REVISTA PRESEI 16.05.2015

Willy Homner
Revista Presei / 16 mai 2015

ADEVARUL

Guvernul renunţă la impozitul pe bacşiş, în urma consultărilor cu industriile afectate

La sediul Ministerlui Finanţelor Publice s-au desfăşurat noi consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului. Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale", a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului. El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă. Eliminarea impozitului pe bacşiş este dublată, însă, de o condiţie: să nu existe sume suplimentare în casă. La această consultare au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie. "Ministerul Finanţelor a luat iniţiativa legiferării bacşişului ca urmare a nevoii de a clarifica situaţiile în care firmele găsite cu nereguli pot fi sancţionate de către ANAF, la cererea partenerilor din piaţă", se arată într-un comunicat al MFP. Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Falsele argumente PSD în apărarea lui Liviu Dragnea

Condamnarea lui Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul fraudării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, i-a pus pe jar pe liderii PSD. Aceştia i-au luat apărarea lui Dragnea, ignorând faptele de care a fost acuzat preşedintele executiv al social-democraţilor. Primul care a luat atitudine după anunţarea verdictului a fost premierul Victor Ponta, care a afirmat că toate scrutinele de vot de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific dacă şi în viitor se va considera că este comisă o faptă penală prin îndemnarea oamenilor să vină la vot. Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru că a îndemnat românii să iasă la vot, ci pentru că a contribuit la fraudarea referendumului, alături de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, care au falsificat documentele de la birourile electorale şi au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Dragnea: "Îmi voi face treaba la partid în continuare". Precedentul Ponta

După o şedinţă avută la Guvern cu premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, ministerul cu cei mai mulţi bani alocaţi, după ce Curtea Supremă l-a condamnat la un an cu suspendare în dosarul "Referendumul". "Astăzi au decis să mă condamne la un an cu suspendare. Aşa cum am spus pe parcursul procesului, mă consider nevinovat. I-am prezentat demisia premierului din funcţia de ministru al Dezoltării Regionale. Premierul a luat act de demisia mea", a spus Dragnea, într-o declaraţie de presă comună cu Victor Ponta, la sediul PSD. Dragnea nu a fost la fel de tranşant în ceea ce priveşte funcţia deţinută în partid, cea de preşedinte executiv al PSD, lăsând loc de interpretări. "Luni, va fi pe masa BPN mandatul de preşedinte executiv", a spus Dragnea.

Schweighofer ameninţă că se retrage din România

Holzindustrie a transmis o scrisoare la Parlament, prin care reclamă pragul de 30% privind achiziţia de masă lemnoasă. "Acest articol cuprinde o componentă a ajutorului de stat şi încalcă principiile fundamentale prevăzute în Tratatul de funcţionare a UE. Acest articol încalcă, de asemenea, legile UE privind concurenţa. Articolul 60 va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investiţii dintre Austria şi România, dat fiind că Austria este ţara noastră de origine şi, astfel, România ar putea fi adusă în faţa Centrului internaţional de Soluţionare a disputelor privind investiţiile de la Wasgington", se arată în scrisoare.

Lipsa cumpărătorilor a transformat conacele boiereşti ale Capitalei

Conacele boiereşti, adevărate bijuterii arhitecturale rămân perlele agenţiilor imobiliare. In Bucureşti, vile de poveste care au aparţinut unor familii cu istorie, sunt scoase la vânzare de la un milion de euro in sus, după ce au fost restaurate. Puţine sunt însă cele care îşi găsesc repede cumpărători însă proprietarii nu dispera si nici nu sunt dispuşi sa negocieze prea mult. Ştiu ca le pot închiria oricând cu mii de euro pe luna. In urma cu doi ani aceasta vila din zona Victoriei era o ruina. A trecut prin transformări spectaculoase iar încăperile elegante te duc acum cu gândul la petrecerile chic dintre cele doua războaie. O casa construita in 1896 costa nu mai puţin de 2 milioane 200 de mii de euro si nu este cea mai scumpa proprietate de acest fel. Astfel de case, cu încărcătura istorica, ajung sa coste chiar si 8 milioane de euro, după ce au fost recondiţionate si reconsolidate.

Baronul Nichita se umple de dosare penale

Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, va fi cercetat într-un nou dosar la DNA urmare a unei decizii a Tribunalului Iaşi prin care s-a stabilit ca procurorii să înceapă urmărirea penală împotriva edilului pentru abuz în serviciu. Judecătorii Tribunalului Iaşi au desfiinţat o ordonanţă emisă de DNA în toamna anului trecut prin care un dosar în care Gheorghe Nichita a fost reclamat pentru abuz în serviciu era clasat. Decizia judecătorilor ieşeni a fost luată urmare a unei plângeri intentate împotriva ordonanţei de clasare de către fostul consilier local Sorin Ionescu. Prin admiterea acestei plângeri, DNA este obligată să înceapă urmărirea penală împotriva primarului ieşean. Dosarul vizează modul în care primăria condusă de baronul Nichita a cheltuit un credit de 200 de milioane de lei, contractat în 2007 de la Banca Dexia.

Iohannis: "România are vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun"

Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri seară, la Roma, o întâlnire cu studenţii români din instituţiile de învătământ pontificale în cadrul căreia a declarat că România acordă o atenţie specială relaţiei cu Sfântu Scaun, transmite Mediafax. Iohannis a ţinut şi să îşi arate aprecierea faţă de viziunea Papei Francisc despre nevoia de a crea mai multă solidaritate. Şeful statului a precizat în discursul său că "România are, prin istoria şi cultura sa, vocaţia unei relaţii speciale cu Sfântul Scaun, vocaţie pe care a exprimat-o în numeroase rânduri prin dialogul ecumenic şi prin rolul pe care îl recunoaşte Bisericilor în societate. Dorinţa noastră este să dezvoltăm şi să aprofundăm colaborarea excelentă existentă în prezent în planul relaţiilor bilaterale".

"Afacere" bugetară. Paza unei case de vacanţă din proprietatea Primăriei a costat mai mult decât valoarea de piaţă a imobilului

Situaţie demnă de schiţele umoristice ale lui I.L. Caragiale la Galaţi. Paza unui imobil din proprietatea municipalităţii a costat, în cei 12 ani de când clădirea se află în administrarea Primăriei, nu mai puţin de 250.000 de euro, adică mai mult decât valorează respectiva construcţie. Pentru a "îndulci" cumva amarul, administraţia publică locală a scos clădirea la vânzare, sperând că va recupera din pagubă şi va scăpa şi de cheltuielile viitoare cu paza şi întreţinerea. Imobilul la care facem referire se află - cumva surprinzător - tocmai în judeţul Vîlcea, în staţiunea Călimăneşti-Căciulata, pe strada Calea lui Traian nr. 535. Poziţia ei este una excepţională, căci se află la drumul european, chiar în centrul staţiunii, şi ocupă un teren de aproape 1.000 de metri pătraţi.

Bulgaria se transformă într-o fortăreaţă

Guvernul bulgar a staţionat trupe la graniţa cu Macedonia, care sunt pregătite să se ocupe de un eventual val de imigranţi în cazul în care situaţia din ţara vecină se va înrăutăţi. La graniţa cu Turcia Bulgaria va prelungi gardul de sârmă ghimpată cu 130 de kilometric pentru a opri afluxul de imigranţi din Orientul Mijlociu. Trupe de comando din cadrul Unităţii Specializate de Combatere a Terorismului (SOBT) a Ministerului de Interne desfăşoară exerciţii comune de capturare de terorişti în zonele împădurite şi deluroase cu unităţile similare macedonene, relatează site-ul novinite.com. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că aceste măsuri au fost luate în eventualitatea unui val de imigranţi din Macedonia, a precizat postul de radio Darik. După ce Borisov a convocat marţi Consiliul de Securitate al ţării, a devenit clar că Guvernul va lua măsuri în cazul în care situaţia din Macedonia va escalada, cea mai mare îngrijorare fiind un aflux de imigranţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Papa a acceptat invitaţia lui Iohannis: vizitează România în 2018

Zi plină de emoţii, ieri, la Vatican. Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au fost în vizită la Sanctitatea Sa Papa Francisc. În jurul prânzului delegaţia oficială a ajuns în curtea interioară a Palatului Vatican, şeful statului fiind întâmpinat de garda elveţiană. La discuţia tete-a-tete, de aproximativ 20 de minute, Papa l-a salutat pe preşedinte în limba germană, apoi a folosit limba italiană. Iohannis i-a răspuns în germană, iar apoi a vorbit în română. Klaus Iohannis i-a dăruit Suveranului Pontif o gravură cu oraşul în care a fost primar, Sibiu, şi o monedă de aur. Preşedintele i-a explicat Papei că, în gravură, este reprezentat centrul oraşului, unde se află mai multe biserici de diferite confesiuni, semn că, în România, oamenii pot convieţui împreună în armonie, indiferent de religie. Papa s-a arătat foarte interesat de oraşul lui Klaus Iohannis. Al doilea dar oferit Sanctităţii Sale a fost o monedă de aur, dedicată împlinirii a 2.000 de ani de creştinism.

Nici Codul Silvic scris de Dumnezeu nu ne salvează pădurile, dacă nu se schimbă altceva

Toată discuţia din jurul modificărilor aduse Codului Silvic este o perdea de fum. După scandalul acesta stă ascunsă mafia care a comis în ultimii 25 de ani o crimă de mediu împotriva României. Publicul este ameţit de două săptămâni cu argumentele celor care dezbat schimbările din Codul Silvic. Peste această dezbatere a fost abil suprapusă tema presupuselor interese care ar sta în spatele modificărilor cerute de preşedintele României, Klaus Iohannis. Scandalul pe această temă acoperă subiectul principal al discuţiei: mafia îmbogăţită din crime de mediu. Stoparea defrişărilor nu depinde de rezultatul dezbaterii privind Codul Silvic. Adevărul este că nici dacă Dumnezeu ne-ar scrie un Cod Silvic nou, care ar fi evident perfect, nu s-ar stopa crima de mediu cât timp criminalii sunt lăsaţi în pace să-şi vadă de afaceri. Pădurile nu au fost distruse pentru că România a avut un Cod Silvic strâmb sau ineficient. Ţara a fost defrişată de o mafie care s-a cimentat şi dezvoltat în ultimii 25 de ani în interiorul Romsilva, structura responsabilă prin lege de gestionarea pădurilor.

Mihai Gâdea îşi BATE JOC de Julio Iglesias Jr. şi-l învaţă să spună "Jos Băsescu!"

Realizatorul TV Mihai Gâdea a fost, din nou, protagonistul unui moment penibil la Antena 3, atunci când l-a avut invitat în studio, în ediţia din 14 mai a emisiunii "Sinteza Zilei",pe cântăreţul spaniol Julio Iglesias Jr..La sfârşitul interviului, Mhai Gâdea i-a propus artistului să înveţe "ceva în limba română", conform reportervirtual.ro. Astfel, realizatorul TV l-a pus pe Julio Iglesias Jr. să repete "Antena 3 e aici!" şi "Jos Băsescu!", iar artistul a repetat întocmai, fără să ştie despre ce este vorba. Cu toate acestea, cântăreţul spaniol nu a spus "Jos Băsescu!" în cunoştinţă de cauză, conform unui comunicat de presă al managementului artiştilor Julio Iglesias şi Julio Iglesias Jr. "Când Mihai Gadea i-a cerut sa spună "Jos Băsescu"!, în ultimele secunde ale emisiunii, artistul a crezut că e vorba de o formulă de rămas bun, în limba română, pentru telespectatori", se arată în comunicatul citat.

A început exerciţiul militar din Poligonul Cincu. Participă 1.500 de soldaţi

Peste 1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, România şi SUA, cu aproximativ 200 de mijloace de luptă, participă, începând de ieri, 15 mai, şi până în 6 iunie, la exerciţiul multinaţional de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă, "Sarmis 15". Exerciţiul a debutat în Poligonul de la Cincu, judeţul Braşov. El a fost precedat de "Marşul Cavaleriei" SUA, ce a pornit miercuri de la baza din Mihail Kogălniceanu (jud. Constanţa). Peste 80 de transportoare blindate Striker şi aproximativ 400 de militari din Regimentul Cavalerie 2 al Armatei SUA au parcurs drumul către Ţara Făgăraşului, americanii fiind întâmpinaţi de mii de români, unii îmbrăcaţi în costume tradiţionale. La finalul marşului, Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a declarat că "acest exerciţiu înlătură orice îndoială că forţele NATO se pot deplasa rapid pe teren dificil în România, aşa cum este nevoie, pentru a face faţă oricărei situaţii. Acest marş este o demonstraţie vizibilă a faptului că am trecut, de la cuvinte, la fapte."

Leul, la cea mai mică valoare în raport cu euro din ultimele 3 luni şi jumătate.

Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de 4,4594 lei, în creştere cu 1,06 bani (+0,24%) faţă de cotaţia din ziua anterioară. Aceasta este cea mai mică valoare a leului în raport cu euro din ultimele trei luni şi jumătate. O cotaţie similară a fost afişată de BNR în data de 28 ianuarie 2015, când un euro valora 4,4585 lei. Moneda naţională s-a apreciat, însă, faţă de dolarul american, cu 2,77 bani, până la un curs de 3,9562 lei pentru un dolar american, în comparaţie cu 3,9839 lei/dolar, luni. În raport cu francul elveţian, BNR a stabilit, marţi, un curs de 4,2928 lei, mai mult cu 1,51 bani (+0,35%), comparativ cu valoarea consemnată în şedinţa precedentă, respectiv 4,2777 lei pentru un franc elveţian. Gramul de aur s-a ieftinit cu 1,23 lei (-0,81%), până la o cotaţie de 150,6949 lei, faţă de valoarea stabilită luni, de 151,9287 lei.

JURNALUL NATIONAL

Dorin Cocoş a jucat la Loto cu paravan

Un apropiat al cercurilor de afaceri controlate de Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner se af lă în strânsă legătură cu operaţiunile derulate de compania Lotrom SA, aflată sub ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru prejudicierea Companiei Naţionale Loteria Română cu peste 463 de milioane de lei. Petre Ion, legătura dintre Dorin Cocoş şi această afacere, a părăsit firma chiar înainte ca Lotrom SA să facă obiectul anchetelor Consiliului Concurenţei şi Curţii de Conturi, reuşind să obţină în instanţă un preţ de 2,5 milioane de euro pentru acţiunile cesionate celorlalţi acţionari. În cursul anului 2013, Curtea de Conturi a României şi Consiliul Concurenţei au constatat grave nereguli cu privire la modul în care Compania Naţională Loteria Română a încheiat mai multe contrate cu un grup de trei firme, în perioada 2003-2013. Este vorba despre Intralot SA, Intracom SA şi Lotrom SA, care, în 2013, împreună cu Loteria Română, au fost amendate cu 3,8 milioane de euro.

TRAFIC BLOCAT în centrul Capitalei, de manifestări sportive, în weekend

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că sâmbătă şi duminică vor fi restricţii de trafic în centrul oraşului pentru desfăşurarea unor activităţi sportive. Astfel, sâmbătă, în intervalul orar 10.00 - 14.00, se va desfăşura Crosul Copiilor, cu startul în Piaţa Constituţiei, iar traficul rutier va fi restricţionat în intervalul orar 8.00 - 14.00 pe bd. Unirii între Piaţa Constituţiei şi bd. I. C. Brătianu şi pe bretelele adiacente Pieţei Constituţiei. De asemenea, duminică, pentru organizarea concursului de alergare "Semimaraton Internaţional Bucureşti", se vor dispune măsuri specifice de deviere şi restricţionare a circulaţiei pe traseul Piaţa Constituţiei - bd. Libertăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb