REVISTA PRESEI 16.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 februarie 2015

ADEVARUL

Lovitura de graţie dată culturii. Cărţile, tratate la fel ca ţigările şi băuturile alcoolice

Cărţile, biletele la teatru şi la concerte şi, în general, orice produs cultural urmează a fi tratate precum ţigările şi băuturile alcoolice. Un proiect de lege adoptat deja de Senat în luna decembrie urmează să instituie Timbrul Cultural, care ar trebui să se aplice oricărui produs cultural din România, aşa-zişii beneficiari ai sumelor astfel obţinute fiind "uniunile şi organizaţiile de creatori". Proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural a fost iniţiat de 84 de deputaţi şi senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD şi UDMR, şi a fost adoptat de Senat pe 8 decembrie 2014. Editura Nemira punctează: "Este vorba de un timbru ce se va aplica pe fiecare carte înainte ca aceasta să intre în librării, la fel cum se aplică timbrul pe ţigări şi băuturi alcoolice. Aceste timbre trebuie plătite în avans pentru un întreg tiraj de carte ce se vinde uneori în 3 sau 4 ani."

Sebastian Ghiţă: În România operează servicii secrete străine care recrutează în politică, în justiţie şi în presă

Deputatul Sebastian Ghiţă a vorbit, într-un interviu acordat B1 TV, despre activitatea Comisiei parlamentare a SRI, dar şi despre serviciile secrete străine. "Este evident că pe teritoriul României operează şi servicii secrete străine partenere sau inamice. Şi acele servicii - cred cu tărie- că fac spionaj şi că recrutează şi în politică, şi în justiţie, şi în presă. Vă daţi seama că nu putem permite serviciilor noastre să recruteze femeile de serviciu sau vatmanii de metrou. Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună acestor tendinţe? Pe care dacă le contrazicem suntem naivi. Ăsta este adevărul, trebuie să avem o limită până la care reducem puterea serviciilor româneşti", a spus Ghiţă. Întrebat dacă este ofiţer sub acoperire al vreunui serviciu de informaţii, Sebastian Ghiţă răspuns: "Nu, şi dovada acestui lucru e că la învestirea în Parlament a trebuit să depunem un jurământ care oricând poate fi folosit ca fals în declaraţii şi acest lucru îţi poate aduce procuratură militară şi ţie şi celor dintr-un serviciu care au acceptat această situaţie. Este ilegal în România".

Portul Constanţa ratează finanţarea digului de larg: 143 de milioane de euro

Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură cu finanţare europeană, prelungirea digului de larg al Portului Constanţa, care trebuia demarat la începutul anului 2010, avea ca termen de finalizare data de 1 februarie 2015. Nefiind gata, România riscă să nu mai primească partea de finanţare de la UE (proiectul îşi pierde eligibilitatea) şi astfel să suporte de la bugetul de stat toate costurile de execuţie: 143 de milioane de euro. Constructorul digului este compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors, care s-a luptat din răsputeri, în justiţie, să obţină atribuirea acestui contract - unul dintre cele mai importante proiecte europene derulate în România. Numai că, iată, la două săptămâni de la expirarea datei-limită, utilajele încă mai aduc piatră pe dig, iar constructorul a solicitat administraţiei Portului prelungirea perioadei de execuţie.

Bugetul Romaniei, pagubit in 2013 cu peste 1 MILIARD de euro. Nereguli serioase la Guvern si Ministerul Finantelor

Bugetul statului a fost pagubit cu un peste un miliard de euro in 2013, arata Raportul anual al Curtii de Conturi. Institutia care a controlat administratia romaneasca a constatat nereguli serioase, inclusiv la Guvern si la Ministerul Finantelor. Iar la unele companii de stat a fost o adevarata fiesta. TAROM, de exemplu, cu pierderi anuale de zeci de milioane de euro, a cheltuit 200.000 de lei pentru... petreceri ! Curtea de Conturi spune ca in 2013 Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului a fost umflat de 5 ori, de la 200 de milioane de lei cat era initial, la peste un miliard de lei prin cele doua rectificari bugetare. Cel mai grav este insa ca fondul de rezerva nu a fost utilizat in scopul pentru care a fost creat si a functionat practic ca un buget paralel fara controlul Parlamentului. Romania este in mare intarziere la atragerea fondurilor europene, iar o parte din vina este chiar la Ministerul Finantelor.

Elena Udrea plânge şi scrie după gratii! Şi-a pus speranţele în ziua de marţi

De marţea trecută în arestul poliţiei, Elena Udrea trăieşte clipe de coşmar la care nu visa niciodată. Nu se poate odihni, plânge şi speră ca ziua de marţi, când contestaţia depusă se va judeca, să-i aducă eliberarea. Vizita mamei sale a mai liniştit-o, însă timpul parcă stă în loc pentru fosta candidată la fotoliul de la Cotroceni. Se spune că speranţa moare ultima, iar pentru Elena Udrea (41 de ani) a început numărătoarea inversă: fostul ministru speră ca mâine să spună adio camerei unde este închisă. Fostul candidat la preşedinţie, acuzat în dosarul Microsoft pentru luare de mită şi trafic de influenţă, i-a promis mamei sale, dar şi apropiaţilor, că nu se dă bătută, chiar dacă îi este greu. "Este greu pentru o femeie să trăiască în asemenea condiţii, nu poate să se odihnească, îi este silă pur şi simplu de cum arată baia şi de gândul să folosească wc-ul, fără pic de intimidate. Sperăm să nu se îmbolnăvească, camera este foarte mică şi abia poţi să respiri", ne-a povestit o prietenă apropiată a Elenei Udrea.

Grecii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de austeritate şi pentru a-l apăra pe Tsipras

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică seară la Atena, Salonic, Creta, şi în alte oraşe din Europa pentru a protesta faţă de politicile de austeritate şi pentru a arăta sprijin faţă de Guvernul condus de Alxis Tsipras, liderul stângii radicale. "Stop austerităţii. Sprijiniţi Grecia. Schimbaţi Europa", "Lăsaţi Grecia să respire", sunt doar câteva din mesajele afişate de către protestatari. Cel puţin 18.000 de persoane s-au adunat duminică seară la Atena şi alte 8.000 la Salonic, precum şi câteva mii în străinătate, pentru a protesta împotriva politicilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali şi în semn de susţinere a noului guvern condus de Alexis Tsipras, liderul stângii radicale, cu o zi înainte de o reuniune a Eurogrupului la Bruxelles de care depinde viitorul economic al ţării, relatează AFP şi DPA, citat de Agerpress. Demonstraţii au mai avut loc şi în oraşe ca Patras şi Volos, precum şi în Creta şi în alte insule.

Vosganian a fentat Parlamentul, dar a dat de ANI

Senatorul Varujan Vosganian a intrat sub lupa Agenţiei Naţionale de Integritate după ce colegii săi senatori au decis să nu voteze favorabil solicitarea procurorilor DIICOT privind începerea urmăririi penale. Senatorul susţine că, în două decenii de politică, a adunat mai nimic. Senatorul Varujan Vosganian nu poate răsufla uşurat încă, deşi a rămas cu imunitatea intactă în urma respingerii de către Senat a solicitării procurorilor privind începerea urmăririi penale în dosarul Romgaz-Interagro. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat, vineri, şi a început să verifice averea senatorului. ANI suspectează că Vosganian nu ar fi trecut în declaraţia de avere anumite sume de bani, inclusiv un credit mai vechi. Verificarea averii lui Varujan Vosganian are loc chiar în contextul anchetării acestuia de DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro.

BANCHERUL

Banca Transilvania a stabilit in 2014 performante impresionante

Banca Transilvania si-a continuat si in 2014 ascensiunea fulminanta si impresionanta, pentru care merita tot respectul si pentru care trebuie sa-i felicitam pe toţi angajaţii băncii din Cluj si din tara pentru ceea ce au clădit, in frunte cu liderul lor, Horia Ciorcila. BT a devenit cea mai performanta instituţie de credit din Romania, atât in privinţa profitului obţinut cat si a creşterii afacerii. In plus, anul trecut BT a salvat, prin preluare, cea mai problematica banca românească, Volksbank, din cauza creditelor in franci elveţieni, preluare care ar putea propulsa BT pe locul 2 in topul băncilor din Romania, in funcţie de valoarea activelor. Ciorcila are şansa sa mai dea o lovitura in acest an, daca va reuşi sa rezolve conflictul cu clienţii cu credite in franci, un conflict care fierbe întruna de câţiva ani si nimeni nu ştie cum sa-i dea de capăt.

Carpatica (BCC) bate recordul tranzactiilor la Bursa, dupa anuntul privind pierderile de 170 mil. lei

Banca Comerciala Carpatica (indice bursier BCC) a stabilit vineri recordul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in privinta volumului de tranzactii, dupa ce banca din Sibiu a anuntat pierderi de aproape 170 milioane lei in 2014 iar seful bancii, Johan Gabriels, a declarat ca actionarii trebuie sa ia "decizii urgente si importante" in vederea recapitalizarii bancii prin gasirea unui investitor. "Atragerea de capital suplimentar poate fi realizata cu succes doar in conditiile unei noi structuri a actionariatului", a declarat presedintele BCC, Johan Gabriels, intr-un comunicat de presa. Conducerea Carpatica, sustinuta de BNR, a pregatit pe parcursul anului trecut fuziunea cu Nextebank, dar cu o saptamana inainte ca AGA bancii sa o aprobe, familia Carabulea a anuntat ca este dispusa sa-si vanda actiunile, astfel ca AGA nu a mai aprobat fuziunea. Intre timp nu s-a mai auzit nimic despre vanzarea actiunilor familiei Carabulea.

CAPITAL

Bancherii dau conversia pe falimentul personal

Acum vor toţi. După ce timp de cinci ani au zis categoric nu, bancherii au sucit-o brusc şi sunt de acord cu adoptarea unei legi a insolvenţei persoanelor fizice, care ar putea intra în vigoare la jumătatea anului. Să fie oare schimbarea de atitudine la 180 de grade o chestiune de compasiune faţă de debitor şi de înţelegere subită a mecanismelor supraîndatorării sau doar una de oportunitate? Debitorii români supraîndatoraţi au primit zilele acestea două veşti. Una proastă şi una aproape bună. Vestea proastă, mai ales pentru cei cu credite în franci elveţieni, este că BNR a închis, în acord cu Parlamentul, orice discuţii pe tema conversiei creditelor la alt curs decât cel al pieţei printr-o soluţie legislativă. Clienţii vor trebui să caute ori înţelegeri individuale cu banca, ori decizii favorabile în instanţe, dacă nu sunt mulţumiţi de primele. A doua veste aproape bună este că bancherii, în mod magic, se declară de acord cu adoptarea unei legi a insolvenţei persoanelor fizice.

Alba Iulia oferă terenuri gratuite pentru investiţii importante

Un oraş din România vrea să atragă mai mulţi investitori şi să dezvolte turismul. Pentru acest lucru a decis să ofere terenuri gratuite celor care fac investiţii semnificative. Este vorba despre Alba Iulia. Municipalitatea a adoptat o serie de măsuri menite să încurajeze potenţialii investitori să îşi deschidă puncte de lucru aici. Aşa că, printre acestea, cele mai importante sunt oferirea de terenuri gratuite pentru investiţii mai mari de 1,5 milioane de euro şi posibilitatea de achiziţie a terenului în discuţie dacă investiţiile depăşesc 5 milioane de euro, în condiţiile legii şi beneficiind de acordurile instituţionale în vigoare. Terenul gratuit se poate acorda unei firmei care investeşte cel puţin 5 milioane euro în active corporale fixe, acesta va putea fi vândut direct firmei, dar nu mai devreme de finalizarea investiţiei, la preţul pieţei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independentă.

Fitch a retrogradat Austria la "AA plus"

O a doua mare agenţie de evaluare financiară a decis vineri să retragă Austriei cel mai bun rating posibil (AAA), Fitch Ratings retrogradând cu o treaptă nota Austriei la "AA plus", perspectiva asociată fiind una 'stabilă', motivul fiind creşterea datoriei ca urmare a restructurării băncilor, transmite Bloomberg. Fitch, care a luat aceiaşi decizie cu cea adoptată de Standard & Poor's în urmă cu trei ani, se aşteaptă ca în acest an datoria Austriei să atingă un vârf de 89% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 75% din PIB cât estima anterior. Pe lângă salvarea băncilor, Fitch susţine că noile prevederile ale Uniunii Europene referitoare la conturile guvernului ar putea afecta Austria peste aşteptări în timp ce creşterea economică a încetinit.

CURENTUL

Scandal monstru între intelectuali pentru 1 LEU

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, afirmă că poziţia tranşantă a Federaţiei Editorilor din România împotriva legiferării timbrului cultural este cauzată de faptul că aceştia "vor să acopere evaziunea fiscală". "Vreau să vă spun că mint editorii cu neruşinare! Preţul cărţilor nu creşte, decât într-o cantitate nesemnificativă, unul la mână. Doi la mână: suplimentul ăsta minuscul îl plătesc cititorii, cumpărătorii, nu editorii. Cititorii plătesc infim mai mult. Gândiţi-vă că e vorba de un timbru fix cu valoare forfetară de 1 leu, care se pune pe orice carte care costă de la 15-20 de lei în sus până la nu ştiu cât. Prin urmare, el în medie revine absolut nesemnificativ. Problema majoră a editorilor - asta este minciuna şi ţin s-o spun - este că vor să acopere evaziunea fiscală. Nu vor să se controleze câte exemplare vând. Ăsta este adevărul", a declarat duminică pentru AGERPRES Nicolae Manolescu, susţinător al legiferării timbrului cultural.

Dislocări - de Tia Şerbănescu

În 14 februarie a fost şi Ziua Îndrăgostiţilor dar şi sâmbăta morţilor. Eros şi Thanatos. S-a aflat cu această ocazie că guvernul a acordat subvenţii la energie şi unor decedaţi. Fireşte nu la toţi, ci, foarte probabil, numai celor care au ieşit la vot. A fost sărbătoare şi pentru penali: sâmbăta şi duminica nu se fac arestări. Relaş. Scăpat de justiţie de colegii de Senat pe care i-a înduioşat cu bocetele, cărticica de rugăciuni şi sticluţa cu mir, Vosganian şi-a dat demisia din "noul PNL" pe blog. Miron Mitrea, condamnat doi ani pentru mită, a demisionat înainte şi din PSD şi din Parlament, a recunoscut că a greşit şi s-a mutat la Constanţa evitând astfel şi lugubra închisoare de la Jilava şi spectacolul mediatic al încătuşării. Pentru a veghea spaţiul tv, PSD a numit la CNA un tip (Radu Herjeu) care a declarat că şi-a petrecut ultimii zece ani într-un regim comunist, fascist, fanariot şi legionar. În ce hal trebuie să fie după o asemenea încercare. Cum să-l pui la muncă după ce a trecut prin aşa ceva? E clar că e terminat. La tv între timp curg anunţurile şi denunţurile: pe cine au denunţat Udrea, Bejinariu şi Pescariu. Păi, mai bine să se denunţe decât să se acopere. Avem şi-aşa destui acoperiţi.

CURIERUL NATIONAL

Un experiment efectuat cu şobolani de laborator arată că aceştia pot fi la fel de buni traderi pe pieţele forex şi futures precum cei ai marilor bănci de investiţii sau ai fondurilor de hedging. Rozătoarele au reuşit să supraperformeze celor mai buni manageri de fonduri în cadrul unui experiment care a urmărit să demonstreze că slujba de trader este unul dintre acele job-uri bine plătite ce pot fi făcute la fel de bine de maşini sau - iată! - de şobolani. Michael Marcovici, developer austriac de produse software, dar şi designer în arta contemporană, spune că locurile de muncă ce nu necesită interacţiune umană pot lesne cădea în această categorie. Traderii îndeosebi, chiar dacă lucrează cu bani mulţi şi în consecinţă sunt şi bine plătiţi, au o activitate ce se bazează pe abilităţi de recunoaştere a unor secvenţe şi formaţiuni predefinite, dublată de capacitatea de a evita orice altă distragere. La acest capitol pot sta la fel de bine şi şobolanii, experimentul fiind prezentat în revista Art and Economy, de unde a fost preluat de portalul vice.com.

Cum ţine statul Ford în braţe

Prin contractul de privatizare al Automobile Craiova, compania se angajase să producă 60.000 de maşini până la sfârşitul lunii decembrie 2012. Pentru că, aşa cum a recunoscut, Ford produsese doar 44%, AAAS trebuia să o penalizeze cu 14,2 mil. euro. Curtea de Conturi a constatat că AAAS nu a efectuat demersurile pentru încasarea acestei sume şi nu a trimis Guvernului actul adiţional. Anunţată cu mare tam-tam în urmă cu aproape opt ani, privatizarea Automobile Craiova SA a fost departe de a-şi atinge scopurile scontate de oficialii de la Bucureşti, Curtea de Conturi constatând că la sfârşitul anului 2012 Ford nu se achitase de obligaţiile asumate prin contract, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) nu efectuase demersurile ce se impuneau pentru încasarea penalităţilor.

Băncile, neinteresate de asigurările de viaţă

Băncile sunt reticente în a accepta cesionarea din partea clienţilor a asigurărilor de viaţă încheiate de aceştia cu asigurători din afara grupului economic din care fac parte, ceea ce poate genera mari dificultăţi companiilor de asigurări care nu fac parte din grupuri ce includ şi o bancă comercială, a constatat Consiliul Concurenţei într-un studiu de piaţă. Pentru remedierea acestui neajuns, care face ca sectorul asigurărilor de viaţă din România să aibă un nivel redus de dezvoltare, cu o pondere de doar 0,3% în PIB, faţă de 4,5% media europeană, Consiliul Concurenţei cere "emiterea de norme care să faciliteze posibilitatea de a alege a consumatorului în cazul asigurărilor de viaţă asociate creditelor bancare". Consiliul Concurenţei a formulat o serie de recomandări ce au în vedere atât dezvoltarea sectorului asigurărilor de viaţă, cât şi promovarea intereselor consumatorilor români.

Ucraina se îndreaptă spre un colaps economic total

Când directorul general al FMI, Christine Lagarde, a anunţat, joi, un pachet de salvare pentru Ucraina de 17,5 miliarde de dolari, ea a sugerat că ar fi un "punct de cotitură pentru Ucraina", care aşteaptă să primească 40 miliarde de dolari în fonduri din diverse surse în următorii patru ani. "Acest nou acord de patru ani va sprijini stabilizarea economică imediată în Ucraina, precum şi un set de reforme politice curajoase care vizează restabilirea creşterii robuste pe termen mediu şi îmbunătăţirea nivelului de trai pentru poporul ucrainean", a spus Lagarde la Bruxelles. Pentru a supravieţui, Ucraina va trebui să facă un nou contract social cu cetăţenii săi, unul care aruncă sute de servicii sociale rămase din perioada sovietică, pe care nomenclatura Ucrainei, de care clasa superioară de mijloc încă se bucură.

EVENIMENTUL ZILEI

Tun de 16 milioane de euro Baronul de Constanţa se crede stăpân peste banii publici

Instituţiile din subordinea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, au plantat ilegal lavandă de milioane de euro şi au reabilitat fictiv un drum judeţean. Baronul de Constanţa şi şefii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa se cred pe moşia proprie, când vine vorba de instituţiile pe care le conduc, potrivit inspectorilor Curţii de Conturi ai României. Concret, inspectorii au fost împiedicaţi să verifice cum au fost cheltuiţi banii din vistieria Regiei, deşi legea spune că aceştia au dreptul. Puţinele acte care au reuşit să le ia la puricat de la Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean Constanţa, au scos la iveală grave nereguli, potrivit ultimului raport al Curţii privind cheltuirea banului public.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Operaţiune în plină desfăşurare: Dărîmarea Statuii lui Traian Băsescu!

Nu scapă nici privirii leneşe, care trece, boantă, pe deasupra lucrurilor, că principalul efect al Scandalului Elena Udrea îl constituie lovirea lui Traian Băsescu în triplă ipostază: 1. De preşedinte care a lăsat în urmă, după zece ani de mandat, o moştenire lesne de identificat. 2. De preşedinte care a lăsat în urmă Structuri puternice. 3. De fost preşedinte care vrea să reintre în viaţa politică prin formaţiunea numită PMP. Situaţia lui Traian Băsescu e aproape imposibilă. Structurile folosesc împotriva sa toate instrumentele folosite tot de ele, dar împotriva adversarilor săi, pe vremea cînd era preşedinte. El le ştie. Nu prea cred că le-ar putea denunţa public. Liderii de opinie îl părăsesc, loviţi de sindromul Spirala tăcerii. E riscant să aperi pe cineva asupra căruia s-au năpustit Structurile. Şi chiar dacă ar fi unii care vor să-l apere, unde s-o facă? Presa, săracă, dominată de Moguli cu dosare, nu-şi poate permite să se opună Structurilor.

Ghiţă: Nu a venit niciun ban de la Dorin Cocoş sau de la vreo firmă a dânsului la RTV

Sebastian Ghiţă a precizat, în cadrul emisiunii "Lumini şi Umbre", realizatăde Dan Andronic şi difuzată de B1 TV, că nu a primit niciun ban de la fostul soţ al Elenei Udrea. Răspunsul vine în contextul în care Elena Udrea a afirmat că, la cererea şefului interimar al SRI, Florian Coldea, Dorin Cocoş i-ar fi dat 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă pentru România TV. "Evident nu, pentru că nici la Realitatea, nici la România TV, se poate verifica de orice instituţie a statului. Nu există niciun ban depus cash, de la mine sau de la altcineva din buzunar, la firmă. Toţi banii au venit extrem de public şi de open prin conturi bancare. Deci se poate ştii în orice moment, orice ban a ajuns în televiziune. În mod evident nu vine nici de la Dorin Cosoş vreun ban şi nici de la vreo firma a dânsului, să nu încercăm să-i păcălim pe oameni.

JURNALUL NATIONAL

Salvaţi Parcul Herăstrău! "Gaşca Nordului" s-a trezit stăpână peste 7 ha din parcul bucureştenilor

Curtea de Apel Bucureşti va decide mâine dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi cele şapte hectare din Parcul Herăstrău, pe care Carol I l-a lăsat moştenire Bucureştiului, "confiscate" de gruparea Bittner - Finiş. Acest teren a fost vândut de Biroul de Turism şi Tineret (BTT) unor afacerişti aflaţi în anturajul lui Bartolomeu Finiş şi Alexandru Bittner, doi dintre liderii de bază ai grupării cunoscute sub numele de "Gaşca Nordului". Deşi, terenul se afla în domeniul public al statului, nu în proprietatea BTT, care era doar administratorul terenului. Scandalul legat de vânzarea celor aproximativ şapte hectare din Parcul Herăstău a fost constestată la mai toate instanţele. Anul trecut, Tribunalul Bucureşti a numit trei experţi care să constate dacă terenul cu pricina face sau nu parte din Parcul Herăstrău. Culmea tupeului, experţii au concluzionat că terenul nu face parte din parc, deşi se află pe malul lacului Herăstrău. Mai mult, chiar judecătorii Tribunalului Bucreşti s-au deplasat pe teren pentru a vedea cu ochii lor dacă terenul se află în parc sau ba.

Cum a reusit un grup de hackeri sa fure un miliard de dolari

Un grup multinaţional de hackeri a furat aproximativ un miliard de dolari de la un număr de până la 100 de instituiţii financiare din întreaga lume în decurs de doi ani, a anunţat sâmbătă compania rusească de securitate informatică Kaspersky Lab, relatează themalaysianinsider.com. Kaspersky precizează că lucrează cu Interpol, Europol şi autorităţi din diferite ţări pentru a încerca să descopere acest grup, care ar include hackeri din Europa, Rusia, Ucraina şi China. Potrivit Kaspersky Lab, grupul de hackeri, denumit Carbanak, a urmat o abordare neobişnuită de a fura direct de la bănci, în loc să se deghizeze în clienţi care încearcă să retragă bani din conturile bancare ale companiilor sau persoanelor fizice.

NATIONAL

"Nenea" Ion Moraru, baronul secret de la Palatul Stirbei

"National" continua seria dezvaluirilor cu privire la nenumaratele afaceri banoase in care este implicat direct sau le coordoneaza din umbra, prin intermediul rudelor si a unor interpusi, cel considerat a fi cel mai influent om din Guvernul Ponta. Este vorba despre "Nenea" Ion Moraru, seful Secretariatului general al Guvernului, omul care, pe langa investitiile in educatie, pare sa fi ramas atasat si de un alt domeniu de activitate. Pentru ca nu intamplator politicieni, demnitari si oameni de afaceri deopotriva se inghesuie sa-si rezerve drept locatie pentru diverse chermeze sau evenimente restaurantul si hotelul aflate pe Domeniul Stirbei de pe malul lacului Buftea.

Sorin Oprescu se retrage din politica intr-o clinica din Viena!

Desi mai este mai mult de un an pana la viitoarele alegeri locale, se pare ca deja rezultatul celei mai asteptate confruntari electorale, cea din Bucuresti, este ca si cunoscut. Si asta, in primul rand, pentru ca, de aceasta data, "Batalia pentru Capitala" nici macar nu va avea loc. Pentru ca, dupa retragerea data ca sigura "mie la suta" a lui Sorin Oprescu din cursa pentru obtinerea unui nou mandat de edil sef al Capitalei, este foarte posibil ca marii favoriti pentru inlocuirea acestuia, Andrei Chiliman si Cristian Popescu Piedone, sa ajunga la o intelegere prealabila. Pana atunci insa, sa remarcam ca se cunoaste deja si viitoarea destinatie a actualului edil sef al Capitalei, care, din informatiile National va lua calea bejaniei la Viena.

Jaf din banii publici la Economie, Transporturi si Mediu

Curtea de Conturi a publicat un raport in care atrage atentia asupra incalcarilor fara precedent ale legislatiei in domeniul colectarii, administrarii si cheltuirii banului public. Printrei institutiile care au cheltuit banii publici aiurea se numara Ministerul Economiei, cel al Transporturilor si al Mediului. Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian cu siguranţă va avea de dat socoteala pentru modul in care au fost cheltuiti banii alocati de stat Ministerului Economiei in 2013. Curtea de Conturi a descoperit mari nereguli la aceasta institutie: contractarea de credit bugetare si alocarea banilor fara niciun fundament pentru combinatul de la Krivoi Rog din Ucraina, subventionarea fara drept a unor firme, plati ilegale catre compania Conversmin, plati fara documente catre industria de aparare etc., toate aceste sume depasind 1,5 miliarde de lei.

Ghita vrea sa-l dezumfle pe presedinte

Sebastian Ghita sustine ca presedintele Klaus Iohannis este pe cale de a fi "zeificat" de sustinatorii sai si prezice ca operatiunea se va solda cu o "dezamagire colectiva". Societatea romaneasca e pe cai gresite, considera Sebastian Ghita, deputat ex-PSD. Motivul: il ridica in slavi pe Kaus Iohannis si se asteapta ca actualul presedinte sa-i rezolve toate problemele, eventual in timp record. Asteptare inutila cata vreme Iohannis este doar un om care nu poate face minunile asteptate de romani, avertizeaza Sebastian Ghita.

PUTEREA

Fosta şefă PMP, suspectată că a dat interviuri cu "dedicaţie": Udrea, mesaje şi cătuşe

Elena Udrea a fost arestată preventiv în Dosarul "Microsoft" ca urmare a declaraţiilor făcute presei în momentul în care se afla sub control judiciar, deoarece explicaţiile date de ea în faţa jurnaliştilor "se constituie în tot atâtea indicaţii căte martorii şi inculpaţii din dosarul respectiv, în special către Dorin Cocoş", se arată în motivarea deciziei de arestare. Judecătorul de drepturi şi libertăţi al instanţei supreme, Aurel Gheorghe Ilie, îşi motivează soluţia prin faptul că Elena Udrea a încălcat condiţiile impuse de anchetatori prin controlul judiciar, respectiv aceea de a nu lua legătura prin nici un mijloc cu inculpaţii sau martorii din dosar. Potrivit judecătorului, Udrea i-ar fi transmis lui Cocoş, prin intermediul televizorului, ce poziţie procesuală ar dori ea să adopte şi că ar vrea să o susţină în denunţul împotriva generalului Florian Coldea, şeful interimar al SRI.

Teo, conflict cu Mircea Badea

Chiar dacă doi se ceartă, al treilea tot merge în puşcărie! Prieteni de-o viaţă, lanţul prieteniei dintre Mircea Badea şi Teo Trandafir era cât pe ce să se rupă din cauza unui personaj pe care unul dintre ei, în speţă Badea, îl urăşte din rărunchi, iar celălalt, doamna Teo, l-ar salva cu propria viaţă. Arestarea lui Adrian Sârbu a devenit motiv de ceartă între cei doi prieteni şi, în timp ce unul plângea pe la televizor de necazul abătut asupra boss-ului Mediafax, celălalt îi ura, cu dinţii încleştaţi, să rămână mult timp după gratii. Situaţia nu a fost uşor de gestionat de către cei doi, având în vedere că fiecare îşi susţine până în pânzele albe punctul de vedere şi nu o dată au ieşit scântei în dialogul dintre ei pe tema arestării lui Sârbu, omul pe care Teo îl considera salvatorul ei.

Şeful CFR Marfă a demisionat

Directorul general al companiei CFR Marfă, George Buruiană, a demisionat din funcţie, pe care a ocupat-o din iunie 2014, a anunţat transportatorul feroviar. CFR Marfă nu precizează motivele demisiei lui Buruiană. "Până la numirea unui director interimar, conducerea executivă a societăţii va fi asigurată conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al SNTFM CFR Marfă SA", se arată într-un comunicat al companiei. Compania a bugetat pentru acest an venituri de 877,1 milioane lei, în scădere cu 21,5% faţă de nivelul preconizat pentru 2014, şi un profit brut de 3 milioane lei, de aproape opt ori mai mic faţă de câştigul prognozat anul trecut. Compania controlată de Ministerul Transporturilor este cel mai mare transportator feroviar de marfă local, secondat de Grup Feroviar Român.

ROMANIA LIBERA

Moştenirea lui Traian Băsescu. Ce facem cu ea?

Traian BĂSESCU a câştigat alegerile prezidenţiale în noiembrie 2004, cu un program de reformare a ­statului, în care pe primul loc era lupta anticorupţie. A rămas celebru sloganul de atunci "La ţepe, băieţi, în Piaţa Victoriei, după 28 noiembrie". După 10 ani avem zeci de parlamentari, miniştri si un fost premier condamnaţi; zeci de procurori, judecători- condamnaţi; sute de poliţişti, vameşi, primari, preşedinţi de consilii judeţene, funcţionari publici condamnaţi. Nu mai avem o Românie coruptă, dar fără corupţi. Suntem capabili să apărăm această moştenire? Pentru a face o radiografie a reuşitelor şi eşecurilor lui Traian Băsescu în cele două mandate de preşedinte de câte cinci ani, trebuie să amintim ce a moştenit Traian Băsescu, ce fel de Românie am avut între 2001-2004, în mandatul Ion Iliescu - preşedinte, Adrian Năstase - premier.

UE trebuie să renunţe la orgoliu în Siria

Siria este un abator înecat în sânge. Patru ani de război civil au lăsat în urmă mai mult de 200.000 de morţi, un milion de răniţi şi 6,7 milioane de strămutaţi. Alte 3,8 milioane de persoane trăiesc ca refugiaţi în afara ţării şi 13 milioane (dintr-o populaţie, înainte de război, de 20 de milioane de persoane) au nevoie de asistenţă umanitară. Dar, în ciuda acestui fundal sumbru, există motive pentru un optimism precaut. Forţele kurde au reuşit recent, după luni de lupte grele, să îndepărteze Statul Islamic din oraşul de frontieră Kobane. Mai mult, noul reprezentant al ONU, Staffan de Mistura, a iniţiat o strategie pragmatică şi hotărâtă, numită "Alepo primul", ale cărei scopuri sunt îngheţarea operaţiunilor militare în devastatul oraş şi facilitarea accesului pentru ajutoare umanitare. Ar putea reprezenta acesta un moment de cotitură pentru Siria?

ZIARUL FINANCIAR

Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 40% în ianuarie. Fondul Proprietatea a raportat o pierdere record pe Petrom

Patru SIF-uri au raportat în ianuarie profituri cumulate de 30 milioane de lei, în scă­dere cu 50% faţă de acelaşi interval al anului trecut. SIF Banat-Crişana (SIF1) este lider de pluton cu un câştig lunar de 15 milioane de lei. Fondul Proprietatea a încheiat ianuarie cu cea mai mare pierdere lunară, de 500 mil. lei, din cauza deprecierii înregistrate de participaţia deţinută la OMV Petrom. Debutul în 2015 a fost diferit pentru SIF-uri: unele dintre ele au reuşit să îşi crească profitul (SIF Moldova) sau să intre pe profit (SIF Muntenia), în timp ce pentru altele (SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia) luna ianuarie a însemnat un câştig mai mic decât în ianuarie 2014. SIF Transilvania îşi va publica în zilele următoare raportul pe ianuarie. Cel mai mare câştig, de 15,1 mil. lei, a fost raportat în ianuarie de SIF Banat-Crişana. Rezultatul este cu aproape 70% sub profitul din luna ia­nuarie 2014 când societatea a câştigat 48 mil. lei din vânzarea de acţiuni la BRD.

Blestemul de 52 de km al lui Ponta

Economia românească a înregistrat anul trecut o creştere de 2,9%, peste aşteptările iniţiale, dar sub potenţialul de cel puţin 5% pe an. Într-o Europă unde creşterea economică se situează la zero şi ceva în cel mai bun caz, plusul economiei româneşti este chiar remarcabil. În 2013, creşterea economică a fost de 3,4%, ceea ce face ca în ultimii doi ani plusul înregistrat de România să se situeze la 6,3%. Din păcate, nimeni nu prea vorbeşte de această creştere economică, cu toate că majorarea de buget cerută de DNA vine din acest lucru. Exporturile României au atins un maxim istoric de 52 de miliarde de euro anul trecut, un plus de aproape 3 miliarde de euro faţă de 2013. Acum 15 ani, exporturile României se situau în jurul a 8-10 miliarde de dolari. Nici despre acest lucru nu se vorbeşte. Ceea ce reţine lumea şi istoria este că Ponta nu a fost în stare să facă autostrada Comarnic-Braşov, un tronson de numai 52 de kilometri. Ironic, nu?

Banca Transilvania a ajuns cea mai profitabilă bancă în sistemul bancar românesc

Tot sistemul bancar românesc raportează pentru 2014 o pierdere de nu mai puţin de 4,3 miliarde de lei (circa un miliard de euro) n În 2008 sistemul bancar românesc avea un câştig de 4,6 miliarde de lei (peste un miliard de euro). Banca Transilvania (BT) a ajuns cea mai profitabilă bancă din România, depăşind Raiffeisen la milimetru, într-un sistem bancar unde pierderile sunt la ordinea zilei, iar creşterea de business se lasă aşteptată. Banca din Cluj, numărul 3 de pe piaţă, a raportat pentru anul trecut un profit net de 448 mil. lei (100 de milioane de euro), în creştere cu 20%, în timp ce Raiffeisen Bank a anunţat un câştig de 97 de milioane de euro, în scădere cu 3 mi­lioane de euro faţă de anul precedent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb