*REVISTA PRESEI 16.03.2018

M.D
Revista Presei / 16 martie 2018

*REVISTA PRESEI 16.03.2018

ADEVĂRUL

Secţia pentru procurori a CSM discută astăzi cererea şefului DIICOT Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi

Secţia pentru procurori a CSM discută vineri cererea actualului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Daniel Horodniceanu de a-şi reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei.

Secţia pentru procurori a CSM discută vineri cererea actualului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Daniel Horodniceanu de a-şi reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei.

Pe ordinea de si a Secţiei pentru procurori a CSM de vineri figurează "Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 4290/2018 privind cererea formulată de domnul DANIEL CONSTANTIN HORODNICEANU, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism , prin care solicită continuarea activităţii pe o funcţie de execuţie la Serviciul teritorial Iaşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la încetarea mandatului funcţiei de conducere deţinută".

Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată pe 20 aprilie, pe malul Borcei

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Călăraşi organizează pe 20 aprilie, bursa generală a locurilor de muncă. În aceeaşi zi, bursa generală a locurilor de muncă va avea loc şi la sediul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Olteniţa, str. Argeşului nr.111.

Acţiunea se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc demuncă, acestea având posibilitatea de a susţine interviuri cu mai mulţi agenţi economici, în scopul ocupării unui loc de muncă şi, totodată agenţilor economici care, au avantajul de a alege candidatul potrivit pentru postul potrivit.

Bursa reprezintă o oportunitate de a cunoaşte direct oferta de forţă de muncă, de a recruta şi selecta personal în vederea ocupării locurilor de muncă vacante şi de a creşte gradul de conştientizare a problemelor legate de ocuparea forţei de muncă., spun reprezentanţii AJOFM Călăraşi.

BANCHERUL

Creditele neperformante in franci elvetieni ale Raiffesen Bank au crescut la peste 20%

Rata creditelor neperformante in franci elvetieni (CHF) ale Raiffeisen Bank a crescut la 20,5% anul trecut, de la 18,6% in 2016, in ciuda faptului ca banca a derulat o oferta de conversie in lei a acestor imprumuturi, cu un discount de 25%, dar care a fost acceptata de putini clienti.

Rata creditelor neperformante ale Raiffeisen in Romania este cu mult peste nivelurile inregistrate de Raiffeisen in alte tari din zona: 2,7% in Polonia, 12,4% in Serbia si 13,7% in Ungaria, conform informatiilor publicate de Raiffeisen International.

Ponderea creditelor neperformante in franci din Romania urcase si mai mult, pana la 22,6% in septembrie 2017, insa in ultimul trimestru al anului trecut Raiffeisen a vandut recuperatorului de credite B2 Holding un pachet important de imprumuturi cu intarzieri mari la plata, printre care si unele in franci.

Raiffeisen a venit mai intai, la finalul lui 2016, cu o oferta de conversie in lei a creditelor in franci cu un dicount initial de doar 10%, dar pentru ca, dupa cum era de asteptat, nu a starnit interesulcelor aproximativ 5.000 de clienti, l-a majorat in februarie la 25%.

Insa nici aceasta oferta nu s-a dovedit de succes, in conditiile in care era destinata doar clientilor supraindatorati, cu valoarea ratelor de peste 60% din venituri, dar cu restante de maxim 90 de zile.

Dupa cinci luni, doar 15% dintre clientii Raiffeisen au acceptat oferta bancii.

COTIDIANUL

Slovacia: scenariu cu repetiţie în Europa Centrală şi de Est

Robert Fico, unul dintre puţinii premieri europeni social-democraţi, a anunţat că este gata să demisioneze, pe fondul valurilor de proteste create de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a iubitei sale, la finalul lunii martie. Suspecţii principali sunt mafioţii italieni. "M-am întâlnit cu preşedintele, împreună cu partenerii de coaliţie şi i-am propus să demisionez, pentru a rezolva criza politică", a spus Fico miercuri, într-o intervenţie televizată. Premierul i-a pus însă o serie de condiţii preşedintelui liberal Andrej Kiska: să nu urmeze alegeri anticipate, iar partidul sau, SMER-SD (Direcţia - Social Democraţia), majoritar în parlament, să îl numească pe noul premier, cel mai probabil în persoana vicepremierului Peter Pellegrini.

Este o încercare a premierului Fico de a se agăţa de putere. Alegerile la termen sunt programate în 2020, iar sondajele nu arată bine pentru social-democraţi, care au pierdut 5% în câteva săptămâni, după asasinarea lui Kuciak. Însă nu rivalii liberali (Partidul Libertate şi Solidaritate), care se târâie la nu mai mult de 14% în sondaje, sunt cei care îi pun probleme lui Fico, ci mişcările de stradă. Toţi ochii se îndreaptă către mişcarea "Pentru o Slovacie decentă", care în ultimele două săptămâni a organizat cele mai mari manifestaţii din istoria democratică a ţării şi a anunţat o nouă adunare la Bratislava, vineri.

CURENTUL

Doina Tănase din MS aşteaptă propunerile medicilor şi asistenţilor privind regulamentul de sporuri şi Anexa 10

Ieri, 14.03.2018, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a guvernului pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr.II la Legea-cadru nr.153/2017 precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, inclusiv ANEXELE 1-10.

Până pe 24 martie 2018, toate persoanele interesate sunt aşteptate să transmită propuneri în atenţia Doinei Tănase la propuneri@ms.ro sau la 021.3072.627. Nu vă sfiiţi!

Despre economista Doina Tănase care emite în scris opinii juridice, pe care şi ministrul Sorina Pintea o consideră aptă de a gestiona acest subiect controversat al sporurilor din Sănătate, ziarul CURENTUL a scris în articolul "Directoarea Doina Tănase din Ministerul Sănătăţii loveşte din nou".

JURNALUL NAŢIONAL

"Este timpul ca maghiarii să încheie disputele din trecut cu românii"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Satu Mare, că este timpul ca maghiarii să încheie disputele din trecut cu românii şi să fie preocupaţi de viitor, să ajungă la un acord cu majoritatea românească.

"Cred că este timpul să încheiem disputele din trecut şi să ne preocupe, în primul rând, viitorul. Trebuie să ajungem la un acord cu majoritatea românească, asupra faptului că 15 martie este sărbătoarea noastră a tuturor, la fel cum şi libertatea este a tuturor şi nu poate fi divizată. Şi, cel mai important, să convenim asupra faptului că, deşi denumirea ţării este România, aceasta este o ţară care aparţine mai multor naţionalităţi. Pe lângă majoritatea românească, este şi ţara maghiarilor, germanilor, romilor şi lista ar putea continua. Şi dacă există un dialog, o soluţie de compromis, este mult mai uşor să convenim asupra obiectivelor comune. Vrem ca privirea noastră să se îndrepte spre viitor, spre viitorul planificat în comun. Acesta ar putea fi un alt act revoluţionar şi se poate conta pe sprijinul nostru şi în acest sens", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a afirmat că 15 martie este o sărbătoare pentru fiecare om care este adeptul libertăţii, atât maghiar, cât şi român.

ZIARUL NAŢIONAL

PSD ia piciorul de pe acceleraţia Justiţiei

Liviu Dragnea i-a băgat, ieri, în sedinţă pe şefii Comisiei juridice a Senatului şi a Comisiei speciale de dezbatere a legilor Justiţiei. Indicaţia dată: modificările să respecte la sânge deciziile CCR , chiar dacă operaţiunea va fi una mai de durată.

Concret, Robert Cazanciuc - preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a precizat la finalul întâlnirii de ieri că "ideea" în jurul căreia s-au purtat discuţiile a fost aceea ca parlamentarii să aibă de acum înainte un calendar mai lejer, unul care să permită modificarea legilor Justiţiei în tihnă şi nu tot pe repede-înainte. "Luăm articol cu articol. Ideea a fost să avem un calendar în care sa nu ne grăbim Au fost lasate membrilor Comisiei (speciale - n.r.) toate propunerile de modificare în acord cu decizia Curţii. Despre calendar a fost vorba, să facem un calendar de dezbateri cât este nevoie şi să respectăm riguros decizia Curţii. Dacă în cursul dezbaterilor de luni vom finaliza legile, vom da un vot, dacă nu vom finaliza vom face încă o şedinţă şi câte vor fi nevoie până când vom trece toate articolele din cele trei legi", a detaliat Cazanciuc. La drept vorbind, PSD îşi permite acum să ia piciorul de pe acceleraţia modificării legilor Justitţei din moment ce CCR a pus la index doar vreo douăzeci de articole, deci mare lucru nu mai e de făcut. Chiar şi aşa, probleme vor apărea însă cu siguranţă în cazul modificărilor mai "sensibile" - cum ar fi articolul referitor la eliminarea preşedintelui României din procedura numirii magistraţilor de rang înalt (şefii PG, DNA, DIICOT, ICCJ), de exemplu.

ROMÂNIA LIBERĂ

Presa din Rusia este de părere că Theresa May că ''a otrăvit'' relaţiile cu Moscova

Presa rusă o pune la colţ joi pe şefa guvernului britanic Theresa May, pe care o acuză că a 'otrăvit' relaţiile cu Moscova, după anunţul Londrei privind instituirea unei serii de sancţiuni împotriva Rusiei ca represalii la otrăvirea unui fost spion la Salisbury.

'Theresa May a otrăvit relaţiile între Moscova şi Londra', titrează cotidianul Nezavisimaia Gazeta, în timp ce oficiosul Rossiiskaia gazeta denunţă o 'reacţie neurotoxică' a şefei guvernului britanic, care a ales 'calea confruntării cu Moscova'.

'Criza în relaţiile dintre Moscova şi Londra a atins un nou nivel', constată la rândul său cotidianul economic Kommersant, potrivit căruia autorităţile britanice 'caută răspunsuri toxice' la otrăvirea fostului spion rus.

'Theresa May a încercat să acuze Rusia de toate relele în discursul său în faţa parlamentului' (miercuri), susţine tabloidul Komsomolskaia pravda.

Potrivit semioficiosului Izvestia, Rusia va 'răspunde cel puţin într-o manieră simetrică la expulzarea celor 23 de diplomaţi ruşi'. 'Dar reacţia rusă ar putea fi şi mai globală', afirmă ziarul, citând surse diplomatice. 'Pregătiţi-vă de răspuns!', avertizează publicaţia.

Cotidianul popular Moskovski Komsomoleţ anticipează 'o lungă perioadă de îngheţ' în relaţiile ruso-britanice, dar 'Rusia se poate descurca cu toate acestea cu capul sus'.

Theresa May a anunţat miercuri o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, între care expulzarea a 23 de diplomaţi şi îngheţarea relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea - pe teritoriu britanic - a fostului spion Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) cu un agent neurotoxic de uz militar din categoria 'Noviciok'.

ZIARUL FINANCIAR

O veste proastă: Asigurătorul german Ergo discută vânzarea operaţiunilor din România ca parte a unui deal regional

Grupul Ergo, unul dintre cei mai puternici asigurători din Germania cu prime subscrise de 18 mld. euro anul trecut, discută ieşirea din piaţa locală la şapte ani de la intrare, exit-ul din România fiind parte a unui deal regional care cuprinde mai multe ţări din regiunea Europei de Est, au declarat pentru ZF surse din piaţă.

Munich Re, acţionarul Ergo, a anunţat ieri în conferinţa de pre­zentare a rezultatelor pe 2017 că analizează oportu­nităţi de dezinvestire cu scopul de a-şi optimiza businessul.

"Nu comentăm zvonuri din piaţă. În iunie 2016 Ergo a anunţat că se va concentra pe pieţele în care are deja o prezenţă puternică sau care prezintă un potenţial de creştere semnificativ. Ca parte a strategiei internaţionale, Ergo îşi reevaluează constant operaţiunile de la nivel internaţional, după criterii precum relevanţă strategică, poziţionare şi atractivitatea pieţei", au declarat pentru ZF reprezentanţii din Germania ai Ergo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb