieşte pentru toate ciclurile de învăţământ preuniversitar de peste trei ori mai puţin decât media la nivel european, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene. Pe de altă parte, polonezii investesc dublu pentru fiecare elev în comparaţie cu România, iar în Norvegia finanţarea per elev este de aproape cinci ori mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb