REVISTA PRESEI 16.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 martie 2016

ADEVARUL

Ultimul cartuş. Isărescu cere băncilor planuri de negociere cu clienţii

Banca Naţională a României (BNR) bate în retragere în privinţa legii dării în plată, prin care românii cu credite pot ceda locuinţele cu care au garantat împrumuturile fără a mai rămâne datori cu altceva. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, recomandă băncilor să amâne executările silite şi să vină cu planuri transparente de negociere cu clienţii. Aceasta este ultima concesie făcută de către banca centrală, în încercarea de a bloca adoptarea proiectului de lege în forma actuală. Reamintim, legea dării în plată a fost adoptată în Senat în unanimitate, dar membrii Camerei Superioare au introdus un prag de 150.000 de euro pentru credite. Proiectul a ajuns acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional, şi va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comisia Juridică.

Legea antifumat se aplică după ureche

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise intră în vigoare miercuri, dar nimeni nu ştie cum se va proceda, pentru că autorităţile nu au elaborat încă normele de aplicare. Asta îi pune în mare încurcătură atât pe poliţişti, responsabili de controale şi amenzi, cât şi pe patronii de localuri, care nu ştiu exact cum să amenajeze spaţiile pentru fumători. Cert este că de astăzi nu se va mai fuma în restaurante şi cluburi, în şcoli şi spitale, nici măcar în spaţiile libere din apropierea locurilor de joacă pentru copii sau şcoli. Singurele indicii despre cum se va aplica legea vin de la un draft cu normele de implementare şi aplicare a legii antifumat, care însă nu sunt definitive. Concret, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise. În această categorie intră şi spaţiile comune din clădirile rezidenţiale sunt considerate publice, aşa că nu se va mai putea fuma nici pe scara blocului.

Ce urmăreşte Vladimir Putin cu retragerea parţială din Siria

Anunţul surpriză de luni al preşedintelui rus Vladimir Putin de retragere parţială a forţelor ruse din Siria este o strategie bine pusă la punct de liderul de la Kremlin , consideră mulţi analişti. Expertul în probleme de securitate Stephen Blank, cercetător principal la Consiliul de Politică Externă americană, crede că decizia Kremlinului are la bază o strategie foarte bine gândită: "Cel mai probabil, Putin crede în felul următor: ne-am atins obiectivele, trebuie să plecăm înainte ca poziţia noastră să fie subminată din cauza crizei economice. Assad se poate descurca şi fără susţinerea noastră. Opoziţia siriană este învinsă. Ne-am asigurat baze militare în Siria, deci, influenţa noastră e puternică. Asta e tot de ce are nevoie Putin", opinează Stephen Blank, într-un interviu pentru serviciul rusesc al Europei Libere.

Taxa de poluare plătita intre 2007 si 2013 va fi returnata integral de stat

Toţi proprietarii de maşini care au plătit o taxa de poluare, intre 2007 si 2013, îşi vor primi banii înapoi de la statul roman. O ordonanţa in acest sens a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Cererile de restituire a taxei vor putea fi depuse la ANAF, in câteva zile, după ce vor fi publicate si normele de aplicare. Nu va bucuraţi însă prea tare, pentru ca banii vor fi recuperaţi de la stat in 5 ani. Daca aţi înmatriculat o maşina intre 1 ianuarie 2007 si 1 martie 2013 si nu aţi recuperat prin instanţa taxa de prima înmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit - statul roman va da banii înapoi.

Kovesi: Anul trecut, în 52% dintre dosare nu am folosit supraveghere tehnică

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA, şi Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, au fost invitaţi marţi seara la emisiunea Ramonei Avramescu, "Prim-plan", pe TVR 1. "Ordonanţa de urgenţă e o soluţie provizorie prin care vom respecta ce s-a scris în motivarea deciziei Curţii Constituţionale. Practic, de azi am schimbat modalitatea de punere în aplicare a autorizaţiilor care ne permiteau să facem supravegheri tehnice. Practic, orice sprijin de natură umană din partea SRI este exclus", a declarat Kovesi la începutul interviului. "Anul trecut, în 52 la sută din cele 357 de dosare DNA nu avem măsuri de supraveghere tehnică". "Din start, 52% din dosare le excludem. Rămân în discuţie celelalte dosare. Efectele deciziei CCR nu le vom vedea azi-mâine, dar e important să amintim principii importante: deciziile CCR se aplică pentru viitor. Nu avem dosare bazate doar pe interceptări".

Câştigurile din depozite nu se mai simt în buzunarele românilor

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru depozite depăşesc cu puţin 2% pe an pentru lei şi 1,5% pe an pentru euro, astfel că cei care dispun de resurse pentru a economisi riscă să nu încaseze niciun profit sau chiar să iasă în pierdere dacă nu sunt atenţi la comisioane. Bonificaţiile oferite de băncile comerciale pentru economiile românilor s-au înjumătăţit în ultimul an şi au ajuns la cote minime, atât la cele în moneda naţională, cât şi la cele în euro. În unele cazuri, cei care constituie depozite la bănci ajung să retragă la scadenţă mai puţin decât au depus din cauza comisioanelor percepute. Astfel, depozitele nu mai constituie o variantă de a investi banii şi de a obţine un câştig generos, ci mai degrabă o soluţie de a plasa economiile într-un loc sigur.

România, zisă şi Absurdistan: cum a devenit "Arena Naţională" mai sigură, fără să se fi schimbat nimic la ea

Nu se ştie data exactă în care stadionul va fi repus în funcţiune, însă e cert că nu se va schimba nimic la el până în momentul în care va găzdui, din nou, diverse evenimente. Concluzia? Vom avea un stadion mai sigur la care n-am adus nicio îmbunătăţire din octombrie până acum! Asta a susţinut primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, într-o declaraţie dată pentru Digi Sport. "Azi, am depus agrementul care mai lipsea documentaţiei în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu. Sper ca în câteva zile să primim autorizaţia de securitate la incendiu din partea ISU. Am discutat cu experţii şi, având şi această autorizaţie, s-au redus foarte mult riscurile, iar pentru fiecare eveniment care se va desfăşura pe stadionul Naţional Arena vom lua măsurile conform legii", a spus Sava.

Florin Piersic, Stela Popescu şi Cargo au fost decoraţi de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat ieri, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, pe actorii Florin Piersic şi Stela Popescu, dar şi pe membrii formaţiei Cargo. Decretele de decorare au fost semnate de către şeful statului în perioada decembrie 2015-ianuarie 2016. Decoraţia cea mai înaltă a primit-o Florin Piersic, şi anume Ordinul "Steaua României" în rang de Ofiţer, "în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente". Decretul de decorare a fost semnat pe 26 ianuarie 2016, când actorul a împlinit 80 de ani.

Concedieri masive la Complexul Energetic Oltenia

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat liderii sindicali că 2.000 de salariaţi ai producătorului de cărbune şi de electricitate vor părăsi compania începând cu 1 iulie. Sindicatele ameninţă deja cu proteste şi cer noi negocieri, inclusiv cu Ministerul Energiei. Dintre cei 2.000 de angajaţi vizaţi, 1.070 sunt angajaţi pensionabili până la data de 31 decembrie 2019, iar ceilalţi provin de la cariera Husnicioara (483 de salariaţi), personal TESA (321 de oameni), termocentrala Brăila (56 de angajaţi), Sector Seciuri (54 de salariaţi), în vreme ce de la mina Tehomir vor pleca 10 salariaţi, iar de la Reprezentanţa Bucureşti (6 angajaţi). Concomitent, începând din luna aprilie a acestui an, va exista şi o întrerupere de activitate, pe o perioadă de 21 de zile, pentru sute de salariaţi de la termocentralele Rovinari, Turceni, Işalniţa, Craiova şi Brăila. Liderii sindicali vor merge la discuţii cu Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Răzvan Murgeanu, fost consilier de stat, a fost reţinut de DNA

Răzvan Murgeanu, fost consilier de stat în mandatul lui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Răzvan Murgeanu, a fost reţinut, miercuri în jurul orei 1.00, de procurorii DNA, după ce a fost audiat aproximativ 10 ore, anunţă News.ro. Răzvan Murgeanu a fost, din iunie 2013 şi până în octombrie 2014, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială în mandatul lui Traian Băsescu. Anterior, Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei din partea PDL şi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada în care instituţia era condusă de Elena Udrea.

Îmbulzeală în gara din Zurich pentru 10.000 de franci

Susţinători ai referendumului privind introducerea în Elveţia a venitului de bază necondiţionat au început luni campania electorală prin oferirea a 10.000 de franci (aproximativ 9.000 de euro) în bancnote de 10 franci trecătorilor din gara din Zurich, ceea ce a creat o adevărată îmbulzeală. Pe 5 iunie, elveţienii vor fi chemaţi să se pronunte asupra unei iniţiative privind "introducerea unui venit de bază necondiţionat", susţinută de partidele de stânga, dar respinsă de partidele de dreapta şi de sindicate. Iniţiativa vizează să permită oricărei persoane care locuieşte în Elvetia să ducă o "existenţă demnă". Valoarea venitului de bază ar urma să fie stabilită prin lege, dar persoanele care stau la originea acestei iniţiative vorbesc despre acordarea unei rente lunare, fără condiţii sau contrapartidă, în valoare de 2.500 de franci (aproximativ 2.280 de euro) pentru fiecare adult şi 625 de franci pentru copii şi adolescenţi.

BANCHERUL

Banca Românească a terminat anul 2015 cu pierderi, din cauza provizioanelor in creştere

Banca Românească, subsidiara din Romania a băncii greceşti National Bank of Greece (NBG), a înregistrat pierderi in ultimul trimestru din 2015, din cauza provizioanelor suplimentare pentru riscul de credit constituite in perspectiva exerciţiului de evaluare a activelor (AQR) si a testelor de stres care vor fi derulate in acest an de BNR, conform standardelor Băncii Centrale Europene, se arată in raportul băncii-mamă publicat ieri. Pierderile de anul trecut se adaugă celor din anii precedenţi: in 2014 rezultatul negativ a fost de 86,9 milioane lei la nivel de grup si 46,9 milioane lei la nivel de bancă.

Mugur Isărescu a cedat la presiunea iniţiatorilor legii privind darea in plata

Ceea ce iniţiatorii legii privind darea in plată au intenţionat de la bun început cu aceasta, forţarea băncilor să împartă cu clienţii povara cursului de schimb in cazul creditelor in valută, in special a celor in franci elveţieni, au obţinut, intr-un final. Guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat ieri ca legea privind darea in plată sau cea de transpunere a Directivei 17 trebuie să oblige băncile sa înceapă un proces de renegociere a contractelor de credit in curs de derulare, cu scopul "umanizării" acestora, prin împărţirea poverii cauzata clienţilor de criza financiară, in special de deprecierea cursului de schimb. Guvernatorul si-a argumentat noua sa poziţie faţă de relaţia dintre bănci si clienţi, mult mai flexibilă decât pană acum, in favoarea celor din urma, citând o serie de articole din Codul civil cu privire la derularea contractelor dintre părţi.

CURENTUL

Dragnea anunţă că va schimba legea anti-fumat

"Măsurile din legea anti-fumat sunt extrem de dure, sunt exclusive, iar fizic, natural nu pot fi respectate şi atunci se vor găsi tot felul de mijloace de a fi ocolite (...) Vă spun cu sinceritate, legea în forma actuală este mult prea dură, este bine să existe interdicţii în ceea ce priveşte fumatul în spaţiile publice, dar şi pentru vicioşi, care totuşi nu sunt excluşi de societate, trebuie să existe, aşa cum sunt şi în aeroporturi, acele spaţii unde să se poată fuma în condiţii civilizate', a declarat Liviu Dragnea ieri, care a precizat că este fumător. "Dacă ne uităm în istorie, orice măsuri de genul acesta care sunt foarte dure şi complet exclusive nu au putut fi respectate, pentru că nu se poate (...) din cauza presiunii a milioane de români care fumează ea va fi încălcată şi atunci înseamnă că avem o lege care nu poate fi aplicată.

Martie însângerat

Aniversarea de către unguri a anului revoluţionar 1848 este pentru românii din Transilvania o ofensă sinistră, ce aduce aminte de uciderea a peste 40.000 de români care nu înţelegeau să intre în "raiul maghiar". Preoţi sugrumaţi, 300 de sate arse, mii de români tăiaţi, împuşcaţi, spânzuraţi, căzuţi în lupte. Martie 1990 a însemnat pentru România un moment critic, în care s-a pus în operă de către Budapesta un plan care urmărea internaţionalizarea chestiunii maghiare din România şi obţinerea secesiunii sau autonomiei unor judeţe în care se aflau şi maghiari - operaţiune care ar fi dus de facto la refacerea Regiunii Autonome Maghiare din perioada stalinistă.

EVENIMENTUL ZILEI

Magistrala 5 de metrou se opreşte la Iancului. NU se va mai construi până în Pantelimon. Primăria nu are interes

Emanoil Dascălu, secretar de stat în ministerul Fondurilor Europene a declarat, la conferinţa Capital, că magistrala 5 Râul Doamnei - Pantelimon se va opri la Iancului şi nu va fi construită până la Pantelimon. "S-a refăcut linia de tramvai care leagă Piaţa Iancului de Pantelimon, motiv pentru care Magistrala 5 se va opri la staţia Iancului, nu va mai cuprinde partea a doua. Linia de metrou e planificata pana in Pantelimon, însă întrebarea se pune daca primăria, care e beneficiarul lucrării, e interesata si se pare ca nu e interesata. Există finanţare pentru linia spre Otopeni. Partea centrală e una pe care ne-o dorim. Vorbim de o dezvoltare a întregii zone, nu doar pentru cei care vin de la aeroport. Dacă tot avem această şansă, s-o facem", a spus Dascălu.

DIRECTIVĂ UE. România va trebui să ţină cont de prezumţia de nevinovăţie până la sfârşitul procesului

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, drepturi consacrate în articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, după cum consemnează site-ul specializat juridice.ro. Această directivă se aplică persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale. Ea se aplică în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă. Statele membre se asigură că persoanele suspectate şi acuzate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

"Dacă ia foc parcarea subterană de la Arena Naţională, mori cu zilele!"

După ce a fost închisă mai bine de 140 de zile degeaba, Arena Naţională a devenit, din nou, funcţională. Deşi toată lumea discută pe baza acestui subiect, Dumitru Dragomir arată cu degetul către adevărata problemă de acolo. În urmă cu două zile, după luni bune în care nu s-a mai desfăşurat nicio activitate pe cel mai mare stadion din România, Arena Naţională a primit agrementul tehnic pentru copertina stadionului, deşi aceasta nu avea nici un fel de problemă. "Cea mai mare problemă de la Arena Naţională este parcarea subterană. Nu există scări, au fost în proiect, am ştiut proiectul de la început, dar ca să nu facă cheltuieli au închis scările şi au lăsat două lifturi. Dacă ia foc, mori cu zilele. Intri cu maşina, parcarea este numai pentru oficiali, o parchezi şi urci cu amărâtele alea de lifturi, în care poţi să intri numai câte şase persoane. Iar în parcare cred că încap cam 200 de maşini", a declarat, pentru Evenimentul zilei, Dumitru Dragomir.

Atenţie, se închid uşile pentru Euro 2020!

România riscă să piardă cele patru meciuri de la turneul final, din cauza infrastructurii deficitare. Situaţia ar fi jenantă şi nemaiîntâlnită la acest nivel decât în cazul Columbiei. În urmă cu doi ani, Bucureştiul a primit dreptul de a găzdui patru partide ce vor conta pentru turneul final (trei din faza grupelor şi una din "optimi"), la fel ca Amsterdam, Copenhaga, Dublin, Bilbao, Budapesta, Bruxelles şi Glasgow. În Bucureşti, jocurile ar trebui să fie găzduite de Arena Naţională, redeschisă după patru luni de inactivitate. Marea problemă este legată de infrastructura Capitalei, mai exact de linia de metrou care leagă oraşul de Aeroportul Otopeni. Reprezentanţii metroului au anunţat că lucrările vor fi încheiate abia în 2021. Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a vorbit despre problema care poate scoate Bucureştiul din cursa europeană. "Nu cred că o să mai fim în situaţia de a mai putea organiza acest Campionat European dacă nu ne respectăm angajamentele luate", a spus oficialul FRF.

JURNALUL NATIONAL

CĂTĂLIN HARNAGEA: "Guvernul Cioloş a încălcat Constituţia"

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe a analizat pentru Jurnalul Naţional criza interceptărilor SRI, comparând Ordonanţa iniţiată de Ministerul Justiţiei cu Ordonanţele din trecut ale Guvernului Boc, prin care s-a interzis cumulul pensiei cu salariul sau cea care a amânat aplicărea legii de majorare a salariilor profesorilor. În prezent membru ALDE, fostul şef al spionilor a făcut calculele partidelor în campania electorală pentru Primăria Capitalei. "In Bucureşti, dacă lucrurile merg în continuare aşa, şi datorită, haideţi să spun, înţelegerii care există între PSD şi ALDE, PNL-ul va suferi o înfrângere nu chiar totală, dar pe aproape. Atât în Primării cât şi în consiliile locale. Bucureştiul reprezintă, totuşi, cam 10% din voturile pe ţară iar un rezultat bun în Capitală pentru o formaţiune sau alianţă crează premisa unor rezultate foarte bune pentru alegerile care vor urma în toamnă", a spus Harnagea.

Hidroelectrica cheamă statul la CEJ

Hidroelectrica a plătit anul trecut aproape 342 milioane de lei în contul Administraţiei Naţionale "Apele Române" pentru taxa pe apa uzinată de centralele sale, potrivit celui mai recent raport al administratorului judicar postat pe site-ul companiei. Conform documentului citat, această taxă este unică în Uniunea Europeană ca mod de calcul şi ca pondere în costul de producţie. În aceste condiţii, compania, al cărui acţionar majoritar este statul român, îşi va da acţionarul majoritar în judecată la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg pentru a cere anularea taxei. Acţiunea este în pregătire, iar până la sfârşitul acestei luni Hidroelectrica va depune toate actele care să-i susţină poziţia în faţa instanţa din Luxemburg. Impactul taxei pe apă este de circa 15% din costurile totale ale producătorului de energie.

FMI cere amânarea relaxării fiscale

Reprezentanţii FMI spun că Guvernul trebuie să amâne intrarea în vigoare, în 2017, a prevederilor din Codul Fiscal. Este vorba despre reducerea TVA la 19%, scăderea impozitului pe dividende la 5%, eliminarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Fondul estimează că în 2017 deficitul bugetar va sări la 3,3% din PIB, cu 0,5 procente peste prognoza autorităţilor române, dacă măsurile de relaxare rămân în vigoare. Principala îngrijorare a FMI este legată de creşterea datoriei publice cauzată de majorarea deficitului bugetar. "Noul Cod Fiscal are elemente bine venite, dar facilităţile înglobate au fost inadecvate. Prima problemă este că oferă un stimul când economia este în avânt, şi principala îngrijorare este că după ce datoria publică se stabilizase, acum începe să crească. Această politică nu permite să se realizeaze economii pentru vremurile negre", a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Reza Baqir.

NATIONAL

Băsescu mobilizează "Coloana a V-a" in PNL!

In mod normal, mai ales după ce guvernul Ponta si-a luat-o in freza in urma presiunii străzii, PNL-ul s-ar afla acum pe val. Însă, in interiorul partidului se întâmpla lucruri ciudate, care i-au pus pe jar mai ales pe vechii liberali. Si chiar daca, pana acum, aceştia au răbdat si nu au recurs încă la spălatul rufelor in public, situaţia tinde sa devina una exploziva pe zi ce trece. Se vehiculează tot mai insistent scenariul ca Traian Băsescu a sunat mobilizarea "Coloanei a V-a" pe care ar controla-o chiar in interiorul PNL-ului si ar fi dat ordin infiltraţilor care încă ii răspund la ordine sa pună la cale un plan diabolic. Prin care, pe cârca imaginii bune a PNL-ului, mai ales in marile oraşe, in particular sa câştige de fapt doar oamenii fostului preşedinte -jucător.

Românca Mădălina si-a făcut Trump(a) cu Donald

Este o certitudine, româncele sunt frumoase si, oriunde s-ar afla, bărbaţii întorc capetele după ele. Chiar daca sunt miliardari si vor sa conducă cea mai puternica tara din lume, precum excentricul Donald Trump. Cică Donald Trump, cunoscut si drept un colecţionar de dame bine, ar fi cunoscut-o pe Mădălina Popescu, in urma cu 12 ani, intr-un club de noapte din Miami. Au intrat in vorba uşor imbecil, după următorul schimb de replici: ,"Eu sunt Donald", i-a zis miliardarul. "Donald Duck?", a întrebat Mădălina. Si pune-te pe ras... Trump, care din trei neveste, doua au fost originare din Europa de Răsărit, probabil, s-a gândit ca sosise vremea sa bifeze si o româncuţă.

Directorul Dacia părăseşte Romania si va conduce gigantul rus AvtoVAZ

Alianţa Renault-Nissan a anunţat, ieri, ca Nicolas Maure, responsabilul activităţilor comerciale si industriale ale Renault in Romania si director al uzinei Dacia, a fost numit la conducerea constructorului de automobile rus AvtoVAZ. Nicolas Faure îl va înlocui, începând cu 4 aprilie, pe actualul PDG al AvtoVAZ, Bo Inge Andersson. "AvtoVAZ si-a modernizat procesul de fabricaţie si si-a ameliorat sensibil calitatea produselor", a declarat Carlos Ghos, patronul Renault-Nissan, intr-un comunicat. "Cu Nicolas Maure avem intenţia sa continuam aceasta strategie, in ciuda dificultăţilor pe termen scurt", se arata in comunicat. Maure conducea Dacia de la începutul anului 2014. In Romania, postul lui Maure va fi preluat de Yves Caracatzanis, inginer si absolvent al Ecole Centrale de Paris, cu o cariera la Renault ce datează din 1992.

PUTEREA

Kürtõs kalács, colac românesc

România vrea să obţină recunoaşterea Comisiei Europene drept Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru Kürtõs kalács. Potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, produsul emblematic pentru secuime este atestat pentru prima dată în anul 1784, fiind realizat de o femeie de naţionalitate română din Transilvania, dar care avea cetăţenie maghiară. Ministerul Agriculturii a identificat şi alte "cinci-şase produse" care au potenţial de a primi această recunoaştere europeană. "Este în discuţii la Comisia Europeană novacul afumat. Au fost ceva discuţii cu definirea lui, însă lucrurile sper că s-au clarificat. Şi am mai identificat alte cinci-şase produse care au potenţial. Ne dorim să protejăm cât mai multe produse la nivel european, pentru că ele consfinţesc că aceste produse au o calitate înaltă şi trebuie să încurajăm acel orgoliu al produselor româneşti", a precizat ministrul. "Telemeaua de Ibăneşti" a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP).

Judecată superficială. Motivarea Deciziei prin care CCR a stabilit că discriminarea este constituţională

Se "justifică aplicarea unui tratament diferenţiat între cadrele titulare din învăţământul preuniversitar de stat cu cele din învăţământul preuniversitar particular (...) , deoarece cadrele didactice care au obţinut titularizarea în învăţământul preuniversitar particular nu se află în aceeaşi situaţie juridică cu cele titularizate în învăţământul preuniversitar de stat", a constatat Curtea Constituţională a României, prin decizia 900 din 17 decembrie 2015, făcând ghemotoc Art. 16, alin. 1 din Constituţia României: "Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări". Motivarea Deciziei, din care s-a reprodus acest pasaj, a apărut în Monitorul Oficial nr. 167, publicat vineri, 4 martie 2016.

Cioloş, mesaj de armonie şi pace pentru Ziua Maghiarilor

Cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, premierul Dacian Ciolos le-a transmis "La multi ani" tuturor maghiarilor, scrie News.ro."Transmit astazi poporului maghiar, etnicilor maghiari din Romania si de pretutindeni, cu ocazia celor 168 de ani de la martie 1848, un mesaj de respect si solidaritate. Vom fi mereu preocupati ca maghiarii din Romania sa traiasca aici in pace, armonie si colaborare si ne vom asigura ca exista cadrul adecvat pentru pastrarea traditiilor, culturii si limbii fiecarei minoritati etnice pentru ca minoritatile nationale in general si comunitatea maghiara in particular au reprezentat si reprezinta un izvor important de bogatie spirituala in Romania care trebuie valorificat pentru intregirea zestrei noastre culturale", le-a transmis, marti, prim-ministul Dacian Ciolos maghiarilor, potrivit unui comunicat de presa.

ROMANIA LIBERA

Parlamentarii nu se lasă şi mai forţează o dată statul de drept

Hotărârile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept, potrivit unei propuneri legislative iniţiată de doi deputaţi UDMR. Legea ar urma să se aplice şi în cazul celor care au fost condamnaţi pe baza interceptărilor. Proiectul propune completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (CCR), prin introducerea unui nou articol: "Deciziile instanţelor pronunţate prin nesocotirea deciziilor Curţii Constituţionale sunt nule de drept". De asemenea, iniţiativa stabileşte că, în zece zile de la primirea comunicării unei decizii a CCR, Ministerul Justiţiei elaborează proiectul de modificare a actului normativ constatat ca fiind neconstituţional şi îl înaintează Guvernului. Iniţiativa, semnată de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Seres Denes, a trecut de Camera Deputaţilor prin aprobare tacită iar Senatul este for decizional.

Legea anti-fumat ar putea fi modificată, la doar câteva zeci de ore înainte să intre în vigoare

Deputatul PND Daniel Fenechiu a declarat că va depune, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă pentru modificarea legii anti-fumat, care să redefinească "spaţiul public închis" şi să permită constituirea cluburilor sau asociaţiilor de fumători. "Urmează să înregistrăm pe rolul Camerei Deputaţilor o propunere legislativă privind modificare Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor de tutun aşa cum a fost aceasta modificată prin Legea 15/2006", a declarat deputatul PND Daniel Fenechiu, citat de Mediafax. Daniel Fenechiu a afirmat că cele două mari probleme ale legii anti-fumat sunt definirea conceptului de "spaţiu public închis" şi condiţiile "foarte restrictive", impuse de legea anti-fumat care intră în vigoare marţi, 16 martie.

Darea în plată, posibilă şi fără legea nouă

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a arătat că, în forma actuală, legea dării în plată ar încălca legislaţia în vigoare. Într-o poziţie oficială remisă inclusiv Parlamentului, BNR arată chiar că în acest moment debitorii cu probleme au instrumente pentru a negocia cu banca. Banca Naţională a României (BNR) a transmis Parlamentului un răspuns la cererea preşedintelui de reexaminare a Legii privind darea în plată, prin care propune o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai noului act normativ, dar şi un set de obligaţii pentru instituţiile bancare, care să garanteze un proces corect de împărţire a poverii între clienţi şi bănci. Executarea silită ar trebui să fie doar o soluţie de ultim resort, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari exportatori din România în 2015

Top 10 cei mai mari exportatori din economie au o pondere de 17% din total, iar top 500 acoperă 74%. Exporturile de bunuri s-au apropiat în 2015 de 55 mld. euro. Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare şi o reprezentanţă a grupului Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din economia locală, primii doi păstrându-şi poziţiile în timp ce producătorul american a trimis pe poziţia a patra fabrica de la Craiova controlată de Ford, potrivit datelor transmise de INS la solicitarea ZF. Sectorul auto domină autoritar top 10 cei mai mari exportatori, companii care au livrat anul trecut produse cu o valoare estimată de ZF la 9,7 miliarde de euro. Surprizele anului 2015 au fost ieşirea din top 10 a două companii petroliere de top (OMV Petrom şi rafinăria Luk­oil) şi intrarea pentru prima dată în ultimii ani a unui producător de ţigarete între cele mai mari zece companii exportatoare.

Altex ţinteşte să atingă pragul de 500 mil. euro cifră de afaceri în 2016

Lanţul de retail electro-IT Altex, controlat de antreprenorul Dan Ostahie, ţinteşte anul acesta o creştere de 10-15% a veniturilor, urmând să atingă astfel pragul de 500 de milioane de euro cifră de afaceri. "Începutul de an a fost stimulat de reducerea TVA-ului. Piaţa (electro-IT - n.red.) va creşte anul acesta cu 10-15%, iar noi credem că vom avea o creştere a afacerii peste cea a pieţei. În primele două luni ale anului am înregistrat deja creştere, peste aşteptările pieţei", a declarat Dan Ostahie, proprietarul Altex România, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice de pe plan local. În 2015, afacerile retailerului Altex, care controlează magazinele electro-IT cu acelaşi nume şi magazinele Media Galaxy, s-au situat la 433 mil. euro, în creştere cu 30% faţă de anul precedent.

Fondurile de obligaţiuni au bătut acţiunile la randamente

Fondurile de obligaţiuni domină clasamentul celor mai mari randamente din intervalul februarie 2015 - februarie 2016, cu câştiguri de până la 5,8% în euro. Spre comparaţie, fondurile de acţiuni au pierdut în medie 8%. Nouă din cele mai performante 20 de fonduri mutuale sunt fonduri de obligaţiuni, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. Urmează fondurile ce investesc în instrumente cu venit fix (obligaţiuni, depozite, titluri de stat), care deţin opt poziţii din top 20, în timp ce fondurile de multiactive (fostele fonduri diversificate), ce investesc şi în acţiuni, deţin două poziţii. Spre comparaţie, un depozit în euro a adus în acelaşi interval o dobândă medie de 1,7%. Un depozit în lei a fost remunerat cu o dobândă medie de 3%. În perioada februarie 2015 - februarie 2016, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut cu 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb