REVISTA PRESEI 16.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 ianuarie 2015

ADEVARUL

Klaus Iohannis, "jonglerii" la Bruxelles: preşedintele a vorbit, în trei limbi, despre Schengen şi MCV

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat ieri dimineaţă la Bruxelles, în prima vizită externă de la preluarea mandatului. Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, alături de care a susţinut o conferinţă de presă. Cei doi au primit şi întrebări din partea presei acreditate. Klaus Iohannis a primit, de asemenea, o întrebare din partea unui reporter german, în limba franceză, dar i-a atras atenţia ziaristului, în germană, că înţelege şi limba acestuia. La final, preşedintele li s-a adresat tuturor, în franceză: "Merci beaucoup!" Klaus Iohannis a fost primit de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cei doi au făcut o fotografie oficială, apoi s-au retras pentru discuţii.

Curs valutar franc elveţian. Cum s-a transformat o valută exotică într-o monedă toxică pentru români

Curs valutar franc elveţian. În anii 2006-2008, când creditarea pentru case atingea recorduri istorice, ofertele băncilor s-au diversificat, lansând pe piaţă două valute exotice: francul elveţian şi yenul japonez. Francul era atractiv pentru că avea şi dobânzi, şi cotaţii mici. În foarte scurt timp, însă, aceste avantaje au dispărut, prinzându-i pe cei împrumutaţi într-o teribilă capcană. Dobânzile la creditele acordate în această valută - credite pe 25-30 de ani, majoritatea imobiliare - au fost mici, într-adevăr, dar numai pentru primele 12 luni. La fel, cotaţiile joase (între 1,8 şi 2,5 lei, într-o perioadă în care euro trecea de 3,5 lei) s-au menţinut doar pentru 1-2 ani. Aşa se face că pentru majoritatea clienţilor împrumutaţi în această valută exotică a existat o perioadă benefică, dar scurtă, urmată de ani lungi de disperare care, iată, astăzi atinge cote paroxistice.

Corespondenţă de la Bruxelles. Liderii Europei i-au luat pulsul lui Klaus Iohannis

Prima vizită oficială a preşedintelui Iohannis poate fi analizată din două perspective. Pe de o parte, poate fi catalogată drept o vizită de curtoazie, în care liderii europeni au ţinut să-l cunoască personal pe succesorul lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, la întâlnirea de ieri au fost abordate subiecte sensibile pentru România, dar şi pentru întreaga Europă, cum ar fi spaţiul Schengen, MCV şi zona euro. Analistul de politică externă Cristian Unteanu concluzionează: "Dacă ar fi să se urmeze regula nescrisă, dar cu tradiţii foarte solide, acest tip de primă vizită ar trebui să fie una mai mult protocolară, de prezentare a unei viziuni generale, de poziţionare în raport cu interlocutorii-cheie din instituţiile europene şi, cel mult, de anunţare a unora dintre marile priorităţi ale mandatului care de-abia a început".

Doi morţi şi un rănit într-o operaţiune antiteroristă desfăşurată în oraşul Verviers, Belgia

Forţele speciale belgiene au intervenit, joi seara, împotriva membrilor unei grupări teroriste în oraşul Verviers, potrivit RTBF, citat de Mediafax. Suspecţii plănuiau un atentat terorist în Belgia. Potrivit rtl.be, cei trei suspecţi se întorseseră din Siria în urmă cu o săptămână, unde se presupune că au fost radicalizaţi. Aceştia erau monitorizaţi de către Poliţia belgiană, care a intervenit repede şi în forţă deoarece existau indicii temeinice că teroriştii pregăteau un atentat, lucru confirmat şi de purtătorul de cuvânt al Parchetului. Primarul din Verviers, Piers Schofield, a precizat pentru postul BBC că situaţia este acum calmă şi sub control, adaugând că numărul poliţiştilor a fost suplimentat în apropierea clădirilor oficiale. Un adjunct al procurorului parchetului federal, Eric Van der Sypt, a declarat că până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură între operaţiunile anti-teroriste desfăşurate joi seară şi atentatele din Paris de săptămâna trecută.

Noul PSD prinde contur. Vanghelie: Peste 60 de parlamentari PSD ne vor urma

Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, excluşi din PSD în luna noiembrie, vor pune bazele unui nou partid politic de stânga, care se doreşte o alternativă la PSD. "Noul PSD poate lua contur prin două modalităţi - fie prin refondarea din temelie a PSD, ceea ce e o alternativă pentru mine, fie, dacă din motive sinucigaşe, lumea se agaţă de Ponta, Dragnea - asta este!", a explicat Geoană, joi, la Adevărul Live. Senatorul a mai afirmat că, în acest moment, este principalul concurent al lui Victor Ponta şi, în acelaşi timp, alternativa la Ponta. "Voi asigura stângii româneşti proiecte care să slujească publicul pe care suntem chemaţi să-l servim. Răspunsul pe care vi-l pot da este da, chiar şi azi există un număr important de parlamentari care înţeleg acest imperativ, al unui guvern în care soluţii de tip peticit cred că ar trebui evitate. E decizia preşedintelui cum vor să meargă", a mai precizat senatorul.

PSD şi PNL, consens pe reducerea numărului de parlamentari din 2016

Puterea şi opoziţia vorbeşte pe aceeaşi voce în ceea ce priveşte componenţa viitorului Legislativ. PSD propune rducerea numărului de aleşi la 400, iar PNL la 300, faţă de aproape 600, câţi există în prezent. Comisia comună pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale lucrează, în prezent, la noul Cod Electoral care va stipula, implicit, şi numărul de parlamentari. Senatorul Alin Tişe, membru în Comisia de Cod Electoral, susţine că noul PNL agrează ideea reducerii numărului de parlamentari la 300, respectiv 200 de deputaţi şi 100 de senatori. "PNL susţine ca viitorul Parlament să aibă două Camere şi în total 300 de membri, urmând să rediscutăm reducerea ponderii minorităţilor naţionale. Mulţi au considerat că, printr-un astfel de Parlament, sistemul democratic ar fi mai aşezat şi mai stabil şi ar fi două filtre duble la legi", a declarat Alin Tişe.

Cum vrea Stelian Tănase să salveze TVR

Preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Stelian Tănase, a declarat joi, la Comisia de Cultură din Senat, că susţine creşterea taxei TV, dar şi restructurarea societăţii şi eşalonarea datoriilor istorice. Creşterea taxei a fost angajată, potrivit lui Tănase, pentru ca televiziunea să se poată împrumuta cu 40 de milioane de lei. Directorul SRTV, Stelian Tănase, a prezentat, în faţa Comisiei de Cultură din Senat, planurile sale pentru televiziunea publică, dar şi situaţia actuală a TVR. Astfel, Tănase le-a spus senatorilor că televiziunea a împrumutat, de la "nişte bănci", suma de 40 de milioane de lei, după ce a garantat creşterea taxei. Nu este singura soluţie propusă de Stelian Tănase, care întrevede, în viitorul SRTV, restructurări, dar şi ştergerea datoriilor.

BANCHERUL

Aprecierea francului elveţian cu 15% reaprinde problema conversiei creditelor din valuta in lei

Cursul de schimb leu/euro a trecut pragul de 4,5 lei, in timp ce francul elveţian a crescut semnificativ, cu peste 15% fata de leu, după decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a lăsa liber cursul plafonat anterior la 1,2 franci pentru un euro, astfel ca cei peste 30.000 de romani cu credite in franci elveţieni vor avea noi probleme cu rambursarea ratelor. Acest lucru ar putea reaprinde problema conversiei creditelor din valuta in lei, in contextul in care in Ungaria exista o lege care permite conversia la cursul zilei, iar in parlamentul României se dezbat legi asemănătoare, in paralel cu procese in justiţie prin care se urmăreşte îngheţarea cursului la data acordării creditelor. Banca Naţională a României a calculat ieri un curs de 4,3287 lei pentru un franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din şedinţa de miercuri, de 3,7415 lei/franc. Euro a trecut pragul psihologic de 4,5 lei pentru un euro, fiind cotat de BNR la 4,5034 lei/euro.

Cum funcţionează cardurile care înlocuiesc bonurile de masa pe hârtie

Odată cu adoptarea normelor de aplicare a Legii nr. 291/2013 privind emiterea tichetelor de masa pe suport electronic, s-a anunţat si emiterea primului card de masa cu marca Ticket Restaurant. Este vorba de un card contactless tip MasterCard, varianta electronica a clasicelor bonuri de masa din hârtie. Cardul de masa funcţionează la fel ca un card obişnuit, adică se utilizează la achitarea cumpărăturilor la POS-urile magazinelor, pe baza unui PIN. Fiind carduri contactless, cumpărăturile de valori mai mici de 100 de lei se pot achita foarte rapid, doar prin apropierea cardului de un POS tip PayPass, fără a fi necesara introducerea acestuia in aparat si fără codul PIN. Dar spre deosebire de un card bancar obişnuit, banii de pe un card de masa se pot utiliza doar pentru a plăti masa la restaurant sau pentru achiziţia de produse alimentare, într-o reţea distincta de magazie si restaurante afiliate.

CURENTUL

Gorghiu s-a întâlnit cu Nuland dar nu a înţeles despre ce s-a discutat

În urma întâlnirii cu Victoria Nuland şi Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu au răspuns întrebării jurnaliştilor de la B1tv dacă doamna Nuland a abordat subiectul puciului din 2012, când Alina Gorghiu era deputat în USL şi deci de partea neagră a baricadei statului de drept. Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a răspuns: "N-a existat un reproş, discuţia a fost una cu privire în viitor, că încercăm să resetăm scena politică. Nu s-au amintit de derapaje din trecut, nu s-a pus problema în termeni de critică, ci de construcţie. Nu s-a discutat despre momentul 2012, s-au abordat discuţii care să încurajeze dialogul instituţional pe viitor". Prim-vicele Cătălin Predoiu arăspuns şi el aceleiaşi întrebări: "A fost primul punct pe ordinea de zi, ca să spun aşa, legat de regula de drept ţi funcţionarea justiţiei şi lupta anticorupţie dar s-a discutat la nivel de principiu. A fost într-adevăr o evocare punctuală fără a se insista dar suficient de clară cât să înţeleagă toată lumea ce se vrea a se transmite ca mesaj."

CURIERUL NATIONAL

Avalanşă de rate mărite din Alpii Elveţieni

Lovitură pentru cei cu credite în franci, după ce cursul BNR a crescut ieri cu peste 15% până la 4,33 lei pentru un franc. Şocul survine după ce Banca Elveţiei a renunţat la pragul de cotare de 1,20 euro pentru un franc. Circa 150.000 de români mai au de returnat băncilor echivalentul a aproape 10 miliarde lei. După ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la pragul minim de 1,2 franci pe euro, francul elveţian a sărit practic în aer. Ieri la prânz, timp de câteva zeci de minute, mai multe bănci comerciale au afişat un curs peste 5 lei pentru un franc elveţian. Leumi Bank, Banca Transilvania şi Bancpost au afişat cursuri peste 5 lei pentru un franc, ultima dintre ele stabilind la un moment dat un curs de schimb de 6,5 lei/franc elveţian.

Ce Haos Financiar!

După fluctuaţiile brutale cunoscute de rublă la jumătatea lunii trecute, acum este rândul unui şoc valutar venit din Elveţia. Cotaţia EUR/CHF s-a prăbuşit ieri din zona de 1,20 euro pentru un franc unde se tranzacţiona de mult timp către reperul de 1,02 euro pentru un franc unde s-a stabilizat după orele prânzului. Cu numai o lună în urmă, autoritatea de politică monetară din Ţara Cantoanelor afirmase că va apăra "cu cea mai mare determinare" plafonul de 1,20 euro pentru un franc. A anunţat, însă, peste noapte, că va renunţa la el. "Şocant", "violent", "teribil", "neaşteptat", "carnagiu" sunt cuvinte folosite de analişti ai unor grupuri financiare renumite din lume precum BNP Paribas, Jefferies, Hampstead Capital sau IG, preluaţi de portalul Zero Hedge, şi care s-au declarat surprinşi de mişcare. Banca Naţională a Elveţiei vede că nu mai este cale să apere plafonul cu un dolar puternic şi cu un program de relaxare cantitativă la orizont în Europa.

Comisia Europeană a dat undă verde mega-fondului de investiţii de 315 mld euro

La doar 50 de zile de la anunţarea ambiţiosului său Plan de investiţii pentru Europa, care are ca obiectiv stimularea ocupării forţei de muncă şi a creşterii economice, Comisia Europeană a adoptat pro­punerea legislativă privind Fondul european pentru investiţii strategice, care va fi instituit în parteneriat strâns cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Acest fond, care va mobiliza cel puţin 315 miliarde EUR în investiţii private şi publice în întreaga Uniune Europeană, se află în centrul Ofensivei investiţiilor a preşedintelui Juncker. Fondul va susţine în special investiţiile strategice, cum ar fi cele în banda largă şi în reţelele de energie, precum şi întreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai puţin de 3.000 de angajaţi.

Excedent de 500 mil. euro în comerţul cu produse agroalimentare

Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare ale României din primele zece luni ale anului 2014 a fost de 496,5 mil. euro, mai mare cu 314,5 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, când surplusul balanţei a atins valoarea de 182.0 mil. euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, remis Curierului Naţional. Nivelul-record al excedentului s-a datorat exporturilor de ţigări şi seminţe de rapiţă. Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au însumat 4.488,9 mil. euro, cu 397,0 mil. euro mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2013, în timp ce importurile, totalizând 3.992,4 mil. euro, au crescut uşor, depăşind cu 82,5 mil. euro valoarea înregistrată în primele zece luni din 2013. Grâul, ţigările, porumbul şi seminţele de floarea-soarelui, patru produse cu cele mai mari ponderi în total exporturi, au contribuit la obţinerea a peste jumătate din veniturile încasate.

Rebranding la ING

Din luna aprilie, ING Asigurări de Viaţă devine NN Asigurări de Viaţă, ING Pensii devine NN Pensii, iar ING Investment Management devine NN Investment Partners. Procesul de rebranding presupune schimbarea numelui şi a identităţii vizuale, fără a aduce schimbări la nivelul strategiei, al echipei de management şi angajaţi sau la nivelul relaţiei contractuale cu clienţii. Schimbarea numelui diviziilor de asigurări de viaţă, pensii şi management al investiţiilor nu se referă la operaţiunile bancare, ING Bank păstrându-şi numele în continuare.

EVENIMENTUL ZILEI

EVENIMENTUL ZILEI a descoperit CUIBUŞORUL din Bucureşti al baronilor din PSD

Un număr de 16 întreprinzători, printre care VIP-uri locale şi prietenii lor, şi-au construit un bloc de lux în Băneasa. Astfel, afacerişti fugiţi din ţară, preşedinţi de Consilii Judeţene şi urmăriţi penal au devenit vecini. Un bloc de pe strada Gheorghe Ionescu- Siseşti a devenit, începând cu 2012, locul unde Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Elan Schwartzenberg, Gabriel Strutinsky şi Marian Oprişan se pot întâlni, teoretic, ori de câte ori este nevoie. Când au treburi prin Capitală, baronii de Constanţa şi Vrancea trag la un ditamai bloc cu 25 de apartamente situat în Băneasa. Cei mai mulţi proprietari sunt apropiaţi ai lui Schwartzenberg, dispărut de aproape trei ani din ţară, foşti sau actuali parteneri de afaceri, dar şi un fost ziarist.

Rusia scoate Ucraina de pe harta gazelor

Moscova vrea să livreze gaze Uniunii Europene prin Turcia, pregătind astfel Kievului o lovitură economică dură. Rusia a luat Bruxelles-ul pe nepregătite după ce a avertizat că va închide conducta de gaze către Uniunea Europeană care tranzitează Ucraina şi că va transfera aceste livrări către Turcia. În aceste condiţii, dacă UE mai doreşte gaze ruseşti va trebui să se lege la conducta care va lega Rusia de Turcia. Ultimatumul a fost lansat de şeful Gazprom, Alexei Miller, cu ocazia vizitei în Rusia a comisarului european pentru Energie, Maros Sefcovic, care s-a declarat "foarte surprins" de această declaraţie, potrivit presei occidentale. Avertismentul către Uniunea Europeană vine după ce Rusia a anunţat în decembrie că a renunţat la proiectul South Stream, o conductă care trebuia să tranziteze Bulgaria şi Ungaria spre Occident, alegând în schimb să construiască o conductă către Turcia.

PAPA Francisc: "Dacă cineva o INSULTĂ pe MAMA, să se aştepte la un PUMN!"

Papa Francisc despre Charlie Hebdo: "În libertatea de expresie există o limită!" Aflat în avion, între Sri Lanka şi Filipine, Papa Francisc a răspuns întrebărilor ziariştilor. Una dintre ele s-a referit la atacul de la Charlie Hebdo. Iată ce a răspuns Papa, potrivit agenţiei I. Media: "Cred că două drepturi ale omului sunt fundamentale: libertatea religioasă şi libertatea de expresie. Sunteţi francez, nu? Aşa, deci, Paris: să vorbim limpede!... Adevărul trebuie spus: fiecare are dreptul de a-şi practica religia în mod liber, fără a ofensa... Cu toţi ne dorim asta. În al doilea rând, nu este posibil să ofensezi, să porţi un război, să ucizi în numele religiei tale, adică al lui Dumnezeu. Ceea ce se petrece acum ne surprinde, dar să ne gândim la istoria noastră: câte războaie religioase am cunoscut! Gândiţi-vă numai la noaptea Sfântului Bartolomeu! Cum să înţelegi aşa-ceva? Şi noi am făcut păcatul acesta, dar nu poţi ucide în numele lui Dumnezeu, este o aberaţie.

JURNALUL NATIONAL

Terorism prin jocurile de pe internet. Cătălin Harnagea, fost şef al SIE, demontează Legea Big Brother

Noul model de terorism individual pune în pericol libertatea de comunicare prin mijloace moderne, iar atentatul din Franţa a deschis calea unor măsuri suplimentare restrictive. Este cazul Marii Britanii care vrea să blocheze aplicaţiile WhatsApp şi Snapchat. Invitat ieri la interviurile jurnalul.ro, fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea a avertizat că dacă astfel de măsuri vor fi aplicate, teroriştii vor avea la dispoziţie o breşă -jocurile pe internet- prin care pot comunica pentru organizarea unor atentate, subiectul fiind deja intens dezbătut pe forumurile americane. Prin astfel de jocuri, cei care vor să organizeze atentate pot interacţiona cu alţi jucători nu numai pe date, ci şi cu voce. Fostul şef al SIE mai spune că informaţiile care vin de la cetăţeni reprezintă una dintre contramăsurile prin care se poate preîntâmpina un atac terorist sunit.

7 lei/auto - taxa pe Comarnic-Braşov. Cei 53 de km de autostradă vor avea 10 km de tunel

Construcţia autostrăzii Comarnic - Braşov de către consorţiul Vinci - Strabag - Aktor cu un traseu de 53 de kilometri este programată să dureze patru ani iar operarea şi întreţinerea acesteia se va face de către concesionar pentru o perioadă de 26 de ani, potrivit proiectului de concesiune al Autostrăzii Comarnic-Braşov, făcut public de Ministerul Transporturilor. Statul român ar plăti 2,732 miliarde de euro pentru pentru construcţia, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov, dacă ar avea deja disponibilă această sumă. Raportat la cei 53 de km costul total pentru construcţie, operare şi întreţinere pe perioada concesiunii ar putea fi de 51,5 milioane euro pe kilometru. Costurile cresc însă în cazul în care autostrada se va construi din creditele obţinute de constructor care îşi va recupera banii de la stat, din taxa pe autostradă şi sumele încasate din spaţiile secundare (benzinării şi spaţii servicii).

Câinii fără stăpân din Bucureşti: Peste 51.000 de câini fără stăpân au fost strânşi de pe străzi iar 23.000 au fost adoptaţi

Potrivit statisticilor Centrului Antirabic Matei Balş, în luna decembrie a anului 2014 s-au înregistrat 89 de persoane muşcate de câinii fără deţinător, ceea ce înseamnă că numărul incidentelor s-a redus cu 90%. "În luna decembrie 2014 s-a înregistrat cel mai redus număr de persoane muşcate de câinii fără stăpân din ultimii 30 de ani. De la începutul programului, s-au soluţionat 17.600 de sesizări şi au fost capturaţi 51.200 de câini fără deţinător. Totodată, s-au adoptat 23.000 de câini, au fost verificate 6.400 de adopţii şi s-au indentificat nu mai puţin de 24 de adăposturi clandestine", a declarat Răzvan Băncescu, coordonatorul ASPA. Acesta a mai explicat faptul că au fost sterilizaţi 16.700 de câini cu stăpân prin programul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.

NATIONAL

SIE si-a acoperit pe veci agenţii "ilegali"

In plina campanie pentru alegerile prezidenţiale a izbucnit scandalul cu privire la controversata Hotarare 233/2013, care stabileste noile categorii de informatii secret de stat cu care va lucra de acum inainte personalul SIE, dar si ce categorii din personalul Serviciului le va putea accesa. Însă, cum acuzele au fost aduse in special de către fostul preşedinte Traian Basescu iar ţinta era inca actualul premier Victor Ponta, cam toata lumea a pus aceste dezvaluiri pe seama deja traditionalei "coabitari cu nabadai" dintre cele doua Palate. Serviciul de Informatii Externe a fi reusit sa dea o lovitura abila prin adoptarea respectivei hotarari de catre Guvern si evitarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Iar miscarea a avut loc sub pretextul deconspirarii, in ultimii zece ani, a nu mai putin de 70 de ofiteri acoperiti ai SIE,

Sotii Calina au cumparat pentru Mircea Geoana vila de la RA-APPS!

Mircea Geoana a pierdut licitatia pentru vila de protocol a RA-APPS in care locuia. S-a intamplat miercuri, cand toata lumea s-a grabit sa-i planga de mila. Doar ca imobilul nu este chiar pierdut, el fiind pastrat "in familie". Stangaci cand vine vorba de aranjamente politice, Mircea Geoana a dovedit ca are fler la combinatii imobiliare. S-a mutat in 2004 intr-o vila de protocol pentru care a platit o chirie modica si a continuat sa locuiasca acolo chiar si atunci cand era simplu parlamentar. Desi vila a fost vanduta la licitatie, familia senatorului nu are motive sa se grabeasca sa-si faca bagajele. Este adevarat ca patronul DeSilva a anuntat imediat dupa castigarea licitatiei ca va pune vila la pamant, dar surse din anturajul lui Mircea Geoana sustin ca senatorul are deja garantat un apartament de lux in noul imobil.

Legea Big Brother, contestata de sistem

Indemnul făcut de Victoria Nuland in sensul adoptarii rapide a legilor "Big Brother" a avut succes la politicienii dâmboviţeni, dar i-a lasat reci pe multi dintre oamenii cu atributii directe in asigurarea sigurantei nationale. "Accesul la astfel de date este de preferat sa fie posibil cu avizul judecatorului. Nu cred ca se pune problema unei nevoi, nevoia vine din garantarea dreptului la viata intima. Ingerinta in viata privata trebuie pusa sub control judecătoresc", susţine Tiberiu Nitu. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, nu este nici el de acord cu adoptarea legilor pe repede-inainte. Bomboana pe coliva o pune un specialist in domeniu, fost sef al luptei antitero in cadrul SRI - Ion Stefanut. Care spune cu subiect si predicat ca antiterorismul mioritic se poate descurca bine mersi si fara legi suplimentare, mai ales unele care pot facilita abuzurile.

PUTEREA

Legea Big Brother, doar cu ştampilă de la CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a declarat joi că membrii CSM ar trebui să aibă un cuvânt de spus înainte de promulgarea legii Big Brother. Reprezentanţii CSM sunt de părere că este necesar un control judecătoresc înainte de accesarea datelor, prevedere care lipseşte în acest moment din textul de lege. Astfel, actul normativ va fi analizat de un grup de lucru ad-hoc. Întrebat în legătură cu promulgarea Legii securităţii cibernetice fără un aviz al CSM, Marius Tudose a spus: "Noi ne-am dori promulgarea legii cu condiţia ca, înainte de promulgare, CSM să aibă un cuvânt de spus în această chestiune".

Dragnea şi Ponta reformează PSD fără adoptarea statutului nou în congres

Despre modificările pe care atât el, cât şi Victor Ponta le anunţă că vor fi adoptate la Consiliul Naţional şi că vor să reformeze partidul cu ele, acestea nu pot intra în vigoare legal decât dacă sunt adoptate într-un congres. La întrebarea cum se poate face reforma PSD în aceste condiţii, Liviu Dragnea, a susţinut că modificările anunţate ar putea fi puse în practică chiar şi în lipsa unui congres: "Pot fi decizii asumate care pot fi puse în practică fără ca statutul să fie în mod legal şi procedural adoptat. Până la urmă este vorba de o decizie asumată la nivelul partidului. Vor fi câteva propuneri interesante, sper eu, adică eu le consider interesante, în noul statut al PSD". El a anunţat că va coordona personal comisia din partid care lucrează modificările la statut.

Răzvan Băncescu: sunt şi persoane publice implicate în traficul internaţional cu câini

Coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, acuză câteva ONG-uri de trafic internaţional de câini în care sunt implicate şi persoane publice din România. "ONG-urile doresc repopularea Bucureştiului. În prezent, sunt circa 23.000 de câini în zonele limitrofe ale Capitalei. Ţinuţi acolo, câinii costă mai mult decât dacă ar sta prin oraş şi ONG-urile nu ar mai obţine bani şi donaţii dacă nu mai stau în oraş", a explicat Răzvan Băncescu rezistenţa iubitorilor de animale de a strânge în adăposturi maidanezii. Oficial, coordonatorul ASPA a declarat închis programul de gestionare a câinilor fără stăpân. "Am capturat 80% din numărul estimat de animale care a fi fost pe străzi, adică 51.200 de câini şi avem un minim istoric de persoane muşcate din ultimii 30 de ani. În luna decembrie, 89 de persoane au fost muşcate faţă de un maxim înregistrat în anul 2000, de 948 de persoane", a afirmat Răzvan Băncescu.

ROMANIA LIBERA

Puterile baronilor locali, amputate de la centru

În anul 2015, banii pentru primării vor fi alocaţi direct de către Guvern, şi nu pe plan judeţean, ca până acum. Noua regulă slăbeşte puterea preşedinţilor consiliilor judeţene şi introduce bugete minime pentru fiecare tip de localitate. Parlamentul şi Guvernul au eliminat preşedinţii de consilii judeţene din schema alocării fondurilor către primării, stabilind că banii vor fi alocaţi direct de către Ministerul Finanţelor. Astfel, Guvernul a alocat, recent, prin hotărâre, 2.539.910.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale, adică în jur de 577 de milioane de euro. "Ingerinţa politică a fost redusă la minimum. Nu vor mai fi consilii judeţene sau consilieri judeţeni care vor stabili bugetul pentru fiecare comună", a comentat Darius Vâlcov. Hotărârea de Guvern a fost posibilă după ce, prin Legea bugetului, a fost introdusă, pentru 2015, o derogare de la Legea finanţelor publice locale.

Informaţii secrete din dosarul "EADS-securizarea frontierelor" au ajuns la suspecţi

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne spun că Ingrid Popa-Mocanu ar fi copiat, între altele, solicitările şi notele DNA ajunse la Interne în cadrul instrumentării dosarului penal "EADS - securizarea frontierelor". Aceste informaţii secrete ale DNA ar fi ajuns la suspecţi prin secretarul general adjunct, Mihai Şova. Informaţiile nu au fost confirmate de DNA, care ne-a transmis că nu se pot face publice alte informaţii din dosar. Mihai Şova, secretarul general adjunct al Ministerului de Interne, era servit cu informaţii secrete de către Ingrid Luciana Popa-Mocanu, consiliera ministrului Gabriel Oprea. Există probe pentru opt astfel de acte materiale. Intre documentele secrete copiate şi transmise apoi unor persoane neautorizate, unele au fost din două dosare penale ale DNA. Aceste date ar fi rezultat în urma percheziţiilor de ieri de la Ministerul de Interne şi de la domiciliile celor doi urmăriţi penal.

Sebastian Ghiţă îşi face partid. Numele, ales pe Facebook

Deputatul independent Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD, îşi face partid, aşa cum a anunţat. Însă nu ştie ce nume să-i pună. Ca să scape de dilemă, Sebastian Ghiţă s-a decis să facă un sondaj pe Facebook pentru a afla părerea utilizatorilor cu privire la numele noii formaţiuni politice. "Suntem profi. Se fac focus grupuri, sondaje. Facem un partid cum vor oamenii", a răspuns Sebastian Ghiţă în decembrie 2014, întrebat despre numele noului partid. La întrebarea "Care crezi că este cel mai potrivit nume pentru un partid al tinerilor?" sunt oferite trei variante de răspuns: "Progres România", "Forţa România" şi "Hai, România". Potrivit datelor sondajului, 40% din cei chestionaţi sunt pentru denumirea "Progres România", tot atât de mulţi pentru "Forţa România", însă informaţiile de pe site-ul care face acest sondaj Facebook nu fac referire la numărul de persoane care au votat.

ZIARUL FINANCIAR

BNR este responsabilă că nu a cerut în cei şase ani de la izbucnirea crizei conversia creditelor din franci în lei

Două sute de mii de români trebuie de astăzi să achite o rată cu cel puţin 20% mai mare în lei la creditele în franci elveţieni. Cursul leu / franc anunţat de BNR s-a depreciat de la 3,74 lei pentru un franc la 4,32 de lei, însă la casele de schimb francul a ajuns şi 5 lei în urma deprecierii bruşte a euro faţă de francul elveţian pe pieţele internaţionale. Euro a căzut de la 1,2 franci elveţieni la 0,9 dintr-o dată, adică cu 27%! De la căderea Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008 sistemul financiar internaţional nu a mai suferit un asemenea şoc. În mod normal, pentru o ţară slab financiarizată, cu active bancare de 70% din PIB cum este România, astfel de mişcări nu ar trebui să fie atât de importante. Însă România are o conducere bancară atât de înţeleaptă încât, cu toate că este plătită la fel ca şefii băncilor centrale din Occident sau Statele Unite, nu a făcut nimic ca să nu fim afectaţi pe piaţa locală de astfel de mişcări nebune ale cursurilor valutelor internaţionale.

"Francul elveţian este o monedă toxică, iar vânzarea creditelor în această monedă a fost ca şi cum ai vinde otravă"

Volatilitatea francului elveţian nu este de natură să stabilieze sistemul bancar din România, însă vânzarea creditelor în această monedă a fost "ca şi cum ai vinde otravă", iar cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, au spus analiştii consultaţi de ZF. "Pentru toată lumea, debitori şi bănci, ar trebui dată o ordonanţă de urgenţă care să impună un plafon pentru cursul dintre francul elveţian şi leu. Această monedă este una toxică, vânzarea acestor credite a fost ca şi cum ai vinde otravă. Cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, BNR ar trebui să răspundă", a spus avocatul Gheor­ghe Piperea. El a adăugat că aprecierea substanţială a francului elveţian va crea o problemă socială extrem de gravă, iar BNR este responsabilă pentru această situaţie, care trebuie remediată printr-un act normativ.

Raiffeisen, BT şi Nomura au câştigat "deal"-ul deceniului cu Primăria Capitalei

Raiffeisen Bank, Nomura şi BT Securities au mai puţin de şase luni să găsească investitori pentru obligaţiunile Primăriei Bucureştiului denominate în lei în valoare maximă de echivalentul a 500 mil. euro (2,2 mld. lei) pentru refinanţarea emisiunii de eurobonduri din 2005. Dobânda obligaţiunilor în lei va porni de la randamentul titlurilor de stat, acum de circa 3,2% pentru zece ani, plus o primă de risc. Pe 22 iunie expiră maturitatea euroobligaţiunilor în valoare de 500 milioane de euro pe care Primăria Bucureştiului, condusă pe atunci de Adriean Videanu, le-a emis în 2005 pentru a finanţa construcţia pasajului suprateran Basarab, pentru achiziţia de tramvaie noi - metroul uşor şi pentru reabilitarea infrastructurii urbane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb