REVISTA PRESEI - 16.04.2011

Willy Homner
Revista Presei / 16 aprilie 2011

ADEVARUL

Monica Columbeanu şi-a luat cu forţa fetiţa de la Izvorani. Irinel riscă puşcăria

Poliţiştii, avocaţii şi executorul judecătoresc au intrat cu forţa pe domeniul lui Irinel Columbeanu. Miliardarul riscă să facă închisoare dacă Monica va face plângere penală. Monica a plecat, ieri după-amiază, de la reşedinţa soţului ei din Izvorani, împreună cu Irina. Zile întregi ea a fost ţinută la poartă în încercarea de a-şi lua copilul. Monica Columbeanu a aşteptat mai bine de o oră la poarta vilei din Izvorani să-i fie încredinţată fetiţa. În jurul orei 15.30, autorităţile au forţat poarta pentru a intra pe domeniul miliardarului. Iniţial, Irina urma să fie scoasă din curtea reşedinţei cu o ambulanţă, tatăl ei susţinând că aceasta are rubeolă. După ce medicii au examinat-o, au constatat că fetiţa nu are această boală, astfel că a ieşit de pe proprietate de mână cu mama ei, amândouă zâmbind.

Comisia Europeană ne taxează pentru nereguli în agricultură

Executivul de la Bruxelles a decis să recupereze fonduri de 75 de milioane de euro cheltuite incorect de România în sectorul agricol în anul 2009. Neregulile din România vizează puncte slabe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente. Comisia Europeană a decis să recupereze o sumă de 74,9 milioane de euro alocată României pentru agricultură şi cheltuită în mod incorect în anul 2009, când ministru de resort era Ilie Sârbu. Neregulile din România vizează puncte slabe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente la faţa locului în privinţa ajutoarelor pe suprafaţă.

Secretar de stat în MFP: Contribuabilul de rea-credinţă este cu un minut mai deştept ca Fiscul

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Dan Lazăr a declarat că întotdeauna un contribuabil de rea-credinţă este cu un minut mai deştept ca Fiscul şi, deşi se iau măsuri legislative de prevenire a fraudării bugetului de stat, firmele găsesc noi metode de fraudare. Întrebat dacă a crescut numărul tentativelor de fraudare a bugetului de stat prin TVA-uri fictive, Lazăr a răspuns că \"fraudele sunt relativ constante şi nu se poate vorbi de creşteri sau descreşteri fundamentale\", potrivit Mediafax.

Metroul Pajura-Parc Bazilescu circulă la 1 iulie

Panouri de tablă emailată, granit, gresie şi marmură românească sunt câteva dintre materialele de construcţii cu care s-a lucrat la amenajarea tronsonului 1Mai - Parc Bazilescu. Directorul Metrorex Gheorghe Udrişte şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, au parcurs traseul staţiei Pajura-Parc Bazilescu într-o Dacie-papuc, pe post de drezină. Gheorghe Udrişte, a declarat că lucrările la tronsonul de metrou 1 Mai - Parc Bazilescu, însumând 2,62 kilometri, cu două staţii, sunt realizate în proporţie de 80%, urmând ca la 1 iulie acesta să fie dat în folosinţă: "Lucrările la cele două staţii au fost începute în 1986-1987, iar lucrul la finisaje, instalaţii electrice şi calea de rulare a demarat în octombrie 2010. La 15 iunie vor începe probele, iar la 1 iulie se va da drumul circulaţiei".

Revoluţie în Siria: Zeci de mii de oameni protestează împotriva regimului

Sira este zguduită de proteste, zeci de mii de sirieni au manifestat astăzi, în toată ţara. La o zi de la formarea unui nou Guvern desemnat să conducă reformele, oamenii continuă să iasă în stradă pentru a schimba regimul. La nord de Damasc, forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 2.000 de manifestanţi la Jobar, a declarat un militant pentru drepturile omului, citat de AFP. El a spus că violenţele împotriva manifestanţilor continuă. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a cerut Siriei să înceteze reprimarea manifestaţiilor care contestă regimul şi să răspundă aspiraţiilor democratice ale ţării, informează AFP: \"Le cerem autorităţilor siriene din nou să se abţină de la orice violenţă împotriva poporului lor\", a declarat Hillary Clinton în faţa jurnaliştilor la Berlin, la încheierea unei reuniuni a NATO în capitala germană.

Hosni Mubarak ar putea fi executat prin spânzurare

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak ar putea fi condamnat la pedeapsa maximă cu spânzurarea, dacă va fi găsit vinovat, potrivit cotidianului guvernamental Al-Ahram. Preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Zakaria Shalah, a afirmat că fostul lider egiptean ar putea fi executat, în cazul în care este găsit vinovat că a provocat moartea manifestanţilor în mod premeditat, notează vineri cotidianul Al-Ahram. Potrivit lui Shalah, mărturia fostului ministru de Interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adli - la rândul său, anchetat pentru că a ordonat să se tragă asupra protestatarilor - îl va transforma în complice, dacă se confirmă. Al-Adli susţine că Hosni Mubarak i-a ordonat să utilizeze forţa contra manifestanţilor.

Japonia: meseria, mai importantă decât tsunami

Jurnalistul Toya Chiba, de la "Iwate Tokai", venise în portul Kamaishi să se documenteze despre consecinţele cutremurului. Nu a ajuns bine, că a şi dat piept cu valul uriaş format după seism. La vederea apelor negre, nu a fugit. A încercat să se agaţe de o cabină telefonică până când şi aceasta a fost luată de ape. Apoi, şi-a găsit un loc unde s-a considerat ferit - între nişte maşini luate de ape. A continuat pur şi simplu să îşi facă meseria: şi-a ridicat aparatul foto şi a început să fotografieze urgia. Chiar şi scufundat în ape până la gât, a ţinut camera deasupra umerilor şi a fotografiat mai departe, relatează "Daily Mail\". Mărturie au rămas doar imaginile surprinse de camera de supraveghere. Aparatul foto al lui Toya Chiba a fost stricat complet de ape. Jurnalistul a scăpat din mijlocul tsunami-ului doar cu câteva zgârieturi şi vânătăi, deşi a fost târât de ape 30 metri până să ajungă într-un loc uscat.

Ambasadorul Israelului, E.S. Dan Ben-Eliezer: "Rebeliunile au început din Iran, nu din Tunisia"

E.S. Dan Ben-Eliezer a făcut un tur de orizont al evenimentelor care zguduie zona apropiată Israelului - ţările din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. A detaliat poziţia ţării sale legată de aceste evoluţii şi a prezentat câteva propuneri ale guvernului israelian pentru rezolvarea celor mai stringente probleme din regiune. E.S. Dan Ben-Eliezer a vorbit şi despre cooperarea cu România şi cum se poate dezvolta ea. Una dintre direcţii ar fi domeniul agricol, în care experienţa vastă a Israelului ar putea fi de folos României. Cu expertiza israeliană, ţara noastră ar putea atrage fonduri europene şi ar putea valorifica potenţialul agricol.

Diavolul e şi în detaliile noului buget al SUA

Miercuri dimineaţa, Preşedintele american Barack Obama a ţinut un discurs public, mult aşteptat, în care a discutat problema bugetului pentru următorii zece ani. Această apariţie vine după circul de vinerea trecută, când politicienii democraţi şi republicani au dezbătut până la ora 23.00 problema deficitului bugetar, a sumelor exorbitante pe care guvernul american le cheltuie în fiecare lună şi a modalităţilor prin care SUA poate să economisească în viitor. Toate aceste subiecte sunt extrem de importante, dar întregul guvern s-ar fi putut afla în incapacitate de plată dacă cele două partide nu ar fi ajuns la un compromis, o decizie care ar fi afectat vieţile a cel puţin 50 de milioane de americani. De asemenea, circul de vineri ar fi putut fi evitat în condiţiile în care conflictul dintre republicani şi democraţi era ştiut încă de la sfârşitul lunii martie.

Ce drepturi au românii ca pasageri în UE

Dacă avionul cu care călătoriţi întârzie trei ore, aveţi dreptul la aceleaşi compensaţii ca şi atunci când se anulează cursa. Călătorii pot primi compensaţii pentru incidentele petrecute pe teritoriul României numai când merg cu avionul. Meglena Kuneva, consilier special pentru drepturile pasagerilor al vicepreşedintelui Comisiei Europene Siim Kallas şi fost comisar european pentru protecţia consumatorilor, s-a aflat timp de o zi în România, pentru a promova drepturile pasagerilor. Este vorba de o campanie de promovare care a început anul trecut, după finalizarea întregii legislaţii europene în domeniu, şi după ce s-a constatat că mulţi dintre cetăţenii Uniunii nu-şi cunosc drepturile.

EVENIMENTUL ZILEI

Ioan Niculae, portret de miliardar \"într-o ţară tâmpită\"

Al treilea bogătaş al ţării a fost ofiţer de securitate. Astăzi are o avere de 1,2 miliarde de euro şi 50.000 ha de pământ. Spune că-i filat de peste 12 ani şi şi-a cumpărat un TAB pentru vânătoare. La 55 de ani e al treilea miliardar al României despre care spune că e o ţară tâmpită. Are o avere de 1,2 miliarde de euro. Recunoaşte pe faţă că a fost securist. Poate de aia are şi o problemă. Zice, de câte ori are ocazia, că e filat de \"servicii\". E deja o obsesie, o \"teorie a conspiraţiei\".După ce s-a lăsat de fumat, s-a apucat de afaceri cu tutun. Are, evident, echipă de fotbal în \"liga lu" Mitică\". E românul cu cel mai mult pământ, după rivalul nemţean Culiţă Tărâţă. O moşie imensă, de 50.000 de hectare. E mai discret decât colegii săi de clasament din TOP 300 Capital.

În Iran, în decembrie "89

Ioan Niculae n-a prea apărut prin tabloide. Sau n-a avut ce să arate, fie s-a ferit mai bine ca alţii din lumea afacerilor sau a fotbalului: \"Fiecare are firea lui!\". Afaceristul, în decembrie "89, la vizita lui Ceauşescu în Iran era, cumva, acolo: \"Am ajuns pe 4 decembrie. Lucram la Chimica Bucureşti şi ne trimiseseră după < raportări > de contracte. Nici nu l-am văzut pe Ceauşescu, eram prea mic...\". Şi o dă pe bune: \"Am fost ofiţer de securitate, între "76 şi "80! Am trecut în rezevă la 24 de ani. Divorţasem şi era o problemă de dosar!\", încearcă fostul securist să convingă că dacă s-a despărţit de nevastă şi-a terminat cariera în Securitate. Dosarul astfel \"pătat\" nu l-a împiedicat să aibă misiuni \"economice\", de comerţ exterior, în străinătate. Motivaţia sa: \"Eram foarte bun la limbi străine!\".

Roşiile tunate, nemuritoare, pierd teren în faţa celor româneşti

Zece cercetători de la Staţiunea legumicolă Buzău au declanşat război \"piraţilor\" din domeniul legumiculturii şi lucrează ca roşia românească, gustoasă şi mare, să revină pe val. Costel Vînătoru, unul dintre inginerii horticultori de la staţie, a dus lupte de lămurire cu rudele şi cu cunoştinţele care obişnuiau să cumpere din piaţă legume sau fructe crescute şi coapte la foc automat. De când curentul produselor ecologice a provocat un tremur în conştiinţa românilor şi de când au demonstrat că o roşie turcească poate rezista şi şase luni în debara, cercetătorii Staţiunii legumicole Buzău s-au pus serios pe treabă. De la începutul primăverii, au vândut 500.000 de răsaduri. Anul trecut, pe vremea asta, abia au putut vinde 100.000 cultivatorilor de tradiţie din judeţ.

Olandezii vând seminţe cu nume româneşti

Inginerul Vînătoru povesteşte că mai multe firme din Olanda fac bani pe spinarea cercetătorilor de la Buzău. Spune că, de mai mulţi ani, a văzut cum, primăvara, apar în supermarketuri sau în pieţe plicuri cu seminţe de legume cu numele soiurilor create de ei, deşi conţinutul este de departe românesc. \"Ca legumicultor, te atrage numele Siriana, ştiind că e roşia care se produce de mulţi ani la Buzău, aia mare şi gustoasă. Dacă citeşti însă pe spatele plicului, vezi că de fapt seminţele au fost importate din Olanda, ambalate în România sau nu, că nu e o regulă. Sădeşti, uzi, tratezi şi apoi aştepţi. Şi-aştepţi degeaba pentru că, de multe ori, seminţele sunt proaste şi nu iese nimic\". Nu numai roşiile au fost \"contrafăcute\" de olandezi. Şi-au însuşit din colecţia de soiuri a românilor varza de Buzău, renumită pentru foile bune la sarmale, spanacul românesc, cu frunze lungi, ardeiul gras-gras, mazărea, castraveţii amari, ba chiar unele condimente care au fost \"lucrate\" la Buzău, cum ar fi busuiocul românesc aromat.

Analiză EVZ: Se ascut săbiile în războiul Patriciu - Antonescu

Ceea ce liberalii discută pe la colţurile partidului de anul trecut devine din ce în ce mai evident în ultimele săptămâni: relaţia dintre liderul PNL Crin Antonescu şi afaceristul Dinu Patriciu este extrem de tensionată. Cum s-a ajuns la ostilitate între Patriciu, unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai PNL, şi Crin Antonescu, aflaţi într-o analiză EVZ. Fix acum doi ani, Dinu Patriciu, unul dintre cei mai vechi şi influenţi membri PNL, nu îşi imagina un preşedinte mai bun pentru partid decât Crin Antonescu. \"Este un întreprinzător în politică, are talent oratoric extraordinar\", spunea afaceristul în martie 2009 despre cel pe care avea să-l susţină să ajungă liderul PNL. Şi nu a făcut numai atât. În acelaşi an i-a fost alături, prin firmele la care este acţionar, în campania electorală.

Antonescu, \"neelegant\" cu Patriciu

Un alt motiv pentru care, spun surse liberale, au apărut tensiuni între Patriciu şi Antonescu ar fi atitudinea \"rece\" a liderului PNL faţă de afacerist şi \"ciocnirea orgoliilor\" celor doi. \"Nu i-a mai răspuns la telefoane, nu a mai răspuns invitaţiilor la masă. Ba chiar au ajuns la urechile lui Patriciu nişte cuvinte urâte pe care Antonescu le-ar fi spus despre el. Nu s-a purtat elegant, ca să spun aşa, şi asta l-a supărat pe Dinu\", a povestit pentru EVZ, sub protecţia anonimatului, un lider PNL. Alte voci spun că Patriciu, imediat după Congresul din 2010 în care Antonescu a fost reales şi cu susţinerea sa, dorea să-şi crească influenţa în partid. \"Crin nu e dispus să negocieze nimic cu nimeni. Ori e aşa acum spune el, ori nu mai e deloc. Modul de conducere, dictatorial, să spunem, l-a deranjat pe Patriciu, care nu mai are decât un om în PNL\", mărturiseşte un liberal, apropiat de Antonescu.

Produsele importate de România sunt de aceeaşi calitate cu cele din Vest

România nu importă produse alimentare şi băuturi de o calitate mai slabă decât cele destinate statelor vestice, este părerea autorităţilor române pentru protecţia consumatorilor, dar şi a producătorilor care îşi vând produsele pe piaţa românească. Studiul efectuat de Asociaţia Consumatorilor din Slovacia referitor la faptul că produsele importate de România, Bulgaria şi Slovacia sunt mai slabe calitativ decât cele pentru ţările vestice a făcut rumori în rândul producătorilor de renume care vând produsele în România. Ei neagă afirmaţiile. "Compania Kraft Foods fabrică şi comercializează produse de cea mai înaltă calitate în întreaga lume. Aplicăm aceleaşi standarde de calitate tuturor produselor, indiferent de locul fabricaţiei. Diferenţele ce apar se datorează preferinţelor consumatorilor locali, reglementărilor şi condiţiilor din fiecare ţară.

Ce efecte va avea îngheţarea preţului carburanţilor

Companiile petroliere nu vor ezita ca, după perioada de \"respiro\" acordată consumatorilor, să aplice majorări şi mai mari la pompă, pentru a-şi recupera rapid pierderile. Chiar dacă preţul carburanţilor va fi îngheţat o perioadă, companiile pe troliere nu vor ezita ca, imediat după aceea, să aplice îndoit scumpirile, pentru a-şi recupera costurile anterioare. O spun principalii operatori din piaţă. \"Orice îngheţare va fi temporară. Vor urma consecinţele\", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv al OMV Petrom. La rândul său, Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil în România, ne-a declarat că îngheţarea preţurilor va duce la majorarea pierderilor companiilor din domeniu, ceea ce ar putea conduce la închiderea unor unităţi. De asemenea, vor fi căutate pieţele cu preţuri mai mari. Premieră în UE Oricum, majorarea de preţuri pe care o vor aplica ulterior benzinarii va fi dublă, astfel că \"efectul va fi zero\".

Cum au ajuns israelienii, printre cei mai \"săraci\"

Nu, nu este o eroare, ci un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care măsoară rata de sărăcie din cele mai dezvoltate ţări din lume, membre ale OCDE. Cu alte cuvinte, lista-i cuprinde pe cei mai săraci dintre cei bogaţi. Pe ultimul loc în această listă de 15 state se află Marea Britanie, cu o rată a sărăciei de 11,3%, în condiţiile în care media statelor membre OCDE este de 11,1%. Rata sărăciei se referă la proporţia persoanelor care trăiesc cu mai puţin de jumătate din venitul echivalat mediu al unei gospodării. Canada este pe locul 14 cu aceeaşi rată a sărăciei ca şi Italia: 11,4%. Grecia este pe locul 12, cu o rată de 12,6%, însă în scădere faţă de nivelul din anii \"80. Pe locul al treilea se află statul Chile cu o rată de 18,9%, în timp ce pe locul al doilea se află Israel, cu aproape 20% populaţie săracă, în creştere puternică de la 11% în anii 80. Pe primul loc se află Mexicul cu o rată a sărăciei de 21%.

Războiul cu Muammar Gaddafi intră în faza epistolară

SUA, Franţa şi Marea Britanie îi cer dictatorului, într-un mesaj, să renunţe la putere. Apelul trădează însă neputinţa de a produce o schimbare la Tripoli, chiar şi prin operaţiuni militare. Operaţiunile militare NATO împotriva forţelor fidele liderului libian Muammar Gaddafi par să fie departe de a-şi atinge scopul final, acela de a-l înlătura de la putere pe cel care conduce statul african de peste patru decenii. Contraofensiva spre est începută de trupele colonelului, criticile recente ale rebelilor la adresa NATO, dar şi apelul fără răspuns lansat zilele trecute de Franţa şi de Marea Britanie la restul aliaţilor să se implice în raidurile aeriene arată că operaţiunea Odyssey Dawn trenează.

NATIONAL

Dacă Statutul minorităţilor nu trece de Camera Deputaţilor, premierul. Pe Boc l-a mâncat să se scarpine cu asumarea!

Vasile Blaga şi premierul independent la care visează Traian Băsescu nu sunt singurele probleme ale lui Emil Boc. Dacă va decide să-şi asume răspunderea pentru Statutul minorităţilor, actualul prim-ministru va avea noi şi neplăcute surprize. Pregătite chiar de parlamentarii săi pedelişti, care n-au chef să "înghită" pe nemestecate, asistând cuminţi la o nouă asumare de răspundere, Legea minorităţilor naţionale. Lege pe care senatorul PDL Iulian Urban nu se sfieşte să o catalogheze, pe blogul său, drept "o prostie fără margini". După ce reclamă furios şi situaţia ingrată în care au ajuns parlamentarii PDL după "reforma" Sănătăţii, "UDMR-istul Cseke ne-a făcut praf în România", Urban îşi acuză şefii de partid de "orbire în faţa pretenţiilor exagerate" emise de UDMR.

Megaescrocheriile companiilor celebre în lume care vând marfă proastă. Ăştia ne iau de proşti!

Companii de renume precum Coca-Cola, Nescafe sau Tchibo îşi prostec proprii clienţi, ce-i drept din ţări precum România sau Bulgaria, livrându-le produse de marcă mult mai slabe calitativ ca în Vest. Nu puţini au fost cei care au sesizat diferenţe majore de gust între o Coca-Cola băută la Paris şi cea consumată la Bucureşti. În condiţiile în care marii producători garantează că reţeta este aceeaşi indiferent de locaţia pe glob iată că, potrivit Asociaţiei Consumatorilor din Slovacia, mai multe produse de renume au picat testul calităţii. Reprezentanţii Asociaţiei au testat mai multe produse cumpărate din supermarketuri din opt state membre UE: Germania, Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Un nou tronson de metrou, de la 1 iulie

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat că lucrările la tronsonul de metrou 1 Mai - Parc Bazilescu (3, 6 kilometri, două staţii) sunt realizate în proporţie de 75%, urmând ca la 1 iulie acesta să fie dat în folosinţă. "Lucrările la cele două staţii au fost începute în 1986-1987, iar lucrul la finisaje, instalaţii electrice şi calea de rulare a demarat în octombrie 2010. La 15 iunie vor începe probele, iar la 1 iulie se va da drumul circulaţiei", a precizat Udrişte.

Bănicioiu lasă UDMR-ul fără urmaşi

Chiar dacă UDMR a reuşit să înscrie câteva puncte în perioada în care s-a aflat la guvernare alături de PDL, junii maghiari, mai pragmatici din fire, încearcă să-şi clădească un viitor în politică prin intermediul Tineretului Social-Democrat, condus de Nicolae Bănicioiu. În prag de alegeri, UDMR începe să plătească tributul pentru anii în care a stat alături de democrat-liberali la guvernare. Dacă electoratul matur, trecut de 40 de ani, rămâne fidel Uniunii din inerţie, tinerii se orientează însă către alte formaţiuni politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb