REVISTA PRESEI 16.03 2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 martie 2012

ADEVARUL

Ce a vrut şi ce a obţinut MRU la Bruxelles

Un Consiliu European Extraordinar ca o nouă presiune pe Schengen, lobby pentru ajutor tehnic pentru ca România să poată cheltui mai repede şi mai bine fondurile europene pe care riscă să le piardă, aşteptări legate de încetarea monitorizării pe Justiţie în cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare (MCV). Acestea au fost temele forte cu care premierul Mihai Răzvan Ungureanu fost la Bruxelles în prima sa vizită oficială. Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a declarat joi, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, că rata de absorbţie a României pe fondurile structurale este "dureros" de scăzută şi a vorbit despre blocajele administrative ca principala piedică în accesarea fondurilor UE.

Cancerul din Justiţie are o reţetă: poliţist, politician, judecător

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, a fost reţinut de DNA într-un amplu dosar de corupţie, în care mai sunt implicaţi un politician local, ca mituitor, şi un şef de poliţie, ca intermediar. Curtea de Apel Timişoara este "zguduită" din temelii de un scandal de corupţie fără precedent. Vicepreşedintele instituţiei, judecătorul Cătălin Nicolae Şerban, a fost reţinut de DNA Bucureşti, fiind acuzat că ar fi primit, prin intermediul soţiei, care este notar, 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă alţi judecători în soluţionarea favorabilă a unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara.

"The Economist": România şi Bulgaria, o nuanţă mai deschisă de gri pe harta UE

Apartenenţa la UE le-a prins bine celor două ţări, dar răbdarea eurocraţilor e pusă la grea încercare, scrie publicaţia. România şi Bulgaria învaţă să respecte regulile exact când celelalte state învaţă să nu mai aibă încredere în ele, scrie "Economist". La cinci ani după ce România şi Bulgaria s-au alăturat UE (prea devreme, spun mulţi de la Bruxelles), rămân de departe membrii cei mai săraci. Progresul în domeniul corupţiei şi reformei judiciare a fost lent. Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE (MCV) - un mecanism temporat de monitorizare aplicat din 2007 pentru a calma temerile altor state - e încă funcţional azi.

Grecii, condamnaţi la o viaţă umilitoare

În timp ce guvernul elen taie pensii primite pe nedrept şi ia în calcul noi măsuri de austeritate, grecii stau la cozi interminabile pentru a cumpăra cartofi la jumătate de preţ. Autorităţile din Grecia au identificat 40.000 de pensii primite pe nedrept, pe care vor înceta să le mai achite. Anunţul, făcut miercuri de ministrul Muncii, George Koutromanis, vine în contextul în care Guvernul se străduieşte să limiteze cheltuielile care au adus ţara în pragul falimentului. Numai că şi pensionarii care îşi primesc remuneraţia pentru munca de o viaţă ar putea avea de suferit. Ministrul George Koutromanis a avertizat, de asemenea, că pensiile ar putea fi reduse, cu toate că, în ultimii doi ani, au fost tăiate cu 40%, relevă AFP.

Vasilescu (BNR): România va intra în recesiune statistică peste câteva zile

Economia României va intra la sfârşitul acestei luni în recesiune statistică, adică va fi înregistrat două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut faţă de intervalul precedent, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, invitat la Radio France Internationale (RFI). Totuşi, consilierul guvernatorului BNR crede că economia românească va încheia anul cu un plus de 1-2 puncte procentuale.

Companiile de utilităţi europene, în vâltoarea crizei datoriilor

Adevărata imagine a consecinţelor dezastruoase ale crizei datoriilor suverane se găseşte nu doar în sectorul bancar ci mai ales în cel al companiilor de utilităţi. Aceste companii au avut de pierdut cel mai mult de pe urma prăbuşirii pieţelor financiare, expansiunea giganţilor precum RWE, Iberdrola, Eon şi Enel fiind înlocuită cu o austeritate dureroasă. Criza europeană, reducerea sectorului nuclear german şi creşterea costurilor de împrumuturi ameninţă ca acest sector imens să fie strivit sub propria greutate.

WSJ: companiile europene au în continuare probleme în a obţine credite

În pofida injecţiilor de lichidităţi făcute sectorului bancar de Banca Centrală Europeană, în încercarea de a preveni o criză bancară, analiştii şi economiştii susţin că sunt puţine indicii care să arate că aceşti bani au ajuns şi la companii şi gospodării. Şi cu atât mai puţin în zonele de la periferia uniunii monetare. Publicaţia financiară "Wall Street Journal" a publicat o analiză detaliată asupra a ceea ce consideră "ştrangularea creditării" în ţări precum Portugalia şi Spania, proces care ar putea conduce la falimentul multor companii, la creşterea şi mai mult a şomajului şi la o şi mai puternică recesiune economică, acestea făcând mult mai dificil orice efort de redresare economică.

JP Morgan: Economia chineză şi-a început deja prăbuşirea

A doua economie mondială se află deja în plin proces de "aterizare forţată", ritmul de creştere scăzând brusc după avansuri constante în ultimele trei decenii, consideră analiştii grupului bancar american JP Morgan Chase. Potrivit prognozei oficiale a Beijingului, economia va creşte cu doar 7,5% în acest an, fiind cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

Transbaiul, concurent pentru Transfăgărăşan

Transfăgărăşanul şi Transalpina ar putea avea concurenţă, în următorii ani, din Prahova. Serpentine, peisaje de vis, goluri montane, drumuri prin pădure, plimbări la peste 1.800 de metri altitudine şi acces mai uşor la pârtiile de schi. Aşa poate fi rezumat traseul şoselei pe care trei primării din nordul judeţului Prahova doresc s-o construiască, din fonduri europene, pentru a îmbogăţi potenţialul turistic al zonei şi a scurta timpul de acces. Transbaiul este un proiect comun, lansat de cele trei administraţii locale, care vizează realizarea unei şosele ce va lega Valea Prahovei de Valea Doftanei, prin traversarea Munţilor Baiului din Bucegi. Şoseaua este proiectată pentru a avea 38 de kilometri lungime şi să facă legătura între oraşele Azuga, Buşteni şi comuna Valea Doftanei.

Qatarul cumpără Europa, ţară cu ţară

Micul stat din Golf a achiziţionat o mare parte din edificiile celebre ale Marii Britanii, după ce a cumpărat tot ce a putut în Franţa. De aproximativ cinci ani, prin intermediul unor entităţi precum Qatar Holding, Qatari Diar, Barwa Chesfield , emiratul a investit zeci de miliarde de euro în Marea Britanie. Banii au fost parţial injectaţi în capitalul social al marilor companii britanice listate la Bursă. În estul Londrei, micul stat din Golf deţine întregul cartier financiar Canary Wharf, clădirile aparţinând în majoritate grupului Songbird Estates. Când Barclays a avut probleme financiare, Qatar Investment Authority a devenit principalul acţionar al centrului financiar al Londrei. QIA a investit deja 10 miliarde de lire în Marea Britanie, mult mai mult decât plănuise iniţial.

CURENTUL

Femina - un proiect de 5 milioane de Euro pentru oamenii lui Vîntu

O informaţie aparent banală apărută zilele trecute, pe o agenţie de ştiri, readuce în atenţie inventivitatea grupării coordonate de Sorin Ovidiu Vîntu în colectarea de fonduri din orice surse şi din orice poziţie, după modelul teroriştilor inventaţi de Iliescu. De această dată sursa este Fondul Social European, iar poziţia este bine fixată, undeva, în zona extrem de generoasă a apărării drepturilor femeii şi a luptei pentru "egalitatea de şanse pe piaţa muncii". Rezultatul unui sondaj realizat de un institut al grupării SOV, INSOMAR, a devenit motiv de dezbatere publică şi cap de afiş pentru o agapă mondenă la Timişoara.

Bloomberg: Investitorii pariază că noul Guvern va respecta programul cu FMI

Costurile de finanţare plătite de România continuă să scadă, investitorii pariind că Guvernul va continua să urmeze programul convenit cu FMI în pofida alegerilor din toamnă, potrivit unei analize Bloomberg. România, una dintre cele mai sărace ţări din UE, a împrumutat sume record în primele două luni ale acestui an şi a depăşit programul de finanţare pentru primul trimestru, profitând de beneficiile obţinute pe pieţe datorită politicii economice coordonate de Fondul Monetar Internaţional, în timp ce Ungaria şi Ucraina încearcă din greu să acceseze noi credite de la instituţia din Washington, notează agenţia de presă.

CURIERUL NATIONAL

Codul de Bune Practici, o lege falimentară

Chiriţoiu (Consiliul Concurenţei): Legea nu numai că nu a avut efecte pozitive, ci a avut efecte negative. Aşa se întâmplă când suprareglementezi o piaţă. Deşi ni se promiteau ieftiniri de 30%, reducerea importurilor şi sprijinirea producătorilor români, aplicarea legii nu a avut niciunul dintre aceste rezultate. Cu toate că se presupunea că această lege va aduce ieftiniri de până la 30%, va determina reducerea importurilor cu 20-30% şi va sprijini producătorii locali, Codul de Bune Practici nu a avut niciunul dintre aceste rezultate. Ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent la un seminar despre IMM, a declarat că legislaţia ar trebui îmbunătăţită.

Precedent european: credit anulat pentru DAE calculată greşit

Toate instanţele pe rolul cărora se află astfel de procese vor obliga statul să reglementeze legal rezilierea contractelor de împrumut pentru consum. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis ieri că un stat poate emite legi care să prevadă nulitatea unui contract încheiat între un consumator şi un comerciant care cuprinde o clauză abuzivă dacă astfel se asigură o mai bună protecţie a consumatorului. Tribunalul Departamental Pre¹ov, Slovacia, pe rolul căruia se află un proces intentat de două persoane fizice unei instituţii nebancare care oferă credite de consum, a întrebat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene dacă poate constata nulitatea unui contract de credit de consum care cuprinde clauze abuzive atunci când o astfel de soluţie ar fi mai avantajoasă pentru consumator.

Andreea Paul: Viitoarea mare putere a economiei mondiale o vor reprezenta femeile

"Orice investiţie actuală în potenţialul antreprenorial al femeilor reprezintă o investiţie în capitalul uman al generaţiilor următoare". Femeile sunt un mare rezervor de energie care poate susţine creşterea economică pentru că acestea au spaţiu de manifestare şi aduc plus-valoare, a arătat ambasadorul IMM-urilor din România la CE. Astfel, 40% din totalul companiilor din România aveau o femeie manager în anul 2009, faţă de 29% în anul 2006. România ocupa locul opt cu o pondere de 34% femei în structurile de conducere în 2011, din 34 de ţări analizate", a declarat Andreea Paul.

Cum scăpăm de "capitalismul de prietenie"?

David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, spune că în ultimii 20-30 de ani capitalismul a fost alterat, iar corporaţiile îşi câştigă poziţia nu prin competiţie, ci prin intervenţii în procesul de guvernare. "Pieţele libere nu mai sunt libere. Au fost cumpărate şi plătite de către mari instituţii financiare". Soluţia pentru revenirea la democraţie ar fi interzicerea finanţării activităţii politice de către corporaţii. După mai bine de 20 de ani în care ne-am amăgit că realizam tranziţia la capitalism, vedem că în România pieţele nu sunt nici acum funcţionale, iar competiţia este slabă şi distorsionată de un cadru legislativ neclar. La o primă vedere, am putea spune că tranziţia se prelungeşte agonizant sau chiar că a fost ratată. Perspectiva înfricoşătoare ar fi însă aceea că de fapt tranziţia s-a încheiat, iar ţara a preluat un model viciat - departe de principiul pieţei libere - care a înlocuit şi în statele occidentale modelul capitalist, aşa cum acesta era cunoscut.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Voiculescu, abandonat de profesionişti

Aproape toţi colaboratorii importanţi ai lui Voiculescu, care au părăsit sau au fost determinaţi să-i părăsească imperiul, au plătit scump dizgraţia mogulului. Li s-au întocmit dosare care vizau tot felul de delapidări pe care le-ar fi comis, nu li s-au mai plătit dividendele pe acţiunile pe care le deţineau sau nu li se permite accesul la datele financiare în firmele în care deţin acţiuni şi al căror profit a scăzut semnificativ după plecarea lor. Aceştia, persoane cunoscute în lumea media sau în cea de afaceri au povestit ce au pătimit de pe urma celui pe care îl caracterizează drept "securist, profitor al afacerilor cu statul sau jucător de rang minor". "Evenimentul Zilei" i-a solicitat lui Dan Voiculescu să-şi spună punctul de vedere, dar acesta nu a făcut-o.

Panică în bănci: clienţii încep să câştige procese

Comisioane şi clauze abuzive, dobânzi majorate în exces, dar mai ales o aroganţă dusă la extrem în raport cu clienţii care, odată ce au încercat să determine unele bănci să-şi recunoască greşelile, au primit un refuz dur şi hotărât din partea acestora din urmă. Acestea sunt păcatele care au determinat clienţii dea băncile în judecată. În ultimul a început să plouă cu sentinţe ce impun creditorilor să depăgubească clienţii cu vârf şi îndesat. Cum recunoşti un contract abuziv?

Criza de ingineri produce Germaniei pierderi anuale de 8,5 miliarde de euro

Institutul Economic din Koln a calculat că numărul redus al inginerilor din industria germană determină pierderi anuale de 8,5 miliarde de euro. Oliver Koppel, unul dintre experţii acestui institut consideră că "deficitul de personal calificat este principalul obstacol în calea creşterii economice a ţării în acest an, dar şi anul viitor", informează El Mundo. Asociaţia Federală a Inginerilor germani a precizat că în luna februarie a acestui an s-a înregistrat un număr record al locurilor de muncă pentru ingineri care nu au fost ocupate - peste 105.000. Biroul Federal pentru Ocuparea Forţei de Muncă are înregistraţi 750.000 de ingineri care lucrează în prezent în Germania şi a calculat că, în fiecare an, apar între 20.000 şi 30.000 de noi locuri de muncă, dar în ultimii ani acestea nu au fost ocupate şi, în timp, s-a ajuns la această cifră record de peste 105.000 de posturi disponibile.

Emisia OTV, întreruptă trei ore pentru publicitate politică la Partidul Poporului. Ce sancţiuni mai poate aplica CNA

CNA a decis, joi, să întrerupă emisia postului de televiziune OTV timp de 3 ore, în intervalul 18.00 - 21.00, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului şi la "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, informează Mediafax. Sancţiunea a fost propusă de Christian Mititelu şi a vizat mai multe emisiuni "Dan Diaconescu Direct" din perioada 20 ianuarie-11 martie. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu, dar şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o conduce - Partidul Poporului.

JURNALUL NATIONAL

Vicepreşedinte al PDL mituit pentru şefia CSA. Victor Tarhon a susţinut contra cost interesele unui fondator al Allianz Ţiriac Asigurări de a intra în această comisie

Victor Tarhon a fost ales, în 2011, la congresul PDL, ca vicepreşedinte al principalului partid de guvernământ. Nu l-aţi văzut la televizor, nu aţi citit despre el în presă, habar nu aveţi cine e, de fapt. Dar este totuşi vicepre­şedinte al PDL. Vasile Blaga nu e, de exemplu. În interiorul PDL a fost alcătuită o comisie internă pentru numirea noului şef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care controlează câteva miliarde bune de euro anual. Ioan Oltean a propus un membru al familiei Nicolescu (CJ Argeş, PSD), care a căzut din start. Alin Gheorghe Albu (deputat de Dâmboviţa) s-a propus pe el şi a căzut, de asemeni, din start, în timp ce Victor Tarhon, al treilea membru al comisiei, l-a propus pe Cristian Constantinescu, fondator şi fost acţionar al Allianz Ţiriac Asigurări.

Ministerul Economiei a publicat anunţul de vânzare a Oltchim. Noul proprietar va negocia direct cu Petrom pentru rafinăria Arpechim

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi privatizat în două etape, respectiv prezentarea de oferte preliminare neangajante şi organizarea unei licitaţii cu ofertă în plic. Viitorii investitori vor negocia dicrect cu Petrom preluarea Arpechim, rafinărie aflată în conservare, se arată în anunţul de vânzare a combinatului, publicat ayi de către ministerul Economiei. Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim până la finele lunii aprilie. Combinatul se numără printre primele companii de stat care vor avea management privat.Ministerul Economiei deţine acum 54,8% din titlurile combinatului.

Precocitate extremă. Felicity, un an - citeşte; Jessie, un an şi jumătate - are memorie enciclopedică; Lilly, doi ani - indică toate statele lumii pe hartă

Recordul mondial al vârstei de învăţare a cititului pare să fi fost stabilit de simpatica Felicity, care, la vârsta de numai un an, recunoaşte cuvinte scrise cu litere de-o şchioapă pe foi de hârtie A4. Cu câteva luni mai mărişor, Jessie dovedeşte că are o memorie de invidiat. Ştie planetele sistemului solar şi numără într-o limbă străină (spaniola). La doi ani, Lilly ştie mai multă geografie decât majoritatea adulţilor. Ea indică pe hartă, cu precizie, orice stat al lumii. În fine, Isaac are trei ani şi este "doctor" în preşedinţi ai Statelor Unite, recunoscându-i şi numindu-i pe toţi.

NATIONAL

Antonescu, swinger politic

Dupa un an de mariaj, liberalul Crin Antonescu se pare ca s-a cam saturat de Victor Ponta si cauta acum noi aventuri politice. Presedintele PSD, Victor Ponta, este gata sa-si reinnoiasca juramintele cu Crin Antonescu pe 7 aprilie. Mai mult, ca semn al fidelitatii sale, social-democratul vrea sa introduca in statutul PSD interdictia de colaborare cu PDL. Ideea nu-l incita insa si pe presedintele PNL, acesta dovedindu-se adeptul unor relatii deschise, moderne, cu mai multi parteneri. Asa cum era de asteptat, schimbarea de orientare a liderului liberal a fost pusa de pesedisti pe seama ofertei de guvernare pe care Traian Basescu le-a facut-o, deunazi, penelistilor. In context, interesanta este si intentia lui Antonescu de a racola noi formatiuni in ACD, alianta alcatuita doar din PNL si PC.

Lui Nastase nu-i convine ca PDL sa majoreze salariile

Adrian Nastase catalogheaza drept stranie majorarea salariilor "in perspectiva unei noi recesiuni". In opinia fostului lider PSD, intentia de marire a salariilor bugetarilor se inscrie in categoria "in anii electorali totul e permis". Nastase adauga si ca populatia va plati aceste "extravagante politice" cu "operatiuni soc si foamete", imediat dupa alegeri. Stranie atunci cand este propusa de adversarii politici, cresterea salariilor (ba chiar la pachet cu a pensiilor) devine insa brusc "necesara" in opinia aceluiasi Nastase, atunci cand trece la criticarea pe puncte a actualei guvernari: "Orice guvern ar trebui sa faca acest lucru". Concluzia: recesiunea este valabila doar daca este vorba despre masurile propuse de pedelisti si dispare brusc din peisaj atunci cand promisiunile electorale sunt facute de pesedistii.

Isarescu pune bancile sa explice clientilor de ce platesc rate atat de mari

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, le atrage atentia bancherilor ca sunt prea ocupati cu repararea greselilor comise inaintea crizei. El cere bancilor sa explice clar clientilor de ce platesc rate atat de mari.

Grecia scapa de criza daca adopta dolarul american

Analistul economic Matthew Lynn de la Bloomberg sustine ca statul elen se afla la un moment de rascruce, mai ales ca si ministrul grec al finantelor, Evangelos Venizelos, a demisionat ieri, chipurile ca sa candideze pentru un post in politica. Singura solutie pentru Grecia, in cazul in care paraseste zona euro, ar fi adoptarea dolarului american. Aceasta moneda ar oferi siguranta si stabilitate economica Greciei, si un avantaj geopolitic pentru SUA. In plus, chiar si dolarul american si-ar redobandi atractivitatea, prin faptul ca ar oferi o alternativa viabila la euro oricarui stat din Europa.

PUTEREA

Ministrul Bode curentează listarea Transelectrica

Transelectrica a ajuns câmp de luptă, cu schimbări în conducere peste noapte, care ar putea afecta grav activitatea companiei. Ministrul economiei, Lucian Bode, a iniţiat procedurile prin care sunt numiţi noi membri în Consiliul de Administraţie al companiei cu doar două zile înainte de lansarea pe bursă a unui pachet de acţiuni ale Transelectrica, fapt ce ar putea avea influenţe catastrofale asupra companiei. Este vorba de Gabriel-Adrian Margin, directorul său de cabinet, şi Silviu Mănăstire, consilier personal al ministrului, responsabil cu imaginea sa. Lista este completată de Gheorghe Seculici, propus pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Berca îşi concediază un consilier şi le ia bolizii directorilor

Ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, l-a concediat pe consilierul său, Nicolae Chesnoiu, şi le-a luat directorilor bolizii de lux, înlocuindu-i cu autoturisme Logan. Ministrul a explicat că decizia luată se doreşte a fi un semnal în concordanţă cu mesajul general al Guvernului, în privinţa atenţiei cu care statul trebuie să cheltuiască banul public.

Interes belgian pentru Poşta Română

Companiile belgiene sunt interesate de procesul de privatizare a CN Poşta Română, a arătat ambasadorul Belgiei, Philippe Beke, într-o întâlnire cu ministrul comunicaţiilor, Răzvan Mustea-Şerban. Potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicaţiilor, Răzvan Mustea-Şerban i-a asigurat pe reprezentanţii Ambasadei Belgiei că întregul proces de privatizare, asumat prin acordul cu FMI, va fi transparent, corect şi că toţi potenţialii investitori vor beneficia de tratament egal. Conform Memorandumului cu FMI, autorităţile trebuie să găsească, până la sfârşitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din acţiunile CNPR, în urma unei majorări a capitalului social.

ROMANIA LIBERA

Cât de aproape a fost România să devină "republică sovietică"

În urmă cu 95 de ani se consuma unul dintre cele mai triste şi, totodată, controversate episoade din istoria României: transferarea la Moscova a tezaurului românesc. Documentele scoase recent din arhiva BNR oferă o perspectivă spectaculoasă asupra acestui eveniment. Vor ajuta acestea şi la recuperarea bogăţiilor confiscate de ruşi? Una dintre cele mai complete cărţi scrise despre povestea transferului tezaurului românesc în Rusia este cea apărută anul trecut sub semnătura istoricilor Cristian Păunescu şi Marian Ştefan. Cartea scoate la lumină nu mai puţin de 166 de documente cu o însemnătate deosebită pentru ţara noastră, păstrate în arhiva Băncii Naţionale a României. 1917 - Anul laşităţii

Angajaţii Mic.ro vor fi concediaţi începând din 2 aprilie

Toţi salariaţii Mic.ro vor fi concediaţi începând din 2 aprilie, după ce înainte cu o zi de Mărţişor aceştia au primit preavizul, potrivit HotNews.ro. Lista creditorilor Mic.ro retail cuprinde 978 de persoane fizice şi juridice. La aceştia se adaugă şi cei 1.543 de salariaţi care încearcă să îşi recupereze astfel salariile restanţe. Puţini ştiu însă că în dosarul privind solicitarea insolvenţei Mic.ro Retail s.r.l. de către compania mamă Mercadia Holland, Patriciu invocă împrumuturi acordate Mic.ro în sumă de 32 milioane de euro respectiv 29.55 milioane de dolari SUA.

ZIARUL FINANCIAR

Ministerul Agriculturii dă 25 de milioane de euro pentru un site, un newsletter şi 100 de broşuri de 60 de pagini cu informaţii despre fondurile UE

Ministerul Agriculturii a lansat ieri un proiect de 25 de milioane de euro din bani europeni numit "Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală" (RNDR), prin care fermierii ar urma să primească informaţii despre fonduri europene, care însă în acest moment se prezintă ca un site jumătate nefuncţional. Site-ul proiectului (www.rndr.ro) afişează în multe cazuri "Lucrăm la această secţiune. Vă rugăm să reveniţi" iar numele celor 530 de fermieri care ar fi implicaţi în proiect nu sunt disponibile. Deşi ieri a avut loc lansarea oficială a proiectului, în prezenţa ministrului, responsabilii nu au fost în stare să spună ieri pentru Ziarul Financiar până la închiderea ediţiei numele niciunui fermier despre care se spune că ar fi înscris déjà în baza de date. Pe ce se vor cheltui practic cele 25 milioane de euro?

Adevărul crunt al datelor: Trei sferturi din restructurarea bugetarilor s-a făcut prin pensionare

Trei din patru bugetari "concediaţi" în ultimii trei ani au ieşit de fapt la pensie. Aşa a reuşit România să ajungă la 1,2 milioane de bugetari, după cum a cerut FMI. Restructurarea administraţiei publice anunţată de Guvern prin scăderea cu 200.000 angajaţi din sectorul public a fost de fapt doar o consecinţă a plecărilor naturale prin pensionare şi nu a concedierilor, arată o analiză a ZF. În fiecare an, 160.000-170.000 de angajaţi români din cei 4,2 milioane sunt pensionaţi, majoritatea atingând limita de vârstă, iar ceilalţi anticipat, potrivit datelor de la Casa de Pensii. Având în vedere că din cei 4,2 milioane de angajaţi din economia românească, 1,2 milioane, adică 28%, sunt bugetari, numărul anual de bugetari care au ieşit la pensie din 2009 până în prezent a fost de aproape 50.000 pe an, adică ponderea de 28% din totalul celor pensionaţi anual.

Ministrul finanţelor: Avem rezerve de lichiditate peste aşteptări

Cele 2,25 mld. dolari împrumutate de România din SUA în primele două luni ale anului au avut ca destinaţie consolidarea rezervei de lichiditate din Trezoreria statului, care a atins astfel un nivel peste aşteptări şi asigură României o poziţie confortabilă, afirmă Bogdan Drăgoi, aflat de o lună la conducerea Ministerului Finanţelor. El admite că o asemenea rezervă consistentă de lichiditate implică şi costuri, însă spune că acestea merită asumate pentru că bufferul va proteja România. FMI a cerut o rezervă de lichiditate care să permită Finanţelor să reziste patru luni făcând toate plăţile curente fără să acceseze piaţa.

Eurobank se agaţă încă de proiectul fuziunii cu Alpha Bank

Grupul elen EFG Eurobank încă mai crede în necesitatea fuziunii cu Alpha Bank deşi aceasta din urmă şi-a exprimat intenţia de a renunţa la proiectul care ar fi trebuit să creeze în România o bancă de locul trei după activele deţinute. Anunţul de a propune acţionarilor revocarea deciziei de fuziune nu a fost chiar o surpriză în condiţiile în care Alpha lăsase să se înţeleagă încă din ianuarie că nu mai doreşte să continue procesul în lipsa unei revizuiri a înţelegerii iniţiale, dar Eurobank a reacţionat abia după o zi la anunţul fostei partenere de fuziune.

Marea Britanie visează la datorii fără scadenţă, dar Fitch o readuce cu picioarele pe pământ

În aceeaşi zi în care Marea Britanie, stat membru al Uniunii Europene, dar care nu face parte din zona euro, a anunţat că analizează posibilitatea de a emite obligaţiuni cu scadenţa la 100 de ani sau care nu ajung niciodată la maturitate, agenţia de evaluare financiară Fitch a readus Londra cu picioarele pe pământ avertizând că ar putea-o lăsa fără ratingul de top. Agenţia consideră că Marea Britanie are o capacitate limitată de a face faţă şocurilor. Avertismentul Fitch vine cu doar câteva zile înainte ca ministrul britanic de finanţe George Osborne să prezinte un proiect de buget, scrie Financial Times.

Avocatul Adrian Bulboacă, adus în CA de la Oltchim ca să ajute statul la privatizare

Consiliul de Administraţie (CA) al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) l-a numit pe Adrian-Cătălin Bulboacă în funcţia de administrator provizoriu al companiei pe postul rămas vacant după demisia fostului preşedinte al companiei Constantin Dascălu. Aducerea unui specialist în tranzacţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) în CA face parte din strategia statului de pregătire a privatizării Oltchim. Ministerul Economiei a publicat ieri anun­ţul de privatizare a Oltchim, potrivit Mediafax.

Reputaţia celei mai blamate băncii de pe Wall Street e zdruncinată din nou: Goldman Sachs este "falimentară moral", iar directorii văd în clienţii lor doar nişte "papiţoi"

Reputaţia Goldman Sachs, una dintre cele mai influente şi totodată blamate bănci americane, a suferit o nouă lovitură după ce unul dintre directori a demisionat acuzându-şi fostul angajator ca fiind "falimentar din punct de vedere moral" şi o companie care-şi consideră clienţii ca fiind simpli "papiţoi". Acuzaţiile au avut un impact imediat asupra băncii, Goldman Sachs pierzând 2,2 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă în doar o singură zi. Directorul în cauză, Greg Smith, creionează imaginea unei bănci care manipulează, ridiculizează şi-şi jecmăneşte clienţii, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

Grecia: Mitul pierderilor suferite de creditorii privaţi

Nouriel Roubini ridică puţin voalul în Financial Times din 7 martie 2012 şi demontează mitul pierderilor semnificative suferite, chipurile, de creditorii privaţi în restructurarea datoriei Greciei. În realitate, creditorii privaţi au făcut o excelentă afacere reuşind transferarea celei mai mari părţi a pierderilor curente şi viitoare către creditorii oficiali (statele), în spatele cărora se află cetăţenii, plătitori de taxe. Concluzia lui Roubini este cât se poate de clară: "Realitatea este că cea mai mare parte a câştigurilor în vremurile bune - şi până la ISP - au fost privatizate în timp ce pierderile au fost acum socializate. Plătitorii de taxe ai creditorilor oficiali ai Greciei, nu posesorii privaţi de obligaţiuni, vor sfârşi prin a plăti majoritatea pierderilor provenind din insolvenţa trecută, prezentă şi viitoare a Greciei."

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb