REVISTA PRESEI 16.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 16 mai 2013

ADEVARUL

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele pentru numirea procurorilor şefi

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri că a emis decret pentru numirile în funcţie a şefilor de Parchete - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Tiberiu-Mihail Niţu, prim adjunct al procurorului general - Dimitrie-Bogdan Licu, adjunct al procurorului general - Codruţ Olaru, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism - Alina-Mihaela Bica, adjunct al procurorului şef al DIICOT - Elena-Georgiana Hosu. "În ceea ce priveşte cele şase propuneri făcute de ministrul Justiţiei, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor şase", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Concert Depeche Mode: a doua oară nu te mai înfioară

Cel de-al doilea concert Depeche Mode în România nu a mai trezit entuziasmul din 2006, când trupa a cântat pentru prima oară la Bucureşti, în faţa unui stadion plin de fani în extaz. Concertul susţinut miercuri seara, pe Arena Naţională, nu a mai adunat un public atât de numeros şi nici atât de entuziast. Potrivit primelor estimări, aproximativ 30.000 de oameni au fost prezenţi la show-ul Depeche Mode, români şi străini, copii şi bunici, mai puţini ca în 2006. Nu toţi, însă, au simţit în acelaşi fel emoţia întâlnirii cu artiştii britanici. De altfel, nici David Gahan, solistul formaţiei, nu a fost cel mai comunicativ artist care a ajuns vreodată la Bucureşti. Dacă unii spectatori au trăit la maximum cel de-al doilea concert Depeche Mode în România, alţii au fost mai puţin entuziasmaţi şi au plecat înainte de final.

Ponta: "Participarea la Consiliul European nu e un cadou de la Băsescu. Am făcut cerere"

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că primirea din partea şefului statului a acordului pentru participarea la Consiliul European din 22 mai nu reprezintă "un cadou", menţionând că a făcut o cerere oficială preşedintelui Traian Băsescu în acest sens. Premierul a adăugat că la Consiliul European din 22 mai sunt "subiecte foarte grele" legate de evaziunea fiscală şi energia regenerabilă sau cea neconvenţională. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că la Consiliul European din 22 mai va participa premierul Victor Ponta, pe baza unui mandat pe care i-l va aproba până la plecare şi la care consilierii au început să lucreze. Intrebat, dacă nu ar putea fi interpretat acest gest ca un act de bunăvoinţă din partea sa, Traian Băsescu a răspuns, râzând: "Eu nu sunt binevoitor cu nimeni, după cum ştiţi". "E un semn de încredere", a adăugat el.

Cum influenţează Google şi Bilderberg deciziile mondiale

Discretul Grup Bilderberg trece acum printr-o transformare majoră, în urma căreia se va rebrandui sub sigla Google, alături de alte reţele majore, informează "Infowars". Săptămâna trecută, reporterii de la "Infowars" au vizitat un hotel de lux din Marea Britanie. Grove Hotel din Watford este locul unde se va ţine conferinţa anuală a Grupului Bilderberg, care va avea loc între 6 şi 10 iunie. Această conferinţă este o adunare clandestină a celor mai influenţi oameni ai lumii din diverse domenii: tehnologic, politic, academic, bancar. "Bilderberg va fuziona cu Google sub conducerea directorului Google, Eric Schmidt (un participant activ la conferinţele Bilderberg). Conferinţa anuală a Google, ţinută tot la hotelul Grove din Watford, încă din 2007, are loc imediat după conferinţa Grupului, la doar câteva zile distanţă", spun cei doi reporteri "Infowars".

Poziţionarea Google

Este clar faptul că Google devine o forţă mai mare decât a guvernelor în controlarea şi în monitorizarea comportamentului oamenilor din jurul lumii, prin diverse mijloace: de la maşinile care se conduc singure (şi care sunt urmărite constant într-o bază de date centralizată a Google) şi Google Glass, care poziţionează un fel de microcip pe fruntea utilizatorului, până la implicarea în manipularea mişcărilor populare prin reţelele media, cum au făcut în Egipt şi în Tunisia. Direcţia în care se duce totul este foarte clar explicată de însuşi Eric Schmidt, care a declarat în repetate rânduri că intimitatea este o relicvă a trecutului şi că plănuieşte să transforme Google în cel mai puternic "Big Brother" (Fratele mai Mare), care îl va face de ruşine pe cel imaginat de scriitorul George Orwell în "1984".

De unde vine creşterea economică şi ce aduce ea

Produsul Intern Brut (PIB) a marcat în primul trimestru al acestui an o creştere de 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor tip "semnal" raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de trimestrul precedent, avansul este de 0,5%. Evoluţia este peste aşteptările analiştilor. Estimările lor indicau un avans al PIB de 0,7-1,2% faţă de primul trimestru din 2012 şi de 0,2-0,4% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. Sectorul serviciilor a înregistrat o creştere de 9,6% în primul trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar producţia din industrie a urcat cu 4,8%. O bună parte din producţia industrială a luat drumul străinătăţii, astfel că exporturile s-au majorat în perioada menţionată cu 4,6%. În condiţiile în care Europa continuă să fie afectată de criză, iar cererea este în scădere, companiile din România s-au orientat spre pieţele din afara Uniunii Europene şi au făcut exporturi importante în Orientul Mijlociu, Rusia sau America Latină. Iar exporturile de maşini au avut o cotă însemnată.

O clădire din Centrul Vechi al Capitalei s-a prăbuşit şi altele riscă să aibă aceeaşi soartă. Incidentul ar putea duce la modificarea legislaţiei

O clădire din Centrul Istoric al Capitalei s-a prăbuşit, miercuri, aceasta fiind situată pe strada Blănari numărul 6. În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime, clădirea nefiind locuită. Ceilalţi locuitori ai Centrului Vechi se tem pentru siguranţa lor, spunând că în orice moment se aşteaptă ca locuinţa lor să aibă aceeaşi soartă. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va solicita premierului Victor Ponta o modificare a legislaţiei care să permită exproprierea imobilelor care sunt lăsate de izbelişte de către proprietari şi pot constitui un pericol pentru cetăţeni. De asemenea, Primarul General îi va cere sprijinul primului ministru în elaborarea unor programe de finanţare în vederea reabilitării acestor clădiri cu probleme. În Centrul Vechi al Capitalei, în situaţia imobilului prăbuşit se află alte zeci de clădiri, care riscă să se prăbuşească în orice moment.

CURENTUL

Primul "succes" răsunător al lui Relu Fenechiu: eşuarea privatizării CFR Marfă

După "succesul" major înregistrat de cabinetul Ponta la privatizarea Oltchim, USL se pregăteşte să reediteze "performanţa", semn că avem de-a face nu numai cu cel mai cinstit guvern din toate timpurile, aşa cum se lăuda premierul, ci şi cu cel mai performant dintre ele. Performant în eşecuri, dacă analizăm rezultatele privatizărilor încercate de guvernul USL. Astfel, deşi în şedinţele de guvern se anunţau investitori strategici, performanţi, de renume mondial, care râvnesc la CFR Marfă, iată că ne aflăm deja în faţa unui prim eşec în procesul de privatizare al acestei companii strategice pentru România. Trebuie precizat că privatizarea CFR Marfă era un soi de "must have" al României în relaţia cu FMI, autorităţile de la Bucureşti angajându-se să finalizeze acest proces până în 20 iunie.

Senilizat, Voronin scuipă înspre binefăcătorul său, Traian Băsescu, cel care l-a făcut preşedinte în 2005

Liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, atins de senilitate acută, s-a apucat să-l atace pe Traian Băsescu, pretinzând că acesta ar bea mai mult decat el şi că i-ar suna mai des decât el pe asa zişii politicieni din agentura rusească de la Chişinău. In Basarabia românească, sovieticii au întreprins un experiment de spălare a creierelor şi sufletelor cu scopul de a şterge complet identitatea românilor. Exemplul cel mai elocvent este chiar comunistul Vladimir Voronin. Deşi român get-beget, el urăşte România, consideră tricolorul drept "un steag fascist", îi urăşte chiar pe cei din care se trage, îl urăşte şi pe Traian Băsescu, deşi acesta l-a pus în scaunul de preşedinte al Moldovei, cândva, în 2005. Zilele trecute, Voronin, supărat vizibil pentru că pe el Traian Băsescu nu l-a mai sunat de mulţi ani, a declarat pentru postul de televiziune TV7 că preşedintele României face presiuni asupra politicienilor de la Chişinău şi îi sună în stare de ebrietate.

CURIERUL NATIONAL

Impozitul de 1,5%, şansa firmelor mici

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) salută implicarea ministrului delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, şi iniţiativa realizării de către Ministerul Finanţelor a unui studiu de impact pentru reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderilor de la 3% la 1,5%. Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, spune că reducerea la jumătate a impozitului pe venitul microîntreprinderilor este o măsură binevenită, pentru că se transmite un semnal pozitiv că Guvernul se preocupă de situaţia microîntreprinderilor. Totodată, se diminuează posibilele efecte negative ale aplicării impozitului de 3% pe veniturile microîntreprinderilor şi se reduce numărul microîntreprinderilor direct afectate de măsura impozitării.

Vosganian: Nu avem perspective certe pentru reactoarele 3 şi 4

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut ieri că nu există "perspective certe" pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar că încă se caută investitori, luându-se în calcul şi posibilitatea construirii unei noi centrale nucleare în centrul ţării, "unde riscul seismic este scăzut". Pe de altă parte, după cum a spus ieri ministrul la un seminar pe teme nucleare, reducerea consumului de energie ar putea pune sub semnul întrebării construirea unor noi reactoare nucleare. Referindu-se la participaţia extrem de mare pe care o deţine statul în compania de proiect EnergoNuclear, cea care, la un moment dat, ar putea construi unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi la retragerea investitorilor străini din acest proiect, Vosganian a opinat faptul că investiţia în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu a fost continuată nu este un eşec, "ci doar un impas".

10.300 de angajaţi de la stat, disponibilizaţi în următorii 6 ani

Comisia pentru Muncă din Senat a anunţat ieri că a dat undă verde planului de disponibilizări prin concedieri colective până în 2018 care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială pentru cei aproape 10.500 de angajaţi ai companiilor de stat, regii, companii naţionale, etc., valoarea compensaţiilor pe perioada 2013 - 2018 însumând aproape 380 mil. lei. Astfel, pentru acest an este calculat că din bugetul de şomaj vor fi scoase 37,4 milioane lei pentru 2.539 angajaţi, iar anul viitor vor fi achitate 82,6 milioane lei pentru 1.941 salariaţi.

Noi discuţii cu oficialii chinezi pentru proiectele din energie

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a întâlnit ieri cu ministrul adjunct al Comerţului din China, Zhong Shan, şi conducerile unor importante companii din industria energetică - Sinohydro, Gezhouba şi Huadian, pentru a discuta pe tema proiectelor energetice ale României, de care companiile chineze par interesate. "Cele trei companii şi-au exprimat intenţia de a intra pe piaţa din România. În perioada următoare vor avea loc discuţii la nivel de experţi pentru identificarea soluţiilor adecvate pentru structurarea şi finanţarea proiectelor vizate", a anunţat ieri Ministerul Economiei. Proiectele vizate - Tarniţa -Lăpuşteşti, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, modernizarea termocentralelor reprezintă elemente-cheie pentru sistemul energetic naţional.

Credit Europe Bank a numit un interimar în funcţia de preşedinte al CA

Atribuţiile funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al Credit Europe Bank România vor fi exercitate, până la numirea unui nou preşedinte, de Mirela Bordea, în prezent chief control officer al băncii, ca urmare a plecării lui Omer Tetik. În exercitarea atribuţiilor, Mirela Bordea va avea sprijinul membrilor Comitetului de Conducere al băncii, se arată într-un comunicat al Credit Europe Bank. "Credit Europe Bank România doreşte să mulţumească d-lui Omer Tetik pentru contribuţiile importante la succesul băncii, aduse din poziţiile deţinute în echipa de management de-a lungul celor 13 ani petrecuţi în cadrul companiei", a declarat, într-un comunicat remis Curierului Naţional, Bogdan Pleşuvescu, vicepreşedinte şi coordonator al activităţii de PR din Credit Europe Bank România.

EVENIMENTUL ZILEI

SURSE EVZ. Ponta le-a cerut liberalilor EXCLUDEREA lui Sorin Roşca Stănescu

Premierul Victor Ponta a cerut, în şedinţa USL din această seară, excluderea din PNL a senatorului Sorin Roşca Stănescu, au declarat pentru EVZ surse din USL. Ponta l-a acuzat pe acesta că "duce o campanie clară, alături de un grup de interese", împotriva PSD. Cazul SRS va fi discutat în şedinţa Biroului Permanent al PNL de mâine. "Avem o problemă serioasă în USL, noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din acordul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL, şi am cerut o poziţie clară a PNL", a declarat Ponta. Articolul în cauză prevede că membrii USL nu au voie să se atace între ei. Premierul reacţionează după ce senatorii PNL, în frunte cu Roşca Stănescu, au demisionat din comisia specială de anchetă în cazul interceptării judecătorului CEDO, Corneliu Bârsan, acuzând PSD că a vrut de la început să blocheze activitatea acesteia.

Antonescu se vrea un preşedinte jucător

Nici PNL, nici PSD nu mai doresc limitarea atribuţiilor şefului de stat prin viitoarea Constituţie, aşa cum promiteau în momentul iniţierii demersului. Dacă la începutul dezbaterii privind revizuirea Constituţiei Crin Antonescu se arăta dispus să susţină limitarea în Constituţie a atribuţiilor preşedintelui, acum şeful PNL, care aspiră să ocupe fotoliul de la Cotroceni, nu mai este la fel de convins că şeful statului trebuie să îndeplinească un rol simbolic. Potrivit unor surse liberale, Antonescu a decis până la urmă că, din postura de preşedinte, nu vrea să fie sărit din procedura numirii procurorului-şef al DNA şi a şefului Parchetului General. În plus, durata mandatului şefului statului ar putea rămâne de 5 ani şi nu va reveni la 4 ani, aşa cum se vehicula la începutul anului. Liberalii vor să securizeze fotoliul de preşedinte şi împotriva unei eventuale suspendări, propunând ca, dacă referendumul de demitere al preşedintelui nu va fi validat, atunci Parlamentul, ca iniţiator al demersului, să se dizolve.

Scandalul case pentru generali. Armata vrea să recupereze paguba făcută de Dobriţoiu&co

Generalul Dobriţoiu şi-a cumpărat ilegal două case de la stat. MApN îşi vrea înapoi banii cu care a fost prejudiciat. Zilele trecute, într-o emisiune televizată, senatorul liberal Corneliu Dobriţoiu spunea că e nevinovat. Că el - ca general în rezervă care este acuzat de cumpărarea ilegală a locuinţei de serviciu - n-ar fi comis nici o infracţiune. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt de altă părere, din moment ce au început urmărirea penală împotriva lui Dobriţoiu, dar şi a altor 11 persoane care au folosit reţeta dobândirii unui bun la care nu ai de fapt dreptul. Mai mult, de ieri şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) are o poziţie foarte clară care îl contrazice pe Dobriţoiu. MApN vrea să recupereze prejudiciul de aproximativ 1,2 milioane de lei, pe care i l-au creat cei 12 inculpaţi din dosarul "Case pentru generali".

JURNALUL NATIONAL

Filiera Sebastian Ghiţă - Dan Berendel, la lucru. DIICOT are pe rol un dosar cu protectorii din ANAF ai acesteia

Sebastian Ghiţă, patronul România TV, a prejudiciat statul român cu peste 20.000.000.000 lei vechi pentru evaziune cu produse petroliere. Una din firmele lui GHIŢĂ, ASESOFT COM SRL, a vândut sute de tone de motorină către firma MASTER MIND CONSULTING SRL, patronată de Berendel Dan Florin. Ghiţă şi Berendel fac obiectul unui DOSAR PENAL aflat pe rolul ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE pentru infracţiunea de înşelăciune - ART.215 COD PENAL. Firmele lui Berendel au beneficiat de rambursări uriaşe de TVA - de ordinul milioanelor de euro - în mandatul lui Sorin Blejnar, ca şef al ANAF. Uriaşele restituiri de TVA au fost aprobate de înalţi funcţionari ai ANAF din vremea lui Blejnar, printre care şi Adrian Nica - director al instituţiei. Adrian Nica şi-a pus, printre alţii, semnătura pe faimoasa restituire de TVA de 62 milioane de euro către PETROMSERVICE - acţionar Realitatea TV, operaţiune declarată frauduloasă.

Băsescu, misiune pentru procurorul Niţu, la desemnare. "Să afle cine a decis scoaterea armatei cu muniţie de război la Revoluţie"

Preşedintele Traian Băsescu a aprobat numirea celor şase procurori propuşi de Ministrul Justiţiei, afirmând că le-a cerut acestora să formeze o echipă, iar în mod special procurorului general Tiberiu Niţu să afle, până anul viitor, cine a luat decizia politică de a scoate armata cu muniţie de război în timpul Revoluţiei din 1989. "I-am atenţionat pe toţi procurorii că, dincolo de condamnări, este la fel de important şi recuperarea daunelor produse. Le-am solicitar să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă, care există în lege, nu e nevoie de modificarea Consituţiei", a spus Băsescu. Preşedintele a spus că în cazul procurorului general Tiberiu Niţu nu a fost vorba de un târg, ci că l-a numit în baza competenţelor sale.

Premierul Victor Ponta va participa la ceremonia de instalare a noilor şefi de la Parchete

Ceremonia de instalare a noilor şefi de la Parchete va avea loc joi, la ora 10.00, la Parchetul General. La ceremonie va participa şi premierul Victor Ponta, informează Mediafax.

Rachetele rusesti Iskander, invincibile pentru scutul american

Sistemele rusesti de racheta Iskander au fost dotate cu dispozitive de bruiaj si tinte false, informeaza cotidianul Izvestia. In aceasta vara, rachetele Iskander-M, echipate cu dispozitive de lupta radioelectronica, vor intra in dotarea trupelor operativ-tactice. Respectivele dispozitive permit Iskander sa devina invizibile pentru rachete precum cele americane Patriot, Aegis si israeliene Arrow. "S-a decis ca rachetele modernizate Iskander sa fie trimise in districtele militare de Vest si Est. Nu pot dezvalui numarul si caracteristicile lor, dar nu se intentioneaza inlocuirea tuturor Iskander", a declarat pentru Izvestia un inalt reprezentant al Ministerului rus al apararii.

NATIONAL

Robert Negoita - "Inima de caine" arunca in strada zeci de copii cu dizabilitati pentru un tun imobiliar!

Cei care au luat in deradere preluarea gruparii FC Dinamo de catre familia Negoita s-au inselat amarnic. Pentru ca, desi a trecut atat de putin timp, ei au dovedit deja ca au "inima de caine". La propriu! Pentru ca Robert Negoita a aprobat inchiderea celui mai modern centru din tara destinat copiilor cu dizabilitati unde, cu sprijinul UNICEF, sute de copii suferinzi de autism si sindromul Drown beneficiau de tratament de specialitate. Iar indignarea parintilor si asa napastuiti de soarta, a cadrelor medicale si a prestigioaselor organizatii internationale este cu atat mai mare dupa ce s-a aflat ca gestul incalificabil ar putea avea o miza imobiliara uriasa pentru firma fratelui edilului Sectorului 3.

Discriminare ungureasca la RCS/RDS. Romanii care vor sa se angajeze la DIGI, umiliti de miliardarul Teszari

La banii lui, Zoltan Teszari isi permite sa faca ce vrea pe legile din Romania. Asa ca le impune candidatilor care vor sa se angajeze la firma lui sa stie, obligatoriu, limba maghiara! Daca ai avut ghinionul sa inveti la scoala limbi banale precum engleza, italiana sau franceza, poti sa-ti iei adio de la o slujba in cadrul imperiului RCS&RDS. Cine nu stie ungureste, nu exista! Aflat in plina expansiune - chiar daca urmeaza sa-i fie taiate cablurile si sa-si lase clientii fara semnal - Zoltan Teszari face angajari pentru statiile TV din tara. Brasov, Iasi si Pitesti sunt trei dintre orasele pentru care RCS&RDS cauta prezentatori TV, insa nu orice prezentatori! Pe langa cunostintele jurnalistice si abilitatile de comunicare, viitorii crainici trebuie sa indeplineasca o conditie incredibila: sa stie limba maghiara.

Mafia diplomelor de doctorat!

Vrei un job bine platit, eventual la stat, dar una dintre conditii este sa ai diploma de doctor? Se rezolva rapid, cu ajutorul falsificatorilor, la un pret acceptabil: 1.000 de euro! Falsificatorii de diplome au trecut la un alt nivel. Gata cu "gainariile", cu diplome de bacalaureat vandute pe cateva sute de euro! Incepand cu saptamana aceasta, au inceput sa vanda si diplome de licenta si de doctorat, facute "la comanda", in schimbul unor sume mai consistente. Reporterii "National" au reusit sa discute cu unul dintre falsificatori, dandu-se drept clienti interesati de niste diplome de doctorat. Contactat pe adresa de email mentionata intr-un anunt postat la mica publicitate, vanzatorul a explicat ca diplomele nu sunt contrafacute, ci sunt reale, avand toate elementele de siguranta si serii. Deci este un om din sistemul de invatamant, care are acces la documentele respective...

Cum a turnat-o Irinel Columbeanu pe Doina Levintza la Securitate

Dupa divort si faliment, Irinel Columbeanu trebuie sa dea acum explicatii in fata judecatorilor cu privire la perioada in care isi turna cunoscutii la Securitate. Irinel Columbeanu a fost dat in judecata de CNSAS, insa Curtea de Apel Bucuresti nu a stabilit inca data la care va avea loc primul termen. Columbeanu a fost verificat de CNSAS in calitate de candidat la Primaria Capitalei, la alegerile din 2012, si s-a descoperit ca acesta a fost recrutat de fosta Securitate in 1980, avand numele conspirativ "Ivanescu". Potrivit ofiterului de securitate, Irinel Columbeanu a furnizat 118 materiale informative in perioada in care era student si ghid ONT, despre cetatenii romani si straini cu care intra in contact "pe linia muncii de securitate". Printre persoanele turnate la Securitate se numara creatoarea de moda Doina Levintza si sotul acesteia, Dan Coma. Columbeanu spunea despre acestia ca "nu sunt atasati politicii duse de regimul nostru".

PUTEREA

Şeful STRATFOR vorbeşte la Banca Naţională. George Friedman, prezenţă strategică la Bucureşti

George Friedman, fondatorul şi preşedintele prestigioasei companii STRATFOR, se află în Capitală şi va susţine astăzi un discurs la Banca Naţională a României. Friedman a venit la Bucureşti la invitaţia Thiess Holding şi Media Consulta International. La evenimentul ce va fi deschis la BNR, începând cu ora 16.30, de către guvernatorul Mugur Isărescu, a confirmat prezenţa şi prim-ministrul Victor Ponta. Expert în ştiinţe politice, George Friedman este şi autor al multor lucrări de succes: "America's Secret War", "The Next 100 Years", "The Next Decade", "The Intelligence Edge". STRATFOR este o companie globală recunoscută la nivel mondial ce activează în domeniul informaţiilor strategice şi al analizelor geopolitice.

Sorin Oprescu: Bugetul Capitalei va fi rectificat

Primarul general Sorin Oprescu a declarat miercuri că bugetul Capitalei pe acest an va fi rectificat, pentru a putea fi alocate fonduri pentru anumite investiţii importante. "Avem buget, am atacat doar punctele cu investiţii care erau în derulare. Nu am atacat tot bugetul, el se închide. Sunt două sau trei puncte de unde s-au luat bani şi le alocăm bani. Este partea a doua la proiectul Liviu Rebreanu, participarea la un proiect european de mediu care nu este susţinut şi operaţiuni la şcoli - supravegherea împrejurimilor şcolilor. Am pregătit softul şi telecomunicaţiile şi mai trebuiau montate camerele de luat vederi, mai specializate care să menţină date, în zone de criminalitate marcate de poliţie", a declarat edilul-şef, la finalul manifestării dedicate aniversării a cinci ani de activitate SMURD. Bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2013, în valoare de 3,8 miliarde lei, a fost adoptat, în şedinţa din 27 aprilie, cu două amendamente ale grupului majoritar USL.

TRANZACŢIE: FP vinde 1,77% din acţiunile OMV Petrom

Fondul Proprietatea (FP) vrea să vândă un pachet de 1,77% din acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, pachet estimat la 445 milioane lei (102 milioane euro) la ultima cotaţie bursieră, şi nu exclude să crească volumul vânzării în funcţie de condiţiile pieţei. "Acţiunile vor fi vândute în cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) adresat exclusiv către investitori instituţionali internaţionali şi români calificaţi în conformitate cu prevederile legale aplicabile ale legislaţiei din România", potrivit unui anunţ al Fondului transmis miercuri Bursei. Intenţia actuală este de a vinde aproximativ un miliard de titluri, însă Fondul îşi rezervă dreptul de a creşte volumul vânzării în funcţie de condiţiile de piaţă.

ROMANIA LIBERA

Unde este vocea Franţei?

O analiză Reuters relevă că, decenii la rând, Franţa a fost în centrul proiectului european care s-a născut după al doilea război mondial şi se întinde astăzi de la coasta atlantică până la Europa de dincolo de Cortina de Fier. Acum, arată agenţia de presă, diplomaţii europeni se întreabă unde este vocea Franţei în Europa. Prin poziţia sa geografică, Franţa are o perspectivă unică asupra Europei. Este a doua mare economie a Uniunii Europene, după Germania, este una din cele şase state fondatoare ale Comunităţii cărbunelui şi oţelului (CECA, 1951), aflată la originea UE de astăzi, a modelat şi adesea a condus instituţii care au reprezentat UE. "Puteţi vedea o prezenţă restrânsă, o dispariţie progresivă a Franţei în ce priveşte problemele care implică programul economic", arată Fredrik Erixson, directorul Centrului European de Economie Politică Internaţională, un think tank din Bruxelles.

Mistificarea constituţională de Alina Mungiu - Pippidi

Ce se întîmplă omului politic sau partidului care încalcă în spiritul şi litera ei Constituţia României ? Nimic. Cel mult, dacă încălcarea contravine intereselor rivalilor politici, care sesizează, şi dacă e într-o zi bună, Curtea Constituţională le va lua pe moment jucăria printr-o decizie de neconstituţionalitate. Dar nimeni nu plăteşte, nici moral, nici electoral, ce să mai vorbim de penal, de încălcarea normelor constituţionale. Din punct de vedere constituţional, cu toţii suntem imuni. Şi asta cam arată valoarea constituţiei noastre - undeva sub Codul Rutier, că acolo măcar se dau nişte puncte de penalizare. Astfel că toată lumea, atunci cînd interesul o cere, îşi bagă picioarele în ea, şeful statului care a arătat măcar o dată, pe lîngă ameninţări, că pune prim ministru pe cine vrea el, nu pe cine are majoritatea în Parlament, şefii coaliţiei de guvernare, care au dat afară pe avocatul poporului pe motiv că le face opoziţie, deşi în Constituţie asta e sarcina lui, şi chiar membrii Curţii, care în decursul timpului s-au protejat de tăierea pensiilor şi deschiderea dosarelor lor la Secu.

De ce nu torpilează PSD DNA şi SRI de dragul PNL-Voiculescu

Reprezentanţii PNL, în frunte cu S.R. Stănescu, au demisionat din comisia senatorială formată din iniţiativa acestuia pentru a ancheta presupusele încălcări ale drepturilor omului în cazul dosarului de corupţie al cărui obiect îl face soţia judecătorului CEDO Corneliu Bârsan. Liberalii şi-au motivat demisiile prin "muşamalizarea" cazului de către colegii lor din PSD. În realitate, au încercat să forţeze un verdict politic prin care să fie "condamnate" DNA şi SRI. Faptul că pesediştii nu i-au permis lui Roşca să forţeze adoptarea unui verdict politic într-un caz care aparţine Justiţiei ne semnalează că PSD s-a răzgândit şi că nu este dispus să arunce peste bord, cel puţin deocamdată, statul de drept şi separaţia puterilor. Fie că este vorba de coabitare, fie de un acord PSD-SRI, aşa cum sugerează Roşca, fie că este vorba de ambiţiile politice de viitor ale lui Ponta, rezultatul este că tentativele lui Roşca - Antonescu - Voiculescu de a torpila SRI (şi, subsecvent, DNA) au eşuat. SRI pare să fie linia unde drumurile PSD şi PNL încep să se despartă.

ZIARUL FINANCIAR

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR: Acţionarii vor plăti mult mai mult pentru greşelile conducătorilor de bănci. Dacă auditorii vor ajuta băncile să-şi cosmetizeze raportările, vor plăti

Abordarea pe care o va avea Direcţia Supraveghere din BNR în raport cu băncile va fi diferită începând de anul acesta, orice derapaj în controlul riscului, inclusiv al riscurilor operaţionale, urmând să fie penalizat mult mai dur mai ales în cazul în care conducătorii unei bănci vizate nu răspund solicitărilor de remediere, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Supravegherii. "Nu vom mai vorbi doar de sanc­ţiunea X sau Y, ci ne vom completa măsurile de corecţie cu ceva mult mai dur: majorarea cerinţei de capital. Acolo unde indentificăm risc sporit, majorăm cerinţa de capital. Dacă cumva nu se răspunde solicitării noastre, mi se pare absolut normal să protejez deponenţii: nu mai permitem băncii în cauză să atragă resurse; îi interzicem să mai ia depozite. Şi nu vom avea nicio reţinere să luăm o asemenea decizie", afirmă Cinteză.

Disperare sau profit imediat: FP vinde acţiuni Petrom de 100 mil. euro

Franklin Templeton, managerul Fondului Proprie­tatea (FP), vrea să vândă un miliard de acţiuni Petrom (1,77% din capitalul companiei), evaluate pe bursă la circa 100 mil. euro. Banii ar putea fi folosiţi pentru a finanţa răscum­părările de acţiuni. "Decizia de vânzare arată că există o presiune uriaşă asupra Franklin Templeton pentru a creşte preţul acţiunilor FP din partea fondului american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar. Templeton trebuie să intre în graţiile acţionarilor pentru a obţine un nou mandat, mai ales că în martie 2014 va avea loc AGA de evaluare a mandatului său", a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital din cadrul BCR. Aceasta ar putea fi cea mai mare tranzacţie de pe bursă din ultimii doi ani.

Sorin Pâslaru, redactorul şef la ZF: Întrebarea deceniului - de unde creştere economică fără investiţii străine şi credite?

PIB-ul României a crescut surprinzător pe primele trei luni ale acestui an, cu 2,1% în serie brută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar întrebarea care se pune este de unde provine această evoluţie având în vedere că multe companii din multe sectoare economice nu resimt o îmbunătăţire a vânzărilor şi a profitului, nici măcar marginală. Dimpotrivă. Cea mai mare firmă din România, Petrom, a raportat marţi, chiar cu o zi înainte de anunţul de ieri privind evoluţia PIB, afaceri şi profit în scădere cu 4% pe trimestrul unu. Alte mari companii-cheie din economia românească cum sunt Arcelor Mittal sau grupul Mechel au avut, de asemenea, o evoluţie mai proastă în trimestrul I faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. În retail, companiile sunt în general pe creştere zero sau o oarecare evoluţie pozitivă mai mult pe baza inflaţiei. Cum se explică? Până la apariţia datelor defalcate despre evoluţia PIB pe trimestrul I, o primă presupunere este că avem de-a face cu o creştere provenită în primul rând din îmbunătăţirea poziţiei externe a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb