REVISTA PRESEI - 16.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Dunărea ne dă înapoi o insulă luată de Stalin

România este acuzată de Ucraina că are "pretenţii teritoriale" pentru că ar încerca să îşi treacă în patrimoniu minuscula insulă (0,25 km pătraţi). Insula Maican, de pe Braţul Chilia, ar reveni României, întrucât frontiera cu Ucraina trebuie modificată din cauza colmatării canalului. Un deputat din partidul Iuliei Timoşenko spune că România are noi pretenţii teritoriale faţă de Ucraina. Parlamentarul Ghenadie Zadirko susţine că ţara sa ar putea pierde mica insulă de pe Dunăre, situată în zona de frontieră dintre oraşele Chilia şi Vîlkovo.

Gripen la super ofertă, dar fără armament

Suedia oferă României 24 de avioane JAS 39 Gripen, neechipate cu arme, la preţul de 1,3 miliarde de dolari, plus un program de compensare economică. Avioanele americane F-16 second-hand ar veni cu tot cu arme şi muniţie, pentru aceeaşi sumă, dar fără niciun alt avantaj economic

ANI rămâne fără gheare

Verificarea averilor ilicite şi înaintarea către instanţe a propunerilor de confiscare a acestora au fost blocate printr-o decizie luată miercuri de Curtea Constituţională. Agenţia Naţională de Integritate rămâne doar cu atribuţii de a depozita declaraţiile de avere şi de a sancţiona întârzierea depunerii acestora.

Cât ne-a "muşcat" criza din salariu? Cât valorează salariul tău?

Românii dau acum cu 5% mai mult pe produsele necesare traiului în comparaţie cu 2009, din cauza creşterii preţurilor, pe fondul recesiunii economice. Cea mai mare gaură în buget o fac serviciile şi mărfurile nealimentare.

CURENTUL

Gorbi de Tia Şerbănescu

După 20 de ani, Mihail Gorbaciov, fostul lider al URSS şi părintele perestroicii, a venit într-o scurtă vizită privată (cu plată) la Bucureşti, la invitaţia patronilor noului cotidian "Puterea", scos de ex-"Gardianul" Racoviceanu. Se vede că au puterea să-şi permită invitaţi atât de costisitori precum Gorbaciov. Cu o singură excepţie (în care a criticat împuşcarea soţilor Ceauşescu "ca nişte animale sălbatice" chiar în prezenţa trăgătorului), răspunsurile lui Gorbaciov puteau fi auzite mult mai ieftin de la dl Iliescu: n-a existat o înţelegere la Malta privind schimbarea din România, Rusia şi KGB nu s-au implicat "în nicio ţară" deşi "unii ne-au cerut ajutorul dar i-am refuzat", n-a existat niciun telefon românesc care să ceară intervenţia militară sovietică. Niet! Nepravda! Fabulaţia.

Constatul amiabil a soluţionat aproape 60% dintre accidentele auto uşoare

Introducerea constatului amiabil a scăzut numărul cazurilor de accidente soluţionate de poliţie cu circa 73% pe primul trimestru al anului, peste 67.000 de cazuri fiind rezolvate suplimentar de companiile de asigurare şi nu de poliţie. Ponderea dosarelor de daună avizate prin procedura constatului amiabil a fost de 57,9% în intervalul iulie-decembrie 2009, fiind înregistrate 109.173 dintr-un total de 188.555 de dosare, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Specialist în securitatea zborurilor: "Aparatura de bord ar fi putut fi bruiată"

Prăbuşirea aeronavei prezidenţiale poloneze, la finele săptămânii trecute, tragedie care s-a soldat cu 96 de morţi de la cel mai înalt nivel al ierarhiei statului polonez, a trezit un real interes la nivel mondial pentru aflarea cauzelor acestui accident. Comandorul Nicolae Cârligeanu, până în urmă cu câţiva ani specialist în securitatea zborurilor la divizia militară 70 de la Aeroportul Otopeni, ne-a declarat că există o serie de elemente contradictorii care nu sunt conforme cu cele prezentate mass-mediei internaţionale. Câteva dintre acestea ar putea fi legate de limbajul special universal dintre piloţi şi turnurile de control, care nu necesită neapărat cunoaşterea limbii engleze.

Guvernul scoate la vânzare acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON

Guvernul va vinde pe bursă acţiuni la companii listate, precum Petrom şi Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel şi E.ON, şi va exercita opţiunea de vånzare a titlurilor deţinute la companii energetice privatizate, estimånd încasări de peste un miliard de euro. Pe prima poziţie a listei companiilor tranzacţionate în prezent la Bursa de Valori Bucureşti şi unde statul va plasa pe piaţa de capital o parte din acţiunile minoritare figurează Petrom (SNP), iar intenţia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totală de 20,64% deţinută de Ministerul Economiei), cu o valoare estimată la 2,43 mld. lei, se arată într-un document citat de Mediafax.

CURIERUL NAŢIONAL

România se poate relansa doar cu ajutor din afară

Croitoru: Suntem structural dependenţi de contextul mondial. Acesta susţine că presiunile asupra Guvernului pentru relansarea economică vor duce la pomeni. BNR: Reluarea creditării va avea loc la 2-3 trimestre după revenirea pe creştere economică.

România nu poate ieşi din criză până nu îşi revin pieţele externe, iar orice presiune asupra Guvernului privind relansarea economică nu va duce decât la "măsuri de pomeni", a declarat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

CSA obligă asiguratorii să răspundă în 30 de zile petiţiilor

Aceştia trebuie să întemeieze colective de analiză, coordonatorii urmând să fie desemnaţi de CSA. Toate sesizările vor fi înregistrate într-un registru electronic. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a emis o normă prin care obligă asigurătorii şi intermediarii în asigurări să deschidă şi să menţină un registru unic de reclamaţii şi sesizări în format electronic, în care să înregistreze toate sesizările şi reclamaţiile primite şi să răspundă în cel mult 30 de zile.

Doar jumătate dintre jucătorii Pilonului II au rămas în piaţă

Oancea: Fuziunile care au avut loc se încadrează într-un proces natural de consolidare a pieţei. CSSPP: În următorii trei ani, consolidarea pieţei va avea la bază criterii de eficienţă şi competitivitate. Activele fondurilor de pensii private obligatorii ar putea ajunge la 2,5 mld. euro în 2012, estimează preşedintele Comisiei.

Secretariatul Guvernului a cerut miniştrilor date privind numărul bugetarilor concediaţi

Înaintea şedinţei Executivului, Secretariatul General al Guvernului a solicitat tuturor ministerelor să informeze asupra modului în care a fost aplicat procesul de restructurare în fiecare minister, iar răspunsul primit a fost că foarte multe posturi tăiate erau vacante, motiv pentru care fiecare membru al Cabinetului trebuie să prezinte, în 3 săptămâni, o nouă organigramă, mult mai redusă, scrie Mediafax.

Viceprim-ministrul Israelului a vizitat complexul Educaţional Lauder-Reut

Avigdor Liberman, care ocupă şi funcţia de ministru de Externe al Israelului, a fost însoţit de ambasadorul Israelului în România, Oren David. Aceştia au fost întâmpinaţi de cei peste 300 de elevi ai grădiniţei, şcolii primare, gimnaziale şi a liceului. Elevii i-au primit pe distinşii lor oaspeţi cu un program special, care a cuprins, printre altele, reprezentaţii artistice şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

EVENIMENTUL ZILEI

Averile demnitarilor scapă de control

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a rămas, de ieri, fără principalele atribuţii de verificare a averilor demnitarilor, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. După ce judecătorii constituţionalişti au eliminat mai multe articole din legea de funcţionare, ANI devine, practic, un organism al cărui rol va fi să strângă declaraţiile de avere. Agenţia nu mai poate sesiza organele de urmărire penală în privinţa unor neconcordanţe din declaraţiile de avere ale demnitarilor, iar documentele nu mai au caracter public.

Laszlo Borbely:legea pădurilor va fi modificată

Ministrul mediului a pus pe hârtie o serie de propuneri prin care să interzică vânzarea "la bucată" a pădurilor, după ce EVZ a semnalat faptul că actul normativ pune în pericol fondul forestier. Deşi a intrat în vigoare de numai trei săptămâni, legea care permite vânzarea "la bucată" a pădurilor, punând în pericol fondul forestier, va fi modificată. Decizia a fost luată, ieri, de oficialii Ministerului Mediului - care au aflat, miercuri, din EVZ despre adoptarea şi promulgarea actului normativ.

Cum va funcţiona noul sistem al concediilor medicale

Pacienţii vor da declaraţii pe proprie răspundere în faţa doctorilor prescriptori, iar poliţia şi oficiali din casele de asigurări vor putea merge la domiciliul celor bolnavi pentru a-i verifica. Creşterea alarmantă a numărului de concedii medicale este motivul principal pentru care Ministerul Sănătăţii (MS) a urgentat schimbarea legii care reglementează acordarea acestora.

FINANCIARUL

Fondul de Iniţiativă Socială s-a pierdut printre populismele guvernamentale

Din aprilie pensiile mici ar fi trebuit să fie indexate din banii proveniţi dintr-o taxă benevolă plătită de companii. O nouă dovadă a demagogiei populiste care ţine locul soluţiilor anticriză în România: niciuna dintre promisiunile premierului Emil Boc privind redistribuirea de venit de la cei care au din belşug către cei mulţi şi nevoiaşi nu s-a materializat într-un act normativ.

Publicitatea la radio: creştere cu 8,4% în primele două luni

Comparativ cu 2008, investiţiile în reclamele pe undele ultrascurte au scăzut de la un maxim de 15 milioane de euro. În ianuarie-februarie, bugetele investite la radio de primii 10 advertiseri au consemnat o creştere de 12% faţă de sumele cheltuite de top 10 publicitari în eter în perioada similară din 2009. Dacă jucătorii din telecom au ieşit anul acesta din top 10 publicitari la radio şi au preferat să-şi direcţioneze bugetele de comunicare pe TV, mai activi au rămas retalierii, unii dintre aceştia dublându-şi investiţiile în acest canal de comunicare.

Toate proiectele de construcţie a autostrăzilor au fost blocate. Motivul:lipsa de bani.

Prioritatea zero a guvernului, infrastructura, a ajuns în coada listei de investiţii. Ministerul Transporturilor nu are bani pentru continuarea lucrărilor la autostrăzi, iar companiile nu găsesc surse de finanţare pe pieţele internaţionale. Bechtel nu are buget pentru 2010, tronsonul Bucureşti-Ploieşti este în aceeaşi situaţie, iar Comarnic-Braşov nu se mai construieşte.

Maşinile asigurate în Bulgaria încurcă Poliţia Rutieră şi asigurătorii

Românii cu maşini înmatriculate la sud de Dunăre obţin asigurare pe un an plătind doar un trimestru, după care "uită" să achite diferenţa. Reprezentanţii companiilor de asigurări au afirmat ieri, la un seminar organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), că autoturismelor înmatriculate în străinătate nu ar trebui să li se reţină numerele de înmatriculare dacă nu au asigurare auto, dacă fac parte dintr-una din ţările membre ale conventiei Cartea Verde.

GÂNDUL

Isărescu mănâncă acasă din cauza prietenilor care vor să ştie cât creşte leul

"Cetăţeanul Isărescu" evită restaurantele, nu apare la televizor şi este pasionat de şah. "De altfel, guvernatorul e nevoit să gândească precum la şah şi în politica monetară, ca şi în activitatea de pe piaţa valutară", explică pentru Gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului.

Ultimul strat de beton, turnat la viitoarea ambasadă a SUA

Ultimul strat de beton din clădirea noii ambasade a SUA la Bucureşti (amplasată aproape de Băneasa Shopping City) a fost turnat joi de însuşi ambasadorul Mark H. Gitenstein. Oficialul american a fost foarte mulţumit de încheierea lucrărilor pentru ridicarea tuturor structurilor de beton din complexul de 40.000 de metri pătraţi, care va fi finalizat în vara lui 2011. În anul în care se împlinesc 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

Reforma lui Funeriu , desfiintata de Marga, corectata de Miclea

După ce a fost admonestat de către colegul său de partid, Cristian Preda, care i-a reproşat că "este depăşit de propriileLa nici trei zile după ce Legea Educaţiei a fost trimisă de Guvern în Parlament, Marga îl atacă dur pe Funeriu, Miclea cere curăţarea universităţilor de rectorii-politici, ministrul tace ambiţii", ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este atacat dur de liberalul Andrei Marga. "

JURNALUL NAŢIONAL

Infractorii electorali , scapati de Guvern

Deşi scandalurile legate de fraudele electorale s-au ţinut lanţ după alegerile prezidenţiale din 2009, Guvernul a lăsat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) fără banii necesari verificării listelor electorale de la acest scrutin şi descoperirii cazurilor de vot multiplu. Executivul a retras de la AEP suma de 3.119.000 de lei, bani rămaşi disponibili de anul trecut, din bugetul destinat organizării prezidenţialelor, la capitolul "Cheltuieli de capital". Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat pentru Jurnalul Naţional că suma ar fi trebuit reportată pentru anul 2010 şi folosită pentru angajarea unei firme care ar fi trebuit să scaneze, să arhiveze şi să verifice electronic copiile listelor electorale.

Ialomiţa, deviată cu excavatorul

Balastierele din localitatea dâmboviţeană Gheboaia au fost o afacere de succes în plin boom imobiliar, însă extracţiile de pietriş necontrolate din albia râului Ialomiţa au distrus digurile care protejau localitatea de inundaţii. Râul Ialomiţa s-a răzbunat pe localnici, cărora le fură săptămânal câte o bucată de pământ. Şi nu se poate face nimic!

Vulcanul care sperie avioanele

Marea Britanie, Olanda şi Suedia şi-au închis total spaţiile aeriene, până când cenuşa vulcanului care erupe în Islanda se va dispersa. Cenuşa provenită de la vulcanul care erupe în aceste zile, în Islanda, a ţinut azi la sol sute de aeronave şi a perturbat traficul aerian din nordul Europei. Olanda, Marea Britanie, Suedia, Norvegia şi Danemarca au fost principalele ţări nevoite să-şi restricţioneze cursele şi să închidă aeroporturi.

ROMÂNIA LIBERĂ

Berceanu despre eşecul A3: "Am câştigat experienţă"

Berceanu se consolează cu ideea că noi măcar am învăţat ceva din greşelile concesiunii, în timp ce francezii mai ştiutori au pierdut bani. Acum, spune ministrul, ştim măcar ce să întrebăm atunci când vom dori să facem o altă autostradă.

Rusia e fermă: piloţii sunt de vină

Ruşii susţin că nu există dubii privind cauzele catastrofei avionului prezidenţial polonez. În Polonia ia amploare disputa legată de locul în care vor fi înmormântaţi preşedintele şi soţia. O sursă apropiată anchetei de stabilire a cauzelor prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Rusia, lângă Smolensk, citată de agenţia rusă Interfax, a declarat că primele analize ale cutiilor negre au stabilit că la originea tragediei se află o eroare de pilotaj.

Magistraţii îşi păstrează privilegiile, dar şi bugetarii pot jubila

Parlamentarii PDL au votat alături de opoziţie, păstrarea sistemului special pentru magistraţi, iar ieri un amendament votat de reprezentanţii PSD şi PNL, dar şi de senatorul PDL Ion Ruşeţ ar putea costa Guvernul peste 1,2 miliarde lei anual. Proiectul legii unitare a pensiilor a trecut de filtrul Comisiei de muncă din Senat, dar nu în forma dorită de Guvern. PSD şi PNL, ajutate de senatorul PDL Ion Ruşeţ, au schimbat modul de calculare a punctului de pensie.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Zona euro poate fi o cutie neagră dacă intrăm nepregătiţi

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat ieri că obiectivul de trecere la euro din 2015 reprezintă un stimulent pentru realizarea reformelor necesare. Adoptarea euro înainte ca economia să se fi ajustat, iar firmele locale să devină competitive pe pieţele externe poate fi o capcană - a fost una dintre puţinele concluzii ale unui seminar organizat ieri de BNR pe tema competitivităţii exporturilor.

Hornbach investeşte 40 milioane de euro în complexul Prisma de pe DN1

Reţeaua germană de materiale de construcţii si bricolaj Hornbach investeşte aproximativ 40 mil. euro în locaţia fostului complex comercial Prisma de pe DN1, închis în 2004 din cauza lipsei de clienţi. Prisma este unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale de fashion din zona Bucureştiului din perioada 1996-2000, când retailerii şi dezvoltatorii imobiliari străini ocoleau România, devenit ulterior o victimă a extinderii lanţurilor mari de magazine şi a mallurilor.

Fondurile mutuale BCR se bazează pe dobânzile grecilor

Fondurile mutuale BCR Monetar şi BCR Obligaţiuni, gestionate de societatea de administrare a investiţiilor Erste Asset Management, aveau plasate peste 420 mil. lei (100 mil. euro) în depozite deschise la băncile greceşti la finele anului trecut, expunerea fiind de circa 30% din activele totale, care cumulau 1,44 mld. lei (351 mil. euro).

Eşecul autostrăzii: ce au făcut avocaţii statului dacă afacerea a căzut fără ca francezii să plătească daune?

CNADNR va începe demersurile pentru realizarea în concesiune a autostrăzii Piteşti-Sibiu (120 km), fără a anunţa un termen clar pentru Comarnic-Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb